00zxc00 24.10.25, 21:21 Albo też luksusowe desery. Co się dla was kryje pod tą nazwą? Polećcie ulubione. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 21:28 Baclava ze sklepów wolnocłowych na lotnisku w Dausze. Praliny lukrecjowe duńskiego dostawcy dla rodziny królewskiej. Marcepan i praliny Niederegger. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 22:04 Niederegger to ja w Lidlu widzialam, takie w kostkach i z głową Mozarta wiec raczej nie. Zdziwilo mnie to ale byea jak maja tydzien alpejski ....moze jakos im sie z nizinami Austriackimi tez. Baclava raczej tez nie chyba ze jakas nadzwyczajna Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 22:06 Otóż nadzwyczajna, nie byłaś, nie kupiłaś, nie jadłaś, ale się wymądrzasz. Specjalnie napisałam skąd. Berlin niestety Arabami i Turkami stoi, a sprzedają jakieś barachło zamiast porządnej przepysznej baklawy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 23:41 Baklawa nie moze byc przepyszna bo to za slodkie niezdrowe dziadostwo z zalozenia. To wypiek jaki kazdy moze w domu zrobic najwyzszej jakosci Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 01:17 princesswhitewolf napisała: > Baklawa nie moze byc przepyszna bo to za slodkie niezdrowe dziadostwo z zalozen > ia. To wypiek jaki kazdy moze w domu zrobic najwyzszej jakosci 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 02:41 na upartego musze sie z princzesa zgodzic bardzo dobra baklawe da sie zrobic w domu, jak sie ktos uprze to i na wlasnorecznie urobionym ciatem filo ale czy baklawa to taki luksus cukierniczy? chyba nie a w temacie, to chyba jestem juz na tyle zblazowana, ze zaden deser/slodkosc nie robi na mnie wrazenia Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 08:55 jadłam baklavy ze sklepu i baklavę tez kupioną ale w grecji w cukierni, razem z blaszką w której była upieczona bardzo lubię słodycze i mogę powiedzieć, że to był słodycz, który wywarł na mnie duże wrażenie tego smaku nie odnajduję w innych "kupnych" produktach -czując się jak dorosły który ma zapamiętany jakiś smak z dzieciństwa ( każda z nas tak ma ) i nie może go odnaleźć dla mnie luksusowy słodycz to ten robiony własnoręcznie tudzież rękoma innych ale w warunkach "domowych" a nie przemysłowych na dużą skalę Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 09:57 Tez tak mysle, ze akurat baklava jest to wypiek - najlepsze domowe Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 11:27 mysiulek08 napisała: > na upartego musze sie z princzesa zgodzic > bardzo dobra baklawe da sie zrobic w domu, jak sie ktos uprze to i na wlasnorec > znie urobionym ciatem filo > ale czy baklawa to taki luksus cukierniczy? chyba nie > > a w temacie, to chyba jestem juz na tyle zblazowana, ze zaden deser/slodkosc ni > e robi na mnie wrazenia > No to tu chyba zalezy co kto uważa za bardzo dobrą baclave. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 20:32 princesswhitewolf napisała: > Baklawa nie moze byc przepyszna bo to za slodkie niezdrowe dziadostwo z zalozen > ia. To wypiek jaki kazdy moze w domu zrobic najwyzszej jakosci Naprawdę, kazdy moze w domu zrobić? Raczej nigdy nie jadłaś dobrej baclavy z Gaziantep. Dodam, że każda inna wg. mnie to już nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 20:43 leyla76 napisała: > Naprawdę, kazdy moze w domu zrobić? Raczej nigdy nie jadłaś dobrej baclavy z Ga > ziantep. Dodam, że każda inna wg. mnie to już nie to samo. No dobra. Ale chyba nie każdy może spróbować baklawy z Gaziantep? Do tego trzeba chyba tam pojechać? U mnie w regionie mieszka około 5 milionów ludzi, z czego około 200 tys. to Turcy. Mają więc tu nie tylko swoje sklepy, ale od dawna wytwarzają swoje ulubione produkty. Ja zazwyczaj kupuję chleb w tureckiej piekarni, bo mają bardzo dobry. I baklawę też można u nas dostać. Taką przeciętną masówkę, którą sprzedają w Globusie i naprawdę luksusowe wersje w tureckich kawiarniach i drogich restauracjach, bo takie Turcy też mają, niektórzy są bardzo zamożni. Przypuszczam więc, że dobrą można dostać także poza Gaziantep. A w domu pewnie też można zrobić dobrą, ale baklawa żyje jakością składników. Dobra baklawa nie jest tania. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 21:13 pewnie, ze moze, jak mnostwo innych wypiekow/deserow itp to nie jest fizyka kwantowa czy superhiper zlozony z 10warstw tort ciasto filo, orzechy/migdaly/pistacje/cukier + ewentualne przyprawy oczywiscie diabel tkwi w szczegolach - czytaj w jakosci skladnikow i proporcjach ale nadal, da sie zrobic w domu dobra baklawe a co zrodel, coz, oryginalu baklawy z skads tam nie sprobuje, nie ma takiej opcji a podobnie moge powiedziec, ze najlepsze banany sa te zrywane prosto z drzewa z eko farmy w ekwadorze, tudziez czekolada tamze, chirimoja sprzedawana przy drodze w peru czy kawa palona na platancji w antioquii i tych smakow akurat nijak nie uzyskasz a baklawe mozesz sobie zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 00:46 Leyla ja nawet nie chcialabym probowac, przeciez tam jest tona masla klarowanego i cukru. Toz to obrzydliwe z zalozenia i neizdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 11:07 princesswhitewolf napisała: > Leyla ja nawet nie chcialabym probowac, przeciez tam jest tona masla klarowaneg > o i cukru. Toz to obrzydliwe z zalozenia i neizdrowe. Słodycze jakiekolwiek by nie były to nie sa zdrowe, wszędzie jest tona cukru i jakiegoś tłuszczu. Nie popadajmy w paranoje. A tej baklavy to ile zjesz na raz, jeden kawałek, do tego przecież tego nikt raczej nie je codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 11:31 leyla76 napisała: > Słodycze jakiekolwiek by nie były to nie sa zdrowe, wszędzie jest tona cukru i > jakiegoś tłuszczu. Nie popadajmy w paranoje. Princess nie dosyć, że jest wegetarianką, to nie je przecież żadnych węglowodanów. Można powiedzieć nawet, to jest już paranoja, gdyby to wszystko u niej nie było ze strachu przed silną rodziną tendencją do cukrzycy. Można więc zrozumieć, że coś tam z braku wiedzy uznaje dla siebie samej za "niezdrowe". Innym ludziom ani cukier, ani tym bardziej klarowane masło w małych ilościach jako deser nie szkodzi, jeżeli mieści się kalorycznym bilansie sensownego odżywiania. W ogóle więc nie wiem, po co ona się tu wypowiada, jak jej jedynym słodyczem jest glut z nasion chia z odtłuszczonym jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 22:35 Snejkowa jak zwykle zatraca sie w psychofascynacji moja osoba. A jedz ta baklave ktorej tam u Was na kazdym kroku w sklepach wiele. Ja podziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 22:55 princesswhitewolf napisała: > Snejkowa jak zwykle zatraca sie w psychofascynacji moja osoba. A jedz ta baklav > e ktorej tam u Was na kazdym kroku w sklepach wiele. Ja podziekuje. Tak princeska, fascynuje mnie twoje niezdrowe podekscytowanie tematem słodyczy, których podobno nie jadasz i są taaaakie niezdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 23:48 Bo nie jadam. Moje dziecko jada. Nie chcesz, nie nie wierz - dla mnie to bez znaczenia.. Bardzo sie fascynujesz co tam ja jadam a czego nie. Nie masz wlasnego zycia? Ja mam totalnie wywalone na to co ty jadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 23:55 princesswhitewolf napisała: > Bo nie jadam. Moje dziecko jada. Nie chcesz, nie nie wierz - dla mnie to bez zn > aczenia.. To może poproś dziecko, by coś napisało w temacie, by ty po latach bez cukru raczej nie potrafisz tego już ocenić. I w ogóle mnie nie interesuje co jesz, aż do do momentu, gdy w wątku o słodyczach zaczniesz pierdzielić, że są taakkie niezdrowe. Dziw, że z takim przekonaniem dajesz jeszcze coś słodkiego dziecku, musisz to dziecko chyba nie lubić. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 27.10.25, 01:04 Czytam co piszesz i stwierdzam ze ty chyba nie masz zycia prywatnego. Anonimowej osobie w internecie takie bzdety pisac. W ogole analizowac co ta osoba je czy jej dziecko. Ja nie mam zadnych wątpliwości ze ty przechodzisz albo przeszlas jakies leczenie psychiatryczne. Normalna twoja fascynacja moja osoba nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Luksusowe słodycze 27.10.25, 03:02 snakelilith napisała: > Princess nie dosyć, że jest wegetarianką, to nie je przecież żadnych węglowodan > ów. Można powiedzieć nawet, to jest już paranoja, gdyby to wszystko u niej nie > było ze strachu przed silną rodziną tendencją do cukrzycy. To na wiór ona tę mąkę w listwach trzyma?! Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Luksusowe słodycze 27.10.25, 08:59 tania.dorada napisał(a): > To na wiór ona tę mąkę w listwach trzyma?! Bedzie handlować na czarnym rynku z dużym zyskiem 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 17:42 > Princess nie dosyć, że jest wegetarianką, to nie je przecież żadnych węglowodanów. Nie da się. Na samych jajkach i olejach roślinnych długo człowiek nie pociągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 22:33 W krajach arabskich to jest tak popularne jak czekolada... Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 20:24 alpepe napisała: > Otóż nadzwyczajna, nie byłaś, nie kupiłaś, nie jadłaś, ale się wymądrzasz. Spec > jalnie napisałam skąd. Berlin niestety Arabami i Turkami stoi, a sprzedają jaki > eś barachło zamiast porządnej przepysznej baklawy. > Bo porządna i najlepsza baclava to jest robiona w Gaziantep i też nie każdej marki. Zrobiona gdzie indziej już nie jest taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 00:47 A "przepyszny jagielnik" w Krakowie tylko i wylacznie.i nie ma zmiluj sie ze ktos w domu lepszy upiecze 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 07:22 alpepe napisała: > Otóż nadzwyczajna, nie byłaś, nie kupiłaś, nie jadłaś, ale się wymądrzasz. Spec > jalnie napisałam skąd. Berlin niestety Arabami i Turkami stoi, a sprzedają jaki > eś barachło zamiast porządnej przepysznej baklawy. > Przecież baklava to przysmak turecki. W Berlinie jest tego sporo. W czym masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 11:24 boggi_dan napisał: > > > Przecież baklava to przysmak turecki. W Berlinie jest tego sporo. W czym masz p > roblem? Może w tym, że baclava nie wszędzie jest dobra. W Szwajcarii tez sporo Turków, są fajne tureckie kawiarnie , ale baclava tam nie smakuje jak ta w Turcji. Jakość składników, odpowiednia temperatura pieczenia, grubość ciasta, jaki gorący „szerbet” cukrowy. Dużo producentów używa np margaryny zamiast masła i to czuć, słabej jakości baclava, źle wypieczona bardzo szybko się scukrza , albo pływa w tym szerbecie cukrowym. Sprzedaje baclave u siebie w restauracji , ale zamawiam gotową. Zmieniałam dostawców i w koncu trafiłam na jednego, który robi dobrą baclave . Dostawa ze Stambułu, ale i tak to nie to samo co baclava z Gaziantep. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 22:38 >Jakość składników, To jest wypiek. Naprawde o dobra make na ciasto filo, dobre maslo i orzechy nie jest trudno. Kazda arabka to wykona i ty tez. Tak jak z kazdym ciastem lepiej wyjdzie u np. mysiulka czy bene, niz ta sprzedawana gdziekolwiek bo akurat ciasta domowe sa najlepsze i z najlepszych skladnikow na ktorych nie oszczedza sie. To wypiek. To tak jak porownywac serniki czy ciasto opera Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 22:48 Nie, widziałaś w Lidlu Mozartkugeln, ale nie marcepan Niedereggera, sprawdziłam, Niederegger nie produkuje dla Lidla. Czyli znów coś się się pozajączkowało ostro. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 23:02 I w Kauflandzie www.kaufland.pl/product/316994555/ Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 23:03 Oooo... Lubię ten marcepan. On na stałe? Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 23:09 Nie, bywa. Ale w Kauflandzie wygląda na to, że jest. Kiedyś bardzo lubiłam marcepan i jadłam dużo aż mi się przejadł (ale cały czas w sumie lubię) - nie jestem już tak uważna Odpowiedz Link Zgłoś
butkasuflera Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 19:28 no nie jest, przecież to wysyłka Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 23:39 O to ostatnie widzialam w Lidlu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 23:38 Brakuje tylko bys wziela strzelbe i strzelala.. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 15:17 Najlepszy marcepan jaki jadłam to były czekoladki marcepanowe kupione w muzeum marcepanu pod Budapesztam, chyba Szentendre się miasteczko nazywa, ale mogłam pisownię pomylić. Tam robią pychotę, a najbardziej mi smakował marcepan z zatopioną wiśnią chyba ona w likierze była. Drugie miejsce miał taki ze śliwką. A i muzeum warte zobaczenia, nieduże, kilka sal. Figury niczym woskowe , całe małe inscenizacje z marcepanu. Polecam. To pisałam ja, która generalnie nie lubi słodyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 08:47 Nie ucieszyłabym się ze słodkich prezentów od Ciebie, bo akurat baklawa, marzepan i lukrecja są na końcu mojej listy słodyczy, nawet gdyby były posypane wiórkami złota😉 Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 11:38 Dla mnie też To słodkie ulepy Nawet nie znam Się zupełnie na tym No galopem omijam szerokim łukiem Zdrowszy jest już chyba cukier biały jedzony łyżeczką z papierowi torby Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 13:44 mia_mia napisał(a): > Nie ucieszyłabym się ze słodkich prezentów od Ciebie, bo akurat baklawa, marzep > an i lukrecja są na końcu mojej listy słodyczy, Marzepan Niederegger nie jest ulepkiem, bo na pierwszym miejscu w składzie są migdały. W klasycznych wyrobach nawet 40%. Tak smakuje prawdziwy marcepan. Ulepki to są pseudomarcepanowe wyroby, gdzie na pierwszym miejscu jest cukier i dalej często sztuczny aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 15:08 za marcepanem nie przepadam, ale amator marcepanow twierdzi, ze niederegger jest bardzo dobry a jednym z gorszych jest zentis Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 15:38 Niederegger jest dobry, ale kupuję od nich tylko marcepan ze smakami jak np. pomarańczowy, albo z dodatkiem orzechów włoskich. Mają też bardzo dobry nugat. Jak mam ochotę na klasyczny marcepan, to kupuję u mnie masę marcepanową do wypieków. tzw. Rohmarzipan. Ona ma w składzie migdały ponad 50 %. Reszta to cukier. Z tego można formować dowolny kształt i zanurzać w kuwerturze czekoladowej, albo jeść po prostu tak. To smakuje wtedy jeszcze lepiej i jest jeszcze mniej słodkie. Do wyrobu zwykłego marcepanu zaleca się ugniecenie tej masy pół na pół z cukrem pudrem, co daje migdały ponad 25 %, a nawet wtedy masz lepiej niż zentis, który ma tylko 20% migdałów. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 15:46 Dodam jeszcze, że 200 g dobrej masy marcepanowej kosztuje tylko jakieś 2,50 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 15:49 dobra gotowa mase trafilam tylko kilka razy (import z niemiec), lokalna jest taka sobie wiec sama robie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 15:47 jak potrzebuje wieksza ilosc do wypiekow to sama robie marcepan , na 1kg zmielonych okolo pol szklanki cukru pudru i syrop z szklanki cukru, duzo zalezy od migdalow, jak mielismy wlasne (14 drzewek i jedno gorzkie) to tez byla inna jakosc a wyrabiac praliny marcepanowe z dodatkami to mi sie nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 15:57 Do tego migdały muszą być bardzo dobrze zmielone, a ja nie ma specjalnie do tego sprzętu. Ale to na pewno smakuje jeszcze lepiej niż ta gotowa masa. Takich pralin jak robi Niederegger też nie chce mi się robić, ale pokroić masę po prostu w kostkę, albo ugnieść w kulki i obtoczyć w dobrym kakao, to żadna praca, a smakuje lepiej niż wiele innych ze sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 16:01 tak, bradzo latwo jest 'przemielic' i wyjdzie maslo, dlatego tez zaleca sie mielic migdaly z cukrem pudrem bywa, ze robie z gotowej mąki migdalowej, jak nie mam migdalow albo nie chce mi sie babrac z parzeniem i obieraniem skorki - nie odtluszczonej i tez jest dobry Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 19:28 jak to czytam to juz mi niedobrze od slodkiego Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 16:19 Nie lubię marcepanu tak z definicji, ale ja w ogóle mało słodyczowa jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 08:57 bazia_morska napisała: > Lakrids by Bülow? Mniam. Dostałam je w zeszłym tygodniu. Bardzo są dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 21:31 Wczoraj zjadłam- rolada z malinami i polewą pistacjową- 24 zł za kawałek. W tej samej cenie sernik. Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 21:33 dla mnie te są luksusowe i bardzo je lubię Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 11:16 o tak. Potwierdzam. Szczegolnie ta rozowa czekolada z truskawkami Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 22:01 La Maison du Chocolat bombonierki, Pierre Marcolini, Amedeo, Valhrona czekolady a w UK to Fortnum & Mason, Harrods i Charbonnel et Walker , a takze Rococo. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 22:05 Polecam też na okazjonalną, niepatologiczną zgagę. Odpowiedz Link Zgłoś
pleszkazlasu Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 23:00 Dla mnie „luksusowy deser” to taki, który kosztuje więcej niż normalnie (niekoniecznie fortunę), więc kupuję go rzadziej. Takich całkiem luksusowych typu Harrods nie kupuje nigdy, więc ta kategoria obejmuje u mnie kilka półek niżej Jak czesto jeździłam służbowo, to bywałam w Brukseli i kupilam sobie kilka razy te sławne praliny Leonidas, Godiva i jakieś tam jeszcze, nawet nie pamiętam, i owszem, były ok, ale dla mnie nie warte tych większych pieniędzy. W tej chwili w mojej kategorii „luksus” są na przykład lody Häagen-Dazs w takich małych kubeczkach, lody z lokalnej cukierni z prawdziwych zoltek, i tiramisu u Włocha. Wszystko trochę ze względu na cenę nieco wyższą niż codzienne słodycze, a trochę na kalorie - staram się zrzucić wagę i każdy deser teraz jest w sumie luksusem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 09:59 >Leonidas, Godiva i jakieś tam jeszcze, nawet nie pamiętam, i owszem, były ok, ale dla mnie nie warte tych większych pieniędzy. Ale to nie sa drogie slodycze. Jak popatrzysz na opakowanie ile tego jest w paczcze na dkg i cene nie wychodzi jakos super tanio ale tez nie najdrozej Odpowiedz Link Zgłoś
pleszkazlasu Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 09:12 Ja ich nie kupowałam w żadnej paczce, tylko na wage czy na sztuki, w sklepie firmowym w Brukseli. Ponieważ było to ok 2005 roku, dla mnie był to wtedy luksus, ponieważ w Polsce takich rzeczy nie było. No ale spróbowałam, stwierdziłam że nic specjalnego i wróciłam do tego, co lubię Od tego czasu zdarzało mi się próbować różnych rzeczy uważanych za luksusowe, typu prawdziwy szampan za grubą kasę, ale moje plebejskie podniebienie ich nie docenia, na, w ogóle nie lubię win musujących! Więc mój luksus w tym wątku zdefinowalam tak, jak napisałam powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 09:41 O tak Zgadzam się Im droższy szampan tym mniej lubię Jestem plebejczynia Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 22:40 >tylko na wage czy na sztuki, w sklepie firmowym w Brukseli. No bo na wage sa te belgijskie, nawet na lotnisku przeciez.....as common as rain.... Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 10:54 Leonidasa w ogole nie warto kupowac, one nie sa ani luksusowe, ani dobre a ostatnio mam wrazenie to w ogole sie zepsuly. Godiva to tez marka masowa w tej chwili. W Brukseli kup czekoladki Pierre Marcolini (ma tez dobre makaroniki i ciastka a latem lody), Wittamer (jest dostawca na dwor krolewski, ma bardzo dobre ciasta) albo Mary. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 11:00 O Pierre Marcolini pisałam wyzej Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 11:39 Princesa a od kiedy ty kupujesz słodycze w Lidlu???? Nie znam się na słodyczach ale tam akurat są takie gorszej jakości głównie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 18:44 Ja w ogole slodyczy nie jad alw dziecku kupuje. Pisalam " widzialam" a nie ze " kupilam. Do Lidla chodze po ziemie i rosliny. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 19:25 e tam akurat drogo jest i maly wybor, no chyba ze w UK juz taki kryzys ze rosliny tylko w niemieckim lidlu.... po co kupujesz te slodycze malo to dostanie czy gdzies sobie znajdzie na wyjsciach Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 19:32 .... w Lidlu jest drogo? Przeciez to dyskont. W UK Aldi i Lidl to najtansze sklepy. Ja nie przepadam za warzywami i owocami tam, kiepska jakosc. Jezdze tam glownie wiosna po kwiatki i ziemie. Kupuje w Costco i w Ocado glownie Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 20:04 kwiatki sa brzydkie i drogie a ziemia tez drozsza, po co ci niemiecka ziemia ja tam nigdy nie bywam bo drogo w stosunnku do jakosci Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 17:44 To jest działanie patriotyczne. Wykupuje ziemię niemiecką i symbolicznie ją spolszcza. Powinnaś wspierać. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 18:15 Jakim cudem ziemia niemiecka jest exportowana do UK I kto na tym zarabia Nieźle ktoś musiał wziąć łapówkę Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 18:43 A skąd ja mam wiedzieć jakim cudem, to ty miałaś jakieś przecieki, skoro pytałaś po co jej niemiecka ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 19:04 Kryzys w UK poważny, nie na warzyw, ale ziemia chyba jeszcze jest Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 29.10.25, 15:32 A skad zalozenie ze jest exportowana? Watpie by to sie oplacalo. Zapewne Lidl tu kupuje i pakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 19:33 Jakich wyjsciach? Przeciez on ciagle gdzies nie bywa Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 20:07 jak jezdizcie do hotelu itp to przeciez tam sa slodycze zawsze w pokojach, w golebiewskim to juz jakas masakra byla bo oni maja to fabryke slodyczy, na kazdej okazji ci te slodycze wciskaja wrocilismy i musielismy oddawac po rodzinie bo kilka wielkich toreb bylo w pracy tez dostaje itp, no nie mozna sie opedzic serio kupuje raz na rok cos a dziadkowie mu nie daja slodyczy? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 00:48 Jakich hotelach? O czym ty mowisz... Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 08:41 Nie jeździcie nigdzie na wycieczki do wypasionych hoteli ? Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 11:19 jezdzicie, hotele maja duzo w ofercie , co nie znaczy, ze wszystko zjesz ... Ale kakofonia smakow i doznan wizualnych - zapewniona Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 11:33 Podsumowujac :To co serwuja w hotelach jest wysokiej jakosci to nie sa gnioty przecietnej kucharki ; kucharze z prawdziwego zdarzenia , czesto z dyplomem ,staraja sie bardzo zeby zadowolic tysiace podniebien przewijajacych sie przez hotele, , wypieki lokalne i smaczne . Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 14:10 oj, zupelnie nie, najczęsciej są to kolorowe gnioty, warte kosza na śmieci. ich zadaniem jest ładnie wyglądac i nakarmić mało wymagającego klienta. zdarzają się perełki, na ogół w miejscach, gdzie hotelowe śniadanie nie schodzi poniżej stówki za osobę. akurat ostatnio byłam testerką takiego śniadania, jeszcze przed otwarciem hotelu i śniadaniowe słodycze faktycznie były fenomenalne. ale to sie nie zdarza przy słodyczach do kolacji, gdzie i tak mało kto je zjada,bo najada się kolacją, więc średnio warto się przykładać do dolce. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 14:27 No wlasnie, ja juz po raz kolejny na firmowym spotkaniu w naprawde drogim miejscu stwierdzilam, ze desery moga byc niesmaczne. Wprawdzie ostatnio bylo ciutke lepiej niz poprzednio ale nadal bez szalu. Wszystko ladne, piekne, pokrojone na mini porcyjki (to akurat na plus) ale zupelnie bez smaku. Sliczne, kolorowe, ozdobne, fotogeniczne a pozniej nie czuje zupelnie z czego to jest. Choc w tym roku dalo sie wyczuc np. w czerwonym smak malinowy czy czeresniowy ale ogolnie to to wszystko ma jeden wyrazny smak - slodki, czasem kakaowy. Lubie slodkie smaki, lubie desery ale lubie konkretne smaki w slodkim - nute pomaranczy, mango czy innych owocow, mocny czekoladowy czy kawowy smak, cynamon czy rozne mniej okreslone kombinacje smakow ale dobrze skomponowane. A nie wylacznie posmak cukru i waniliny. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 14:53 Pierwsze słyszę że ktoś napychać się słodyczami przy śniadaniu ok no są takie specyficzne rzeczy typu croissant Jagodzianka co mogę zjeść ale jakieś ekstra desery ? Come on poza tym te ciasta ranne to są te które zostały z wieczora no nie dorabiajmy jakieś otoczki że ktoś tam siedzi i tylko piecze ciasta Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 11:24 Ale ja mówiłam raczej o takich powitalnych Prezencikach w hotelach dają teraz wszędzie jakieś pierniczki czekoladki Itp itd ja się nie rzucam na to tylko że zawsze zabieram i potem mi się Wala po domu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 22:32 Gdy jedziemy gdziekolwiek to wynajmujemy najczęściej cottage, jakis chalet nad samym morzem czy cos w ten desen. Tak by byl ogrodek. Ja nie lubie hoteli. Zawodowo sie w życiu najezdzilam po hotelach i nadal jezdze i mi uszami wylaza takie miejsca. Dla mnie to anonimowe pokoje gdzie spalo przede mna wielu i po mnie wielu. Nie wiem co takiego ludzie widza w hotelach nawet 5*. To ze kapcie i szlafrok i czekolade dostana? Albo ze jest czajnik i telewizor i debile mi papier toaletowy w V zwijaja? Czy nie wiem jakies beznajdziejne szampony odzywki z byle jakim skladem za mocno perfumowane ? Hotel to przykra koniecznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 09:36 Dla mnie na odwrót Lubię hotele za prywatność Cottage to mi się kojarzy z jakim upierdliwym właścicielem który ma przyjść ci dać klucz i godzinę ględzi i opowiada oraz mieszka w pobliżu i cię cały czas śledzi Mam traumy z takich wyjazdów Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 29.10.25, 15:31 Nie. W dzisiejszych czasach klucz jest w specjalnych skrzynkach z kodem i sama wchodzisz. Tzn ja nie bywam w Polsce ale w UK jak gdzies jade albo w Hiszpanii. Ja nie wiem o jakiej prywatnosci mozna mowic w hotelach gdzie sa dziesiatki i setki ludzi. A w sezonie slychac sasiadow i nieustanne trzaski drzwi. Mnie tez irytuje to ze tam sa moje rzeczy a sprzataczki wlaza dzien w dzien albo i dwa razy dziennie i ciagle musze wyciagac z wyra koldre bo jest wetknieta koncami pod materac. Meczy mnie to. A one z uporem maniaka wsadzaja. Albo wpadaja by ulozyc mi kapcie albo zwinac koniec papieru toaletowego w V. Koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 14:09 Z tych marek poniżej Marcolini to najlepszy jest wg mnie Neuhaus. Leonidas jest za słodki, a Godiva taka sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 16:13 Połowa czekoladek Leonidasa smakuje jak masło utarte z cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 18:35 Sądziłam że Leonidas to taka średnia półka pralinek. To znaczy na pewno lepszy Leonidas niż coś z marketu, ale są jeszcze lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 19:29 ale wymyslacie, ja tam nie widze roznicy mmiedzy czekoladkami ( z czekolady nie czekoladopodonbych) czy za 1 czy za 10 euro smakuje tak samo o wiele za slodko Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 20:25 Leonidas ma śliczne opakowania i jest łatwo dostępny, ale zawiera syrop g-f. Neuhaus lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 20:31 AI Overview Tak, niektóre produkty Neuhaus mogą zawierać syrop glukozowo-fruktozowy nikiem w niektórych kolekcjach, np. w składzie karmelu lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, dlatego należy sprawdzić skład konkretnego produktu przed zakupem. Przykłady obecności syropu glukozowo-fruktozowego: W kolekcji Neuhaus Dark Collection w kandyzowanej skórce pomarańczowej. W kolekcji z mleczną czekoladą Neuhaus jako składnik pasty karmelowej. Ważna uwaga: Zawsze należy sprawdzić etykietę produktu, ponieważ skład może różnić się w zależności od konkretnego wyrobu. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 22:16 Bo to są takie maślane nadzienia. Ale są też inne. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 22:15 spirit_of_africa napisała: > Z tych marek poniżej Marcolini to najlepszy jest wg mnie Neuhaus. Leonidas jest > za słodki, a Godiva taka sobie. Ja mam widocznie plebejski gust, bo Leonidas bardziej mi smakuje niż Neuhaus, a innych, tych wymienianych jako naprawdę luksusowe, nawet nie próbowałam.... Odpowiedz Link Zgłoś
pleszkazlasu Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 09:16 Ja ze słodyczy najbardziej lubię lody (wybrane), ptasie mleczko z aldika (tylko i wyłącznie), galaretki na sucho i Grześki bez czekolady, więc gdzie mnie do Leonidasa i dworu królewskiego 😂 A tak naprawdę powinnam całkiem zrezygnować ze słodyczy, więc tym bardziej nie szukam nowych pokus. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 23:20 Ja sie chyba nie znam, bo jak mialam okazje sprobowac czegos niby luksusowego, to wcale to jakos luksusowo nie smakowalo, w sumie to nic szczegolnego. Mozecie mi napisac, ze mam plebejski smak ;p Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 23:47 Wolę słone niż słodkie, więc nie mam takich rozkminek Ale jakby się zastanowić, to na pewno nic sklepowego. Musiałoby to być jakieś eleganckie ciastko z wspaniałej cukierni, z dobrych składników, z różnymi warstwami i teksturami, no i oczywiście pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
kloacznymysliwy Re: Luksusowe słodycze 24.10.25, 23:51 deseopatisserie.com/produkt/azia-2-0/ Nie chodzi nawet o cenę, tylko o przebogactwo smaków, które powoduje, że najczęściej dzielę to na 4 porcje, bo więcej niż 1/4 moje kubki smakowe nie zniosą. I tak rodzinnie jemy jeden deser, po małym kawałku. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 08:17 Praliny chocolissimo. Wiem, że nie są kosmicznie drogie, ale jem je raz w roku, bo dostaje w prezencie i to jest bardzo przyjemne. I jeszcze te tureckie cośki z płatkami róż. Kocham. A mam dostęp rzadko. Poza tym mam dwa desery, które zapadly mi w pamięć i można je chyba nazwać luksusowymi. Nawet nie pamiętam dokładnie co to było, ale sposób podania był niesamowity. Odpowiedz Link Zgłoś
pleszkazlasu Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 08:21 pffpffpff napisała: > I jeszcze te tureckie cośki z płatkami róż. Co to za cośkolwiek? U nas wszystko z płatkami róż idzie jak woda, podpowiedz proszę Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 08:27 Takie małe kawałki - nie wiem jak się nazywa. Coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 10:09 Napiszę, które dają vibe luksusowych, ale takie nie są. Omni Kaiser. Co roku nabieram się na ich nowości i zawsze żałuję. Dobra jest jedynie beza, reszta to spróbowania na raz. Wróżę im rychły koniec. Za to uwielbiam praliny Sowy, nie są luksusowe ale lepsze wg mnie od czekoladek szwajcarskich tu wymienionych. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 11:33 Mąż mi kiedyś przywiózł jakies mega drogie belgijskie czekoladki. Każda inna, ślicznie zapakowane. To bylo takie nijakie w smaku. Coś jak zwykla mleczna czekolada. Tyle o tej belgijskiej czekoladzie się słyszy. Liczyłam na cos spektakularnego. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 11:54 Ręcznie robione czekoladki z 24 karatowym złotem Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 13:37 Dajcie spokój z tym złotem jadłem coś takiego na Wigilię w hotelu już nawet nie pamiętam co oni mieli z tym złotem przecież to w ogóle nie ma żadnego smaku Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 13:35 Dla mnie deser luksusowy to jest ten, którego nie muszę robić sama. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 13:41 Zdecydowanie te czekolady: Niezapomniany smak. toakchocolate.com/products/ecuadorian-rum-cask-aged-harvest-2019-75?_pos=5&_fid=82bb95990&_ss=c Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 14:59 Jedne z gorszych jakie jadłam 😬 Ale wszystko jest w sumie kwestią smaku Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 13:39 Tak! Dla mnie najlepsze z belgijskich pralin produkcji masowej - mozna znalezc lokalne wyroby super jakosci, ale zazwyczaj nie da sie ich kupic gdzie indziej. A sklep przyfabryczny pod Bruksela to juz mega wyzerka bo niemal wszystko jest do sprobowania za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 13:59 Nie wiem jakie to luksusowe? W Indiach jadłam ciasteczka pokryte srebrem i złotem, liczy się ? Wszystko z dobrej jakości składników jest w dzisiejszych czasach luksusem w pewnym sensie. Beza Pavlova , puszysta, piankowa w środku z dobrą śmietaną to jest nieczęsto spotykany luksus według mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 22:19 E, beza smakuje i wygląda "jakby luksusowo", ale jest stosunkowo tania i prosta do zrobienia samodzielnie. U mnie nie kwalifikuje się do kategorii luksusu. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 19:30 dla mnie kiedys luksusowe bylo rafaello, ale to bylo daaaaaawno temu, wieki cale teraz wiem ze to ulepek ze zlym skladem Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 19:59 bardzo lubię wegańskie ciasta z Miód Malina Sadki. Pyszności. Bardzo wysoka jakość produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 20:05 Sliczne to pierwsze zdjecie, jemy oczami Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 20:10 piekne ale jak znam zycie to takie weganskie strasznie smakuja jejku, kolezanka kiedys taki cudo przyniosla na firmowa impreze, masakra to smakowalo jakby jesc na pol rozgotowana fasole bez deka cukru nie nie nie Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 20:15 no właśnie nie, są bardzo dobre. Ja jestem wybredna Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 08:46 Ojaaaa, pięknie wyglądają. Kurde, moje miasto jest naprawdę słabo rozwinięte w cukiernictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Luksusowe słodycze 27.10.25, 09:19 otóż nie te ciasta znajdziesz co niedzielę na Bazarze smakoszy. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 16:34 Dzięki Słonko, byłam tam 2 razy i to nie moje klimaty, ale może dla takiego ciasta kiedyś podjadę 😄 Widziałam, że jest jeszcze Zaczarowana Stodoła i mają podobne rzeczy jak na Bazarze. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 18:37 Tak asortyment jest bardzo podobny chociaż dużo uboższy w Stodole. Plusem jest świeże mieso, którego nie ma na Bazarze. Miód, malina, sadki natomiast póki co przynajmniej tylko na Bazarze ma swoje stoisko z ciastami. Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 13:42 W Belgii tego typu cista mozna kupic na porcje w wiekszosci sklepow Delhaize, praktycznie wszystkie mi smakuja (a weganka ze mnie zadna). Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Luksusowe słodycze 27.10.25, 09:19 popieram i sama byłam zaskoczona po pierwszych testach, że to może być aż tak dobre Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Luksusowe słodycze 25.10.25, 20:39 Niestety większość gotowców jest okropna. Z reguły piekę swoje ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 09:54 Dostaliśmy kiedyś wielkie drewniane, ozdobne pudlo od jednego z ambasadorów z krajów arabskich. Pełne bylo rozmaitych balklav, zupełnie innych od tych tureckich - były mało słodkie, ale za to z mnóstwem pistacji. Od tamtej pory nie patrzę nawet ma to, co pod nazwą "baklava" sprzedaje się w Polsce. Z dzieciństwa pamiętam pudło czekoladek w kształcie złotej sztaby z Godivy; przez wiele lat wspomnienie tych paru, które zjadłam było dla mnie synonimem słodkiego luksusu Współcześnie luksusowe cukiernictwo kojarzy mi się z ciastami i ciastkami z Lukullusa, na szczęście i w zasięgu geograficznym i finansowym. Współcześnie Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 11:22 Ale to Wyjątek dla zwykłych ematek a nie dla osób które przyjaźnią się z szejkami Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 13:44 Eeeee niekoniecznie. Kolega z pracy przywiozl kiedys dwa pudelka jordanskich slodyczy typu baklawa - jezu, jakie to bylo dobre! Malo slodnie, bardzo wyraznie wyczuwalne pistacje i inne orzechy, ultra mniam! I nieporownywalne do tego co mozna kupic w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 14:29 i pewnie nie utopione w lepkim syropie? Tez takie uwielbiam, sa mniej slodke i sa pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Luksusowe słodycze 27.10.25, 08:51 Tak dokladnie. Zrobilam sobie nawet zdjecie obu opakowan choc jakas wielka fanka slodyczy z bliskiego wschodu to nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 12:00 Właśnie Arabowie nie topią swoich ciastek w syropie. Tych tureckich nie daje się jeść, bo smakują cukrem, i słabo można poczuć cokolwiek innego. W ogóle to przypomniałam sobie, że jak moja przyjaciółka wróciła z Emiratow, przywiozła lokalne mamoule - delikatnie słodkie, bardzo aromatyczne, z mąki chyba razowej, genialne. I, niestety, zupełnie inne niż ta kaka, która pod nazwą "mamoule" sprzedają w Polsce. Dałabym dużo za przepis na tamte prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 13:36 gryfna-frelka napisała: > Eeeee niekoniecznie. Kolega z pracy przywiozl kiedys dwa pudelka jordanskich sl > odyczy typu baklawa - jezu, jakie to bylo dobre! Malo slodnie, bardzo wyraznie > wyczuwalne pistacje i inne orzechy, ultra mniam! I nieporownywalne do tego co m > ozna kupic w Europie. U mnie kiedys kolega przywiozl pudlo slodyczy ze swojego slubu w Marrakeszu, robionych przez tesciowa. To byl po prostu obled. Dceniam fakt, ze tesciowa robila slodycze na (zapewne) gigantyczne wesee, i jeszcze dla nas zostalo tak duzo! Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 20:22 Też dostałam od kogoś z kim współpracowałam, Arabki, kilka razy takie pudełko i też były pyszne. Chyba w kategorii wyjątkowych słodyczy te bym wymieniła. Odpowiedz Link Zgłoś