Dodaj do ulubionych

Wynajem krótkoterminowy

26.12.25, 08:58
Czy przeszkadzało by wam gdyby wasi sąsiedzi wynajmowali w ten sposób mieszkanie turystom? Czy prezydent powinien zawetować ustawę ograniczającą taki najem?
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 09:06
      Przeszkadzało. Niech podpisuje.
    • bromba11 Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 10:06
      Tak, powiedz prezydentowi żeby podpisywał.
    • aankaa Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 10:41
      akurat tym zajęli się eurogryzipióry big_grin

www.domiporta.pl/informacje/a/w-2026-roku-nie-wynajmiesz-mieszkania-na-dzisiejszych-warunkach-nowe-zasady-7250#s=BoxOpImg5

wygląda na to, że o tańszych noclegach możemy już tylko pomarzyć...
      • zanetka.x Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 10:46
        Przepisy UE wejdą o ile prezydent ich nie zawetuje. Wejście tych przepisów to ograniczenie działalności gospodarczej, a to jest niekonstytucyjne. Poza tym Polacy lubią wypoczywać w bloku, a nie lubią hoteli zatem liczą na weto prezydenta.
        • ardzuna Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 13:44
          Skąd wiesz w swojej rosyjskiej farmie trolli, czego chcą Polacy?
        • aankaa Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 15:12
          Polacy lubią wypoczywać w bloku, a nie lubią hoteli

gdzie to wyczytałaś?
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 10:47
        Do spania w podróży służą hotele - różnej klasy, więc tanie też. Najem krótkoterminowy to rak.
        • zanetka.x Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 10:52
          Z rodziną 4 osobową lepiej wynająć apartament 2 pokojowy za 500 zł, niż hotel jednopokojowy z dostawkami za 1000 zł. Do tego pani domu może gotować sama posiłki bo jest aneks kuchenny. Można oszczędzić wtedy kasę na restauracjach.
          • aankaa Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 13:48
            pani domu może gotować sama posiłki bo jest aneks kuchenny. Można oszczędzić wtedy kasę na restauracjach

jak zostaną w domu to zaoszczędzą nawet te 500 zł/noc
          • chicarica Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 15:00
            Brzmi jak wakacje moich marzeń, przy garach. Już nie wspomnę o takim drobiazgu jak "pani domu" defaultowo gotująca, bo "panu domu" łapki urwało.
            • aankaa Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 15:13
              pan domu przygotowuje drinki z lokalnych trunków
              • chicarica Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 10:56
                I deskę tapas, rozumiem.
            • trampki-w-kwiatki Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 10:11
              A ja mam trochę inną perspektywę. Kilka lat temu zabrałam moich troje seniorów z rodziny do Sopotu. Wynajęliśmy właśnie takie mieszkanie blisko wszystkiego. Niestety, wybiórczość pokarmowa seniorów bywa bardziej upierdliwa niż ta dziecięca, więc potrzebowaliśmy kuchni, żeby każdy tę kolację czy śniadanie zjadł o swojej porze i z ulubionych składników. Zwykle szukam mieszkań w miejscach gdzie cały budynek czy osiedle są zbudowane pod turystykę, tam akurat był to zwykły budynek mieszkalny na Monciaku. Było to wtedy super rozwiązanie, trzy sypialnie, salon, kuchnia. Łatwe dojście do stacji kolejowej, molo na wyciągnięcie ręki.
              Gdy wyjeżdżam z dzieckiem kuchnia też się przydaje, bo niestety z bogatej oferty hotelu to ona zjadała dotąd tylko kakao...
              Do rzeczy, wiem że najem turystyczny w zwykłym bloku to rak dla mieszkańców i miast. Odnoszę się tylko do tego, że mieszkania na wynajem w celach turystycznych też są potrzebne i w niektórych sytuacjach bardzo wygodne.
              • pleszkazlasu Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 10:19
                To nie jest w sumie „inna perspektywa” tylko perspektywa całej masy osób z większymi rodzinami, małymi dziećmi i takich, którzy na przykład lubią gotować na wakacjach - jak ja smile
                Jeździmy najczęściej na południe, gdzie pełno pysznych, świeżych warzyw. Uwielbiamy na śniadanie czy kolację po prostu nakroić owoców i warzyw z hummusem czy innym dipem i świeżym chlebkiem‚ popić lokalnym winem. Albo arbuza czy melona prosto z lodówki.
                Niestety w hotelu czesto nie ma miejsca na przygotowanie i zjedzenie takich rzeczy, trzeba się gniesc gdzieś na biurku i jeść kolo telewizora smile
                Na krótkie wyjazdy często bierzemy hotel, ale na dłuższe wakacje na luziku lubię mieć dostęp do normalnej kuchni, pralki etc. Apartamenty w hotelach, jeśli są, są bardzo drogie.
                • trampki-w-kwiatki Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 10:28
                  Przypomniałaś mi właśnie, że kiedy jeszcze jeździłam do Włoch to wynajmowaliśmy mieszkanie blisko targów z żywnością, żeby móc nacieszyć się sporządzaniem posiłków z lokalnych produktów.
                  Tylko pamiętam, że tam były całe kamienice takich mieszkań na wynajem.
                  • dreg13 Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 10:59
                    No właśnie - całe kamienice mieszkań na wynajem. A gdzie mają mieszkać ludzie na stałe?
                • chicarica Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 10:57
                  Do takich celów są aparthotele. Też czasem korzystam i się to sprawdza. Apartamenty turystyczne w budynkach mieszkalnych to rak.
                  • iwles Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 13:20

A czy aparthotele to nie apartamenty w bloku, normalnym bloku, tyle że administracyjnie skupione w jednym konsorcjum?
                    • una_mujer Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 11:18
                      Niekoniecznie; w miejscowościach turystycznych to są często budynki od początku projektowane jako hotelowe. W centrach miast natomiast owszem, zdarza się, ale tu nie ma większej róźnicy, czy przeznaczając cały budynak na hotel ktoś w środku zaprojektuje małe pokoiki czy większe apartamenty - i tak jest to hotel.
                    • chicarica Re: Wynajem krótkoterminowy 01.01.26, 12:08
                      Aparthotel to z założenia cały budynek wybudowany na cele hotelowe, ale nie ma w nim pokoi i najczęściej nie ma też usług typowo hotelowych typu śniadanie, pranie itp. Są w nim za to takie jakby małe mieszkanka z wyposażeniem typu kuchnia, pralka itp. Przystosowane do dłuższych pobytów po prostu, ale z racji tego że to oddzielny budynek to nie generuje problemu dla stałych mieszkańców.
          • yenna_m Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 17:03
            Prezydent bardzo straci na tym wecie.
            • zanetka.x Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 17:18
              A dlaczego? Polacy chętnie wynajmują apartamenty na booking.
              • yenna_m Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 17:34
                zanetka.x napisała:

> A dlaczego? Polacy chętnie wynajmują apartamenty na booking.

Ja nie. Wolę hotel lub jakiś dobry ośrodek z domkami, oferujacy usługi hotelowe, śniadanie, saunę, itp.
                Mieszkanie w bloku? Nieeee...
                • iwles Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 17:42

Jeżeli mowa o urlopie to tak.
                  Ale jeśli chodzi o 1 nocleg, szczególnie w jakimś konkretnym celu, to szukam apartamentu, który znajduje się najbliżej (np. szpitala, w którym mam wizytę/badania, czy dworca, na którym mam przesiadkę itp). Hoteli w najbliższym sąsiedztwie często nie ma. Albo jest problem z wolnymi pokojami. Tym bardziej, że nie da się takich terminów przewidzieć z dużym wyprzedzeniem
                  • abria Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 19:54
                    to trudno: nie bedziesz jezdzic
                    • iwles Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 20:18

Gdzie? Do lekarzy?
                      • abria Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 20:23
                        tak
                        • iwles Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 20:26

W takim razie cale szczęście, że zakład pogrzebowy mam blisko, rodzina nie musiałaby rezerwować noclegu.
                          • abria Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 20:38
                            na pogrzeby sie bierze hotele
              • chicarica Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 12:23
                Jestem Polką i nie wynajmuję chętnie. Mój mąż też jest Polakiem i też nie przejawia takich chęci.
        • hanusinamama Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 21:36
          w wielu miejsach nie ma hoteli z pokojami 4 czy 5 osobowymi.... Jak jade na 3 dni ok hotel moze byc ale jak jade na tydzien to wolę mieszkanie a nie gniecenie się w pokojiku
      • abria Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 14:11
        wygląda na to, że o tańszych noclegach możemy już tylko pomarzyć...

i bardzo dobrze
      • chlodne_dlonie Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 17:53
        aankaa napisała:

> akurat tym zajęli się eurogryzipióry big_grin
        >
        > www.domiporta.pl/informacje/a/w-2026-roku-nie-wynajmiesz-mieszkania-na-dzisiejszych-warunkach-nowe-zasady-7250#s=BoxOpImg5
        >
        > wygląda na to, że o tańszych noclegach możemy już tylko pomarzyć...
        >
        >
        >

Broń obosieczna wink
    • marzenka12 Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 14:15
      Tak przeszkadza. Najem krótkoterminowy w blokach mieszkalnych to przekleństwo, szatańskie i powinno zostać zakazane
    • gwiazda_z_mazdy Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 14:22
      Bliski mi starszy członek rodziny miał takie sąsiedztwo. Głośne powroty o wszelkich możliwych porach, goli kolesie zamykani na balkonie (jakiś chyba challenge sobie zrobili), chlew w windzie. Najgorsi nie są turyści, bo oni śpią, jedzą śniadanie i biegną dalej. Najgorsi są imprezowicze, którzy biorą "apartament", żeby zrobić balangę i po niej nie sprzątać - takie sąsiedztwo jest bardzo uciążliwe. Na szczęście w końcu jakis najemca tak ten lokal zdemolował, że właściciel sam zrezygnował z interesu i wynajął długoterminowo jakiejś bezgłośnej parze.
      • chicarica Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 15:01
        Ematka kiedyś argumentowała że ma takie apartamenta u siebie w bloku i w ogóle to nie przeszkadza nic a nic, a jak hałasują to można wezwać policję.
        • gwiazda_z_mazdy Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 15:29
          Cóż. Może ematka ma inny standard spokoju niż starszy mężczyzna, ale demografia jest jaka jest i coraz więcej bedzie starszych, którzy są całą dobę w domu.

Sama nie nocuję w takich przybytkach, bo uważam, że to rozwala miasta od środka, niszczy rynek nieruchomości i sprzyja różnym patologiom. Szczęśliwie mieszkam w mieście idealnie bezużytecznym turystyczne, więc w moim bloku nic takiego nie powstanie. Q
          • chlodne_dlonie Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 18:25
            Szanuję nie wynajmowanie w imię W - serio serio
            Ale jednak wielu ludzi korzysta/ło, by obniżyć koszty podróży.
            W tym i ja, choć raptem dwa razy. Ale uważam, że w przypadku prawdziwego turysty to jest/była OK opcja - niższa cena noclegu (od hotelowego pokoju, choć nie zawsze) plus często okazja do poznania ludzi tam mieszkających (dla mnie spory plus, zazwyczaj). A turysta (a nie imprezowicz) po prostu śpi, bierze prysznic i ewentualnie korzysta z kuchni by przygotować sobie posiłek. I tyle - win win situation wink
            Szkoda by było wylać dziecko razem z kąpielą imo.
            • gwiazda_z_mazdy Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 20:39
              Kiedyś korzystałam, potem poczytałam o tym, jak to destrukcyjnie wpływa na centra miast, zaparłam się i przestałam.
              Nikogo nie oceniam, po prostu mam swoje małe bunty konsumenckie, ktore nic nie znaczą. Czy na przykład Amazon wie, że go bojkotuję? Sądzę, że nie wie i airbnb też nie wiedzą wink
              Rzadko sypiam w dobrych hotelach, Ibisy na ogół wychodzą cenowo tak samo. Chociaż fakt, że w porównaniu do niektórych stylowych mieszkań w zabytkowych centrach miast, Ibisy są naprawdę szkaradne.
              • chicarica Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 09:45
                Mam tak samo, minibojkotuję.
          • bromba11 Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 12:20
            Z tą turystyką teraz jest tak, że coraz trafniejsze staje się przekleństwo: "Obyś mieszkał w mieście atrakcyjnym turystycznie".
            • trampki-w-kwiatki Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 21:52
              Trochę tak 🙄
        • kocynder Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 09:50
          A goowniarze ubawieni potraktują wjazd policji (o ile przyjedzie) jako dodatkową atrakcję. Moja ciocia mieszka tak niefortunnie w "fajnym imprezowo" miejscu i ma takie "czarowne" sąsiedztwo. Nie przyjeżdżają niemal nigdy turyści chcący pozwiedzać okolicę, nie przyjeżdżają seniorzy do szpitala wraz z "pilotującą rodziną, nie przyjeżdżają rodziny 2+2 czy 2+3. Za to co weekend niemal przyjeżdżają 5 - 6 małolatów,drą ryje, chleją, rzygają/sikają na klatce schodowej i w windzie, syf nieziemski robią, a właściciel mieszkania siedzi w Niemczech i ma doopie, zgodnie z prawem wolno mu. Policja odmawia interwencji, bo w sumie wiedzą, że nic nie mogą i nic to nie da, wolą wysłać radiowóz do zdarzenia, gdzie serio mogą coś zrobić, a nie szarpać się z gnojkami...
          • chatgris01 Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 10:08
            No to dreg13 dała w tym wątku całkiem konkretne rady, jak takim uprzykrzyć życie cool
            I też policja nie przyjedzie.
            • kocynder Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 10:23
              "Wyłączanie prądu w lokalu, usuwanie skrzyneczek na klucze, codzienne zmienianie kodu do furtki i drzwi na klatke"

W bloku mojej cioci wyłączyć prąd w lokalu może tylko administracja/elektryk (ewentualnie trzeba by się włamać do jego "skrzynki"), zmiana kodu do klatki schodowej - każdy lokal ma swój, odrębny kod i zmiana wyłącznie na życzenie właściciela lokalu. Pozostaje tylko niszczenie tych skrzyneczek na klucze, ale to blok w większości starych ludzi, kto ma to niby robić? Pomijam już tu drobiazg, że jednak większość cywilizowanych ludzi ma wewnętrzny opór przed niszczeniem cudzego mienia.
              • dreg13 Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 10:57
                I tu serdecznie współczuję. Jedyna rada to właśnie totalne zdemolowanie mieszkania samodzielnie i rozpalenia ogniska na środku, żeby nakład na remont był większy niż zysk z najmu.
                Jak również dosyć proste w obsłudze wlewanie super glue do zamka - bo kamer to tam na pewno nie ma. No ale właśnie tu wychodzi opór przed niszczeniem cudzego mienia.
              • abria Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 16:22
                Skrzynki elektryczne mają uniwersalne klucze i właśnie takim wyłączałam prąd krótkoterminowym - w ich skrzynce a nie mojej. Co się wiązało z ich telefonem po nocy do właściciela i płaczem że nie ma prądu (i bardzo dobrze, niech nie śpi spokojnie skoro i ja nie mogę spać).

to blok w większości starych ludzi, kto ma to niby robić?
                ciekawe, że stare dziady są tylko mocne w gębie jak trzeba ciężarną wywalić z miejsca w tramwaju albo zagłosować na strefy wolne od lgbt, a jak trzeba coś zrobić dla siebie to olaboba. To niech cierpi.
              • abria Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 16:33
                zreszta niech sama wynajmie na 3 dni - i zaprosi tam 20 bezdomnych

• chicarica Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 15:03
      Oczywiście że by mi przeszkadzało, na szczęście mi to nie grozi bo w regulaminie mojej wspólnoty nie istnieje opcja podnajmowania bez zgody wspólnoty. Jestem zdania że to powinno być zakazane prawem. Chcesz robić biznes pt. hotel czy pensjonat, świetnie, zbuduj hotel/pensjonat i tam wynajmuj, nie ma sprawy, mogą być nawet wielopokojowe apartamenty z kuchniami i pralkami. Ale NIE w bloku gdzie toczy się normalne życie mieszkańców.
      • nigolla Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 16:56
        chicarica napisała:

> Oczywiście że by mi przeszkadzało, na szczęście mi to nie grozi bo w regulamini
        > e mojej wspólnoty nie istnieje opcja podnajmowania bez zgody wspólnoty.

Jeśli to Polska to taka opcja jest bezprawna, bo nie można żadnym regulaminem zakazać rzeczy zgodnych z prawem. Ktoś "złamie" regulamin i co mu zrobicie?
        • aankaa Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 17:08
          Jeśli to Polska

skąd założenie, że wszystkie forumki mieszkają w Polsce?
          • yenna_m Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 17:15
            Autorka pyta, czy Nawrocki powinien zawetować ustawę. To raczej ogranicza pytanie do mieszkanek Polski.
            • aankaa Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 23:21
              dowcip polega na tym, że to nie Polska a Europa ma te problemy. A w zasadzie ich atrakcyjne turystycznie miasta. I to ich włodarze rozpoczęli walkę z najmem krótkoterminowym. U nas to dopiero raczkuje
        • dreg13 Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 18:54
          Wyłączanie prądu w lokalu, usuwanie skrzyneczek na klucze, codzienne zmienianie kodu do furtki i drzwi na klatke itp - takie małe upierdliwości, na ktore gotowi są ludzie stale mieszkający obok. Mozna isc skarżyć się na policję i do wszystkich świętych - powodzenia.
          • iwles Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 19:01
            dreg13 napisała:

> Wyłączanie prądu w lokalu, usuwanie skrzyneczek na klucze, codzienne zmienianie
            > kodu do furtki i drzwi na klatke itp - takie małe upierdliwości, na ktore goto
            > wi są ludzie stale mieszkający obok.

Niby jak mają to zrobić sąsiedzi?

• dreg13 Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 19:11
              Normalnie. Nie mozna zakazac najmu, ale mozna uprzykrzyc życie, jak jest porozumienie mieszkańców. Calą operację w dodatku przeprowadzała ochrona budynku. A za zamontowanie skrzyneczek bez zezwolenia wspólnoty wlasciciel mieszkania dostał odpowiednią fakturę (demontaż, malowanie).
              • aankaa Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 23:23
                nie każdy budynek ma ochronę, niepotrzebna jest osobna - jak to piszesz - skrzyneczka, wystarczy na zwykłej pocztowej zamontować nakładkę
                • pleszkazlasu Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 10:07
                  Skrzynka pocztowa w bloku nie jest własnością lokatora i nie może sobie na niej montować czego chce.
          • abria Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 19:50
            dokładnie: sama wyłacząłam prąd w takim lokalu, bo bezpieczniki były na korytarzu i miałam klucz do skrzynki

a skrzyneczki na klucze mozna usuna mlotkiem i nikt juz nie wejdzie
            • dreg13 Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 11:02
              Jest tez doskonaly sposob, zeby sie pozbyc zabawowo takiego mieszkania. Wynająć samemu, zrobic imprezę stulecia z przypadkowymi naćpanymi ludzmi, policją i dokonac zniszczen. Tak jak na Marszałkowskiej kilka miesiecy temu. Mysle, ze wlasciciele juz w taki najem wiecej nie pójdą.
          • chicarica Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 11:00
            Oraz ogólnie upierdliwości które spowodują, że taki apartament dostanie złe opinie i właściciel nie będzie mieć klientów. Kto się będzie chciał użerać na wakacjach z wrednymi sąsiadami? Nikt. No właśnie. Idźcie tą drogą.
            • kocynder Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 10:28
              "ogólnie upierdliwości które spowodują, że taki apartament dostanie złe opinie i właściciel nie będzie mieć klientów. Kto się będzie chciał użerać na wakacjach z wrednymi sąsiadami? Nikt."

I tu się mylisz. Nikt normalny - owszem. Ale dla małolatów przyjeżdżających pochlać - taki upierdliwy zgred to dodatkowa frajda. Bo fajnie pruje mordę taki dziad parchaty czy baba bez zębów, c'nie? Można mu filmik nakręcić i wrzucić na sociale. A jak już po pały zadzwoni to znaczy, że impreza udana! uncertain
              • abria Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 16:15
                to ma boleć nie tylko małolatów (wyłączenie prądu w trakcie imprezy) ale i właściciela (każda zniszczona skrzyneczka i zniknięcie kluczy to sytuacja gdy musi kogoś z tymi kluczami wysłać lub sam przyjechać)
        • chicarica Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 11:01
          Na szczęście tu mamy narzędzia włącznie z wykluczeniem z członkostwa we wspólnocie i tym samym zmuszenie do wyprowadzki i sprzedaży mieszkania.
        • chicarica Re: Wynajem krótkoterminowy 01.01.26, 12:12
          Nie jest to Polska, nie chce mi się tu tłumaczyć modelu w oparciu o który funkcjonuje wspólnota, ale jest to model dzięki któremu cały kraj w praktyce nie ma problemu z airbnb w blokach mieszkalnych, ponieważ wynajmowane są wyłącznie domy prywatne (najczęściej letniskowe) lub pojedynczy pokój w mieszkaniach w których właściciel faktycznie mieszka na stałe.
    • 71tosia Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 19:44
      Obowiązek rejestracji najmu krótkookresowego to Rozporządzenie UE, nie wymaga implementacji do prawa krajowego więc i podpisu prezydenta.
      • aankaa Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 23:24
        Rozporządzenie UE, nie wymaga implementacji do prawa krajowego więc i podpisu prezydenta.

obyś się nie zdziwiła co jeszcze obecny może wymyślić...
        • 71tosia Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 00:53
          Nie ma co tu wymyślać - każdy obywatel czy instytucja w UE musi stosować prawo określone w rozporządzeniu UE nawet jeżeli prawo krajowe stanowiliby inaczej. Implementuje się dyrektywy - tu każdy kraj ma pewną swobodę w dostosowywaniu swojego prawa do unijnego - zwykle taka implementacja trwa dwa lata.
    • pffpffpff Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 20:56
      Tak. Może podpisywać.
    • kropkaa Re: Wynajem krótkoterminowy 26.12.25, 21:02
      A co mnie obchodzi twój prezydent? Nie sądzę, by słuchał jakiś trololili.
    • arthwen Re: Wynajem krótkoterminowy 27.12.25, 23:34
      Oczywiście, że to przeszkadza - od tego są hotele, hostele i schroniska.
    • malgosiagosia Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 00:21
      Bardzo czesto korzystam z takiego wynajmu.
      Jestem zwolenniczka wolnego rynku. ale nie chcialbym, aby ciagle jacys obcy ludzie walesali sie po mojej klatce.
      • kocynder Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 11:14
        Czyli moralność Kalego: "Jak Kali ukraść krowę to być dobrze, a jak Kalemu ukraść krowę - to być źle!". Jak TY się komuś włóczysz (obca) po klatce - to jest ok i zasadne, po prostu wolny rynek. Ale jak by tobie mięli się obcy pałętać - to uchowaj Boże, nie chcę i tupie nogami...!
        • arthwen Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 20:11
          Przecież to malgosiagosia, wzorzec hipokryzji.
      • angazetka Re: Wynajem krótkoterminowy 29.12.25, 01:11
        Ale ty możesz się wałęsać po klatkach innych?
    • terazkasia Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 10:54
      Najem krótkoterminowy w blokach powinien być niedopuszczalny, natomiast działania państwa nie powinny przekreślać możliwości wynajmu mieszkań w apartamentowcach do tego przeznaczonych. Jeżdżę sporo służbowo i ZAWSZE wynajmuję mieszkanie w takim właśnie budynku. Nie cierpię hoteli, lubię mieć dużą lodówkę i aneks kuchenny (choć oczywiście nie gotuję na wyjeździe) - po prostu lubię czuć się swobodnie, a hotel mi tego nie daje.
    • asia-loi Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 18:44
      Bardzo by mi taki najem przeszkadzał. Mam za ścianą dwudziestoletniego, nocnego imprezowicza, któremu matka zostawia wolną chatę, każdej nocy, a często całe doby. Masakra. Jego koledzy przychodzą do niego jak do meliny. Co chwilę ktoś przychodzi i wychodzi (trzaskając drzwiami). Przez dwa lata zapraszał kolegów po 23, 24, wychodzili przed trzecią w nocy. Teraz zaprasza ich na trzecią w nocy. Zachowują się też bardzo głośno. Policji nie wpuszczają i policja jest bezradna.
      • trampki-w-kwiatki Re: Wynajem krótkoterminowy 28.12.25, 19:58
        Współczuję sad
      • kachaa17 Re: Wynajem krótkoterminowy 29.12.25, 09:03
        Nie chce mi się wierzyć, że policja jest bezradna. Chyba jest tam slaby dzielnicowy. U mnie też gość nie otworzył drzwi ale potem przyszedł dzielnicowy, jal go nie było to zostawił kartkę, chyba 2 razy. Zaszedł do mnie i powiedział, że już się ostro wkurzył na niego, że ten go olewa. W końcu dzielnicowemy udało się wejść do mego sąsiada i dał mu mandat. Gdyby nie to to sprawa by była w sąsiedzie a ja miałabym być świadkiem. Jeszcze inny sąsiad powiedział, że jak coś to będzie zeznawał.
        • asia-loi Re: Wynajem krótkoterminowy 29.12.25, 19:11
          Jeszcze nie rozmawiałam z dzielnicowym choć zagroziłam, że to zrobię. Taką radę zresztą dał mi policjant, jak nie otworzyli policji drzwi. Ja nie ukrywam, że to ja dzwonię po policję. Imprezowiec/uciążliwiec ma narożne mieszkanie, więc mają tylko jednego sąsiada - mnie. Pod nimi i pode mną są puste mieszkania. Mieszkamy na ostatnim piętrze. To nie jest tak głośno, że w całej klatce słychać. U mnie słychać bardzo bo graniczymi pokojami ( dwie ściany). Już w mojej kuchni słychać mniej. Niestety mieszkania są akustyczne.
          • kachaa17 Re: Wynajem krótkoterminowy 29.12.25, 21:52
            U mnie jest podobnie- to mnie najbardziej przeszkadza bo mamy pokoje przez ścianę, ten drugi sąsiad miał zeznawać w ramach solidarności ze mną - u niego było tylko w kuchni słychać i to dużo ciszej niż u mnie.
            W moim przypadku dzielnicowy sam przyszedł do sasiada po tym jak wezwałam policję i ten z boku im nie otworzył. Jakoś tak system zadziałał, i dobrze bo mi się nie uśmiechało po sądach ciągać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka