Dodaj do ulubionych

onlybio toner - instrukcja

26.10.25, 18:28
Mnostwo sposobow nakladania tego jest. Poprzednio nalozylam na umyte lekko wilgotne wlosy, trzymalam 30 min, wyszly za ciemne i jakies takie matowe. Chce dac kolejna szanse. Czy moge nalozyc na suche wlosy? Jak dlugo trzymac? I pozniej umyc szamponem i nalozyc odzywke? Czy moze wymieszac z odzywka/maska, nalozyc na suche wlosy a pozniej umyc szamponem? Czy po myciu z odzywka? Czy wtedy umyc szamponem? Nie lubie nakladac odzywki na skore glowy, dlatego wolalabym po tym umyc szamponem.
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 18:36
      A jaki odcień? Jasny możesz nałożyć na suche, ale wtedy trzymaj krócej, bo mocniej łapie. Potem normalnie umyć szamponem i nałożyć odżywkę. Ciemnego bym nie ryzykowała, bo nawet nałożony na wilgotne mocno łapie i właśnie po 30 minutach wychodzi za ciemny.
      Z odżywką powinien wyjść najdelikatniej, ale nie próbowałam, bo mam jasny odcień.
      • mikams75 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 19:38
        czekolada, ciemny.
        • chatgris01 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 19:48
          To bym odradzała na suche (chyba że masz gładkie śliskie niskopory), nakładałam ciemną czekoladę mojej Mam na wilgotne na 30 minut i wyszły dużo za ciemne, prawie czarne. Na szczęście to się dość szybko zmywa. Jak nałożysz na suche, to wyjdą jeszcze ciemniej, chyba że na 5 minut.
          • mikams75 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 22:29
            przetestuje dzisiaj, wymieszam z odzywka na suche i potrzymam krotko. Wole niedofarbowane niz za ciemne. Mnie wyszly troche za ciemne ale jednak nie czarne.
    • marta.graca Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 18:38
      Ja nakładałam zawsze na suche, trzymałam 10, 15 lub 30 min, a później myłam włosy normalnie, z odżywką. Jest też opcja pomieszania z maską po lub przed umyciu ( przed jako pierwsze O w OMO), ale wtedy kolor jest mniej intensywny.
    • taje Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 18:39
      O, mam świeże doświadczenie z tym tonerem. Chciałam olśnić paryskie forumki odświeżonym kolorem włosów wink, zatem zaaplikowałam sobie toner lody orzechowe na zwilżone włosy i trzymałam 20-25 min od pokrycia wszystkich włosów. Efekt minimalny (a chciałam przyciemnić zbyt rozjaśnione farbą włosy). Następnego dnia nałożyłam ponownie, tym razem na suche włosy, trzymałam 15 min i przyciemniły się. Mogłam trzymać dłużej, ale obawiałam się konsekwencji dla włosów, bo robiłam dzień po dniu. Aplikacja na suche daje najbardziej intensywny efekt. Nigdy nie myjesz szamponem po tonowaniu, tylko dobrze płuczesz i potem stylizacja jak zwykle.
      • marta.graca Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 18:43
        Ja zawsze myję.
        • taje Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 18:49
          A nie powinno się myć szamponem po tonowaniu tego typu produktami. Przy myciu wypłukujesz pigment, masz na wejściu o jedno z 8 myć mniej do czasu wypłukania (wiadomo, że z liczbą myć różnie). No i toner nakłada się zawsze na czyste włosy (czy suche czy zwilżone), więc szampon po pierwszej aplikacji jest tam doskonale zbędny.
          • marta.graca Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 19:11
            O, to ja nie nakładałam na czyste. Ale i tak byłam bardzo zadowolona z efektu.
            • mikams75 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 19:42
              no wlasnie mam brudne i rozmyslam, co zrobic.
              Po nalozeniu na czyste idealnie nie bylo, az sie prosilo, zeby zmyc szczegolnie ze skory glowy.
              • marta.graca Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 19:46
                No to w czym problem, żeby spróbować? Najwyżej będzie delikatniejszy odcień.
              • chatgris01 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 19:51
                mikams75 napisała:

> Po nalozeniu na czyste idealnie nie bylo, az sie prosilo, zeby zmyc szczegolnie
                > ze skory glowy.

Tak! Jak nakładałam na wilgotne umyte, to potem miałam zafarbowany przedziałek aż do następnego mycia, przy nałożeniu na suche i późniejszym umyciu nie ma tego problemu.
    • mocca25 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 18:46
      Kładłam na suche włosy i wymieszany x odżywka. Za każdym razem około 15 min. Kolor .brąz ale nazwy nie pamiętam. Po tygodniu śladu nie było (myje włosy codziennie)
      Z bólem wracam do henny
    • lady.madrugada Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 18:54
      Ja nakładam na suche, na 15 minut, później myję i nakładam odżywkę. Kolor espresso, stosuję między farbowaniami, żeby odświeżyć, ochłodzić kolor.
      • lewababa Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 18:59
        o, wątek dla mnie!
        myślę nad tym tonerem - ale w konfiguracji włosy bardzo jasny, chłodny blond + toner albo arbuzowy albo truskawka
        Zastanawiam się czy bedzie bardzo intensywnie czy raczej delikatnie?
        Któraś z Was próbowała w takiej konfiguracji?
        • konsta-is-me Re: onlybio toner - instrukcja 27.10.25, 11:10
          Nie próbowałam akurat tego koloru TONERU ale moje ( naturalnie ) jasne chwytają a siwe są wręcz różowe po odżywce truskawkowej.
          Wiec toner pewnie będzie silniej działał - tak zakładam, więc ostrożnie.
      • homohominilupus Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 19:11
        Bardzo ciemny ten espressso wychodzi?

Kładę lody orzechowe wymieszane z gorzką czekoladę, tez między farbowaniami. Niestety, siwych nie kryje.
        Ale będę teraz kłaść na suche umyte włosy, do tej pory myłam po.
        • lady.madrugada Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 21:28
          Jest dość ciemny, dlatego trzymam tylko 15 minut. Rozważam z kolei tę gorzką czekoladę, ale czy to rzeczywiście chłodny odcień? I również ubolewam, że nie pokrywa siwych wink
          • chatgris01 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 21:35
            Pewnie to zależy od włosów (porowatości?), bo mojej Mam ta gorzka czekolada siwiznę dokładnie pokryła (ma wszystkie siwe), tyle że wyszła zbyt ciemna, prawie czarna. Odcień chłodny.
            • lady.madrugada Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 21:44
              Pokryła dokładnie? Bo mi lekko je zabarwia, ale zdecydowanie widać różnicę. Może to kwestia tego, że Twoja mama ma wszystkie siwe i barwią się jednolicie?

Dzięki za info, że odcień jest chłodny, wypróbuję.
              • chatgris01 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 22:03
                Pokryła dokładnie, potem się musiała wysilić, żeby to zmyć (odcień jej zjaśniał do ciemnego brązu dopiero po 4 myciach).
          • homohominilupus Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 21:42
            Chłodny, tak.
            Espresso również?
            • lady.madrugada Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 22:06
              homohominilupus napisała:

> Chłodny, tak.
              > Espresso również?
              >

Tak.
          • mikams75 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 22:26
            Mam czekolade - nie do konca chlodny odcien to jest. A espresso jest ciemniejsze od czekolady czy jasniejsze?
            Siwe w miare kryje, nie do konca ale jest ok, daje dosc naturalny efekt. Ale dla mnie tez to troche za ciemny kolor jest.
            • chatgris01 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 22:30
              Są dwa odcienie czekolady. Gorzka czekolada jest chłodna, czekolada/czekoladowy ciepła.
              • mikams75 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 22:33
                mam gorzka.
                • chatgris01 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 22:36
                  I wyszedł Ci ciepły odcień?
                  • mikams75 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 23:33
                    nie dokonca cieply, ale taki typowo chlodny to tez nie jest.
                    • lady.madrugada Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 23:47
                      Espresso jest typowo chłodnym odcieniem, ale tak, jest dość ciemny. Mam włosy ciemnobrązowe, ale przy dłuższym trzymaniu to espresso wyszłoby właściwie czarne.
                      • mikams75 Re: onlybio toner - instrukcja 27.10.25, 01:47
                        Czyli espresso jest ciemniejsze od gorzkiej czekolady?
    • mikams75 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 22:30
      Zglupialam z kolorami - jak to jest z odcieniami? Mamczekolade ale moze bym kupila orzech albo espresso. Mozecie opisac te kolory? Wyjsciowy mam braz, srednio ciemny plus siwe odrosty.
      • chatgris01 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 22:35
        Z brązami zbytnio nie doradzę, bo znam tylko gorzką czekoladę, którą nakładałam mojej mamie. Sama mam bardzo jasny chłodny beżowy blond (marshmallow) i mam ochotę wypróbować frappe, bo jest chyba ciut ciemniejszy.
        A którą czekoladę masz? Bo są dwa odcienie czekolady, chłodny i ciepły (opisałam wyżej).
        • chatgris01 Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 22:36
          Ok, doczytałam, że masz gorzką.
          • mikams75 Re: onlybio toner - instrukcja 27.10.25, 07:26
            wczoraj sie przyjrzalam - tam jest taka jakby warstwaoberzynowego koloru, nawet przy plukaniu widac, ze najpierw schodzi kolor cieply, jakby oberzynowy a dopiero pozniej szary.
    • homohominilupus Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 23:48
      To jeszcze dopytam, jeśli farbuję circa co 4 tygodnie a po 2 nakładam toner na kolejne 4, to czy mi to nie zniszczy bardziej włosów niż sama farba raz na miesiąc?

Aha, i te zapachy mnie irytują. Nie lubię jak mi kosmetyk pachnie jedzeniem no.
      • lady.madrugada Re: onlybio toner - instrukcja 26.10.25, 23:52
        Nie pomogę, bo mi toner pomógł przejść z farbowania co 5 tygodni do farbowania co 8. Chociaż te tonery się wypłukują, więc chyba za bardzo nie niszczą dodatkowo? 🤔
      • mikams75 Re: onlybio toner - instrukcja 27.10.25, 01:50
        Zapach się szybko ulatnia. Też nie lubię takiego zapachu - niby czekolada a jakieś to sztuczne.
        Wg mnie mniej niszczy niż farba. Możesz toner nałożyć nawet później niż po 2 tygodniach.
    • mikams75 Re: onlybio toner - instrukcja 27.10.25, 07:33
      Melduje zainteresowanym - nalozylam na brudne i suche wlosy, toner wymieszalam z odzywka. Pozniej umylam szamponem. Z odzywka rozprowadzalo sie o wiele lepiej niz sam toner. Trzymalam 20 minut. Kolor wyszedl bardzo ladny. Wlosy tez sa lepsze dzieki temu, ze umylam szamponem po farbowaniu. Ale najwiekszy minus - siwych nie pokrylo sad
      Zastanawiam sie jak by wyszlo, jakbym sam odrost - przedzialek i skronie zafarbowala tonerem, potrzymala kilka minus a nastepnie nalozyla na calosc toner wymieszany z odzywka. Czy ktoras z was juz tak robila?
      • lady.madrugada Re: onlybio toner - instrukcja 27.10.25, 08:08
        Próbowałam, u mnie nie działa 🤷🏻‍♀️ Siwe zyskują kolor, ale i tak się odcinają od reszty.
    • kamin Re: onlybio toner - instrukcja 27.10.25, 11:35
      Na nakładam na suche (zwykle brązy). Siwe włosy pokrywa, ale szybko się z nich wypłukuje.
    • feniks_z_popiolu Re: onlybio toner - instrukcja 27.10.25, 12:02
      Pytanie poboczne.
      Czy te tonery poprawiają jakoś istotnie kondycję włosów?
      Bo jeśli mam używać tonera co 2 tygodnie to może już lepiej nakładać co 4 tygodnie farbę? Ona się tak szybko nie zmywa.
      Mnie głównie chodzi o pokrywanie siwych włosów a nie zmianę koloru farby.
      • marta.graca Re: onlybio toner - instrukcja 27.10.25, 13:17
        Niby producent twierdzi, że wygładzają i pielęgnują włosy, ale ja tego nie zauważyłam.
      • taje Re: onlybio toner - instrukcja 27.10.25, 13:38
        Moje są bardziej miękkie i bardziej się błyszczą.
      • konsta-is-me Re: onlybio toner - instrukcja 27.10.25, 14:16
        Nie.A ciemne kolory mogą wyjść matowe , bo więcej pigmentu wchodzi pod łuskę.
      • chatgris01 Re: onlybio toner - instrukcja 27.10.25, 14:20
        Poprawiać może jakoś szczególnie nie poprawiają (choć moje bardziej się błyszczą), ale wystarczy, że mi nie niszczą ani nie wysuszają. Po wszystkich używanych w domu farbach chemicznych (nawet stosowanych tylko co 4-5 tygodni) miałam wysuszone siano, a kolor blakł już po 2 tygodniach.
      • mikams75 Re: onlybio toner - instrukcja 27.10.25, 19:48
        Nie poprawiaja ale i nie pogarszaja. Wyplukuja sie ale wlosy nie sa wyplowiale tak jak po wyplukaniu farby. Wg mnie to idealne rozwiazanie na czas miedzy farbowaniem. Farby do konca nie zastapi, bo jednak slabo kryje siwe wlosy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka