alfa36 05.10.25, 11:54 Gdzie kupujecie, dobrą kawę (ziarna) i herbatę. Szukam sklepu internetowego ze sprawdzonymi produktami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 12:03 MaxiCoffee.com. ale ja tam herbate kupuje Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 12:08 Cesarska Perła, sklep internetowy. Ja kupuję (herbatę) na miejscu ale mają to samo co na stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 12:26 Na herbacie sie nie znam, jeśli chodzi o kawę, nie ma znaczenia gdzie kupujesz ani jakiej marki. Przede wszystkim dobra kawa to świeża kawa. Zawsze patrz na datę palenia, (nie tylko przydatności !) zużyj w ciągu miesiąca od palenia. Ziarna miel dopiero tuż przed parzeniem. Nigdy nie kupuj mielonej kawy. To nieporozumienie. Ziarna powinny być jednorodne, lekko błyszczące od naturalnego oleju, bez połamanych kawałków it's.. zapach powinien być intensywny i świeży. Jeśli jest stęchły, czuć spalenizne lub chemiczny zapach i jakieś chemiczne aromaty to sobie odpuść .Po zaparzeniu smak powinien być zbalansowany z przyjemnym posmakiem, nie metalicznym ani kwaśnym. Stopień palenia też ma znaczenie: jasne wydobywa kwaskowatość i nuty owocowe, średnie jest zrównoważone, ciemne mocne i gorzkie. Kawa ciemno palona czasem maskuje niską jakość ziaren. Kawa wchłania zapachy. Przechowuj w szczelnych pojemnikach, z dala od światła i wilgoci, ale nie w lodówce ani w otwartym opakowaniu, bo wchłania zapachy. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 12:27 Kawa: palarnia Gorilla/Ingagi coffee herbata: to skomplikowane (różne miejsca) Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 12:44 Kawa tylko i wyłącznie z palarni, polecam Bialostocką White Bear palarniathewhitebear.pl/ i Grunt z Bielska Białej. Jeśli pijesz kawę z mlekiem to niezły jest Bielski Grunt palarniagrunt.pl/produkt/bielski-grunt/ Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 13:11 herbata - jesli nie przeszkadza ci, ze troche poczekasz i jakas procedura poczty polskiej ( forumki z PL juz kupowaly to pewnie powiedza, co i jak) to oczywiscie dragon tea house, to nasze zrodlo herbaty od chyba juz 14 czy 15lat za jakosc herbat (ich wlasnych) i wysylke recze wlasna glowa szczegolnie jesli lubisz chinskie np yunany, to nie ma na swiecie lepszego zrodla jak okreslisz co lubisz ( warunek - czarne, biale i zolte bez dodatkow), to cos ci znajde natomiast nie polecam zadnych sklepow herbacianych online z indii drugi sklep to what cha tea (GB), tu juz inne niz chinskie Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 13:55 W Dragonie kupuję białą i potwierdzam - warto poczekać. Jednoczesnie chwalę się "piewrsza" (prezenty gwiazdkowe ) Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 14:05 Właśnie ja myśląc o prezentach podjęłam temat. Ale już wiem, że kawy tak wcześnie kupować nie powinnam. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 14:22 Kawy nie, bo dobre palarnie przygotowują kawę w miarę na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 15:02 prezentowo to 'ciasteczka' sie dobrze prezentuja dragonteahouse.biz/fengqing-sun-dried-dian-hong-tea-cake-yunnan-black-tea-50g-80-for-orders-above-100-with-membership/ dragonteahouse.biz/supreme-yunnan-fengqing-golden-melon-needle-buds-dian-hong-yunnan-black-tea-500g/ dragonteahouse.biz/early-spring-large-leafed-ancient-tree-yunnan-silver-needle-tea-cake-357galbo dragonteahouse.biz/organic-dian-hong-blooming-tea-ball-handmade-yunnan-black-tea/ Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 16:53 Z herbat kupiłam Kushmi białą w muślinowych torebkach. Już tłumaczę: obdarowywwani (2 osoby) nie będą parzyć "prawdziwej" herbaty. Jedna nie ma warunków w pracy a druga to emerytka, której się już nie chce. Jeżeli możesz polecic inną białą w torebkach (najlepiej jedwabnych/muślinowych) to chętnie przeczytam/ Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 16:56 nie polece, gdyz biala pijemy wylacznie what-cha.com/products/kenya-rhino-premium-white-tea o ile jest dostepna Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 17:39 Tak, myślałam - dragon nie robi herbaty w torebkach. Natomiast nie chcę nikomo robić trudności prezentem. Jeszcze taką mam zamówioną, ale fizycznie będę ją miała dopiero w grudniu, więc dla mnie jest odhaczona jako prezent 50/50 solarisbotanicals.com/products/white-tea-pai-mu-tan-in-stitched-teabags-40x1-5g?variant=7113958490148 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 17:57 dragon "swoje' sprzedaje luzem ale w sklepie maja sporo innych marek, w tym torebkowe ale nie kupuje wiec nie moge nic powiedziec zawsze jest gratis przy zakupach, czasami to herbata i czasami wlasnie torebkowa z innych firm, ale jakos nigdy zachwytu nie wzbudzily, wiec nie szukalam 'pelnowymiarowych; Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 16:03 A z oolongów "mlecznych" coś zamawiałaś? Albo z dodatkiem ryżu? Kiedyś miałam dwie z ryżem świetne, ale nie umiem sobie przypomnieć opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 16:07 ja czasami kupuje, nie jest to nasz ulubiony typ herbaty ale dla 'plodozmianu' moze byc Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 16:10 np dragonteahouse.biz/premium-organic-taiwan-jinxuan-milk-oolong-silk-oolong-tea Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 16:14 Dzięki. A polecisz coś co Ty lubisz, niezależnie od typu. Mam tendencje to trzymania się sprawdzonych smaków a tak może cos trafię Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 16:40 ja jestem wielka fanka yunnanow czarnych lubie ich rzeskosc, wibrujaca swiezosc, lekkosc itp i ogolnie moje typy to czarne chinskie herbaty, indyjskich nie lubie, zbyt taninowe, tak samo nie lubie tureckich, afrykanskie od czasu do czasu a moje naj naj to dragonteahouse.biz/nonpareil-organic-ancient-tree-golden-needles-dian-hong-yunnan-gold-black-tea/ dragonteahouse.biz/supreme-organic-full-bud-golden-dian-hong-spring-harvest-yunnan-gold-black-tea/ drahttps://dragonteahouse.biz/nonpareil-golden-needle-dian-hong-yunnan-black-tea/gonteahouse.biz/wild-black-pearl-sweet-fengqing-dianhong-china-yunnan-black-tea/ dragonteahouse.biz/wuyi-mountain-candy-black-tea/? dragonteahouse.biz/natural-sun-dried-assamica-yunnan-black-tea/? dragonteahouse.biz/laos-ancient-tree-sun-dried-black-tea/? i ostatnie odkrycie dragonteahouse.biz/connoisseurs-first-pluck-jin-jun-mei-golden-eyebrow-wuyi-black-tea/? w piatek doszla nowa dostawa, z nowosciami, za jakis czas stwierdze czy pasuyja czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 14:43 Kawe swiezo palona w palarni blend lub w mastro antonio (po przetestowaniu mnostwa palarni do tych dwoch regularnie wracam. Blend ma troche nizsze ceny. Herbate ostatnio w sklepie czAjnikowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 16:22 Nie piję ani jednego ani drugiego. Kawa, alkohol, zwykła herbata bez cukru- rzeczy dla mnie niezdatne do picia poza okazjonalnymi sytuacjami. Ani raz w życiu nie wypiłem kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 16:41 a jaka jest ta niezwykla herbata? z ciekawosci pytam Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 16:44 Ani raz w życiu nie wypiłem kawy. to skąd wiesz, że niezdatna do picia? Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 16:45 Woseba ziarnista allegro albo sklep stacjonarny, wiele rodzajów bardzo dobre ma oprócz tej w złotym opakowaniu najtańszej. Natomiast herbaty kupuje liściaste w roku taka że słoniem w logo dr adalbert jakoś tak się zwą, lubię zielone i czarne. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 16:46 klaramara33 napisała: . Natomiast herbaty kupuje liściaste > w roku taka że słoniem w logo dr adalbert jakoś tak się zwą, lubię zielone i cz > arne. W rosku nie roku czyli rosman Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Dobra kawa i herbata 05.10.25, 19:51 Polecałam herbaty ileś razy, a koniec końców wszyscy snobują się na herbaty mysiulka. To już nie polecam. Foch! Kawę mam spoko, ale można lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś