Dodaj do ulubionych

Htz za i przeciw

26.07.25, 22:19
No i niestety od ponad pół roku brak okresu...zaczeky się uderzenia gorąca i inne objawysad pomaga koniczyna czerwona. To co negatywne się skończyło i teraz zastanawiam się czy w takiej sytuacji warto stosować htz?
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Htz za i przeciw 26.07.25, 22:26
      Ja włączyłam femoston mini niedawno. Uderzenia gorąca ustały. Na razie przy htz miałam coś jakby okres/plamienie. Poza tym ok.
      Ja liczę na poprawę wyników cholesterolu i trójglicerydów. Przed meno miałam zawsze w normie.
      • wrota.do.lasu Re: Htz za i przeciw 26.07.25, 22:33
        Muszę sprawdzić czy też jest ok...zawsze było. Dosłownie nagle pogorszył mi się wzrok, zawsze dobrze widziałam, Dostałam zapalenie okoloustne...włosy stały się matowe ...I potem uderzenia gorąca.
        Po koniczynie wszystko ustalo.
        • damartyn Re: Htz za i przeciw 27.07.25, 22:03
          Za, jeśli masz menopauzę, która otwiera bramy piekieł i żadne "zamiast' nie pomaga.

Przeciw, jeśli masz objawy, które mimo występowania i lekkiej upierdliwości pozwalają ci prowadzić normalne dotychczasowe życie.

HTZ ratuje życie wielu kobietom i niepotrzebnie jest demonizowana. Ale jak każdy lek- bierze się, kiedy jest niezbędny.
          • geez_louise Re: Htz za i przeciw 17.08.25, 21:42
            A jakie objawy daje rozwijanie się osteoporozy i chorób sercowo - naczyniowych gdy wchodzimy w menopauzę?
            • nini6 Re: Htz za i przeciw 18.08.25, 11:02
              geez_louise napisała:

> A jakie objawy daje rozwijanie się osteoporozy i chorób sercowo - naczyniowych
              > gdy wchodzimy w menopauzę?

Zadnych.
              Dlatego HTZ jest potrzeba w profilatyce powyzszych.
    • mocca25 Re: Htz za i przeciw 26.07.25, 22:34
      Done:
      mammografia
      ciuchy
      sprzęt kuchenny
      htz

To do:
      kosmetyki
      fitness
      dieta
      dzieci
      seriale
      • taje Re: Htz za i przeciw 26.07.25, 22:39
        Dzieci? Seriale?
        • mocca25 Re: Htz za i przeciw 26.07.25, 22:56
          ematkowe standardywink
    • alina460 Re: Htz za i przeciw 27.07.25, 07:39
      Co to jest ta czerwona koniczyna?
      • wrota.do.lasu Re: Htz za i przeciw 27.07.25, 09:04
        Fitoestrogeny. Sojowe nie zadziałały climea, natomiast oromensil z ekstraktem z koniczyny dosłownie po 3 dniach. Z tym , że czytałam że koniczyna działa super ale krótko. Nie wiem co znaczy krotko ja biorę ok 2 miesiące m.
        Co do gtz boję się bo wiele osib kończy onkokogicznie. Ale to takie informacje bardziej internetowe ale zastanawiające.
        • snakelilith Re: Htz za i przeciw 27.07.25, 21:29
          wrota.do.lasu napisała:

> Co do gtz boję się bo wiele osib kończy onkokogicznie. Ale to takie informacje
          > bardziej internetowe ale zastanawiające.

Nie tylko z "netu", ale nie mają żadnego przekładu do aktualnych badań. Nowoczesna htz (estradiol plus progesteron) podwyższa ryzyko raka piersi dopiero po 5 latach terapii i to w stopniu niemalże nieznacznym. Nadwaga i alkohol w o wiele wyższym. Więcej, terapia hormonalna przedłuża życie i zdrowie kobiet.
          A raka można dostać i bez hormonów, sam wiek jest najwyższym czynnikiem ryzyka.
          • wrota.do.lasu Re: Htz za i przeciw 27.07.25, 21:39
            Pewnie tak jest. Na razie natura działa. Zbieram za i przeciw .
            • wrota.do.lasu Re: Htz za i przeciw 27.07.25, 21:40
              Alkoholu nie pije, nie pale, nadwagi nie mam
    • abria Re: Htz za i przeciw 27.07.25, 07:50
      niestety, branie htz to prosta droga do zdrady kraju ("Wanda, która zechciała Niemca") i głosowania na faszystów, ale to ci chyba nie przeszkadza
      • kamin Re: Htz za i przeciw 27.07.25, 21:43
        Kompletnie nie rozumiem
    • berber_rock Re: Htz za i przeciw 27.07.25, 21:22
      Przeciw
      • wrota.do.lasu Re: Htz za i przeciw 27.07.25, 21:40
        Bo?
    • wrota.do.lasu Re: Htz za i przeciw 17.08.25, 09:24
      Po ponad pół roku pojawił się okres na wakacjach. Po 2,5mies ckinea forte ( bez rezultatu w łagodzeniu objawow meno) i ponad 2 mies stosowania koniczyny.
      Nie wiem czy cieszyć się czy nie wink chyba zadziałało choć stosowałam aby wyeliminować przede wszystkim uderzenia gorąca.
    • hosta_73 Re: Htz za i przeciw 17.08.25, 21:17
      Od kilku miesięcy biorę Activelle i czuję że wróciłam do życia. Najbardziej dokuczały mi problemy ze snem i kompletny brak koncentracji. Miałam budyń zamiast mózgu.
      Za jakiś czas może poproszę o zmianę na jakiś bardziej nowoczesny preparat.
    • mama-ola Re: Htz za i przeciw 18.08.25, 11:14
      Jestem za ze względu na urodę. Tak, wiem, zdrowie najważniejsze itp. Ale dla mnie akurat to są rzeczy ważne: szczupła sylwetka, brak brzucha, szczupła twarz, brak buraka na twarzy. Wyglądam w zasadzie tak samo, jak wyglądałam, nikt by się nie domyślił, że też już jestem po drugiej stronie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka