Dodaj do ulubionych

Bolhorm- rowerem

23.07.25, 15:23
Planuję właśnie urlop. Będę jechać Velo Baltica i planowałam dopłynąć promem z Sassnitz ewentualnie ze Świnoujścia. Niestety to co znalazłam z Sassnith jest mega drogie /wychodzi ok 1000 zł/. Prom musi zabrać mnie i rower.

Byłyście? Jak i skąd miałyście prom? Chciałabym nocować na Bolhormie w shelterach. Znajdę gdzieś po drodze miejsca, gdzie mogłabym się wykąpać? Jakieś porady? Co warto zobaczyć?
Obserwuj wątek
    • ekstereso Re: Bolhorm- rowerem 23.07.25, 15:33
      Ja byłam było super. Płynęliśmy z niemieckiej jakiejś miejscowości, nie pamiętam nazwy. Wspaniałe wakacje. Zobaczyć warto wszystko, miasteczka, przyrodę... Żadnej chwili tam spędzonej nie mogę uznać za nieudana
    • wybitniemondry Re: Bolhorm- rowerem 23.07.25, 15:36
      okruchlodu napisała:
      > Planuję właśnie urlop. Będę jechać Velo Baltica i planowałam dopłynąć promem z
      > Sassnitz ewentualnie ze Świnoujścia.

Dlaczego promem a nie rowerem wodnym?
    • smietankowa33 Re: Bolhorm- rowerem 23.07.25, 15:39
      Gdzie jest ten Bolhorm? 🤔
      • maleficent6 Re: Bolhorm- rowerem 23.07.25, 15:41
        Też się zastanawiam. Może da się dojechać lowelem?
        • smietankowa33 Re: Bolhorm- rowerem 23.07.25, 15:44
          Ja się trochę boję lowelem. Po drodze może cię zaatakować lablador albo kleszcz. Kleszcz ro pół biedy, wysyłas do labolatorium, żeby potwierdzić, czy nie masz boleriozy.
          Wiem, bo moja koleżanka z Giblartaru tak miała.
      • okruchlodu Re: Bolhorm- rowerem 23.07.25, 15:50
        Zaraz obok Bornholmusmile. Może po wizycie się naucze.
    • ada16 Re: Bolhorm- rowerem 23.07.25, 15:44
      Bylam, płynęliśmy katamaranem z Kołobrzegu, bujało strasznie, połowa podróżnych umierała. Sam Nornholm super, nocowaliśmy na polach namiotowych, na niektórych dostępne prysznice
      • okruchlodu Re: Bolhorm- rowerem 23.07.25, 15:52
        Z rowerem też mnie zabiorą?
      • taki-sobie-nick Re: Bolhorm- rowerem 11.08.25, 21:43
        ada16 napisała:

> Bylam, płynęliśmy katamaranem z Kołobrzegu

Ktoś mi wytłumaczy, jakie zalety ma katamaran w porównaniu ze zwykłym statkiem/jachtem? Tak przy okazji.
    • milka43 Re: Bolhorm- rowerem 23.07.25, 15:44
      Jak Ty nie wiesz gdzie jedziesz to jak tu dawać porady😉
    • szaszka Re: Bolhorm- rowerem 23.07.25, 15:56
      Bylismy rodzinie 6 lat temu. Niestety, widze, ze teraz nie ma juz bezposrednich polaczen ani ze Swinoujscia, ani z Kolobrzegu. sad
      Na pewno mozna wykąpać się na campingach, ktore są bardzo dobrze wyposazone.
      Warto odwiedzic wedzarnie "rogeri" - najlepiej wspominam chyba tą w Hasle - za 80 zl od osoby mozna bylo jesc ile sie chce (pewnie ceny sie zmienily...). Podobalo mi sie zachodnie i polnocne wybrzeze, klify i skaly.
      Zamek Hammershus.
      Wschodnio-poludniowe wybrzeze to piaszczyste plaze, piekne, ale pelne smierdzacych wodorostow wyrzuconych na brzeg, Hel ładniejszy. ;p
    • wzosia Re: Bolhorm- rowerem 23.07.25, 16:01
      Abstrahując od twojej znajomości nazw geograficznych.
      W czasie pandemii zawieszono połączenia z Polski i nie przywrócono. Można próbować z Niemiec albo przez Ystad.
      Bornholm jest idealny dla rowerzystów. Infrastruktura przystosowana dla rowerzystów i dla przejażdżek konnych. Bardzo dużo kempingów - można mieć własny namiot, można wynająć namiot stacjonarny lub domek. Namiot stacjonarny to duży twór z werandą stolikami sypialniami. Jednak na kempingu sanitariaty i pomieszczenia gospodarcz0-kuchenne są wspólne. Domki nie mają łazienek. Warto dodać, że zaplecze sanitarne i kuchenne jest bardzo dobre.
      Sama wyspa malownicza, łatwa do podróżowania. Polecam z całego serca. Nie będę opisywać bo można poczytać na necie ale jest super. Byłam raz tylko w grupie dorosłych, innym razem z przyczepką rowerową i 2 letnim dzieckiem i ostatni raz z dziećmi samodzielnie rowerowymi.
      • droch Re: Bolhorm- rowerem 11.08.25, 15:20
        Są regularne połączenia Kołobrzeg - Bornholm, ale raczej w trybie "wycieczkowym"

zpmkolobrzeg.pl/rejsy-na-bornholm/
        • okruchlodu Re: Bolhorm- rowerem 11.08.25, 15:24
          To jest rejs dla samego rejsu, niż w celu dostania się na Bornholm. 😉
      • taki-sobie-nick Re: Bolhorm- rowerem 11.08.25, 21:44
        W sumie to i tak lepsze niż shelter.
    • lilia-anna Re: Bolhorm- rowerem 23.07.25, 17:11
      Strasznie sflustrowane są niektóre forumki w tym wątku!
    • okruchlodu Re: Bolhorm- rowerem 11.08.25, 10:43
      Wróciłam kilka dni temu z wakacji na Bornholmie- zrobię małe podsumowanie, może komuś się przyda.

Na Bornholm najłatwiej dostać się z Sassnitz w DE. Nie ma bezpośredniego promu z PL. Koszt promu w jedną stronę dla 1 osoby z rowerem to 120-130zl. Ja kupowałam dzień przed wypłynięciem (uwaga na strony pośredników) na stronie:
      www.bornholmslinjen.com/booking

Do Sassnitz można dostać się rowerem (Rugia- też warta zobaczenia). Są tez połączenia kolejowe - Ja wracając skróciłam sobie trasę.

Noclegi- na całym Bornholmie jest dobrze rozwinięta sieć prywatnych pól namiotowych ze wszystkimi udogodnieniami (prysznice, kuchnia, miejsce na naładowanie telefonu, baseny, atrakcje dla dzieci). Nie trzeba wczesniej rezerwować miejsca, można podjechać do godziny 21:00. Nie są to jednak tanie noclegi. Ja za mały namiot i jedną osobę płaciłam ok 130- 160zl za noc.
      Ekonomiczną opcją są noclegi w shelterach (poniżej zdjęcia). Opcja za free ale w okresie wakacji mogą się okazać zajęte. Na Bornholmie w wybranych obszarach można rozbić namiot (jest dostępna mapa online). Polecam korzystanie z tych opcji.

Bornholm jest bardzo przyjaźnie nastawiony na turystów. Na całym obszarze można znaleźć bezpłatne toalety i miejsca na doładowanie telefonu. Ja czułam się tam bardzo bezpiecznie. Zdarzało mi się zostawić rower z sakwami na cały dzień wybrać się na trekking lub zwiedzanie Christiansø albo zostawić powerbank na noc do podładowania.

Warto wybrać się po rozpoczęciu roku szkolnego w Danii (w tym roku 10.08) bo jest mniej turystów.

Jest super. Mała wyspa ale pełna atrakcji- ścieżki rowerowe, szlaki piesze, piękne morze i plaże, klify, skały, dzika natura, stanowiska archeologiczne, muzea, klimatyczne miasteczka, ruiny zamku i fortu wikingów, stare kamieniołomy, stanowiska do obserwacji ptaków. Polecam!
      • grey_delphinum Re: Bolhorm- rowerem 11.08.25, 12:08
        Bardzo pożyteczne informacje - dziękuję 🙂
    • jakornelia12345 Re: Bolhorm- rowerem 11.08.25, 11:56
      Bolhorm, powiadasz? W jakiej to galaktyce znajduje się takie miejsce?
      • grey_delphinum Re: Bolhorm- rowerem 11.08.25, 12:07
        jakornelia12345 napisała:

> Bolhorm, powiadasz? W jakiej to galaktyce znajduje się takie miejsce?

No juz nie przesadzaj...
        • jakornelia12345 Re: Bolhorm- rowerem 11.08.25, 12:12
          No, jak "nie przesadzaj". Zawsze jestem chętna, aby się czegoś nowego dowiedzieć. Szczególnie w dziedzinie astronomii.😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka