Dodaj do ulubionych

Słodycze z Polski

04.08.25, 23:04
Chciałabym kupić w prezencie słodycze typowo polskie, może coś z Wawela? Koniecznie zapakowane w coś typu puszka albo eleganckie pudełko, nie w zwykły kartonik czy torebkę.

Podpowiecie coś?
Obserwuj wątek
    • smietankowa33 Re: Słodycze z Polski 04.08.25, 23:11
      Wśród moich znajomych z różnych krajów najlepiej szły śliwki w czekoladzie (ale bez masy, sama śliwka i czekolada), np z Wawelu. Puszki też mają.
      Wielkie wzięcie miały tez praliny pistacjowe z Solidarności, ale nie wiem, czy one są w puszkach.
      • eva_evka Re: Słodycze z Polski 04.08.25, 23:56
        Śliwki to tylko z Solidarności! smile na "wylocie" z naszego kraju nawet sprzedają jako pamiątka z Poski.
        • eva_evka Re: Słodycze z Polski 04.08.25, 23:56
          Na stacjach paliw smile
        • koko8 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 00:07
          Wiadomka, śliwka nalęczowska z solidarności jest najlepsza na świecie.
          • z_lasu Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 09:03
            Śliwka nałęczowska to profanacja śliwki w czekoladzie. Śliwka w czekoladzie powinna się składać ze śliwki i czekolady. Koniec. A nie z jakiejś bliżej nieokreślonej mazi.
            • mikams75 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 19:17
              A konkretniej która?
        • smietankowa33 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 19:21
          No niestety, i mnie, i moim zagranicznym znajomym o wiele bardziej smakują śliwki z samą czekoladą. W naleczowskich tej masy jest za dużo i jest za słodka.
    • pepsi.only Re: Słodycze z Polski 04.08.25, 23:11
      Typowo polskie slodycze w puszce? Hmm nie kojarze. Elegancko opakowane to dowolna bombonierka, albo coś w rodzaju beczułek z alkoholem.

A ja bym poszla w- krówki w sloiku, ptasie mleczko, i torcik wedlowski.
      • fogito Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 07:46
        Czekoladki Wedla w blaszanym pudełku z wizerunkiem Chopin’a.
        • angazetka Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 11:45
          Fascynuje mnie ten apostrof.
          • nojabrina88 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 12:18
            angazetka napisała:

> Fascynuje mnie ten apostrof.
            >

Ale że nauczycielkę krytykujesz? 😉😉
          • fogito Re: Słodycze z Polski 06.08.25, 06:56
            Mój iPad tak z automatu ustawia. 😝
        • pursuedbyabear Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 12:21
          Chopin'a?...
    • szara.myszka.555 Re: Słodycze z Polski 04.08.25, 23:13
      Jakościowo Wawel kuleje, może idź troszkę w premium. Karmello z Bielsko-Białej jest fajne: www.karmello.pl/bestsellery-prezentowe
      • bezmiesny_jez Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 07:38
        A co w nich typowo polskiego?
        • szara.myszka.555 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 08:40
          "A co w nich typowo polskiego?"

Producent. big_grin Fakt, mój błąd, odczytałam pytanie bardziej w kontekście "z Polski".

• bmtm Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 10:10
        Produkty firmy Wawel zawsze miały dla mnie jakiś dziwny smak. CHyba jedynie malaga była jadalna. Smak czekolady dziwny.
    • hrasier_2 Re: Słodycze z Polski 04.08.25, 23:21
      Krówki pychotka różne rodzaje.
    • bi_scotti Re: Słodycze z Polski 04.08.25, 23:23
      Kupowalam wiele razy w local polskim sklepie takie czekoladki jak na zalaczonym photo. Zawsze byly przyjmowane z radoscia & wspominane z usmiechnietym "mniam" wink Poza tym "niesmiertelny" Torcik Wedlowski. Yes, I know, I know - to juz nie ten Torcik Wedlowski, co kiedys ... I know big_grin Ale osoby, ktore nie zyly w dawnej PL (PRL) "tamtego" smaku nie znaja wink I obecny (najczesciej) owszem lubia, niektorzy wrecz sie dopominaja o "Polish round Kit Kat" big_grin Sama sliwek w czekoladzie serdecznie nie lubie wiec tez i nikomu nie daje, no idea dlaczego uchodza za taki rarytas surprised Cos jeszcze kupowalam w metalowej puszcze ... chyba z Wawelem albo Kolumna Zygmunta ... hmmm ... don't remember, sorry. Cheers.
    • homohominilupus Re: Słodycze z Polski 04.08.25, 23:28
      Krowki Wawel, najlepsze, są w puszkach
      • sabek81 Re: Słodycze z Polski 06.08.25, 16:40
        homohominilupus napisała:

> Krowki Wawel, najlepsze, są w puszkach
        >

Z całym szacunkiem ale krówki to tylko opatowskie, inne to pseudokrówki🤪🫣
    • damartyn Re: Słodycze z Polski 04.08.25, 23:52
      Śliwka Nałęczowska. Mają wszystkie możliwe opakowania łącznie z puszką.
      A dla wielbicieli można kupować i na kilogramy. Mniam.
    • koko8 Re: Słodycze z Polski 04.08.25, 23:57
      Wedel ma piękne unikatowe puszki z ich sztandarowymi baryłkami albo ptasim mleczkiem. Można też kupić torciki wedlowskie w prezentowych opakowaniach.
      Solidarność ma eleganckie puszki ze śliwką nałęczowską albo wiśniami w czekoladzie.
    • eva_evka Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 00:00
      Wszystko z Wedla.
      W metalowym opakowaniu są np. praliny chopinowskie.
      W puszkach mozna kupić na pewno czekoladę do picia, w słoikach kremy.
      Naszym zagranicznym znajomym najbardziej smakuje zawsze Ptasie Mleczko.
    • eliszka25 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 00:06
      Wedel ma słodycze w pudełkach prezentowych oraz bardzo ładnych, często unikatowych puszkach. Śliwki nałęczowskie też można kupić w eleganckich opakowaniach. Jeśli chcesz bardziej folklorystycznie, to na folkstar.pl znajdziesz słodycze oraz zestawy prezentowe pakowane w folkowe opakowania.
    • arabelax Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 00:20
      moze krakowski kredens? mają puszki, ładne opakowania.
    • mysiulek08 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 00:38
      jw
      wedel ma ladne opakowania
      i chyba krowki z solidarnosci sa tez w puszce
    • mikams75 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 02:14
      Śliwki w czekoladzie i baryłki.
      Odradzam prasie mleczko - mało komu smakuje. A torcik wedlowski to już nawet mnie nie smakuje mimo sentymentów, tak go popsuli. Zwykły wafel i to takiej gorszej jakości, lepiej nie dawać w prezencie.
      • ga-ti Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 09:10
        O tak, nie dawać torcika, wafel twardy, mało chrupiący, a masa jakąś mamałygowata, bez smaku, nawet czekolada średnia. Jedynie ładnie wygląda.
        To już swykłe wafelki z marketów bywają smaczniejsze 😕
        • mikams75 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 18:50
          Smakuje jak produkt czekoladopodobny. I to na wierzchu i nadzienie. Prince polo, Princessa i grzeski są o wiele smaczniejsze.
    • kamin Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 03:42
      Nigdy nie rozmiałam fenomenu torcika wedlowskiego. Pamiętam wielkie rozczarowanie jak go pierwszy raz spróbowałam-spodziewałam się ciasta, a tu zwykły wafel w czekoladzie.
      Z wedla jest ładny zestaw ptasiego mleczka w metalowej puszce.
      • raczek47 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 07:39
        Toruńskie pierniki
      • mikams75 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 18:51
        Lata temu torcik wedlowski był trudno dostępnym rarytasem, jest zdobiony ręcznie i kiedyś był smaczny. Ale zepsuli bardzo.
    • chicarica Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 07:40
      Ja w prezencie daję śliwki w czekoladzie lub pierniki toruńskie, jedne i drugie są w puszkach.
    • fogito Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 07:47
      Ja zawsze kupuje czekolady z Wedla w prezencie.
      • san_vito Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 10:23
        Szkoda, że nie jest to już polska firma
        • fogito Re: Słodycze z Polski 06.08.25, 06:58
          Nie ma znaczenia dla mnie.
    • m_incubo Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 08:14
      Śliwka nałęczowska oczywiście. I może toruńskie pierniki?
    • furiatka_wariatka Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 09:04
      Wg mnie najlepsze jest wiśnia i śliwka z Solidarności, można je kupić w puszkach
      islodycze.pl/bombonierka-zlota-wisnia-w-likierze-puszka-365g
    • elenelda Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 09:16
      1. Pierniki toruńskie, na stronie Kopernika masz spory wybór. Są też pierniki w ładnych puszkach.
      2. Czekolady i słodycze z alkoholem (w tym z polską wódką) Bałtyk
      3. Praliny Karmello
      4. Praliny Wedel Chopin (metalowa puszka)
      5. Krówki (ale tu trudno o przyzwoity skład)
    • dolores12 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 09:32
      Krówki, są o różnych smakach, ja zawsze je kupuję jako suweniry.
    • alexis1121 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 09:37
      Praliny od Sowy, są w drewnianych, ozdobnych pudełkach. Te z karmello wyglądają dobrze, ale smakują tanio.
    • but.first.coffee Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 09:54
      Zwróć uwagę na pogodę w kraju docelowym. U nas ostatnio ze słodyczy dotarły w dobrym stanie jedynie krówki.
    • gris_gris Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 10:18
      Ja powiem szczerze, ze slodyczy polskich nie dalabym, i nie daje, w prezencie (ewentualnie krowki, gdybym znalazla jakies bardzo dobrej jakosci). One po prostu nie sa dobre, nie maja dobrych skladow (torcik Wedlowski to jest porazka) i ogolnie nie powalaja. Nie wypowiadam sie o recznie robionych pralinach wspomnianych wyzej, bo nie znam; moze te sa super.

Moj maz dostal niedawno w pracy w prezencie od Polakow ptasie mleczko i sliwki w czekoladzie; widac, ze jest to prezentowy klasyk smile Dzieci zjadly, bo one wszystko pozra, ale jemu nie smakowaly.
      • alexis1121 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 10:58
        Dokładnie, moim zdaniem ani śliwka w czekoladzie, ani torcik wedlowski nie są reprezentatywne, nawet pięknie opakowane. To może smakować komuś, kto się w Polsce wychował i nosi w sobie jakiś sentyment, ale nie można tych słodyczy nazwać dobrymi.
        • mikams75 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 18:53
          Ja już sporo eksperymentowałam z prezentami i częstowanie obcokrajowców i akurat śliwki w czekoladzie zawsze miały wzięcie. Ale cała reszta nie. A torcik wedlowski tak zepsuli, że nawet mi moje sentymenty nie pomagająwink
        • smietankowa33 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 22:18
          No cóż, doświadczenie przeczy temu co piszesz. Wiadomo, że nie każdy lubi wszystko, ale u mnie w zagranicznej pracy zawsze wszyscy dopominali się o śliwki i te czekoladki pistacjowe.
          Ptasie mleczko mniej smakowało, ale też było zjadane, tyle że nie pożerane wink
      • beaucouptrop Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 11:23
        Zgadzam się w 100%. Te przemyslowe slodycze nie są dobre i mają slabe składy. Też nie daję ich w prezencie. Szczególnie w Belgii kraju pralin i czekolady.
        Polecam natomiast pierniki Igi Sarzynskiej. Chyba nawet odkryłam je dzięki emamie, ktoś polecał. Mają oryginalne smaki i są piękne wizualnie. Można zamówić w sklepie on-line.
        • mocca25 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 11:32
          beaucouptrop napisała:

> Zgadzam się w 100%. Te przemyslowe slodycze nie są dobre i mają slabe składy. T
          > eż nie daję ich w prezencie. Szczególnie w Belgii kraju pralin i czekolady.
          > Polecam natomiast pierniki Igi Sarzynskiej. Chyba nawet odkryłam je dzięki emam
          > ie, ktoś polecał. Mają oryginalne smaki i są piękne wizualnie. Można zamówić w
          > sklepie on-line.

Poleciłas mi kiedyś "sklep czekoladowy" np Bozaru - wielkie rozczarowanie. Różnie bywa.
          • mocca25 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 11:33
            Korekta: Na przeciwko Bozaru
          • ichi51e Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 11:52
            Te pierniki to są naprawdę fajne. Ja kupuje i wieszam na choince
          • beaucouptrop Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 12:15
            Laurent Gerbaud? A dlaczego cię rozczarował? Co ci się u niego nie podobalo?
            》Różnie bywa. 《
            Zgadzam się. A chacun son goût.
            Nie zmienia to jednak faktu, że produkuje rzemieślnicze praliny i czekoladę, które jakościowo są o niebo lepsze od Wedla czy śliwki naleczowskiej.
            No i znajdziesz go np. Gault&Millau będący jedna z referencji jeśli chodzi o dobre adresy kulinarne.
            • mocca25 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 12:31
              Miały taki lekki posmak czekoladopodobny jaki pamiętam z lat 80. ( Kupiłam wtedy kilka różnych produktów).

Poza tym, ale to już kwestia gustu, męczą mnie tabliczki "artisan" gdzie wygląd wygrywa ze smakiem.
              • beaucouptrop Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 15:01
                Posmak czekoladopodobny w czekoladzie robionej z masla kakaowego? Podczas gdy polecasz "ręcznie robione" praliny z Wedla? Spojrzalam na ich skład i daleko mu do skladu dobrej czekolady. Rzemieślnicze czekoladki nie zawieraja lecytyny sojowej i sztucznych aromatów. A tutaj jeszcze dodatkowo widzę syrop fruktozowo-glukozowy i tłuszcz palmowy. Jeśli wolisz taką czekoladę to następnym razem jak będziesz w Brukseli idź do Leonidasa to się nie rozczarujesz.
                • mocca25 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 15:05
                  Niejasno napisałam. Polecam Wedla ręcznie robione praliny jako prezent. Na przeciwko Bozaru kupowałam czekolady, nie praliny. I oceniałam jak czekolady.
                  • beaucouptrop Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 19:05
                    Praliny też są z czekolady. Sprawdź skład tych wedlowskich rzekomo ręcznie robionych pralin. W dobrych jakościowo czekoladach nie używa sie lecytyny sojowej jako emulgatora i nie dorzuca sztucznych aromatów. Wedelowska i inne przemyslowo produkowane czekolady są robione z lecytyna sojowa zamiast masła kakaowego, bo ten zamiennik jest po prostu tańszy.
                    • mocca25 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 19:30
                      Ale pytanie było o polskie słodycze prezentowe. Nie o najlepszą czekoladę.

A inna sprawa, że nawet idealny skład nie zawsz przekłąda się na smak - no i sorry, ale nie był porywający.(ten polecany belgijski). Przynajmniej dla mnie.
                      • beaucouptrop Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 23:17
                        Ja pisałam o piernikach Igi Sarzynskiej z Torunia czyli o polskich slodyczach. Ty natomiast wspomniałaś pierwsza o belgijskiej czekoladzie.
                        • mocca25 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 23:22
                          Bo ten sklep mi się z Tobą skojarzył (poodbnie jak książka o 100 domach itd - z obu rekomendacji skorzystalam)
                    • elenelda Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 19:43
                      beaucouptrop napisała:

> Praliny też są z czekolady. Sprawdź skład tych wedlowskich rzekomo ręcznie robi
                      > onych pralin. W dobrych jakościowo czekoladach nie używa sie lecytyny sojowej j

W pralinach Leonidasa lecytyna jest. Zapewne nie we wszystkich, ale też ją dodają.
                      • beaucouptrop Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 23:22
                        Tak jest lecytyna, bo Leonidas to masowa produkcja. Napisałam więc Mocce, żeby na następny raz spróbowała Leonidasa, bo rzemieslnicza czekolada ją rozczarowała. Leonidas to taki passe-partout i większości smakuje tak jak Wedel. Inna sprawa, że nie jest naprawdę dobra czekolada.
                        • bi_scotti Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 23:33
                          beaucouptrop napisała:

> nie jest naprawdę dobra czekolada.

Bez zlosliwosci ale cisnie sie pod palce: co to niby jest ta "naprawde dobra czekolada"? Who decides? To be honest, uwielbiam wspolczesny swiat, bo nie ma de facto nieczego "one and only" z wyjatkiem tych, ktorych kochamy wink Wszystko inne to kwestia de gustibus ...
                          BTW, ja sie jakos tam (troche) niby "znam" na winach ... ale przeciez nigdy w zyciu nikomu nie powiem, ze "to jest naprawde dobre", bo to ze tak zostalo ocenione gdzies tam/przez kogos, to ze mnie moze i bardzo smakuje has nothing to do z byciem "dobrym" jesli np. dla Ciebie to beda "siki swietej Weroniki" wink Ja moge co najwyzej zasugerowac zebys sprobowala, a bit of the nose, a bit of tasting, a bit of trying ... Maybe, just maybe Ci jednak podpasuje ale jesli nie no to nie - nic na sile smile Podobnie (chyba?) z ta czekolada - for you "nie jest naprawde dobra" a przyjdzie taka tu Bi_scotti i zje 3 tabliczki na jedno posiedzenie, poprosi o wiecej, bo bedzie dla niej/dla mnie ta czekolada taaaaka dobra wink Live and let live ... pogryzajac czekolade wedlug osobistych smakow & wyborow smile Cheers.
                • smietankowa33 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 22:24
                  beaucouptrop napisała:

jak będziesz w Brukseli idź do Leonidasa to się nie rozczarujesz.

Ja się rozczarowałam sad pamiętam, jak jeszcze w liceum (czyli lata temu pojechaliśmy do Brukseli na wymianę i wykosztowalam się z bólem serca na kilka pralinek, oczekując czego wyjątkowego, no bo wiadomo, Leonidas. No i... dobre były, nie powiem, ale stanowczo nie warte dla mnie swojej ceny. Zapewne mam zbyt plebejski gust i niewykształcone podniebienie, ale dla mnie jest to po prostu całkiem dobra czekolada. Jasne, że lepsza od milki i Wedla, ale jednak nic wyjątkowego, a juz na pewno za taką cenę.
                  • beaucouptrop Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 23:26
                    No nie jest wyjątkowa. Z takiej masowej produkcji lepszy jujest Neuhaus albo Godiva. Jeśli chcesz spróbować dobrych czekoladek to Marcolini lub Mary są zdecydowanie lepsze i używają do produkcji masła kakaowego a nie lecytyny.
    • mayaalex Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 10:30
      kiedys robilam zestawy prezentowe z krakowskiego prezentu - ale nie wiem, czy jeszcze istnieje i co z jakoscia. Szczerze mowiac, ostatnio w ogole trudno mi znalezc dobre slodycze, nie tylko polskie ale tez zdaje sobie sprawe z tego, ze wiekszosc polskich smakuje mi (jesli w ogole) bo to sa smaki kojarzace sie z dziecinstwem czy mlodoscia a nie jakies genialne wyroby same w sobie. Pewni poszlabym w pudelko czekoladek z Chopinem, to taki klasyk. Ewentualnie sliwka/krowki w ladnej puszce.
      • bmtm Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 11:35
        Dawno nie istnieje chyba.
        • smietankowa33 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 22:26
          Googla ci zamknęli? Istnieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka