Dodaj do ulubionych

Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie

11.08.25, 14:13
proszę. Niespodziewanie jestem na urlopie. 2 ostatnie tygodnie. Chciałabym polecieć na 4 dni, ale... Nie wiem dokąd. Gdybym miała paszport poleciałabym tradycyjnie do Londynuuncertain Wiem, ze mogłabym teoretycznie wyrobić tymczasowy, ale dowiadywałam się i to jest dla tych, którym niespodziewanie się skończya data waznosci/który zapomnieli zabrać, a sąsiadki na lotnisku. Moj skończył ważność w 2008...

Przez najniższe 2 tygodnie Europa właściwie w upałach. Da sie radę coś wymyślić? Samolotem?
Obserwuj wątek
    • towarzyszka_leila Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 14:20
      Normandię bardzo polecam. Lecieć możesz do Paryża, stamtąd z dworca Saint-Lazare masz połączenia na północ kraju. Godzinka i jesteś w Rouen, Caen, Trouville, klify w Etretat. Jest pięknie i pogoda łaskawa, taka nadbałtycka tylko więcej słońca jednak.
      Północna Hiszpania- San Sebastian, Bilbao- cudowne jedzenie.
      Niemiecka strona Bałtyku jest piękna, zadbana, wspaniałe ścieżki rowerowe, zero polskiej szyldozy i badziewia.
      Litwa- dzika i bezludna, można cofnąć się w czasie. Kłajpeda podobno super- moja następna destynacja na przyszły rok.
      Doskonale Cię rozumiem- przestaliśmy jeździć latem na południe od 5 lat i to była doskonała decyzja.
      • nenia1 Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 12.08.25, 08:22
        towarzyszka_leila napisała:

> Litwa- dzika i bezludna, można cofnąć się w czasie. Kłajpeda podobno super- moj
        > a następna destynacja na przyszły rok.

Czy taka bezludna? Tłoku nie ma, to prawda, ale w znanych atrakcyjnych miejscach ludzie są. Kłajpedy to dość przemysłowe miasto, fajne w starej części i jako baza wypadowa na Mierzeje Kurońską, ale to wtedy chyba od razu lepiej się na Mierzei urządzić.
    • princesswhitewolf Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 14:27
      >Gdybym miała paszport poleciałabym tradycyjnie do Londynu

Do chlodniejszego Londynu w ktorym mamy co, 4 ta czy 5 ta fale upalow w tym roku.

A moze sie dowiem ze tu wiecznie pada i dlatego wszystkie trawniki w parkach poschly?
    • princesswhitewolf Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 14:28
      Islandia..

W Normandii jak w UK slonce wali w tym roku nie z tej ziemi
    • mava12 Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 14:31
      w Polsce jest chłodniej. Paszport niepotrzebny.
    • livia.kalina Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 14:53
      Norwegia, byłam z rodziną 3 lata temu, na Verdens Ende kapali się tylko moi synowie ale oni są z urodzenia morsami wink Z Poznania leciałyśmy około godziny, bilety były bardzo tanie.
      • hanusinamama Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 15:36
        eeeeeeeeeeee...ostatnio w Norwegii upały 30stopniowe. Mąż był 5 dni i ciurkiem był upał. Wrócił z dodatkową parą krótkich spodni
    • chicarica Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 14:59
      Szwecja. Upały były, krótko, ale się skończyły. Jest słonecznie, ale nie gorąco. 20 stopni po południu, 15 w nocy i rano.
    • primula.alpicola Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 15:01
      Łotwa, mają piękne plaże i raczej bez zagrożenia upałem
    • bmtm Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 15:06
      Nie wiem. Sztokholm, Norwegia, Estonia/Łotwa.
    • snakelilith Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 15:11
      Oslo albo Kopenhaga. Ale dopiero od przyszłego tygodnia. Temperatury w cudnych letnich okolicach 23-24 stopni.
      • tiarav Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 13.08.25, 09:16
        w tym tygodniu tez nie jest zle - zachodnie wybrzeze Danii sie poleca w kazdym razie smile wschodnie tez niczego sobie. Tu rzadko jest zbyt upalnie, a do wody zawsze blisko.
    • sueellen Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 15:16
      Wywal Londyn z listy. To już od dobrych kilku lat zdecydowanie nie jest "chlodne miejsce" w miesiącach letnich. Obecnie temperatury około 30 stopni , odczuwalna dużo wyższa. Angielskie upały są nie do zniesienia. Ale możesz zamienić na Edynburg. Przepiękne miasto, mniejsze niż Londyn ale zachwyca za każdym razem. No i jest morze. Masz wszystko co potrzeba. Morze góry, miasto . Do wyboru do koloru możesz dopasować aktywności do pogody.
      • princesswhitewolf Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 17:53
        Tak, Edynburg to lepszy pomysl. Jutro siw chyba tu ugotuje. Juz dzis jest za goraaaaaacooooo....😭
        • sueellen Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 12.08.25, 17:24
          A ja dzisiaj od rana piorę wykładziny 🤣🤣. Chyba mnie pokręciło
    • bazia_morska Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 15:30
      Jutlandia.
    • kamin Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 15:34
      W ostatnich tygodniach najchłodniejsza w Europie była Polska.
    • panterarei Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 15:35
      Ustka, Karpacz,Mrągowo, Krynica Zdrój
      • hanusinamama Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 15:38
        Własnie z Jeleniej wróciłam, zaczeły sie tam upały i mają trzymać. W sobote było 30 i ledwo żesmy dali rade iśc.
        • bmtm Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 15:45
          ha ha ha. Lepsze to niż mrozy -10.
    • arwena_111 Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 15:39
      Norwegia? Alesund i fiordy?
    • bezmiesny_jez Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 15:45
      Sztokholm. Cudny i akurat 4 dni wystarczą, żeby coś zobaczyć.
      • arwena_111 Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 16:38
        A mnie się Sztokholm nie podobał. W sensie takie ogólne wrażenie, bo sama ta dzielnica Gamla tak. Ale nie czułam się tam bezpiecznie. Oslo, Kopenhaga - zupełnie inne odczucie.
        • arabelax Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 20:00
          dlaczego nie czułaś się bezpiecznie?
          Ja ostatnio myslalam o Sztokholmie, nie bylam nigdy.
        • mocca25 Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 20:06
          To odwrotnie niż ja. Są kraje, które kocham bardziej niż Szwecje, ale w Sztokholmie poczułam się "proszę mi przysłać wszytskie moje rzeczy, nie wracam". Taka jakaś fala spokoju mnie ogarnęła i pozytywnej energii. To był wyjazd, w czasie którego prawie nie ruszałam się z Djurgarden.
        • bezmiesny_jez Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 21:04
          A mnie się podobal i czułam się bardzo bezpiecznie. Czysto, spokojnie, pełna kultura na drogach, hulajnogi nie próbują człowieka rozjechać.
          • arwena_111 Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 12.08.25, 17:38
            No właśnie czysto nie było. I to mocno mnie zdziwiło - bo w Oslo czy Kopenhadze czyściutko.
      • zanetka.x Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 12.08.25, 13:27
        Sztokholm wygląda obecnie jak dzielnica w Mobassa lub Algierze
        • asia.sthm Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 12.08.25, 17:31
          zanetka.x napisała:

> Sztokholm wygląda obecnie jak dzielnica w Mobassa lub Algierze

To gdzies ty zajechała zanetko? Nawigacja cie gdzies poniosła, sama nie wiesz gdzie bylas. Sprawdz ustawienia nimoto, bo jeszcze cie wilki zjedza.
    • mocca25 Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 15:46
      Moje mieszkanie w Warszawie!

Boże, jaki ten rok jest wspaniały pogodowo! Nie było takiego od wielu lat.
      • laluga Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 16:50
        Tak. Cudowny. Kocham takie lato. I dziś nawet sprzeciwiłam się narzekaniom kasjera i klientki, że wakacje to tylko za granicą bo w Polsce drogo i beznadziejna pogoda.
        • bmtm Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 16:54
          Pogoda w te wakacje jest bardzo dobra. Krytycy chyba mieszkają w Rosji.
    • bromba11 Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 18:01
      Polskie wybrzeże Bałtyku. Murowany brak upałów.
    • jkl13 Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 19:14
      Polski wybrzeże Bałtyku. Chłodno, wietrznie, paszportu nie trzeba...
    • kurt.wallander Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 19:58
      Gdzieś nad samo morze. Zazwyczaj jest chłodniejsza bryza od wody. No i mozna się schłodzić kąpielą. Jesli do tego masz na miejscu basen, to prawie mozna nie wychodzić z wody smile
    • jdylag75 Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 20:06
      Właśnie jestem na urlopie w państwach nadbałtyckich, pogoda ładna temperatury umiarkowane. Na cztery dni polecam przepiękny Tallin z jednodniowym wypadem promem do Helsinek.
    • login.naszybko Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 11.08.25, 23:59
      To zależy, jak byś chciała spędzić czas.
      Korsyka jest bardzo fajną wyspą i umiarkowaną temperaturą.
      Wyspy Kanaryjskie, Madera.
      Ewentualnie około 18 stopni przewidują w Tallinie.

• claudel6 Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 12.08.25, 00:06
      poza oczywistą, ale też najdroższą Skandynawią - Francja: Normandia, Bretania, Nowa Akwitania, płn Hiszpanii: Asturia, Galicja, a jak nadal chcesz mieć gwarancję ciepła, ale bez upałów - Cyklady.
    • kobietazpolnocy Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 12.08.25, 08:10
      Skandynawia, Szkocja, Irlandia.
      Najładniej powinno być u nas (dk) w tym tyg - słońce i max 25 stopni, ale ponoć w Szkocji w tym roku też zaskakująco ciepło.
      • zanetka.x Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 12.08.25, 13:47
        Szkocja to część Wielkiej Brytanii smile to nie jest samodzielne państwo - obowiązują tam zatem paszporty tak jak do Anglii
        • kobietazpolnocy Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 12.08.25, 17:42
          Do Irlandii też, a tej się nie przyczepiłaś.
          • quilte Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 12.08.25, 18:10
            Do Irlandii?
    • mamalgosia Re: Chłodniejsze miejsca w Europie - polećcie 12.08.25, 16:11
      Bardzo polecam Tallin.
      Ładna Starówka, wieczorkiem miły klimat. Plaża, port, dużo zabytków, dużo miejsc spacerowych. Temperatury ludzkie. No i warto wspierać estończyków, bo mają u siebie ruskich, przez których tylko kłopoty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka