Dodaj do ulubionych

łyżwiarstwo figurowe na IO

10.02.26, 17:55
Medale w zawodach drużynowych rozdane, teraz czas na rywalizację indywidualną.
Wczoraj zaczęły pary taneczne, na czele Francuzi przez Amerykanami. Cieszę się bardzo i żeby tak zostało. Jedni i drudzy jechali rewelacyjnie, ale to przy liderach miałam ciarki.
Dziś zaczynają panowie. Nasz reprezentant o 20:04, wyczytałam.
W niedzielę, po obejrzeniu par sportowych stwierdzam, że poziom podnoszeń na jednej ręce jest wprost kosmiczny.

Zakładam wątek, bo w tym ogólnym groch z kapustą.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 17:59
      Wczoraj Eurosport urwał mi pół godziny transmisji, zobaczyłam ostatnie 3 pary w tańcu rytmicznym
    • asia-loi Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 18:04
      kropkaa napisała:

> Dziś zaczynają panowie. Nasz reprezentant o 20:04, wyczytałam.
      >
      Dzięki za info.
      Masz jakiegoś wiarygodnego linka do planu transmisji poszczególnych konkurencji? Na Eurosporcie i TVP Sport.
      • swiezynka77 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 18:06
        Jutro po 21:00 pary taneczne. to jedyny sport jaki czasem oglądam smile
      • aagnes Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 18:09
        Na fb Polskiego związku Łyżwiarstwa Figurowego są takie informacje, dziś: Transmisja konkurencji solistów (start o 18:30):
        🔹 TVP Sport: 19:55
        🔹 Eurosport: 21:30
        🔹 Strona TVP Sport: 18:25
        🔹 HBO Max: 18:15
        • asia-loi Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 18:15
          aagnes napisał:

> Na fb Polskiego związku Łyżwiarstwa Figurowego są takie informacje, dziś: Transmisja konkurencji solistów (start o 18:30):
          > 🔹 TVP Sport: 19:55
          > 🔹 Eurosport: 21:30
          > 🔹 Strona TVP Sport: 18:25
          > 🔹 HBO Max: 18:15
          >
          Dzięki fb i Maxa nie mam.
          Interesuje mnie głównie jazda figurowa na lodzie i narciarstwo alpejskie.
          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 21:45
            Warto nawet na ten 1 mc wykupić HBO, bo naprawdę wszystko jest na żywo, potem całość do odtworzenia.
            A to, co w tv pokażą albo i nie, to woła o pomstę do nieba. Vide wczorajsza piłka nożna w TVP Sport.
        • kurt.wallander Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 23:52
          aagnes napisał:

> Na fb Polskiego związku Łyżwiarstwa F
          > 🔹 TVP Sport: 19:55

Nakłamali, bo zaczęło się wcześniej i przegapiłam pierwszą grupę sad
          • aagnes Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 08:56
            ja przerzucilam sie na hbo max, tam jest faktycznie od poczatku, uwazam, ze tvp sport jaja sobie robi, kilka dni temu byly chyba pary taneczne, a w tvp mecz pilki noznej jakiejs podworkowej ligi na poziomie dzieciakow pod blokiem.
      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 19:17
        asia-loi napisała:

> Dzięki za info.
        > Masz jakiegoś wiarygodnego linka do planu transmisji poszczególnych konkurencji
        > ? Na Eurosporcie i TVP Sport.
        >
        Niestety, poziom transmisji w tv jest tragiczny. Oglądam na aplikacji HBO.
        Wczoraj np. na TVP Sport nie było w ogóle nic. Tyle dyscyplin, do wyboru do koloru, trwa olimpiada a ci transmitują piłkę nożną. No żesz q*
        • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 19:27
          Było na Eurosporcie. A ściśle mówiąc być miało, ale po tym jak Tomasiak zdobył medal przez ponad pół godziny gładziły w studio rozmaite gadające głowy i ostatecznie transmitowali taniec 3 ostatnich par. O ile rozumiem ze chcieli pokazać dekorację i wywiad z zawodnikiem i trenerem o tyle to sie skończyło przed 21.00 czyli przed planowaną godziną transmisji łyżwiarstwa. I co? I musieliśmy wysłuchać ględzenia 4 wesołych panów dziennikarzy pod skocznią a potem jeszcze Szczęsnego i Kubackiego w studiu. Wrrrrrr...
          Dziś też się obawiam co będzie po konkursie skoków drużyn mieszanych (tu nie liczę na dobrą pozycję Polaków, ale co to dziennikarzom szkodzi sobie pogadać?)
          • em_em71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 19:43
            Nic nie będzie, bo juz się zaorali.
          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 21:37
            Tym bardziej, że Eurospot ma 2 programy.
            Ponieważ oglądałam od początku, to na HBO włączyłam i trochę się zdziwiłam, że w połowie jazdy pani przywitała się z widzami tv jakoś właśnie pod koniec.
            Natomiast w ndz oglądałam TVP Sport (w zasadzie nie wiem dlaczego, bo Eurosport też miał transmisję) i pani Gordon-Półtorak no nie da się zdzierżyć. Jej się gęba nie zamyka, przepraszam za określenie. Ona komentuje wszystko, łącznie z zachwytem "proszę państwa, zwróccie uwagę jaki piękny był ten skok, wysoki, czysty, potrójny axel, przepięknie wykonany" jak i brakiem: "nie podobał mi się ten program!".
            W pewnym momencie to nie było słychać nawet muzyki, tyle miała do powodzenia...
            • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 21:41
              I ona chichocze....😡
              • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 21:48
                Nooo big_grin Dziś bardzo ją rozbawiło, gdy już zakomunikowała, jak ona bardzo lubi tę piosenkę, taki piękny walc (parafrazuję, bo nie zapamiętałam na tym wkurzeniu na nią) i okrasiła to jakże ważne wyznanie swoim śmiechem 🤦‍♀️
                • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 21:57
                  Ale jedno jest niezmienne - ona od jakichś 30 lat jest taka wku...irytująca. Pierwsze transmisje z jej komentarzem oglądałam jeszcze jako nastolatka i niezmiennie doprowadzała mnie do białej gorączki.
                  • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 22:15
                    Też się zdziwiłam, że ona nadal komentuje, nawet dumałam, czy to może córka jakaś wink Pokazali ją w studio - to naprawdę zaawansowana wiekiem pani. I mam wrażenie, że wraz z upływem czasu słowotok i brak kontroli nad tym, co mówi, jej się nasilił.
                    W dodatku drugą częścią tego duetu jest Przemysław Babiarz, również nie grzeszący zwięzłością wypowiedzi.
                    Mieszanka wybuchowa.
                    • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 22:35
                      Właśnie zwierzyła się widzom jak bardzo lubiła jakiegoś łyżwiarza i wyznała to z perlistym śmiechem.
                      Co w tym jest kurna śmiesznego???
                      Kill me nowwwww, bo siedemdziesięcioletnia pensjonarka jest naprawdę nie do wytrzymania
                      • jottka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 22:45
                        a, no patrzcie, nie byłam świadoma, włączyłam sobie na chwilę i się zdziwiłam, że komentatorka na pytania poniekąd merytoryczne odpowiada chichotem...
                        • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 22:47
                          Ona jest w stanie zachichotać na każdy temat 🤷‍♀️
                          • jottka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 22:49
                            to jednak jest swoisty axel z przytupemsmile
                    • mika_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 23:22
                      Pani Gordon-Półtorak przynajmniej umie się zamknąć na początku jazdy, a Babiarz ma nawyki z piłki nożnej i najchętniej by gadał przez cały czas, cokolwiek nawet odległego od tematu - bo tak się komentuje futbol
                      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 01:53
                        mika_p napisała:

> Pani Gordon-Półtorak przynajmniej umie się zamknąć na początku jazdy

Oj, chyba jak ją już naprawdę realizator groźbami karalnymi zmusi big_grin W ndz nawet dźwięk łyżew na lodzie i muzykę przez nie wiem ile czasu potrafiła zagłuszyć cały początek programu.
                        A jak jej się włącza opowiadanie wraz z opisywaniem swoich wrażeń i odczuć, to zastanawiam się, czy ona nie komentuje dla osób niewidzących.
                    • kurt.wallander Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 23:55
                      kropkaa napisała:

> W dodatku drugą częścią tego duetu jest Przemysław Babiarz, również nie grzeszą
                      > cy zwięzłością wypowiedzi.
                      > Mieszanka wybuchowa.

Babiarza od lat po prostu NIE TRAWIĘ! Już ta Grodon-Półtorak dla mnie lepsza.
                      • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 01:01
                        Dajcie spokój, Babiarz jest nieprzygotowany, przekręca nazwiska, wali babole, które HGR przynajmniej poprawia czasem.
                        • kurt.wallander Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 01:15
                          Ja się zastanawiam, jakiego Babiarz ma haka na kogoś decyzyjnego, że nie podziękowali mu jeszcze. Jego komentowanie to tragedia.
        • kurt.wallander Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 23:54
          kropkaa napisała:

> Wczoraj np. na TVP Sport nie było w ogóle nic. Tyle dyscyplin, do wyboru do kol
          > oru, trwa olimpiada a ci transmitują piłkę nożną. No żesz q*

Polska TV pokazuje igrzyska też na TVP1 i nie wiem, czy czasem nie na TVP2.

Nie mam Eurosportu więc tak skaczę pomiędzy TVP1 i TVP Sport.
          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 01:38
            Ale telewizja nie pokazuje całości, tylko od pewnego momentu, dowodnie wybranego zresztą.
            Eurosport na HBO pokazuje od momentu wychodzenia z autobusu, potem migawki z rozgrzewki i live od pierwszego programu. Nie ma reklam w trakcie przerw na czyszczenie tafli między grupami. I od razu po zakończeniu cały program dostępny do odtworzenia. Właśnie skończyłam ponownie oglądać Adama Siao Him Fa, Ilia Malinina oraz Maxima Naumowa - on jechał drugi więc na pewno nigdzie w tv nie pokazywali, a program naprawdę wspaniały i tragiczna historia - to m.n. jego rodzce zginęli w zderzeniu samolotu z wojskowym helikopterem, podczas powrotu z mistrzostw USA; zresztą jeszcze część z nas ich na pewno pamięta - Evgenia Szyszkowa i Wadim Naumov, mistrzowie świata. Maxim jechał do muzyki Chopina i potem trzymał ich zdjęcie przy punktacji.
            • kurt.wallander Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 01:40
              Przejazd Naumova znalazłam na YT.

Oczywiście, że lepiej obejrzeć komfortowo na Eurosporcie, ale szkoda mi wykupywać dostęp.
              • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 01:44
                Nie będę się wymądrzać, bo mam swoje konto u koleżanki podarowane, ale ona chyba 20 zł miesięcznie płaci. To chyba jakiś stary abonament, ale jeśli jest możliwość kupienia na 1 mc, to zdecydowanie warto. No krew by mnie zalała z tymi poszarpanymi transmisjami. Jeśli chodzi o IO to mają ten system opracowany naprawdę extra.
                • kurt.wallander Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 01:52
                  kropkaa napisała:

> Nie będę się wymądrzać, bo mam swoje konto u koleżanki podarowane, ale ona chyb
                  > a 20 zł miesięcznie płaci. To chyba jakiś stary abonament, ale jeśli jest możli
                  > wość kupienia na 1 mc, to zdecydowanie warto. No krew by mnie zalała z tymi pos
                  > zarpanymi transmisjami. Jeśli chodzi o IO to mają ten system opracowany naprawd
                  > ę extra.

Zdarza mi sie wykupić, i to własnie dla łyżwiarstwa figurowego. I gdyby była w domu córka, która też jest fanką, to pewnie tak byśmy zrobiły, ale dla siebie samej, to mi szkoda jednak (niby to tylko kilkadziesiąt złotych, ale tu trochę, tam trochę - no, na czyms trzeba przyoszczędzić).
                  • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 01:56
                    Nie ma ktoś ze znajomych? wink
                    • kurt.wallander Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:36
                      A wiesz, wkurzyłam się na transmisję programu dowolnego mężczyzn i wykupiłam ten HBO Max na miesiąc smile
            • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 01:40
              *Ilię
    • ga-ti Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 19:42
      Ja przy tych podnoszeniach zamieram na chwilę.
      Najsmutniejszy obrazek, gdy Japończyk solista się popłakał, gdy jego drużyna zdobyła srebro, gdy nie wywalczył im złota (choć oczywiście to nie jego wina).
      Piękne są te emocje.
      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 21:39
        A Włoch jak pięknie pojechał!
        Szkoda mi było Japończyków bardzo. Choć Malinin faktycznie miał program trudniejszy, tylko błędy sprawiły, że cały urok się ulotnił.
        • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 09:36
          Malinin jak to komentatorka powiedziała we własnej lidze jeżdzi.

• chlodne_dlonie Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 15:55
            No, ale to nie pierwszy taki solista przecież - w pewnym sensie tradycja ciągnie się od lat 80-tych (co najmniej). Dwóch Brianów rządziło wówczas - Orser i Boitano a potem Petrenko i Pluszczenko.
            To byli giganci łyżew wśród solistów i długo nie było na nich mocnych wink
            Teraz czas Malinina.
            • volta2 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 17:14
              pluszczenko to rywalizował z jagudinem, uwielbiałam obu, petrenko to był z dekadę przed nimi - też wspaniały. malinin - szok, jakoś go przegapiłam rok temu na mś. w sensie że nie zapamiętałam.
              • chlodne_dlonie Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:05
                Nieprecyzyjnie napisałam - 'dwóch Brianów' - jeden etap a potem, kolejno najlepsi byli dwaj Rosjanie P. i P. - nie jednocześnie a po erze Petrenki nastał Pluszczenko.
                -
                • volta2 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 15:56
                  petrenko to reprezentował ukrainę, wcześniej wnp chyba? oczywiście, szkoła rosyjska jak najbaradziej.
            • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 17:22
              No nie. Malinin to pierwszy, który skacze 4A - tu jeszcze go nie pokazał, mam nadzieję, że będzie w dowolnym. To również pierwszy, który wylądował 7 skoków poczwórnych w jednym programie. To jest chłopak, który zmienił nasze wyobrażenie nr. tego, do czego jest zdolne ciało ludzkie i to naprawdę jest inna liga.
              • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 17:30
                Nie wiem, co musiało by się stać, zeby nie zdobył złota.
                Skacze jak zaczarowany. Jak pojedzie tak jak zwykle to sory, jest niedościgniony.
                Moj ulubieniec to Kagiyama.
                • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 17:40
                  Ilia Malinin i Adam Siao Him Fa to moja czołówka.
                  Jeśli Malinin jedzie program czysto, to jest po prostu zjawiskowy.
                  Nathan Chen kiedyś skakał jak zaczarowany, choć bez 4A.
                  • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 17:42
                    Wole Japończyków, oni jeżdżą pięknie, ale nie maja tak trudnych programów.
                    • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 18:02
                      Malinin, Ponomarienko, Naumov to są potomkowie łyżwiarzy, pewnie jeszcze w brzuchu przygotowywani na mistrzów.
                      Para Klimowa Ponomarienko była zjawiskowa, do tej pory pamiętam ich złoty taniec do muzyki J. S. Bacha na IO w Albertville. A wcześniej mieli srebro i brąz na IO.
                      Po prostu skazani na sukces.
                      • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 18:17
                        Dokładnie tak.
                        Ojciec Kagijamy też łyżwiarz. Genów nie wydłubiesz.
                        • hermenegilda_zenia_is_back Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:33
                          Tudzież po raz kolejny widać również w sporcie, że łatwiej o dobry start i dotarcie gdziekolwiek, gdy drogę utorował już ktoś przed tobą a nie jesteś no name’m bez zaplecza i znajomości.

Swoją drogą oglądając szczególnie konkursy par to mam refleksje, że w zasadzie bez sensu jest w tej dyscyplinie mówienie o medalu dla danego kraju, bo na palcach jednej ręki można policzyć pary, gdzie oboje pochodzi faktycznie z kraju, dla którego jeździ. A tak są udawani Gruzini, udawani Hiszpanie , udawani Francuzi i można tak bez końca. Transferów obywatelstwa dla kariery chyba nie ma nigdzie indziej w takiej ilościach jak w łyżwiarstwie figurowym
                          • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:48
                            A mi to nie przeszkadza.
                            • hermenegilda_zenia_is_back Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:15
                              Widzom na pewno wszystko jedno, ale po co ten cyrk. Niech występują po prostu wszyscy pod flagą olimpijską i zbierają medale dla siebie prywatnie, będzie bez żenady, że Rosjanka udaje Brytyjkę udającą Gruzinkę, czy pięciokrotnej zmiany obywatelstwa, żeby jeździć w kolejnych parach.
                              • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:17
                                Ten cyrk ponto by przedstawienie było.
                              • angazetka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:20
                                Ciekawa jestem, jakie są zasady tej zmiany obywatelstwa w łyżwach. Bo znam tylko futbolowe i są ciut bardziej rygorystyczne chyba wink
                                • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 00:07
                                  Nie ma żadnych, byle się obie federacje dogadały. Myk jest taki, że na igrzyska trzeba być obywatelem danego kraju, a o tym już decydują władze danego kraju, jedne (Gruzja, Węgry) dają paszport każdemu utalentowanemu sportowcowi bez gadania, inne wcale nie rozścielają czerwonych dywanów ani nie tworzą "szybkiej ścieżki". Dowodem jest tu historia Alison Reed (Amerykanka z japońską matką), która zaczynała jako reprezentantka Gruzji, potem Izraela, w końcu kliknęło z partnerem litewskim, ale przez lata nie mogła się doprosić obywatelstwa litewskiego (dlatego nie było ich na poprzedniej olimpiadzie, p. Szuttenberg tu się pomyliła mówiąc, że się nie zakwalifikowali). Dopiero po brązie na mistrzostwach Europy w 2024 r. prezydent jej nadał obywatelstwo specjalnym dekretem.
                              • volta2 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 16:02
                                przecież ta udawana gruzinka to zdaje się córka amerykanina/anglika? i pani tutberidze. no wybacz, ale dziecko gruzinki ma prawo do paszportu jak połowa tu dzieci jematkowych. obstawiam, że jeszcze najmy dzieci będą się prosiły o polski paszport też. oczywiście wiem, że na gwizdek, jeśli tylko zajdzie potrzeba, pomachają nam paszportami ruskimi. no, ale to naprawdę nie rzadkość, stalin te narody tak zmiksował, że połowa z tych mieszańców ma faktyczne prawa, nie udawane do obywatelstwa innego niż rosyjskie. wiem,wiem, słabe....
    • sylwiastka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 19:45
      Ale mnie wczoraj uszy bolaly w tancach, to bardziej przypominalo poloczenie Karaoke milenialsow (Spice Girls, Backstreet Boys, Lenny Kravitz, ACDC, Madonna, George Michael) z Eurowizja i RuPaul Drag Race, bo bylo bardzo duzo lip syncow. W sumie juz mogli wybrac piosenki pop/dance/rock artystow ze swoich krajow.
      Taniec to Vouge Madonny podobal mi sie najbardziej z tego festiwalu kiczu, ale widac bylo ze taki byl zamysl i zawodnicy i publicznosc sie dobrze bawili.
      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 21:42
        Wydany nakaz na ten sezon: muzyka lat 90. plus nacisk na energię taneczną.
        Nie wiem: soliści i solistki nie mają takich wytycznych?
        • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 01:03
          kropkaa napisała:

> Wydany nakaz na ten sezon: muzyka lat 90. plus nacisk na energię taneczną.
          > Nie wiem: soliści i solistki nie mają takich wytycznych?

Nie.
      • angazetka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 22:19
        > Ale mnie wczoraj uszy bolaly w tancach, to bardziej przypominalo poloczenie Karaoke milenialsow (Spice Girls, Backstreet Boys, Lenny Kravitz, ACDC, Madonna, George Michael

I, przepraszam, komu to przeszkadza? smile
        • martishia7 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 13:57
          C'nie? Ja jestem z tych co zrobili "OMG, Ricky Martin!" Na występie Bad Bunnyego. Taka demografia.
          • angazetka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 17:54
            Miałam tak samo smile
            • martishia7 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 13:32
              Bo chodzimy w tej samej kategorii wiekowej big_grin
      • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 01:07
        sylwiastka napisała:

> Ale mnie wczoraj uszy bolaly w tancach, to bardziej przypominalo poloczenie Kar
        > aoke milenialsow (Spice Girls, Backstreet Boys, Lenny Kravitz, ACDC, Madonna, G
        > eorge Michael) z Eurowizja i RuPaul Drag Race, bo bylo bardzo duzo lip syncow.
        > W sumie juz mogli wybrac piosenki pop/dance/rock artystow ze swoich krajow.

Chińska para tak zrobiła i Lopareva/Brissaud jechali do Daft Punk. Trzecia francuska para, dla której zabrakło miejsca na ZIO, ma fajny program do Mylene Farmer. Ale zgadzam się, ja nie jestem w stanie RD oglądać.
    • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 21:56
      Upadków nie brakuje.
      Mam nadzieję, że ostatnia grupa pokaże jakiś poziom.
    • asia-loi Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 22:54
      A czy jutro 11 lutego będzie transmisja tańców na lodzie w Eurosporcie lub TVP Sport?
      • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 22:58
        Od 20.15 w Eurosporcie, od 21.20 w TVP Sport i TVP 1.
        • asia-loi Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 23:08
          daniela34 napisała:

> Od 20.15 w Eurosporcie, od 21.20 w TVP Sport i TVP 1.

Dzięki 🙂
        • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 10.02.26, 23:09
          Początek 19:15 na HBO.
        • chlodne_dlonie Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 14:18
          Oo, nareszcie coś w TVP - dzisiaj też..?
    • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:03
      No i finał par tanecznych.
      Jeżdżą jak po lodzie smile
      Gruzini, Finowie teraz Amerykanie Carreira Ponomarienko - piękne programy.
      • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:10
        A ja dopiero w drodze do domu i telewizora😭😭😭
        • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:29
          Zaczęła się III grupa dopiero. Programy długie dziś.
          • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:38
            No już przed tv. Zdążyłam akurat na początek transmisji w TVP 1.
            • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:46
              Jestem fanką drugiej pary francuskiej.
              • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:51
                Lopareva/Brissaud?
                • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:52
                  Tak. Są w cieniu różnych większych i mniejszych gwiazd, a to świetna para.
                  • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:56
                    No tak, nawet w samej Francji chyba są trochę w cieniu.
                    • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:58
                      Byli mistrzami Francji, ale po powrocie Cizerona są wicemistrzami znów.
    • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:49
      Ile jest par trenerów? Bo mam wrażenie, że trzy, no może cztery big_grin
      • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:52
        Co nie?
        • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 21:58
          A wczoraj?
          Ten mem miał podpis "The busiest man at the Olympic Games."
          • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:05
            😀
          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:15
            😂
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:47
        Przecież to jest tak hermetyczny swiatek, ze połowa tych łyżwiarzy mieszka i trenuje w Montrealu i obsługuje ich może 5 stacjonujących tam trenerów, który kraj ma kasę na trenera to płaci i ma 🙂
    • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:36
      Moi ulubieńca pięknie. Alez sie denerwowałam!
      • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:40
        Kanadyjczycy?
        Oj pięknie
        • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:41
          Tak.
        • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:42
          Zwłaszcza po tych 2 programach z błędami (Włoszech, Brytyjczycy)
          • angazetka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:44
            Smutno mi po Brytyjczykach.
            • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:49
              No biedni. Podobali mi się, bo ten program byl troszkę inny niż zwykle w czołówce światowej.
            • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:11
              Mnie żal Włochów sad
              Cieszę się brązem Kanadyjczyków, przepiękne pojechali i chyba bezbłędnie, ale mam jednak wątpliwości do powtarzanych programów.
          • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:46
            Denerwowałam sie, bo jakoś nie szło im w tym sezonie. Ech
            No Amerykanie jak zwykle doskonale.
        • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:58
          A wolałyście Francuzów czy Amerykanów?
          • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:59
            Ja Francuzów. Bardzo mi się podobali jako para.
          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:01
            Francuzów.
            Pod koniec chyba zwątpiłam, tak długo trwało ogłoszenie wyników.
            Ale łzy wzruszenia, ulga, że się udało i radość.
          • sylwiastka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:03
            Francuzów, ale styl zupełnie inny. Amerykanie taki bardziej teatralny, dynamiczny, sceniczny. Czułam się jak widz. Francuzi mnie przenieśli w głębie oceanu, Jakbym była razem z nimi, a nie oglądała. Natomiast program Kanadyjczyków też mi się bardzo podobał, odebrałam go jako taneczno-emocjonalny. Rywalizacja była naprawdę udana! No i była też higiena ucha wink
    • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:57
      Moj bosze....Francuzi złoto.
      • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:58
        Brawo. Wielkie brawo.
        Ale Amarykanie ...szkoda.
        • angazetka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:59
          Szkoda.
      • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 22:58
        Przyznam, że mnie jakoś ten program nie porwał
        • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:04
          Jak go widziałam pierwszy raz to tez nie bardzo. Ale kolejny raz i kolejny...
          Ale Amaerkanie no szkoda.
        • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:06
          Mnie się od początku podobał ale lubię takie klimaty.
          Amerykanie oczywiście też świetni, ale miałem wrażenie, że wszystko kręci się wokół kiecki Madison. Wkręci się czy się nie wkręci pod łyżwę, Maddie żłapie, utrzyma, materiał nie zasłoni przypadkiem oczu Evanowi. To zresztą trzecia wersja dołu.
          Francuzi ujęli mnie spokojem ale też zaskoczyli, że Guilliame nie był perfekcyjny i bezbłędny.
          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:06
            *złapie
          • angazetka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:08
            Jakoś nie mogę zachwycać się złotem Francuzów przez wzgląd na, jakby to ująć, osobowość Cizerona.
            • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:17
              Uwielbiałam go z Gabriellą ale muszę przyznać, że z Laurence bardzo dobrze się komponują. Wniosła jakiś szczery zachwyt.
            • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 00:14
              angazetka napisała:

> Jakoś nie mogę zachwycać się złotem Francuzów przez wzgląd na, jakby to ująć, o
              > sobowość Cizerona.
              >
              No ja mam tak samo. Poza tym wyniki napompowane do absurdu, nawet jeżeli obiektywnie byli najlepsi na tych zawodach. Bardzo mi żal Włochów, podium olimpijskie w Medilanie byłoby dla nich pięknym zakończeniem kariery. Wolałam starą wersję "Vincenta", ale cieszę się szczęściem Piper i Paula.
              • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 00:24
                Generalnie mój nastrój po tańcach

https://www.blasty.pl/upload/images/large/2018/08/niby-czlowiek-wiedziol-a-jednak-sie_2018-08-15_12-09-00.jpg
          • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:09
            A tak. Sagę o Sukience usłyszałam na tych igrzyskach dwa razy 😀 (pierwszy raz w drużynowym).
            • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:15
              Jak na trzecią wersję to zdecydowanie za mało się o niej mówiło big_grin jednak.
            • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:17
              Onrany bonto ytzecianodslona tej kiecki. Pierwsza skrytykowała przez widzów, druga była czarna i były problemy, bo właśnie oczy zasłaniała, pod łyżwy wjechała i upadek, ta jeszcze inna. I bardzo jej pilnowali.
              • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:19
                Ciekawe co Gabi czuje.
                • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:34
                  Nie wiem ale bardzo, bardzo mi żal, że tak się to skończyło. Miała wiele pechowych momentów w karierze (choroby, kontuzje, wypadki z kostiumami), mieliby złoto w Pjonchang ale wbili Kanadyjczycy, udało się w Pekinie i mimo to jakoś nie okazało się to spełnieniem dla Gaby.
              • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:22
                Pierwsza była ciężka i sędziom bardzo się nie podobała. Druga to był wymuszony kompromis, a dziś się jednak okazało, że Madison postawiła na swoim i czerwień jest.
                • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:43
                  Ta czerwień jest doskonala. Pierwsza wersja była najlepsza.
                  • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:48
                    Koncepcja fajna, ale nogi w czerni wydawały się chudziutkie i te dwie warstwy były ciężkie i przytłaczały ją. Dzisiejsza wersja lżejsza, a ogień był.
                    Ale bardzo była skupiona, by trzymać to to.
                    • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:50
                      Wolałam tę pierwszą. Byłam rozczarowana jak zaczęła jeżdzic w czarnej
            • hermenegilda_zenia_is_back Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:18
              Na Netflixie jest aktualnie dokument o tych 3 najlepszych parach i temat sukienki zajmuje poczesne miejace. Plus temat cwanego Cizerona, ktory wydymal Amerykanów bo na niecały rok przed olimpiadą zamiast iść na emertyturę namówił Kanadyjkę na zmianę obywatelstwa i postanowił wystartować znowu 🤣 I co? Faktycznie spryciula, a Bates i Chock chyba długo będą to rozpamiętywać
              • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:21
                Wszystkie pary z czołówki były oburzone tym powrotem
              • angazetka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:21
                On ma na sumieniu ciut więcej niż bycie cwanym.
              • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:25
                Ale 8 lat temu Kanadyjczycy Tessa Virtue i Scott Moir zrobili to samo i sprzatnęli złoto Papadakis i Cizeronowi.
                • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 11.02.26, 23:27
                  A kiedyś kiedyś z emerytury też wrócili Jekaterina Gordiejewa i Sergiej Grinkow i zdobyli drugie złoto na IO.
              • swiezynka77 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 10:17
                hermenegilda_zenia_is_back napisała:

> Na Netflixie jest aktualnie dokument o tych 3 najlepszych parach i temat sukien
                > ki zajmuje poczesne miejace. Plus temat cwanego Cizerona, ktory wydymal Ameryka
                > nów bo na niecały rok przed olimpiadą zamiast iść na emertyturę namówił Kanadyj
                > kę na zmianę obywatelstwa i postanowił wystartować znowu 🤣

ale o co chodzi? kto go zmuszał do emerytury skoro nadal jest świetny i wywalczył złoto?

a w temacie - najbardziej podobali mi się Kanadyjczycy. ich występ mnie zachwycił, resztę tylko przyjemnie się oglądało. z ciekawości, które z tych par są parą w realu?
                • swiezynka77 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 10:19
                  i jeszcze - jak faceci wytrzymują stawanie łyżwą na udzie przez partnerkę? big_grin
                  • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 10:44
                    Guilliame jest gejem, Gabriella zadeklarowała się jako bi, Laurence nie wiem czy jest jeszcze z byłym partnerem z lodowiska po tym jak oskarżono go o napaść sexualną i zawieszono. Wtedy to ich para na lodzie się rozleciała i została sierotą. Z Guilliamem się przyjaźnili, wszyscy jeździli u tych samych trenerów i cd znamy.
                    Madison z Evanem są małżeństwem. Chyba po IO w Pekinie brali ślub, latem.
                    Pipper nie wiem kogo ma, Paul jest gejem.
                    • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 11:34
                      Alez rozrysowane 😀
                    • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 11:53
                      Laurence jak najbardziej cały czas jest z Sorensenem, Guillame zresztą też jest #muremzaNikiem, są filmiki widzów z ME, kiedy to w czasie dekoracji medalowej machają Nikowi siedzącemu na trybunie i przesyłają sobie całusy.

Piper Gilles ma męża, który jest byłym kierowcą wyścigowym i chyba dalej pracuje w tej branży.
              • ursula.iguaran Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 14:13
                Ogladałam dokument wczoraj i z ciekawości sprawdziłam dzisiaj kto wygrał. Szkoda mi było że Francuzi, z dokumentu najbardziej sympatyczni wydali mi się Amerykanie.
    • andace Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 16:17
      Pojedyncze występy można oglądać prawie live na węgierskim eurosporcie na YouTube, komentarze po angielsku i nikt nie przeszkadza gadaniem w trakcie występu. Mi najbardziej podobał się Vincent Kanadyjczyków.
      youtu.be/0iHTeIjaDGc?si=tfLHqbv_q6JHLVUC
      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 17:41
        Pojechali bezbłędnie ale to nie był nowy program. Z drugiej strony jest różnica czy ktoś zmienia kilka elementów i dopracowuje czy jedzie program zupełnie nowy.
        W tym dokumencie na Netflixie jest pokazane, jak wiele zmian jest wymuszanych w programie w ciągu sezonu, jednak taniec z wcześniejszych lat to jest ułatwienie.
        • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 12.02.26, 17:48
          Ułatwienie i ryzyko.
          Im sie opłaciło.
          Duz zmian poczynili od początku sezonu w tym programie.
      • kurt.wallander Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 00:01
        andace napisała:

> Pojedyncze występy można oglądać prawie live na węgierskim eurosporcie na YouTu
        > be,

Ale mają własnie tylko pojedyncze.

>komentarze po angielsku i nikt nie przeszkadza gadaniem w trakcie występu.

Obejrzałam dwa występy i raz komentarz był po angielsku, a raz po francusku.

• niemcyy Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 18:26
        Gilles miała 3 lata temu raka jajnika. Super, że może nadal jeździć.
    • nena20 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 18:10
      Ale dziś lipa. Na tv sport jakaś półka nożna. Pokażą tylko finał. Można gdzie obejrzeć po ludzku normalnie całość.
      • mika_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 18:13
        Dziś 13 lutego
        Zimowe Igrzyska Olimpijskie Mediolan-Cortina 2026: Łyżwiarstwo figurowe
        program dowolny solistów
        20:15 - Eurosport 1
        • mika_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 20:24
          Oszukują sad Na Eurosporcie niby powinno być łyżwiarstwo figurowe, a są skoki narciarskie sad
          • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 20:28
            Wrrrrrr..w dodatku to jest kur...de trening.
            • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 20:57
              Powtórka z historii, to samo co przy tańcu rytmicznym par. Teraz w studio komentarze po treningu i wywiad z trenerem skoczków. Nie, nie wykupię HBO max. Nie zarobią na mnie ani złotówki za tę żałosną zagrywkę. Dla poprawy humoru poczytałam sobie komentarze na Fb Eurosportu.
              • mika_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 21:00
                Przełączyli na łyżwiarstwo, nasz chłopiec się wypowiada, o tym, co mu nie poszło
                • mika_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 21:01
                  O, nie sad Wrócili do skoków sad
                  • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 21:06
                    Jest szansa że lyzwy będą z godzinnym opóźnieniem...
                    • mika_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 21:08
                      Przełączyli. Rozgrzewka III grupy zawodników
      • kurt.wallander Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 18:46
        Rany, a na TVP 1 nie pokażą? Co za barany....
        • swiezynka77 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 18:54
          Jest na TVP 2 po 22
        • nena20 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 20:06
          Pokażą tylko najlepszych.
          • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 21:07
            HBO. Wszystko.
            • angazetka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 21:25
              Też HBO, bardzo doceniam.
              • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 21:30
                A jak ci sie Gumiennik podobał?
              • kurt.wallander Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:39
                I ja wykupiłam dostęp, bo transmisje w TVP , to jakaś kpina.
                • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:54
                  big_grin
      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 21:33
        Jeszcze w tramwaju zaczęłam oglądać, ale dotarłam do domu i na Eurosporcie jest transmisja.
        III grupa.
    • chlodne_dlonie Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:27
      Ależ Kazach świetnie pojechał!
      Baardzo mi się podoba smile
      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:29
        Mnie też!
        Jakoś dużo upadków zaliczają panowie.
        • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:38
          Adam Siao Him Fa program piękny ale upadki fatalne. Szkoda wielka. Medalu nie będzie.
        • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:39
          Oj tak. Teraz Fracuz popłynął...
        • sylwiastka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:40
          To przez watki religijne. Choc pomysl aby Wloch w przebraniu kardynala tanczyl do sciezki dzwiekowej z Konklawe uwazam za bardzo zabawny. A reprezentant laickiej Francji krecil piruety do Stworzenia Adama.
          • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:44
            Zabawny, też na początku mnie ujął, ale ostatecznie jako całość ten program jakoś nie.
          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:44
            Mówisz, że to zemsta Pana?
            • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:47
              Dies irae
      • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:40
        Kazach świetnie technicznie.
        • angazetka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:40
          Kazach mnie kupił.
          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:42
            Ma medal!
          • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:43
            No wyskakla sobie podium.
            • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:44
              Japończyk też nie bardzo.
              • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:47
                Oj nie bałdzo
              • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:50
                Ale ma brąz Kagyama.
                Kazach srebro.
                • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:59
                  Złoto, złoto. Sam nie wierzy.
        • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:44
          A teraz Japończyk usiadł na lodzie. Jak na konkurencję solistów to dużo upadków.
          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:46
            Ciekawe jak Malinin pojedzie.
            • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:53
              Nie upada ale nie dokręca. Pojedynczy skok, podwójny skok.
              • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:54
                Cofam. Upada jednak
              • sylwiastka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:55
                Zaczynam sie zastanawiac czy takie nerwy i udzielila sie panika czy cos z lodem tam jest?
                • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:55
                  Napisałam w tej samej minucie to samo pod wpisem ga-ti.
          • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:49
            No.ostatnie grupa szkoda.
            • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:52
              No czekam i paznokcie gryzę.
              • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:54
                Nie wierzę w to co widze....
                • mdro Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:55
                  Kurde, aż niemożliwe, co się dzieje...
                • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:56
                  OMG
            • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:53
              Na szczęście 700 € nie płaciłyśmy, bo żałość.
              • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:55
                Aż żal patrzeć jak Malinin cierpi na tym lodzie.
                • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:56
                  Matkobosko co to sie "zadziało"!
                  • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:58
                    Całe igrzyska dla Malinina nie szły.
                  • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:58
                    Przestałam oddychać, tak mnie zatkało.
                    Gdybym była tak to chyba bym wbiegła na lód i go stamtąd zdjęła.
                    • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:01
                      Matko, pisanie mi odjęło...

Gdybym tam była, to chyba bym wbiegła na lód i go stamtąd zdjęła.
                • trampki-w-kwiatki Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:10
                  Co się stało z Malininem? Szok!
      • chlodne_dlonie Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:03
        chlodne_dlonie napisała:

> Ależ Kazach świetnie pojechał!
        > Baardzo mi się podoba smile
        >
        >

Miałam nosa!!
        Ale fajnie - cieszę się jego sukcesem bardzo smile
    • ga-ti Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:54
      Dziś piątek 13! Kurcze!
      • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:55
        Moja teoria jest taka, że coś jest z lodem. Teoria mojej mamy ze im sie już udziela jak tak po kolei siadają na lód.
        • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:57
          Też "obwiniam" lód ale jakoś Kazachowi nie przeszkadzał, jechał na tym samym lodowisku.
          • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:58
            No fakt
        • mika_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 22:57
          A wiesz, że też mi to przyszło do głowy?
          • sylwiastka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:00
            Moze jednak panika. Ale za to zupelnie nieoczekiwane roztrzygniecie i pozostaje sie cieszyc szczesciem Kazacha i Japonczykow, szczegolnie Sato mial duzo do odrobienia.
            • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:02
              Ależ Sato się cieszy!
        • asia_i_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:18
          A oni go nie zregenerowali przed ostatnią grupą?
        • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:32
          Widziałam jakieś tweety od widzów w arenie, że lód wygląda na mokry i niezbyt dobrze zmrożony. No ale Shaidorov jechał po tym samym lodzie...
          • angazetka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:45
            No mówię, zjechał z lodowiska i je zaczarował, wszyscy po nim mieli problemy.
            • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 14.02.26, 00:00
              Przed Shaidorovem Junhwan Cha też się wywrócił i to bardzo spektakularnie.
          • kurt.wallander Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:47
            mmoni napisała:

> Widziałam jakieś tweety od widzów w arenie, że lód wygląda na mokry i niezbyt d
            > obrze zmrożony. No ale Shaidorov jechał po tym samym lodzie...
            >

Ja miałam wrażenie, że łyżwiarze czasem potykali się, jadąc w prostej linii. Jakby wpadali nagle w dziurę w lodzie. Może jednak Włosi powinni byli jakos przyjrzeć się temu i zregenerować lód, jesli była potrzeba....

W każdym raze tak pięknej karastrofy dawno nie widziałam.

Mnie jazda Kazacha nie porwała. Owszem, widzę, że pojechał praktycznie bezbłędnie, że miał duzo trudnych skoków, ale jakoś brakło mu tego czegoś, co ma Malinin, Kagiyama, Cha, czy nawet uplasowany daleko Meksykanin Carillo.
    • asia_i_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:01
      Wyjaśnijcie mi, co się właśnie stało.
      Miał przewagę po krótkim programie, która wydawała się nie do przebicia i zlądował na ósmym miejscu.

Kazach jest pierwszy i chyba jest bardziej zszokowany niż uradowany.
      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:03
        > Wyjaśnijcie mi, co się właśnie stało.

Tego nikt nie wie...
        Stała się katastrofa dla jednych i cud dla drugich.
      • mika_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:05
        Nie no, już się cieszy smile Ale on był zszokowany już jak do niego dotarło, że ma medal, a potem ...
      • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:07
        Stała się bardzo piękna dla Kazacha katastrofa.
        • trampki-w-kwiatki Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:13
          Widać było, że miał poczucie, że trochę fartem ma ten medal. Ech, sport to jednak niewdzięczna sprawa, człowiek może tysiąc razy pięknie wykonać program a potem tak spektakularnie spaprać na zawodach...
        • angazetka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:14
          Kazach zaczarował lód, ot co.
          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:19
            Gdyby ktoś powiedział, że Shaidorov pójdzie lepiej niż Malinin to puk puk w czółko.
            • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:21
              *pojedzie
            • martishia7 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 15:24
              Poniekąd to napisał w komentarzu przed programem dowolnym... Jewgienij Plushenko. Jak ładnie ktoś skomentował na Twitterze: "a man of questionable morale and haircut", ale na łyżwach się zna.
        • asia_i_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:17
          Komentatorzy mówili przed startem, że raczej pierwsza trójka pozostanie pierwszą trójką, bo za duże różnice między nimi a czwartym miejscem, a tymczasem Kazach wjechał na pierwsze miejsce z piątego, ten Japończyk, który jest na trzecim miejscu był dziewiąty. To chyba nawet nie jechał w czwartej grupie?
          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:24
            Nikt się nie spodziewał, że Malinin pojedzie aż tak źle. Na finale drużynowym pojechał z błędami ale dziś jego program się właściwie załamał. W pewnym momencie miałam wrażenie, że on naprawdę woła niebiosa o pomoc, aby był już koniec i oszczędzono mu tej męczarni.
            • ga-ti Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 14.02.26, 11:31
              Też mi się wydawało, że czeka na koniec.
              Smutne to.
              Ale według mnie to zawodnikowi nie służy, gdy wszyscy widzą w nim mistrza, gdy media krzyczą że wygrany, że nie może być inaczej itp. To ogromną presja. No i nie dźwignął tej presji. Może też trochę brawura, gwiazdorstwo, przekonanie: i tak jestem najlepszy. No i przewrotki poprzednich zawodników.

Z drugiej strony tacy łyżwiarze to nie tylko sportowcy, ale też artyści, wrażliwi ludzie. Muszą mieć porządne wsparcie psychologiczne. Wydaje mi się.
              • trampki-w-kwiatki Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 14.02.26, 16:12
                Wszystko mogło pójść nie tak. Wczoraj był 13 piątek, nic dziwnego, że padali jak muchy 🤣
                Ale serio, Malinin na rozgrzewkach z palcem w bucie skacze kilka poczwórnych, jeden za drugim, a nagle podczas faktycznych zawodów kręci ledwie podwójny skok i jeszcze się potyka. To jest po prostu tragiczny pech. Szkoda mi go strasznie, bo poza tym, że jest świetny technicznie to ma taką cudowność w ruchach. Uwielbiam jego choreografię, to jak płynie jego ciało od czubka głowy po koniuszki palców u rąk. Jest świetny w balecie i to tak pięknie wygląda na lodzie.
                • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 14.02.26, 16:35
                  Szkoda wielka uncertain
                  Należy zauważyć, że to jak pogratulował Szajdorowi to była olbrzymia klasa.
                  • angazetka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 14.02.26, 18:50
                    Nie przepadam za Malininem, ale jego reakcja na wygraną Szajodrowa - wspaniała. I to w momencie, kiedy sam z pewnością miał ochotę wleźć w mysią dziurę. Szanuję.
        • mika_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:18
          Nooooo... on trzy razy zostawał medalistą i za każdym razem był w większym szoku
      • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:30
        Stało się to, co się stało w Pjongczangu z Nathanem Chenem, którego też media (przede wszystkim amerykańskie, ale nie tylko) obwołały pewniakiem do złota, po czym Nathan spektakularnie implodował. Mam nadzieję, że Ilia dojdzie do siebie i podobnie jak Nathan odrobi straty na następnej olimpiadzie. Ale przyznam, że jestem w ciężkim szoku, myślałam, że Ilia w ogóle nie zna tremy. Okazało się, że "quadgod" też jest człowiekiem.

Mam nadzieję, że Shaidorov wyda część zarobionych dzięki temu medalowi pieniędzy na zamówienie programów od lepszych choreografów.
        • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:36
          I niech ktoś odprawi egzorcyzmy nad tym lodowiskiem (może być Grassl w kostiumie papieża), bo jak Deanna sobie coś jutro zrobi, to nie ręczę za siebie.
          • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:41
            A nie pojutrze?
            • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:56
              fakt, pojutrze. Dobrze, bo ochłonę.
        • asia_i_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:40
          To chyba nie implozja na tle tremy. Na Reddicie piszą, że podczas rannego treningu miał jakieś słabe lądowanie, po którym coś miał nie tak z prawą stopą i wyszedł z tego treningu wcześniej.
          • mika_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:54
            To może być wszystko, na przykład brak praktyki w radzeniu sobie z tym, że coś nie poszło. Plus, nie wiem jak to określić, coś w atmosferze, przecież tam raz za razem któryś się przewracał, i toteż byli kandydaci do medali
            • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 14.02.26, 00:30
              Jeśli nie pójdzie pierwszy skok, to często nie ma tego powera. A jak już drugi, trzeci się nie uda, to jest katastrofa.
        • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 13.02.26, 23:46
          Mnie się skojarzyło z Igą na IO w Paryżu - jeszcze na kort nie wyszła, a już wiadomo było, że wygra złoto.
    • nangaparbat3 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 21:25
      Właśnie oglądam sportowe sporty - bardzo mi się podoba Polska para. Dobrze pojechali, ale do tego mają w sobie jakąś bardzo miłą świeżość i bezpretensjonalność.
      • nangaparbat3 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 21:27
        Nie sportowe sporty tylko sportowe shorty - i to naprawdę telefon, żeby go dunder swisnał
      • ga-ti Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 21:47
        Oglądam 😀 udało się dobrze pojechać!
        I pierozek 🥟
        • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 21:58
          Fajnie sie oglada, jak mało upadków.
          • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:23
            I wtedy wchodzi para kanadyjska i zawodniczka upada wychodząc z podnoszenia sad
            • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:24
              Wez....
              • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:25
                Szkoda, lubię tę parę.
                • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:31
                  Szkoda mi ich...
                  Dobra teraz ostatnia grupa
                  • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:37
                    No Wlosi lubie Sare, tak radosna i ladna.
                    • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:38
                      Aj szkoda.
                      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:40
                        Oj oj.
                        • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:48
                          No ludzie, ze Japończy tak??? Szkoda.
                          • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:49
                            Noooo, szału ni ma
                  • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:45
                    Japończycy strasznie dużo błędów zrobili
                    • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:49
                      Dużo nie, ale jeden straszny
                      • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:54
                        Pięknie Niemcy.
                        • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:56
                          Pięknie! Brawo!
                    • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:49
                      Nie wiem, czy jestem gotowa na kolejną sensację...
                      • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:54
                        Ahahaha to samo pomyślałam
      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:38
        Wbiłam na ostatnią grupę ale pewnie nadrobię.
        Ależ piękny strój Włochów.
        • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 22:58
          W temacie łyżwiarstwa. Byłam dziś na 4-godzinnej (sic!) operze "Kobieta bez cienia". Autentycznie momentami cierpiałam jak Malinin na lodzie big_grin
          • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 15.02.26, 23:04
            🤣
          • swiezynka77 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 08:36
            przez długość czy taka straszna? moja rodzina się na to wybiera
            • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 08:50
              Bardzo intensywna, gęsta, (za) dużo wszystkiego, "za dużo nut" wink
              Dzieje się w każdej warstwie, nagromadzenie w niektórych momentach męczy i przytłacza. Do tego akty są długie.
              Ale też momentami muzyka przepiękna, śpiewacy świetni, dyrygent boski.
              Nie wiem jak po I akcie, ale po II stałam nad holem i naprawdę dużo ludzi wyszło. Ale to była premiera, pewnie sporo osób dostało zaproszenia i nie do końca był to ich wybór.
              Mnie też "Ariadna na Naxos" wymęczyła, a to ten sam duet twórców no i też Treliński.
              Nie ma co się źle nastawiać, tylko jeśli ktoś planuje jakieś dzeci zabierać, to jednak bym się zastanowiła.
              • swiezynka77 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 09:11
                dzieci nie, ale senior lat 80 się wybiera...
                • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 09:19
                  Mam nadzieję, że ma ma miejsce w fotelu, nie na krześle i że nie jest to pierwsza opera dla tej osoby wink Dużo ostrych, białych świateł, jak to u Trelińskiego.
                  Będą pewnie recenzje, poczytajcie, nastawcie się, a na koniec i tak pewnie się okaże, że nie było aż tak źle smile
    • nena20 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 18:07
      Znowu łajzy nie pokażą par sportowych tylko ostatnie pary. No idioci.
      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 18:34
        Za to gdzie nie spojrzeć tam skoki i hokej. Wrr.
        • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 20:22
          To powiem, ze nasza para dala radę. Brawo.
          • skat_0 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 20:30
            Ładnie bardzo bylo, akurat przełączyłam na szwedzka tv i trafilam na polska pare, fuks 🤣
            • elisabeth.nakatami Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 22:15
              Fajnie na nich patrzeć, bo oni się tak strasznie cieszyli, zarówno po shorcie, jak i teraz. Bardzo sympatyczna para. Ja bym im tylko na przyszłość poleciła pójście w jakieś tematyczne programy, wiadomo, Diuny pewnie nie zrobią, ale przydałyby się, aby te programy miały jakis charakter. Bo teraz są trochę takie za bardzo sportowe.
      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 21:47
        A na TVP Sport no cóż może być w środku IO? Piłka nożna!
        • asia-loi Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 21:54
          kropkaa napisała:

> A na TVP Sport no cóż może być w środku IO? Piłka nożna!

Polską parę widziałam na stronie Eurosportu w necie. Pewnie jeszcze jest.
          Transmisja Olimpiady przez telewizję publiczną poniżej krytyki.
        • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 21:54
          A w Eurosporcie skoki - wywiady. Jakkolwiek cieszę się z medalu, to chcialabym jednak lyzwy. Ale o 22.15 mają byc na tvp2
          Pewnie tylko ostatnia grupa sad
    • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 21:48
      Włosi - szkoda.
      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 21:52
        Amerykanie też upadek za upadkiem.
        Zapowiada się niedobrze.
        • asia-loi Pokazują na TVP2 16.02.26, 22:01
          polską parę i może już będą następne pary
        • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 22:11
          Japończycy przepięknie! Walka o medale się zaczęła!
          • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 22:33
            Kanada słabo
            • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 22:46
              Gruzini też so so.
              Japończycy na pewno medal mają. Czekamy na kolor.
              • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 22:51
                Trzymam kciuki za Niemców. Jest pięknie ale kwadraciki we wszystkich kolorach.
    • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 22:58
      Japonia 🥇
      Gruzja 🥈
      Niemcy 🥉

Japończycy zasłużenie. Szkoda mi Niemców, przepiękny program.
      • niemcyy Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 23:39
        Druga niemiecka para, z 10. miejscem, też bardzo ładnie.
    • volta2 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 16.02.26, 23:30
      nippon rozbil bank i to w jakim stylu! atakowali chyba bez wiary w sukces, wiec pojechali na maxa nic nie majac do stracenia. gruzini pozycji nie oddali, ale czy ich program byl porywajacy to nie wiem, przy japonczykach to dzis nic juz porywajacego nie bylo. do niemcow nie czulam filingu, jacys tacy nijacy mi sie wydali. nasi - zal patrzec, ocieraja sie o wejscia do finalu i nic w nich nie znacza. fajni ludzie, michal szczegolnie, no ale...
      tak czy owak final ogladalo sie znakomicie. nie bylo horroru jak u chlopakow, mniej zaskoczen i to chyba w sumie dobrze?
      co do realcji tv to dzis wyjatkowo poswiecilam wystepy lyzwiarzy na rzecz skoczkow, bo tam wygladalo to medalowo dla nas ciekawiej. na szczescie jest multiview. ze skrocili konkurs i medale rozdali szybciej to i wiele nie stracilam
      • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 07:11
        Japończycy na maksa byli skupieni. Dali radę piękny program. I sadze, ze wierzyli przynajmniej w podium, bo różnice punktowe nie były wielkie. Oni z prawie z 10 punktową przewaga skończyli, a byli na 5.
        Pary sportowe najmniej mnie porywają.
        Nic, teraz kobiety z Rosjanką, a ma ona szanse na medal oj ma.
        • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 07:48
          Na IO w Pjonczangu był vibe podbny do tego z tańców teraz, gdy Aliona Sawczenko z Bruno Massotem walczyli o złoto. Dawno temu Jekatarina Gordiejewa z Siergiejem Grinkowem przyciągali przed ekrany. W tej chwili jest lekka stagnacja, przydałby się jakiś Ilia czy inni Francuzi, którzy rozkręcą jakaś aferkę.
          • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 08:27
            Oglądałam daaawno, potem jakoś zapomniałam i prawde mówiąc od poprzednich igrzysk się na nowo wciągnęłam, od tej słynnej katastrofy dopingowej. Teraz każde zawody jak mogę oglądam, jednak Rosjan w ich własnych ligach nie. Nie wiem czemu nawet.
            Mam nadzieję na piękne jazdy. Mam ulubione tancerki, ale zobaczymy. To jednak wojna nerwów, nie kazdy daje radę.
        • volta2 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 15:43
          z uwagi na różnice czasową przegapiłam występy japończyków, dotrwałam chyba do gruzinów i zasnęłam. nawet nie wiedziałam ostatecznie z której pozycji i z jaką stratą punktową startują, bo się jeszcze skoczkowie wczoraj w tajming wplątali. myślałam że ich atak na medal jest teoretyczny, z drugiej strony jechali jakby jutra miało nie być (cały czas uważam, że parnter rozważał sepupu po powrocie do kraju). ale to co wydarzyło się u chłpaków pozwalało im na pewno wierzyć, że karty są w grze (ale niekoniecznie o złoto). mistrzowie!
          • elisabeth.nakatami Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 16:49
            Atakowali z 5go miejsca i do końca siedzieli jak na szpilkach. Ale widać w nich te nieśmiałą nadzieję, kiedy Niemcom nie poszło i czekali na noty. Ja tam trzymałam za nich kciuki.
            Btw. gdzie oglądasz? Ja streamuję z TVP.sport i muszę znosić Halinę Gordon-Półtorak🤦‍♀️. Nie myślałam, ze spotkam kobietę rozgadana bardziej niż moja mama😉. Aż trudno uwierzyć, ale tęsknie za Jackiem Tascherem🙈.

Dziś babeczki. Creme de la cream🙂
            • volta2 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 17:38
              ja na hbomax. chyba mi jutro subskrypcja wygaśnie a tu babki mają jechać! a nie chcę kupować bo zaczynam urlop, syn do nas przylatuje i klops... czyli tvp sport mi zostanie.
              co do komentarza, to ja lubię babiarza.
            • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 18.02.26, 23:23
              Jacek Tascher komentuje (niektóre konkurencje) dla HBO. Ja tam go lubię, zwłaszcza że od kiedy przestał być prezesem, nie gryzie się w język
    • martishia7 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 16:14
      W tak zwanym międzyczasie zapraszam do wspólnej zabawy. Zaczęłam komponować w myślach listę utworów, za których użycie odejmowałabym punkty na wejściu za gwałt na wrażeniu artystycznym, w szczególności za brak pomysłowości czyli poziom tzw. "oklepania". Coś jak odjęcia za upadek.

Na tę chwilę mam wysypkę jak słyszę:
      - Bolero,
      - Hallelujah (nagroda specjalna, to jest kawałek szczególnie przegrzany przez telewizję/film),
      - W tym roku mocno muzyka z Gladiatora.

Zapraszam do wspólnego pohejtowania big_grin
      • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 16:25
        Za Bolero i Gladiatora minus 2 punkty

Moje propozycje:
        Romeo i Julia (Prokofiev - było w tym roku)
        Romeo i Julia "A time for us" (było do znudzenia kiedy bylam nastolatką)
        Piraci z Karaibów
        • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 16:29
          Jeszcze dodam, że jesli chodzi o Gladiatora to to jest druga fala, bo pamiętam, że kiedy film (jedynka) wszedł na ekrany to też było kilka programów ułożonych do tej muzyki.
        • martishia7 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 16:55
          A, moja pokrewna duszo.
          Totmianina/Marinin 2006 na zawsze w moim sercu.
          Piratów z Karaibów - podzielam i dodaję!
        • angazetka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 18:05
          Z 20 lat temu były mistrzostwa Europy na warszawskim Torwarze i pan jadący do Piratów dał takie show, że publiczność wyklaskała mu brązowy medal wink
        • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 18.02.26, 00:22
          Exogenesis i Rain in Your Black Eyes. Mam nawet takie propozycje dla ISU:
          1. Jeden program (może być krótki) powinien być do muzyki opublikowanej po narodzinach łyżwiarza lub łyżwiarki. W parach powiedzmy nawet, że po narodzinach starszego członka pary (przeważnie to są faceci)
          2. Ponieważ co roku wymyślany jest temat dla tańca rytmicznego - niech będzie to w przyszłym roku muzyka z kraju reprezentowanego przez łyżwiarzy. Ja niestety jestem konserwa i chociaż powinny mi się podobać tegoroczny i ubiegłoroczny temat ze względu na mój wiek, to nudzą mnie one okropnie, jakbym musiała w kółko słuchać Radia Złote Przeboje. To by zdywersyfikowało trochę te hity, chociaż oczywiście byłby zarzut, że łyżwiarze angloamerykańscy mają łatwiej, bo jadą do ogólnie znanych piosenek. A w ogóle to niech wrócą jeśli nie obowiązki (rozumiem, że oglądanie tego samego Golden Waltz w kółko to jest rozrywka dla najwytrwalszych), to przynajmniej patterny w normalnej formie.
      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 16:37
        Philip Glass - trochę za dużo programów do tej jakże cudownej muzyki, za moment będzie jak z "Bolero".
      • volta2 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 17:41
        bolero - zdecydowanie wolałabym nie słyszeć, i jeszcze carmen wydaje mi się często jest wybierana.
        ale generalnie nie będę uczestniczyć, bo jestem przygłucha i bez słuchu więc dla mnie to jakbym zawsze wszystko pierwszy raz slyszała. ostanio znajomej z pracy próbowałam zanucić marsz żałobny ale ona mówiła, że ja chyba beethovena jej nucę. ona po szkole muzycznejsmile
        • nangaparbat3 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 21:01
          Bolero mi się przejadło pół wieku temu, po chwilowym pierwszym zachwycie - masakra. Poza tym po tamtych Anglikach to bardzo ryzykowny wybór dla lyzwiarza
        • martishia7 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 13:23
          Carmen mam wrażenie, ze jest częstym wyborem w parach sportowych.

Ja mam, ekhm, specyficzną relację z muzyką. Z jednej strony "Mama, proszę, nie śpiewaj", to częsty cytat w naszym domu. Sama słyszę jak fałszuję. A z drugiej strony często mam takie "Huh, słyszysz ten kawałek co leci? To te pierwsze trzy sekundy refrenu są żywcem wzięte z wielkiego tanecznego hitu lat 80', zaraz ci go puszczę". I mam rację. Dunno.
          • martishia7 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 13:23
            Tfu, w parach tanecznych, nie sportowych.
      • elisabeth.nakatami Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 17:46
        W zeszlym roku Diuna byla bardzo mocno eksploatowana. Imho tylko Hiszpanie powinni mieć prawo jej używać. Nie wierzyłam, ze to możliwe, ale faktycznie ich tegoroczny program do Dune 2 jest jeszcze lepszy niż poprzedni.
        • volta2 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 17:57
          mnei w zeszłym roku się podobał, ale w tym? no nie, oczekuję jednak nowego wkladu artystycznego w robotę. ja wracam do dobrych programów na yt, akurat diunę pokazywałam synom, jako zagadkę, do czego jadą. jak rozpozali że diuna, to nawet ze 2 min wytrzymalismile
      • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 18:14
        A mnie nie przeszkadza powtarzalność utworów byleby była współpraca łyżwiarza z muzyką.
        • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 20:50
          Jak coś jest zbyt często, nie ma tego wow.
          • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 22:02
            Mnie muza nie przeszkadza serio, skupiam sie na całości. Nie ze słyszę bolero to juz gorsza ocena
            • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 22:19
              A przed nami naj, naj.
              • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 22:30
                Jak na razie panie dobrze, dobrze.
                • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 22:37
                  O tak
                  Boję się napisać, że jest jakby mniej nerwowo i upadkowi niż w dotychczasowych konkurencjach, bo boję się zapeszyć.
                  • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 22:37
                    *upadkowo
                  • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 22:38
                    Piękne stroje, nawet nasza Katja elegancko.
                    • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 22:50
                      No czołówka jak to czołówka. Szkoda Amber
                      • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 23:00
                        Brawo Japonki.
                      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 23:06
                        Szkoda. Dużo zapłaciła za ten błąd uncertain
    • elisabeth.nakatami Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 17.02.26, 23:17
      Wielki dramat Amber, ale tez i Madelaine Schizas, ktora nie weszła do finału. Jestem w szoku, ze jeden obrót tyle waży. Czyli byłoby o wiele lepiej, gdyby upadły przy potrójnym.
      Plus dla mnie trochę skrzywdzono Mone, ale ona to odrobi w dowolnym. Zapowiada sie fascynujący finał. Plus bardzo wysoki poziom konkursu dziś. Kto zrobił jeden błąd, wypadał z gry. Teraz,już rozumiem trenerów Katji, ze zaordynowali łatwiejsze skoki.
      • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 18.02.26, 07:30
        A ja nie jestem fanką Katii. Jakiś takie wszystko poza sekwencją kroków na poziomie początkującej łyzwiarki. 4 lata temu lepiej się prezentowała na igrzyskach.
        A Amber mam wrażenie, ze nie radzi sobie z emocjami, a dodatkowo jak ją oglądam, to widzę wysilek bez tej radosci jak np u Alisy.
        • smoczy_plomien Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 12:33
          Na mnie zrobiła bardzo dobre wrażenie, szczególnie tym jak świetnie i bez wschodniego zaśpiewu mówi po polsku. Trzeba też przyznać, że jest śliczna, uśmiechnięta i bardzo ładnie się prezentuje. Jeździ jak jeździ - bez niej pewnie nie mielibyśmy żadnej reprezentacji w tej dyscyplinie, więc co tu marudzić.
          • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 19:13
            Ja nic do niej nie mam jako do osoby. Nie zachwyca mnie jako łyżwiarka.
            • smoczy_plomien Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 00:01
              No zachwycać się nie ma czym big_grin
              • elisabeth.nakatami Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 08:00
                Katja skacze tak, jak sie skakać nauczyła i już nic tego nie zmieni. Zresztą nie ona jedna robi dokrętki na lodzie, bo wczoraj robiły je prawie wszystkie panie, no może oprócz Amber i Alisy.
                Ale nie zmienia,to faktu, ze nasza zawodniczka jest pełna,wdzięku i dobrze sie prezentuje na lodzie. A budowę ciała ma taką, jaka ma, i nic tego nie zmieni. Ale właśnie przez takie komentqrze chciala w zeszłym roku kończyć jeżdżenie, bo miała dość.
                Więc pytanie, czy chcemy mieć zawodniczke w połowie stawki, a na mistrzowstwach Europy w pierwszej 10tce, czy wolimy nie mieć żadnej.
                • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 08:07
                  Ale moze mnie nie zachwycać co?
      • majaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 14:05
        Fakt, ich taktyka okazała się słuszna i fajnie, że Katia wystąpi w finale.
        Mnie szczególnie zauroczyła Ami Nakai. Weszła na lód zupełnie bez obaw, zrobiła swoje i "rozwaliła system"🙃🙂A przecież to jej debiut w "dorosłej" olimpiadzie, nie skończyła jeszcze nawet 18 lat. Jak tak dalej pójdzie, to nie tylko Mone Chiba ma szansę godnie zastąpić Kaori.
    • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 18.02.26, 00:01
      A czy ktoś wie, co to są za dzieci w różowych strojach? Siedzą sobie całą bandą na każdym konkursie.
      • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 18.02.26, 07:25
        A obok osoby w kasku stojące( to pewnie ci co połamało z lodu zwożą). Może jakaś szkółka łyżwiarska?
      • asia-loi Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 18.02.26, 20:04
        A program dowolny solistek będzie gdzieś transmitowany w telewizji i o ktorej godzinie?
        • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 18.02.26, 22:19
          Pewnie Eurosport wcześniej i jakaś TVP później. O ile nie będzie skoków.
          Mówiąc szczerze nie sprawdzam już tego, bo jak nie ma na Eurosporcie, to na HBO oglądam. Ostatnio spróbowałam na TVP1 ale po jednym programie zagłuszonym przez HGP (to chyba pary sportowe były) wróciłam grzecznie na 111.
        • zielonazaba9999 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 18.02.26, 22:47
          Jutro 21:10 TVP2 i Eurosport 18:35.
      • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 18.02.26, 23:18
        tak zwane sweepers, czyli zbierające kwiatki i pluszaki po przejeździe. Tu je trochę mało widać w akcji, po pierwsze dlatego, że po występie operator z ręcznej kamery filmuje zawodnika lub zawodniczkę z bliska, a po drugie jakoś mało mają na tych igrzyskach do zbierania, tak mi się wydaje, nie ma porównania z deszczem Puchatków, jakim obsypywano Yuzuru. W sumie dobrze, bo to straszne marnowanie zasobów. Ale za to zapewniały świetne tło dla początku SP Gogoleva.
        • ga-ti Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 20:27
          Tak, mówili, że to dziewczynki z jakiejś szkoły łyżwiarskiej. Czasem widać, jak wyjeżdżają.
    • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 19:13
      No i finał.
      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 19:47
        Oglądamy!
        • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 19:53
          Katia juz po.
          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 20:03
            Skoro jedzie na zawody to chyba zakłada, że będzie skakać te axle i toolupy - dlaczego ona jedzie i jedzie jakby się zastanawiała przez pół lodowiska co na robić? No źle to wygąlda, tyle lat i poprawa znikoma.
            • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 20:08
              Ja nie wiem...trzymam za nią kciuki, ale jakoś mnie nie przekonuje no...
            • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 20:10
              Niestety, tez tak myślę. Szału nie ma.
            • ga-ti Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 20:14
              Też komentowałam, że jedzie, czeka, zatrzymuje się... Fajna, sympatyczna dziewczyna. Życzę jej najlepiej. Ale widać różnicę poziomów.
              Sukienkę dziś miała śliczną.
              • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 20:49
                Wizualnie oba stroje bardzo ładne. Nie wiem jak można było ją wypuścić na lód w tym tragicznym stroju pokojówki kilka lat temu.
                Niestety, widać tę różnicę cały czas w poziomie jazdy.
                No i to zdjęcie pieska do kamer...
                Jest miła, sympatyczna, każdy za nią trzyma kciuki, ale łyżwiarsko już chyba lepiej nie będzie.
        • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 19:53
          Taaa, oglądamy...mam jakieś koszmarne zakłócenia sygnału.
          No ale próbujemy oglądać.
        • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 20:09
          Włoszka przyzwoicie
          • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 20:11
            Nawet bardzo.
            • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 20:14
              Austriaczka (powiedzmy) do "Nothing else matters" - plus za muzykę
              • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 20:26
                Ale mnie Rumunka wzruszyła, tak się cieszyła jak skoki jej poszły.
                • daniela34 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 20:31
                  Tak. A kiedy jeszcze uslyszalam, że musiała zbierać pieniądze na starty...
                  • mika_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 20:34
                    Przygnębiające...
                    • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 20:40
                      Lubie patrzeć na Koreanki, takie subtelne na lodzie.
          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 20:50
            Amber miała programy na medal. Szkoda.
            • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 21:03
              Ale w końcu się uśmiechnęła. Szkoda, ze jej nie wyszło w krótkim.
              • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 22:39
                Alisa za to pojechała przecudownie. Lekko, radośnie no i ta zlota sukienka!
                • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 23:01
                  Złota sukienka była strzałem w 10!
                  Alysa Liu 🥇
                  Kaori Sakamoto🥈
                  Ami Nakai🥉

Świetne przejazdy pań.
                  • mika_p Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 23:04
                    Piękne!
                    • ga-ti Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 23:07
                      Radość Ami 😍🤩 no i radość Alysy, i obu razem, cudowne!
                      I łzy srebrnej Kaori, takie emocje, aż chce się ją uściskać 🩷
                      • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 23:15
                        Piękne występy.
                  • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 23:05
                    Cudowne.
                    Alina naj.
                    • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 23:06
                      Chociaż ja to Kaori od lat kibicuje.
                      No szkoda, ale program nie kłamie.
                  • sylwiastka Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 23:27
                    Super był ten finał. Złoty medal pięknie pasuje do sukienki. A tak naprawdę to cudownie patrzy się na ich radość, emocje i to jak się do siebie odnoszą, nawet drobne gesty jak utwierdzenie Ami Nakai, ze dostała brązowy medal oraz pomoc przy wkładaniu maskotek we wstążki.

Choć moją ulubioną konkurencja są tance na lodzie, to finał solistek miał najpiękniejsze emocje, soliści to był rollercoaster, pary sportowe jak zawsze widowiskowe. Choć program Francuzów mnie uniósł i poniósł, to tam było najmniej szczerej radości (poza brązowymi Kanadyjczykami, którzy cieszyli się za wszystkich na raz).
                    • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 23:38
                      Dobre podsumowanie.
                      I Rosjanka ktora pojechała świetnie a taka niezadowolona. Dobrze, ze Tutberidze nie było obok.
                      • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 23:44
                        Mam nadzieję, że te rzesze nastolatek trenowanych przez szaloną Tutberidze, pojawiające się i znikające jak spadająca gwiazda już nie powrócą.
                        • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 19.02.26, 23:47
                          Pewnie jak Rosjanie wrócą na zawody to i one.
                          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 00:11
                            Może jakoś w ISU zabiorą się za ten proceder. Coś planowali, ale na czym stanęło, nie wiadomo, temat naturalnie się rozmył.
                            Jak sobie przypomnę te zapłakane dziewczyny schodzące z lodowiska i jej bezpardonowe reprymendy, to aż trudno uwierzyć, żeby to wróciło. Plus 15-letnia Julia Lipnitskaja jeżdżąca do muzyki z "Listy Schindlera".
                            • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 01:38
                              Coś zrobiono - podwyższono limit wieku seniorskiego.
                              • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 11:22
                                mmoni napisała:

> Coś zrobiono - podwyższono limit wieku seniorskiego.

Faktycznie.
                    • swiezynka77 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 09:57
                      zaczęłam oglądać, ale nie chciało mi się do końca. bez sensu jest takie śrubowanie poziomu, że najlepsze na świecie osoby nie są w stanie wykonać programu bez potknięcia. wolałabym oglądać występ technicznie łatwiejszy, za to idealnie wykonany a cała praca powinna być włożona w interpretację, artyzm.
                      • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 10:21
                        Sa w stanie i to robiły.
                      • elisabeth.nakatami Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 10:29
                        Tez uważam, ze nacisk na,jak najwięcej potrójnych, poczwórnych skoków jest chory i potem mamy taką sytuację jak u panów, ze wszystko sie sypie. Albo casus dobrej lyzwiarki Madeline Schizas, ze popełniasz jeden błąd i wylatujesz z finału.
                        • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 10:36
                          Raptem Rosjanka wykonała poczwórne skok. Nie wyszło.
                          Japonki tez skaczą poczwórne. Aksel potrójny tez nie nowość.
                          To maja kroczki i piruety kręcić?
                          • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 11:18
                            Nasza Katja nie skacze tych wszystkich skoków i jej program po prostu jest słaby. Nie wiem kto by oglądał dwadzieścia takich zawodniczek.
                            • elisabeth.nakatami Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 11:33
                              No nie, bądźmy sprawiedliwi, Katja skacze wszystkie skoki, od lutza poprzez flipa, na salchofie i rittbergerze kończąc, skacze tez kombinacje 3:3. Jej problemem są dokretki na lodzie i czasem brakuje rotacji.
                              Akurat ja,wolę oglądać teoretycznie technicznie słabszy program, niż upadek za upadkiem, bo zawodnik sobie zaplanowal 6 czy 8 poczwornych skoków i raz po raz ładuje na lodzie. A lyzwiarstwo to coś więcej, niż same skoki. Zwłaszcza u części mężczyzn widac ta pusta jazdę od skoku do skoku. A nie o to w lyzwiarstwie figurowym chodzi
                              • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 11:37
                                Ale jak wszystko wyjdzie to jest bajka. I o to chodzi. To sport. Rywalizacja.
                                • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 12:28
                                  Dokładnie. Jak Ilia pojechał swój program bezbłędnie, to szczęki opadały. Czy Nathan Chen. Wczoraj programy czołowych zawodniczek były przepiękne i potrójny axel czy jego brak nie miały tu nic do rzeczy.
                                  To jest po prostu inny poziom zawodnika. Inna liga.
                                  • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 12:48
                                    Mistrzynie.
                                    Ale ten luz i spokój u Alisy ech. Jak ona to zrobila?
                                    • kropkaa Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 12:49
                                      To ta złota sukienka.
                              • mmoni Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 21:24
                                No trzeba przyznać, że 3:3 to jest pięta achillesowa Katii, ta kombinacja, którą skoczyła w drużynowym, była pierwsza od niepamiętnych czasów i też niedokręcona. Mimo tego trzeba docenić, że wykopała się z głębokiego doła, w jakim była po sezonie 23/2024 i chociaż na medale już bym nie liczyła, to jednak zawsze może być łyżwiarką, która pomimo słabszej zawartości technicznej cieszy oko pięknem jazdy, takim żeńskim Denisem Vasiljevsem. Inną rzeczą jest to, o czym pisze się od lat na forach łyżwiarskich - PCS wg regulaminu są oceną za styl i piękno jazdy, niezależną od wartości technicznej, a w praktyce sędziowie je traktują jak napiwek do TES, im wyższy wynik techniczny, tym wyższe PCS. Mogę tylko zacytować Stephana Lambiela:

https://i.redd.it/pd4tr5k9endg1.gif
                                • elisabeth.nakatami Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 21.02.26, 07:39
                                  Inną kwestia jest to, ze poziom zawodów rośnie z roku na rok, przychodzą młode, nowe zawodniczki, które potrafią skakać potrójne axle. Tej młodej Rosjance, której piękne imie jeszcze nie wrylo mi sie w pamięć, udało sie skoczyć poczwórny skok na rozgrzewce. Może na mistrzostwach świata już jej uda,sie w programie.
                                  A Katja zaliczyła bolesny upadek na,lód, kiedy zmienila,sie z dziewczynki w,kobietę. Wiadomo, zmienia się środek ciężkości. Ale jeszcze przez parę lat moze cieszyć nasze oczy. Zresztą, sama mówiła, ze na poprzednich igrzyskach nie była w stanie skakać potrojnego lutza, flipa w drugiej części programu, a teraz skoczyła.
                                  • trampki-w-kwiatki Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 21.02.26, 19:40
                                    Rosjanka Trusova skacze poczwórne skoki. Nie lubię jej jazdy, jest bardzo "kwadratowa" ale sportowo jest świetna.
                                    • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 21.02.26, 20:10
                                      Poczwórne skoki skaczą też młode Japonki.
                                  • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 21.02.26, 20:02
                                    Teraz cos dla ciebie. Gala.
                            • gryzelda71 Re: łyżwiarstwo figurowe na IO 20.02.26, 11:35
                              Dokładnie tak. Ma za mała wartość. No to sa fakty i uśmiechem tego nie nadrobi. 4 lata temu miała trudniejszy program, wyzej oceniony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka