30.09.25, 21:30
Co sądzicie o przerzuceniu części dochodów kurierów na klientów, w formie "napiwków"? Dzięki temu, krajowy reformator polskiego prawa, niejaki Brzoska, będzie mógł płacić mniej swoim pracownikom, bo dozebrza sobie resztę? Może rozszerzyć ten pomysł na urzędników, kasjerki, nauczycielki i kierowców autobusów?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Napiwek 30.09.25, 21:33
      Myślimy, że kokosowy to stary, forumowy prowokator po linii "obrońca ubogich ludzi".

A personalnie - do dziś nie przeprosił mnie za dwa oszczerstwa.
      • taki-sobie-nick Re: Napiwek 30.09.25, 21:33
        poprawka - stary forumowy bez przecinka.
      • kokosowy15 Re: Napiwek 30.09.25, 21:52
        Rzeczywiście, argument nie do obalenia.
        • marta.graca Re: Napiwek 30.09.25, 22:07
          Dostałeś bana na advanced?
    • little_fish Re: Napiwek 30.09.25, 22:05
      Co sądzicie o przerzuceniu części dochodów kurierów na klientów, w formie "napiwków" - ale niby jak miałoby to wyglądać? Obniża im wypłaty?
      • kokosowy15 Re: Napiwek 30.09.25, 22:12
        Zapytaj autora pomysłu.
        • iwles Re: Napiwek 30.09.25, 22:30

Czyli zakładasz wątek, a nie orientujesz się w temacie?
          • glasscraft Re: Napiwek 01.10.25, 12:41
            To nic nowego u niego.
          • kokosowy15 Re: Napiwek 01.10.25, 14:29
            Jakoś inne uczestniczki rozmowy zorientowały się o co chodzi. Ale zawsze będą tacy, którzy wolą nie słyszeć.
      • babcia47 Re: Napiwek 01.10.25, 14:38
        To chyba próba wprowadzenia takich obyczajów i sposobów wynagradzania jak w USA gdzie napiwki są podstawą wynagrodzenia. Dla mnie to oszustwo na każdej linii wobec pracownika jeżeli za tym pójdą oszczędności dla pracodawcy bo od wysokości świadczenia zbyt wiele spraw zależy i mogą mieć konsekwencje nawet w wysokości emerytury. Gdyby to miał być tylko dodatek za dobrze wykonaną usługę to pół biedy ale jak znam życie to szybko by z tego skorzystano gdyby kwoty zaczęły być znaczące
      • vivi86 Re: Napiwek 01.10.25, 23:05
        Raczej nie podwyższą. Bo będzie argument napiwki i od ciebie zależy ile zarobisz. Libki.
        • taki-sobie-nick Re: Napiwek 01.10.25, 23:19
          vivi86 napisał(a):

> Raczej nie podwyższą. Bo będzie argument napiwki i od ciebie zależy ile zarobis
          > z. Libki.

W pewnych granicach. Doba ma jednak tylko 24 godziny.
        • taki-sobie-nick Re: Napiwek 01.10.25, 23:20
          vivi86 napisał(a):

> Raczej nie podwyższą. Bo będzie argument napiwki i od ciebie zależy ile zarobis
          > z. Libki.

To te libki, co są szefami i prezesami?
    • mika_p Re: Napiwek 30.09.25, 22:30
      Kurierzy dostawali niezłe napiwki, jak było dużo przesyłek za pobraniem, płatnym gotówką. A było dużo przesyłek za pobraniem, bo, między innymi:
      - zamówienie za pobraniem przesyłki z internetu skutkowało natychmiastową wysyłką (w ten sam lub następny dzień roboczy), a przelew idzie, obróbka u sprzedawcy też trwa/ła, więc wysyłka była 2-3 dni później,
      - mniejsze firmy zbierały na pobranie z utargu, a utarg miały w gotówce,
      - ceny rosną, a wprowadzono limity na transakcje gotówkowe B2B, niektorym klientom nie opłaca się robić co chwila zamówienia za te kilka czy kilkanaście tysięcy, wolą raz a porządnie i wtedy tylko przelew.

Rynek gotówki się kurczy na rzecz płatności bezgotówkowych. O wiele łatwiej jest powiedzieć "dobra, pan nie szuka tej reszty" niż zdecydować, ze tu i teraz się chce wykonać transakcję kartą czy blikiem, co do zasady dodatkowo.

Kolejna sprawa to iluzja darmowej przesyłki (wiadomo, że jej koszt jest wliczony w cenę towaru, no ale psychologicznie to lepiej wygląda) - nie po to człowiek płaci w sklepie za wszystko, żeby miał jeszcze dopłacać do interesu napiwkiem.

Nie wiem, ajk dokładnie pan Brzoska to widzi, więc tak na ślepo trochę strzelam, dlaczego to kiepski pomysł.
      • taki-sobie-nick Re: Napiwek 30.09.25, 22:34

> Nie wiem, ajk dokładnie pan Brzoska to widzi

Pan Brzoska nie jest w stanie zmusić klientów do dawania napiwków. Na tej podstawie stawiam tezę, iż autor trolluje. Jak zwykle.
        • angazetka Re: Napiwek 30.09.25, 22:40
          To sobie doczytaj o pomyśle, by ludzie stawiali kurierom kawę na buycoffee. Od wczoraj o tym głośno.
          • mika_p Re: Napiwek 30.09.25, 22:42
            To rzuć linkiem. Jak od wczoraj, to dziś już nie jest na pierwszych stronach
            • angazetka Re: Napiwek 30.09.25, 22:45
              Nie wiem, czy było na jakichś pierwszych stronach... O, mam: wyborcza.biz/biznes/7,159911,32285856,doceniasz-gdy-kurier-dzwiga-twoje-ciezkie-paczki-inpost-proponuje.html?disableRedirects=true
              • mika_p Re: Napiwek 30.09.25, 23:08
                Twoj link jest za paywallem, ale juz wiem o co chodzi.
                Facet jest geniuszem. Udostępnił ludziom prosty i łatwy sposób na wydawanie pieniędzy, na podstawie jakiejś efemerydy, i ma za darmo reklamę tej koncepcji - nie widzę, żeby twój link był oznaczony jako sponsorowany.
                W skrócie: w inpostowej apce dodano funkcjonalność która pozwala na zapłacenie drobnego napiwku kurierowi, nawet temu, ktory dostarczył paczkę do paczkomatu, poprzez serwis z tzw. wirtualną kawą.

Źródło:
                inpost.pl/aktualnosci-kawa-dla-kuriera

Osobiście jestem na nie. Napiwek to coś za usługę ekstra, nie widzę niczego ekstra w dostawie do paczkomatu, za którą płacę. Tu nawet nie ma możliwości nawiązania dzięki napiwkowi jakiejś relacji z młodym przystojnym kurierem, bo wpłaty są anonimowe.
                • mika_p Re: Napiwek 30.09.25, 23:10
                  O matulu, dopiero teraz zauwazyłam, ze na górze zakładki z artykułem wyborczej stoi "Inpost wprowadza rewolucję". No niesamowite.
      • marecky81 Re: Napiwek 01.10.25, 07:02
        Bzdury, w przypadku wielu towarów są do wyboru różne opcje dostawy, albo odbiór bezpośredni.

mika_p napisała:
        > Kolejna sprawa to iluzja darmowej przesyłki (wiadomo, że jej koszt jest wliczon
        > y w cenę towaru, no ale psychologicznie to lepiej wygląda) - nie po to człowie
        > k płaci w sklepie za wszystko, żeby miał jeszcze dopłacać do interesu napiwkiem
        > .
    • angazetka Re: Napiwek 30.09.25, 22:32
      Żałosny pomysł.
      • evening.vibes Re: Napiwek 01.10.25, 11:14
        angazetka napisała:
        > Żałosny pomysł.

Tymaczasem ta sama Angazetka:
        "Jeśli jestem zadowolona - zostawiam. Ile - zależy od sytuacji i rachunku. Albo zaokrąglam, albo 10%. W restauracji, czasem u fryzjerki."
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,140626806,140626806,Klinet_vs_obsluga_napiwki.html?p=140627105
        • angazetka Re: Napiwek 01.10.25, 11:55
          Gratuluję, wpis jest z 2012. Wow.
          I nie widzisz różnicy między "jeśli jestem zadowolona" a "jeśli pan Brzoska tego ode mnie oczekuje"?
          • marta.graca Re: Napiwek 01.10.25, 11:57
            Na jakiej podstawie twierdzisz, że Brzoska tego od ciebie oczekuje? Postawienie kawy na buycoffee jest dobrowolne i nic się nie dzieje, jak tego nie zrobisz.
            • angazetka Re: Napiwek 01.10.25, 12:26
              Ponieważ to promuje i ponieważ znam jego model biznesowy, polegający na płaceniu kurierom jak najmniej, poniżej minimalnej krajowej.
              • marta.graca Re: Napiwek 01.10.25, 13:10
                Promowanie i oczekiwanie to dwie różne rzeczy. Jak idziesz do restauracji wiedząc, że kelner mało zarabia, to uważasz, że ktoś oczekuje od ciebie dania napiwku?
              • evening.vibes Re: Napiwek 01.10.25, 13:43
                angazetka napisała:
                > Ponieważ to promuje

To co jak 'promocja LGBT'?
              • babcia47 Re: Napiwek 01.10.25, 14:02
                Może ja się mylę ale w sprawie związanej z jakimś wypadkiem mówił że on wynajmuje firmy które świadczą mu usługi transportowe i kierowca nie był jego pracownikiem choć na busie było logo firmy
                • evening.vibes Re: Napiwek 01.10.25, 14:30
                  babcia47 napisała:
                  > Może ja się mylę ale

Mylisz się - to był UPS:
                  businessinsider.com.pl/wiadomosci/smierc-potraconego-14-latka-firma-kurierska-wydala-komunikat/fh5gdg3

Honor prawaka by ministra_prawdy:
                  'No skłamał parszywie, wielkie mi rzeczy.'
                  • babcia47 Re: Napiwek 01.10.25, 14:33
                    A to przepraszam..
            • evening.vibes Re: Napiwek 01.10.25, 13:43
              marta.graca napisała:
              > Na jakiej podstawie twierdzisz, że Brzoska tego od ciebie oczekuje?

Zadberg jej powiedział big_grin
    • kochamruskieileniwe Re: Napiwek 30.09.25, 22:39
      takie trochę obok tematu, ale też związane z przerzucaniem kosztów na klienta.
      Własnie czytałam o podatku CIT dla banków zwieksznie go od przyszłego roku. Ciekawe, jak banki sobie to zrekompensują. Wyższe marże?
      Niestety, nie wierzę, by kosztów nie poniesli klienci.
      • taki-sobie-nick Re: Napiwek 30.09.25, 22:41
        \ Cie
        > kawe, jak banki sobie to zrekompensują.

W zasadzie wszystko jedno jak, i tak nastąpi to, co napisałaś poniżej: Niestety, nie wierzę, by kosztów nie poniesli klienci.
      • al_sahra Re: Napiwek 01.10.25, 11:47
        kochamruskieileniwe napisała:

> Niestety, nie wierzę, by kosztów nie poniesli klienci.

Na tym polega biznes, że wszystkie koszty ponoszą klienci (o ile nie jest dotowany z publicznych pieniędzy). Prowadzenie biznesu to nie jest działalność charytatywna.
    • asiairma Re: Napiwek 01.10.25, 10:25
      Przekonuje mnie ten pan, że to bardzo zły, antypracowniczy pomysł, co więcej wywodzący się z rasizmu:
      www.facebook.com/share/v/16LYp51qFq/
    • feniks_z_popiolu Re: Napiwek 01.10.25, 11:24
      Chodzi o "Postaw kurierowi kawę"? Trochę dziwne szczerze mówiąc / pisząc. Moze Pam Brzoska mu po prostu więcej zapłaci?
      • kokosowy15 Re: Napiwek 01.10.25, 11:31
        Żartujesz, prawda? Ani nie zapłaci, ani nie zatrudni na etacie. Ciekawe, jak rozliczy podatek od tych dochodów.
      • 35wcieniu Re: Napiwek 01.10.25, 11:49
        Co w tym dziwnego? W np. Uberze też masz opcję dodania napiwku dla kierowcy. Możesz z tego skorzystać, nie musisz.
    • 35wcieniu Re: Napiwek 01.10.25, 11:48
      O ile rozumiem, to chodzi o dodanie do aplikacji ( czy ogólnie usługi?) możliwości dania napiwku kurierowi. Nie widzę w tym nic niesamowitego, od dawna takie funkcje są np. w Uberze.
      • kokosowy15 Re: Napiwek 01.10.25, 12:20
        Kto płaci podatek od tych dochodów?
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Napiwek 01.10.25, 12:54
          kokosowy15 napisał(a):

> Kto płaci podatek od tych dochodów?

Oczywiście, że kurier. Tak samo jak kurier nie zostanie zatrudniony na umowę o pracę u tego pana.
          • evening.vibes Re: Napiwek 01.10.25, 13:50
            bardzo_wredna_dziewucha napisała:
            > kokosowy15 napisał(a):
            >
            > > Kto płaci podatek od tych dochodów?
            >
            > Oczywiście, że kurier. Tak samo jak kurier nie zostanie zatrudniony na umowę o
            > pracę u tego pana.

Napisała Grażyna restauracyjnego biznesu 'minimalna na śmieciówce do 26 lat a resztę żebraj z napiwków' big_grin
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Napiwek 01.10.25, 22:47
              evening.vibes napisała:

> bardzo_wredna_dziewucha napisała:
              > > kokosowy15 napisał(a):
              > >
              > > > Kto płaci podatek od tych dochodów?
              > >
              > > Oczywiście, że kurier. Tak samo jak kurier nie zostanie zatrudniony na um
              > owę o
              > > pracę u tego pana.
              >
              > Napisała Grażyna restauracyjnego biznesu 'minimalna na śmieciówce do 26 lat a r
              > esztę żebraj z napiwków' big_grin
              >

Że co proszę? Zalinkujesz post, w którym coś takiego pisałam?
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: Napiwek 01.10.25, 22:58
                A jak będziesz evening.vibes, kłamliwa zołzo, szukać tego cytatu o żebraniu z napiwków, to bądź łaskawa znaleźć w końcu cytat o Palestyńczyku na Erasmusie, którego to szukasz od maja 2024 roku 🤣🤣🤣
                • evening.vibes Re: Napiwek 01.10.25, 23:12
                  > A jak będziesz evening.vibes, kłamliwa zołzo, szukać tego cytatu o żebraniu z
                  > napiwków, to bądź łaskawa znaleźć w końcu cytat o Palestyńczyku na Erasmusie, k
                  > tórego to szukasz od maja 2024 roku 🤣🤣🤣

Nie przypominam sobie, żebym coś takiego pisała - wyszukiwarka też:
                  forum.gazeta.pl/forum/search,.html?pageNumber=1&query=Erasmus&forumId=567&author=evening.vibes&title=&forum=
              • evening.vibes Re: Napiwek 01.10.25, 23:09
                > Że co proszę? Zalinkujesz post, w którym coś takiego pisałam?

To nie twój tekst tylko twój sposób prowadzenia biznesu.
                • bardzo_wredna_dziewucha Re: Napiwek 01.10.25, 23:22
                  evening.vibes napisała:

> > Że co proszę? Zalinkujesz post, w którym coś takiego pisałam?
                  >
                  >
                  > To nie twój tekst tylko twój sposób prowadzenia biznesu.
                  >
                  >

A po czym wznosisz, że tak jest, jakie masz na to dowody i dlaczego dałaś tę wypowiedź w cytacie?

Może po prostu kłamiesz?

Co do Palestyńczyka: możliwe, że twój kłamliwy post poleciał jak wiele twoich postów z wątków o konflikcie izraelsko-paleatyńskim, ale ja mam bardzo dobrą pamięć.
                  • evening.vibes Re: Napiwek 01.10.25, 23:27
                    bardzo_wredna_dziewucha
                    > A po czym wznosisz, że tak jest

Po twoich wypowiedziach w dyskusji o napiwkach.

> Co do Palestyńczyka: możliwe, że twój kłamliwy post poleciał

A może twój Dziewucho-łgaro?
                    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Napiwek 01.10.25, 23:42
                      evening.vibes napisała:

> bardzo_wredna_dziewucha
                      > > A po czym wznosisz, że tak jest
                      >
                      > Po twoich wypowiedziach w dyskusji o napiwkach.
                      >

CYTAT, kłamliwa manipulantko. CYTAT LUB LINK DO MOICH WYPOWIEDZI!

> > Co do Palestyńczyka: możliwe, że twój kłamliwy post poleciał
                      >
                      > A może twój Dziewucho-łgaro?
                      >
                      zabawne, poczytałam trochę starych wątków, nawet kiedyś ci liczyłam ile razy mnie wyzwałaś od pustaków, głąbów itd. Teraz do tego do.pier.d.alasz się do mnie w wątku kompletnie różnym od naszego sporu i dalej kłamiesz, kłamiesz, kłamiesz. Weź się zajmij sobą, czy coś.
                      • evening.vibes Re: Napiwek 02.10.25, 08:21
                        > CYTAT, kłamliwa manipulantko. CYTAT LUB LINK DO MOICH WYPOWIEDZI!

Proszę:
                        forum.gazeta.pl/forum/w,567,178134584,178134584,Dlaczego_dajecie_napiwki_w_restauracji_.html?p=178136262
                        forum.gazeta.pl/forum/w,567,178134584,178134584,Dlaczego_dajecie_napiwki_w_restauracji_.html?p=178138538
                        Do dziś wyryło mi się w pamięć jak najpierw pisałaś, jaka to ekstremalnie ciężka praca a potem oburzałaś '30zł/h to MAŁO??' (przy minimalnej 28zł/h) big_grin

> Teraz do tego do.pier.d.alasz się do mnie

Ja ci wytknęłam hipokryzję - to ty wyjechałaś z Erasmusem.
                        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Napiwek 02.10.25, 08:48
                          No i gdzie tu jest napisane, że płacę minimalną "a resztę sobie żebrajcie z napiwków? Jaka ty jesteś podła i zakłamana, to się aż w głowie nie mieści.
                          • evening.vibes Re: Napiwek 02.10.25, 08:58
                            > No i gdzie tu jest napisane, że płacę minimalną

Nie minimalną - 1,9zł/h powyżej - i jeszcze się oburzasz, że to nie mało 😂

Bicz pliz - nie rób z siebie idiotki większej niż jesteś - cały tamten wątek był o tym, że obsługa żyje z napiwków. b
                            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Napiwek 02.10.25, 12:10
                              evening.vibes napisała:

> > No i gdzie tu jest napisane, że płacę minimalną
                              >
                              > Nie minimalną - 1,9zł/h powyżej - i jeszcze się oburzasz, że to nie mało 😂
                              >
                              > Bicz pliz - nie rób z siebie idiotki większej niż jesteś - cały tamten wątek by
                              > ł o tym, że obsługa żyje z napiwków. b
                              >

Napisałaś kłamstwo i ciągniesz je dalej. O D P I E R D O L się ode mnie.
                              • kokosowy15 Re: Napiwek 02.10.25, 14:32
                                Aha, to nie twoja ręka?
        • 35wcieniu Re: Napiwek 01.10.25, 17:10
          Same w sobie nie są opodatkowane, tzn całość kwoty trafia do kierowcy, ale ten rozlicza się z nich normalnie jak z przychodu.
      • kokosowy15 Re: Napiwek 01.10.25, 14:27
        Jeżeli jeden cwaniak stosuje sposób na niepłacenie swoim pracownikom to znaczy, że reszta powinna robić tak samo? Będziesz wspomagać napiwkami kasjerki w Biedronce i urzędniczki w ZUS?
        • po_godzinach_1 Re: Napiwek 01.10.25, 14:36
          kokosowy15 napisał(a):

> Jeżeli jeden cwaniak stosuje sposób na niepłacenie swoim pracownikom

chyba nie rozumiem
          ten pracodawca zamierza przestać płacić pracownikom?
          • kokosowy15 Re: Napiwek 01.10.25, 15:20
            Dlaczego więc, zamiast płacić przyzwoicie swoim pracownikom, zatrudnić ich na etacie - oferuje im "tace" na datki, jak w znanej korporacji? Czyżby chciał zaoszczędzić na kosztach zatrudnienia, pozbawić pracowników płatnych urlopów i chorobowego, ograniczyć przyszłe emerytury?
            • po_godzinach_1 Re: Napiwek 01.10.25, 16:20
              kokosowy15 napisał(a):

> Dlaczego więc, zamiast płacić przyzwoicie swoim pracownikom, zatrudnić ich na e
              > tacie - oferuje im "tace" na datki, jak w znanej korporacji?

aha, chodzi nie o to, że nie zamierza nie płacić, tylko o oto, że płaci za mało

czyli konkretnie - ile płaci kurierom a ile powinien płacić?
              • kokosowy15 Re: Napiwek 01.10.25, 16:50
                Ile płaci? Za mało. Ile powinien płacić? Tyle, żeby wystarczyło na godne życie. Jak powinien zatrudnić? Tak, żeby, zgodnie s prawem, zapewnić urlop, chorobowe, emeryturę.
                • po_godzinach_1 Re: Napiwek 01.10.25, 16:52
                  kokosowy15 napisał(a):

> Tyle, żeby wystarczyło na godne życie.

ile potrzeba złotówek aby wieść godne życie?
                  • po_godzinach_1 Re: Napiwek 01.10.25, 16:57
                    dla ułatwienia link

rocketjobs.pl/blog/ile-zarabia-kurier-w-2025-roku
              • ichi51e Re: Napiwek 01.10.25, 20:14
                Byc moze spada liczba chętnych na ten Dario niewdzięczny zawód i Barzoska wpadł na genialny pomysł żeby ściągnąć więcej ludzi. Tam w tej kawie są opcje 3/5/10 zeta. W obliczu tego że cała mała paczka w inposcie to 11,99 to gdyby ludzie zaczęli dawać te napiwki - ten zawód mógłby się realnie zacząć bardziej opłacać. Wyobraźmy sobie - kurier w okresie typu święta (kiedy ludziom zależy i faktycznie mogliby starać się kuriera przekupić) ma nawet 1000 paczek dziennie…
                • mika_p Re: Napiwek 01.10.25, 21:18
                  > Wyobraźmy sobie - kurier w okresie typu święta (kiedy ludziom zależy i faktycznie mogliby starać się kuriera przekupić) ma nawet 1000 paczek dziennie…

Paczkomat, z którego najczęściej korzystam, ma niecałe 200 skrytek. Licząc po minucie na przesyłkę, to są trzy godziny. Dodaj do tego załadunek samochodu na bazie, dojazd z bazy do paczkomatu, wyjęcie przesyłek, które zostały nadane paczkomatem i ogarnięcie ich tak, żeby się nie pomieszały, powrót na bazę i rozładunek. Pięć godzin to może byc mało. Może w ciągu dnia zrobi takie dwa, jak ma blisko.
                  U mnie w mieście jest oddział inpostu, wiec dojazd to może być kilkanaście minut poza godzinami szczytu, i z godzinę w szczycie.
                  Tam, gdzie nie ma oddziału, kurier ma dużo dalej i nie samym paczkomatem człowiek żyje, paczkomat ładuje przy okazji a oprócz tego doręcza po trasie.

Oprócz czasu w grę wchodzi pojemność samochodu. Kurierzy jeżdżą furgonetkami (busami), toto ma określoną objętość. Fajnie, jak paczki są małe i lekkie, ale pełny samochód takich w szczycie paczkowym to mrzonka.
        • 35wcieniu Re: Napiwek 01.10.25, 17:09
          Przecież płaci. To jest dodatkowa opcja..
    • aankaa Re: Napiwek 01.10.25, 14:44
      kurierowi wręczam kasę bezpośrednio (ew. zostawiam w kopercie jeśli mnie nie ma w domu). Nie widzę powodu, dla którego miałabym to robić przez jakieś aplikacje. Podejrzewam, że i kurierowi ta forma bardziej pasuje
    • mamamisi2005 Re: Napiwek 01.10.25, 16:32
      Poprę, gdy prezesi będą mieli wynagrodzenia minimalne, a resztę ewentualnie w postaci napiwków od udziałowców.
    • po_godzinach_1 Re: Napiwek 01.10.25, 16:44
      Przeczytałam.

Możliwość dawania napiwków pojawi się w aplikacji InPost Mobile, jeśli użytkownik po odebraniu paczki oceni dostawę na 4 lub 5 gwiazdek. Wówczas będzie mógł przekazać kurierowi wybraną kwotę: domyślnie ustawiono 3, 5 i 10 zł, przy czym można też wpisać inną sumę.
      Opcja jest dostępna przy wszystkich wariantach dostaw: zarówno do Paczkomatów, jak i do domów klientów. Podstawowym warunkiem jest to, żeby realizujący dostawę kurier miał konto na platformie BuyCoffee.to.
      Napiwki będą przekazywane bezpośrednio na konta kurierów na BuyCoffee.to. Przy dostawach do Multiskrytek, kwoty będą dzielone po równo między dostawców wszystkich paczek w skrytce.
      www.wirtualnemedia.pl/inpost-testuje-napiwki-dla-kurierow-lewicowy-polityk-z-apelem-do-brzoski,7205757294222112a

Kokosowy, może nie zrozumiałeś?
      • kokosowy15 Re: Napiwek 01.10.25, 16:53
        Bardzo dobrze zrozumiałem. System podobny do kelnerskiego "ja ci nie place, lub place grosze, ale zadowoleni klienci mnie zastąpią"
        • po_godzinach_1 Re: Napiwek 01.10.25, 17:00
          kokosowy15 napisał(a):

> Bardzo dobrze zrozumiałem.

aha, po prostu jesteś przeciwny wszelkim napiwkom

ok, napiwki nie są obowiązkowe przecież - jesteś przeciwny, więc ich nie dajesz
        • 35wcieniu Re: Napiwek 01.10.25, 17:12
          No właśnie nic nie rozumiesz. Nikt im nie obniża pensji dodając tę opcję.
          Nie zmienia się dokładnie nic, poza tym że będą mogli dostać napiwek tą drogą. Nic innego. Nie dostali nowych umów, zmiany warunków, niższych kwot itd. Nic. Dostali możliwość otrzymania napiwku.
          • kokosowy15 Re: Napiwek 01.10.25, 17:23
            O podziale "napiwków" będzie decydował ten, który je zobaczy. Jeśli będzie ich dużo, zmieni umowę. Przecież nie wprowadza się tego dla zadowolenia pracowników, lecz dla zysku przedsiębiorcy, tym bardziej, że system kosztuje,, więc musi się opłacać. Biznes to nie działalność charytatywna, polega na maksymalizacji zysku.
            • po_godzinach_1 Re: Napiwek 01.10.25, 17:31
              kokosowy15 napisał(a):

> O podziale "napiwków" będzie decydował ten, który je zobaczy.

ale czytać umiesz?
              "Napiwki będą przekazywane bezpośrednio na konta kurierów na BuyCoffee.to."

Jeśli będzie ich
              > dużo, zmieni umowę. Przecież nie wprowadza się tego dla zadowolenia pracowników
              > , lecz dla zysku przedsiębiorcy, tym bardziej, że system kosztuje,, więc musi s
              > ię opłacać. Biznes to nie działalność charytatywna, polega na maksymalizacji zy
              > sku.

a słyszałeś kiedykolwiek o premiach motywacyjnych?
              że za dobrą pracę możliwy jest dodatkowy zarobek?
              • kokosowy15 Re: Napiwek 01.10.25, 18:05
                Premie motywacyjne wypłaca PRACODAWCA, gdy chce zmotywować pracowników do bardziej wydajnej pracy, żeby mu wypracowali większy zysk. Przecież podobna argumentacja jest przy obniżeniu wymiaru godzin pracy - w 35 godzin tygodniowo pracownicy zrobią więcej niż przez 40, więc zarobimy więcej.
                • po_godzinach_1 Re: Napiwek 01.10.25, 18:15
                  kokosowy15 napisał(a):

> Premie motywacyjne wypłaca PRACODAWCA, gdy chce zmotywować pracowników do bardz
                  > iej wydajnej pracy, żeby mu wypracowali większy zysk.

jemu oraz sobie

jak widać motywować finansowo może też odbiorca usługi

wkleiłam ci wyżej jakie premie dostają kurierzy od pracodawców, wysytarczy abyś przeczytał
            • 35wcieniu Re: Napiwek 01.10.25, 17:49
              Zobaczy ten dla kogo są przeznaczone. Przecież chodzi o prywatne konta na buycoffee.
              Nie masz pojęcia o czym mówisz jeżeli w ogóle wpadłeś na coś takiego że ktokolwiek inny będzie dzielił te napiwki big_grin big_grin
              • kokosowy15 Re: Napiwek 01.10.25, 17:54
                Kto więc będzie dzielił napiwki dla kurierów dowozacych do paczkomatow? Jeśli wpłynie np 100 zł, ro WSZYSCY kurierzy dostaną po złotówce?
                • evening.vibes Re: Napiwek 01.10.25, 18:00
                  kokosowy15 napisał(a):
                  > Kto więc będzie dzielił napiwki dla kurierów dowozacych do paczkomatow? Jeśli w
                  > płynie np 100 zł, ro WSZYSCY kurierzy dostaną po złotówce?

A wystarczyło przeczytać co jedna z dyskutantek wkleiła ci wyżej:
                  Napiwki będą przekazywane bezpośrednio na konta kurierów na BuyCoffee.to. Przy dostawach do Multiskrytek, kwoty będą dzielone po równo między dostawców wszystkich paczek w skrytce.
                  • kokosowy15 Re: Napiwek 01.10.25, 18:07
                    Będą więc dzielone. Przez kogo?
                    • 35wcieniu Re: Napiwek 01.10.25, 18:11
                      Rozrysować ci czy co? Rozumiesz pojęcie indywidualnego konta? Rozumiesz pojęcie multiskrytki?
                    • ichi51e Re: Napiwek 02.10.25, 10:53
                      Dzielone przez Buycoffe. Biorą 10% to chyba umieją podzielić na liczbę kurierów?
                      Zauważę też że system będzie wymagał od kuriera założenia bezpłatnego konta na buycoffe z którego w miesiącu za darmo wypłacasz raz.
                      • kokosowy15 Re: Napiwek 02.10.25, 11:02
                        Dziękuję.
      • ichi51e Re: Napiwek 01.10.25, 20:29
        Coz wziąwszy pod uwagę że buycoffe bierze 10% ciekawe jaki układ mają z inpostem.
        • ichi51e Re: Napiwek 01.10.25, 20:34
          Plus 6,50 za każdą wypłatę w miesiącu (tylko 1 darmowa)
      • taki-sobie-nick Re: Napiwek 01.10.25, 21:06
        po_godzinach_1 napisała:

> Przeczytałam.
        >
        > Możliwość dawania napiwków pojawi się w aplikacji InPost Mobile

Dodam dla zacofanych*, że można jeszcze dać napiwek bezpośrednio kurierowi, bez żadnej aplikacji. No ale do tego niezbędna jest jednak gotówka, a płacić należy za pobraniem.

*sarkazm
        • 35wcieniu Re: Napiwek 01.10.25, 23:31
          Genialne, zwlaszcza w obliczu faktu że mówimy o paczkomatach. xD
        • taki-sobie-nick Re: Napiwek 01.10.25, 23:38
          O, widzę, że moja psychofanka nie traci czujności.

Zawsze można poinformować o błędzie normalnie - ale po co, zdaniem psychofanów, skoro można się przyp...?
          • 35wcieniu Re: Napiwek 02.10.25, 08:28
            No wiadomo. Ty możesz nazywać ludzi zacofanymi, bo nie rozumiesz o czym jest rozmowa, a nie chce ci się doczytać i to jest spoko. Ale jak ktoś wyśmieje ten błąd, to się "przyp....".
            Co tam, Kali? big_grin
    • analoga_niet Re: Napiwek 01.10.25, 17:56
      Ale jakieś obowiązkowe te napiwki mają być?
    • cegehana Re: Napiwek 01.10.25, 18:38
      Polacy nadal są w większości biedni, więc nie liczyłabym na masowy ruch napiwkowy. A InPost to nie jest usługa dedykowana do bogaczy gotowych płacić za prestiż, tylko dla takich, którym parę złotych różnicy na paczce robi różnicę.
      • po_godzinach_1 Re: Napiwek 01.10.25, 18:44
        cegehana napisała:

> ,tylko dla takich, którym parę złotych różnicy na paczce robi różnicę.

przecież jeśli ktoś nie ma na napiwek to go nie da, Ameryki nie odkryłaś
        • ichi51e Re: Napiwek 01.10.25, 20:19
          Przypominajka aplikacji InPost

“Bardzo dziękujemy! Ostatnio oceniłeś kuriera Mieczysława na 5*. W związku z tym rozważ może napiwek - wybierz z dostępnych
          3/5/10/kwota własna Dziękujemy”
          • ichi51e Re: Napiwek 01.10.25, 20:20
            Z drugiej strony
            Kurierze Mieczysławie, twoje usługi są oceniane na 3*, co możesz zrobić by poprawić jakość swojej pracy? Rozważ to”
      • taki-sobie-nick Re: Napiwek 01.10.25, 21:13
        cegehana napisała:

> Polacy nadal są w większości biedni, więc nie liczyłabym na masowy ruch napiwko
        > wy. A InPost to nie jest usługa dedykowana do bogaczy gotowych płacić za presti
        > ż, tylko dla takich, którym parę złotych różnicy na paczce robi różnicę.

Ekhm... 10% od wartości paczki to jest płacenie za prestiż przez bogaczy?

• dwa_kubki_herbaty Re: Napiwek 01.10.25, 19:09
      Myślimy że my jestesmy krajem pierwszego świata a nie trzeciego.
      Ale jak historia pokazuje raz na wozie raz pod wozem.
      • kokosowy15 Re: Napiwek 01.10.25, 20:26
        Czekam na następne kroki. Napiwek dla nauczycielki, bo była miła dla dziecka, dla kasjerki bo szybko policzyła, i wydała resztę, dla lekarza bo wystawił receptę. Pozostaje kierowca autobusu, załoga samolotu. I już będzie jak w Ameryce, gdzie niektóre grupy zawodowe żyją wyłącznie z napiwków.
        • ichi51e Re: Napiwek 01.10.25, 21:38
          Zwróćmy uwagę że ta napiwek jest za nic bo jest anonimowy i kurier nawet nas nie ogląda wkładając do skrytki paczkę.
    • ichi51e Re: Napiwek 01.10.25, 20:23
      Moim zdaniem głupi ruch. InPost bardzo zyskuje na tym że jest sympatyczna lubiana apla. Jak zacznie wysyłać przypominajki domagające się napiwków ludzie zaczną patrzeć na niego z niechęcią. Może wtedy pocztą wstanie z popiołów. Albo allegro ich pojedzie
    • vivi86 Re: Napiwek 01.10.25, 23:03
      Libki lubią to.
      • analoga_niet Re: Napiwek 02.10.25, 09:16
        Nie martwisz się że kurier za te napiwki poleci na wakajki?
    • pyza-wedrowniczka Re: Napiwek 02.10.25, 09:59
      Obstawiam, że to nie zadziała, tych wpłat będzie 0,5% wszystkich paczek albo i mniej.

Czym innym jest napiwek, jak płacisz bezpośrednio i widzisz człowieka (kelnera, fryzjera), a czym innym jakieś kliknięcie w aplikacji randomowemu kurierowi.
      • 35wcieniu Re: Napiwek 02.10.25, 10:12
        Niekoniecznie. Jak to będzie łatwa opcja przekazania choćby złotówki przy generowaniu kodu do paczkomatu to sporo osób kliknie.
        W czasie zwiększonej liczby przesyłek w pandemii pojawiło się np. zjawisko zostawiania drobnych upominków dla kurierów w paczkomatach - oprócz nadawanej paczki ludzie wkładali np.czekolady, batoniki czy kawy z dopiskiem "dla kuriera".
        • ichi51e Re: Napiwek 02.10.25, 10:27
          Zwłaszcza jak przyciski będą blisko siebie a człowiek będzie się spieszyl
          • 35wcieniu Re: Napiwek 02.10.25, 10:39
            Jakie znowu przyciski? Przecież już to masz w niektórych płatnościach blikiem - czy chcesz przekazać dodatkowe grosze na jakąś fundację, albo w sklepach przy płatności na kasie samoobsługowej - na pewno ma to Auchan, nie wiem czy inne też.
            • marta.graca Re: Napiwek 02.10.25, 10:50
              Lidl też ma. Jak się będzie odbierało przez aplikację InPost, to z pewnością zapłata będzie łatwa, tak jak teraz łatwo można korzystać z InCoinów.
    • kokosowy15 Re: Napiwek 02.10.25, 15:38
      Kiedyś w wielkich europejskich miastach były stowarzyszenia złodziei, oszustów, włamywaczy, żebraków. Ale żeby współcześnie powołano pośrednika w zebractwie, kasującego procenty od usługi to mi się w głowie nie mieści. Herrenverein dla oszustów i włamywaczy też stworzymy? Polecam artykol o brzosce w Krytyce Politycznej ( wiem, tam same komuchy).
      • engine8t Re: Napiwek 02.10.25, 18:51
        kokosowy15 napisał(a):

> Kiedyś w wielkich europejskich miastach były stowarzyszenia złodziei, oszustów,
        > włamywaczy, żebraków. Ale żeby współcześnie powołano pośrednika w zebractwie,
        > kasującego procenty od usługi to mi się w głowie nie mieści. Herrenverein dla o
        > szustów i włamywaczy też stworzymy? Polecam artykol o brzosce w Krytyce Polityc
        > znej ( wiem, tam same komuchy).

Ciagle sa tylko nazwy sie zmienily.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka