Dodaj do ulubionych

Polećcie planszowki

03.11.25, 13:28
Gramy w splendor, super farmera i catana. Mamy też inne, ale najbardziej lubimy powyższe w takiej kolejności. Długo graliśmy w sabotażystę. Dixit poszło w odstawkę.
Bardzo proszę o polecenie. Córka 10 lat, uwielbia liczyć i grać. Na oku mam Calico, azul i rummikub. Nie mamy też wsiąść do pociągu. Splendor jest wyciągany prawie codziennie.
Obserwuj wątek
    • pyra_w_kraku Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 14:01
      Scrabble.
      • san_vito Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 14:05
        Nie lubimy
    • trampkoss1 Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 14:11
      Carcasonne z dodatkami
      • stara-a-naiwna Re: Polećcie planszowki 05.11.25, 18:35
        nie mam ale bardzo dużo osób poleca
        podobno warto od razu kupić wielkie pudło z wszystkimi dodatkami

a od siebie dodam
        "sen"
        "fasolki" (prosta ale dzieci lubią)

dla większej ilości osób jest taka stara fra "mamy szpiega" ale to chyba ma sens od 6 osób
      • stara-a-naiwna Re: Polećcie planszowki 05.11.25, 18:38
        nie mam ale bardzo dużo osób poleca
        podobno warto od razu kupić wielkie pudło z wszystkimi dodatkami

a od siebie dodam
        "sen"
        "fasolki" (prosta ale dzieci lubią)
        całkiem się sprawdził "ekosystem"

dla większej ilości osób jest taka stara fra "mamy szpiega" ale to chyba ma sens od 6 osób
    • laluga Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 14:35
      Bardzo lubimy Wsiąść do pociągu Europa i Tajniaków obrazkowych - szkoda, że nie ma rozszerzenia z nowymi obrazkami.
    • analoga_niet Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 14:43
      Wsiąść do pociągu bardzo lubiana u mnie.
      Jak córka wdrożona w gry to może zmierzycie się z kultową Magią i Miecz? Ona jest niby 14+ ale grałam jako 10-latka już i byłam zachwycona
    • bywalec.hoteli Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 14:48
      gram w co mi dzieci każą - zwykle przegrywam
    • danaide2.0 Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 14:51
      Wszystkie 4, których nie macie są bardzo fajne (Rummikub koniecznie z dodatkowymi jokerami), dorzucam Ostoję.
    • martishia7 Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 15:19
      Wspomniane Wsiąść do pociągu.
      W klimacie "wdrażamy się do przygodówek" fajne jest to: www.rebel.pl/gry-planszowe/kroniki-zamku-avel-2004904.html?srsltid=AfmBOorXJXAX3DQEq-bwZpjq9c9vE0fiGI__dcWqnrSg0ctJysRyHnyr
      Carcassone wielokrotnie tu polecane.
      No i rozważyłabym nauczyć grać w remika (u nas hit od 7. roku życia).
    • eglantine Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 15:27
      Jesteśmy maniakami Azula, polecam wszystkie części, może najmniej drugą. Calico też bardzo fajne, z podobnych świetny jest też Patchwork.
      • trampki-w-kwiatki Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 19:32
        Tak! Patchwork i Azul od roku jest u nas top 1 (młoda ma 9 lat)
        Ale dobrze nam wchodzi też Ogródek.
      • peli81 Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 22:53
        o, a ktorego Azula polecasz poza 1? Bo tego wlasnie gralismy i rodzina lubila smile
        • eglantine Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 23:01
          Oprócz wersji podstawowej najbardziej lubię Ogród Królowej, drugie miejsce Letni Pawilon, trzecie Witraże Sintry (w tę ostatnią jakoś najrzadziej gramy).
          • peli81 Re: Polećcie planszowki 05.11.25, 22:27
            Dzieki, kupione smile
            • eglantine Re: Polećcie planszowki 05.11.25, 23:05
              Będzie Pani zadowolona. smile
    • jkl13 Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 15:28
      Wsiąść do pociągu jest genialne. Są różne wersje, ja polecam zacząć przygodę z pociągami od Europy. Potem będziecie dokupywać kolejne wersje wink
    • hanusinamama Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 15:30
      Papua - układanie drogi przez wyspy, 4 stopnie trudności.
      Pociągi już tu wspominano
      Tokaido - piękna graficznie, podróż przez Japonię
    • berber_rock Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 16:13
      Concordia - wersja podstawowa
      City of Rome
      Africana
    • kurt.wallander Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 21:41
      No to Wsiąść do pociągu koniecznie. Kupiłabym na początek wersję Europa.

Rummikub powinien sie sprawdzić, jeśli lubi liczyć.

Calico nie znam, Azul bardzo przyjemny, gra się krótko, szczególnie fajny dla osób, które po prostu lubia układać fajne wzorki smile

Z gier, które znam i bardzo lubię, poleciłabym jeszcze:

Carcassonne

7 cudów świata

Tikal

Fauna (szczególnie dla zainteresowanych przyrodą i geografią)

Blokus

Moje córki lubiły Talisman.
      • eglantine Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 22:49
        kurt.wallander napisała:

Azul bardzo przyjemny, gra się krótko, szczególnie fajny dla o
        > sób, które po prostu lubia układać fajne wzorki smile
        >
        W podstawową wersję - zgoda. Idealna gra do kawy, rozkłada się w pół minuty, a gra kwadrans.
        Przy Letnim Pawilonie trzeba się już trochę pozastanawiać, a Ogród Królowej wymaga sporo główkowania.
        W cztery osoby rozgrywka potrafi trwać godzinę.

A jak lubicie ładne wzorki, to koniecznie Calico, szycie jak najpiękniejszych kołderek, żeby przyciągnąć jak najwięcej kotów, jest niebywale satysfakcjonujące, ale potrafi też być mózgożerne. Dla każdego coś miłego. smile
        • kurt.wallander Re: Polećcie planszowki 04.11.25, 00:01
          Tak, mamy podstawową. Obczaję pozostałe, skoro polecasz.
        • danaide2.0 Re: Polećcie planszowki 04.11.25, 10:55
          Moje dziecko grało w różne Azule, ale mamy tylko podstawowy (w wersji czekoladowej wink ) i nie zgłaszało zapotrzebowania na inne. Ale gry w zestawy to też Sagrada czy Księga zaklęć. Ta ostatnia się jakoś nie przebiła, można ją dostać w super cenie. Mnie się bardzo podobała, choć dziecko ma innych faworytów, ale za tę cenę (40 zł) szczerze polecam.
    • paszczakowna1 Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 22:20
      Nieustannie polecam Terraformację Marsa. (Wersję podstawową z Preludiami, Wenus i Kolonie są przekombinowane). Mam też sentyment do Istambułu i Agricoli (tyle że w Agricoli rozgrywka potrafi bardzo długo trwać).
      • kurt.wallander Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 22:22
        Agricola - jedna z bardziej frustrujących gier dla mnie wink Dla 10-latki chyba zbyt skomplikowana?
        • paszczakowna1 Re: Polećcie planszowki 05.11.25, 12:40
          Agricola może być nie tyle zbyt skomplikowana (w wersji "rodzinnej" zasady są bardzo proste), co przydługa i nudna. Niekorzystny stosunek czasu do zabawy. Ja lubię, ale mnie frajdę sprawia sam klimat.

Trochę podobny (również ekonomiczny, a znacznie szybszy) jest Istambuł.
      • peli81 Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 22:54
        Terraformacja Marsa dla 10 latki może być trudnawa (nie to, że niemożliwa ale może się zniechęcić bo sporo liczenia, czytania i zasad), ale poza tym podpinam się calym sercem, jedna z naszych ulubionych gier
        • evee1 Re: Polećcie planszowki 05.11.25, 12:41
          U nas terraformacja jest na pierwszym miejscu, ale to faktycznie chyba dla młodzieży już. Tym bardziej, że gra na ogół trwała około 3 godzin.
          • peli81 Re: Polećcie planszowki 05.11.25, 22:32
            No i u nas podobnie. No mysle, ze 11-12 latek, jak juz dobrze czyta, liczy i ma cierpliwosc do dluzszych rozgrywek bedzie zadowolony.
    • pixie_w_miescie Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 22:41
      Splendor na dodatki i jest wersji z bohaterami Marvela (naprawdę miła odmiana). Fajne są szybkie karcianki: "wirus" (koniecznie z dodatkami) i "mordercze krewetki". I "Szarlatani z Pasikurowic".
      • peli81 Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 22:55
        Splendor! Zdecydowanie, spełnia wszystkie warunki z postu początkowego.
        • kurt.wallander Re: Polećcie planszowki 04.11.25, 00:02
          Splendor mają.
    • peli81 Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 22:57
      Oprócz wielu już tu wymienionych polecam serdecznie K2 www.rebel.pl/gry-planszowe/k2-nowa-edycja-19374.html?srsltid=AfmBOorXqoe_R31USp6tteeknY9YmjbHu_LRDPPsnxK7di6ljx2lgViO
    • princy-mincy Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 22:59
      U nas blokus na 2-4 osoby. Ja przegrywam z synem prawie zawsze bo ja kombinuję jak położyć najwięcej moich klocków a on ma myślenie przestrzenne i ustawia tak, by jak najbardziej mi utrudnić. Gdy gramy we 3-4 osoby to on też prawie zawsze wygrywa.
    • pierwszykot Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 23:00
      Takenoko - bardzo ładnie wydana gra. Jeśli jeszcze córka jest miłośniczka pand to będzie zadowolona.
      • miurielamirsa Re: Polećcie planszowki 03.11.25, 23:10
        Rummikub z dodatkowymi dżokerami 😁to nasz ulubieniec.
        Ostatnio graliśmy w iluzje i Załóż się.
        Ostatnia ma zadania dla dorosłych i juniorów.
        • porzeczka_mocna2 Re: Polećcie planszowki 04.11.25, 10:27
          Skoro jeszcze nie macie Wsiąść do pociągu, to zachęcam, u nas długo było grane. Oprócz tego polecam:
          7 cudów świata
          Brzdęk
          Zaginiona wyspa Arnak
          • dekoderka Re: Polećcie planszowki 04.11.25, 10:36
            Ktoś miał taką sygnaturkę, bardzo mądrą:

"Nie gram w planszówki, aż tak się nie nudzę"
            Vuko Drakkainen
            • danaide2.0 Re: Polećcie planszowki 04.11.25, 10:50
              Granie w planszówki czy dogryzanie ematkom... Ciężki wybór!
      • danaide2.0 Re: Polećcie planszowki 04.11.25, 10:56
        Potwierdzam, musiałam nabyć dla nastoletniego dziecka i to nie tylko z powodu pandy.
      • paszczakowna1 Re: Polećcie planszowki 05.11.25, 12:36
        +1 dla Takenoko.
    • danaide2.0 Re: Polećcie planszowki 04.11.25, 10:49
      Wczoraj moje dziecię oświeciło.
      Jeśli twoje dziecko lubi liczyć zdecydowanie polecamy "Polowanie na robale", niedawno wznowili. Push-your-luck z arytmetyką. Super gra dla dzieci, które uczą się liczyć, ale jeszcze fajniejsza dla tych, które już umieją. I łatwa do zabrania w podróż.
    • evee1 Re: Polećcie planszowki 05.11.25, 12:45
      Bardzo starą, ale fajną grą jest labirynt www.empik.com/ravensburger-gra-planszowa-labyrinth-nowa-edycja-ravensburger,p1279280748,zabawki-p
    • palacinka2020 Re: Polećcie planszowki 05.11.25, 18:29
      Rummikab, lubię za to ze zasady tłumaczy die w 3 minuty.
    • crea.tura Re: Polećcie planszowki 05.11.25, 22:54
      A macie dodatki do Catanu? Żeglarze rozwalają system! A czy ematka podpowie fajną planszówkę dla 2 osób? Niby w wiele można, ale żeby było fajnie to jednak min. 3..
      • eglantine Re: Polećcie planszowki 05.11.25, 23:12
        Na pewno Patchwork.
        Carcassonne też IMO nic nie traci.
        Azul, Calico spokojnie.
        Karcianki wchodzą w grę? Dominion jest super.
        • danaide2.0 Re: Polećcie planszowki 06.11.25, 09:54
          We wszystkie polecone przeze mnie można fajnie grać w dwie osoby.
          Na pewno 7 cudów świata - Pojedynek to wersja dla 2 graczy, niektórzy uważają że fajniejsza od podstawowej.
          Z ostatnich nabytków: Dracula vs Van Helsing. Dla fanów gatunku.
          Ze znanych i polecanych na stronach/forach na 2 osoby: Jaipur i Rój.
          A w ogóle ważna jest nie tylko liczba, ale i osoby graczy...
      • kurt.wallander Re: Polećcie planszowki 05.11.25, 23:46
        Niektóre wersje Wsiąść do pociągu są dla 2-3 osób.

Blokus duo

• danaide2.0 Re: Polećcie planszowki 06.11.25, 10:01
          Tak, jest wersja Kraje Północy. Nigdy w nią nie grałam - podobno jest tam więcej interakcji negatywnej. Zatem jest to kwestia tego, czego od gry oczekujecie. Bo ja jestem wystarczająco sfrustrowana, gdy muszę lecieć naokoło. Gdybym miała kompletnie zablokowaną/straconą trasę albo więcej takich tras pewnie nie miałabym takiej przyjemności z gry. Takie Dookoła Świata na 2 osoby podobno w ogóle jest jak puzzle, każdy coś tam sobie układa. Nam super się sprawdza Europa z dodatkowymi kartami Europa 1912, wszystkie karty w grze, dworce odstawione i delikatnie nagięte zasady do naszych potrzeb. Czasem wchodzimy sobie w paradę, ale nie trzeba iść na noże (ani na podkłady kolejowe).
          • kurt.wallander Re: Polećcie planszowki 06.11.25, 23:25
            Ja mam duzo wersji Wsiąść do pociągu. Bardzo lubię tę grę za proste zasady, nie trzeba pół dnia czytać grubej instrukcji wink

Mamy Europę, jubileuszowe USA, Afrykę, kraje północy, UK (z drugiej strony Pennsylvania). Chyba w kraje północy najmniej gramy.

Pod wpływem tego wątku zamówiłam Azję smile

• eglantine Re: Polećcie planszowki 08.11.25, 14:49
              Też mamy kilka rozszerzeń, szczególnie polecam Indie i Japonię. Indie są ciekawe ze względu na budowania zapętlonych tras, które dają na koniec kosmiczne bonusy. A w Japonii część tras można budować wspólnie z innymi graczami, ale znacznie przyspiesza to koniec gry - shinkanseny zasuwają, wiadomo - więc można się nie wyrobić z planem.

A tak w ogóle chciałam bardzo podziękować forumce, niestety, nie pamiętam, kto to był, która polecała Ticket to Ride: Legacy. Rewelacja! Każda rozgrywka jest tak pomysłowa i urozmaicona, że przy otwieraniu każdego następnego etapu emocje były jak podczas odpakowywania prezentów pod choinką.
    • maly_fiolek Re: Polećcie planszowki 07.11.25, 08:17
      'Glutów' nie widzę. Szybka, fajna smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka