Dodaj do ulubionych

Walizka na prezent

30.11.25, 09:28
Wysyłam prezent do domu dziecka (świąteczna akcja w pracy). Ten prezent to walizka. Mam dylemat czy wysłać ją tak po prostu w kartonie tak jak przyszła do mnie czy jakoś oznakować no bo opakować na prezent to raczej nie bardzo... Nie wiem czy dadzą ją dziewczynie w kartonie czy odpakowaną.
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: Walizka na prezent 30.11.25, 09:39
      Czemu nie możesz zapakować tego kartonu w świąteczny papier?
      • mia_mia Re: Walizka na prezent 30.11.25, 09:46
        To będzie wysyłane papier, raczej tego nie wytrzyma, w najlepszym razie będzie w opłakanym stanie, w gorszym zostanie zerwany, razem z etykietą adresową.
        • kocynder Re: Walizka na prezent 30.11.25, 10:42
          Bzdura.Znaczy, że dojdzie w stanie opłakanym. Nie dalej niż w ubiegłym tygodniu odebrałam dwie paczki "podchoinkowe" od przyjaciół, obie szły pocztą polską, obie w formie "karton owinięty w papier kolorowy", obie przyszły nienaruszone. Owszem, etykieta adresowa zostanie zerwana razem z papierem w gwiazdki pod choinką, ale bez przesady, nie mam dla opakowania nabożeństwa, więc nie rozumiem zastrzeżeń, że "zostanie zerwany, razem z etykietą adresową" - bo to jest raczej oczywiste.
          • eliszka25 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 11:09
            Wcale nie żadna bzdura. Można oczywiście mieć szczęście i paczka przyjdzie w stanie nienaruszonym, ale nie raz i nie dwa zdarzyło mi się, że karton był brudny, jakiś róg naderwany czy inaczej uszkodzony. Walizka będzie raczej w dość sporym kartonie, a to zwiększa prawdopodobieństwo jego przesuwania, czyli pobrudzenia.

W oderwaniu papieru razem z etykietą adresową chodziło raczej o to, że osoba odbierająca paczkę będzie chciała oderwać etykietę i podrze papier, a nie, że zostanie ona zerwana podczas odpakowywania prezentu.
          • mia_mia Re: Walizka na prezent 30.11.25, 12:11
            Miałam na myśli to, że te papiery lubią się drzeć i pechowo może podrzeć się tak, że nie dotrze do adresata, bo razem z nim odpadnie etykieta. Ozdobne papiery są cieniutkie i mi się drą czasem już przy pakowaniu, a inwestować w kilka rolek porządnego na karton od walizki moim zdaniem nie warto.
            • kocynder Re: Walizka na prezent 30.11.25, 12:30
              Kilka razy paczki owijałam kolorowym papierem, zwykle jest właśnie dość mocny, lakierowany, więc żaden mi się nie rozrywał. Ale popieram radę Ga-ti, jeśli masz wątpliwości: ozdób samą walizkę (kokardka, mini bombeczka), a pudło oklej papierem, przyczep "wizytówkę" np "Od Mikołaja dla Kasi" i całość owiń streczem. Dopiero na strecz naklejka pocztowa z adresem.
              I fajnie.
    • mia_mia Re: Walizka na prezent 30.11.25, 09:43
      Na karton naklej jakieś świąteczne naklejki, a do rączki przywiąż jakąś efektowną kokardę, jakby nie dali będzie w jakiś sposób ozdobiona świątecznie. Pakowania kartonu w papier nie polecam.
      • eliszka25 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 10:11
        Też odradzam pakowanie zewnętrznego kartonu. W najlepszym razie papier będzie brudny, a całkiem możliwe, że po prostu podarty.
        • heca007 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 10:19
          Różnie z tym bywa. W środę wysłałam przez paczkomat DHL dość dużą paczkę do córki do NL. Tekturowe pudło zapakowane w papier prezentowy. Dobrze oklejone taśmą. Wczoraj wieczorem już była w Arnhem w doskonałym stanie.
          • eliszka25 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 11:12
            Może być różnie, jasne. Jednak założę się, że zdarzyło ci się dostać też paczkę, która była np. pobrudzona. Zwłaszcza gdy to duży karton, który zwiększa szanse przesuwania paczki.
            • marzenka12 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 11:29
              Zawsze mozna uzyc kolorowego papieru, przykleić do kartonu (polecam klej w sprayu) a narożniki zabezpieczyć przeźroczystą taśmą klejąca. Nic sie nie stanie
              • eliszka25 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 12:02
                Możesz na karton nakleić, co ci się tam podoba, ale nic nie zagwarantuje, że w transporcie paczka się choćby nie pobrudzi.
                • marzenka12 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 12:31
                  Dlatego napisalam o kolorowym papierze, jak dobierzesz dobrze to nie zauważysz ze paczka ma troche kurzu. Chyba ze zakładasz wysyłkę wozem z obornikiem, to chyba tylko wtedy możliwe sa te potworne szkody ktore tu przewidujesz
                  • eliszka25 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 13:30
                    Nie chodzi o kurz. Wystarczy, że pogoda będzie brzydka, a kurier kilka razy wejdzie do samochodu żeby przesunąć większe kartony i już spod kartonu może być nieźle usyfiony. Zwłaszcza teraz, kiedy bardzo często na dworze jest chlapa.

Jeśli dostajesz paczki uwalane obornikiem, to może zmień kuriera. U mnie zdarza się błoto.
    • eliszka25 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 10:10
      Rozumiem, że wysyłasz w sensie dosłownym, czyli pocztą czy tam kurierem. W takim razie nie pakowałabym kartonu w ozdobny papier, bo to nie ma sensu. Możesz ewentualnie nakleić jakieś świąteczne naklejki czy coś. Ja bym przed wysłaniem otworzyła paczkę i zapakowała samą walizkę. Może nie dosłownie w sensie owijania papierem, ale np. przewiązałabym jakąś ozdobną wstążką lub zrobiła ładną kokardę na rączce czy coś w tym stylu. Wysłałabym dalej w kartonie, w którym przyszła do mnie.
    • pepsi.only Re: Walizka na prezent 30.11.25, 10:15
      A możesz otworzyć ten karton? Jeśli tak, to może chociaż do rączki dowiąż jakąś fikuśną kokardę świąteczną, i wsuń kartkę z życzeniami wesołych świat itp...
    • marzenka12 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 10:21
      Mozna przewiązać walizkę kokardą, przyczepić świąteczne zawieszki do raczki np takie filcowe male zwierzątka na choinkę, czapke Mikołaja, nakleić zimową naklejkę okienną. Mozna dokupić komplet czapka +szalik i na rączkę dać czapke a walizkę opatulona szalikiem.
    • swiecaca Re: Walizka na prezent 30.11.25, 10:51
      Dziękuję, dowiążę kokardę a w walizce będzie jeszcze drobiazg+ kartka. Ten karton już jest dość brzydki, mam nadzieję że odpakują
      • marzenka12 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 11:04
        Nie ma brzydkich kartonów, jest tylko brak wyobraźni
        • mika_p Re: Walizka na prezent 30.11.25, 11:07
          marzenka12 napisała:

> Nie ma brzydkich kartonów, jest tylko brak wyobraźni
          >

A na zdjęciach pudełka zapakowane w papier.
          • marzenka12 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 11:10
            Ale po kartonie tez chyba mozna malować, czy nie?
            • memphis90 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 11:34
              Tak, tylko że ten karton często ma nadrukowane informacje od producenta, logo, list przewozowy, jest obklejony taśmą, gdzieś tam wgnieciony, przybrudzony tu, naddarty tam…

Nie do porównania ze świeżutkim gładkim papierem pakowym sliczniusio pomalowanym w gwiazdeczki i mordeczki zwierzątek 🤔
              • marzenka12 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 12:32
                Dlatego pytam czy mozna, bo nie wiadomo jak wyglada
        • mikams75 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 13:41
          juz widze te uszka po wyprawie kurierem big_grin
    • malaperspektywa Re: Walizka na prezent 30.11.25, 12:22
      Kup złoty spray i pomaluj karton. Tu możesz dowolnie użyć fantazji.
    • ga-ti Re: Walizka na prezent 30.11.25, 12:22
      Wysyłałam kilka razy, karton zawinęłam w kolorowy papier a wszystko w strecz (jak duże pudło) lub okleiłam taśmą przezroczystą. Doklejałam też karteczke z info "dla Kasi od Mikołaja". Zawsze to fajniej dostać świąteczną paczkę 🙂
      Ale możesz też samą walizkę ozdobić.
      • marzenka12 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 12:33
        Zaraz Ci napiszą, ze strecz sie porwie, karton zabrudzenia, papier zeżrą myszy z magazynu inposta
        • mika_p Re: Walizka na prezent 30.11.25, 13:10
          Strecz się nie porwie, ale to nie powinien być pierwszy wybór do pakowania paczki, bo utrudnia sortowanie, strecz jest bardziej przyczepny niż sam karton.
          Jeśli miałabym się upierać przy pakowaniu takiego prezentu, to w papier poszlaby walizka saute i opakowana do zewnętrznego kartonu
          • mika_p Re: Walizka na prezent 30.11.25, 13:11
            A, wszelkie sznureczki, wstążeczki i inne takie na zewnątrz paczki mogą być przyczyną osmowy przyjęcia paczki do wysyłki - znów kwestia sortera
    • ophelia78 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 12:35
      Walizkę owijasz świątecznym papierem, na to folia babelkowa zeby papier świąteczny przetrwał i to wszystko w karton transportowy (jesli sie zmiesci to ten w ktorym sama dostałaś walizke). I voila!
    • mikams75 Re: Walizka na prezent 30.11.25, 13:21
      Mozesz opakowac walizke w papier ozdobny i wsadzic w karton, a karton dodatkowo ozdobic naklejkami. Wiec w ktoryms momencie odpakowywania bedzie akcent prezentowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka