Dodaj do ulubionych

Ematki historyczki

26.08.25, 11:59
Albo zainteresowane historią (zwłaszcza Polski). Co teraz czytacie? Oglądacie jakieś blogi lub kanały na jutubie? Co sądzicie o Kamilu Janickim? Mnie się podoba, że wreszcie ktoś pisze o historii kobiet, które w innych książkach są całkowicie pomijane (!!!). A jak wam wchodzi Jasienica? Bo mnie nie bardzo...
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Ematki historyczki 26.08.25, 12:33
      Teraz czytam Bagienna niezapominajke, o prozie (zycia i jezyka) Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej. Mocne.

Jasienice czytalo mi sie bardzo dobrze w sensie pioro dobre, ale z jego opisami historii przewaznie sie nie zgadzam.

Janicki czeka w kolejce.

Po Ivesa siegnelam, bardzo starannie udokumentowane, ale o buku, jak on nudzi.
      • 00zxc00 Re: Ematki historyczki 26.08.25, 15:29
        O Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej chyba już wszystko przeczytałam. Raczej nie wyszło nic nowego ostatnio. Ciekawe czy już ktoś namierzył tę/tego Arael Zurli?
        • tt-tka Re: Ematki historyczki 26.08.25, 19:32
          00zxc00 napisał(a):

> O Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej chyba już wszystko przeczytałam. Raczej nie wysz
          > ło nic nowego ostatnio. Ciekawe czy już ktoś namierzył tę/tego Arael Zurli?

Dla mnie nowosc, sprzed 10 lat smile, wczoraj o tej ksiazce uslyszalam !
          nie wiem, czy autor/ka jest juz znany/a z nazwiska i szczerze jest mi to obojetne
          za to byc moze poczytam i o Wojciechu (kobieta nie byl, ale zyl wsrod kobiet, wiec choc troche w temacie)
    • angazetka Re: Ematki historyczki 26.08.25, 15:45
      Przecież teraz o historii kobiet pisze się bardzo dużo.
    • ageman Re: Ematki historyczki 26.08.25, 18:55
      Janicki jest ok.
      Czytam teraz "Bieżenstwo 1915" Anety Prymaki-Oniszk. Dopiero co skończyłam "Pastuszkowie, gazeciarze, tkaczki. Jak zmuszano dzieci do pracy" Magdaleny Kopeć.
      A wcześniej "Zostali we Lwowie" Anny Fasnacht-Stupnickiej.
      W kolejce czeka "Galicja" N. Davisa.
      Mam długa listę ogólnie smile
      Sporo książek się teraz ukazuje.

Pytanie, czego szukasz ? Historii regionalnej, lokalnej, określonej grupy społecznej czy ogólnej?

Aga

Ps. nie jestem zawodową historyczką tylko samozwańczą ale mam zawodowego historyka pod ręką
      • patrzyk Re: Ematki historyczki 26.08.25, 19:28
        Świetne, choć bardzo bolesna,.jest książka Prymaki-Oniszk "Kamienie musiały polecieć" o stosunkach polsko-białoruskich na Podlasiu w czasie 2 w.świat. i po niej. Piszę to jako osoba z tamtych stron i że zbliżonego środowiska
    • patrzyk Re: Ematki historyczki 26.08.25, 19:21
      Jasienicę czyta się świetnie, miał kapitalne pióro, ale pisał kilkadziesiąt lat temu. Niejedna jego teza zdążyła się zdezaktualizować. Historia, jakkolwiek by to nie brzmiało, nie stoi w miejscu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka