Dodaj do ulubionych

Użyj przycisk

04.11.25, 14:10
"Chcesz przejść - użyj przycisk" - nie wiem, czy nadal takie tabliczki są przy przejściu, na których naciskałam te przyciski, ale kilka lat temu były na pewno.
W przepisach: "Będziesz potrzebować mąkę, jajka, trzepaczkę".

Coraz częściej słyszę w takich konstrukcjach biernik zamiast dopełniacza - myślicie, że to już wchodzi w normę językową? Nie będziemy mieć już rządu dopełniaczowego?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Użyj przycisk 04.11.25, 14:19
      Myslę ze tak, w te strone to idzie i za jakis czas bedziemy mieć dopelniacz zachowany w paru specyficznych i mocno wrosnietych we frazeologie wyrażeniach, a reszta w bierniku. Zwlaszcza ze juz dziś cala masa rodzimych uzytkownikow jezyka nie jest w stanie ogarnąć, że rekcja czasownika różnic sie moze takze w zaleznosci od tego, czy jest on z przeczeniem czy bez 🤷‍♀️
      • madame_edith Re: Użyj przycisk 04.11.25, 16:00
        iwoniaw napisała:
        Zwlaszcza ze juz dziś cala masa rodzimych uzytkownikow jezyka
        > nie jest w stanie ogarnąć, że rekcja czasownika różnic sie moze takze w zalezn
        > osci od tego, czy jest on z przeczeniem czy bez 🤷‍♀️

Tak! Kolejny nagminny błąd. Rozpacz normalnie, jak można we własnym języku takie babole sadzić.
      • al_sahra Re: Użyj przycisk 04.11.25, 16:56
        iwoniaw napisała:

> Myslę ze tak, w te strone to idzie i za jakis czas bedziemy mieć dopelniacz zac
        > howany w paru specyficznych i mocno wrosnietych we frazeologie wyrażeniach, a r
        > eszta w bierniku.

A moim zdaniem będzie odwrotnie, dopełniacz rządzi: kupić kwiatka, wyrwać zęba.
    • analoga_niet Re: Użyj przycisk 04.11.25, 14:20
      Będziemy mieli dzięki wiązaniu buta i jedzeniu torta
      • best_bej Re: Użyj przycisk 04.11.25, 14:51
        ubieraniu buta wink
      • droch Re: Użyj przycisk 07.11.25, 09:56
        Bardzo spłycasz temat. Trend „przechodzenia” rzeczowników z grupy nieżywotnych do żywotnych (i w konsekwencji również zmiany schematu odmiany przez przypadki) istnieje w języku polskim od… XVI wieku.
    • kobieta-leniwa Re: Użyj przycisk 04.11.25, 14:56
      Myślę, że niestety ku temu zmierza nasz język. Podobnie jak zaginął wołacz.
      • krwawy.lolo Re: Użyj przycisk 04.11.25, 15:02
        I bardzo słusznie, że zaginął. Co to za pytanie "o!"? tongue_out

Ja też prawie nie używam wołacza, a forumowe dialogi zaczynające się np. od "piątaziuto", "hanusianmamo", czy "lajtovo" brzmią mi wymuszenie.
        • best_bej Re: Użyj przycisk 04.11.25, 15:05
          W tam, ja tęsknię za wolaczem i nie tylko
          youtu.be/VTBjyhMZj9I?si=7nE9YuqWJG9dlgKW
          • krwawy.lolo Re: Użyj przycisk 04.11.25, 15:11
            No dobra, to był klasyk, lepszy od "nielękajcia się tejziemi".
        • tiffany_obolala Re: Użyj przycisk 04.11.25, 15:19
          Litwo, Ojczyzno... i tak dalej big_grin
        • memphis90 Re: Użyj przycisk 04.11.25, 16:01
          Psie Sabo..!
          • homohominilupus Re: Użyj przycisk 04.11.25, 16:05
            Nienawidzę jak ktos zwraca sie do mnie w wołaczu. Mogę ugryźć.
            • kropkaa Re: Użyj przycisk 04.11.25, 16:26
              A w czym jest gorszy wołacz od mianownika czy miejscownika? Ja pytam.
            • borsuczyca.klusek Re: Użyj przycisk 04.11.25, 17:12
              Mam tak samo
            • aandzia43 Re: Użyj przycisk 04.11.25, 18:00
              homohominilupus napisała:

> Nienawidzę jak ktos zwraca sie do mnie w wołaczu. Mogę ugryźć.
              >

"Haniu/Beatko/Zosiu jak się czujesz?" "Haniu, podaj mi cukier". Dla mnie brzmi ok. "Zosia, jak się czujesz" - obleci.
              Brak wołacza spłaszcza mi melodię języka. Wolę z wołaczem.
              • krwawy.lolo Re: Użyj przycisk 04.11.25, 18:04
                Mnie wołacz imienny brzmi słodko ugrzeczniony, niezależnie od zdrobnienia. Inna rzecz, że wybrane osoby zwracają się do mnie "Kazimierzu", ale tu tkwi zamierzony komizm.
                • aandzia43 Re: Użyj przycisk 04.11.25, 18:14
                  Bo połączenie pełnej formy imienia z wołaczem może dać komiczny efekt. Ale kiedy użyjesz formy "pan" zwracając się do pana Kazimierza to "panie Kazimierzu, tędy proszę" zabrzmi naturalnie. No bo co, "panie Kazimierz, proszę tędy"? Obcesowo z kolei i jakoś tak nieuprzejmie.
                  Mówię: Gosiu, kiedy idziemy do kina? Panie doktorze, chciałam się umówić na wizytę. Tak źle brzmi?
                  • krwawy.lolo Re: Użyj przycisk 04.11.25, 18:19
                    Niestety, "pan Kazimierz" skojarzył mi się z kluczem od kabiny. Brzmi doskonale.
                  • homohominilupus Re: Użyj przycisk 04.11.25, 22:20
                    Pani+ moje imię w wołaczu jest ok. W sytuacjach nieformalnych bez pani, samo imię (moje) w wolaczu brzmi fatalnie, nienaturalnie, ble. Bardzo nie lubię
        • hanusinamama Re: Użyj przycisk 04.11.25, 16:52
          Nie, nie brzmią.
          Piszę/mówię Kasiu, Janku, Anno i dalsza część wypowiedzi.
          Mówisz Kasia chcesz herbaty?
          • krwawy.lolo Re: Użyj przycisk 04.11.25, 17:01
            Tak, "od kołyski" chyba.
            • krwawy.lolo Re: Użyj przycisk 04.11.25, 17:04
              Może to kwestia regionalna? Z drugiej strony matka zwraca się do mnie w wołaczu. Nie mam pojęcia.
              • tiffany_obolala Re: Użyj przycisk 04.11.25, 17:18
                A jak kogoś wyzywasz, to nie używasz przypadkiem wołacza? Ty ch...olerny nieudaczniku, ty k...rowo chromolona? Mam wrażenie, że tutaj wołacz ma się całkiem dobrze smile
                • krwawy.lolo Re: Użyj przycisk 04.11.25, 17:50
                  Mowa jest o imionach. W każdym razie u mnie tutaj.
      • aandzia43 Re: Użyj przycisk 04.11.25, 17:54
        Nie zaginął, używam na co dzień, Kilka osób w moim otoczeniu takoż.
      • krambambuli Re: Użyj przycisk 04.11.25, 20:00
        U mnie wołacz ma się bardzo dobrze, zwłaszcza jak gadam do psów. Bo jak inaczej powiedzieć: "No co tam, króliczku?" "No co tam, potworze?" "Chodź, żabko"
    • madame_edith Re: Użyj przycisk 04.11.25, 15:58
      10000% racji, nic mnie tak nie wpienia jak ten błąd, który powszechnieje z zastraszającą szybkością. Mało kto jeszcze poprawnie odmienia, mam wrażenie. Albo jestem przewrażliwiona.
      • homohominilupus Re: Użyj przycisk 04.11.25, 16:05
        No błąd ale dużo gorzej brzmi zawiązać buta, czy wyrwać zęba
        • kokosowy15 Re: Użyj przycisk 04.11.25, 16:21
          Czy jest to zrozumiałe? Wiadomo, jaka czynność wykonać, więc wszystko w porządku! Już były takie wątki i uczestniczki przekonywał, że puryzm językowy jest przestarzały, zasady się zmieniają itp.
          • furiatka_wariatka Re: Użyj przycisk 04.11.25, 16:31
            Zasady się nie zmieniają, ludziom się nie chce umysłu wysilać. Plus coraz mnie osób czyta książki, ogląda telewizję, a na tik toku czy instagramie wszyscy tylko ubierają buta i jedzą torta.
            • analoga_niet Re: Użyj przycisk 04.11.25, 16:39
              Oczywiście, że zasady się zmieniają. Dlatego dzisiaj powiesz „tych konstytucji” a nie „tych konstytucyj” i możesz oglądać program nagrany w studiu a nie w studio.
              • bene_gesserit Re: Użyj przycisk 04.11.25, 17:26
                Ale, no właśnie, chodzi o to, żeby to były zmiany, które się nam podobają.

Śmierć wołacza napawa mnie smutkiem, a kiedy ktoś mówi zrobilam torta gdzieś w Polsce umiera mały szczeniaczek.
                • al_sahra Re: Użyj przycisk 04.11.25, 17:42
                  bene_gesserit napisała:

>kiedy ktoś mówi zrobilam torta gdzieś w Polsce umiera mały szczeniaczek.

Z tym tortem jest jeszcze gorzej niż z butem albo zębem, bo forma "torta" w ogóle nie istnieje w języku polskim. żadnym przypadku. Podobnie żal mi szczeniaczka, kiedy czytam "narobiłaś mi smaka" - tez nieistniejąca forma.
                  • snakelilith Re: Użyj przycisk 04.11.25, 18:17
                    al_sahra napisała:

>Podobnie żal mi szczeniaczk
                    > a, kiedy czytam "narobiłaś mi smaka" - tez nieistniejąca forma.
                    >

Jak najbardziej istniejąca. W potocznym języku. Moja mama używała już w latach 70 tych, bo mniej więcej od wtedy mogłam takie rzeczy zauważać. Moja mama mówiła i mówi ciągle poprawną polszczyzną.
                    Ale to jest forma humorystyczna, podkreślająca infantylność sytuacji, do luźnych konwersacji w intymnych kręgach, a nie w państwowych przemówieniach noworocznych, czy pracach doktorskich.
                    Te co najwięcej krzyczą o poprawności języka, zwykle najmniej go czują.
                  • krwawy.lolo Re: Użyj przycisk 04.11.25, 19:25
                    Nieno, akurat "narobienie smaka" jest już starym grepsem. Starszym nawet od Ciebie. wink
                    • al_sahra Re: Użyj przycisk 04.11.25, 21:46
                      krwawy.lolo napisał:

> Nieno, akurat "narobienie smaka" jest już starym grepsem. Starszym nawet od Cie
                      > bie. wink

Ja się z tym spotkałam dopiero na forum. W mojej rodzinie mówiło się zawsze “narobić smaku”. Najwyraźniej to zależy od środowiska.
                      • krwawy.lolo Re: Użyj przycisk 04.11.25, 21:54
                        Hmmm ...
                        Zdajesz sobie sprawę, jak to mogło zabrzmieć? wink
                        • al_sahra Re: Użyj przycisk 04.11.25, 22:11
                          krwawy.lolo napisał:

> Hmmm ...
                          > Zdajesz sobie sprawę, jak to mogło zabrzmieć? wink

Oczywiście smile.
            • al_sahra Re: Użyj przycisk 04.11.25, 17:45
              furiatka_wariatka napisał(a):

> Zasady się nie zmieniają, ludziom się nie chce umysłu wysilać.

To niezupełnie tak, zasady zawsze się zmieniały, z tym, że wiele zmian językowych pochodzi właśnie z błędów gramatycznych albo nieprawidłowego rozumienia znaczenia wyrazów. Do tego dochodzą zapożyczenia z innych języków - też zawsze to było. Trzeba nie z tym wszystkim pogodzić, chociaż ciężko.
              • kokosowy15 Re: Użyj przycisk 04.11.25, 18:15
                Mnie jest raczej trudno niż ciężko, ale nie mam wpływu.
              • analoga_niet Re: Użyj przycisk 04.11.25, 18:55
                Ciężko się pogodzić to właśnie zapożyczenie z rosyjskiego.
                • al_sahra Re: Użyj przycisk 04.11.25, 21:50
                  analoga_niet napisała:

> Ciężko się pogodzić to właśnie zapożyczenie z rosyjskiego.

Przyznaję się do winy, chociaż dla mnie jest subtelna różnica między “ciężko” a “trudno” w takim kontekście (coś może nie być technicznie trudne, ale jest nieprzyjemne albo ma się jakieś opory w zrobieniu tego).
            • droch Re: Użyj przycisk 04.11.25, 22:03
              Raczej: formy skomplikowane zanikają. Język służy nie tylko do zachwycania się nim, ale również do komunikacji.
    • la_felicja Re: Użyj przycisk 04.11.25, 20:54
      Mało rzeczy mnie tak wkurza, jak ten właśnie błąd. Niestety - pewnie masz rację, to wejdzie w normę.
      Podobnie jak niewymawianie "ą" - już nawet w telewizji niektórzy prezenterzy mówią "on tu przyjechał ze swojom mamom"
      • kurt.wallander Re: Użyj przycisk 04.11.25, 21:09
        To "-om" to często wystepuje regionalnie.. Ja to słyszę u Poznaniaków.

Nawet jeden z panów dyskutujących o konkursie chopinowskim w TVP Kultura tam mówił. To nie było mocne "-om", ale słyszalne.

Mnie też się to nie podoba.
        • krwawy.lolo Re: Użyj przycisk 04.11.25, 21:19
          Prezespan jest poznaniakiem?
          • droch Re: Użyj przycisk 04.11.25, 22:13
            Raczej niechlujem…
      • al_sahra Re: Użyj przycisk 04.11.25, 21:54
        la_felicja napisała:

> Podobnie jak niewymawianie "ą" - już nawet w telewizji niektórzy prezenterzy mó
        > wią "on tu przyjechał ze swojom mamom"

A mnie dużo bardziej drażni maniera przeciwna, wynikająca z reakcji na powyższe, czyli “współczuję twoim dziecią”. Chyba nawet Prezespan mówił “wszystkim Polką I Polaką”.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka