Dodaj do ulubionych

Mokra karma dla kota help

09.02.26, 10:23
Ratunku koty!
Moje koty próbowały i nie chcą jeść Sheba saszetki ani nic co jest dostępne w sklepach.
Na razie jedza Purina saszetki. Doliny Noteci juz nie chcą, wcześniej jadły.
Gdzieś przeczytalam ze moze Pokusa lub Josera ale to drugie juz próbowalam
Oczywiscie daje tez surowe mięsko ale nie zawsze mogę mieć surowe. Co polecacie? Jakie saszetki lub puszki?
Obserwuj wątek
    • tilijka123 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 10:39
      Spróbuj może Animonda albo Feringa. Można kupić takie pakiety mieszanych smaków na próbę.
      Moje lubią Feringa Drób z marchewką, animonda vom Feinsten Adult serca indycze (tacki) i animonda vom Feinsten Adult z kaczką i filetem z indyka (saszetki, kawałeczki w gęstym sosie).
      Jak lubią surowe mięso i masz miejsce w zamrażarce to pomyśl o barfie. Kopalnia wiedzy na ten temat i prosty kalkulator znajdziesz na meatpoint.io. Jest też grupa na FB o tej nazwie gdzie zawsze można otrzymać pomoc. Moje koty kochają barfa. I wychodzi dużo taniej niż saszetki i puszki. Tylko nie każdy kot che jeść barfa. U mnie na cztery koty jedna kotka nie chcę go jeść, a samo surowe mięso lubi.
      • bugenwilla2025 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 11:58
        Dziekuje ci za wskazówki
    • smoczy_plomien Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 10:43
      Poczytaj składy. Sheba to szajs, Purina jest średnia. Pozostałe też średnie. W składzie powinno być samo mięsko, zero zbóż. Dobre karmy mokre to np. Applaws, Miamor (ale tylko Feine Filets), Animonda (ale tylko Carny Ocean), Cosma chyba też jest OK, ale nie dam sobie ręki uciąć. Niestety nie wychodzi to tanio, ale zawsze pozostaje BARF, który jest zdrowy i tani. Za 5zł możesz kupić apkę do układania przepisów i ułożyć sobie takie, które będą odpowiadały tobie i kotom.
      • swinka-morska Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 11:14
        Cosma specjalizuje się w karmach-smaczkach, raczej nie mają oferty karm bytowych.
      • nick_z_desperacji2 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 11:31
        Nie powinno być samo mięso, koty potrzebują błonnika, niedużo ale potrzebują. W naturze biorą to z zawartości żołądków, a dodatkowo jedzą też skóry, ogony itp. rzeczy, które pomagają trawić. Mojego kota regularnie zatykało, wet kazał włączyć sucha z małą ilością błonnika i układ trawienny chodzi idealnie.
        • bugenwilla2025 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 11:59
          Jaki błonnik? Marchew czy co?
          • nick_z_desperacji2 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 12:18
            Nie karmię kota surową marchwią wink W składzie karmy jest ryż. Akurat ten kot kiedyś nie jadł wcale suchej, tylko morką pełnomięsną i niestety często miał problemy. Teraz sucha sobie przegryza jak mu się zechce i jest ok.
          • tilijka123 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 12:20
            bugenwilla2025 napisała:

> Jaki błonnik? Marchew czy co?

Ja do barfa dodaje gotowaną zmiksowaną cukinię. Niskokaloryczna i neutralna w smaku.
      • bugenwilla2025 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 11:58
        Dzięki za odpowiedz
      • bugenwilla2025 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 12:00
        Jaki barf jest tani kurczak czy co? Co do tego dodać?
        • tilijka123 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 13:23
          Moje jedzą głownie kurczaka (mięso z udzików) i wieprzowinę (szynka) + serca lub żołądki z kurczaka + wątróbka z indyka.
          Oba mięsa dość często bywają w promocji w lidlu, chociaż nigdy jednocześnie.
          Wątróbkę kupuję raz na jakiś czas i mroże w porcjach na jednego barfa. Przed zmielenię obgotowuję ją 10 min. Reszta mięsa surowa, zmielona na grubym sitku.
          • tilijka123 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 13:28
            Zwykle kupuję udziki z kurczaka z mięsem i skórę. Skórę wyrzucam a wycięte kostki mrożę i dodaję do rosołu lub gotuję na nich zupę. Kupno wytrybowanych udzików wychodzi dużo drożej. Przeważnie kupuję 2 razy tyle co w przepisie i jak zostaną mi jakieś udziki zjadamy sami na obiad.

Jeśli zdecydujesz sie na mięso wieprzowe upewnij się, że pochodzi z polskiej hodowli ze względu na chorobę Aujeszky’ego. Polska ma status kraju wolnego od tego wirusa, W innych krajach bywa różnie.
        • tilijka123 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 13:30
          Pobierz ze strony meatpoint.io pdf "barfna kuchnia". Tam masz wszystkie podstawy wyłożone.
          • bugenwilla2025 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 21:00
            Ok pobiorę. Szkoda ze w Polsce nie produkują jakis dobrych saszetek
            Mamy mięso ale nie widze jakiej dobrej karmy z Polski
        • smoczy_plomien Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 14:14
          To tak nie działa. W składzie jest mięso, dodatki i suplementy, trzeba przygotować konkretne przepisy, żeby nie zaszkodzić kotu. Polecam forum Barfny Świat. Są tam przepisy prostsze i bardziej zaawansowane, można się doedukować, dopytać albo dowiedzieć jak samodzielnie ułożyć przepis.
      • pleszkazlasu Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 17:48
        Feine filets to (przynajmniej z nazwy) nie jest najlepsza karma, tylko tzw filetowka, wcale nie taka dobra na dłuższą metę.
        Co nie zmienia faktu, że wiele kotów nie chce jeść dobrych karm… moje jedzą większość, ale jakoś najbardziej lubią gourmet gold w sosie i Winstona - tacki i saszetki.
        Uzupełniają sobie myszami „na mieście”. A jeden staruszek ma już z 17 lat i je to, co lubi, nie będę mu na starość diety zmieniać…
    • swinka-morska Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 11:18
      Sheba to szajs, popiół zmieszany ze zbożami i wypełniaczami, plus minimalny dodatek mięsa.

U nas najlepiej wchodzi Wild Freedom kurczak i kurczak z królikiem.
      Jeszcze do niedawna kupowałam na zooplusie, ale ostatnio tak mi brzydko załatwili reklamację niedostarczonej paczki, że ich porzuciłam i kupuję na allegro.
      Samo surowe mięso nie załatwia potrzeb żywieniowych kota, jeśli chcesz nim karmić to trzeba wdrożyć BARF i aptekarskie odmierzanie suplementów i dodatków, np. tauryny.
      • dracaria Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 12:00
        swinka-morska napisała:

> Jeszcze do niedawna kupowałam na zooplusie, ale ostatnio tak mi brzydko załatwi
        > li reklamację niedostarczonej paczki, że ich porzuciłam i kupuję na allegro.

Zooplus nie ogarnia błędów własnej strony internetowej. U mnie też był problem, ale pogrzebałam i okazało się, że jak raz zamówisz np do paczkomatu czy do żabki, to strona zapamiętuje ten wybór i zmienia ci adres na adres paczkomatu/żabki, więc jak kolejny raz zamówisz kuriera, to będzie miał on adres paczkomatu/żabki, a nie domowy, w efekcie paczki nie dostarczy w ogóle, jesli będzie za duża.
      • pleszkazlasu Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 17:49
        swinka-morska napisała:

> Sheba to szajs, popiół zmieszany ze zbożami i wypełniaczami, plus minimalny dod
        > atek mięsa.

Jaki popiół?
      • mava12 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 20:43
        > popiół zmieszany ze zbożami

mnie to smieszy "wiedza" ematek czasami..
        Otóż, podana zawartość popiołu w składzie nie oznacza, że jest tam wrzucany popiół (z paleniska od kominka...).
        "Popiół surowy to termin z zakresu analizy chemicznej, odnoszący się do reszty nieorganicznej, która pozostaje po całkowitym spaleniu karmy w bardzo wysokiej temperaturze (około 550–600°C). Skład popiołu surowego obejmuje głównie składniki mineralne, takie jak: wapń, fosfor, potas, magnez, sód, żelazo oraz mikroelementy (np. cynk, miedź, mangan, jod, selen)" i wskazuje na jego zawartość w karmie wyjściowej (przed spaleniem). I na ilość tych mikroelementów w karmie. Chyba nie zaprzeczysz, że mikroelementy sa potrzebne takze kotom?
        Co do meritum to karmę kotu trzeba zmieniać a nie dawać stale tę samą. Najlepiej codziennie inny smak. Tak właśnie żywią się kotowate. I nasze mruczki też lubią zmiany a nie codziennie żreć kurczaka z saszetki.
    • czarna_kita Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 12:29
      Mój kot nie lubi mokrej karmy. Żadnej. Co ja sie nacudowałam, próbowałam różne i tańsze i droższe. Czasami zjadł jakąś saszetkę ale na drugi dzien juz tego nie chciał. Suchą to zje każdą a przy mokrej wybrzydza. O pasztecie juz nie wspomnę nawet na to nie spojrzy. Najlepiej zeby bylo duzo bulionu a malo mięsa. No ale za wodę mam taķą kase płacić?
      W miarę je saszetkę Dashi ale to raz na jakis czas broń boże zeby codziennie.
      • natalia.nat Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 23:52
        czarna_kita napisał(a):

> Mój kot nie lubi mokrej karmy. Żadnej. Co ja sie nacudowałam, próbowałam różne i tańsze i droższe. O pasztecie juz nie wspomnę nawet na to nie spojrzy.

Też mam taki egzemplarz.

> Najlepiej zeby bylo duzo bulionu a malo mięsa. No ale za wodę mam taķą kase płacić?

Ja właśnie płacę za wodę. A niech ma. smile
      • mysiulek08 Re: Mokra karma dla kota help 10.02.26, 02:28
        Kicia.Yoda (*) przez 16 lat swojego zycia jadla wylacznie chrupki, zadna sila jej nie zmusila do chocby lizniecia mokrej karmy, tylko jak male kocie bardzo krotko tolerowala gerberki miesne dla niemowlat, umarla na serce

barfa nigdy nie ruszyl zaden z ferajny, za to kundle sasiada byly wielce zadowolone
        najchetniej by sie wolowina zywili 😺 ale jakos daja sie przekonac do saszetek, vitakrafta lubia

Miszczu (*) byl pompa rosolowa, potrafil kazda ilosc wciagnac

probowalas gotowac domowy rosolek? tylko bez soli,?
        jest tez sporo 'drinkow' bulionowych ,,- miamor, animoda, leonardo, cosma itp
        • bugenwilla2025 Re: Mokra karma dla kota help 10.02.26, 07:54
          Jak gotujesz ten rosołek?
          • mysiulek08 Re: Mokra karma dla kota help 10.02.26, 14:27
            😿 jak zyl Miszczu (*) to sie poswiecalam i czesciej gotowalam rosol (na stanie tez ludzka pompa rosolowa😛) po prostu a ze sol/pieprz dodaje pod koniec gotowania to odlewalam, dodawalam troche miesa i czesc mrozilam albo wekowalam w 0,5l sloikach ale takiego to zbytnio nie lubil, swiezo gotowany byl najlepszy, to cierpialam wechowo gotowalam - Miszczu (*) byl moim ukochanym Kotem 😢

u nas dostepne sa tylko drinki leonardo a tych Miszczu(*) nie lubil
            • mysiulek08 Re: Mokra karma dla kota help 10.02.26, 14:29
              bez opiekanej cebuli gotuje
    • miki.20105 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 12:38
      Nasze 4 koty jedzą tylko saszetki Miamor
      • tylko.przelotem Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 17:57
        A nasze 2 tylko pasztety Miamor
    • aankaa Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 13:33
      moje żadnej mokrej saszetki/puszki nie chcą sad Mają na stałe suche, dodatkowo dostają (zamiennie) rybę, mielonego indyka, mięso, wątróbkę. Co jakiś czas twarożek
    • wena-suela Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 13:34
      Moja lubi surowa rybę. Może być rozmrożona. Dostaje też Purizon i Animoindę.
    • eglantine Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 14:07
      Czasem to nie jest nawet kwestia firmy tylko rodzaju mięsa. Moja saszetkę z indyka zje prawie każdej marki, a łososia nie ruszy z żadnej. 🤷‍♀️ Czasem trzeba pod tym kątem potestować.
    • siedemkropek82 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 14:11
      Moje jedzą Catsfinefood kangur a powoli wprowadzam Mirjam Mirjam,też kangur.
    • iberka Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 17:53
      Sheba, to syf - dobrze, że kot nie chce jeść.
      Moja Kotta je filety (nie pasztety itp.): Wiejska Zagroda oraz Fresh Farm.
      • raczek47 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 18:55
        Żadne sheby I inne birdronkowe syfiarstwo.
        Moja obecnie je Animondę, smakuje jej.
        • raczek47 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 19:03
          stukot.org.pl/lista-karm/

Ta lista jest ok
          • raczek47 Re: Mokra karma dla kota help 09.02.26, 19:14
            A i zamówiłam karmę Baltica- nie znam, obadamy czy warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka