06.07.25, 02:13
Może ktoś pomoże. Musze zmienić rodzicom piekarnik gazowy na taki z płytą indukcyjną. Chciałbym aby była możliwość ustawienia wyłączania każdego gotowania po na przykład 30 minutach. Nie chodzi o takie ustawienie gdy włączasz gotowanie i ustawisz od razu czas. Rodzice mogą zapomnieć to zrobić albo nie będzie im się chciało dodatkowo ustawiać czasu. Chodzi o coś takiego aby każde gotowanie się wyłączało po 30 minutach. Jak będą chcieli gotować dłużej to będą musieli nastawić kolejny 30 minutowy cykl. Są takie opcje w piekarniku? Może ktoś polecić coś dobrego dla seniora?
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Piekarnik 06.07.25, 06:15
      O takiej opcji nie słyszałam, ale płyty wyłączają się same jeśli coś wykipi albo płyta robi się zbyt gorąca, bo za długo działa. To była moja zmora, kiedy coś na dwa razy smażyłam na największej patelni na płycie ceramicznej, na indukcji pewnie też tak to działa, ale jeszcze mi to nie zadziałało.
    • smietankowa33 Re: Piekarnik 06.07.25, 08:10
      To w końcu mówimy o piekarniku czy o płycie? 🤔 Szczerze mówiąc nie widziałam kuchenek x piekarnikiem gazowym i płytą indukcyjną, mówię o tych wolnostojacych, bo do zabudowy to wiadomo, że można sobie wybrać dowolną kombinację.
      Takich, które się same wyłączają, też nie znam. Mają zabezpieczenie przed np gotowaniem pustego garnka i wykipieniem, ale to tyle...

Jeśli boisz się, że rodzice zapomną czegoś wyłączyć i się spali, zainstaluj im czujki dymu i gazu po prostu.
      • katiemorag Re: Piekarnik 06.07.25, 12:18
        Chciałbym aby każde gotowanie było w cyklu 20-30 minut. I wtedy trzeba od nowa ustawiać. Jak zapomną to się wyłączy. Może potrawa odparować a nie wykipieć i będzie dalej się grzało.
        • smietankowa33 Re: Piekarnik 06.07.25, 13:33
          Takich cudow chyba nie ma, w każdym razie nigdy się nie spotkałam.
        • arthwen Re: Piekarnik 06.07.25, 19:08
          Jak odparuje i się zacznie przypalać, to większość też ma jakieś zabezpieczenia i się wyłączy, ale z czymś takim, żeby się ustawiało czas tego wyłączenia na sztywno to się nie spotkałam (czas gotowania, indywidualnie przy danym palniku, to tak, ale nie na sztywno, że za każdym razem)
    • princesswhitewolf Re: Piekarnik 06.07.25, 11:08
      Piekarnik z plyta.... Hmm

Masz na mysli kuchenke jako polaczenie plyty i piekarnika zapewne.
      • katiemorag Re: Piekarnik 06.07.25, 12:16
        Tak dokładnie. Rodzice zapominają. Mają gaz a to niebezpieczne dla nich i dla innych. Do jednego sąsiada w bloku już wchodziła straż pożarna przez okno bo zasłabł a coś się gotowało. I sąsiedzi zaalarmowali służby, że czajnik ciągle gwiżdże a sąsiad drzwi nie otwiera.
        • princesswhitewolf Re: Piekarnik 06.07.25, 12:28
          Wiesz, indukcja tez moze spowodowac pozar itd.
        • smietankowa33 Re: Piekarnik 06.07.25, 13:33
          To odłącz gaz i nie instaluj piekarnika w ogóle. Płyta indukcyjna jest najbezpieczniejsza, choc też nie gwarantuje całkowitego bezpieczenstwa.
          Wode nich gotują w czajniku bezprzewodowym, podgrzewać można w mikrofali.
          I czujniki też, oczywiście.
    • alpepe Re: Piekarnik 06.07.25, 16:59
      Zamiast piekarnika to bym szukała mikrofali z termoobiegiem, bo raczej tego nie da się puścić na żywioł, tylko trzeba zaprogramować czas. Natomiast co do płyty indukcyjnej to chyba nie ma tego, czego szukasz, ale jak wykipi, to kuchenka się wyłączy i będzie alarmowała.
      • pepsi.only Re: Piekarnik 06.07.25, 17:14
        Dokładnie- mikrofalówka, i płyta indukcyjna z timerem.
        Po prostu trzeba mieć nawyk ustawiania czasu gotowania, i koniec. (Ja tak nastawiam ryż, czy ziemniaki, czy zupę, od razu ustawiam timer, i zapominam wink )
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Piekarnik 06.07.25, 18:50
      A jak niby ci zapominający rodzice ogarną tę indukcję i mikrofalówkę?
      Jeśli starszy człowiek ma już taki problem z pamięcią, że gaz staje się w jego rękach niebezpieczny, to przecież nie ogarnie ustawiania żadnych elektronicznych płyt, mikrofalówek i piekarników, więc jeśli im takie urządzenia kupisz, to będą siedzieć głodni, albo jeść kanapki.
      Jedyne, co możesz spróbować im kupić, to zwykłą elektryczną kuchenkę i elektryczny piekarnik, które włącza się zwykłymi mechanicznymi pokrętłami.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Piekarnik 06.07.25, 19:18
        Mikrofalówka może być bardzo niebezpieczna, bo mogą tam włożyć nieodpowiednie rzeczy.
        • smietankowa33 Re: Piekarnik 06.07.25, 23:32
          Ale oni na razie tylko zapominają, nie mają demencji ani nie są upośledzeni, żeby nie rozumieć, czego nie wkładać do mikrofali.
          Pomijając już fakt, że może mikrofalówkę już mają.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Piekarnik 06.07.25, 23:36
            Zapominanie to pierwszy objaw demencji.
            Myślisz, że tylko wybiórczo będą zapominać wyłączyć gaz, a tego, że do mikrofalówki nie wszystko wolno wkładać, to nie zapomną?
            • smietankowa33 Re: Piekarnik 07.07.25, 06:50
              Tak, tak właśnie myślę.
              Katiemorag nie napisała, że mają jakiekolwiek problemy kognitywne, i nie każde zapominanie jest objawem lub początkiem demencji.
      • majenkirr Re: Piekarnik 06.07.25, 21:26
        Dokladnie.
        Moze zamiast piekarnika airfryer? Chyba we wszystkich jest tylko na czas?
      • magdulecp Re: Piekarnik 06.07.25, 23:16
        Zdziwiłabys się. Moja matka doskonale by ogarnęła, ogarnia też internet, laptopa, smartfona. Nie ogarnia jedynie, że wstawiła czajnik 😀 Wytargala z czeluści swój stary, solidny panieński czajnik i to jest jedyny czajnik, który to jej gotowanie wody przetrwal i się nie rozleciał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka