Dodaj do ulubionych

Ramen-przepis

29.07.25, 19:34
E-matka wie wszystko. Napadło mnie na Ramen. Wszystkie przepisy które poczytałam to wyższa szkoła jazdy. Ma ktoś jakiś w miarę przystępny przepis na ugotowanie owego cuda?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Ramen-przepis 29.07.25, 19:42
      Zrób po prostu taki wywar żeby ci smakował. Samo zrobienie japońskiego wywaru nie jest trudne musisz tylko mieć kombu i katsuobushi. Namaczasz kombu na noc gotujesz zanim się zagotuje wyławiasz kombu wsypujesz katsuobushi gotujesz chwilę zostawiasz żeby się przegryzlo odecwdzasz. Sos sojowy, mirin - tu trzeba po prostu do smaku, ja tez solę, daję cukier - trzeba wyczuć. To co powstanie mieszasz z wywarem mięsnym. Potem możesz dodać gojujang albo miso co wolisz trochę oleju sezamowego. Ale naprawdę ten wywar to każdy robi trochę inaczej. Ważne żeby tobie smakował.
      • ichi51e Re: Ramen-przepis 29.07.25, 20:06
        Zapomniałam że do wywaru mięsnego dobrze dodać cebulowate i koniecznie imbir. Najlepiej na kościach świńskich (z nogi) ale oczywiście wywar to wywar
        • ichi51e Re: Ramen-przepis 30.07.25, 08:41
          A dodam jeszcze - w sklepie japońskim można kupić gotowe w proszku - tak wiem kostka - ale one są zupełnie ok w smaku - w sensie smak jest właśnie taki jaki powinien - w przeciwieństwie do rosołu naszego Japończycy nie uznają tego wywaru za jakiś rarytas. Często zjadają kluski i dodatki a woda zostaje - miałam koleżankę która narzekała że za dużo soli i w ogóle średnio zdrowe.

Moze tu mają - japoniacentralna.pl/pl/c/Ramen/56
    • wicehrabia_julian Re: Ramen-przepis 29.07.25, 19:47
      zdradzę ci sekret: ramen to zwykły rosół, jeśli potrafisz ugotować rosół (a potrafi to każdy) to z ramenem też dasz radę
      • piataziuta Re: Ramen-przepis 29.07.25, 19:54
        wicehrabia_julian napisał:

> zdradzę ci sekret: ramen to zwykły rosół, jeśli potrafisz ugotować rosół (a pot
        > rafi to każdy) to z ramenem też dasz radę

Zdradzę ci sekret.
        Jeśli potrafisz ugotować tylko ZWYKŁY rosół, to najpierw naucz się ugotować DOBRY rosół.
        A ramen sobie odpuść.
        • wicehrabia_julian Re: Ramen-przepis 29.07.25, 19:59
          piataziuta napisała:

> Jeśli potrafisz ugotować tylko ZWYKŁY rosół, to najpierw naucz się ugotować DOB
          > RY rosół.

słuchaj ziuta sztuki gotowania rosołu nauczyła mnie śp babcia, robię dokładnie tak, jak mnie uczyła łącznie z właściwym przypalaniem cebuli i bez fałszywej skromności mogę powiedzieć, że za każdym razem wychodzi tak, jak ma wyjść

obecnej mody na ramen nie rozumiem - często na Kazimierzu widzę bęcwałów stojących w kolejce do popularnej knajpy z pieskiem na szyldzie i się dziwię, że im się chce stać
          • piataziuta Re: Ramen-przepis 29.07.25, 20:02
            ile czasu trwa ugotowanie tego babcinego rosołu?

>obecnej mody na ramen nie rozumiem

to po wuj się wypowiadasz?
            • szmytka1 Re: Ramen-przepis 30.07.25, 08:49
              TaaK, bomprawdziwy rosół to 3 doby się gotuje, pyrczy na małym gazie, jak on ro i krócej, toż automatu ma nieprawdziwy i niedobry...
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ramen-przepis 30.07.25, 11:12
                szmytka1 napisała:

> TaaK, bomprawdziwy rosół to 3 doby się gotuje, pyrczy na małym gazie, jak on ro
                > i krócej, toż automatu ma nieprawdziwy i niedobry...

Bulion w ramenie jest kolagenowy i nie ugotujesz go w krótkim czasie. Tak jak nie ugotujesz cebulowej w 15 minut i galaretki z kurczaka bez żelatyny wink
                • szmytka1 Re: Ramen-przepis 30.07.25, 17:26
                  On nie mówił, że umie ramen, tylko smaczny rosół.
        • dekoderka Re: Ramen-przepis 29.07.25, 20:00
          Dla niektórych kuchnia azjatycka urasta do rangi fetyszu i świątyni kulinarnej, dostępnej tylko jak się miało w rodzinie samuraja.

Tak, to rosół po ichniemu doprawiony, pełen klusek, warzywa i mięsa. Niec poza tym.
          • wicehrabia_julian Re: Ramen-przepis 29.07.25, 20:04
            dekoderka napisała:

> Dla niektórych kuchnia azjatycka urasta do rangi fetyszu i świątyni kulinarnej,
            > dostępnej tylko jak się miało w rodzinie samuraja.

no skoro parzenie herbaty można sprowadzić do roli ceremonii to i rosół może być magiczny, zwłaszcza jak się podniecą nim europejscy snobowie
          • piataziuta Re: Ramen-przepis 29.07.25, 20:07
            > Dla niektórych kuchnia azjatycka urasta do rangi fetyszu i świątyni kulinarnej,
            > dostępnej tylko jak się miało w rodzinie samuraja.

Kuchnia azjatycka jest u mnie poniżej 10 miejsca w rankingu kuchni ulubionych.

> Tak, to rosół po ichniemu doprawiony, pełen klusek, warzywa i mięsa. Niec poza
            > tym.

Nie.
            Jak wypełzniesz kiedyś spod kamienia i spróbujesz normalnego ramenu, to zrozumiesz, że to nie "rosół po ichniemu doprawiony, pełen klusek".
            • dekoderka Re: Ramen-przepis 29.07.25, 20:27
              A ty próbowałeś? W osiedlowym barku?
              • piataziuta Re: Ramen-przepis 29.07.25, 20:37
                Tak próbowaŁEM, w "osiedlowym barku".
                Polecam spróbować, zanim się zacznie pyerdolić o rosole z kluskami.
      • enita56 Re: Ramen-przepis 29.07.25, 19:56
        To mnie pocieszyłeś. Ponoć rosół gotuję pyszny więc jest nadzieja że z Ramenem dam radę ale ta ilość nieznanych mi przypraw trochę przeraża.
        • ichi51e Re: Ramen-przepis 29.07.25, 20:08
          Kombu po wyłowieniu możesz skroić na paseczki i zrobić sałatkę z kombu.
    • piataziuta Re: Ramen-przepis 29.07.25, 19:51
      Ale który ramen?
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ramen-przepis 29.07.25, 19:54
        piataziuta napisała:

> Ale który ramen?

Może o makaron chodzi? 😎
      • enita56 Re: Ramen-przepis 29.07.25, 20:02
        Ramen miso
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ramen-przepis 29.07.25, 20:12
          Nie wiem czy będzie widać, zdjęcia pochodzą z książki "Podróż przez krainę ramenu" Marcina Wojtasika.
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ramen-przepis 29.07.25, 20:13
            Dobra, prawie nic nie widać, a nie chce mi się przepisywać. Nie pomogę.
        • piataziuta Re: Ramen-przepis 29.07.25, 20:15
          Akurat za tare miso nie przepadam, ale jest (chyba) raczej dość prosty (bo gotowa pasta miso) - może bardzo wredna dziewucha ci podpowie.

Ja robiłam shoyu - piekłam kilka godzin zwinięty boczek w sosie sojowym z mirinem, imbirem, czosnkiem, cebulą, gotowałam wywar z kości, do tego kombu. Trwa to miliony godzin, ale warto.
          A jak szkoda ci czasu i chcesz uprościć, to daj se siana i idź do ramenowni - jeszcze bardziej warto (w kontekście stosunku jakości do ceny).
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ramen-przepis 29.07.25, 22:43
            piataziuta napisała:

> Akurat za tare miso nie przepadam, ale jest (chyba) raczej dość prosty (bo goto
            > wa pasta miso) - może bardzo wredna dziewucha ci podpowie.
            >
            > Ja robiłam shoyu - piekłam kilka godzin zwinięty boczek w sosie sojowym z mirin
            > em, imbirem, czosnkiem, cebulą, gotowałam wywar z kości, do tego kombu. Trwa to
            > miliony godzin, ale warto.
            > A jak szkoda ci czasu i chcesz uprościć, to daj se siana i idź do ramenowni - j
            > eszcze bardziej warto (w kontekście stosunku jakości do ceny).

Próbowałam pomóc ale forum tak obcina zdjęcia, że nie mam do tego siły.
            Może dodam tylko, że pastę miso najlepiej jest przesmażyć z czosnkiem, imbirem, odrobiną soli i cukru. Można dodać olej sezamowy.

Co do bulionu: jeśli ma być wieprzowy, to przestrzegam przed zapachem podczas gotowania i przede wszystkim, żeby wyszedł dobry to trzeba wymoczyć mięso, wypłukać, obgotować krótko mięso, wylać wodę, wymyć mięso, nastawić świeży i gotować minimum 3 godziny, bez przypraw i bez soli. Jest z tym dużo pie....rd.. ...lenia i nie polecam robić tego jak się ma taką se wentylację, bo będzie walić świnią w całym domu.
            Prostszy jest bulion z kurczaka, tu się najlepiej sprawdzają łapki, skrzydła i korpusy, też trzeba namoczyć mięso, zdjąć szumowiny jak się zagotuje i gotować aż się wszystko porozpada, też ze 4 godziny minimum. Mięsa powinno być mniej więcej 1 kg na 1 litr wody.
            Już nie będę pisać, że prawilny bulion to powinien pół dnia się gotować 🤣
            Klasyczne chashu (mięciutkie mięso) powinno się piec w niskiej temperaturze lub ugotować wolno w sous vide. Do tego olej smakowy i inne dodatki. Generalnie przygotowanie w domu to jest cały dzień zabawy przy dobrze zaplanowanej pracy 🤣
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ramen-przepis 29.07.25, 19:53
      Nie da się tego zrobić szybko i nieskomplikowanie jeśli ma być w zgodzie ze sztuką. Możesz zrobić coś ramenopodobnego, ale to tyle.
    • jatochce Re: Ramen-przepis 29.07.25, 20:23
      Just one cookbook - robilam vege i miso ramen. Są takie jak w Tokio.
      Pozdrawiam
    • dwa_kubki_herbaty Re: Ramen-przepis 30.07.25, 10:00
      Przecież to rosół.
      Na koniec na talerz prócz makaronu i wolowiny z zupy, ląduje u mnie podsmażony boczek, jajka gotowane, cebula zielona, algi, sezam, trochę oleju sezamowego, osobno w miseczce mam szpinak z czosnkiem czy ta ich salata i tyle.
      Mam też wersje wegańską z grzybami i tofu ale wole mięsne wersje (bez kukurydzy - kukurydza to zło).
      • thank_you Re: Ramen-przepis 30.07.25, 11:02
        A żółty Lipton to pyszna herbata.
        • piataziuta Re: Ramen-przepis 30.07.25, 11:10
          big_grin
        • dwa_kubki_herbaty Re: Ramen-przepis 30.07.25, 15:39
          No możesz gotować 4h. Co robiłam, mam z 4 pasty, 2 ksiązki kucharskie bo jestem wielkim fanem.
          Ale prawda jest taka, że nasz rosół jako wywar jest smaczniejszy a tez gotuje się kilka godzin.
          A liptona nie piję.
          Pisz co chcesz zjeść to ci ugotuje bo mam wszystko w spiżarni i lodówce.
          Chcesz oryginalne przyprawy - na allegro są, facet z pruszkowa handluje wszystkim co pachnie azją.
          Liptona nie pijam, mam oryginalne chińskie herbaty, te se sama kupiłam akurat.
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ramen-przepis 30.07.25, 22:34
            dwa_kubki_herbaty napisała:

> No możesz gotować 4h. Co robiłam, mam z 4 pasty, 2 ksiązki kucharskie bo jestem
            > wielkim fanem.
            > Ale prawda jest taka, że nasz rosół jako wywar jest smaczniejszy a tez gotuje s
            > ię kilka godzin.
            > A liptona nie piję.
            > Pisz co chcesz zjeść to ci ugotuje bo mam wszystko w spiżarni i lodówce.
            > Chcesz oryginalne przyprawy - na allegro są, facet z pruszkowa handluje wszystk
            > im co pachnie azją.
            > Liptona nie pijam, mam oryginalne chińskie herbaty, te se sama kupiłam akurat.

Generalnie wywar do ramenu ma smak mięsa, li i jedynie, bo gotuje się go tylko z mięsa (na koniec można dodać imbir/jabłka/czosnek). Nie stosuje się żadnych przypraw. Smak nadaje tare, czyli esencja smakowa, inna dla każdego typu ramenu. Trudno więc, żeby wywar do ramenu był o smaku rosołu.
    • zbytomia100 Re: Ramen-przepis 30.07.25, 12:58
      Robie ramen z pomoca miso pasty. Nie jem miesa, wiec kilkugodzinne robienie miesnego wywaru i tak nie wchodzi w rachube. Pilnuje, by dodac dobrej jakosci nudle. Do tego mix warzyw i kielek, jajko na prawie twardo i sezam.
      Nam smakuje.
    • bi_scotti Re: Ramen-przepis 30.07.25, 16:10
      Ja sie tylko odezwe jako happy client & zjadacz ramenu w przybytku u Dziewuchy smile Znow sie wybieram do PL jesienia & znow mysle zajrzec do dziupelki, w ktorej Dziewucha (with the team!) uszczesliwia glodnych humans wink
      Wiec Wy tu ematki, sluchajcie Dziewuchy, a jesli Wam sie gotowac nie chce, no to ona Wam address poda & sobie posmakujecie.
      Moja opinia jest tylko moja, przez nikogo nie sponsorowana big_grin Just for the record wink Cheers.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ramen-przepis 30.07.25, 22:30
        Dzięki bi_scotti ❤️ mam nadzieję, że tym razem Cię osobiście obslużę i oczywiście zapraszam smile
      • taje Re: Ramen-przepis 30.07.25, 22:38
        Ja też byłam i polecam!
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ramen-przepis 30.07.25, 23:17
          taje napisała:

> Ja też byłam i polecam!
          >

Dzięki ❤️❤️❤️
    • a74-7 Re: Ramen-przepis 30.07.25, 17:08
      Zakladam ,ze przepisy na wszelakie rameny mozna znalezc w necie. Ale najpierw wypadalo by posmakowac ktoregos u zrodla , znaczy w kraju pochodzenia, albo w odpowiedniej restauracji .Ja nie gotuje takich cudow , natomiast jadam rameny w restauracjach ,bo to taki comfort food .Zazwyczaj gotowane przez Chinczykow czy Japonczykow. Wieksze prawdopodobienstwo autentycznego smaku wink
    • a74-7 Re: Ramen-przepis 30.07.25, 17:23
      I jeszcze z mojej domowej ramenowni , na bazie rosolu ;-D
    • astomi25 Re: Ramen-przepis 30.07.25, 17:48
      Chyba jestem jedyna osoba na swiecie ( a moze tylko na tym forum) ktora nie sadzi, ze rameb to cud nad cuda.
      Probowalam wiele razy, w tym rowniez w eleganckiej restauracji japonskiej ą, ę.
      No jednak nie. Wole nasz zwykly, esencjonalny rosół.

Wiem, nie na temat. Ale jestem ematką wink
      • astomi25 Re: Ramen-przepis 30.07.25, 17:49
        * ramen
        • a74-7 Re: Ramen-przepis 30.07.25, 18:11
          Ja rowniez nie sadze , ze ramen to jakies "cudo" ,zartowalam przeciez big_grin
          To tzw comfort food,tak jak nasz rosol czy inna zupa smile
          Tu kilka pikantnych ,przyznam ,ze srednio lubie smile
      • volta2 Re: Ramen-przepis 31.07.25, 00:37
        nie, nie jesteś jedyna, mnie śmieszy snobowanie na ramen i gotowość do płacenia za wywar z dodatkami jak za zboże. akurat jestem na tyle farciarą, że do japonu poniosło mnie zaproszenie koleżeńskie i przez tydzień, może więcej żywiłam się ramenem. dlaczego? bo był najtańszą pozycja w menusmile i wtedy kosztował 700 yen, co odpwiadało jakimś 5 dolcom. o ile nie 4. pożywne, smaczne, ale żeby uznawać go za wyżyny kulinarne? dorabianie uszu wiadomo komu, czemu.
        • bi_scotti Re: Ramen-przepis 31.07.25, 00:55
          volta2 napisała:

> uznawać go za wyżyny kulinarne?

A ktos tu uznaje ramen za wyzyny kulinarne? Eeeee ... chyba jednak nadinterpretujesz. Jest po swiecie mnostwo comfort and/or street food, ktore wcale nie tak latwo zrobic zeby byly truly yummy ale ktore nigdy za "wyzyny kulinarne" nie beda uznane wink Co nie zmienia faktu, ze gdy sa dobrze zrobione no to palce lizac. Pomysl sama, nikt nie uzna, ze np. somosa czy pakora to "wyzyny kulinarne" ale dobra somosa to jest niebo w gebie & warto sobie znalezc takie swoje miejsce, w ktorym jest ta ... the best wink Na polskim rynku to tak moze jest z flaczkami czy pyzami, knedlami - zadne tam "wyzyny kulinarne" ale zrobic tak honestly dobre umiec trzeba, a jak dobre to bez watpienia czynia zjadaczy very happy smile The same with ramen. Aczkolwiek nawet Michelin przyznal jakies stars for street food, chyba w Singapore & Hong Kong, I'm not sure, sorry. Cheers.
          • ichi51e Re: Ramen-przepis 31.07.25, 10:40
            W Bangkoku jest restauracja co serwuje ten sam wywar od 45 lat. www.reddit.com/r/interestingasfuck/comments/t38fq2/a_familyrun_restaurant_in_bangkok_has_had_a_the/
            Tego typu jedzenie jest tanie ale wymaga czasu i im większa ilość robisz tym bardziej się kalkuluje i lepiej wychodzi.
            • taje Re: Ramen-przepis 01.08.25, 16:42
              E tam, to chwyt reklamowy. To tak jak z homeopatią, jest zerowa szansa, że coś w tym kotle zostało sprzed 45 lat.
              • a74-7 Re: Ramen-przepis 01.08.25, 17:31
                Oczywiscie ; Oni codziennie czyszcza kociol z resztek wygotowanego miesa i kosci, zlewaja pozostaly wywar, cedza go ,i wlewaja do czystego kotla z nowymi dodatkami , plynem i zaczynaja od nowa .
        • ichi51e Re: Ramen-przepis 31.07.25, 10:35
          Warto zauważyć że jedzenie w JP w barach jest bardzo tanie. Ostatnio czytałam nawet art że restauratorzy mają problem bo ludzie nie są gotowi płacić więcej niż 1500yenow (37 zeta) za obiad (a za ramen to już w ogóle 1000y) i nie ma możliwości podniesienia cen.
    • konsta-is-me Re: Ramen-przepis 31.07.25, 01:21
      To w sumie wywar z mięsa, plus "azjatyckie" , nazwijmy to składniki...
      Mozna się egzaltowac, jak niektórzy na forum a można zrobić rosół - albo ugotować "według sztuki" czyli upierdliwie
      Osobiście nie poradzę, bo nie lubię wszelkich rosołów ( w sensie zupa- wywar na mięsie) ani polskich ani egzotycznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka