Dodaj do ulubionych

Kobiece pytanie

20.08.25, 09:19
Zapytam się wprost czy będąc w okresie menopauzy i nie majac okresu ponad 2 lata miałyście nagle brunatną wydzielinę. Kilka dni to już trwa. Co prawda bardzo skąpa . Byliscie w takiej sytuacji ? O czym to świadczy ?Wiadomo iść do lekarza.
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 09:32
      Mialam. Lekarz powiedzial, ze to sie zdarza i nie nalezy sie przejmowac. No to przestalam sie przejmowac smile
      Chyba ze dwa razy mi sie zdarzylo, wiecej nie.
    • iwles Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 09:38

Tak, zdarzało się.
      Lekarz mówił, że to ok.
      A ze względu na raka piersi, to i ginekologicznie badałam się często i skrupulatnie.
    • ib_k Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 09:42
      Tak, iść do lekarza zrobić USG, może to oznaczać problemy z mięśniakami lub endometrium.
      Zasadniczo po menopauzie nie powinno być krwawienia.
      Czy bierzesz htz? Być może masz źle dobrany poziom hormonów
      • korniz Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 10:04
        Nic nie biorę, żadnych hormonów.
        • ib_k Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 10:05
          To tym bardziej zbadać.
    • snakelilith Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 10:08
      Każda krwawienie/plamienie po punkcie menopauzy wymaga kontroli lekarskiej. To mogą być zupełnie niegroźne wahania hormonalne stymulujące przejściowo endometrium, a może być też nowotwór. Nikt ci tu nie postawi diagnozy.
      • damartyn Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 14:00
        👍 tak jak wyżej koleżanka pisze , to może być nic i bardzo poważne coś.
        Zgadywanki tu nic nie dadzą, dobrze, że wiesz, że trzeba do lekarza.
    • evee1 Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 11:17
      Moja lekarka stwierdziła, że każde krwawienie po ustaniu meno (czyli gdy okresu nie na się przez rok lub dłużej) należy skonsultować z lekarzem i ona wysłała mnie na USG, żeby zbadać endometrium (miałam w normie).
      Ja bym jednak poszła do innego lekarza, który tego nie zlekceważy.
      • korniz Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 12:32
        Zastanawiam sie też czy to nie infekcja . Byliśmy na objazdówce. Za każdym razem inny hotel, inne warunki. A to pojawiło się zaraz po wycieczce. Narazie biorę iladian plus jak do piątku się nie zmieni idę do lekarza.
        • ib_k Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 13:40
          Czyli uważasz że z powodu infekcji masz tak duża ranę że krwawisz🤔 taaaa
        • snakelilith Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 15:12
          Wszystko po menopauzie co jest podbarwione krwią, czyli brązowawe, jest natychmiastowo do sprawdzenia do lekarza.
          • iwles Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 15:19

Ale ona nie jest po menopauzie, tylko w trakcie.
            • snakelilith Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 15:37
              W trakcie czego? Menopauza to jest punkt ostatniej miesiączki i ten był u niej, jak napisała, 2 lata temu.
              Z tego wynika, że jest już w postpenopauzie i nie powinna już krwawić.
              Oczywiście można też 2 lata nie krwawić i nie być jeszcze w menopauzie, to podejrzenie istnieje, gdy nie osiągnęło się jeszcze odpowiedniego wieku, ale wtedy też konsultuje się lekarza, by znaleźć przyczynę.
            • ib_k Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 15:44
              iwles napisała:

>
              > Ale ona nie jest po menopauzie, tylko w trakcie.
              >

Napisała że ostatnią miesiączkę miałam 2 lata temu. Jest po menopauzie.
              Krwawienia po takim czasie zawsze mogą wskazywać na coś niepokojącego szczególnie jeżeli się utrzymują dłużej. U niej trwa to już kilka dni. Mogła się oczywiście zacinać przy goleniu ( pamiętacie wątek morgen😁) no ale o tym nie wspominała
              • korniz Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 16:27
                To nie jest krew, tylko mininalne ilości jasnej brunatnej wydzieliny. Nie muszę nosić podpasek ani co godzinę zmieniać wkładek.
                • snakelilith Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 20:33
                  korniz napisała:

> To nie jest krew, tylko mininalne ilości jasnej brunatnej wydzieliny. Nie musz
                  > ę nosić podpasek ani co godzinę zmieniać wkładek.

A co to niby jest ta"brunatna wydzielina"? Gdybyś miała taki poważny stan zapalny, że leci brunatna ropa, to raz, że czułabyś potężny ból, a dwa, że byś śmierdziała zgnilizną.
                  Infekcja pochwy zwykłymi bakteriami daje żółtawe, albo co najwyżej zielonawe upławy. Brunatny kolor wskazuje więc, że wydzielina jest podbarwiona krwią.
      • berber_rock Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 16:04
        Dokladnie.

Nie mialam okresu od 16 miesiecy az tu nagle .... niespodzianka, ktora zafundowala mi dwie bezsennne noce (zmiana tamponu najpozniej po 1.5h). W zyciu nie doswiadczylam czegos takiego. Kazali mi isc na sprawdzenie endometrium biegusiem.
    • majenkirr Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 13:49
      Nie miałam, ale gdybym miała, to bym poszła do lekarza, co i Tobie radzę.
    • abidja Re: Kobiece pytanie 20.08.25, 19:57
      Isc do lekarza i nie dac sie spławic. Miej zawsze z tyłu głowy ze kobiece zdrowie jest zawsze lekceważone, bo nas nigdy nie boli tak jak mowimy, bo my zawsze histeryzujemy, przesadzamy, bo taka nasza uroda......itp itd.
      Sa na ten temat badania.
      Wiec do lekarza i nie wychodz z gabinetu bez USG, cytologii i morfologi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka