Dodaj do ulubionych

Rekrutacja na studia - pytanie

14.07.25, 14:52
Wyjaśnijcie mi proszę.
Syn zrekrutował się na kilka kierunków. Jutro i pojutrze wyniki.
Na dany kierunek przyjmowane jest np 30 najwyższych wyników, ale wiadomo, że dla jednego to kierunek marzeń, a dla innego koło ratunkowe, jak się nie dostanie gdzie indziej. No i teraz nie wiadomo ile osób serio chce tam zostać. Co jeśli syn na swój wybrany kierunek się nie dostanie w tej 30 osób, a ktoś inny wcale nie chce tam studiować bo dostał się gdzie indziej? Czy ma nieść papiery tam gdzie się dostanie i potem jest możliwość drugiej rekrutacji jak ludzie pozanoszą papiery? Jest jaka lista rezerwowa i i tak się niesie papiery (i można na np 2 kierunki, ten marzeń i ten ratunkowy?
Nie ogarniam. Syn pewnie ogarnia, ale chcę wiedzieć dla siebiesmile
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Rekrutacja na studia - pytanie 14.07.25, 14:59
      Tak. Na większości kierunków jest lista rezerwowa, a ostatnie roszady odbywają się jeszcze w październiku.
    • nick_z_desperacji2 Re: Rekrutacja na studia - pytanie 14.07.25, 15:08
      Trzeba przeczytać dokładnie regulaminy konkretnych uczelni, bo w niektórych są cuda wianki. I mniej więcej patrzeć na limity podane przez uczelnię. Na 30 miejsc może być przyjętych i 60 osób, ale lista rezerwowa rusza dopiero jeśli papiery złoży mniej niż 30.
    • heca007 Re: Rekrutacja na studia - pytanie 14.07.25, 15:22
      Generalnie jest lista rezerwowa i z niej "wskakują" następni kandydaci. Syn tak miał, że po miesiącu zadzwoniono do niego, że zwolniło się miejsce na innym wydziale. Ale się nie zdecydował bo tam gdzie się dostał wcześniej to był jego pierwszy wybór.
      • grey_delphinum Re: Rekrutacja na studia - pytanie 14.07.25, 16:13
        A ta lista tworzu się automatycznie, czy trzeba powiedzieć w dziekanacie lub cos zaznaczyć online (???).
        • grey_delphinum Re: Rekrutacja na studia - pytanie 14.07.25, 16:18
          grey_delphinum napisał(a):

> A ta lista tworzu się automatycznie, czy trzeba powiedzieć w dziekanacie lub co
          > s zaznaczyć online (???).

Ja tez pytam dla siebie, bo młody niechętnie dzieli się takimi informacjami 😉
          • ekstereso Re: Rekrutacja na studia - pytanie 14.07.25, 19:05
            Ja pamiętam, że wykreślalo się w systemie kierunki z których się rezygnowało, i gdyby się z nich nie zrezygnowało to byłoby się na tej rezerwie.
          • lomek22 Re: Rekrutacja na studia - pytanie 14.07.25, 23:35
            Lista przyjętych powstajwe zwykle iteracyjnie (sprawdx w słowniku co to znaczy) az do zapełnienia wszystkich miejsc. A jesli się nie zapełnią (są i takie kierunki), wtedy przyjma każdego kto się przeslizgnął powyzej maturalnego minimum.
            Iteracji jest tyle ile trezba i tak długo to trwa, ponieważ do samego końca a nawet po rozpoczęciu roku ludzie zmieniają zdanie.
            Dopiero potwierdzenie oferty przyjęcia na studia ze strony uczelni i potwierdzenie przyjęcia oferty przez przyszłego studenta przez złożenie dokumentów (i ew zapłaty) jest dla danego studenta informacją i zapewnieniem że będzie włąśnie tam studiował. I od tego momentu ma wakacje bez zmartwień o przyjęcie.
            Dlatego najłatwiej mają olimpijczycy którzy wiedzą czego chcą, potem bardzo dobrzy maturzyści którzy wiedzą czego chcą a najgorzej ci, którzy mają ambicje a zdali słabo.
        • heca007 Re: Rekrutacja na studia - pytanie 14.07.25, 16:31
          Tego nie wiem, pewnie zależy od uczelni. U niego po prostu dzwonili do kolejnych osób, które mieli na liście czy są wciąż zainteresowane. Nic wcześniej nie zaznaczał.
        • wzosia Re: Rekrutacja na studia - pytanie 14.07.25, 16:34
          Nie wiem jak na innych uczelniach ale na SGGW i UW lista powstaje automatycznie. Na UW wygląda to tak, że wszyscy zgłoszeni są ustawieni w jednej liście wg ilosci posiadanych pktów. Jeśli miejsc jest 50 to pierwsza 50 ma 1,5 dnia na doniesienie dokumentów (do godziny 12). Potem o 16 są informacje kto z ile nie złożyło (np 15 osób) i te 15 miejsc to osoby z listy 51-65. Oni też mają 1,5 dnia na doniesienie dokumentacji . Itd aż lista 50 osób się zapełni. Zwykle to są 2 do 4 rund. Ostatnia osoba z ostatniej rundy określa próg. Nie należy się przejmować, ze jest się na liście rezerwowej bo nawet olimpijczycy czasami wypełniają zgłoszenie na kilka kierunków a potem wybierają ten wymarzony zwalniając miejsca. W pierwszej turze na japonistykę i sinologię trzeba było mieć 100/100 a ostatecznie progi były ok 90 pkt. Nie twierdzę, że mało ale wskazuję kierunki o wysokim progu wejścia.
    • afro.ninja Re: Rekrutacja na studia - pytanie 14.07.25, 16:32
      Bardzo różnie. Są wydziału, gdzie takich list nie ma.
      • grey_delphinum Re: Rekrutacja na studia - pytanie 14.07.25, 17:13
        Ja pytam konkretnie o AGH W Krakowie, moze ktos się orientuje, jak jest tutaj.
    • matylda.fm Re: Rekrutacja na studia - pytanie 14.07.25, 22:09
      Dziękuję za odpowiedzi 🙂
      • matylda.fm Re: Rekrutacja na studia - pytanie 14.07.25, 22:12
        Też mnie to frapowało. Myślałam, że to jak z rekrutacja do LO, że cię dopisuje w kolejności wyboru🙂
    • klementynka1974 Re: Rekrutacja na studia - pytanie 14.07.25, 23:44
      Na część uczelni na pewno nie ma list rezerwowych. Dostajesz się na 1 kierunek (na uczelni), przynosisz teczkę. Jeśli nie wszyscy przyniosą teczki, to jest kolejna rekrutacja, ale musisz zrezygnować z miejsca, na które sie dostałaś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka