Dodaj do ulubionych

Kolory miesięcy

30.01.26, 07:06
Czy eMatka widzi miesiące w kolorach? Jeśli tak, w jakich?
Ja wyobrażam sobie miesiące roku w kształcie wstęgi biegnącej łagodnym łukiem, podzielonej na dwanaście odcinków.
Grudzień i styczeń są białe, luty biały z odcieniem żółtego (kremowego), marzec granatowy, kwiecień jasnożółty, maj zielony, czerwiec czerwony, lipiec jasnobrązowy, sierpień ciemnozielony, wrzesień ciemnozielony, październik ciemnopomarańczowy a listopad czarny.

Czy eMatka w ogóle widzi w kolorach? Np. cyfry? Ja tak, ale to prawdopodobnie efekt pobierania nauki matematyki w klasie "klockowej".
Obserwuj wątek
    • feniks_z_popiolu Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 07:19
      Miesięcy to nie ale pory roku już tak.
      Wiosna zielony
      Lato błękitny
      Jesień pomarańczowy
      Zima bialy.
    • memphis90 Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 07:46
      >Grudzień i styczeń są białe, luty biały z odcieniem >żółtego
      Znaczy się w wyobraźni sikamy na śnieg…?
      • krwawy.lolo Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 07:58
        Moczymy się w nocy.
        • iwles Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 08:02

Macie taki rytuał na luty?
          • krwawy.lolo Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 08:11
            Nie, to ze starości.
            • iwles Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 09:49

Ale demencji nie macie, skoro co roku pamiętacie, że to ma być luty.
              Dobre i to.
              • krwawy.lolo Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 09:56
                Jak się zeszczam, wiem że to luty.
                • memphis90 Re: Kolory miesięcy 05.02.26, 21:57
                  Idzie luty
                  Naszczaj w buty 👍
                  • krwawy.lolo Re: Kolory miesięcy 05.02.26, 23:50
                    Nie posądzałem Cię o poczucie humoru.
                    • memphis90 Re: Kolory miesięcy 06.02.26, 07:09
                      Nie? 🤔
    • iwles Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 07:49
      Nie. Ja ematka nie widzę.
    • pyra_w_kraku Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 08:06
      Ja czasem czarno to widzę, ale nie wiem, czy się liczy jako kolor
    • kobietazpolnocy Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 09:08
      Wstęga jak najbardziej, biegnąca łagodnym łukiem do sierpnia, by potem gwałtownie skręcić w drugą stronę we wrześniu.
      Tydzień dla mnie też jest wstęgą.

Cyfry też widzę w kolorach, dla mnie mają nawet płeć i wiek (najmłodsza jest siódemka).
    • nowel1 Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 09:15
      Kolorów nie. U mnie miesiące są umieszczone na elipsie, w dość nieregularnych odstępach. Grudzień, styczeń, luty na górnej, wydłużonej części elipsy, potem po prawej w dół schodzą marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec z sierpniem i początkiem września na dole, potem reszta pod górę po lewej.
    • asia.sthm Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 12:08
      Muszę pomyśleć o tych kolorach miesięcy, ale od zawsze określam zapachy i smrody literami.
      To tak jakby litery miały zróżnicowanà intensywność oraz urodę.
      Sama w tym sensu nie widzę 🤣
    • piataziuta Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 12:19
      Grudzień granatowy.
      Styczeń szary.
      Luty błękitny.
      Marzec brązowy.
      Kwiecień biało-niebiesko-zielony
      Maj zielony
      Czerwiec lazurowy
      Lipiec żółty
      Sierpień ugier
      Wrzesień - nie mogę się zdecydować - niebiesko-zielono-żółty chyba
      Październik pomarańczowy
      Listopad khaki
      • chatgris01 Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 14:36
        piataziuta napisała:

>
        > Wrzesień - nie mogę się zdecydować - niebiesko-zielono-żółty chyba

Nojakto, wrzesień w kolorze wrzosów!
        • piataziuta Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 14:55
          Neeeej.
          We wrześniu leżę na leżaku w Łebie patrząc w niebo, które ma bardzo głęboki niebieski kolor i zastanawiam się, czy to moje ostatnie słońce w tym roku. Trawa jest soczysto zielona i każdy kolor jest podkręcony, bo słońce zaczyna dawać inny kąt promieni słonecznych i wszędzie jest złotawa poświata.
          • chatgris01 Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 15:06
            Ale ten inny kąt promieni i złotawa poświata to się pojawiają już w połowie sierpnia.
            • piataziuta Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 15:14
              Ale mnie się sierpień bardziej z koszonym zbożem kojarzy.
              • chatgris01 Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 15:18
                Przecież w połowie sierpnia jest już po żniwach. Melancholijne ścierniska, poranne mgły i babie lato...
                • piataziuta Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 15:23
                  No i dlatego ugier.
                  • chatgris01 Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 15:32
                    piataziuta napisała:

> No i dlatego ugier.

W sierpniu tak, ale wrzesień to dla mnie wrzosy. Piaszczysta droga, sosnowo-brzozowy lasek i całe lilaróżowe połacie.

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/Nqyk9kpTURBXy81ZGM5NDZlZTFmOTJiZDA1N2I3NDAyZDFkMjQwMmVmYi5qcGeTlQMAAM0H0M0FNZUCzQMUAMLDlQIAzQL4wsPeAAGhMAE
                    • piataziuta Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 16:28
                      Ja nie mam takich widoków.
                      Ładne.
                      • chatgris01 Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 16:45
                        Tak było nad Tanwią, gdzie wielokrotnie spędzałam wakacje. Kocham te tereny.
    • default Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 15:24
      Rok widzę jako taką jakby rozmytą linię, przy czym na obu końcach to rozmycie jest wąskie, a im bliżej środka, tym bardziej szerokie (coś jakby amplituda).
      Początek (styczeń) jest biało-szary, stopniowo przechodzi w bladożółto-zielony, w okolicach kwietnia-maja przechodzi w zielononiebieski i liliowy, a latem w zielony, pomarańczowy i złoty. Wrzesień jest ciemnożółty, październik brązowy, listopad stalowoszary, a grudzień brunatny.
    • aqua48 Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 15:46
      U mnie wstęga roku wznosi się i opada. Miesiące letnie - lipiec i sierpień, w kolorze złota i pomarańczy lezą na samym dole, potem z początkiem września wstęga idzie w prawo do góry aby osiągnąć szczyt na przełomie grudnia i stycznia i wraz z lutym opadać powoli z powrotem w dół. Listopad jest w kolorze khaki, grudzień szary, luty biały w ciemne kropki jak dalmatyńczyk, a miesiące wiosenne różowe w rozmaitych odcieniach. Czerwiec natomiast jest intensywnie zielony.
    • snakelilith Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 16:24
      krwawy.lolo napisał:

> Np. cyfry? Ja tak, ale to prawdopodobnie e
      > fekt pobierania nauki matematyki w klasie "klockowej".

To nie efekt nauki matmy na klockach, a synestezja.
      Czasem naprawdę dziwi, ja ty mało wiesz o bezpośrednio dotyczącym cię świecie.
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 16:35
      Tak. Styczeń jest szary, luty jasnoniebieski, marzec żółtoseledynowy, kwiecień ciemnoróżowy, maj czerwony, czerwiec bordowy, lipiec żółty, sierpień jasnobrązowy, wrzesień ciemnobrązowy, październik ciemnoszary, listopad jasnoszary, a grudzień granatowy.
    • la_felicja Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 17:10
      Piosenki widzę w kolorach. Kiedy się jeszcze bawiłam w układanie playlist (to było w czasach wypalania muzyki na CD) bardzo pilnowałam, żeby nie było za dużo zimnych i jasnych obok siebie

Jak tak sobie teraz pomyślałam, to grudzień jest dla mnie czarny albo ciemnogranatowy, listopad brunatny, styczeń biały, luty - białoniebieski, marzec jasnożółty, kwiecień - nie wiem. Maj jasnozielony, czerwiec - nie wiem. Lipiec złoty. Sierpień ciemnozielony. Wrzesień i październik - banalnie: kolory jesieni, złocistobrązowe zmieszane ze śliwkowym
    • kafana Re: Kolory miesięcy 30.01.26, 22:40
      Nie ale dni tygodnia tak. Dla mnie wyglądają jak takie ażurowe zdobione okna z łukiem na górze. I każdy ma ramę w innym kolorze.
      Poniedziałek - blady róż
      Wtorek- błękitny
      Środa - czerwony
      Czwartek- fioletowy
      Piątek- granatowy
      Sobota- też czerwony
      Niedziela- jasna zieleń

Nie mam pojęcia skąd się to wzięło ( od zawsze tak to widzę 😀)
    • kanna Re: Kolory miesięcy 31.01.26, 11:48
      Polecam lekturę: Urodziłem się pewnego błękitnego dnia smile
    • trampki-w-kwiatki Re: Kolory miesięcy 05.02.26, 19:33
      He, he, sporo synestetyków w tym poście, ale fajnie smile
    • jaktolecialo Re: Kolory miesięcy 05.02.26, 21:06
      Rok to u mnie koło, ale krzywe. Na górze po prawej się zaczyna styczeń i z każdym miesiącem się coraz bardziej wybrzuszą aż do lipca. Lipiec i sierpień są na dole. Od połowy sierpnia koło idzie do góry, ale jest mocno spłaszczone. Listopad w miarę długi, ale grudzień króciutki. Kilka miesięcy jest stłoczonych, a niektóre są okazałe, mają więcej powietrza
    • m_incubo Re: Kolory miesięcy 05.02.26, 21:18
      Kolory to nie, ale widzę kształty wypowiedzianych/przeczytanych słów, nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć 🤷🏻‍♀️
      • krwawy.lolo Re: Kolory miesięcy 06.02.26, 01:11
        Normalnie, kiedy wyobrażasz sobie słowo np. "konieczność", widzisz brunatnosiną gulę, dymiącą jesiennie?
        • m_incubo Re: Kolory miesięcy 06.02.26, 07:39
          Nie, jako prostą, grubą czarną linię.
    • zapozno23 Re: Kolory miesięcy 06.02.26, 01:01
      Mi raczej typowo się kojarzy, styczeń biały, luty biało -szary, marzec - zielony, kwiecień zielono - fioletowy, maj zielono - czerwony, lipiec zielono - żółty, sierpień żółty, wrzesień pomarańczowy, październik pomarańczowo - brązowy, listopad szaro - brązowy, grudzień ciemnoszary
    • chicarica Re: Kolory miesięcy 06.02.26, 08:19
      Tak. Końcówka lutego i początek marca jest czarny i ma kształt dupy. Potem robi się trochę lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka