Dodaj do ulubionych

Kilka słów w sprawie Gazy

30.07.25, 15:54
Świetne podsumowanie od Marty Nowak, co możemy zrobić teraz dla ludności w Gazie
www.instagram.com/reel/DMu9ePLolpW/?igsh=MXdobGF2bXFoNmtuOA==
Obserwuj wątek
    • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 16:08
      z której strony to jest świetne?🤔
      • asia.sthm Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 17:28
        arabelax napisał:

> z której strony to jest świetne?🤔

Z każdej.
        • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 17:30
          jak ci to pomaga, to tak sobie mysl
    • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 16:14
      Najwięcej dla ludności Gazy może zrobić hamas, wystarczy by się poddali i uwolnili zakładników
      • angazetka Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 16:40
        A Izrael znowu by to odrzucił.
        • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 16:50
          Co by odrzucił?
          Propozycje uwolnienia zakładników, bez szans, społeczeństwo by na to nie pozwolilo. A może by nie zgodzili się na poddanie się terrorystów?

Pytanie dlaczego hamas tego nie sprawdzi?
          Pewnie dlatego, że mają w głębokim powazaniu Palestyńczyków i śmieją się z pożytecznych idiotów w Europie
          • angazetka Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 16:54
            Sprawdził, ponad rok temu.
            • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 17:03
              Jakoś nie kojarzę takiej sytuacji czyli a) bezwarunkowej kapitulacji i wypuszczenia wszystkich zakładników.
              Dasz linka
              • angazetka Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 17:18
                Poszukaj. Może przy okazji zobaczysz kilka zbrodni Izraela.
                • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 17:25
                  moze ty w końcu poczytaj to przejrzysz na oczy.
                  • angazetka Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 20:51
                    Czytam. Od samego początku.
                • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 17:33
                  Czyli nie było niczego takiego.
                  Może ty poszukaj relacji ocalałych z masakry 7.10 albo z powrotu do domu w trumnach małych braci Bibas. Ewentualnie poczytaj jak świętowano w Gazie 7.10
                  • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:20
                    Masakra nie usprawiedliwia glodowania ludzi
                    • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:50
                      Wczoraj się urodziłaś? Ponad 700 milionów ludzi głodowało w zeszłym roku. W Afryce 307 milionów ludzi. Już pędzę wierzyć, że cię tak porusza ludzki głód, tylko daj mi linki do swoich postów na ten temat z ostatnich kilku lat.
                      • hrasier_2 Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 14:59
                        ardzuna napisała:

> Wczoraj się urodziłaś? Ponad 700 milionów ludzi głodowało w zeszłym roku. W Afr
                        > yce 307 milionów ludzi. Już pędzę wierzyć, że cię tak porusza ludzki głód, tylk
                        > o daj mi linki do swoich postów na ten temat z ostatnich kilku lat.
                        Nie znasz jej, a już wybuchasz niekontrolowaną złością. Stwierdziła tylko fakt.
                        • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 02.08.25, 17:33
                          hrasier_2 napisał:

> Nie znasz jej, a już wybuchasz niekontrolowaną złością. Stwierdziła tylko fakt.

Nie znasz mnie, a już mnie pouczasz, nadinterpretując mój post. Ja też stwierdziłam tylko fakt.
          • asia.sthm Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 17:37
            Zobacz sierotko że nawet już izraelskie organizacje domagajà sie zaprzestania ludobójstwa w Gazie.
            • angazetka Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 20:53
              Mam wrażenie, że nawet jak w końcu Bibi trafi do pierdla, to Zocha, Lajtova i parę innych będą umierały na tym wzgórzu.
              • lajtova Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 17:33
                W dupie mam bibiego. Ja wspieram Izrael i jego obywateli.
                • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:50
                  lajtova napisała:
                  > W dupie mam bibiego. Ja wspieram Izrael i jego obywateli.

Dokładnie. Fetyszystki Angazetki i Asieńki mogą sobie wziąć Bibiego, osądzić, rozszarpać albo spalić na stosie co tam sobie chcą - who cares???

Izraelczycy mają być bezpieczni we własnym państwie. Tylko tyle i aż tyle.
                  • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 21:08
                    evening.vibes napisała:

> Izraelczycy mają być bezpieczni we własnym państwie. Tylko tyle i aż tyle.

100/100.
                  • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 21:49
                    „Izraelczycy mają być bezpieczni we własnym państwie” – słuszne, czy Palestyńczykom tez dajesz do tego prawo? Pod okupacją, bombardowania, z blokadą dostaw zywnosci i lekow i bezkarnością armii izraelskiej chyba trudno byc bezpiecznym?
                    • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 21:57
                      71tosia napisała:
                      > „Izraelczycy mają być bezpieczni we własnym państwie” – słuszne, czy Palestyńcz
                      > ykom tez dajesz do tego prawo?

Owszem - Gazańczycy dostali wolność w 2005 roku. Mogli być bezpieczni i szczęśliwi. Wybrali ludobójcze 'from the river to the sea'.
                    • riki_i Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 08:00
                      71tosia napisała:

> „Izraelczycy mają być bezpieczni we własnym państwie” – słuszne, czy Palestyńcz
                      > ykom tez dajesz do tego prawo? Pod okupacją, bombardowania, z blokadą dostaw zy
                      > wnosci i lekow i bezkarnością armii izraelskiej chyba trudno byc bezpiecznym?

Ekhem, no przecie od 2005r. dbali o swoje bezpieczeństwo jak jasna cholera. Wedle Hamasu wybudowali 500 km podziemnych tuneli (!) , z czego do tej pory udało się zniszczyć 100 km (najdłuższy zlokalizowany tunel mial 4 km dlugosci i sięgał do 50 m głębokości). Od 7.10.2023r. wystrzelili też na Izrael ponad 19 tys. rakiet , z czego tylko w tym jednym , pierwszym dniu ataku 3889 rakiet (w kolejnych dniach liczba dziennie wystrzeliwanych rakiet osiągnęła wyższe wartości, maksymalnie 4694 rakiet jednego dnia).

Uparcie bronisz ludzkiej dziczy. Dziczy, która zmarnotrawiła gigantyczne środki finansowe płynące do Gazy. Dziczy, która mnoży się w sposób absolutnie niekontrolowany, zionąc nienawiścią nie tylko do Izraela, ale i do całego cywilizowanego świata. Dziczy, której nie chce żaden kraj arabski, bo wielokrotnie pokazała m.in. w Libanie, do czego jest zdolna.

Czy Ty 71tosia chcesz zniszczyć współczesną cywilizację? Marzą ci się hordy barbarzyńców zalewających Rzym, jak w 476 roku? Chciałabyś wpuścić 2 mln dziczy z Gazy do 10 mln Izraela? Przykłady upadku RPA czy Libanu nic Cię nie nauczyły?

Lejesz krokodyle łzy nad ludźmi, którzy najchętniej poderżnęli by ci gardło. Nakarm ich, odziej, daj trochę kasy, a sama zobaczysz jak ci "podziękują". Rozwalili Liban, rozwalają Jordanię gdzie działają jako skrajnie ekstremistyczne Bractwo Muzułmańskie stanowiąc juz 50% ludności. Syria i Egipt rękami i nogami bronią się przed ich przyjmowaniem, Egipt przecież nawet mur wybudował! Nic w rozpalonej główce nie zaświtało, dlaczego 'bracia w wierze' za nic nie chcą pomóc swoim pobratymcom?

Nie wiem, czy jesteś po prostu skrajnie głupia, czy może kretyńsko idealistyczna w stylu "pikających serduszek", czy też być może wyznajesz ideolo pani Agnieszki Holland, czyli głębokie przekonanie, że nasza cywilizacja musi runąć pod naporem dziczy, a potem na pewno wykluje się z tego "coś nowego i fascynującego". Nie wiem tego. Wiem natomiast, że Ty i Tobie podobne istoty wykonują krecią robotę podkopując istnienie całej współczesnej cywilizacji. Chcesz zniszczenia Izraela? Wiesz co nastąpi potem? Potem dzicz zaatakuje Włochy i Grecję, zresztą juz to robi intensywną nielegalną imigracją. Na końcu tej świetlanej drogi masz obecny Afganistan. Smacznego! Życzę Ci miłego życia w takich klimatach - o ile w ogóle przeżyjesz jako niewierna i -o zgrozo!
                      • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 17:49
                        Najwyraźniej nie tylko ja jestem głupia i ' kretyńsko idealistyczna' ale też przywódcy wielu państw, ONZ i wielu izraelskich intelektualistów - apelujący o zaprzestanie eksterminacji w Gazie. Prawdziwy klub idiotów i naiwniaków.
                        Tylko Ty masz odwagę powiedzieć prawdę - Palestyńczycy to nie ludzie a mnożąca się biologiczna dzicz. Przecież to właśnie takie podejście buduje bezpieczną i silną cywilizację. Jjeśli naprawdę wierzysz, że karmienie, leczenie i ratowanie ludzi przed glodem to „krecia robota podkopująca cywilizację” — to chyba mamy zupełnie różne definicje słowa cywilizacja.
                        Nie zmusisz ludzi, by nie ratowali swojego życia i swoich dzieci. To nie jest wybór — to instynkt, którego nie zatrzymasz ani murem, ani dehumanizującą propagandą. Jeżeli sytuacja w Gazie — i w innych głodujących, niestabilnych rejonach — się nie poprawi, to owszem: „hordy barbarzyńców zalewających Rzym, jak w 476 roku” nie będą już tylko faktem historycznym, ale rzeczywistością stworzoną właśnie takich jak ty, którzy dziś odmawiają człowieczeństwa innym.
                        • riki_i Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 23:06
                          Pewnych ludzi nie da się cywilizacyjnie podciągnąć wyżej. Ile pieniędzy Amerykanie wpakowali w Afganistan? I co? I nic. Poszło jak krew w piach. Palestyńczycy są elementem destrukcyjnym w każdym kraju, w jakim się znajdą. Nikt ich nie chce , na czele z braćmi w wierze.

I może porozmawiajmy o pieniądzach. Do dnia 7 października 2023r. czyli ataku na Izrael , do Strefy Gazy wpompowano:

- ze strony USA (od 1994r.) ponad 5,2 mld USD przez USAID, średnio około 600 mln USD rocznie,

- ze strony Unii Europejskiej i państw członkowskich 103 mln EUR, następnie w grudniu ogłoszono dodatkowe 125 mln EUR na rok 2024 (z czego część została zakontraktowana jeszcze przed 7 X 2023)

- ze strony krajów arabskich w okresie 1994–2020 łącznie ok. 8,5 mld USD, (z czego Arabia Saudyjska – 4 mld USD, ZEA – 2,1 mld USD, Katar – 766 mln USD (a ponadto dodatkowo od 2012–2021 sam Katar ok. 1,3 mld USD na Strefę Gazy) .

- ze strony Wlk. Brytanii od 2009 do 2023 819 mln GBP bilateralnej pomocy (łącznie na Gaze i Zachodni Brzeg). W 2023 roku brytyjskie wsparcie wzrosło: ~42 mln GBP w 2023 oraz zobowiązanie na 2023/24 w wysokości >100 mln GBP, w tym ~35 mln GBP dla UNRWA

Po 7 października 2023 wsparcie dla Steefy Gazy jeszcze bardziej drastycznie wzrosło, ale o tym juz pisac nie będę.

Co się stało z tymi pieniędzmi? Kwoty tej wielkości przeznaczone na populację raptem dwumilionową i skoncentrowaną na niewielkim obszarze powinny przynieść wymierny efekt. Powinny przynieść zamożnośc i spokój.

Co realnie przyniosły? Sieć tuneli, produkcję rakiet i terror.

Ale do Tosi nic nie trafi. Dopiero jakby przyleźli poderżnąć jej gardło, może chwilę przed śmiercią by coś zrozumiała.
                          • dramatika Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 23:31
                            riki_i napisał:

> Pewnych ludzi nie da się cywilizacyjnie podciągnąć wyżej. Ile pieniędzy Ameryka
                            > nie wpakowali w Afganistan? I co? I nic. Poszło jak krew w piach.

Absolutna prawda, a teraz spójrz na system prawny w Izraelu. Nie ma tam majdanu tylko dlatego, że USA ma słabość do Izraela smile
                            Ta słabość wynika z tego, że Amerykanie to głównie protestanci, a protestanci mają szczególną słabość do Żydów, bo literalnie odczytują Biblię i uważają ich za naród wybrany nawet bardziej, niż oni sami siebie.

Wszystko to religijny perdolnik religii, które zatrzymały się w rozwoju najpóźniej tysiąc lat temu i tej, która literalnie odczytuje Stary Testament. Absolutne szaleństwo, w którym cywilizowany człowiek, ateista czy katolik, nie powinien w ogóle zajmować stanowiska.
                          • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 02.08.25, 09:22
                            riki_i napisał:
                            > Co się stało z tymi pieniędzmi? Kwoty tej wielkości przeznaczone na popu
                            > lację raptem dwumilionową i skoncentrowaną na niewielkim obszarze powinny przyn
                            > ieść wymierny efekt. Powinny przynieść zamożnośc i spokój.
                            >
                            > Co realnie przyniosły? Sieć tuneli, produkcję rakiet i terror.

Nikt nie zaprząta sobie głowy takimi pytaniami. Tylko 'dawać więcej, dawać więcej'...
                • alicia033 Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 21:07
                  lajtova napisała:

> Ja wspieram Izrael i jego obywateli.

Aha.
                  A konkretnie to których jego obywateli wspierasz, lajtova? Tych, którzy protestują przeciwko bibiemu&co i prowadzonej przez niego polityce ludobójstwa na Palestyńczykach czy tych, którzy tę bandę neo-faszystów wynieśli tam do władzy i popierają kierowaną przez nich eksterminację Palestyńczyków (nie tylko w Strefie Gazy, na Zachodnim Brzegu żydzi też ich mordują i pozbawiają środków do życia)?
          • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 20:39
            Zajelo mi to kilka minut Zosiu-nie-moje-imie, rezolucji ONZ 2712 i 2720 Izrael nie przyjął – Netanjahu publicznie stwierdził, że nie zgodzi się na zakończenie wojny, dopóki Hamas istnieje.
              Dzięki.
            • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:06
              No i super, ale chyba nie doczytałaś tego co ja napisałam, hamas może to zakończyć poddając się i uwalniajac zakładników.
              Zdaje się, że poddanie się hamasu by wystarczyło by hamas przestał istnieć. Prawda?
              • dekoderka Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:18
                A jak na to zrobić, skoro praktycznie wszyscy to Hamas?
                • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:07
                  Jeśli wszyscy to Hamas o takich poglądach www.youtube.com/watch?v=mPWOvwG4_x4 to trudno obronić tezę, że są niewinnymi ofiarami konfliktu.
                • riki_i Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 17:53
                  dekoderka napisała:

> A jak na to zrobić, skoro praktycznie wszyscy to Hamas?

Celna uwaga.
                  • asia.sthm Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 18:21
                    riki_i napisał:

> dekoderka napisała:
                    >
                    > > A jak na to zrobić, skoro praktycznie wszyscy to Hamas?
                    >
                    > Celna uwaga.

Taaaa, żeby paluszki poodpadały
            • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:03
              71tosia napisała:

> nie przyjął – Netanjahu publicznie stwierdził, że nie zgodzi się na zakończenie
              > wojny, dopóki Hamas istnieje.

Po rozbrojeniu Hamas przestałby istnieć. Tak trudno to zrozumieć? Tak trudno zrozumieć, że dąży do likwidacji organizacji, która ma ludobójcze zamiary względem ludności Izraela i zaczęła je realizować? www.youtube.com/watch?v=mPWOvwG4_x4
              • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:09
                dla przypomnienia Netanjahu wczesniej wspieral Hamas by oslabic Fatah - taki szczegol.
                • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:13
                  Nie wspierał, tylko normalnie pozwalał na udzielanie pomocy humanitarnej, mimo że Hamas rządził Strefą Gazy. Wszystkie te bajania o wspieraniu mają podstawę właśnie w tym. Tym, czego teraz nie robi i dlatego dla odmiany zarzucacie mu ludobójstwo.
                  • bardzo_wredna_dziewucha Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:20
                    ardzuna napisała:

> Nie wspierał, tylko normalnie pozwalał na udzielanie pomocy humanitarnej, mimo
                    > że Hamas rządził Strefą Gazy. Wszystkie te bajania o wspieraniu mają podstawę w
                    > łaśnie w tym. Tym, czego teraz nie robi i dlatego dla odmiany zarzucacie mu lud
                    > obójstwo.

Nie, nie, nie, nie. Wspieranie Hamasu przez Bibiego zaczęli się na długo przed ich objęciem władzy w Strefie. Dzięki Bibiemu byli to w ogóle możliwe.
                    • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:25
                      bardzo_wredna_dziewucha napisała:
                      > ardzuna napisała:
                      >
                      > > Nie wspierał, tylko normalnie pozwalał na udzielanie pomocy humanitarnej,
                      > mimo
                      > > że Hamas rządził Strefą Gazy. Wszystkie te bajania o wspieraniu mają pods
                      > tawę w
                      > > łaśnie w tym.
                      (...)
                      > Nie, nie, nie, nie. Wspieranie Hamasu przez Bibiego zaczęli się na długo przed
                      > ich objęciem władzy w Strefie.

Ale ona o tym pisze - Hamas zaczynał jako organizacja humanitarna i jako taka była wspierana.
                  • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:21
                    Bo robi ludobójstwo.

Hamas tez zrobil. 7.10.

I nic nie usprawiedliwia glodowania ludzi
                    • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:25
                      Przypomnij mi swoje posty o głodzie w Sudanie czy Jemenie.
      • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 20:01
        Husky-Zoska-nie-moje-imie jest w formie wink To tak, jakby w czasie II wojny światowej ktoś powiedział, ze Zydzi mogli coś zrobić, żeby przestac być prześladowanymi. A przecież wiesz Zosiu, że Żydzi byli mordowani niezależnie od tego, co robili. Obwinianie ofiar za własne cierpienie, bo 'nie powstrzymali oprawców', to moralne odwrócenie ról. I w przypadku Holokastu i Gazy.
        • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 20:23
          Żydzi nie zaatakowali Niemców przed IIWS, nie przeprowadzili masakry cywilów, nie porwali i nie przetrzymywali zakładników.
          Ofiara w tym momencie jest Izrael bestialsko zaatakowany i zagrożony kolejnymi atakami.
          Hamas ma w ręku wszystkie atuty, wystarczy, że się podda i uwolni zakładników
            > Żydzi nie zaatakowali Niemców przed IIWS, nie przeprowadzili masakry cywilów, nie porwali i nie przetrzymywali zakładników.

Ale wiesz, że ta historia nie zaczęła się 7.10.2023?
            • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:07
              Tak, już w 1948 zaatakowano nowopowstałe państwo Izrael
              • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:29
                a wiesz dlaczego? Moze doczytaj?
                • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:35
                  Oczywiście, że wiem, państwa arabskie nie zaakceptowały istnienia państwa Izrael
                  • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:45
                    no to jednak nie wiesz
                    • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:09
                      Zdaje się, że jednak wiem lepiej niż ty
            • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:06
              angazetka napisała:

> Ale wiesz, że ta historia nie zaczęła się 7.10.2023?

Jakie wydarzenia z przeszłości twoim zdaniem uczyniły moralnym i usprawiedliwionym zwierzęce, ludobójcze bestialstwo, jakie Palestyńczycy zaprezentowali na Żydach 7.10.2023?

Historia naszych konfliktów z Niemcami też nie zaczęła się niedawno, mimo to nie mordujemy się nawzajem, nie gwałcimy, nie wiążemy cywilnych rodzin z narodu przeciwnika i nie podpalamy ich. Cywilizowane narody panują nad sobą w relacjach z innymi narodami.
          • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 20:52
            Brak wiedzy? Żydzi nie atakowili ale się nie bronili — najlepszym przykładem jest powstanie w getcie warszawskim. Moze jednak przyjmij do widadomosci ze Palestynczyc tez maja prawo do zycia i obrony nie tylko Izrael, Izrael dokonuje w Gazie ludobojstwa.
            • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:10
              Prawo do życia i obrony Palestyńczycy uskuteczniali mordujac 7.10 izraelskie dzieci, gwalcac kobiety i torturujac nastolatki na festiwalu. A także wlokac za samochodem zmasakrowane ciało dziewczyny
              • dekoderka Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:18
                Czyli można mordować w odwecie? Smotricz lubi to 😁
                • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:20
                  dekoderka napisała:

> Czyli można mordować w odwecie? Smotricz lubi to 😁

Przypomnij sobie z historii, co robili alianci, kiedy najpierw próbowali się obronić przed państwami Osi, a potem zaczęli zwyciężać.

Jesteś trochę naiwna, więc ci wyjaśnię. Wojna polega na wzajemnym zabijaniu się. Najlepszym sposobem na jej uniknięcie jest niewykazywanie agresji wobec partnerów międzynarodowych, np. niewyprowadzanie ataku takiego jak 7 października.
                  • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:13
                    sugerujesz -przez analogie, ze Zydzi mogli uniknac Holokaustu bedac 'mniej agresywni' wobec Niemcow?
                    • asia.sthm Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:19
                      Ona na tych analogiach się pasie jak oczadzona.
                      Już pokazała skàd tę paszę zdobywa.
                    • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:36
                      71tosia napisała:

> sugerujesz -przez analogie, ze Zydzi mogli uniknac Holokaustu bedac 'mniej agre
                      > sywni' wobec Niemcow?

Jesteś halucyjnującym botem? Przypomnij mi w duchu stworzonej przez ciebie analogii, kiedy Żydzi zaatakowali i brutalnie zarżnęli cywilną młodzież niemiecką bawiącą się na festiwalu muzycznym i kiedy pojmali tysiące cywilnych zakładników niemieckich oraz porwali ich do tuneli, przetrzymując co najmniej przez II lata wojny światowej, głodząc, a niektórych gwałcąc?

W tej wojnie to Palestyńczycy są odpowiednikiem Niemiec. Są stroną atakującą i agresywną.
                      • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 21:56
                        Serio? Porównujesz Palestyńczyków do nazistowskich Niemiec? Palestyńczycy nie wywolali światowej wojny, sa narodem pozbawionym własnego państwa, wypędzanym i rugowanym z wlasnej ziemi. Używanie Holokaustu jako moralnego usprawiedliwienia dla dzisiejszych zbrodni w Gazie jest uwlaczajace dla ofiar Holokastu.
                        • lajtova Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 22:35
                          Nie ma takiego czegoś jak naród palestyński i nigdy nie było.
                          • asia.sthm Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 22:41
                            Lajtowo ty stary rowerze, wszystkie palce masz?
                          • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 23:05
                            Nie wiem, z jakich źródeł korzystasz, ale Wikipedia chyba jest Ci dostępna?
                            „Nazwa Palestyńczycy pochodzi od starożytnych Filistynów, zasiedlających od około XII wieku p.n.e. wąski nadmorski pas ziemi, obejmujący Gazę i jej północne okolice z miastami Aszdod i Aszkelon.”
                            Ale fakt ze dla współczesnej świadomości narodowej Palestyńczyków, Izrael sporo zrobil swa o krótkowzroczna i brutalna polityka.
                        • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 02.08.25, 17:27
                          71tosia napisała:

> Serio? Porównujesz Palestyńczyków do nazistowskich Niemiec? Palestyńczycy nie w
                          > ywolali światowej wojny,

Wywołanie światowej wojny zależy tylko od tego, ile państw się włączy do wojny i to nie zależy od Palestyńczyków, choć oczywiście zostali wsparci przez Rosję, Iran i szereg krajów muzułmańskich.

Dlaczego mam nie porównywać, jeśli jedni i drudzy ludobójczo zaatakowali Żydów?
                  • pursuedbyabear Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 11:41
                    Czy to nie ty niedawno pisałaś, że nie należy wartościować zbrodni?...
                    • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:40
                      Prezentujesz takie pomieszanie pojęć, że nie wiem, od czego zacząć rozwikływanie tego splotu.
                      Żydzi prowadza wojnę obronną przeciwko ludobójstwu, które próbował im zorganizować Hamas, współdziałający z Rosją, która upatrzyła sobie idealny sposób na odwrócenie uwagi świata od własnych zbrodni i własnej agresji. Na wojnie są zawsze ofiary cywilne i jak cywilizowany świat światem nigdy nie było to traktowane jako zbrodnia wojenna. Zbrodnią jest czynienie z cywili celu, jak to zrobił Hamas 7 X.
                      • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 22:03
                        Nie wiem, z jakiego źródła korzystasz, styl nagle zaczął brzmieć jak wygenerowany przez AI. Zmiana bardzo wyrazna ale argumenty nadal płytkie .

• asia.sthm Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 22:27
                          Tosiu, one obie z jednego gara izraelskiej propagsndy się pasà. Napasione po kokardy.
                          W podobnym tonie dziś ambadador Izraela nadawał dociśnięty przez dziennikarza.
                          W podobnym bo bez wulgaryzmów, ale równie żałośnie jak z matrycy.
                        • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 02.08.25, 17:29
                          71tosia napisała:

> Nie wiem, z jakiego źródła korzystasz, styl nagle zaczął brzmieć jak wygenerow
                          > any przez AI.

Napisz po prostu, że kapitulujesz i nie masz żadnych sensownych kontrargumentów zamiast zmyślać coś o rzekomej AI dla pokrycia swojej bezradności.
            • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:54
              71tosia napisała:
              > Palestynczyc tez maja prawo do zycia i obrony

RAPE IS NOT RESISTANCE!

https://thehill.com/wp-content/uploads/sites/2/2024/02/GettyImages-1978652179.jpg?strip=1
              • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:03
                zapomnialas podlikowac zdjec umierajacych z glodu dzieci, wiec uzupelniam
                wiadomosci.wp.pl/zdjecie-mowi-wiecej-niz-slowa-fotograf-pokazal-dramat-matki-w-gazie-7182120592849504a
                • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:14
                  tu sobie doczytaj
                  • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:25
                    Co za głupoty. Jest szeroko zakrojony raport i setki video z tego jak ludzie sa wychudzeni w Gazie.
                • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:15
                  To jeszcze podlinkuj zdjęcia ofiar 7 października i informacje o izraelskich zakładnikach, bo o nich ci się zapomniało.

I jeszcze film, w którym wysoki hamasowiec oznajmia, że dla zagłady Izraela władzy strefy Gazy godzą się z ofiarami, które będzie trzeba ponieść.
                  • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:26
                    >dla zagłady Izraela władzy strefy Gazy godzą się z ofiarami, które będzie trzeba ponieść.

Dzieci Gazy sie na to nie godzily
                    • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:27
                      Niemieckie też się nie godziły, a ginęły tysiącami, np. w dywanowych nalotach na Drezno. To ci nie przeszkadza.
                      Jesteś dorosła - zdawałaś sobie sprawę z tego, że w każdej wojnie giną dzieci? Czy odkryłaś to dopiero na przykładzie Gazy? A może myślałaś, że w innych krajach objętych wojnami nie ma dzieci?
                • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:15
                  I kolejne
                  • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:16
                    I kolejne.
                    • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:53
                      arabelax napisał:
                      > I kolejne.

Tosiunia oczywiście zamilkła, będzie udawać, że wcale nie wkleiła tego obrzydliwego fejka.
                      • asia.sthm Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:16
                        > Tosiunia oczywiście zamilkła, będzie udawać, > że wcale nie wkleiła tego obrzydliwego fejka.

Sama jesteś obrzydliwy fejk. Zdjęcie jest autentyczne tyle że przycięte i źle opisane.
                        Ten twôj gościu to to niby przewał ujawnia sprytnie opisuje matkę i drugie dziecko jako zdrowe i dobrze odżywione.
                        Widać skàd czerpiesz wszystkie rewelacje.
                        Tendencyjne machanie kotem.
                        Pierwsze lepsze dzieło
                        • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:21
                          asia.sthm napisała:
                          > Sama jesteś obrzydliwy fejk. Zdjęcie jest autentyczne tyle że przycięte i źle o
                          > pisane.

Ojej, manipulancko przycięli i nie napisali prawdy ale Asieńce to nie przeszkadza...

> Ten twôj gościu to to niby przewał ujawnia sprytnie opisuje matkę i drugie dzie
                          > cko jako zdrowe i dobrze odżywione.

Nie musi nic opisywać, są zdjęcia i video.

Ale pikajace serduszka własną piersią będą tych kłamstw bronić bo to przecież 'w słusznej sprawie'...

Niczym się w sumie nie różnicie od prawicy, która postuje fejki o migrantach. I wy i oni chcecie za wszelką cenę wierzyć we własną wizję rzeczywistości. A jak rzeczywistość jest inna to się 'przytnie'...
                          • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:27
                            www.theguardian.com/world/2025/jul/23/we-faced-hunger-before-but-never-like-this-skeletal-children-fill-hospital-wards-as-starvation-grips-gaza
                        • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:42
                          Dziękuję, Asiu — Smutne jest to, że Izreal z symbolu cierpienia tak szybko staje sie symbolem przemocy. Rosnąca liczba protestów w samym Izraelu to przynajmniej iskra nadziei, że naród ten sam znajdzie drogę do pokoju i sprawiedliwego rozwiązania konfliktu.
                          • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:14
                            Oczywiście, twoim zdaniem powinni grzecznie i pokornie czekać na kolejne ZAPOWIADANE ataki jak ten z 7.10, nie bronić się, tylko być "symbolem" cierpienia.
                            A i jeszcze w ramach protestów rysować kwiatki na chodnikach

71tosia napisała:

> Dziękuję, Asiu — Smutne jest to, że Izreal z symbolu cierpienia tak szybko staj
                            > e sie symbolem przemocy. Rosnąca liczba protestów w samym Izraelu to przynajmni
                            > ej iskra nadziei, że naród ten sam znajdzie drogę do pokoju i sprawiedliwego ro
                            > związania konfliktu.
                          • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:29
                            Dla ciebie nigdy nie był symbolem cierpienia, po 7 października martwiłaś się tylko tym, czy przypadkiem nie podejmie samoobrony, bo wtedy mogą zginąć Palestyńczycy. Ludobójcze zamiary Palestyńczyków wobec ludności Izraela nie stanowią dla ciebie problemu.
                            • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 21:18
                              "Po 7 października martwiłaś się tylko tym, czy przypadkiem nie podejmie samoobrony, bo wtedy mogą zginąć Palestyńczycy." poproszę o cytat, Ardzuna — skoro stawiasz taki zarzut, to warto go czymś poprzeć.
                              PS: na marginesie — twój styl wypowiedzi nagle bardzo się zmienił ale glupoty zostaly.
                              • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 21:26
                                Przedstaw mi analizę stylistyczną moich wypowiedzi w przebiegu czasowym, z chęcią poczytam i się pośmieję.
                                Od początku zajmowałaś się tylko zabijaniem "biednych Palestyńczyków", a nie obchodziły cię ani ich ludobójcze rajdy na cywilnych Żydów, ani to, że cieszyły się powszechnym poparciem społecznym, ani to, że zamierzali je powtarzać na większą skalę.
                                • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 22:08
                                  Szkoda mi na to czasu, twoje wypowiedzi nagle zaczęły brzmieć, jakby były generowane przez AI. Nic zlego samo w sobie. Może jednak warto poprosić AI o lepsze argumenty?
                                  • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 02.08.25, 17:26
                                    Nie mierz mnie swoją miarą, a swoje AI zmień na mądrzejsze.
                    • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:01
                      Nawet jeśli kwestionujesz autentyczność zdjęcia przedstawiającego to dziecko z Gazy, to chyba nawet ty nie bedziesz twierdzic ze w tak ekstremalnej sytuacji dziecko jest zdrowe i miało pełny dostęp w Gazie do odpowiedniej pomocy medycznej.
                      W Gazie brakuje podstawowych leków, sprzętu medycznego i żywności. Twierdzenie, że „wszyscy kłamią” – ONZ, organizacje humanitarne i rządy kilkunastu krajów i glodu nie ma – to zamknie oczu na cierpienie. Ale wierz w co chcesz.
                      • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:09
                        71tosia napisała:

> Nawet jeśli kwestionujesz autentyczność zdjęcia

NY Times, który pierwszy je opublikował już się zorintował, że to fake i sprostował ale Tosia jak widać jeszcze nie ogarnia.

> to chyba nawet ty nie bedziesz twierdzic ze w tak ekstremalnej sytuacji

Skoro nie byli w stanie znaleźć niechorego zagłodzonego dziecka to ewidentnie aż tak ekstremalna nie jest.

> Ale wierz w co chcesz.

Jak widać na powyższym przykładzie ty nawet obalone fejki łykasz jak pelikan - bo tak bardzo chcesz wierzyć w swoją wizję konfliktu.
                        • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:18
                          To, że NY Times sprostował jedno zdjęcie, nie znaczy, że 'glod'' jest fakiem.
                          Głód i brak dostępu do leków to fakty potwierdzane przez niezależne organizacje i ONZ, które działają tam na miejscu – nie opierają się na pojedynczych zdjęciach, ale na danych medycznych, raportach i codziennych obserwacjach. Ty w glod nie wierzysz ale nawet w Izraelu sporo ososb zaczyna wierzyc (list 31).
                          • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:27
                            71tosia napisała:
                            > To, że NY Times sprostował jedno zdjęcie, nie znaczy, że 'glod'' jest fakiem.

To znaczy, że wkleiłaś obrzydliwego fejka i nawet nie wywołało to w tobie refleksji.

Głód jest ale ewidentnie widać, że nie na skalę 'umierających dzieci' skoro trzeba było użyć takiej manipulacji.
                        • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:29
                          A ta w kolko o jednym fejku jakby nie bylo onnych video o zdjec. Nic w Polsce nie pokazuja poza tym jednym zdjeciem?
                    • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:26
                      W mediach nie jest jedno glodujace dziecko. Cale filmy o glodzie w Gazie sa
                • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:19
                  71tosia napisała:
                  > zapomnialas podlikowac zdjec umierajacych z glodu dzieci, wiec uzupelniam
                  > wiadomosci.wp.pl/zdjecie-mowi-wiecej-niz-slowa-fotograf-pokazal-dramat-matki-w-gazie-7182120592849504a

Wiedziałam Tosiu, że to podlinkujesz - a wiesz dlaczego? Bo to zdjęcie to FEJK. NY Times już przeprosił (do Tosieńki oczywiście nie dotarło)
                  layoftheland.online/2025/07/28/this-image-went-viral-the-truth-did-not/

Dziecko na zdjęciu nie umiera z głodu tylko cierpi na chorobę genetyczną. W materialne masz jego zdjęcie z matką i starszym, normalnie odżywionym bratem.

To nie pierwszy raz jak głód fejkują chorobą. Jest to okrutne i obrzydliwe. Ale może pocieszające bo skoro nie potrafili znaleźć zagłodzonego dziecka to sytuacja nie jest aż tak dramatyczna.
                  • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:22
                    Albo dorosłego, bo przecież dzieci są dla Palestyńczyków najważniejsze i każdy by od ust sobie odjął ostatnią kromkę chleba, żeby nakarmić dziecko.
            • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:06
              71tosia napisała:

> Brak wiedzy? Żydzi nie atakowili ale się nie bronili — najlepszym przykładem j
              > est powstanie w getcie warszawskim. Moze jednak przyjmij do widadomosci ze Pal
              > estynczyc tez maja prawo do zycia i obrony

Ale to oni zaatakowali.
              • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:32
                Hamas zaatakowal. Hamas nie wygral 100 proc poparcia ale 44procentowym.i to tylko dlatego ze Fatah bylo totalnie skorumpowane.

Wielu tutaj tex nie popieralo Nawrockiego wyboru ale będzie musialo znosic Nawrockiego
                • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:33
                  Gdyby panowanie i postępowanie Hamasu budziło gniew Palestyńczyków, odbywałyby się niekończące się protesty przeciwko niemu, aż zostałby zniesiony. Gdyby ludobójstwo popełnione przez Hamas oraz pojmanie i przetrzymywanie zakładników budziło obrzydzenie i protest Palestyńczyków, w Strefie Gazy odbywałyby się wiece gniewu, a nie radości. I oburzony tłum doprowadziłby po wielodniowych (albo krótszych) protestach obaliłby władzę Hamasu. Nic takiego się jednak nie stało. Tłumy na ulicach strefy Gazy wiwatowały po zamachach.

Proste? A jednak niektórzy nie są w stanie tego zrozumieć.
                  • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:45
                    ty wiwatujesz teraz?
                    • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:58
                      Co za durne pytanie.
                • mizantropka_20 Re: Kilka słów w sprawie Gazy 02.08.25, 08:03
                  Pisowska hołota wygrała 36 proc.poparcia i przez osiem lat zepchnęła Polskę poza nawias cywilizacji pani mąkowo/cokołowa
        • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:01
          Porównuj niemieckie cywilne ofiary alianckiej wojny przeciwko Niemcom do cywilnych ofiar palestyńskich. Symetria zachodzi między nimi, a nie między Holokaustem i Palestyńczykami.
    • angazetka Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 16:41
      Bardzo mnie ucieszyło, że w końcu wczoraj Czarzasty potępił ludobójstwo w Gazie. Za późno, ale i tak zawsze coś.
    • asia-loi Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 19:12
      Nie ma usprawiedliwienia dla tego, co robi teraz Izrael Palestyńczykom. 😬
      Niech się Izrael dobierze do doopy Hamasowi, a nie dzieciom.
      Możny i bogaty świat do tej pory udawał, że nie widzi co się dzieje w Gazie. 😬
      Oczekuję, że wreszcie rządzący tym światem, pomogą Palestyńczykom i zmuszą Izrael, aby zaprzestał ludobójstwa w Gazie.
      Niewyobrażalne, że dzieje się to w 2025 roku, a my zwykli ludzie nic nie możemy zrobić.
      W Gazie nie tylko nie ma jedzenia i leków, tam nie ma wody, prądu, paliwa, środków higienicznych. Nie ma niczego, co człowiekowi jest potrzebne do życia. 😩😪
      • lajtova Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 20:15
        Oczywiście że możemy coś z tym zrobić.
        Możemy wspierać Izrael w walce z islamską propagandą.
        • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 20:23
          Dokładnie tak
          • angazetka Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 20:52
            Łykacie pewnie też reklamy, że to wina ONZ.
            • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:51
              gdy zobaczylam te ''reklame' bylam przekonana ze to feik (nie jest przygotowal ja Izraelski MSZ), jest tak toporna. Ale jak widac osiaga cel, niektore panie z forum w nia wierza.
        • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:05
          Tylko ze nawet w Izaelu coraz mniej obywateli wspiera polityke wlasnego rzadu, nazywajac sytuacje w Gazie ludobojstwem. Tez ulegaja propagandzie?
          wyborcza.pl/7,75399,32138462,izraelscy-intelektualisci-artysci-i-dawni-wysocy-urzednicy.html
        • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:32
          Nic nie usprawiedliwia mordow. Ani po jednej ani po drugiej stronie. A ci ktorym to pasuje może sami by to przezyli
      • arabelax [...] 30.07.25, 20:25
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • angazetka Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 20:52
          Nie ma słów.
        • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:01
          Twoj wpis jest haniebny.
          Dziś 31 izraelskich intelektualistów, artystów i byłych polityków — ludzi, którzy naprawdę wiedzą, czym jest odpowiedzialność za własne państwo — wystosowało otwarty apel do społeczności międzynarodowej o nałożenia sankcji na Izrael. Chyba lepiej wiedza niz ty co sie dzieje w Gazie, a polityke Izraela nazwali ludobojstwem. Oni też kłamią?

wyborcza.pl/7,75399,32138462,izraelscy-intelektualisci-artysci-i-dawni-wysocy-urzednicy.html
          • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:07
            gdyby Izrael planował jak tu twierdzisz ludobojstwo, to nie mijaby za chwile 2 lata, a wy w koło swoje
            • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:30
              nie tylko planowal ludobojstwo ale tez realizuje
              • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:33
                to jedz i powstrzymaj
                • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:43
                  „To jedź i powstrzymaj” – ten tekst świetnie pokazuje, jak kompletnie nie znasz rzeczywistości, o której się wypowiadasz.
                  Pewnie nie wiesz – że nawet przedstawiciele ONZ, organizacji humanitarnych i lekarze mają ogromne trudności z dostaniem się do Gazy. Wiele konwojów z pomocą stoi dniami na granicy, bo Izrael nie wydaje zezwoleń albo celowo opóźnia ich wpuszczenie. W niektórych przypadkach konwoje były ostrzeliwane, mimo wcześniejszego uzgodnienia trasy.

Więc zanim komuś powiesz „to jedź i coś zrób” – zapytaj siebie: kto mi to fizycznie uniemożliwia?
              • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:36
                Oczywiście, atak 7.10 też Izrael zaplanował
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:30
              arabelax napisał:

> gdyby Izrael planował jak tu twierdzisz ludobojstwo, to nie mijaby za chwile 2
              > lata, a wy w koło swoje

Hitler też się długo rozkręcał. Od powstania getta warszawskiego do początku jego likwidacji minęły 2 lata przecież.

A wcześniej było to, co teraz robi Bibi: przesiedlenia, stłoczenie na coraz mniejszy obszarze, otoczenie murem, głód.
        • asia-loi Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:02
          arabelax napisał:

> jak nie ma wody, to i tak długo dają radę i ogólnie coś wolno idzie to ludobójstwo Izraelowi.

Możecie negować, że Izrael nie uprawia ludobójstwa w Gazie, ale nie zmienicie faktów.
          Tak, w Gazie nie ma wody, bo oni wodę odsalają, a do odsalania potrzebny jest prąd, a prądu nie ma. Mają agregaty, ale one potrzebują paliwa, a paliwa nie ma. Samochody też nie jeżdżą, bo nie ma paliwa.
          • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:11
            I pomyśleć, że mogliby żyć spokojnie i w dostatku, milardy płynęły, ale wybrali agresję, wszystkie pokojowe propozycje odrzucane.
            • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:38
              „Mogli żyć spokojnie, ale wybrali agresję”? Brzmi jak kpina wobec ludzi, którym nigdy nie dano realnej szansy na godne życie. Miliony Palestyńczyków urodziły się i żyją do dziś w obozach dla uchodźców, w warunkach skrajnej biedy, braku obywatelstwa, bez prawa do powrotu na własną ziemię.
              Nie „mogli wybrać dostatku”, bo dostatku nigdy im nie oferowano. Nawet kiedy akceptowali kompromisy, izraelskie rządy kontynuowały budowę osiedli na okupowanej ziemi i spychały ich na coraz mniejsze skrawki ziemi.
              Tak, miliony dolarów płynęły – w dużej mierze na utrzymywanie zarządzanych przez ONZ obozów uchodźców, na pomoc humanitarną.Palestyńczycy byli i są zależni od międzynarodowej pomocy, bo systemowo uniemożliwia się im samodzielność.

Więc zanim ktoś napisze, że wybrali swoj los— niech najpierw uczciwie odpowie: co byś zrobiła, gdyby twoja rodzina przez pokolenia byla skazana na zycie w obozie?
              • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:51
                71tosia napisała:
                > „Mogli żyć spokojnie, ale wybrali agresję”? Brzmi jak kpina wobec ludzi, którym
                > nigdy nie dano realnej szansy na godne życie.
                (...)
                >, bo systemowo uniemożliwia się im samodzielność.

W 2005 roku Izrael CAŁKOWICIE wycofał się ze Strefy Gazy. Mieli wolność, mieli samodzielność, mieli szansę na godne życie. I co? W 2006 roku w wolnych, demokratycznych wyborach wybrali Hamas.

Przestań po rasiolsku uważać ich za dzikie, bezmyślne zwierzątka, które nic nie mogą i potrafią tylko w agresję. Oni wiedzą czego chcą i nie jest to 'from the river to the sea; za WSZELKĄ CENĘ a nie pokój z Izraelem.
                • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:01
                  Izrael nie „całkowicie się wycofał” z Gazy. W 2005 roku wycofał osadników, ale natychmiast zamknął Strefę z lądu, morza i powietrza, kontrolując granice, przestrzeń powietrzną, handel, wodę, prąd, leki, żywność etc Gaza została zamieniona w największe więzienie pod gołym niebem. W 2006 roku Palestyńczycy nie „wybrali wojny”, tylko partię, która obiecywała opór wobec okupacji i korupcji Fatahu.
                  Jak zwykle zrzucasz całą odpowiedzialność za przemoc na okupowanych, a nie okupanta.
                  • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:06
                    a kto zamknął od strony Egiptu?
                  • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:09
                    71tosia napisała:
                    > Izrael nie „całkowicie się wycofał” z Gazy. W 2005 roku wycofał osadników, ale
                    > natychmiast zamknął Strefę

Jak zwykle Tosieńka kłamie na temat timelinu:
                    2005 - całkowite wycotanie się Izraela ze Strefy Gazy
                    2006 - wybory w w Strefi Gazy i na Zachodni Brzegu wygranie przez Hamas
                    2007 - Izrael i Egipt nakładają blokadę w odpowiedzi na groźby Hamasu

Podkreślmy jeszcze raz - blokada została nałożona Izrael i EGIPT.

25 stycznia 2006 roku Hamas, palestyńska organizacja polityczno-militarna, uzyskał większość 74 mandatów w wyborach do liczącej 132 miejsca Rady Legislacyjnej Autonomii Palestyńskiej, wygrywając z umiarkowaną partią Fatah[3].

Hamas odmówił akceptacji dotychczasowych warunków pokoju ustalonych z izraelskimi władzami przez wcześniejsze rządy Autonomii Palestyńskiej i aprobowanych przez tzw. Kwartet madrycki[4]. W odpowiedzi, władze izraelskie zażądały: uznania państwowości Izraela, zaprzestania działań militarnych i przyjęcia wcześniejszych ustaleń pokojowych rządów palestyńskiego i izraelskiego. Kierownictwo Hamasu nie zgodziło się, wobec czego Izrael zamknął kanały dyplomatyczne z Palestyną, doprowadził do nałożenia sankcji gospodarczych i zaprzestania wydawania pomocy humanitarnej przez państwa Kwartetu madryckiego[5].

W marcu 2007 roku Hamas i Fatah utworzyły koalicyjny rząd jedności w Autonomii Palestyńskiej. W czerwcu działacze Hamasu przejęli zbrojnie kontrolę nad całą Strefą Gazy w tzw. bitwie o Gazę. Urzędnicy i działacze związani z Fatahem zostali wydaleni do Zachodniego Brzegu i zastąpieni członkami Hamasu. W reakcji na te zdarzenia, Izrael i Egipt zamknęły wszystkie przejścia graniczne ze Strefą Gazy, rozpoczynając trwającą do dziś blokadę. Jednocześnie wznowiono stosunki dyplomatyczne i wydawanie pomocy humanitarnej rządowi Zachodniego Brzegu z partii Fatah[6].

pl.wikipedia.org/wiki/Blokada_Strefy_Gazy
                    • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:24
                      Nietrudno sprawdzic ze Izrael zamykl Gaze w latach 2008–2009, 2012, 2014, 2021, 2023-2025 całkowicie zakazując dostaw prądu, paliwa i jedzenia. W pozostalych okresach tez ograniczal dostawy.
                      • evening.vibes [...] 30.07.25, 22:27
                        • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:39
                          Twierdzenie, że Palestyńczycy „WYBRALI wojnę” i dlatego mają wojnę, ignoruje całe dziesięciolecia okupacji, represji i naruszania ich praw.
                          Co do blokady Egiptu – to ważne przypomnienie, że nie tylko Izrael prowadzi tę politykę izolacji Strefy Gazy. Kazda blokada, którą nakładają te państwa, to zbiorowe karanie cywilów.
                          Uzywanie epitetów takich jak „rasiolka” czy innych obraźliwych określeń pokazuje ze brak ci argumentów?
                          • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:47
                            71tosia napisała:
                            > Twierdzenie, że Palestyńczycy „WYBRALI wojnę”

Wybrali partię, której głównym celem było zniszczenie Izraela i mordowanie Żydów.

Nie rób z nich kompletnych idiotów - wiedzieli na co głosują. To są rozumni ludzie nie zwierzęta.
                            • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:03
                              ty wybralas Nawrockiego, ja nie a bedziemy musialy sie mierzyc obie z tym wyborem
                              • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:05
                                71tosia napisała:
                                > ty wybralas Nawrockiego, ja nie a bedziemy musialy sie mierzyc obie z tym wyborem

Nie wybrała, ale tak - będę się mierzyć z wyborem moich rodaków. Tak działa demokracja.
                                • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:08
                                  i uprzejmiesz przyjmiesz ''kare'' glodowej smierci dla swoich dzieci
                                  • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 08:46
                                    71tosia napisała:
                                    > i uprzejmiesz przyjmiesz ''kare'' glodowej smierci dla swoich dzieci

Kilka kobiet w Polsce przypłaciło rządy PiS życiem. Jak pokazują sondaże - wyborcom prawicy to nie przeszkadza i mamy dużą szansę na powtórkę.
                                • bardzo_wredna_dziewucha Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:36
                                  evening.vibes napisała:

> 71tosia napisała:
                                  > > ty wybralas Nawrockiego, ja nie a bedziemy musialy sie mierzyc obie z ty
                                  > m wyborem
                                  >
                                  > Nie wybrała, ale tak - będę się mierzyć z wyborem moich rodaków. Tak działa
                                  > demokracja
                                  .
                                  >
                                  >
                                  >

Używanie słowa "demokracja" w odniesieniu do Hamasu to jest za grube przegięcie, nawet jak na ciebie.
                                  • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:41
                                    bardzo_wredna_dziewucha napisała:
                                    > Używanie słowa "demokracja" w odniesieniu do Hamasu to jest za grube przegięcie
                                    > , nawet jak na ciebie.

pl.wikipedia.org/wiki/Wybory_parlamentarne_w_Autonomii_Palesty%C5%84skiej_w_2006_roku
                                    "Międzynarodowi obserwatorzy m.in. z ramienia UE stwierdzili że wybory całkowicie spełniają wymogi konieczne do uznania je za demokratyczne."

Wybrali terrorystów - takie są konsekwencje. Przykre, drastyczne ale konsekwencje.
                          • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:49
                            71tosia napisała:

> Twierdzenie, że Palestyńczycy „WYBRALI wojnę” i dlatego mają wojnę, ignoruje ca
                            > łe dziesięciolecia okupacji, represji i naruszania ich praw.

Żadne naruszanie praw nie jest uzasadnieniem dla zbrodni i zamiarów ludobójstwa ludności Izraela. Ochłoń trochę.
            • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:34
              >ale wybrali agresję, wszystkie pokojowe propozycje odrzucane.

Dzieci w Gazie nie wybraly agresji a na Hamas glosowalo 44 proc i nie wiedzieli ze taka rzez Hamas urządzi
              • sueellen Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:39
                princesswhitewolf napisała:

> >ale wybrali agresję, wszystkie pokojowe propozycje odrzucane.
                >
                > Dzieci w Gazie nie wybraly agresji a na Hamas glosowalo 44 proc i nie wiedzieli
                > ze taka rzez Hamas urządzi

Warto zaznaczyć, że wybory w Gazie były 20 lat temu, więc żaden współcześnie żyjący mieszkaniec Gazy poniżej 38 roku życia nikogo nigdy nie wybierał...
          • hrasier_2 Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:11
            Kraje arabskie wiedzą dokładnie z czym się to wiąże. Dlatego nie przyjmują Palestyńczyków a Egipt zbudował mur wyższy niż izraelski. Jakiś sędzia francuski oświadczył że Francja powinna udzielić azylu politycznego Palestyńczykom z Gazy. Izrael powinien natychmiast to wykorzystać i wysłać im tych fanatyków.
            • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:15
              Dokładnie tak.
              Głupota Europejczyków w tej kwestii jest przerażająca
              • asia-loi Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:04
                husky_cat napisała:

> Głupota Europejczyków w tej kwestii jest przerażająca

Przerażajace to jest to, co teraz Izrael robi z Palestyńczykami w Gazie.
                Żaden konflikt/wojna, żadne racje, żadne argumenty Izraela - nie usprawiedliwiają ludobójstwa.
                • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:24
                  Europa i Europejczycy powinni się skupić na Ukrainie, zanim sojusznik hamasu i uwielbiana przez "biednych Palestyńczyków" Rosja zrobi nam to samo co naszym wschodnim sąsiadom.

Jakoś chętnie natomiast usprawiedliwiasz bestialstwo 7.10 i przetrzymywanie zakładników.
                  Wszystkie atuty ma w ręku hamas, wystarczy by się poddali i uwolnili zakładników i wojna się skończy
              • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:35
                Ja tam jestem za tym by wyslali Izraelitow do Polski jak tylko Iran ich zbombarduje. A konkretnie pod dom niektorych forumek tutaj
                • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:39
                  Izraelici wciaz żyją?
                  • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:49
                    arabelax napisał:
                    > Izraelici wciaz żyją?

Może ona kości chce nam 'pod dom' wysyłać...
                • hrasier_2 Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 15:01

> Ja tam jestem za tym by wyslali Izraelitow do Polski jak tylko Iran ich zbombar
                  > duje. A konkretnie pod dom niektorych forumek tutaj
                  To samo emigrantów. Mógłby by przygarnąć.
                  • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 02.08.25, 17:34
                    Jesteś za pozbawianiem przestępców wolności?
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 09:03
            >Samochody też nie jeżdżą, bo nie ma paliwa.

To chyba dobrze dla planety, nie?
      • hrasier_2 Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:00
        asia-loi napisała:

> Nie ma usprawiedliwienia dla tego, co robi teraz Izrael Palestyńczykom. 😬
        > Niech się Izrael dobierze do doopy Hamasowi, a nie dzieciom.
        > Możny i bogaty świat do tej pory udawał, że nie widzi co się dzieje w Gazie. 😬
        >
        > Oczekuję, że wreszcie rządzący tym światem, pomogą Palestyńczykom i zmuszą Izra
        > el, aby zaprzestał ludobójstwa w Gazie.
        > Niewyobrażalne, że dzieje się to w 2025 roku, a my zwykli ludzie nic nie możemy
        > zrobić.
        > W Gazie nie tylko nie ma jedzenia i leków, tam nie ma wody, prądu, paliwa, środ
        > ków higienicznych. Nie ma niczego, co człowiekowi jest potrzebne do życia. 😩😪
        >
        Palestyńczycy przegrali swoją szansę w latach dziewięćdziesiątych, kiedy powstała Autonomia Palestyńska (za co zresztą premier Rabin zapłacił życiem). Wtedy przez krótką chwilę sprawy szły w dobrą stronę, ale fanatycy z obu stron zadbali, żeby pokój nie nastąpił. Od tego czasu jest coraz gorzej. Może sobie świat uznawać Palestynę, ale na realne istnienie takiego państwa nie widzę szans.
      • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:00
        asia-loi napisała:

> Nie ma usprawiedliwienia dla tego, co robi teraz Izrael Palestyńczykom. 😬
        > Niech się Izrael dobierze do doopy Hamasowi, a nie dzieciom.

Są szacunki, że hamasowców pod bronią było 40 tys., teraz jest ok. 1 tys. Więc się dobrał. To tylko palestyńska propaganda przedstawia ich jako dzieci i wrzuca do wora 60 tys. rzekomo wszystkich niewinnych ofiar tej wojny po stronie agresora.

> Możny i bogaty świat do tej pory udawał, że nie widzi co się dzieje w Gazie. 😬

To jeszcze nic, bo ty do tej pory udajesz, że nie wiesz że Palestyńczycy wzięli izraelskich zakładników i do tej pory nie wszystkich uwolnili.

> Oczekuję, że wreszcie rządzący tym światem, pomogą Palestyńczykom i zmuszą Izra
        > el, aby zaprzestał ludobójstwa w Gazie.

A Palestyńczyków do rezygnacji z zamiaru ludobójstwa na Izraelu? O, takiego? www.youtube.com/watch?v=mPWOvwG4_x4 Ze zbrodni polegającej na przetrzymywaniu cywili jako zakładników? Ze skandowania, ze Palestyna ma być wolna od rzeki do morza? Też oczekujesz? Czy wcale nie?

> W Gazie nie tylko nie ma jedzenia i leków, tam nie ma wody, prądu, paliwa, środ
        > ków higienicznych. Nie ma niczego, co człowiekowi jest potrzebne do życia. 😩😪

W Jemenie też nie ma, ale to cię nie obchodzi. W Syrii też była straszna wojna, jeszcze więcej ofiar, i to po stronie demokratycznej i nieagresywnej. I też zostało to przez wszystkie współczujące serduszka przemilczane i zignorowane.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 10:35
          > Ze skandowania, ze Palestyna ma być wolna od rzeki do morza?

Zdajecie sobie sprawę z tego, że nie było ani jednej manifestacji potępiającej atak ma Izrael? Ani, k...a, jednej. Za to „od rzeki do morza”, wszędzie, liczne, do wyboru, do koloru.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 07:40
        Palestyńczycy = Hamas.

(Prościej nie potrafię).
        • alicia033 Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 08:32
          dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Palestyńczycy = Hamas.
          >

a Polacy = PIS.
          Więc od dziś będę do ciebie mówiła per "ty złodziejska pissówo".
          • pursuedbyabear Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 11:38
            Amy to raczej zapamiętała konfiara.
            • alicia033 Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 12:21
              pursuedbyabear napisała:

> Amy to raczej zapamiętała konfiara.
              >

Możliwe ale konfa, przynjmniej póki co, jeszcze do władzy tu nie doszła. A piss tak. Więc kierując się jej "logiką", Polacy = pis.
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 10:36
              Nigdy nie głosowałam ani na PiS, ani na Konfę.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 10:36
            Sam fakt, że akurat teraz nie rządzi PiS, dobitnie świadczy, że jest to porównanie z dooopy.
            • mizantropka_20 Re: Kilka słów w sprawie Gazy 02.08.25, 08:07
              Ale ematusie, dla których "nic się nie zmieniło" bardzo pracują żeby pisowsko/konfiarska hołota wróciła do władzy
              • alicia033 Re: Kilka słów w sprawie Gazy 02.08.25, 09:52
                mizantropka_20 napisała:

> Ale ematusie, dla których "nic się nie zmieniło" bardzo pracują żeby pis
                > owsko/konfiarska hołota wróciła do władzy
                >

Bullshit prawda. Na to to dzielnie, od 13.XII.2023r. pracuje aktualna władzuchna, która nien robi nic albo rzuca idiotyzmami typu "tabele alimentacyjne" czy wprowadzając kolejne opłaty/parapodatki. Jeden Żurek, teraz desperacko rzucony przez tuska na front, tego nie uciągnie. Handluj z tym, mizantropka.
        • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:36
          Polska= Nawrocki

( Prosciej nie potrafie)
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 18:15
            No w tej chwili to tak.
        • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 21:36
          badz konsekwentana Polak=zlodziej, rownie prawdziwe jak Palestyńczycy = Hamas
      • bazia_morska Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 08:39
        Rany boskie, wiedziałam, ze sie nasze panie "Izrael jest wspanialy" odpalą, ale nie, że az tak.

Sytuacja nie jest az tak dramatyczna... evening, ty masz dzieci?
        • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 08:45
          bazia_morska napisała:
          > Rany boskie, wiedziałam, ze sie nasze panie "Izrael jest wspanialy" odpalą,

A miłośniczki Hamasu to co? big_grin

Dzieci może uratować POKÓJ.
          • asia-loi Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:35
            evening.vibes napisała:

> A miłośniczki Hamasu to co? big_grin

Gdzie Ty widzisz miłośniczki Hamasu?
            To, że niepodoba nam się to co robi Izrael z plaestyńską ludnością cywilną, nie oznacza, że popieramy Hamas i podoba nam się to co zrobił Hamas.

>
            > Dzieci może uratować POKÓJ.
            >
            Pokój może uratować wszystkich.
            Ale za nim ten pokój tam będzie, nie można nikogo głodzić.
            • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:37
              >To, że niepodoba nam się to co robi Izrael z plaestyńską ludnością cywilną, nie oznacza, że popieramy Hamas i podoba nam się to co zrobił Hamas.

Do nich ten prosty fakt nie dotrze. Za trudne do ogarniecia. Musi byc czarno- bialo.
              • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 16:00
                nawet dla Trumpa sytuacja w Gazie przestała być czarno-biała — co jasno pokazała jego wczorajsza wypowiedź: „those children look very hungry… that’s real starvation; I see it and you can’t fake that””. Tymczasem nasze forumowe ekspertki wciąż żyją w nieswidomosci: według Araduzy głodu wcale nie ma, a według Evening — nawet jeśli jest, to przecież nie aż taki, żeby ktoś umierał. Najwidoczniej biorą na powaznie słowa Netanjahu z 27 lipca 2025 r.: „Nie ma polityki głodzenia Gazy. I nie ma głodu w Gazie”.
                A wszystko to podlane propaganda, że Palestyńczycy mogliby żyć w pokoju i dobrobycie, tylko po prostu nie chcą — tu szczególne zasługi mają Husky i Evening. To już nawet nie jest naiwność

• bazia_morska Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:40
            Nie, nie ma tu miłośniczek Hamasu. Jeszcze raz zapytam, czy masz dzieci?
            • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:46
              bazia_morska napisała:
              > Nie, nie ma tu miłośniczek Hamasu.

Tak samo są jak 'nasze panie "Izrael jest wspanialy"'.
              • bazia_morska Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:59
                Nie masz dzieci. Moze dzieki temu łatwiej ci wypierać informacje o głodujących. Ja nie potrafię.
                • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 11:13
                  bazia_morska napisała:
                  > wypierać informacje o głodujących.

Głód w Gazie istnieje.

Istnieje również w Sudanie, Eryteri, Jemenie o których świat totalnie milczy.
                  • asia.sthm Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 12:41
                    evening.vibes napisała:

> bazia_morska napisała:
                    > > wypierać informacje o głodujących.
                    >
                    > Głód w Gazie istnieje.
                    >
                    > Istnieje również w Sudanie, Eryteri, Jemenie o których świat totalnie milczy.
                    >

Nagrał cię ten gościu od porównywania głodu żeby legitymować izraelskie ludobójstwo.

Jemu nie można się dziwić - wyniósł się do Izraela w 2019, a tu taka wtopa- ludobójcy-
                    Ale ty wstydu nie masz za grosz
                  • bazia_morska Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 13:12
                    Czyli jest, i kij z tym, bo nie tylko tam? Organizacje humanitarne nie milczą, a, ze w tvn nie mówią, to mnie nie dziwi.
                    • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 16:21
                      Oni organizacje ani media milcza (takze TVN), tylko trzeba sluchac
                      wiadomosci.onet.pl/swiat/punkt-zapalny-niewyobrazalny-kryzys-w-sudanie-panstwo-moze-sie-rozpasc/lzkzl92
                      tvn24.pl/swiat/na-srodku-drogi-na-oczach-innych-skali-okrucienstwa-nie-da-sie-oszacowac-st8573979
                    • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:38
                      bazia_morska napisała:
                      > Czyli jest, i kij z tym, bo nie tylko tam?

Dokładnie odwrotnie - nie tylko tam więc uwaga powinna być jakoś rozłożona a nie tylko Gaza, Gaza, Gaza.

W Jemenie szacuje się, że w ciągu dziesięciu lat z głodu i niedożywienia mogło umrzeć 85.000 dzieci. I dalej panuje tam głód. TERAZ.
                      • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:51
                        licetycja? Cierpienie dzieci w Jemenie powoduje ze cierpienie dzieci w Gazie jest mniej dotkliwe (lub odwrotnie)?
                        ps ONZ wielokrotnie apelowała o wsparcie dla Jemenu tak jak teraz apeluje o wsparcie dla Gazy.

• evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:59
                          71tosia napisała:

> licetycja? Cierpienie dzieci w Jemenie powoduje ze cierpienie dzieci w Gazie je
                          > st mniej dotkliwe (lub odwrotnie)?

Dlaczego cierpienie dzieci w Gazie otrzymuje 100000x więcej uwagi niż dzieci w Jemenie?

> ps ONZ wielokrotnie apelowała o wsparcie dla Jemenu tak jak teraz apeluje o wsp
                          > arcie dla Gazy.

Policz sobie rezolucje oczka się otworzą.

• 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 21:25
                            cierpienie dzieci w Gazie wywołuje dysonans, bo odpowiedzialność za nie ponosi kraj, który postrzegany był jako demokratyczny, a nie dlatego ze dzieci w Gazie cierpia inaczej niz w Jemenie. Pytanie jak doszlismy do tego ze domokratyczne pnastwo symbol cierpienia zadaje cierpienie - jest bardzo aktualne.
                            • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 21:36
                              71tosia napisała:
                              > cierpienie dzieci w Gazie wywołuje dysonans, bo odpowiedzialność za nie ponosi
                              > kraj, który postrzegany był jako demokratyczny, a nie dlatego ze dzieci w Gazie
                              > cierpia inaczej niz w Jemenie.

Dokładnie - rasizm niskich oczekiwań. Izrael cywilizowany - Palestyńczycy i Jemeńczycy nie.

W pierwszym przypadku cywilizowany świat widzi myśliwego polującego na zwierzynę. Straszne!

W drugim - zwierzątka zabijają zwierzątka - to natura, straszne ale kto by interweniował...
                              • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 22:23
                                Izrael to państwo z silnymi instytucjami i dostępem do najnowszych technologii. Jemen natomiast to kraj skrajnie ubogi, wyniszczony przez wojnę, z głęboko straumatyzowanym społeczeństwem i bardzo ograniczonymi zasobami. Dlatego kraje te mają zupełnie różne możliwości – także jeśli chodzi o przestrzeganie i egzekwowanie praw człowieka. To nie wynika z rasizmu, lecz z realnych różnic w potencjale państw i chyba nawet ty to rozumiesz.
                                • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 23:10
                                  Jemen jak Gaza kasa na rakiety jest.
                                  • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 06:26
                                    arabelax napisał:
                                    > Jemen jak Gaza kasa na rakiety jest.

Rasistka ci wyjaśniła - od biednych ludzi nie wymaga się cywilizowanego zachowania! Nawet tak podstawowego jak 'gdy twoje dziecko głoduje kupuj jedzenie a nie rakiety'.
                                    • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 09:41
                                      Przede wszystkim ciebie obowiązują zasady tego forum - np. nie używanie inwektyw, które po raz kolejny łamiesz.
                                      To te zgwałcone kobiety w Sudanie zamiast jedzenia dzieciom kupowały rakiety czy te matki w Gazie a może te w Jemenie? Argument podobny jak ten - jesteś z Polaki - a to pewnie brałaś udział w rozkradaniu państwa za PiS bo politycy kradli.
                                      • riki_i Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 09:49
                                        A kto gwałci kobiety w Sudanie, prześladuje kobiety w Gazie i w Jemenie? Zły bogaty biały człowiek, czy może swojaki faceci z Mahometem w głowie?
                                    • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 19:38
                                      właśnie czytam. brak słów!
                                    • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 21:24
                                      ta twoja manipulacja jest strsznie prymitywna, przypomina ten filmik propagandowy „to ONZ blokuje pomoc humanitarną w Gazie” promowany przez MSZ Izraela
                                • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 06:35
                                  71tosia napisała:
                                  > Izrael to państwo z silnymi instytucjami
                                  (...) > . Jemen natomiast to kraj skrajnie ubogi,

Klękacie narody - Tosia twierdzi, że Palestyńczycy mogą gwałcić BO SĄ BIEDNI!!!

To jest właśnie chory rasizm niskich oczekiwań - Izrael ma dawać zabijać swoje dzieci bo jest 'bogaty' a 'biedni' Palestyńczycy mogą wydawać kasę na rakiety i walić nimi w sąsiada. Mało tego - cały świat ma im dawać kasę na tę agresję!

Chore, chore, chore...
                                  • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 21:19
                                    Twierdzisz, że w kraju ogarniętym wojną domową i w stabilnym państwie demokratycznym sa identyczne możliwości praktycznego egzekwowania prawa?'Różnica jest prosta Izrael – ma środki, ma instytucje, ma sądy etc Jemen – nie ma środków, nie ma stabilnych struktur, nie ma jednolitej władzy, żeby cokolwiek tam egzekwować. I wiesz co? Nawet ty to rozumiesz. Więc może zamiast krzyczec „chore, chore, chore” jakbyś się uczyła nowego słowka, spróbuj użyć argumentów

ps w twoim dziwnym swiecie jeśli bronisz praw innych narodów – jesteś rasistą a jeśli jesteś rasistą – to ‘bronisz cywilizacji''
                                    • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 21:34
                                      71tosia napisała:
                                      > możliwości praktycznego egzekwowania prawa

Czyli jak ktoś nie ma 'możliwości egzekwowania' to może mordować, gwałcić, głodzić własne dzieci?

Pis, pisz - coraz większe gów.no z tego wychodzi....
                                      • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 22:25
                                        Nie może, pytanie kto ma go ukarać za przestępstwo skoro państwo nie działa? Podpowiesz?
                                        Coraz bardziej prymitywne te twoje komentarze
    • abidja Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:30
      Dzieki, zajrze jutro i pislucham.

Mam ogromna nadzieje,ze ten koszmar Palestynczykow sie skonczy.
      A jeszcze dzis widzialam film jak izraelscy osadnicy podpalili dom Palestynczykow na Zachodnim Brzegu.
      Izraelskie organizacje dzialajace w zakresie praw czlowieka oskarzsja iSSrael o ludobojsteo, lamanie kinwencji miedzynarodowych i czystke etniczna narodu Palestyny.
      Prawdziwi Izraelczycy wzywaja do zakonczenua ludobojstwa w Gazie, zakonczenia apartheidu na Zachodnim Brzegu i o ziemie i pokoj dla Palestynczykow.

Co do Hamasu, to oficjalne stanowisko publikowane w gazetach norweskich jest takie,ze od dawna wzywaja do ukonczenia wszelkich dzialan zbrojnych w Gazie i chca ueolnic wszystkich zakladnikow. Ale Netanyahu nie jest zsintetesowany zakladnikami. On chce smierci wszystkich Palestynczykow. To zbrodniarz wojenny.

I jeszcze dzis ten film z chlopcem ktory caluje reke zolnierza IDF po otrzymaniu paczki z jedzeniem a ten zolnierz potem do niego strzela...💔
      I oni, ci zolnierze sami to publikuja, jako cos co przynosi im chwałe...
      Smierc zbrodniarzom z IDF - zgadzam sie z tym wezwaniem@
      • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:42
        Piękne. Hamas jako wiarygodne źródło.
        Skoro chcą uwolnić zakładników to niech to zrobią.
        Powinni się jeszcze poddać by zakończyć wojnę
        • dekoderka Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:46
          A kiedy nielegalni osadnicy wyjadą?
        • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 21:56
          Piękne. Izrael i Zoska jako „bezstronni” sędziowie?
          Argument typu „niech Hamas się podda, to będzie pokój” kompletnie ignoruje rzeczywistość, w której ludzie sa zabijani, głodzeni i wysiedlani nie za bycie w Hamasie, tylko za to, że są Palestyńczykami.
          Jeśli Hamas jest –niewiarygodnym źródłem, to dlaczego Izrael blokuje dostęp niezależnych obserwatorów, dziennikarzy, organizacji humanitarnych? Dlaczego świat nie może zobaczyć sytuacji w Gazie na własne oczy?
          I co z listem 31 izraelskich intelektualistów i polityków, nazwali to, co się dzieje w Gazie, ludobójstwem. Oni też „kłamią”? Też są „pro-Hamasem”? A może po prostu znaja sytuacje lepiej niz ty.
          • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:09
            71tosia napisała:

> Argument typu „niech Hamas się podda, to będzie pokój” kompletnie ignoruje rze
            > czywistość, w której ludzie sa zabijani, głodzeni i wysiedlani nie za bycie w H
            > amasie, tylko za to, że są Palestyńczykami.

Dokładnie tak samo było z Niemcami pod koniec II wojny światowej. Tak się dzieje w każdej wojnie. Wystarczyło jej nie rozpętywać i nie byłoby całego obecnego palestyńskiego cierpienia.
            • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:33
              Już to wyjaśniałam – porównywanie wysiedlenia Niemców po II wojnie światowej z wysiedleniem Palestyńczyków nie ma żadnej podstawy (wróć do dyskusji o głodzie w Strefie Gazy )
              • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:37
                71tosia napisała:
                > Już to wyjaśniałam – porównywanie wysiedlenia Niemców po II wojnie światowej z
                > wysiedleniem Palestyńczyków nie ma żadnej podstawy (

Ma oczywistą podstawę - wysiedlenie w wyniku przegranej wojny. Fakt, że ktoś się PÓŹNIEJ przesiedleńcami zajął lub nie - nie ma znaczenia bo to było PÓŹNIEJ.

O brak opieki Palestyńczycy powinni mieć pretensje do własnych przywódców oraz do ościennych państw arabskich (głównie Egiptu, Syrii i Jordanii), które perfidnie ich wykorzystały w walce o 'zepchnięcie Żydów do morza'.
                • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:45
                  nie ma symetrii, szkoda mi czasu na powtarzanie argumentow ale w skrocie - Niemcy wysiedleni po wojnie zostali zintegrowani jako obywatele RFN, otrzymali pomoc, rekompensaty, byli obywatelami panstwa ktore ich przyjelo. Palestyńczycy pozostają uchodźcami od ponad 70 lat, często w obozach, bez prawa powrotu, obywatelstwa i podstawowych praw etc
                  • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:48
                    71tosia napisała:

> nie ma symetrii, szkoda mi czasu na powtarzanie argumentow ale w skrocie - Niem
                    > cy wysiedleni po wojnie zostali zintegrowani jako obywatele RFN,

To bez znaczenia. Decydując o wysiedleniach nikt nie rozważał, czy im kto ma pomóc. Nikt też nie rozważał, co się stanie z Polakami i wieloma innymi narodami wysiedlanymi na Syberię przez ZSRR ani z Polakami wysiedlanymi z Kresów Wschodnich po II WŚ.
                    • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:51
                      ardzuna napisała:
                      > Decydując o wysiedleniach nikt nie rozważał, czy im kto ma pomóc.

Dokładnie tak. W kwestii kary jaką jest wysiedlenie nie ma znaczenia co jest PO.

Niech mają pretensje do państw arabskich, które cynicznie ich wykorzystały, okupowały i porzuciły.
                  • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 22:50
                    71tosia napisała:
                    > szkoda mi czasu na powtarzanie argumentow ale w skrocie - Niem
                    > cy wysiedleni po wojnie zostali

Typowo powtarzasz swoje nawet nie odnosząc się do tego co pisze rozmówca.

Nie ma żadnego znaczenia co było PO wysiedleniu w kwestii wysiedlenia. Przegrywasz wywołaną PRZEZ SIEBIE wojnę - ponosisz karę. Karą jest wysiedlenie - czy potem ktoś się tobą zaopiekuje nie ma w tym kontekście żadnego znaczenia.
                    • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:06
                      ''Nie ma żadnego znaczenia co było PO wysiedleniu " - zapomnialas dodac ze wg ciebie wg mnie ma znaczenie

• evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:12
                        71tosia napisała:
                        > ''Nie ma żadnego znaczenia co było PO wysiedleniu " - zapomnialas dodac ze wg c
                        > iebie wg mnie ma znaczenie

W typowo dla siebie manipulancki sposób uciełaś zdanie, które brzmiało:
                        "Nie ma żadnego znaczenia co było PO wysiedleniu w kwestii wysiedlenia. "
                        • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:28
                          To, co wydarzyło się po wysiedleniu, ma ogromne znaczenie dla przyszłości wysiedlonych

Manipulacja, kłamstwa, „rasiolka” — wygląda na to, że nie jesteś gotowy na prawdziwą wymianę zdań. Wiec piszcie sobie dalej między sobą, Evening, Araduza i Husky - wasze poglady sa nadzwyczaj spojne.
                          • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 30.07.25, 23:29
                            71tosia napisała:
                            > To, co wydarzyło się po wysiedleniu, ma ogromne znaczenie dla przyszłości wysie
                            > dlonych

Ale nie o przyszłości była mowa.

> prawdziwą wymianę zdań

Prawdziwe zdania u ciebie? Dobre, nie znałam! big_grin
          • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:32
            Tak to bywa na wojnie, która rozpoczął hamas. Teraz hamas może to zakończyć poddając się i uwalniając zakładników.
            Najwyraźniej niestety nie zależy im na ludności cywilnej.

Btw w Ukrainie także ludzie są zabijani, torturowani i glodzeni, ale o tym wspominasz.
            Dokładnie tak jak chce tego Putin

71tosia napisała:

> Piękne. Izrael i Zoska jako „bezstronni” sędziowie?
            > Argument typu „niech Hamas się podda, to będzie pokój” kompletnie ignoruje rze
            > czywistość, w której ludzie sa zabijani, głodzeni i wysiedlani nie za bycie w H
            > amasie, tylko za to, że są Palestyńczykami.

• 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 16:08
              „tak bywa na wojnie” – masowe karanie ludności cywilnej, blokowanie dostępu do żywności, wody i leków, a także śmierć tysięcy dzieci to nie jest żaden „normalny” koszt konfliktu, tylko systemowa przemoc. Usprawiedliwianie tego retoryką o „poddaniu się Hamasu” to twierdzenie ze zycie tych ludzi jest malo warte mniej, bo rządzi nimi Hamas.
              „Hamas może to zakończyć” – Izrael tym bardziej jako potęga wojskowa i kraj demokratyczny ponosi odpowiedzialność za to, jak prowadzi tę wojnę. Obowiązują go konwencje międzynarodowe.
              A próba przerzucenia winy na tych, którzy mówią o tragedii Gazy, jest zwyczajnie obrzydliwa. Ludzie, którzy potrafią współczuć cywilom w Gazie, nie są „po stronie Putina”, są po stronie człowieczeństwa, ale ty jak zwykle tego nie rozumiesz Zoska.
    • trzebasiebawic [...] 30.07.25, 22:52
    • feldmarszalek.duda Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 09:24
      Wkleję naprawdę dobry cytat, Marta Nowak jest na głównej gazeta.pl:

Miliony ludzi pojęły, że nic tu nie jest skomplikowane. Że w ogóle nie trzeba się znać - być ekspertem od historii Palestyny, rozróżniać, kiedy mówi się "okupacja", "inwazja", "wojna" i "konflikt", wiedzieć, co to jest Nakba i intifada - żeby wyrażać swój sprzeciw. Na całą izraelską machinę propagandową, na wszystkie podstępne oskarżenia o antysemityzm albo zarzuty o "popieranie terrorystów", każdy z nas zyskał prostą odpowiedź, argument nie do zbicia: NIC MNIE TO NIE OBCHODZI. NIE GŁODZI SIĘ DZIECI.
      • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 09:31
        feldmarszalek.duda napisał(a):
        > Wkleję naprawdę dobry cytat, Marta Nowak jest na głównej gazeta.pl:
        >
        > Miliony ludzi pojęły, że nic tu nie jest skomplikowane.

Dla pani Marty Dżihadi nic nigdy nie było skomplikowane - liczyły się tylko i wyłącznie palestyńskie dzieci. Dzieci Bibas (jedno 4 lata, drugie 9 miesięcy) były dla niej 'jeńcami' czyli więzionymi żołnierzami.
        • feldmarszalek.duda Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 09:42
          Pisz jak najwięcej w takich wątkach. Zwiększasz świadomość tematu, a zdanie sobie każdy sam i tak wyrobi.
        • asia.sthm Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 09:47
          Pisz pisz i wierzgaj, już wiemy skàd twoja desperacja.
      • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:34
        No tak, dla fanek terrorystów i antysemitek wszystko jest jasne.
        A mordowane i porywane żydowskie dzieci się nie liczą
        • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 16:13
          To nie jest konkurs na większą traumę.. Twoje zdanie to klasyczny przykład emocjonalnego szantażu. Nikt tu nie neguje cierpienia izraelskich dzieci ani zbrodni Hamasu z 7 października. Zycie dzieci - takze tych ktore giną pod gruzami, umierają z głodu albo bez pomocy medycznej, to tez zycie - ale ty przeciez o tych dzieciach piszesz ze im sie to nalezy bo wyrosną na terrorystów.

• ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:57
            71tosia napisała:

> jonalnego szantażu. Nikt tu nie neguje cierpienia izraelskich dzieci ani zbrodn
            > i Hamasu z 7 października.

Nikogo te zbrodnie nie obchodzą. Nie budzą oburzenia. Ot, pozabijano przecież "tylko" Żydów, a teraz oczekuje się od nich mord w kubeł i siedzenia biernie, niepodejmowania żadnej próby zapobieżenia kolejnym atakom, bo przecież taka samoobrona to zbrodnia, gdyż giną niewinni Palestyńczycy. Po 2 latach wojny okazuje się, że w Strefie Gazy nie poginęli w czasie tej wojny żadni hamasowcy i występują same niewinne ofiary.
        • bazia_morska Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 16:15
          Wprost przeciwnie. Tylko twoj ciasny umysł tego nie pojmuje.
        • feldmarszalek.duda Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 16:25
          >A mordowane i porywane żydowskie dzieci się nie liczą
          Przeciwnie, każde zamordowane/zagłodzone/zamęczone dziecko się liczy tak samo, bez względu na narodowość, a nawet poglądy ojca.
      • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:44

> każdy z nas zyskał prostą odpowiedź, argument nie do zbicia: NIC MNIE TO NIE O
        > BCHODZI. NIE GŁODZI SIĘ DZIECI.

Przykre, że dla tych pseudoautorytetów moralnych dzieci występują wyłącznie w Palestynie. Dzieci sudańskie mogą sobie mrzeć jak muchy, a dzieci ujgurskie być poddane przemysłowemu wynaradawianiu i ten wspaniały autorytet moralny nie zaszczyci ich choćby krztyną uwagi. Dlaczego? Bo są to dzieci niemodne. Są też inne dzieci niemodne w tym konflikcie - dzieci żydowskie, które powyrzynał i pojmał jako zakładników Hamas. I dzieci będące potencjalnym celem kolejnych ataków, które zamierzał wyprowadzić Hamas w celu zgładzenia państwa Izrael.
        • feldmarszalek.duda Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:59
          >Dlaczego? Bo są to dzieci niemodne.
          Ludzie masowo cisną akurat tu, bo tu już jest miękko. Tak to działa. W innych miejscach drążą skałę, nie jest to ani spektakularne, ani wątkogenne, nie daje też wielkiego poczucia sprawczości.
          Mam podejrzenie, że ty jesteś po tej samej stronie, tylko napędzasz ruch. Przecież nikt serio nie może myśleć, że mocarstwo atomowe Izrael mogłoby zostać "zgładzone" przez jakiś tam Hamas, to nawet brzmi absurdalnie.
          • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 21:04

> ież nikt serio nie może myśleć, że mocarstwo atomowe Izrael mogłoby zostać "zgł
            > adzone" przez jakiś tam Hamas, to nawet brzmi absurdalnie.

Popatrz, a władze Strefy Gazy jednak pomyślały i zaczęły ten plan wdrażać w życie ku uciesze swojej ludności. Całkiem celnie niestety.

Przypomnij sobie cokolwiek z historii - na przykład ile państw zaatakowało Izrael na drugi dzień po jego powstaniu, jaki mają potencjał ludnościowy, jaki potencjał ludnościowy ma wrogi Iran, a drwiący uśmieszek zejdzie ci z ust.
            • feldmarszalek.duda Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 09:01
              Hamas nie jest państwem. Ty piszesz o państwach wrogich Izraelowi (wygodnie pomijając, że mają też sporego i mocno zaangażowanego sojusznika wink. A rozmowa była o diadzie Izrael-Hamas. Hamas ma potencjał, żeby przeprowadzać ataki, ale ABSOLUTNIE nie ma potencjału, żeby doprowadzić do upadku państwa Izrael czy w jakikolwiek sposób nadszarpnąć jego państwowość. To jest kategoria "z czym do ludzi". To ci próbuję wyjaśnić.
              Ponadto Hamas ABSOLUTNIE nie ma potencjału, żeby doprowadzić do izolacji i zagłodzenia ludności cywilnej Izraela. Nie ma tu ani odrobiny symetrii.
              Natomiast jeśli chcesz rozmawiać o PAŃSTWACH, które są wrogie Izraelowi to to jest inna rozmowa (tu by był sens wspomnieć właśnie o Iranie).
              • evening.vibes Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 09:16
                > . Hamas ma potencjał, żeby przeprowadzać ataki, ale AB
                > SOLUTNIE nie ma potencjału, żeby doprowadzić do upadku państwa Izrael

Czyli Izraelczycy mają się godzić na te ataki |(przypominam - ostatni to jakieś 1300 ofiar) bo 'nie doprowadzą do upadku' państwa?
              • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 02.08.25, 17:32

> Hamas nie jest państwem.

Hamas to władze Strefy Gazy, tak jak Łukaszenko rządzi Białorusią a Hitler rządził Niemcami. Alianci nie zwalczali samego Hitlera i jego najwyższych oficerów, tylko walczyli z Niemcami.

> ła o diadzie Izrael-Hamas. Hamas ma potencjał, żeby przeprowadzać ataki, ale AB
                > SOLUTNIE nie ma potencjału, żeby doprowadzić do upadku państwa Izrael czy w jak
                > ikolwiek sposób nadszarpnąć jego państwowość.

To nie jest walka na potencjały, tylko na realne szkody i próbę ludobójstwa, która jak najbardziej miała miejsce w wykonaniu Strefy Gazy, z zamiarem kontynuacji. Serio, posłuchaj tego www.youtube.com/watch?v=mPWOvwG4_x4

> Ponadto Hamas ABSOLUTNIE nie ma potencjału, żeby doprowadzić do izolacji i zagł
                > odzenia ludności cywilnej Izraela. Nie ma tu ani odrobiny symetrii.

Brak symetrii powinien przemyśleć przed zaatakowaniem Izraela, mimo to zaatakował, zapowiadał zamiar zgładzenia Izraela i wychwalał się, że Palestyńczycy to naród, który czci męczenników.
      • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 19:51
        a zakladnikow się głodzi?
        druga po wczorajszej publikacji hamasu. pani marta i tosia, angazetka i inne nawet okiem nie mrugna. któras posala o uwolnieniu zakladnikow?

• arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 19:53
          .
        • asia.sthm Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 22:23
          Gdyby Netanyahu j i jego sztab chcieli to zakładnicy byliby w domu w parę miesięcy po porwaniu.
          • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 23:03
            Przestań pierdzielić!
            Standard tutaj Hamas i Palestyńczycy niewinatka.
            Napisz jeszcze, że sam sobie winien ten zakładnik. Nie powinno go to być, można winić tylko dzicz z Gazy.

Przypominam, że zakładnicy byli także przetrzymywani w domach cywilów, Palestynczykow.
          • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 23:11
            Gdyby rząd Gazy chcial, to byłoby teraz lepiej mieszkańcom Gazy. Nie musiałabyś tyle klepać w klawiaturę.
            .
    • sueellen Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 09:59
      Nie chce mi się słuchać wynurzeń małolaty. W interesie Europy jest by nie zadzierać z muzułmanami z uwagi na ich bliskie sąsiedztwo. W interesie USA jest by być po stronie Izraela z uwagi na ich pokręcony protestantyzm, który uważa Jerozolimę za świętość. Nie ma to nic wspólnego z pikajacym serduszkiem kochanej Europy. Po prostu Europie nie opłaca się dalsza obojętność wobec Gazy i tyle.
      • feldmarszalek.duda Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:05
        >bliskie sąsiedztwo
        Bliskie sąsiedztwo to mamy ze wszystkimi na Ziemi, a z mocarstwami nuklearnymi to mamy wyjątkowo bliskie sąsiedztwo. Dlatego zawsze ciekawe są takie historyczne chwile przejrzenia decydentów na oczy, kiedy presja społeczna sprawia, że już nie mogą udawać, że są takimi małpkami 🙈 🙉🙊.
        • sueellen Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:13
          Niech ci będzie że masz rację.
          • asia.sthm Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:20
            sueellen napisała:

> Niech ci będzie że masz rację.

Nie bàdź taka rozrzutna
            zocha będzie cię cytować jako dowód swojej genialności. Makatkę wyhaftuje
      • husky_cat Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:36
        W interesie Europy są jak najlepsze relacje z USA i ochrona naszych granic przed ewentualnymi uchodzcami
        A i jeszcze walka o interesy Ukrainy
        • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:40
          Zoska a ty serio wierzysz w to ze po wojnie na Bliskim wschodzie nie przyjada chmary ludzi z Izraela by sie osiedlic na ziemiach polskich? I ze USA was ochroni?

Trump juz mowi ze Europy nie będzie wspieral i sama ma sobie radzic
          • 71tosia Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 16:15
            Moze sie myle ale to nie Husky pisala ze 'europa to nie smietnik'? Raczej nie zaskakuje ze ona ludzi traktuje jak smiecie.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 14:36
            Z Izraela? Niech przychodzą.
          • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 16:02

> Zoska a ty serio wierzysz w to ze po wojnie na Bliskim wschodzie nie przyjada c
            > hmary ludzi z Izraela by sie osiedlic na ziemiach polskich?

przyjadą i odbiorą kamienice, bój się 😅
        • sueellen Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:41
          W interesie Europy jest by istniało państwo palestyńskie i Palestyńczycy tam mieszkali i nie chcieli z niego wyjeżdżać.
          • sueellen Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:44
            sueellen napisała:

> W interesie Europy jest by istniało państwo palestyńskie i Palestyńczycy tam mi
            > eszkali i nie chcieli z niego wyjeżdżać.

I zapomniałam dodać: i wtedy żadnych granic nie musielibyśmy bronić bo nikt nie byłby zainteresowany ich szturmowaniem.
            • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:52
              Serio wydaje ci się, że Palestyńczycy szturmują nasze granice?
              • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 12:37
                >Serio wydaje ci się, że Palestyńczycy szturmują nasze granice

Oj nie, Palestynczykow ktorzy ocaleja a bedzie ich nie tak wielu to przyjma kraje arabskie.

Ja mam raczej wizje ze to Izraelici licznie przybeda do Krakowa po tym jak kraje arabskie ich zbombarduja tak ze ledwo co będzie istniec.
                • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 16:06

> >Serio wydaje ci się, że Palestyńczycy szturmują nasze granice
                  >
                  > Oj nie, Palestynczykow ktorzy ocaleja a bedzie ich nie tak wielu to przyjma kra
                  > je arabskie.

na pewno ich przyjmą, może Jordania? ale, oh wait nie wydaje mi się, wnioski już wyciągnęli z historii.
          • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:54
            sueellen napisała:

> W interesie Europy jest by istniało państwo palestyńskie i Palestyńczycy tam mi
            > eszkali i nie chcieli z niego wyjeżdżać.

Musiałaby jeszcze ograniczyć przyrost naturalny, bo przy tym przyroście panuje tam przeludnienie, które będzie coraz bardziej dramatyczne, więc Palestyna zawsze będzie zarzewiem konfliktów i rezerwuarem młodych ludzi szukających zwady. Zwłaszcza że dopuszczalne jest tam wielożeństwo, więc nie każdy młody człowiek ma statystycznie szansę na znalezienie partnerki.
            • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 12:33
              >Zwłaszcza że dopuszczalne jest tam wielożeństwo, więc nie każdy młody człowiek ma statystycznie szansę na znalezienie partnerki.

W praktyce jest to ponizej 1 proc jak donosza internety. Wielozenstwo nie jest modne
              • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 02.08.25, 17:36
                Na wielożeństwo przede wszystkim męża musi być stać, i to jest podstawowy problem.
          • maly_fiolek Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 09:10
            W interesie Europy jest by istniało państwo palestyńskie i Palestyńczycy tam mieszkali i nie chcieli z niego wyjeżdżać.
            W interesie Polski i Europy jest pokazać prawdę i maksymalnie zdyskredytować państwo Izrael, pokazać że jego władze i wojsko to potwory dokonujące ludobójstaw, dokonujące zagłady ludzi. Żeby karta Holocaust przestała działać.
            I ja się pod takim działaniem podpisuję smile.
            • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 11:14
              swoimi postami najrozniejszym, nadurniejszymi na tym tym forum sama sie zdyskredytowalas gluptasku 😄
            • dramatika Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 22:59
              maly_fiolek napisała:

> W interesie Polski i Europy jest pokazać prawdę i maksymalnie zdyskredytować pa
              > ństwo Izrael, pokazać że jego władze i wojsko to potwory dokonujące ludobójstaw
              > , dokonujące zagłady ludzi. Żeby karta Holocaust przestała działać.

Absolutnie nie. Po pierwsze my, jako Polacy i chrześcijanie powinniśmy się dystansować zarówno wobec muzułmanów, bo to oni odpowiadają za bezpośrednie prześladowania chrześcijan na świecie, jak i wobec Żydów, bo robią to samo, tylko w sposób bardziej wyrafinowany.
              Oba te plemiona zatrzymały się w rozwoju cywilizacyjnym tysiac - dwa tys lat temu, ze względu na prymitywizm własnych religii i my, ludzie cywilizowani, mozemy tylko patrzeć, jak się nawzajem wybijają.

• ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 02.08.25, 17:37
              maly_fiolek napisała:

> W interesie Polski i Europy jest pokazać prawdę i maksymalnie zdyskredytować pa
              > ństwo Izrael, pokazać że jego władze i wojsko to potwory dokonujące ludobójstaw
              > , dokonujące zagłady ludzi.

Nie, to jest interes Putina, po to, żeby przestało się mówić o jego zbrodniach na Ukrainie. I ty w jego interesie działasz z całą gorliwością, nie w pierwszym wątku.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 14:37
            Ale tzw. Palestyńczycy nie chcą żadnego państwa.
    • znowu.to.samo Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 10:33
      Nie wiem ktoś tam chyba oszalał
      Nigdy nie byłam i nie będe miłośnikiem palestyny i okolic, ale to co się teraz tam dzieje jest bez precedensu

U żydów nie wiedzieli co zrobić z palestyńczykami więc postanowili unicestwić naród
      • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 31.07.25, 20:50
        znowu.to.samo napisała:

> U żydów nie wiedzieli co zrobić z palestyńczykami więc postanowili unicestwić n
        > aród

Kosz za pisanie Żydów małą literą, antysemitko. I za kłamstwa też.
        • princesswhitewolf Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 12:31
          To czy to klamstwa to juz jest kwestia pogladow. A pisanie z malej litery nie jest wielka obraza majestatu tylko bledem stylistycznym.
          • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 02.08.25, 17:34
            Nie, to jest znieważenie. Podobnie jak pisanie "polacy".
      • raczek47 Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 19:39
        oko.press/wspoltworca-oskarowego-filmu-zamordowany-przez-izraelskiego-osadnika

W artykule jst film
        • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 19:44
          chcesz filmy z 7.10?
          • raczek47 Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 19:45
            Wrzuć, czemu nie.
    • arabelax Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 19:55
      tu masz podsumowanie
      • raczek47 Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 20:03
        Tak, Hamas musi oddać władzę, ale w Strefie Gazy połowa ludzi to dzieci, nie terroryści.
        • ardzuna Re: Kilka słów w sprawie Gazy 02.08.25, 17:39
          Jak odda władzę, to może kolejna przestanie ich wychowywać na terrorystów. Ja jeszcze pamiętam zamachy samobójcze 16-letnich Palestyńczyków w Izraelu.
    • abria Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 21:40
      przede wszystkim nalezy scancelowac im holocaust i przestac sie nim zajmowac
      • dramatika Re: Kilka słów w sprawie Gazy 01.08.25, 23:02
        abria napisała:

> przede wszystkim nalezy scancelowac im holocaust i przestac sie nim zajmowac

Holokaustu nie należy kancelować, bo Polacy też byli jego ofiarami. Wystarczy przywrócić właściwe proporcje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka