Dodaj do ulubionych

Załamka butami

30.01.26, 09:23
Dziewczyny, w czym chodzicie zimą, tak żeby nie ślizgać się na lodzie i śniegu?

Pierwszy raz w życiu kupiłam buty dedykowane tej porze roku. Stwierdziłam, że już nie wypada mi w wieku 40 lat chodzić w uggsach, z odsłoniętymi kostkami. I kupiłam buty o wdzięcznej nazwie St Moritz, gdzie na podeszwie są zamontowane kolce (składane). Jednak nie działają one jak raczki i nie raz idąc, byłam na krawędzi poślizgnięcia się. A parę dni temu w drodze do fryzjerki tak napięłam ciało, że przez dwa dni leżałam z termoforem. Tymczasem widzę często babcie i mamy przy wózkach, które wiadomo, nie wydały tyle pieniędzy na buty zimowe co ja, a mimo to idą pewnym krokiem po lodzie/śniegu. Nie rozumiem o co chodzi 😅 już raz chciałam jedną seniorkę spytać gdzie kupiła swoje zimówki.

Obserwuj wątek
    • sabek81 Re: Załamka butami 30.01.26, 09:36
      Może wydały jednak więcej niż ty i dlatego chodzą pewniej, a tak na poważnie na lodzie każde będą się ślizgać, jak chodzę w blundstonach.
    • alpepe Re: Załamka butami 30.01.26, 09:39
      Moja mama nakłada raczki na buty. Kilka lat temu mi się poskarżyla, że się ślizga, poprosiłam brata, a bratowa miała chyba ten sam pomysł i jej kupili raczki. I owszem, mama mi się skarży, że w korytarzu i na klatce schodowej się w tych raczkach ślizga, ale za to po lodzie idzie normalnie.
    • heca007 Re: Załamka butami 30.01.26, 09:43
      Dziwne trochę. Mąż ma tej samej firmy i te raki dają radę 🤔 Kup sobie moon booty może. Ja mam i w tym roku już mi się niedobrze robi na ich widok. Ileż można w nich chodzić 🤢 wiosny chcę!
    • szarmszejk123 Re: Załamka butami 30.01.26, 09:49
      Moze po' prostu jestes mniej skoordynowana ruchowo od tych babc i matek z wozkami, skoro buty masz lepsze a to one Ida pewnie...
      • heca007 Re: Załamka butami 30.01.26, 09:58
        Mam pomysł! Niech Alexis też kupi sobie wózek smile
        • szarmszejk123 Re: Załamka butami 30.01.26, 10:00
          Zawsze moze w nim wozic psa zeby wygladalo to mniej dziwne wink
          • inkamovinka Re: Załamka butami 30.01.26, 11:46
            to nie będzie wyglądało MNIEJ dziwnie.
            • szarmszejk123 Re: Załamka butami 30.01.26, 12:00
              Bedzie, wozki dla psow juz sie opatrzyly, nikt na nie uwagi nie zwraca :p
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Załamka butami 30.01.26, 12:06
          Niech raczej kupi lektykę
          • chlodne_dlonie Re: Załamka butami 31.01.26, 09:02
            LOL
      • snakelilith Re: Załamka butami 30.01.26, 14:31
        szarmszejk123 napisał(a):

> Moze po' prostu jestes mniej skoordynowana ruchowo od tych babc i matek z wozka
        > mi, skoro buty masz lepsze a to one Ida pewnie...

Może powinna między fazami odchudzania jeść mniej słodyczy, a coś bardziej sensownego, to nie będzie tak szybko tracić stabilizujących mięśni.

• niemcyy Re: Załamka butami 31.01.26, 10:50
        Będąc starą kozą nie umie ani umyć sobie paru cienkich włosów, ani chodzić, ani kupić sobie butów za pieniądze od ojca.
    • bezmiesny_jez Re: Załamka butami 30.01.26, 09:50
      W ogóle nie chodzę, co to ja plebs jestem jakiś?
    • mdro Re: Załamka butami 30.01.26, 09:52
      Może kup buty przeznaczone na tę porę roku?

A ślizgasz się być może dlatego, że nie umiesz chodzić.
    • angazetka Re: Załamka butami 30.01.26, 10:02
      Buty nie wiersz, żeby były z dedykacją.
      • hanusinamama Re: Załamka butami 30.01.26, 10:25
        smile
      • aandzia43 Re: Załamka butami 30.01.26, 11:12
        Oj nie czepiajmy się, przynajmniej dedykowane komu czemu, a nie dla kogo smile
      • homohominilupus Re: Załamka butami 30.01.26, 13:34
        A moze byly z dedykacją, skąd wiesz
        • daniela34 Re: Załamka butami 30.01.26, 14:15
          Daję ci te drogie buty
          Bo nadchodzi miesiąc luty
          A mróz w lutym bywa luty
          I kraj lodem będzie skuty
        • demodee Re: Załamka butami 30.01.26, 15:37
          > A moze byly z dedykacją, skąd wiesz

To pewnie była taka domyślna dedykacja:

"Bogatej klientce te buty dedykują producent i sprzedawca. Oby się dobrze nosiły, bo nie mamy głowy do reklamacji".
        • ardzuna Re: Załamka butami 31.01.26, 12:13
          homohominilupus napisała:

> A moze byly z dedykacją, skąd wiesz

To łatwo sprawdzić, wystarczyłoby zdjęcie dedykacji, znajdującej się na butach.
      • la_felicja Re: Załamka butami 30.01.26, 17:02
        Kochana, mroźna zimo! Dedykuję Ci te oto buty - oby ich śpiew był miły Twoim uszom! Twój kochający szewc Marian
    • wapaha Re: Załamka butami 30.01.26, 10:02
      One po prostu chodzą-ruszają się, robią dziennie ileś tysięcy kroków-ty wedle tego co piszesz ciągle poruszasz się windą/w aucie
      • szarmszejk123 Re: Załamka butami 30.01.26, 10:04
        Jednym slowem- doswiadczenie wink
      • hanusinamama Re: Załamka butami 30.01.26, 10:28
        Też tak myślę. Do sąsiadów codziennie przychodzi ich babcia. Nie wiem ile ma ale 70+
        Pani ma zwykłe kozaczki ale idzie dziarsko. Ja tu mieszkam 11 lat i od 11 lat widuję ją codziennie. Mieszka kawałek drogi za szkołą młodej (2km do samej szkoły).
        A na ślizgawice polecam raczki na gumowej podeszwie. Złożóne mieszczą się w torebce (albo kieszeni). Mam dobre buty zimowe ale w raczkach idę pewniej
    • chicarica Re: Załamka butami 30.01.26, 10:04
      UWAGA UWAGA DROGIE BUTY DROGIE BUTY

Moje najlepsze buty z kolcami kupiłam za 500 koron (równowartość 200 zł) w outlecie w kurorcie narciarskim zimą 2020/2021 i służą mi do dziś. Może też spróbuj.
      • memphis90 Re: Załamka butami 31.01.26, 10:34
        No to musisz dorzucić do kwoty wyjazd + pobyt w kurorcie. A może się okazać, że pojedziesz nie do tego kurortu i kupisz nie te buty.
        • chicarica Re: Załamka butami 31.01.26, 22:41
          Szachmat, za wyjazd i pobyt jeszcze mi płacili 😂
    • dwa_kubki_herbaty Re: Załamka butami 30.01.26, 10:04
      Mam adidasy, śniegowce i trekingi na szybkie chodzenie po sliskim, jak jest szklanka to 5 gumek recepturek na wysokosci stawów paliczkowych stopy załatwia sprawę.
      Raczków nie posiadam ale chyba powinnam bo yeraz taka moda
      • kubek0802 Re: Załamka butami 30.01.26, 10:21
        Z całej opowieści to mi się rzucił na oczy rozmiar buta. Drobna kobietka i 41?
        • pyra_w_kraku Re: Załamka butami 30.01.26, 10:33
          kubek0802 napisała:

> Z całej opowieści to mi się rzucił na oczy rozmiar buta. Drobna kobietka i 41?

Może jak wszystko specjalne to i specjalna numeracja?
          • wybitniemondry Re: Załamka butami 30.01.26, 10:47
            pyra_w_kraku napisała:

> Może jak wszystko specjalne to i specjalna numeracja?

E tam specjalne.

Całkowicie poniżej oczekiwań
            Nic specjalnego, niezbyt dobre dopasowanie, kolor bardziej rdzawy niż wielbłąd, cena jest dla mnie tajemnicą

www.zalando.pl/bogner-st-moritz-s-23-sniegowce-dark-brown-bo711n02e-o12.html
            • alexis1121 Re: Załamka butami 30.01.26, 10:55
              Są bardzo dobrze dopasowane, mam w końcu stabilną kostkę. Przy czym zastanawiałam się serio, dla kogo są dedykowane te buty, bo mam wąską/normalną kostkę, a gdyby była 2 mm szersza, to już bym się nie zapięła.
              • heca007 Re: Załamka butami 30.01.26, 10:56
                One zwykle mają niskie podbicie.
              • atoness Re: Załamka butami 30.01.26, 11:19
                One nie są dedykowane dla nikogo. Ani nawet nikomu. Są dla kogoś przeznaczone. Albo po prostu są dla kogoś.
              • aankaa Re: Załamka butami 30.01.26, 18:27
                gdyby była 2 mm szersza, to już bym się nie zapięła.

2 mm powiadasz...
                nie wiem czy zauważyłaś - te buty są sznurowane
              • memphis90 Re: Załamka butami 31.01.26, 10:37
                Można poluzować sznurówki i jest szerzej.
          • wapaha Re: Załamka butami 30.01.26, 11:01
            pyra_w_kraku napisała:

> Może jak wszystko specjalne to i specjalna numeracja?

ja mam 39 ( biegam w 40) - mam 153 wzrostu wink
            • fogito Re: Załamka butami 30.01.26, 11:06
              Jezusicku.
        • alexis1121 Re: Załamka butami 30.01.26, 10:56
          Wszystkie kobiety w mojej rodzinie od strony ojca mają wielkie stopy. Ubolewam nad tym 😃
          • alpepe Re: Załamka butami 30.01.26, 13:59
            Masz normalną stopę. Jesteś wysoka. I tak, ja chyba jestem niższa od ciebie, a też noszę 41. Przecież sobie nie utniemy, by się dziwowaczki nie unosiły, że jak to. Coś takiego to tylko w Kopciuszku.
            • szarmszejk123 Re: Załamka butami 30.01.26, 16:29
              Ano wlasnie, gdyby miala stopke 36 to by dopiero niestabilna byla.
              • memphis90 Re: Załamka butami 31.01.26, 10:39
                Mam koleżankę, która nosi 36 przy wzroście 174. Pytałam ją kiedyś jakim cudem nie przewraca się na twarz i przyznała, że jak założy szpilki, to jednak robi się mocno niestabilna i ewidentnie leci w przód 😂
        • chicarica Re: Załamka butami 31.01.26, 22:42
          Za to pewnie szybko pływa!
      • asia-loi Re: Załamka butami 30.01.26, 11:11
        dwa_kubki_herbaty napisała:

... jak jest szklanka to 5 gumek recepturek na wysokosci stawów paliczkowych stopy załatwia sprawę.
        >
        O, muszę wypróbować.
    • analoga_niet Re: Załamka butami 30.01.26, 10:27
      W butach taktycznych wink
    • fogito Re: Załamka butami 30.01.26, 10:31
      Ależ brzydkie buty. A tak serio zacznij ćwiczyć To nie będziesz taka wiotka i niestabilna.
      • heca007 Re: Załamka butami 30.01.26, 10:55
        Zauważ, że ona była na krawędzi poślizgnięcia się wink Nie, że się wywaliła. No niestety ale jak mało chodzi to nie jest wyćwiczona, włazi na lód, nie omija wyślizganych miejsc. Lekko się zachwiała i już zakłada wątek, że buty za 2 tys z raczkami nie działają tongue_out
        • fogito Re: Załamka butami 30.01.26, 10:56
          2 tysiące za buty w kolorze 💩😳
          • alexis1121 Re: Załamka butami 30.01.26, 11:00
            Brąz jest w trendach, ciężko w tym sezonie ominąć czekoladowy odcień 😄
            • fogito Re: Załamka butami 30.01.26, 11:05
              Taaaa w trendach takie brzydkie buty.
            • aankaa Re: Załamka butami 30.01.26, 18:34
              w trendach, powiadasz...
              • aankaa Re: Załamka butami 30.01.26, 18:36
                można jeszcze takie

urodą niewiele różnią się od twoich ale jest jednak z nimi b. duży problem - nie kosztują 2 tysi
              • la_felicja Re: Załamka butami 31.01.26, 11:13
                Już bardziej mi się podobają buty Alexis od tych szarych z pierwszego zdjęcia. Jak umoczone w betonie
          • kropkaa Re: Załamka butami 31.01.26, 00:35
            Dedykacja tyle kosztuje.
        • alexis1121 Re: Załamka butami 30.01.26, 10:59
          No cóż, przed chwilą musiałam iść do pralni oddać rzeczy i cały parking był pokryty lodem, więc nie dało się go ominąć i szłam ostrożnie, w napięciu, bo panicznie boję się połamania i trafienia na szczeciński sor. Wątpię, żeby karetka wiozła mnie do Niemiec. Już postanowiłam, że zamawiam dzisiaj raczki. Dziękuję za wszystkie porady!
          • bromba11 Re: Załamka butami 30.01.26, 11:03
            Z perspektywy południa Polski to te opowieści brzmią jak bajki o żelaznym wilku.
            • wapaha Re: Załamka butami 30.01.26, 11:07
              bromba11 napisała:

> Z perspektywy południa Polski to te opowieści brzmią jak bajki o żelaznym wilku
              > .
              dlaczego?
              • bromba11 Re: Załamka butami 30.01.26, 11:12
                Bo tu aktualnie jest sucho i zero śniegu czy lodu.
                • alexis1121 Re: Załamka butami 30.01.26, 11:19
                  Zazdroszczę, Szczecin walczy z lodem 🥶
                  • raczek47 Re: Załamka butami 30.01.26, 12:00
                    Była nawet dzisiaj audycja rano w radiowej Trójce na temat oblodzonego Szczecina.
                • kachaa17 Re: Załamka butami 31.01.26, 09:09
                  Na Podlasiu zima pełną gębą. Mamy śnieg i lód. W tym tygodniu była lekka odwilż, trochę śnieg puścił, na parkingach powstały głębokie koleiny a teraz je mróz zamroził i jest ciekawie.
            • heca007 Re: Załamka butami 30.01.26, 11:11
              Tymczasem Warmia w tej chwili wink
          • jkl13 Re: Załamka butami 30.01.26, 11:24
            Może gdybyś zaczęła sama myć głowę i sama prać swoje ubrania, nie musiałabyś tak często wychodzić i specjalne bardzo drogie buty do chodzenia po chodnikach nie byłby ci potrzebne?
          • pursuedbyabear Re: Załamka butami 30.01.26, 14:35
            Ale ty chyba masz zakaz opuszczania kraju?...
            • katarrynka Re: Załamka butami 30.01.26, 19:53
              Co? Dlaczego? 😅
              • alexis1121 Re: Załamka butami 30.01.26, 21:33
                Napisałam, że nie wolno mi wyjeżdżać za granicę- a nie że na granicy zostanę zatrzymana i umieszczona w areszcie. P. ma niezdrową obsesję na moim punkcie, zazdrości mi butów, urody i całego życia, stąd pod każdym moim postem próba deprecjacji. Jeszcze trochę i moja prawniczka się nią zajmie.
                • alicia033 Re: Załamka butami 30.01.26, 21:48
                  alexis1121 napisała:

> Napisałam, że nie wolno mi wyjeżdżać za granicę-

właśnie. A jedynym wyjaśnienie do tego jest zakaz prokuratorski/sądowy. Bo nikt inny nie może takiego zakazu tu nałożyć.

> ma niezdrową obsesję na moim punkcie, zazdrości mi butów, urody i całego życia,
                  🤣🤣🤣

>Jeszcze trochę i moja prawniczka się nią zajmie.

Tylko nas nie zawiedź, alexis! Całym forum nie możemy się doczekać objawienie się na nim wreszcie jakiegoś/jakiejś mecenas Piranii, K.Rokodyla czy innej Ana Kondy!!!
                • chatgris01 Re: Załamka butami 30.01.26, 21:56
                  alexis1121 napisała:

> zazdrości mi butów, urody i całego życia,

W tej kolejności?
                • heca007 Re: Załamka butami 30.01.26, 22:05
                  Ale granicy de facto nie ma tongue_out I nie przetrzepują każdego kto przejeżdża. Więc nikt by cię tam prawdopodobnie nie zatrzymał.
                  Poza tym sama napisałaś (także teraz), że nie możesz wyjeżdżać za granicę więc czym niby ma się zająć prawniczka, sorry "twoja prawniczka" ? wink
                  • alexis1121 Re: Załamka butami 31.01.26, 08:52
                    Heca, po co mieszasz? O tym, że nie wolno mi wyjeżdżać za granicę napisałam w zeszłym roku. Potem wstawiałam zdjęcia zza Odry. Naprawdę nie zamierzam meldować się na ematce za każdym razem, kiedy przejadę przez Kołbaskowo.
                    • pani.asma Re: Załamka butami 31.01.26, 09:43
                      Jejku
                      Przegapiłam jakąś akcję z zatrzymaniem Alexis ?
                      Czemu jest pod nadzorem ?
                      Jedynie co mi przychodzi do głowy to napad na Starbucks który nie był otwarty a potrzebowała ulep cukrowy od którego jest uzależniona
                  • niemcyy Re: Załamka butami 31.01.26, 10:23
                    Pewnie jej nie wolno, bo ojciec się zorientował, że ma mało mądrą córkę, i zakazał jej przekraczać granicę, żeby jej nie musiał wyciągać z tarapatów w Niemczech jak się zmęczy idąc przez parking do fryzjerki.
                • wybitniemondry Re: Załamka butami 31.01.26, 02:44
                  alexis1121 napisała:

> Napisałam, że nie wolno mi wyjeżdżać za granicę- a nie że na granicy zostanę za
                  > trzymana i umieszczona w areszcie.

Dlaczego nie wolno ci wyjeżdżać za granicę?
                  • eglantine Re: Załamka butami 31.01.26, 08:19
                    Alexis to po prostu nasz skarb narodowy!
                    • alexis1121 Re: Załamka butami 31.01.26, 08:52
                      ❤️
    • pursuedbyabear Re: Załamka butami 30.01.26, 11:07
      No cóż, gdy wszędzie się jeździ, to nie umie się chodzić.
      Ale jak zwykle ważne, by pochwalić się kasiorą.
      • alexis1121 Re: Załamka butami 30.01.26, 11:09
        Każdy widzi, to co chce widzieć. Nic nie poradzę na twoje kompleksy.
        • pursuedbyabear Re: Załamka butami 30.01.26, 14:38
          Nie mam kompleksów, buty kupuję za wlasną kasę, nie tatusiową. To ciebie boli, że dojrzałe kobiety osiągają więcej własną pracą. A gdy los przyciśnie, to buty kupią sobie nawet w Pepco.

Polecam 8000 kroków dziennie. Dobre na kości po 40.
          • alexis1121 Re: Załamka butami 30.01.26, 16:07
            Nie wiem gdzie czerpiesz informacje o mojej osobie, ale może powinnaś zmienić źródło. Mój tato nie wysyła mi codziennie blików, tylko płacą mi ludzie, którzy przychodzą do miejsca które mój ojciec ma zwyczajnie w posiadaniu. A jeżeli jakaś kobieta zarabia więcej ode mnie (to niestety nie jesteś ty), to bardzo mnie to cieszy! 😄❤️
            • fogito Re: Załamka butami 30.01.26, 16:14
              Skojarzyło mi się bardzo nieprzyzwoicie to miejsce 🙄
              • eliszka25 Re: Załamka butami 30.01.26, 16:58
                fogito napisała:

> Skojarzyło mi się bardzo nieprzyzwoicie to miejsce 🙄

Po takim opisie też mi się skojarzyło z jakimś bardzo nieprzyzwoitym przybytkiem 🤣🤣🤣
                • heca007 Re: Załamka butami 30.01.26, 22:07
                  A dodaj do tego, że nie może opuszczać kraju...
              • nenia1 Re: Załamka butami 31.01.26, 09:20
                fogito napisała:

> Skojarzyło mi się bardzo nieprzyzwoicie to miejsce 🙄

Serio? Dziwnie jestem pewna, że gdyby napisał to facet nikt nie miałby takich skojarzeń. Myślałam, że w dzisiejszych czasach takie interpretacje raczej odchodzą do lamusa.
                Miejsce z płacącymi klientami to po prostu praca — ja też takie mam, podobnie jak wiele moich koleżanek. W jednym przypadku to salon optyczny, w innym gabinet lekarski, kosmetyczny czy terapeutyczny. Tak, kobiety pracują i ludzie im płacą. Nie tylko w nieprzyzwoitych miejscach.
                • alicia033 Re: Załamka butami 31.01.26, 09:31
                  nenia1 napisała:

> Miejsce z płacącymi klientami to po prostu praca — ja też takie mam, podobnie j
                  > ak wiele moich koleżanek. W jednym przypadku to salon optyczny, w innym gabinet
                  > lekarski, kosmetyczny czy terapeutyczny. Tak, kobiety pracują i ludzie im płac
                  > ą. Nie tylko w nieprzyzwoitych miejscach.

oczywiście. Tylko wtedy po prostu piszą, że pracuja w firmie/sklepie/gabinecie/salonie... a nie "w miejscu, które jest w posiadaniu tatusia".
                  Stąd właśnie takie a nie inne skojarzenia.
                  • nenia1 Re: Załamka butami 31.01.26, 09:36
                    alicia033 napisała:

> oczywiście. Tylko wtedy po prostu piszą, że pracuja w firmie/sklepie/gabinecie/
                    > salonie... a nie "w miejscu, które jest w posiadaniu tatusia".
                    > Stąd właśnie takie a nie inne skojarzenia.
                    >
                    Tatuś nie może mieć salonu, gabinetu czy sklepu? Przecież wiadomo, że córka wtedy nie jest szeregowym pracownikiem etatowym i pracuje na innych zasadach. Jakby to syn tatusia napisał, też by były takie a nie inne skojarzenia?
                    • aankaa Re: Załamka butami 31.01.26, 10:53
                      nenia, wyjmij kijek z ... i baw się razem z innymi albo poszukaj innego wątku tongue_out
                    • memphis90 Re: Załamka butami 31.01.26, 10:55
                      >Jakby to syn tatusia napisał, też by >były takie a nie inne skojarzenia?
                      Gdyby użył takiego slownictwa… Był nawet taki wątek Riczarda o tatusiu który w wypasionej wilii kręcił tajemnicze byznesy i niewdzięcznych dzieciach, co to w tym tajemniczym byznsie robić nie chciały - i owszem, skojarzenia były dokładnie takie same. 😂
                      • alpepe Re: Załamka butami 31.01.26, 15:04
                        A to chodziło tylko o pracownię medycyny nuklearnej, czy jak to jest po polsku, usg, tk, rezonans, rentgen.
                  • mikams75 Re: Załamka butami 31.01.26, 11:19
                    ja sie nie dziwie, ze ona nie chce podawac za duzo informacji. Jakby napisala, ze w salonie czegos tam, to by sie zaraz okazalo, ze w calym Szczecinie sa trzy takie przybytki i jakies swiry lokalne by ja namierzyly.
                • memphis90 Re: Załamka butami 31.01.26, 10:52
                  >Miejsce z płacącymi klientami to po >prostu praca
                  W pracy otrzymujesz pensje od pracodawcy, a nie „płacą ci ludzie, którzy przychodzą do przybytku, którego właścicielem jest ktoś zupełnie inny”. Tak tylko w kwestii doboru słownictwa i znaczenia…
                • fogito Re: Załamka butami 31.01.26, 13:30
                  Płeć nie ma znaczenia… mamy w bloku miejsce schadzek. Wynajmuje je starsze małżeństwo. Wszyscy wiedzą o co chodzi 😎
            • aankaa Re: Załamka butami 30.01.26, 17:00
              płacą mi ludzie, którzy przychodzą do miejsca które mój ojciec ma zwyczajnie w posiadaniu

strach pomyśleć gdzie pracujesz big_grin
              • afro.ninja Re: Załamka butami 30.01.26, 19:43
                Kolejne szczecińskie wcielenie joli-kotki.
                • aankaa Re: Załamka butami 30.01.26, 19:52
                  a może to jola-kotka po rozwodzie?
    • demodee Re: Załamka butami 30.01.26, 11:23
      > a mimo to idą pewnym krokiem po lodzie/śniegu. Nie rozumiem o co chodzi

Ja, jako doświadczona piechurka miejska, zimą używam dwóch rodzajów chodu:
      1. tam, gdzie jest odśnieżone idę krokiem standardowym (letnim);
      2. tam, gdzie zalega lód idę krokiem zimowym, posuwistym starając się nie odrywać podeszew butów od powierzchni.

Może spróbuj tak też.
      • asia.sthm Re: Załamka butami 30.01.26, 12:32
        > 2. tam, gdzie zalega lód idę krokiem zimowym, posuwistym starając się nie odrywać > podeszew butów od powierzchni.

Moja sàsiadka Finka określa to krótko:
        - Idź tak jakbyś się zesrała.

Wypróbowałam nawet na czarnym lodzie, nagłej ślizgawicy... i działa. Polecam 👍
        • szarmszejk123 Re: Załamka butami 30.01.26, 12:33
          "Moja sàsiadka Finka określa to krótko:
          - Idź tak jakbyś się zesrała."

❤️
        • alpepe Re: Załamka butami 30.01.26, 14:00
          Ja na to mówię, jakby była kupa w majtkach, w sumie to samo.
        • chatgris01 Re: Załamka butami 30.01.26, 17:23
          To się nazywa chód pingwina portal.abczdrowie.pl/nie-chcesz-sie-poslizgnac-eksperci-zalecaja-chod-pingwina/7243251881191424a
        • pursuedbyabear Re: Załamka butami 30.01.26, 18:13
          Zawyłam gromko 😃
        • memphis90 Re: Załamka butami 31.01.26, 10:56
          >Wypróbowałam nawet na czarnym lodzie, >nagłej ślizgawicy... i działa
          Ale zesr… się najpierw celem treningu? 🤔😂
    • nini6 Re: Załamka butami 30.01.26, 12:47
      Kochana, wcale ci się nie dziwię, ze się załamałaś, też bym się załamała jakbym miała nosic takie paskudne buty.
    • ritual2019 Re: Załamka butami 30.01.26, 13:39
      Ty masz juz 40 lat?
      • alexis1121 Re: Załamka butami 30.01.26, 16:00
        W tym roku 41 😄
    • geez_louise Re: Załamka butami 30.01.26, 13:47
      Siłownia i dobry trener personalny.

Co prawda przez rok wydasz więcej niż na jakiekolwiek buty, ale potem przejście do fryzjera w podróbkach Ugg za grosze nie będzie powodować długotrwałej choroby.

Polecam.
      • alexis1121 Re: Załamka butami 30.01.26, 16:02
        Miałam z 15 trenerów, na szczęście ten etap życiowy już za mną. Ale poszukam na YouTube filmików z treningiem chodzenia po lodzie.
        • aankaa Re: Załamka butami 30.01.26, 17:03
          Miałam z 15 trenerów, na szczęście ten etap życiowy już za mną

nie wiem co z nimi ćwiczyłaś...
        • szarmszejk123 Re: Załamka butami 30.01.26, 17:07
          Alexis, do stabilnego chodzenia po' lodzie potrzebujesz miesni ktote cie beda trzymac w pionie oraz elastycznosci, zeby sie nie polamac jak juz i tak pie.dolniesz Z hukiem. Wiec ten trend, to jednak dobry pomysl.
          • szarmszejk123 Re: Załamka butami 30.01.26, 17:07
            Trend-trener*
    • aankaa Re: Załamka butami 30.01.26, 14:26
      już nie wypada mi w wieku 40 lat chodzić w uggsach, z odsłoniętymi kostkami

kup sobie wyższe. Te, które kupiłaś też nie wyglądają na takie, w których "wypada chodzić 40-latce"
      • alicia033 Re: Załamka butami 30.01.26, 14:41
        aankaa napisała:

> Te, które kupiłaś też nie wyglądają na takie, w których "wypada chodzić 40-latce"
        >

A jak wyglądają takie stosowne dla czterdziestolatki?
        • aankaa Re: Załamka butami 30.01.26, 15:25
          to była ironia, zapomniałam o emotce wink
      • nick_z_desperacji2 Re: Załamka butami 30.01.26, 16:19
        Te buty wyglądają tak, że nie wypada w nich chodzić. I tu koniec, kropka, wiek bez znaczenia.
        • taje Re: Załamka butami 30.01.26, 22:44
          Fakt, że noga nie wypada, więc ok.
    • iberka Re: Załamka butami 30.01.26, 14:33
      Wszystkie moje buty są śliskie. Młoda ma Sorel i też jeździ w nich (nawet bez lodu)
    • alicia033 Re: Załamka butami 30.01.26, 14:40
      alexis1121 napisała:

> A parę dni temu w drodze do fryzjerki tak napięłam ciało, że przez dwa dni leżałam z termoforem.

to już kalectwo.
      • demodee Re: Załamka butami 30.01.26, 15:59
        > to już kalectwo.

Może ją rwa dorwała?
    • mabel_mora Re: Załamka butami 30.01.26, 15:48
      na lodzie każde sie slizgają (zwłaszcza jak to jest nierówna powierzchnia z garbami), nawet w rakach, jezeli nie jesteś odpowiednio ciężka, nie będzie 100% przyczepnosci i stabilizacji

z wlasnych obserwacji, praktyka czyni mistrza równowagi, pisze to jako ta poruszajaca sie niczym pingwin na lodzie, a moja kolezanka, ktora bardzo duzo chodzi - kroczy jak pewnie, długie kroki, szybkie, lód nie lód..
    • trampki-w-kwiatki Re: Załamka butami 30.01.26, 15:53
      Polecam! Dobrze trzymają się lodu!
      • demodee Re: Załamka butami 30.01.26, 15:58
        > Dobrze trzymają się lodu!

A gdzie fotka reszty tej stylizacji?
      • azalee Re: Załamka butami 30.01.26, 16:00
        Oszalalas? Wiesz jak trzeba napinac cialo zeby utrzymac rownowage na lyzwach? Termoforow by Alexis zabraklo
      • alexis1121 Re: Załamka butami 30.01.26, 16:00
        😅 Racja. Jaka gwiazda!
        • trampki-w-kwiatki Re: Załamka butami 30.01.26, 17:16
          Chodź na łyżwy, Alexis! Przyzwyczaisz się do plackania dupskiem na ziemię, nauczysz upadania na miękkie części ciała i poprawisz równowagę, żeby jednak upadać rzadziej smile
          • szarmszejk123 Re: Załamka butami 30.01.26, 17:17
            Zeby upadac na miekkie czesci ciala trzeba je najpierw miec :p
            • aankaa Re: Załamka butami 30.01.26, 17:24
              przecież ma paltocik z misia
    • nick_z_desperacji2 Re: Załamka butami 30.01.26, 16:22
      Pod koniec grudnia warunki atmosferyczne dedykowane tej porze roku zmusiły moją osobę do zakupu obuwia dedykowanego dedykacji pory roku o wdzięcznej nazwie "buty", marki 'buty". W promocji, za 170zł. Moja osoba się na nich nie ślizga, gdyż opanowała dedykowany tej porze roku krok, o uroczej nazwie "chód pingwina" polecam.
      • atoness Re: Załamka butami 31.01.26, 09:57
        Ale czy twoja osoba też gdzieś czerpie informacje? Dedykowane twojej osobie albo nie?
    • pani.asma Re: Załamka butami 30.01.26, 18:42
      Rozmiar 41 ????

Jak taka kolumbryns wygląda na żywo w porównaniu z bucikami tych babć i mam ?
      • simply_z Re: Załamka butami 30.01.26, 22:05
        Yy można mieć duże stopy nie będąc kolumbryną, ja mam 169 i noszę 40-tki, stopa długa.
        • heca007 Re: Załamka butami 30.01.26, 22:09
          Oj jak to leciało? Mam małą stopę tylko palce długie big_grin
          • chatgris01 Re: Załamka butami 30.01.26, 22:14
            heca007 napisała:

> Oj jak to leciało? Mam małą stopę tylko palce długie big_grin

https://media1.tenor.com/m/2Tj7XrEzID8AAAAd/hot-day.gif
            • pursuedbyabear Re: Załamka butami 31.01.26, 09:07
              Skąd ty bierzesz takie memy? 😁 Poranną herbatą się zakrztusiłam...
              • chatgris01 Re: Załamka butami 31.01.26, 10:43
                pursuedbyabear napisała:

> Skąd ty bierzesz takie memy? 😁
                >

Z tenor.com big_grin
            • heca007 Re: Załamka butami 31.01.26, 11:59
              big_grin
          • niemcyy Re: Załamka butami 31.01.26, 10:29
            big_grin
        • konsta-is-me Re: Załamka butami 31.01.26, 01:20
          To jest przeciętny wzrost i przeciętny rozmiar buta.
          Mam wrażenie że dawne 38 to dzisiejsze 39 ,nie jest tak ? 🤔
          • mysiulek08 Re: Załamka butami 31.01.26, 02:22
            tak, mam 26,5 cm stopy lewej (prawa po operacji krotsza o 3mm) i kiedys kupowalam 38,5 max 39 teraz bywa, ze i 41 jest dopiero pasujace
            • mysiulek08 Re: Załamka butami 31.01.26, 02:23
              *tak jest
            • aankaa Re: Załamka butami 31.01.26, 11:01
              gdzieś wyczytałam (zresztą tak mam), że człowiek ma prawą rękę i lewą stopę większe
              • mysiulek08 Re: Załamka butami 31.01.26, 15:17
                lewa mam wieksza i owszem ale tylko z powodu potrzeby 'skrocenia' kosci w czasie operacji zeby poprawic to co spartolil konowal
            • figa_z_makiem99 Re: Załamka butami 31.01.26, 11:28
              Kiedy kupowałaś??? 38 to 25 cm , noszę 37 to 24 cm i kupuję ostatnio 36.
              • mysiulek08 Re: Załamka butami 31.01.26, 15:10
                jakis czas temu np heliosy i 26,5 to 41
          • niemcyy Re: Załamka butami 31.01.26, 10:28
            Może to być peselowe osłabienie struktur stopy i jej "rozlanie się".
            • mysiulek08 Re: Załamka butami 31.01.26, 15:16
              ale chodzi o dlugosc wkladki i dosc kreatywne podejscie producentow obuwia do numeracji a nie o szerokosc/tegosc buta

wspomniany juz helios gdzie 26,5 to 41
              skechers 26,5 to 39,5
              berkemann 26,5 to 40 2/3

ze nie wspomne o adidasie gdzie nigdy nie udalo mi sie ustalic jaki ich romiar buta mam kupic

itp itd
        • niemcyy Re: Załamka butami 31.01.26, 10:31
          Normalny rozmiar przy takim wzroście.
          • chatgris01 Re: Załamka butami 31.01.26, 10:45
            Ja mam 40 przy 172 cm wzrostu, ale jako nastolatka nosiłam 38.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka