Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie podróżne

02.02.26, 11:03
Z jakich firm korzystacie?
Macie doświadczenia z korzystaniem z takich ubezpieczeń w kwestii wypłaty świadczeń?

Dotychczas wybierałam te z najlepszą ceną - ale to była Europa, wtedy jakoś łatwiej wrócić/ dogadać się. Teraz mam 3 tygodnie w Azji i zastanawiam się co wybrać. Czy dość drogie PZU Wojażer lub Allianz czy iść w tańszą Axa/Compensę etc..
Obserwuj wątek
    • chlodne_dlonie Re: Ubezpieczenie podróżne 02.02.26, 11:07
      Byłam w Azji bez bp z ubezpieczeniem PZU - uważam, że przy tego rodzaju podróży i tych skalach wydatków oszczędzenie - bo ja wiem..? - kilkudziesięciu czy stu pln nie warte jest spokojnego snu wink
      • fortalesa Re: Ubezpieczenie podróżne 02.02.26, 13:29
        to różnica prawie 1000 PLN, więc dość znacząca - dlatego myślę, czy to jest odzwierciedlone w jakości usługi (bo zakres i kwoty ubezpieczenia zbliżone)
        • chlodne_dlonie Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 10:39
          1000 złotych różnicy między ubezpieczeniem turystycznym na 3 tygodniowy wyjazd między PZU a Axą np..?
          To ile wyliczyło Ci PZU za ten okres..?

W listopadzie 24 za 13 dni zapłaciłam jakoś trochę ponad 200 zł w PZU za przyzwoity imo standard ubezpieczenia podróżnego, więc trochę mi ciężko sobie wyobrazić że u Ciebie RÓŻNICA może wynosić TYSIĄC złotych..??
          • fortalesa Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 11:30
            PZU 2177; compensa 1300; hestia 800 - suma ubezpieczenia ok. 1 MPLN (oferta na 4 osoby). Wiec mam nad czym myślecsmile
            • chlodne_dlonie Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 12:26
              O M G.. ponad 2 tys za 21 dni..?
              U mnie za 13 było jakieś 9/10 x mniej. Zastanawiam się jak to możliwe..?
              Co zawiera proponowany pakiet..?

Dopytuję nie tylko z ciekawości, za parę miesięcy wybieram się ponownie w tamte strony i może mi się to info przydać.
            • chlodne_dlonie Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 12:28
              Aaaaaa - CZTERY osoby!
              No, i tak drożej, ale jednak zmienia nieco optykę.
              Ale jeśli możesz, podaj proszę sumy ubezpieczenia
              • chlodne_dlonie Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 12:29
                Bo podany przez Ciebie milion (?) to górny pułap którego składnika ubezp.?
                • fortalesa Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 14:14
                  Koszty leczenia 1MPLN
                  OC 500KPLN
                  NNW 50 TPLN
                  w tym masz także koszty leczenia po powrocie do PL, koszty transportu medycznego, koszty akcji poszukiwawczych etc.

4 osoby, 23 dni
                  • blahblah2 Re: Ubezpieczenie podróżne 11.02.26, 20:53
                    Te koszty akcji poszukiwawczych bym sobie darowała i koszty leczenia po powrocie też.
            • blahblah2 Re: Ubezpieczenie podróżne 11.02.26, 20:51
              Wykupywalam też takie drogie ubezpieczenie na wyjazd do Szwajcarii i myślę że musisz popatrzeć na wysokość wypłat w razie wypadku koszt leczenia i transport do pl.
    • chlodne_dlonie Re: Ubezpieczenie podróżne 02.02.26, 11:09
      A z AXĄ mam jak najgorsze doświadczenia z wyjazdu narciarskiego sprzed kilku lat, więc NIGDY u nich już nie wykupię i wszystkim z serca odradzam!!
      • fortalesa Re: Ubezpieczenie podróżne 02.02.26, 11:14
        AXA - mnie zniechęciło to, że płacisz sama, a potem rozliczają zwrot (ewentualnie). Z PZU rozliczasz się podobno bezgotówkowo, wskazują Ci placówkę, gdzie się udać na leczenie (z drugiej strony może to nie najlepsze miejscówki są:/).
        • mayoliijka Re: Ubezpieczenie podróżne 02.02.26, 19:20
          Ja mam dobre doświadczenia z Axą. Fakt - zapłaciłam sama, ale pieniądze na koncie miałam w ciągu tygodnia. Zdecydowanie gorsze doświadczenia mam z PZU.
          • una_mujer Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 07:54
            Wszystko zależy od tego, ile musisz zapłacić. Ja ostatnio przy ubezpieczeniu Uniqa byłam zmuszona zapłacić 2000 EUR, bo nie byli w stanie przez 3 godziny się skontaktować z kliniką i potaierdzić rozliczenie bezgotówkowe. Ok, zwrócili całość po 3 tygodniach, ale kwota zabolała.
          • chlodne_dlonie Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 10:48
            A mnie AXA odmówiła zabiegu operacyjnego na miejscu zdarzenia podczas gdy inna osoba, też z Polski, która miała ten sam typ urazu narciarskiego, tylko była ubezpieczona w Warcie, dostała od swojego ubezpieczyciela zgodę na wykonanie zabiegu w tejże klinice.
            Znam detale, bo obie wylądowałyśmy w poczekalni tej samej austriackiej kliniki (prywatnej ofc) a że ona w żadnym obcym języku nie była w stanie się dogadać, to robiłam za tłumacza w jej sprawie.

A dodam jeszcze, że ustalenia/negocjacje telefoniczno-sms'owe z Axą trwały w moim przypadku ponad dobę i finalnie pokryli jedynie koszt ambulatoryjnego badania (w tym mri) i podstawowego zaopatrzenia w kule oraz po dodatkowych targach - tu już musiałam zagrozić im upublicznieniem sprawy w mediach !! - transportem quasi-medycznym do Polski. Operację w kraju robiłam na własny koszt (też prywatna klinika, bo NFZ miał terminy na za dwa lata!!), rehabilitację po - takoż. Razem wyszło ok 25 tys ponad 10 lat temu.

NIGDY WIECEJ Z AXĄ!!
            • mayoliijka Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 11:01
              Cenna lekcja, dzięki.

Natomiast z doświadczenia z poważniejszymi wypadkami w Austrii, wymagającymi operacji - najlepiej działa EKUZ. Znajome dziecko prywatny lekarz wysłał po RTG szczęśliwie karetką do szpitala w Insbrucku i tam już nikt nie był zainteresowany prywatnymi ubezpieczeniami, tylko pytali o EKUZ.

Ale Warta też w sumie sprawnie likwiduje szkody komunikacyjne i na nieruchomościach, więc może coś w tym jest.

chlodne_dlonie napisała:

> A mnie AXA odmówiła zabiegu operacyjnego na miejscu zdarzenia podczas gdy inna
              > osoba, też z Polski, która miała ten sam typ urazu narciarskiego, tylko była ub
              > ezpieczona w Warcie, dostała od swojego ubezpieczyciela zgodę na wykonanie zabi
              > egu w tejże klinice.
              > Znam detale, bo obie wylądowałyśmy w poczekalni tej samej austriackiej kliniki
              > (prywatnej ofc) a że ona w żadnym obcym języku nie była w stanie się dogadać, t
              > o robiłam za tłumacza w jej sprawie.
              >
              > A dodam jeszcze, że ustalenia/negocjacje telefoniczno-sms'owe z Axą trwały w mo
              > im przypadku ponad dobę i finalnie pokryli jedynie koszt ambulatoryjnego badani
              > a (w tym mri) i podstawowego zaopatrzenia w kule oraz po dodatkowych targach -
              > tu już musiałam zagrozić im upublicznieniem sprawy w mediach !! - transportem q
              > uasi-medycznym do Polski. Operację w kraju robiłam na własny koszt (też prywatn
              > a klinika, bo NFZ miał terminy na za dwa lata!!), rehabilitację po - takoż. Raz
              > em wyszło ok 25 tys ponad 10 lat temu.
              >
              > NIGDY WIECEJ Z AXĄ!!
              >
              >
              >
      • bywalec.hoteli Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 11:10
        chlodne_dlonie napisała:

> A z AXĄ mam jak najgorsze doświadczenia z wyjazdu narciarskiego sprzed kilku la
        > t, więc NIGDY u nich już nie wykupię i wszystkim z serca odradzam!!

a co się stało? mi w biurze mówili, że Axa jest powszechnie rozpoznawana na świecie
        • chlodne_dlonie Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 11:19
          Już opisałam, nie czytasz wpisów?
          • bywalec.hoteli Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 14:24
            już przeczytałem, dziękuję
    • mocca25 Re: Ubezpieczenie podróżne 02.02.26, 11:09
      Na szczęście nigdy nie musiałam sprawdzać wiarygodnosic ofert.

Od kilku lat korzystam z Warty, bo w czasie pandemi mieli bardzo dobra ofertę na te rózne nieprzewidziane sytuacje.

IMHO, najważniejsze to uwaznie przeczytać ofertę i pamiętać o rzeczach w sumie oczywistych, np, ze jak nie dokupiłes ubezpieczenia od uprawiania sportów, to nawet jak raz pechowo zjedziesz na sankach to mogą ci nie uznac roszczeń
    • best_bej Re: Ubezpieczenie podróżne 02.02.26, 14:47
      W Azji korzystałam z Warty. Działa ok, choć nie super idealnie tj zgłosiłam potrzebę wizyty około godziny 14, od razu był kontakt ze strony ubezpieczyciela, i info że zlecają umówienie wizyty ale sama wizytę dopiero mi wyznaczono o godzinie 20. Może byłoby szybciej ale początkowo ktoś się pomylił i umówił wizytę 800 km od mojego miejsca pobytu smile natomiast całą wizyta odbyła się bez kosztów, łącznie z wydanymi lekami w przyszpitalnej aptece. Wizyta była w mega nowoczesnym szpitalu, po korytarzach którego jeździly roboty smile
      Wszystko odbyło się tak,że zgłosiłam się do rejestracji a oni już wiedzieli że mam byc- mieli moje dane itd.
      Axa mi odradzono ze względu na problem z kontaktem, w sensie że jak się zgłasza potrzebę odbycia wizyty to podobno mega problematyczne.
      • fortalesa Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 14:16
        Dzięki za to info - Wartę sprawdziłam, wychodzi ponad 500 MPLN mniej niż PZU za troszkę wyższe kwoty ubezpieczenia. . Warte rozważenia
      • jana111 Re: Ubezpieczenie podróżne 11.02.26, 23:26
        Warta- jak już się przebrnie przez infolinię z botami, jest ok. Przynajmniej na razie, zaraz po wypadku, Słowacja. Wizyta umówiona gdzie mieliśmy najbliżej, z całą pewnością kosztowała więcej niż całe nasze ubezpieczenie.
        W Polsce podobnoż kontynuacja leczenia już nie jest bezgotówkowa, trzeba zapłacić, wziąć fakturę, potem zwracają - przynajmniej tyle na razie dowiedział się bezpośrednio zainteresowany, sprawa w toku.
    • balladyna Re: Ubezpieczenie podróżne 02.02.26, 17:08
      Sprawdź, czy w zakresie ubezpieczenia jest transport medyczny.
      • una_mujer Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 07:56
        Sprawdź też, jak kontaktować się z ubezpieczycielem. Jeżeli absolutnie jedyną forma kontaktu jest telefon na numer polski, to z Azji może to być bardzo drogie.
        • chlodne_dlonie Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 10:50
          Podstawą podróżowania po Azji AD 2026 jest zakup lokalnej karty SIM/E-SIM jeszcze na lotnisku.
          • kk345 Re: Ubezpieczenie podróżne 14.02.26, 10:44
            I w jaki sposób dzwonienie z tego lokalnego sima na polski numer ma być tańsze?🤷🏻‍♀️
    • rb_111222333 Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 10:52
      Korzystamy z PZU wojażer. 2 razy korzystaliśmy z pomocy lekarskiej za granicą i jesteśmy zadowoleni. Umawiają wizytę, w jednym przypadku podstawiono nam samochód, w innym lekarz przyszedł do nas na domową wizytę. Mi to pasuje, bo nie muszę w obcym kraju szukać lekarzy. Za drugim razem czas oczekiwania na wizytę był bardzo długi (zgłoszenie rano, wizyta wieczorem), ale też dostałam informację, że jeżeli zależy mi na czasie, to mogę na własną rękę poszukać lecznicy i zwrócą mi pieniądze.
    • princy-mincy Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 13:05
      Ja mam dobre opinie od znajomych o Allianz.
      Znajoma miała złamanie otwarte we Włoszech, została przetransportowana do Polski samolotem medycznym (ona i jej rodzina). Nie było problemu z wypłata świadczeń.
      Zazwyczaj biorę Allianz, choć czasami broker proponuje inną, lepsza akurat ofertę.
      Wg mnie najważniejszy jest zakres ubezieczenia. My za granicę zawsze bierzemy transport zwłok. Pół roku temu nasz znajomy utopił się na plaży we Włoszech i nie mieli wykupionego ubezpieczenia turystycznego, tylko EKUZ. Świeżo upieczona wdowa miała ogromny wydatek, bo transport wyniósł ją kilka tysięcy złotych.
      • volta2 Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 15:43
        kilka tysięcy złotych? to nie jest ogromny wydatek. kłopot to i owszem, ale parę tysi?
        • princy-mincy Re: Ubezpieczenie podróżne 11.02.26, 23:49
          8 tys złotych to dla Ciebie nie jest duży wydatek?
          Ubezpieczenie kosztowałoby ok 400 zł na całą rodzinę.
    • krwawy.lolo Re: Ubezpieczenie podróżne 03.02.26, 13:11
      Raczej nie pomogę. Mam ubezpieczenie na siebie i żonę z mojej firmy, za ok. 30 euro rocznie. Już kilka razy skorzystaliśmy. W Kuala Lumpur z zapaleniem ucha, w Sihanoukville z alergią na cień do powiek ...
      • bywalec.hoteli Re: Ubezpieczenie podróżne 11.02.26, 15:44
        w tym 30 euro rocznie masz transport medyczny np. do Niemiec?
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Ubezpieczenie podróżne 11.02.26, 19:06
      Od lat podróżuje z ubezpieczeniem z Generali, wybieram zawsze sporo wyższe kwoty ubezpieczenia niż standard( sz czegolnir poza EU) wszystkie dodatkowe ekstrasy w tym transport medyczny oraz transport zwłok, bo o tym wielu niestety zapomina. Korzystałam kilka razy w czasie wyjazdów sama i z dziećmi, kontakt całodobowy, rozliczenie bezgotówkowe, możliwość korzystania z klinik prywatnych również tam, gdzie w teorii mogliby kazać korzystać z Ekuz, szybki zwrot kosztów leków kupionych za granicą a zleconych w związku z udzielaniem pomocy medycznej i lekarskiej. Nie miałam nigdy problemów, a poza tym cenowo były zawsze bardzo w porządku, jeżeli chodzi o stosunek świadczeń do kosztu polisy . I zgadzam się z tym, co już wcześniej ktoś napisał. Nie warto, szczególnie jadąc na inny kontynent kutwic i oszczędzać parę złotych wybierając tańszą ale gorsza polisę, bo święty spokój jest bezcenny. A chytry dwa razy traci
    • bi_scotti Re: Ubezpieczenie podróżne 11.02.26, 21:24
      Jestem w tzw. uprzywilejowanej pozycji, ze medical insurance mam przez prace - rowniez gdy podrozuje po swiecie/outside of Canada, obejmuje mnie & Starego Bi_scotta, wiec przy dalszych/more complicated/longer podrozach ubezpieczam sie tylko extra na wszelkie travel disruptions/delays/cancellations - chyba od zawsze z Allianz. Korzystalismy raz, kilka lat temu - wszystko zadzialalo no problem, 100% poniesionych kosztow zostalo zwrocone relatively quickly i z minimalna biurokracja. Nie umiem powiedziec jak dziala ich medical cover, bo ... jak wyzej smile Wszystkim zycze pieknych podrozy bez zadnych chorob czy wypadkow, spoznien and/or problemow z przewoznikami! Cheers.
    • bagietka01 Re: Ubezpieczenie podróżne 12.02.26, 19:53
      Na wyjazdy poza Europę biorę ubezpieczenie z maksymalną wysokością kwoty pokrywającej świadczenia medyczne. Np. do USA to 40 000 zł.
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Ubezpieczenie podróżne 12.02.26, 21:25
        Chyba ci się parę zer zgubiło, bo w Stanach to zdaje się jest 40 milionów a nie tysięcy
        • bagietka01 Re: Ubezpieczenie podróżne 12.02.26, 23:52
          Masz rację, zjadło mi pare zer. To było 10 000 000 euro, wiec nawet więcej niż 40 000 000 zł. Biorąc pod uwagę ceny wszelkich procedur medycznych w Stanach stwierdziłam, że wolę zapłacić wysoką składkę tu i mieć spokojną głowę.
    • ankarud00 Re: Ubezpieczenie podróżne 23.02.26, 21:04
      Ja z kolei korzystam z Hestii. Mają dobrą ofertę, fajnie można sobie dopasować pod siebie.
    • ardzuna Re: Ubezpieczenie podróżne 23.02.26, 21:21
      25 lat temu korzystałam z PZU i byłam superzadowolona z obsługi. Nie wiem, czy nadal tam tak jest, ale byłam zaopiekowana pod każdym względem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka