Dodaj do ulubionych

Robot planetarny dorada potrzebna :)

25.11.25, 20:48
Ciasto drożdżowe za mną chodzi i chałka, ale ręce protestują wink Jednym słowem, przydałby się robot...

Rodzina dwuosobowa, więc misa chyba z tych mniejszych (?) A może się mylę i duża w niczym nie przeszkadza? Fajna byłaby taka z rączką, wydaje mi się bardzo praktyczna.
Raczej celuję w średnią półkę... Może kenwood kmix, może coś innego?
Poradzicie? Dziekuje smile
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 20:53
      Mam Bosch Mum, jestem zadowolona.
      Misa większa w niczym nie przeszkadza, a w ogóle to dobrze mieć dwie
    • princesswhitewolf Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 20:55
      W Lidlu szukajac podstawek do roslin widziałam w sobote czarne KitchenAid za £245. Zaloze sie ze w Polsce tez sprzedaja.
      • princesswhitewolf Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 20:56
        O taki
        • misiamama Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 28.11.25, 10:01
          mam ten model (inny kolor) i uważam że jest świetny. Dwie misy są bardzo przydatne. Nie ma problemu z ilością ciasta, tzn. bardzo dobrze radzi sobie zarówno z małą porcją np. na tartę, jak i z ogromną. Świetnie wyrabia drożdżowe, chleb, kruche, ubija pianę, miesza. Można dokupić bardzo dużo przystawek do tego głównego silnika (dokręca się je do tego wystającego kółka z przodu) do warzyw, przecierów, mięsa, makaronu. Bardzo polecam, a mam go już z 20 lat albo więcej. Zero uszkodzeń.
          • princesswhitewolf Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 28.11.25, 10:12
            Ja mam taki w wersji Millenium czerwono wisniowy. Mam przystawke obrotowa z tlokami do szatkowania, mise z plynem do lodow, do lasagne nakladke, otwieracz do puszek i rozmaite tam do krecenia ciasta te metalowe wiertla

Tzn jest ok... Ale Thermomix 7 lepszy i w zasadzie rzadziej używam KA. Tylko np jak mam ubic bialko czy smietane
      • princesswhitewolf Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 20:58
        Chociaz gdybym nie miala pieniedzy za duzo to bym kupila to raczej .
    • mysiulek08 Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 21:00
      kup podstawowa wersje mum5, przystawki zawsze mozna dokupic
      a druga misa bardzo sie przydaje

przerobilam dwa mum'y - 4 i 9optimum, czworka pracuje do dzisiaj (poszla do ludzi po 14latach sluzby) mum9 8rok kreci
      natomiast taka jak wkurza mnie kitchen aid to zaden sprzet mnie tak nie wk..l
    • mysiulek08 Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 21:01
      a watkow na temat robotow bylo sporo
    • aankaa Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 21:04
      zajrzyj na stronę Lidla
    • mysiulek08 Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 21:06
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,178682713,178682713,Robot_kuchenny_pomozcie_w_doborze.html#p178696286
    • iwles Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 21:07

Misa im większa, tym lepsza, szczególnie do drożdżowego. Zostawiasz w tej samej misie do wyrośnięcia.
      #teammum 😁
    • jkl13 Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 21:18
      Tylko kenwood wink Kup podstawowa wersję, przystawki dokupisz, jak będą ci potrzebne. I żaden robot nie ma za dużej misy, żaden. Im większa, tym lepsza.
      Ja mam kewood titanum chef od wielu już lat, używam bardzo intensywnie i jest nie do zajechania.
      • princesswhitewolf Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 21:31
        Ale wyglada jak maszyna do szycia. Boze dlaczego nie mogli nad wygladem tego popracowac
        • aankaa Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 21:34
          nie trzeba go stawiać na honorowym miejscu w kuchni wink
          • princesswhitewolf Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 21:50
            No ale ludzie ciagle uzywaja. Ja uzywam sprzety non stop.
        • jkl13 Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 22:17
          Jego wygląd zupełnie mi nie przeszkadza. Po prostu solidny, stalowy sprzęt do ciężkich zadań. I stoi na blacie w kuchni na honorowym miejscu, pokazujac już od wejścia, że to nie jest kuchnia z katalogu a taka, w której karmi się ludzi.
          • princesswhitewolf Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 22:59
            No ale to tak mozna o wszystkim: to spodnie do noszenia i odziewania a nie wygladania, to torebka do noszenia rzeczy a nie wygladania, to blat e kuchni do robienia rzeczy na nim a nie wyglądania, to szafki do trzymania w nich rzeczy a nie wygladania.. a jednak....
          • mysiulek08 Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 23:08
            mnie sie bardzo dizajn kenwooda podoba i gdyby byl u dostepny, to pewnie bym kupila jak mum dokona zywota
            • princesswhitewolf Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 23:37
              Bywa i tak. Jak to mowia o gustach nie ma co disputandum
        • leyla76 Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 28.11.25, 10:29
          princesswhitewolf napisała:

> Ale wyglada jak maszyna do szycia. Boze dlaczego nie mogli nad wygladem tego po
          > pracowac

Naprawdę wyglada aż tak źle? Ja uważam, ze wygląda spoko. Jego “brzydota” wcale mnie nie razi.
    • leepka Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 22:49
      No i dalej się waham między mum i Kenwood, nie pomogłyście 😃
      Dzięki mysiulku za link, przeoczyłam ten wątek. I faktycznie rzucę okiem na Lidl, nie brałam go pod uwagę bo chyba jest dość duża pojemność no ale skoro tak lepiej dla drożdżowego 😉
      Ale w dużej misie zrobie spokojnie ciasto na małą formę ?? Powiedzmy z 2-3 jajek i 1.5 szklanki mąki ??
      • mysiulek08 Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 23:01
        tak, zrobisz

w misie mum9 bez problemu robie ciasto np na maly keks

wieksza misa w przypadku drozdzowego, nawet na mala brioszke, sie sprawdzi, wyjmusz hak i ciasto rosnie w misie, nie brudzisz dodatkowego naczynia

a druga misa jest naprawde bardzo przydatna

na temat robota lidla czy kenwooda sie nie wypowiem, bo nie uzywalam, za to moge w 100% NIE polecic KA 😉 i lubie mumy
      • pampelune Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 26.11.25, 06:52
        leepka napisała:

> Ale w dużej misie zrobie spokojnie ciasto na małą formę ?? Powiedzmy z 2-3 jaje
        > k i 1.5 szklanki mąki ??

Misa w Mum jest specjalnie tak wyprofilowana, że można w niej nawet ubić białko z 1 jajka. Sorawdzone.
    • mikams75 Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 25.11.25, 22:52
      ja akurat w moim cenie sobie dwie misy - duza i mala. Obie sie przydaja. Duza ma raczke i to tez super jest.
      Mam kitchenaida ale nie wiem cz cenowo podpasuje. Trzeba sie czaic na promocje.
      Mialam okazje korzystac z kenwooda i tez jest dobry, ale wizualnie mnie sie nie podoba.
    • ruscello Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 26.11.25, 07:23
      Ja się ostatecznie zdecydowałam na Bosh mum 5 i jestem zachwycona. Dzięki niemu w ogóle zaczęłam piec drożdżowe wyroby. Miski mam dwie.
    • iberka Re: Robot planetarny dorada potrzebna :) 28.11.25, 10:37
      Bosch Mum mam od 16 lat - niezawodny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka