Dodaj do ulubionych

lokata dla dziecka

02.07.25, 17:38
Macie coś takiego, znacie, możecie polecić? Chcę założyć lokatę długoterminową dla malutkiego ślicznego chłopca wink Oczywiście z jakimś sensownym oprocentowaniem. Tak, że gdy dorośnie będzie miał konkretną kwotę od babci big_grin
W sumie najlepiej by mi pasowało coś w rodzaju konta, bo chciałbym regularnie miesięcznie wpłacać, jak tak mały że do jego 18-tki da się sporo odłożyć w ten sposób. Może ktoś dla 800+ założył, prześwietlał rynek usług bankowych i podzieli się informacją w jakim banku ma to na chwilę obecną największy sens. Zastanawiam się też, czy w euro nie założyć.
Obserwuj wątek
    • gru.u Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 17:57
      Credit Agricole ma niezłe konto oszczędnościowe z premią. Oczywiście nigdy tego rodzaju produkty nie dadzą Ci szalonego zysku ale na takie odkładanie jest idealne
      • nenia1 Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:07
        o szalony zysk mi nie chodzi, bardziej żeby inflacja nie zjadła.
        • gru.u Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:10
          To bardzo Ci polecam, najlepiej założyć na przykład na pięć lat i wtedy po pięciu latach zdecydować jak dalej inwestować środki.
          • nenia1 Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:28
            ok, dziękuję smile
          • babcia47 Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 19:34
            Pamiętaj że to będą pieniądze nieletniego. Po zapadnięciu lokaty może być możliwość że kasa zostanie przeksięgowania na konto techniczne, będzie leżeć odłogiem a inflacja będzie ją zjadać chyba że sąd pozwoli je wpłacić na inny produkt . Z pieniędzmi nieletnich trzeba uważać bo są zabezpieczenia by ktoś ich nie wykorzystał, nawet rodzic ale czasem trochę to wygląda jak wylewanie dziecka z kąpielą
            • evening.vibes Re: lokata dla dziecka 03.07.25, 08:01
              babcia47 napisała:
              > Pamiętaj że to będą pieniądze nieletniego.

Przecież nie musi zakładać lokat na wnuka - może na siebie.
              • babcia47 Re: lokata dla dziecka 03.07.25, 15:18
                Dlatego uprzedzam bo niektórzy zakładają na dziecko a potem się dziwią. Rok temu była zadyma bo dziewczyna na dwa miesiące przed 18tka chciała pojechać na wycieczkę w dalekie kraje l, pieniądze zarobiła i wpłaciła na swoje konto a tu zonk bo bank nie mógł jej wypłacić w jednym miesiącu więcej niż 8 tysięcy a kolejne dopiero w następnym . Tyle że to by już było za późno
      • evening.vibes Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:38
        gru.u napisała:
        > Credit Agricole ma niezłe konto oszczędnościowe z premią.

Które? Bo z tego co widzę oszczędnościowe z kwartalną kapitalizacją jest oprocentowane na WIBOR1M - 4,5% czyli jakieś 0,8% big_grin
        • gru.u Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:56
          To się nazywa plan oszczędnościowy, poszukaj w ofertach.
          • evening.vibes Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 19:02
            gru.u napisała:
            > To się nazywa plan oszczędnościowy, poszukaj w ofertach.

Nie ma nic takiego na stronie.
    • norra.a Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:02
      Może obligacje rodzinne?
      • nenia1 Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:07
        no właśnie nie chcę mrozić w obligacjach.
        • marianna1960 Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:22
          Najlepszy zarobek, sprzedajesz kiedy chcesz, łatwiej zerwac niż lokate.
          • nenia1 Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:30
            tylko, że ja nie mam możliwości zakupu obligacji rodzinnych, nie ja otrzymuję 800+, rodzice dziecka dostają.
            • mia_mia Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:33
              Różnica między rodzinnymi a 10 latkami (teoretycznie emerytalnymi) nie jest duża.
            • marianna1960 Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 19:44
              To obligacje 10 letnie EDO
        • mia_mia Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:31
          W obligacjach nie mrozisz, przedterminowy wykup kosztuje 2 złote, po roku przy obecnej inflacji już nie sprzedajesz ze stratą, a w perspektywie 10-12 lat (dwunastolatki też są właśnie pod 800+) pewnie jeszcze dwucyfrową zobaczymy. Oprocentowanie to inflacja plus marża i oczywiście roczna kapitalizacja.
          • nenia1 Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:39
            wiem, rozumiem, ale rozmawiałam z córką, i ona odkłada dla małego w obligacjach, wolimy dywersyfikację.
            • primula.alpicola Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:57
              Kup mu jakąś działkę w atrakcyjnym miejscu i na każdą okazję sztabkę złota.
            • mocca25 Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 19:06
              nenia1 napisała:

> wiem, rozumiem, ale rozmawiałam z córką, i ona odkłada dla małego w obligacjach
              > , wolimy dywersyfikację.

Jeżeli cróka w PLN to ty szukaj ofert w EURO, GBP lub USD
          • droch Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 19:05
            (…) przedterminowy wykup kosztuje 2 złote

2 złote tylko dla COI
            • mia_mia Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 19:15
              No to się zmieniło, sprawdziłam w zeszłym roku, pamiętam jak EDO było po 1 zł, teraz mam po 2 zł, emisje od września 2024-3 zł, ale przy oprocentowaniu 6,25 szybko można sprzedać bez większej straty. W przypadku lokat zerwanie często kończy się utratą wszystkich odsetek.
              • droch Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 20:55
                Wcześniejszy wykup EDO to 3 złote… raczej wiadomo, że dla dopiero planującej inwestycje istotne są bieżące wartości, nie historyczne
                • mia_mia Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 20:59
                  Ja to 2 złote napisałam z pamięci, w ostatnim roku nie kupowałam 10 latek i nie wiedziałam, że cena wykupu się zmieniła.
    • arwena_111 Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:04
      Poszukaj po ubezpieczycielach - kiedyś było coś co nazywało się polisą posagową ( jeśli nie pokręciłam nazwy )
    • evening.vibes Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:46
      Jeżeli chcesz odkładać na sensownych warunkach to z góry ci napiszę - nie ma takiej oferty na rynku w PL.

Konta oszczędnościowe z reguły są żałośnie nisko oprocentowane zdecydowanie nie pobiją inflacji.

Nieco lepsze są lokaty ale tu co chwila zmieniają się warunku i żeby coś wycisnąć to trzeba zmieniać banki.

Zostają obligacje (indeksowane inflacją) albo fundusze inwestycyjne - te drugie mogą przynieść większy zysk w dłuższym okresie ale wiadomo 'łączą się z ryzykiem'.
    • babcia47 Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 18:50
      Dla swoich założyłam kiedyś fundusz akcji w biurze maklerskim z możliwością dopłacania. W długiej perspektywie bardzo ładnie zarobił i pomnożył wpłacane pieniądze. Musisz jednak pamiętać że w przypadku konta dla dziecka wypłata jest możliwa tylko w określonej wysokości miesięcznie. Kwota jest ustalona przepisami. W razie konieczności większej wypłaty lub likwidacji konta które jest założone imiennie na nieletniego tylko sąd rodzinny może wydać pozwolenie i tylko z ważnego powodu .
    • mikawi Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 19:09
      Każdy bank ma tego rodzaju produkty w ofercie. Może warto spojrzeć na fundusze inwestycyjne, raczej z tych bezpiecznych niż bardzo agresywnych. Banki mają gotowe strategie, którymi zarządzają eksperci banku, ty wybierasz tylko poziom ryzyka i wpłacasz cc miesiąc kasę. W długiej perspektywie zdecydowanie lepsze niż lokata.
      • babcia47 Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 19:29
        W przypadku funduszy agresywnych w długim terminie zawsze przynoszą największe zyski nawet gdy po drodze zalicza spore spadki. W przypadku małego dziecka gdzie okres oszczędzania będzie wynosił kilkanaście lat nie ma ryzyka że straci i mało zarobi tylko trzeba uważać będzie przy sprzedaży jednostek
        • mia_mia Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 20:08
          W długim terminie to można sobie co miesiąc kupować losowe akcje większych spółek i też będzie zysk, a nie będzie opłat i prowizji.
          • droch Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 20:59
            Chyba, że trafi na coś w stylu Enronu
            • mia_mia Re: lokata dla dziecka 03.07.25, 19:01
              Nawet jeśli na czymś mocno umoczy to będzie miała inne akcje na których mniej lub więcej zarobi, po drodze trafią się też różne dywidendy. W takiej perspektywie czasowej trudno nie zarobić mając koszyk nawet przypadkowych akcji, o ile nie będzie jakiegoś armagedonu, a jak będzie to i banki poupadają i państwa przestaną wykupywać obligacje.
          • babcia47 Re: lokata dla dziecka 03.07.25, 15:23
            Można tyle że w przypadku nieletniego będzie problem z ich sprzedażą gdy będzie się chciało zainwestować w coś innego . Druga rzecz że nie każdy ma wiedzę potrzebną do samodzielnego inwestowania i w takim przypadku warto skorzystać z pomocy fachowców nawet gdy jest to obarczone prowizją
            • mia_mia Re: lokata dla dziecka 03.07.25, 19:23
              W takiej perspektywie czasowej, systematycznym dokupowaniu i przy odpowiedniej dywersyfikacji to klasyczna małpa z rzutkami będzie miała skuteczność nie gorszą od analityka.
      • norra.a Re: lokata dla dziecka 03.07.25, 16:18
        Nie fundusze inwestycyjne z banku, bo pobierają spore prowizje. Lepiej założyć konto np w XTB i kupować co miesiąc ETF na cały świat jak np IUSQ czy VWCE. Historycznie rośnie to średnio kolo 10% rocznie i nie ma opcji, żeby w długim terminie stracić, musiałaby się cała gospodarka światowa przestać rozwijać. Lokaty są zwykle oprocentowane poniżej inflacji, więc na tym sie tylko traci.
        Mówimy tu o inwestycji na wiele lat, więc naprawdę warto spędzić kilka wieczorów i przygotować sie do inwestycji, bo szkoda kisić pieniądze na lokacie.
        • marianna1960 Re: lokata dla dziecka 03.07.25, 19:34
          To prawda lepiej kupować ETF w biurach maklerskich XTB lub BOSSA niż jednostki funduszy inwestycyjnych. Fundusze inwestycyjne mają wysokie prowizje.
    • norra.a Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 20:46
      A tak naprawdę czemu lokatę, po wielu latach inwestowanie w akcje, jakieś ETFy da o wiele, wiele większy zysk i w takiej perspektywie czasowej ryzyko naprawdę jest niewielkie.
      • laurielle Re: lokata dla dziecka 03.07.25, 08:21
        Z ust mi to wyjęłaś. W takim horyzoncie czasowym tylko akcje. Mam akcje w ramach PPK i nawet bez dopłat pracodawcy jestem na duży plus względem obligacji. W IKZE to samo.
    • wicehrabia_julian Re: lokata dla dziecka 02.07.25, 21:50
      kupuj dziecku obligacje

np takie
      www.obligacjeskarbowe.pl/oferta-obligacji/obligacje-2-letnie-dor/dor0727/
      • babcia47 Re: lokata dla dziecka 03.07.25, 15:26
        W długiej perspektywie czasowej obligacje dają dużo mniejszy zysk. Co innego w przypadku przyszłych emerytów lub gdy jest możliwość że trzeba będzie wycofać cały lub część kapitału w niedługim stosunkowo czasie . W przypadku małego dziecka inwestycja jest na kilkanaście lat
        • wicehrabia_julian Re: lokata dla dziecka 03.07.25, 17:56
          babcia47 napisała:

> W długiej perspektywie czasowej obligacje dają dużo mniejszy zysk. Co innego w
          > przypadku przyszłych emerytów lub gdy jest możliwość że trzeba będzie wycofać c
          > ały lub część kapitału w niedługim stosunkowo czasie . W przypadku małego dziec
          > ka inwestycja jest na kilkanaście lat

babciu nie daj się nabrać, wszystko co daje jakiś zysk większy niż infacja, a jest solidnie zabezpieczone jest warte polecenia, zwłaszcza w długim okresie

oczywiście możesz grać pieniędzmi dziecka na foreksie czy giełdzie, ale jak stuknie dzieciakowi osiemnastka to będzie miał babcię z długami a nie kasę od babci
          • laurielle Re: lokata dla dziecka 03.07.25, 22:59
            wicehrabia_julian napisał:

>
            > oczywiście możesz grać pieniędzmi dziecka na foreksie czy giełdzie, ale jak stu
            > knie dzieciakowi osiemnastka to będzie miał babcię z długami a nie kasę od babc
            > i

Nikt nie kaze przeciez zakredytowac sie na lewar, wiec o jakich dlugach mowisz? Na gieldzie, w teorii, mozna stracic do 0, jesli firma zbankrutuje, ale jesli wybiera sie akcje solidnych firm albo dywersyfikuje portfel funduszem/ETF to w praktyce ryzyko utraty wszystkiego jest znikome.
          • norra.a Re: lokata dla dziecka 03.07.25, 23:04
            Na giełdzie mozna "grać", ale tez po prostu można inwestować. To drugie nie jest ryzykowne.
        • mia_mia Re: lokata dla dziecka 04.07.25, 05:57
          Właśnie to, że ona jest na długo i jest niskie prawdopodobieństwo, że trzeba będzie wycofać pieniądze w konkretnym momencie sprawia, że inwestowanie w akcje, nawet bez specjalnego przygotowania, może dać stosunkowo wysokie zyski przy niewielkim ryzyku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka