Dodaj do ulubionych

Ciasto - modyfikacja

05.10.25, 17:46
Przepis jest mniej więcej taki

www.staregary.pl/2021/12/ciasto-mandarynkowe-wg-nigelli-lawson.html
cukier chciałabym zastąpić bananem lub daktylami

chciałabym też dodać mak (wrzucić suchy? namoczony/ugotowany)?

Da się? Jeżeli tak to jak mają wyglądac proporcje z Waszego doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • raczek47 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 17:57
      Mi się wydaje, że to " siądzie" przez zbyt dużą ilość owoców, w dodatku ciężkich i wyjdzie zakalec. Ale ekspertką nie jestem.

• bardzo_wredna_dziewucha Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 17:59
      Dałabym 3-4 daktyle i ugotowała je razem z mandarynkami, a potem razem zmiksowała. Może trzeba będzie dodać łyżkę mąki więcej. Maku nie dodawaj, nie będzie to dobrze smakować moim zdaniem. Jak już koniecznie musisz, to namoczony, koniecznie.
      • mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 18:04
        bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> Dałabym 3-4 daktyle i ugotowała je razem z mandarynkami, a potem razem zmiksowa
        > ła. Może trzeba będzie dodać łyżkę mąki więcej. Maku nie dodawaj, nie będzie to
        > dobrze smakować moim zdaniem. Jak już koniecznie musisz, to namoczony, koniecz
        > nie.

Dzięki to dobry trop z daktylami. Na etapie próby zaryzykuję mak.
      • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 18:06
        moze byc suchy, tak jak w klasyku - szklanka maku/bialek/mąki/cukru
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 18:54
          mysiulek08 napisała:

> moze byc suchy, tak jak w klasyku - szklanka maku/bialek/mąki/cukru
          >

Myślisz? Dla mnie suchy mak jest nieprzyjemny w odbiorze, a w tym cieście, które wygląda na gniot moze trzeszczeć. Tak mi mówi doświadczenie i intuicja.
          • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 19:07
            akurat to mandrynkowe jest mokre i ciezkie, suchy mak nawet lepiej to to zwiaze
    • pepsi.only Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 17:59
      Przepisu nie znam, ale cukier zastępujesz ksylitolem.
      A jak chcesz banany dodać, to raczej musiałabyś część owoców zastąpić, zaś mak- zamiast części zmielonych migdałów.
      W takim kierunku bym poszła.
      • kochamruskieileniwe Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 20:02
        O ile nigdy nie stosowałas ksylitolu, najpierw go spróbuj. Bo na niektórych działa przeczyszczająco.
        • pepsi.only Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 21:30
          Ja akurat stosowałam, i nic mi nie było po nim.
          (Pamiętne wyzwanie bez cukru, które miało trwać 30dni, ale złamałam się, i restart, więc prawie 2 miesiące obyliśmy się bez cukru. Ciekawy eksperyment, polecam każdemu smile )
          • kochamruskieileniwe Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 21:52
            ja, no cóz.... no nie mogę. Chyba, że w pobliżu toalety. big_grin dla mnie erytrol jedynie bez sensacji smile
        • mikams75 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 12:37
          Wg mnie to kwestia ilości. Mnie rusza jak zjem sporo. 1-2 kawałki ciasta to nic.
          • kochamruskieileniwe Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 20:47
            Mam inne zdanie smile mnie wystarczyła łyżeczka dżemu. Taka mała - do kawy. Nie kopiasta .
            • daniela34 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 20:52
              To jest kwestia indywidualna - mój domowy cukrzyk ma tak jak ty. Nic, zero, null.
              • daniela34 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 20:52
                * w sensie: nie może zjeść nawet odrobiny ksylitolu
                Może jest psem? Psom podobno bardzo szkodzi.
              • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 21:04
                ale tu chyba nie chodzi o cukrzyka, tylko o idelogie cukrowa i zle samopczucie po cukrze i czyms tam jeszcze

jak bym miala cukrzyce, to bym kawalka ciasta poza domem nie tknela
                • daniela34 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 21:10
                  Tak, tak. Ja tu tylko piszę w kwestii reakcji na ksylitol - to jest chyba akurat niezależne od cukrzycy (acz z powodu cukrzycy testowaliśmy ksylitol) - to jest gwałtowna reakcja ze strony układu pokarmowego.
                  Natomiast gości mocchi chyba jest zdrowy tylko bojkotuje cukier.
                  • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 21:20
                    czytam 'od najnowszego' i tak mi sie troche obok tematu napisalo smile
                • mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 21:15
                  zaden z cukrowych gości nie ma cukrzycy: jeden unika bo to niezdrowe, drugi ma jakieś problemy z ukłądem trawienym i słodycze mu nie służą (i pszenica).

Zabic to raczej nikogo cukrem ani pszenicą nie zabiję, ale mogę spowodowac dyskomfort.

BTW dzisiaj miała chwilę reflekcji nad sobą. Ja nie tylę lubię gotowac co lubię karmić a najbardziej wtedy kiedy mogę kogoś jedzeniem zaopiekować, otulić. Czyli tego typu wyzwania sa dla mnie fajniejsze niż impreza popisowo-kulinarna. Jak bym się uparła a miała zapotrzebowanie na ciasto z brukselki i mango to pewnie coś bym w końcu wymyśliłabig_grin
                  • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 21:25
                    to na przyszlosc masz z awokado tongue_out
                    mojewypieki.com/przepis/brownie-z-awokado
                  • daniela34 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 21:28
                    To weź zrob ciasto dyniowe, ono zamiast mąki pszennej ma kukurydzianą, jest wyraźnie pomarańczowe (cynamon mozna dorzucić, pasuje i do dyni I do pomarańczy) cukier mozna wymienić na miód (i tak o ile pamiętam daje sie trochę miodu), a jak miód też nie to te daktyle można rozgotować z dynią. Banan tylko out bo to juz za wiele zuvielu.
                • snakelilith Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 21:22
                  mysiulek08 napisała:

> ale tu chyba nie chodzi o cukrzyka, tylko o idelogie cukrowa i zle samopczucie
                  > po cukrze i czyms tam jeszcze

Niby, że rafinowany biały cukier z buraka to zło, a cukier z suszonych owoców i miodu, nawet jak daje taką samą reakcję fizjologiczną i do uzyskania słodkiego smaku trzeba go tyle samo, jest lepszy? Wtedy kupiłabym trzcinowy. Taki bardzo eko sreko, możliwie brązowy.
                  U mnie w drogerii Dm jest też cukier daktylowy. Nie syrop, a cukier. Wygląda jak cukier i używa się tego jak cukier. Tylko trochę drogi bo prawie 14 euro za kg.
                  Oraz ciut tańszy, bo 11,50 za kg, cukier palmowy. Nierafinowany, brązowy, wygląda bardzo zdrowo.
                  Można więc się samemu oszukać, jak tak bardzo nam zależy. wink
                  • mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 21:26
                    Dla mnie różnica między ckurem zwykłym a cukrem z owoców (czyli owocami) leży przede wszyskim w fakcie, zę owoce to coś znacznie więcej niż tylko cukier. Dla mojego gościa ideolgicznenego - tak samo. Gość "żołądkowy" nie znam szczegółow - wiem, że owoce je a cukier (zwykłY) kazał ograniczyć lekarz.
                    • snakelilith Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 21:45
                      mocca25 napisała:

> Dla mnie różnica między ckurem zwykłym a cukrem z owoców (czyli owocami) leży
                      > przede wszyskim w fakcie, zę owoce to coś znacznie więcej niż tylko cukier.

Ale jak ty te owoce zamęczysz w cieście, to tam nie ma już wiele cennego. Do tego ciasto to słodycze, lepiej nauczyć się korzystać oszczędnie, a nie czerpać pełną piersią, bo mam coś "zdrowszego" niż cukier. Bardzo często te zdrowe wersje mają o wiele więcej kalorii od klasycznej. .
                      Do tego zwykły cukier to sacharoza, w równych częściach glukoza i fruktoza. Owoce zawierają masę fruktozy a ta jest problematyczna, bo jej nadmiar w diecie prowadzi do problemów jelitowych oraz otłuszczenia wątroby. Dlatego od lat nie poleca się jej cukrzykom i ostrzega przed syropem fruktozowym.
                      Z ortoreksją można też przesadzić/przegiąć w niezdrowym kierunku.
                      A jak lekarz poradził ograniczyć cukier, to miał na myśli każdy, także ten z ulepków owocowych, miodu i tych egzotycznych alternatyw jak palmowy/daktylowy, bo to wszystko jest cukier.

• mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 21:52
                        Ja w ogóle prawie nie jem ciast, bo nie przepadam, a niekórych więc nienawidzę. Pewnie dlatego też nie piekę i nie mam doświadczenia. Natomiast mamy taka tradycję, że na świeta BN i na Wielkanoc ciasto jest smile.

p.s. wiem co to cukierwink

Za to owoce uwielbiam (a wyniki badan mam bardzo dobre)

• snakelilith Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 22:15
                          mocca25 napisała:

> Za to owoce uwielbiam (a wyniki badan mam bardzo dobre)

Tak prosto to się nie przekłada. Zdrowa osoba może jeść wszystko, także cukier i nawet syrop fruktozowy od razu jej nie zabije, i nie pokaże się w badaniach. Choć czasem USG wątroby może w pewnym wieku pokazać już zmiany.
                          My tu mówimy o ludziach, którzy z jakiegoś powodu cukier powinni ograniczyć i sięgają po alternatywy, a te nie zawsze są korzystniejsze.
                          Glukoza w odróżnieniu od fruktozy ma jednak to do siebie, że podnosi wprawdzie cukier w krwi, ale jest chętnie przyjmowana przez komórki organizmu i można ją dosyć łatwo przez fizyczną aktywność spalić.

• mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 22:30
                            Ja jem tak owoce od kilkudziesięciu lat big_grin A poza badaniami laboratoryjnymi robię też regularnie usg jamy brzusznej z elastografią.

Nie, nie polecam tego nikomu - każdy jest inny. Piszę o sobie - gdybym miała złe wyniki z powodu owoców pewnei byłby to dla mnie ogromny problem - bo ja je jem dla ogromnj przyjemności a nie "dla zdrowia" (co nie zmienia faktu, że sporą porcję antyoksydantów wprowadzam razem z cukremwink )

• mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 22:36
                              najlepszym antyoksadantem jest astaksantyna, nie wystepujaca w owocach, tak ze ten 😂🤣
                              • mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 22:38
                                ale nie jedynymsmile

btw kupiłam sobie z ciekawości i czekam na rezultaty big_grin
                                • mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 22:42
                                  P.S. Pamiętam jak kiedyś na głodzie wyjadałam zamrozone śliwki , takie lodowate i twarde ale to było jedyne owoce w okolicy (od razu dodam, czekoladę miałam, ale to nie to). Innym razem chyba jedyny raz w życiu skorzystałam z obsługi hotelowej w celu fanaberii a mianowicie kupienia mi jakichkolwiek owoców (sama byłam już w piżamie)
                                • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 22:50
                                  ale najsilniejszym 😃

zeby nie bylo, jesc owocow ci nie bronie 😘
                            • snakelilith Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 22:50
                              mocca25 napisała:

>bo ja je je
                              > m dla ogromnj przyjemności a nie "dla zdrowia"

Ja nie jestem specjalne owocowa. Lubię zielone banany, coś tam świeżego w sezonie, jak truskawki, brzoskwinie, śliwki i jabłka. Dwa, trzy razy w roku kupię winogrona. Może jaką figę do sera, czy maliny jak wyglądają naprawdę ładnie. Moje owoce to warzywa.
                              A tak z obserwacji, to jak pracowałam z otyłymi, to analizowałam miliony protokołów żywieniowych. Charakterystyczne dla cukrzyków wśród nich było to, że preferują owoce, zwłaszcza jako przegryzkę wieczorem. Ale to może być tylko niewiele znacząca korelacja.
                              • mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 22:59
                                Tak szczerze to ja mam tyle grzechów żywieniowych i ogólenie stylu życia, że owoce mnie nie zajmują pod tym kątem. big_grin
                      • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 22:00
                        owoce od jakiego czasu sa uwazane za slodycze, wlasnie z powodu fruktozy i powinny byc;tak traktowane w diecie, tym bardziej, ze uprawy poszly mocno w kierunku 'bardziej slodkie, bo typowy klient lubi slodkie' np jablko
                        • mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 22:09
                          Mnie jest wszystko jedno za co są uważane owoce. Jestem uzaleznionabig_grin Od paru lat uważam tylko na czereśnie (ale i tak pewnie jem więcej niż się powinno). Wyniki badań pod tym kątem - zawsze bardzo dobre, od lat. Ba, nawet podejrzewam, że przy moim stylu życia te wyniki są dzieki owocom.
                          • snakelilith Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 22:18
                            mocca25 napisała:

> Ba, nawet podejrzewam,
                            > że przy moim stylu życia te wyniki są dzieki owocom.

Fantazjujesz. Owoce to nie jest wcale taki super food. A sumowanie się błędów żywieniowych potrzebuje czasu.
                            To nie znaczy, że z owoców masz zrezygnować, ale one na pewno nie są zrównoważeniem dla niekorzystnej diety.
                  • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 21:29
                    trzcinowy, eko, bardzo jasny zastapil u mnie zwykle buraczany, ciemny tez, wiadomo czasami potrzebny, kupuje tez kokosowy i wlasnie daktylowy ale nie kazdego ciasta pasuja
                    ale i tak jak potrzebny jest puder to praktycznie nie ma alternatywy
    • mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 18:04
      Pięknie wszytskim dziękuję.
    • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 18:05
      powiem tak, jak w pewnym komentarzu w Moich Wypiekach, pod tym ciastem

'jesli masz mandarynki, ktorych juz nikt nie chce jesc to upiecz ale jak masz kupic specjalnie do tego ciasta to odpusc'

wg mnie ciacho jest 'takie se' mocno przecietne, sam fakt, ze nie zostalo zjedzone do konca o czyms swiadczy

jesli juz musisz bo sie udusisz, to raczej banany niz daktyle, ile? 2?
      mak byc moze sie sprawdzi i raczej suchy

tylko, jw, nie spodziewaj sie cudow a raczej niezbyt smacznego gniota

jak chcesz ciacho bez cukru, mąki i masla, z bananami to polecam
      mojewypieki.com/przepis/bananowe-brownie
      jak wcisniesz te nieszczesne gotowane mandarynki to tez przejdzie

a z daktylami
      mojewypieki.com/przepis/brownie-bez-cukru-z-daktylami
    • asiairma Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 18:08
      Znam to ciasto, choć wolę w wersji czekoladowej (no i gotowane a potem miksowane są całe pomarańcze/mandarynki bez "skrobania"). Bananami cukru bym nie zastępowała na pewno- za dużo mokrego (gotowane pomarańcze) i ciężkiego (mąka migdałowa). Dałabym jednak cukier czy inny słodzik, no już ewentualnie te daktyle. Mak zdecydowanie dałabym suchy jak do pieguska, z tych samych powodów jak z bananem.
      To takie dość ciężkie, mokrawe ciasto- smaczne.
    • mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 18:16
      to inaczej.

Szukam przepisy na ciasto bez cukru/ksylitolu itd, wilgotnego, chętnie z makiem, o świątecznych aromatach" pomarańcze, mandarynki, cynamon itd. Chętnie bez mąki
      • mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 18:18
        p.s. ciastro be zyrabiania tylko takie do zamieszania łychą
      • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 18:28
        no to masz wyzej, do tego brownie z bananami mozesz dodac gotowane mandarynki/pomarancze/cynamon/orzechy

a jak z makiem, bez mąki
        mojewypieki.com/przepis/makowiec-z-jablkami

zamiast mąki pszennej - migdalowa, zamiast jablek np banany lub te gotowane mandarynki, cukier mozna pominac

albo szukaj przepisu na swiateczne bezglutenowe/bezcukrowe
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 18:51
        mocca25 napisała:

> to inaczej.
        >
        > Szukam przepisy na ciasto bez cukru/ksylitolu itd, wilgotnego, chętnie z makiem
        > , o świątecznych aromatach" pomarańcze, mandarynki, cynamon itd. Chętnie bez mą
        > ki

Zrób marchewkowe, tam zastąpienie cukru daktylami będzie mega pasować, do tego super aromatyczne. Na takie bez zarabiania przepis tutaj: marchewkowe. Możesz spokojnie zastąpić cały cukier ananasem z puszki lub posiekanymi daktylami, ważne, żeby objętościowo zredukować wówczas marchewkę, ciasto ma mieć konsystencję jak na muffinki. Nie ma prostszego i bardziej jesienno-swiątecznego ciasta, nie kombinuj z tym mandarynkowym gniotem.
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 18:52
          A i do marchewkowego mak moim zdaniem będzie spoko pasował.
      • snakelilith Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 13:20
        mocca25 napisała:

>
        > Szukam przepisy na ciasto bez cukru/ksylitolu itd, wilgotnego, chętnie z makiem
        > , o świątecznych aromatach" pomarańcze, mandarynki, cynamon itd. Chętnie bez mą
        > ki

Znam hiszpańskie ciasto pomarańczowe. Jest bez mąki i ze świątecznymi "zapachami", ale z cukrem. Wszystkiego nie da się wykluczyć.
        Jakby ten cukier dało się czymś zastąpić, to masz prawie idealne ciasto.

Dwie niepryskane pomarańcze (około 300 g) w całości ze skórką przykrywasz zimną wodą w garnku i gotujesz 45 minut.
        Po ugotowanie przekrajasz, wydłubujesz nożem pestki i miksujesz pomarańcze na gładką masę.

6 żółtek ubijasz z 150 g cukru na jasną, puszystą masę. Dodajesz 300 g zmielonych migdałów i masę pomarańczową. Do tego trochę cynamonu i szczyptę zmielonych goździków. Plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ubijasz masę z 6 białek ze szczyptą soli i delikatnie mieszasz z masą wyżej.

Do natłuszczonej masłem formy wlewasz masę i pieczesz w 170 stopniach termoobieg, 190 klasycznie około godziny. Po 50 minutach można zrobić test drewnianym patyczkiem.

To ciasto jest wilgotne, więc może nie będzie robić różnicy, gdy cukier zastąpi się czymś innym, np. pulpą figową, czy daktylową. Należy tylko wziąć poprawkę, że jak doda się więcej wilgotnego, to może trzeba to zrównoważyć większą ilością migdałów. Ciasto może też być bardziej płaskie, bo bez cukru masy nie ubijesz na puszysto.
        Z drugiej strony suszone owoce to też cukier i to całkiem sporo. A ksylitolu nie chcesz. Nie bardzo sobie wyobrażam, jak to ma być wtedy słodkie.

• mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 13:38
          podobne do tego mandarynkowego Nigelli, z daktylami czy bananami wyjdzie jeszcze bardziej wilgotny gniot
          • snakelilith Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 14:51
            mysiulek08 napisała:

> podobne do tego mandarynkowego Nigelli, z daktylami czy bananami wyjdzie jeszcz
            > e bardziej wilgotny gniot
            >

No to jest takie mokre. I tłuste, bo migdały. Na tym polega jego urok. Ale pulchnego, lekkiego ciasta nie zrobisz bez cukru, a już tym bardziej nie bez mąki.
            Nie wiem o co chodzi z tą mąką i cukrem, ale kalorycznie klasyczne ciasta mogą wygrać. A te gnioty z bananami i daktylami, czy tam z miodem mają przecież też bardzo dużo cukru. Oraz tłuszczu, jak masz migdałowo- makowo- orzechowe wypełniacze zamiast mąki. Na koniec może się okazać, że nawet więcej niż zwykłe. Dla kogo to ma być? Bo dla cukrzyków i chorych na serce na pewno nie. I lowcarb to też nie jest.
            • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 19:44
              wiem, ze gniotowatosc to urok i tego i mandarynkowe, nie moja bajka jednak

zgoda, unikanie na sile poczciwego cukru na rzecz daktyli/orzechow/miodu zeby sie wydawalo zdrowsze to takie samo przelozenie jak dyskusja o tej okropnej kuchni polskiej tongue_out
              kwestie 'zdrowotnosci' daktyli/banannow/miodu pomine milczeniem, przy ilosc zwykle dodawanych do ciast/deserow sa kompletnie pomijalne

ciasto jest od tego zeby bylo slodkie i niezdrowe! huogh!

tluszcz z migdalow mozna ograniczyc, sa odtluszczone mąki migdalowe
              • snakelilith Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 20:02
                mysiulek08 napisała:

>
                > tluszcz z migdalow mozna ograniczyc, sa odtluszczone mąki migdalowe
                >

No tak, ale mi kojarzy się to znowu z czymś zdrowym, bo w migdałach najlepsze jest to, że są tłuste i smakują marcepanowo. Po prostu, jak ma być dietetycznie, to wystarczy ciasto jeść rzadziej.
    • alexis1121 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 18:17
      Rozumiem, że chcesz zrobić zdrowszą wersję, więc nie pomogę, ale jeżeli ogólnie lubisz smak pomarańczy w ciastach, to bardzo polecam to-

www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-pomaranczowe

• mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 18:19
        Brzmi super, ale ja staram się pogodzic różne wymagania dietetyczne różnych osób w jednym cieściesmile
        • pepsi.only Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 21:40
          mojewypieki.com/przepis/ciasto-otrebowe
          mąki jest niewiele, a cukier pomiń, możesz zamiast części orzechów dać figi, bo figi + rodzynki z przepisu osłodzą wypiek.

Możesz też zrobić ciasto/chlebek bananowy aniagotuje.pl/przepis/chlebek-bananowy-fit
    • mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 20:04
      No to kolejne pytanie. Czy mąkę przenną mogę sobie zamieniać na migdałową, w tej samej ilości/proporcji?
      • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 20:18
        pszenna 😘z
        to nie jest zerojedynkowe, jesli migdalowa jest odtluszczna to mozna w tej samej ilosci, szczegolnie jesli to kruche/ucierane
        przy takiej 'zwyklej' moze byc za ciezko
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 20:21
        mocca25 napisała:

> No to kolejne pytanie. Czy mąkę przenną mogę sobie zamieniać na migdałową, w te
        > j samej ilości/proporcji?

To może napisz jakie chcesz to ciasto? Zrozumiałam, że ma być jesienno-zimowa, aromatyczne, wilgotne i bez cukru. Teraz ma być też bez mąki pszennej?
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 20:26
          A pytam bo to naprawdę zależy od przepisu czy i jak można sobie zamienić mąkę i/lub cukier. Na przykład drożdżowe wyjdzie dużo gorsze na ksylitolu, za to ciasta z proszkiem i/lub sodą będą beznadziejne na mące innej niż pszenna. Nie ma uniwersalnego przelicznika, że "cukier zastąp daktylem w takiej i takiej proporcji, mąkę pszenną migdałową w proporcji śmakiej". Jeśli ma być ciasto bez cukru i bez mąki pszennej to popatrz na przepisy na skyrniki. Jeśli ma być dodatkowo bez tłuszczu to już nie mam pomysłu.
          • mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 20:43
            Kiedyś kupowałam ciasta tutaj

vegemiasto.pl/cukiernia-weganska/

Bez cukru i glutenu. Były pyszne. Czyli wiem , że to możliwe. Z tym, że z tym glutenem to ujdzie. I nie musi być vege czyli jajka mogą być.

szukam tylko tej nuty mandarynka/pomarancza/ cynamon i mak.

I musi być wilgotne.

I nie może byc wyrabiane (nie piekę ciast, nie potrafię - teraz to wyjątek - jak próba się nie uda to kupię cos innego)
            • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 20:51
              toz przeciez ci podpowiedzialam wyzej

makowiec 'japonski', brownie bez mąki i cukru, brownie z malinami, to sa i tak na tyle ciezkie ciasta, ze dodatek/zamiana - w japonskim zamiast jablek np mandarynki, bedzie bez szkody

potem masz klasyczne makowce, bez spodu, mozesz dodac cytrusow ile chcesz

a jesli masz sprawdzone zrodlo to prostu kup i juz
              • mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 21:03
                Dobra, za dużo informacji, muszę przetrawić przed weekendem.

p.s. jeden z gości cukier "nie" ideologicznie, drugi cukier i gluten powinien ograniczać (nie uczulenie, jakieś żołądkowe - czyli nie grozi mi, że mi zejdzie, ale , że brzuch będzie go bolał - lub nie - ryzyko jest)
            • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 20:54
              jak ujdzie gluten i jajka, to pozostaje tylko problem cukru? z jakis powodow zdrowotnych czy diet/widzimisie? bo jak dwa ostatnie przypadki to cukier kokosowy przejdzie?
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 03:19
                mysiulek08 napisała:

> jak ujdzie gluten i jajka, to pozostaje tylko problem cukru? z jakis powodow z
                > drowotnych czy diet/widzimisie? bo jak dwa ostatnie przypadki to cukier kokosow
                > y przejdzie?
                >
                Myślę, że nie ma co się produkować, autorka wątku szuka czegoś, co kupiła kiedyś w restauracji i chce to odtworzyć, ale nigdy niczego nie piekła. Bez szans moim zdaniem.
            • daniela34 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 21:59
              Nutę pomarańczy osiągniesz dodając do ktoregoś sprawdzonego przepisu polecanego przez dziewczyny tartą skórkę pomarańczy - tarta skórka nie będzie miała wpływu na konsystencję żadnego ciasta, bo to nie takie ilości a daje intensywny aromat. Podobnie cynamon można dosypać bez zmiany konsystencji.
              • misiamama Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 22:49
                moim zdaniem skórka pomarańczy da nawet bardziej intensywny efekt niż rozgotowane (???) mandarynki
                • daniela34 Re: Ciasto - modyfikacja 05.10.25, 23:17
                  Nie próbowałam ciasta z rozgotowanymi mandarynkami, ale tak, skórka pomarańczowa jest bardzo intensywna. Można ją dawać etapami (na początku przygotowania ciasta, zwłaszcza jesli jest coś podgrzewane/roztapiane - jak masło albo czekolada i potem.drugà porcję tuż przed włożeniem do piekarnika).
                  Znakomicie komponuje sie z cynamonem (robiłam dzis drożdżówki ze śliwkami z takimi właśnie dodatkami).
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 03:29
              mocca25 napisała:

> Kiedyś kupowałam ciasta tutaj
              >
              > vegemiasto.pl/cukiernia-weganska/
              >
              > Bez cukru i glutenu. Były pyszne. Czyli wiem , że to możliwe. Z tym, że z tym g
              > lutenem to ujdzie. I nie musi być vege czyli jajka mogą być.
              >
              > szukam tylko tej nuty mandarynka/pomarancza/ cynamon i mak.
              >
              > I musi być wilgotne.
              >
              > I nie może byc wyrabiane (nie piekę ciast, nie potrafię - teraz to wyjątek - ja
              > k próba się nie uda to kupię cos innego)

Bo jest możliwe zrobienie ciasta bez cukru i glutenu, które będzie dobre (skyrniki i tofurniki słodzone daktylami albo niczym), ale nie będą to ciasta "mieszane łyżką".
              Naprawdę, kurde mogłaś zadać proste pytanie w wątku startowym: jak zrobić ciasto bez mieszania, bez cukru i bez mąki pszennej. Odpowiedziałabym, że się nie da.
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 03:32
                * bez wyrabiania mikserem, nie bez mieszania.
              • mysiulek08 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 04:57
                hmm, przypomne tylko, ze jedna z forumek, robi drozdzowe mieszajac skladniki pare razy tylko lyzka i to bez specjalnego nabozenstwa jesli chodzi o proporcje, wiesz, na zasadzie chlust tego,garsc tamtego, wiec sie da 😎😛 tyle, ze to z mąką, cukrem i jajkiem i mlekiem

staram sie usilnie przypomniec/poszukac, ktore ciacho nie wymaga, jesli nie chocby miksera, to chociaz trzepaczki czy makutry, bo jednak drzewiej robotow planetarnych nie bylo a jakies ciasta nasze babcie piekly i pustka w glowie, bo nawet omlet potrzebuje trzepaczki

ale, ale, chyba mufiny sie miesza byle jak i byle czym? (nie lubie wiec nie pieke) wiec moze wyjsciem dla Mokki bedzie kuchnia amerykanska? jutro zerkne w Wielka Kuchnie Amerykanska, moze cos znajde 😉
                • snakelilith Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 12:53
                  mysiulek08 napisała:

> staram sie usilnie przypomniec/poszukac, ktore ciacho nie wymaga, jesli nie cho
                  > cby miksera, to chociaz trzepaczki czy makutry,

Brytyjskie scones tego nie wymagają. Zimne masło rozciera się widelcem z mąką i cukrem na grudkowo. Dodaje trochę mleka i miesza niedokładnie, by masa nie stała się zbyt lepka.
                  Ale tam jest mąka, cukier i masło. Nie dla ludzi, którzy chcą by ich umyć, ale nie chcą dać się zmoczyć. Jak ktoś nie może, albo nie chce jeść większości składników, z których robi się słodycze, to powinien dać sobie z tym siana i jeść po prostu owoce.
            • gris_gris Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 12:55
              mocca25 napisała:

>
              > Bez cukru i glutenu. Były pyszne. Czyli wiem , że to możliwe. Z tym, że z tym g
              > lutenem to ujdzie. I nie musi być vege czyli jajka mogą być.
              >
              > szukam tylko tej nuty mandarynka/pomarancza/ cynamon i mak.
              >
              > I musi być wilgotne.
              >
              > I nie może byc wyrabiane (nie piekę ciast, nie potrafię - teraz to wyjątek - ja
              > k próba się nie uda to kupię cos innego)

Znalazłam takie coś, ciekawe, czy to ma szansę się udać (bez cukru, mąki, masła i drożdży) smile Napisane jest, aby dodać kandyzowane owoce jakie i jeśli się chce, więc dałabym właśnie kandyzowaną skórkę z cytrusów oraz startą swieza skórkę. I przyprawy korzenne, bo też je chcesz.

tuttositrasforma.blogspot.com/2019/04/torta-ai-semi-di-papavero-senza.html
              A tutaj inne, z cytrusami i makiem, ale również z glutenem i cukrem. Nie wiem, czy ten cukier dałoby się zastąpić większą ilością miodu, czy właśnie daktyli:

ricette.giallozafferano.it/Torta-agli-agrumi-e-semi-di-papavero.html
    • saszanasza Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 05:45
      Dodając banana i mak zrobisz zupełnie inne ciasto. To nie bedzie modyfikacja przepisu. Ciasto przede wszystkim osiądzie, być może w początkowej fazie pieczenia trochę urośnie, ale potem opadnie. Nie mam pojęcia po co w tym przepisie jest proszek do pieczenia, który jest bezużyteczny, bo żeby proszek zadziałał potrzebna jest mąka, ktorej tu nie ma, a same migdały nie rosna. Generalnie wyjdzie ci zbite, ale wilgotne ciasto.
      • bene_gesserit Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 19:57
        To ciasto w wersji oryginalnej jest zbite i wilgotne. Mąka wiaze wytworzone przez proszek bąbelki gazu - trochę puszystości zostaje w cieście, mimo braku mąki.
    • bene_gesserit Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 19:53
      Banany zmienia kolor ciasta na buty, mak - na szarawy, wyjdzie coś paskudnawego z wyglądu, nawet jeśli pokryjesz to polewą, to w przekroju będzie odrzucające że względu na kolor

Poza tym banany spalrawua, że wyladujesz z ciapaja. Cukier jest suchy i to w przypadku tak wilgotnego ciasta ma znaczenie. Nie mówiąc już o aromacie.

No nie, banany nie. Mak - może
    • mocca25 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 20:07
      Jeszcze raz wszystim dziękuję za wpisy. Będę próbowała w ten weekend albo za 3 tygodnie. A w międzyczasie przemyślęsmile
      • evro44 Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 22:02
        zabawne jest to, że ktoś chce mieć cukierka i zjeść cukierka
        • gris_gris Re: Ciasto - modyfikacja 06.10.25, 22:04
          evro44 napisał(a):

> zabawne jest to, że ktoś chce mieć cukierka i zjeść cukierka

Nie, zabawne by było, gdyby ktoś chciał zjeść cukierka i mieć cukierka…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka