primula.alpicola 29.08.25, 12:36 Nie ma wątku, czy oślepłam? Co tam się wydarzyło, na litość boską?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wapaha Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:39 forum.gazeta.pl/forum/w,567,179301575,179301575,Po_co_media_podaja_ksywki_.html?p=179301575 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:40 Dobrze, że primula założyła drugi, bo religia mi nie pozwala wpisywać się na poważnie w wątkach zanętki. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:41 wapaha napisała: > forum.gazeta.pl/forum/w,567,179301575,179301575,Po_co_media_podaja_ksywki_.html?p=179301575 Serio chcesz promować wątek tej forumki? Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:59 pytanie było, czy nie ma wątku - no to jest wątek przecież a czy ten czy tamten - w jednym kierunku podąży niestety Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:40 Nie ma wątku, bo co tu pisać - wydarzyła się tragedia, a na raport o przyczynach jeszcze długo pewnie poczekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:43 A któż to moze wiedzieć co się wydarzyło. Raczej nie mamy tu specjalistek od wypadków lotniczych, chociaż wiadomo że ich liczba rośnie lawinowo po każdym tego typu zdarzeniu. Stała się tragedia, nie ma nad czym debatować specjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:45 Na fb za to jest wysyp ekspertów, hipotez i teorii spiskowych. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:48 No jak po każdym takim wypadku, o tym właśnie mówię że liczba ekspertów za każdym razem w takim przypadku rośnie. I tak aż do kolejnej śmierci w Himalajach, wtedy mamy wysyp ekspertów od himalaizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:50 35wcieniu napisał(a): > No jak po każdym takim wypadku, o tym właśnie mówię że liczba ekspertów za każd > ym razem w takim przypadku rośnie. > I tak aż do kolejnej śmierci w Himalajach, wtedy mamy wysyp ekspertów od himala > izmu. > to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 13:01 To nie wchodź na fb. Błąd pilota, nadmierna fantazja przy akrobacjach albo usterka techniczna. Forum tego nie wie tak samo jak fb, na litość boską. Wypadek bardziej widowiskowy niż samochodowy, śmierć na miejscu taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:44 Co się wydarzyło tego sie dowiemy, albo nie, po badaniach komisji. Niemniej muszę przyznać, że mam zabobonny lęk przed wszystkimi pokazami lotniczymi i wszelkimi przelotami podczas uroczystości państwowych. Pamiętam wypadek po pikniku lotniczym w Krakowie, poprzednie wypadki na air show i katastrofę Iskry na 11 listopada. No i zawsze jak zapowiadają tego typu przeloty "pokazowe" to mam obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:47 Ale przed byciem widzem, czy tak ogólnie? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:53 Tak ogólnie i przed byciem widzem. Nie chodzi o to, że się boję, ze mi cos na leb spadnie, wiem że oni nie latają nad publicznością, ale moja przyjaciółka była na tym pikniku lotniczym w Krakowie, poprzednie którym rozbił się samolot, widziala ten samolot i przypłaciła to kilkuletnim strachem przed lataniem samolotami pasażerskimi, chociaż to w zasadzie nieporównywalne. Ale oprócz tego właśnie za kazdym razem jak zapowiadają pokazy (te imprezy są zwykle tak pod koniec lata) to mam przez ulamsk sekundy takie "żeby się tylko nic nie stało." Na samym Air Show to juz trzeci śmiertelny wypadek... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:53 *nie poprzednie którym tylko po którym Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:58 Rozumiem. Ja też nie bywam ba air shows, ani na wyścigach. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:57 Mam tak samo, zawsze czułam ulgę jak air show się skończył bezwypadkowo... To już trzecia katastrofa, piąty pilot. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 13:25 To prawda, czesto cos sie dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 13:52 Znajomi nas zapraszali. Mąz powiedział ze nie ma bata abysmy to oglądali z bliska. Mam takie samo zdanie. NIe ejstem panikarą ale wołami mnie na to nie zaciągną. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 16:46 hanusinamama napisała: > Znajomi nas zapraszali. Tak, hanusina, naprawdę pamiętamy, że masz znajomych na każdą okoliczność. Nie musisz nam o nich przypominać przy każdej okazji... Ani nie musisz tak publicznie kompromitować męża głupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 17:58 Mam dokładnie to samo. Jako dzieciak bywałam na pokazach. Teraz żadna siła by mnie nie zaciągnęła. I rodzinie też zabraniam. Popisuwa i brawura. No nie. Latać się nie boję. Ale akrobacje nad tłumem ludzi? Głupota bezdenna. Odpowiedz Link Zgłoś
login-zajety321 Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 10:13 Nie bywam na pokazach, ale cos mi się kojarzy, że akrobacji nie ma nad tłumem ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 10:18 Oczywiście, że nie. Strefa dla publiczności jest oddzielona od strefy lotów. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 10:23 login-zajety321 napisała: > Nie bywam na pokazach, ale cos mi się kojarzy, że akrobacji nie ma nad tłumem l > udzi? Wypadki mają to do siebie, że coś idzie niezgodnie z planem. We Lwowie samolot, który wykonywał akrobacje wpadł w ludzii i zabił 77 osób. Kilkaset rannych. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 10:44 Osobiście wolę jednak pokazy lotnicze, niż takie "szybkie i bezpieczne", za3,14e.dalające 200+ km/h po polskich drogach shellerki. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Katastrofa w Radomiu 01.09.25, 17:01 pffpffpff napisała: > Bez kozery powiem pińcet! ten drogowy morderca, majtczak na pewno to lubi! (a ty shell, następnym razem weź może pomyśl, zanim coś napiszesz na forum). Odpowiedz Link Zgłoś
usha Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 12:22 Pamiętam ten wypadek w Krakowie. Godzinę wcześniej byłam w tym parku na Tysiąclecia na spacerze z córką. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:47 nie wiem, nie znam się, może na ematce są specjalistki od F16. Natomiast widzę od wczoraj wielkie poruszenie na facebooku. Bardzo dużo ludzi wyraża niedowierzenia, żal, morze kondolencji do rodziny. Przynajmniej ja na takie posty trafiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:49 Przyczyna się okaże, byle nie było to "zmieścisz się, śmiało". Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:55 Na forum kraj już jest, prawoskrętni emeryci już użyli tego argumentu w swojej codziennej rytualnej napyerdalnce. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 [...] 29.08.25, 15:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 14:22 elinborg napisała: > Już jest poniżej mogłabym napisać, że jestem prorokinią, ale to nie przewidywanie, a pewność. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:55 Też na takie trafiam, z wyjątkiem jakiegoś ohydnego wys**wu Migalskiego, do którego mnie ktoś przez X przekierował. Na szczęście większość ludzi jest normalna ... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 10:45 kaki11 napisał(a): > Też na takie trafiam, z wyjątkiem jakiegoś ohydnego wys**wu Migalskiego, nawet jak na piss to wyjątkowa hiena. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 12:53 Na pewno wielka tragedia... współczuję jego bliskim 😥🖤 Odpowiedz Link Zgłoś
demodee [...] 29.08.25, 13:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma [...] 29.08.25, 13:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 15:43 >Co się dzieje w tej Polsce przed rządami Tuska takie coś było nie do pomyślenia pogięło cię, kobito? Tak, tusku podstawił nogę F16, zeby ten się "przewrócił". Dałabys sobie spokój z polityką, w tym wątku Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 10:29 mava12 napisała: > >Co się dzieje w tej Polsce przed rządami Tuska takie coś było nie do pomyś > lenia > > pogięło cię, kobito? > Tak, tusku podstawił nogę F16, zeby ten się "przewrócił". > Dałabys sobie spokój z polityką, w tym wątku Mogłabyś sobie poczytać. Nie ma kasy na farbę ochronną, która niezbędna jest do ochrony przed radarami. Także na serwis. Czarna skrzynka leci do Ameryki na rozszyfrowanie. Polska ma teraz 47 samolotów bojowych. Z tego około 30% są albo w serwisie albo w remoncie . Czyli zdolnych do latania są 33 samoloty. owszem mamy jeszcze 12 Migów -29 - ale to jest inna kategoria. Parę Fa-50 ( też inna klasa) czyli w sumie mamy teraz około 60 samolotów bojowych . Rosja ma samolotów bojowych około 1100 tech.wp.pl/sily-powietrzne-europy-kontra-rosja-przewaga-w-liczbach-to-nie-wszystko,7134699772979840a - powiedzmy że zdolnych do działania jest też 70 % czyli 770 samolotów bojowych. Mamy 2026 kupić F-35. Co całkowicie mija się z celem.System ten wymaga regularnych aktualizacji, takich jak warianty Block 4 i Technology Refresh 3 (TR-3), które ulepszają funkcjonalność, zwiększają liczbę przenoszonego uzbrojenia oraz wprowadzają zmiany w podzespołach elektronicznych i komorach uzbrojenia. Te dostaniemy pewnie z Turcji. Bo Amerykanie się boją, by nie wpadło to oprogramowanie w Ruskie łapy. Tylko u nas więcej szpionów Ruskich jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 16:35 No ledwo Nawrocki został zwierzchnikiem sił zbrojnych i proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 22:34 kamin napisał(a): > No ledwo Nawrocki został zwierzchnikiem sił zbrojnych i proszę... Tak! Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 08:07 Dobra fraza 😀. Do zapamiętania i stosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 13:28 Weź mi z łaski swojej przypomnij, demodee, ile razy wcześniej protestowałaś przeciwko pokazom lotniczym? I wyrażałaś troskę o budżet MON? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 13:36 > ile razy wcześniej protestowałaś przeciwko pokazom lotniczym? I wyrażałaś troskę o budżet MON? Nie jestem zawodową komentatorką wydarzeń lotniczych, ani żadnych innych, więc nie mam obowiązku dzielenia się refleksją na każdy temat. Piszę, kiedy chcę i mam czas (wiem, dla Ciebie sytuacja nie do pojęcia). Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 13:47 A poza tym, przed paru laty nie żyłam z wojną za granicą i, o ile żal mi było ludzi, którzy ginęli w samolotowych akrobacjach, to nie zwracałam uwagi na budżet MON, liczbę wykwalifikowanych pilotów i liczbę maszyn bojowych, które mamy do dyspozycji w razie W. Dziś to wszystko ma dla mnie znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 16:56 demodee napisała: > A poza tym, przed paru laty nie żyłam z wojną za granicą No, wręcz pisałaś ze nie ma żadnej wojny tylko to propagandowa ściema. #pamiętamy. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 08:36 > #pamiętamy. Pamiętacie? A nie mylicie nicków przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 19:10 W zeszłym roku w Gdyni zginął instruktor wojskowy mjr plt Jel. Trenował do pokazów. Samolot Bielik wart 100mln poszedł na złom. Nie przypominam sobie żebyś wtedy komentowała Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina [...] 30.08.25, 12:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 06:52 > Za to jesteś zawodowym, odpłatnym kontestatorem obecnej koalicji. Jako obywatelka o poglądach prawicowych wypowiadam się na temat poczynań rządu. Ale akurat biletowane festyny lotnicze odbywały się też za poprzedniej władzy, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 08:21 demodee napisała: > Jako obywatelka o poglądach prawicowych wypowiadam się na temat poczynań rządu. ty jesteś pisie trolliszcze, żadna tam obywatelka. > Ale akurat biletowane festyny lotnicze odbywały się też za poprzedniej władzy, nieprawdaż? prawdaż. I gdzie była wtedy twoja troska o budżet MON, uzbrojenienie i wykwalifikowaną kadrę, trolliszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 08:34 > ty jesteś pisie trolliszcze, żadna tam obywatelka. Więc Ty, Alicjo, jako zwolenniczka KO, negujesz moje obywatelstwo, bo mam inne niż Ty poglądy? > gdzie była wtedy twoja troska o budżet MON, uzbrojenienie i wykwalifikowaną kadrę, Na to pytanie już odpowiedziałam w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 09:42 Sądzę, że jest różnica, kiedy w czasie wojny tam, samoloty muszą się co chwila podrywać podczas nieustających incydentów, a pokoju kiedy ma się pewną regularność i plan. Przypuszczam, że zawieszenie takich imprez, też by wywołało hejt, jak to Tusk nic dla ludzi nie robi, a jakie to ważne by oglądaniem brzucha myśliwca w ludziach rosła miłość. O ile w innych warunkach można przygotować takie pokazy z poświęceniem im lepszego czasu, choć i tak bez kadry specjalizującej się, jak uczone tańca konie tylko do parad wojskowych, łączenie boju i popisów jest ryzykowne, to tu i przy bałaganie przy wieży kontrolnej widać, że był problem rozplanować to wszystko w czasie. By spełnianie zadań pozwoliło się jednocześnie od zadań wyłączyć i sobie poćwiczyć latanie i koordynację dla zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 11:02 demodee napisała: > Ale akurat biletowane festyny lotnicze odbywały się też za poprzedniej władzy, > nieprawdaż? Niebiletowane też. Pamiętny piknik wojskowy w Sarnowej Górze, gdy policyjny helikopter Black Hawk zerwał i zrzucił na ludzi fragment linii energetycznej. Na szczęście nie było w niej śmiercionośnego napięcia i nikt nie ucierpiał - zapewniał wiceszef MSWiA Maciej Wąsik [i]Jak przyznał po incydencie Wąsik, osobiście pomógł ściągnąć black hawka na uroczystości (wcześniej przysłania helikoptera odmówiło wojsko). Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Katastrofa w Radomiu 01.09.25, 05:55 >>Policyjny Black Hawk zerwał linię energetyczną na pikniku pod Sarnową Górą koło Ciechanowa. Śmigłowiec leciał kilkanaście metrów nad obszarem, gdzie przebywały rodziny z dziećmi. Do tej pory okoliczności zdarzenia nie zostały wyjaśnione. Policja jak dotąd nie przekazała, w jakim charakterze wysłano śmigłowiec na piknik. Urząd Lotnictwa Cywilnego potwierdził natomiast, że nie zostało złożone powiadomienie o zamiarze zorganizowania pokazu lotniczego, co jest wymagane ustawą o prawie lotniczym. Pochyliłaś się nad tym wydarzeniem płatny trollu, bo jakoś nie pamiętam. Serduszko nie zabiło w obliczu takiej pisowskiej samowoli? Odpowiedz Link Zgłoś
ajajaj_toja Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 13:19 Kilka razy byłam na AirShow, ja bardzo lubię to wydarzenie i nie rozumiem zarzutów, ze niepotrzebne etc. Piloci i tak trenują, mogą zginąć na regularnych treningach. Zal człowieka przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 13:32 > Zal człowieka przede wszystkim. Tu zgoda. > Piloci i tak trenują, mogą zginąć na regularnych treningach. No ale jak szkolą się do działań bojowych, to chyba nie wykonują akrobacji takich, jakie są wymagane do podniebnego cyrku? Według wikipedii "Koszt jednostkowy samolotu to: 14 600 000–18 800 000 USD (1998)". Ile biletów na Air Show trzeba sprzedać, żeby się zwróciło? A wykształcenie pilota? Za damo było? Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 11:26 demodee napisała: > No ale jak szkolą się do działań bojowych, to chyba nie wykonują akrobacji taki > ch, jakie są wymagane do podniebnego cyrku? > Wykonują. Umiejętności akrobacyjne - tego "podniebnego cyrku" - są bardzo przydatne w warunkach bojowych, przykładem Dywizjon 303. Trzon stanowili piloci Eskadry Warszawskiej, jak wspominał J.Zumbach - myśmy zawsze dużo akrobacji robili, bo to były dywizjony pokazowe Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 11:49 Ale na jakiej wysokości te manewry ćwiczą? Nad ulicą? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 11:50 Ratunku! Technika walki powietrznej zmieniła się od czasów Dywizjonu 303, to tak dla ustalenia uwagi. Porównanie totalnie od czapki Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 12:42 droch napisał: > Ratunku! Technika walki powietrznej zmieniła się od czasów Dywizjonu 303, O matko i córko! no przecież wiadomo, mowa o umiejętnościach, a te jednak są przydatne. Btw, "beczka" nadal aktualna😀 Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 13:07 Czyli co? Pilot był nędznym pilotem, a 16ki są marnymi maszynami i dlatego manewr się nie udał? Czy nieprzewidywalnie meteoryt spadł z jasnego nieba i walnął w samolot? No nie. Teraz po prostu nie było czasu na ćwiczenie zabaw, są inne zadania i wyniknął chaos, nawet na wieży, z na szybcika zrobimy show. Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 13:17 yadaxad napisał(a): > Czyli co? Pilot był nędznym pilotem, a 16ki są marnymi maszynami i dlatego mane > wr się nie udał? Nie wiem, nie znam przyczyny tego wypadku. I nie wypowiadam się w tej kwestii Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 13:23 W tym roku na pokazach w Lesznie był mój mąż z synem i mówili, że umiejętności tego dokładnie pilota były wykraczające poza standardy. Jest to jednak czynność wysokiego ryzyka i niebezpieczna o czym sam pan major wspomina w wywiadzie. Wiem,że to mało istotne w tej historii ale do tego pan jeszcze wybitnie przystojny. Ogromna strata dla lotnictwa i oczywiście dla bliskich. Bardzo współczuję żonie i dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 13:34 No cóż, takie pokazy to jedna z okazji na ćwiczenia dla pilotów. Choć ja też ich unikam jak i wyścigów wszelkich. Ogromny żal człowieka, z tego co donoszą media bardzo dobry pilot, z wyróżnieniami. Coś poszło nie tak. Komisja pewnie dogłębnie zbada sprawę ale z pewnością nie będzie to szybko. Pechowy ten Radom 😞. Wyrazy współczucia dla rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 13:51 Co się wydarzyło zbadają odpowiednie organy. Po wuj to pokazywać na kazdym portalu? To samo z zabójstwem pracownicy uniwersystetu...wszedzie latały filmiki z tego. Wiem, ze MS robią to dla zasięgów ale kurna interie, onety i inne wp ocipiały? Odpowiedz Link Zgłoś
barattolina Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 13:57 Może przekozaczył, a może nie przekozaczył i go odcięło. Widać na filmach, że sporo mu brakło. Tak czy siak, śmierć zawsze jest tragedią. Pytanie czy to jest pora i okoliczności na tracenie wykwalifikowanego pilota i maszyny za pierdyliardy monet. Rok temu był podobny przypadek w Gdyni. . Blue Sky SLAB <*> Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 15:09 Znaleziono czarną skrzynkę. Volvo za paręset tys. ma takie coś, że jak wykryje przeszkodę to sam hamuje. A takie F16 za parędziesiąt mln dolarów nie ma komputera co by obliczył, prawdopodobieństwo uderzenia w ziemię I ostrzegł pilota? Mało tego, komputer w takim samolocie powinien sam wyprowadzić samolot z pętli. Śp. pilot mówił w wywiadzie dla telewizji, że najsłabszym ogniwemw F16 jest pilot. On decyduje tylko gdzie lecieć I ma jak najmniej przeszkadzać. Wynika z tego, że najlepszym pilotem jest ten co najmniej samolotowi przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 15:17 nie wiadomo, musimy poczekac na 1.09 az eksperci wroca do szkol i sie wypowiedza po lekcjach Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 15:41 szkoda chłopaka. Taki sympatyczny, usmiechniety, na zdjęciach. Fachowiec. W wieku moich synów więc tym bardziej jakoś współodczuwam. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 18:10 Samoloty akrobacyjne są do akrobacja, komunikacyjne do przewozu ludzi i ładunków, wyścigowe - do wyścigów a bojowe do walki. Dobrze, że komunikacyjnego Airbusa nie wzięli do pokazów. Czy ktoś musi ryzykować dla uciechy tłumów? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 07:37 Igrzysk i chleba… zawsze chodzi o to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 08:39 advanced48 napisał(a): > Samoloty akrobacyjne są do akrobacja, komunikacyjne do przewozu ludzi i ładunkó > w, wyścigowe - do wyścigów a bojowe do walki. Dobrze, że komunikacyjnego Airbu > sa nie wzięli do pokazów. Czy ktoś musi ryzykować dla uciechy tłumów? ty myslisz, że najlepsi piloci są najlepsi bo tysiące godzin treningów mają wylatane po linii prostej ? Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 08:45 Nie odróżniasz treningu od pokazów? Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 08:47 pokazy ćwiczą umiejetności przeciez.. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 10:24 Nie bardzo, akrobacje to zupełnie inna bańka niż ćwiczenie zdolności bojowych i jak się na to ma, jak jusa, to ma się do akrobacji osobny team. I jest nierozsądne ryzykować świetnego pilota i maszyny dla "cyrkowych" pokazów. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 10:15 yadaxad napisał(a): > Nie bardzo, akrobacje to zupełnie inna bańka niż ćwiczenie zdolności bojowych i > jak się na to ma, jak jusa, to ma się do akrobacji osobny team. I jest nierozs > ądne ryzykować świetnego pilota i maszyny dla "cyrkowych" pokazów. rozumiem, że jesteś pilotem ? doświadczonym ? i wiesz jak ćwiczy się zdolności bojowe a jak akrobacyjne ? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 11:18 A ty jesteś i wiesz, że tak samo? Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 08:50 A także jak latają nie za szybko i nie za wysoko 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 11:08 > ty myslisz, że najlepsi piloci są najlepsi bo tysiące godzin treningów mają wylatane po linii prostej ? Ja to bym chciała, żeby piloci z którymi ja latam (piloci samolotów pasażerskich) właśnie po linii prostej mieli wylatane te godziny treningów, z łagodnymi skrętami, oczywiście, i setki godzin treningowych jak startować i lądować w awaryjnych sytuacjach, jak ewakuować pasażerów itd. A nie, żeby tracili czas i pieniądze na ćwiczenie korkociągów, beczek itd. Piloci, którzy mnie będą bronić w razie W za to, mają ćwiczyć elementy bojowe. Nie cyrkowe. Każdy ma się wąsko specjalizować, bo takie ćwiczenia i szkolenia, to nie są tanie rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 11:28 Inne jest zadanie pilotów akrobacyjnych, inne komunikacyjnych, inne bojowych. Pilot bojowy ma zniszczyć przeciwnika, niezależnie od ryzyka. Pilot komunikacyjny - dolecieć bezpiecznie na miejsce, ryzyka nie podejmując. Pilot akrobacyjny to sportowiec, ma się podobać. Inne są predyspozycje psychiczne w każdym z tych zawodów. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 11:37 Czym innym są manewry w powietrzu warunków bojowych, niż występy na których "gawiedź może spojrzeć w oczy pilota". Jeden nieustannie musi ćwiczyć swoje, a drugi swoje i ich kompetencje nie nadają się do ad hop zmieniania ról, bo tego nie mają przećwiczonego nieustannym treningiem. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 22:26 Nie wiem, co się stało w Radomiu, ale we wtorek czy środę to sobie chłopcy z Krzesin zdrowo poszaleli, latając mega niziutko tuż nad osiedlami, w tym po zmierzchu… Hałas przy tym powodują potworny i jak spadną, to na domy mieszkalne, no ale grunt, że się świetnie chłopcy bawią… Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Katastrofa w Radomiu 29.08.25, 22:41 Akurat jestem w temacie, zdrowo poszaleli, bardzo niemądre. Nie dla zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 18:31 To jakie działania wymagały latania niziutko z potwornym hałasem tuż nad osiedlami mieszkalnymi? Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 08:40 memphis90 napisała: > ale grunt, że się świetnie chłopcy bawią… > nie wierzę, że tak myślisz... Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 11:45 Za mało lasów jest w Polsce, żeby było gdzie nisko latać? Podaj swój adres i niech nad nim to ćwiczą. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 23:03 Zobacz, gdzie są bazy. Nie ma ich w puszczach. I nie wolno im nisko latać nad osiedlami i tego nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katastrofa w Radomiu 31.08.25, 18:30 Chyba, że jednak robią. Albo to nie nasze samoloty… 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 10:18 memphis90 napisała: > Nie wiem, co się stało w Radomiu, ale we wtorek czy środę to sobie chłopcy z Kr > zesin zdrowo poszaleli, latając mega niziutko tuż nad osiedlami, w tym po zmier > zchu… Hałas przy tym powodują potworny i jak spadną, to na domy mieszkalne, no > ale grunt, że się świetnie chłopcy bawią… > Szkoda tych małych chłopaczków... Całej rodziny oczywiście... Cześć Jego pamięci. A symbolika tego wydarzenia - niepokojąca. Nad Polską wciąż zła zawiesina. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Katastrofa w Radomiu 30.08.25, 11:28 I jeszcze mnie interesuje, czy to jest dla pilota wojskowego jakaś chwała brać udział w festynie lotniczym? Koledzy go podziwiają, czy może jest jakaś nieformalna presja ze strony dowództwa? A może żołnierze korzystają z okazji, że mogą porobić sobie figury, których na szkoleniach robić im nie wolno?... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Katastrofa w Radomiu 01.09.25, 21:33 Polecam obejrzeć. W 99%, poza wstawką z ćwiczeń i panią mechanik, opowiadającą o zapleczu, potrzebnym do tego, żeby pilot mógł się wzbić w powietrze, mówi sam major. Także o pokazach i różnicy między nimi a pracą pilota bojowego. Warto to jednak usłyszeć z pierwszej ręki, a nie co się tam jakiemuś domorosłemu, forumowemu "ekspertowi" wydaje. SLAB – Cała historia życia Macieja Krakowiana Odpowiedz Link Zgłoś