Dodaj do ulubionych

Wąski sposób myślenia

20.02.26, 15:26
Czy nie wkurzają was ludzie, którzy jak się dowiedzą o czymś, to nie patrzą na to zjawisko szerzej, nie biorą pod uwagę kontekstu, tylko czepiają się jednego faktu jak foksterier gryzaka i nic innego do nich nie dociera?
Przykład: czasem mi się na FB wyświetlają posty Krzysztofa Śmiszka. I zawsze w komentarzach ktoś musi napisać "Powiedz żonie, żeby nie lał matki" albo "A jak tam teściowa, dostała już w r*j?" Ja wiem, że to zaciekli prawacy szukający pretekstu, żeby dokopać, ale mam wrażenie, że częśc tych ludzi naprawdę wierzy, że R.B. bije matkę

Drugi przykład: dwudziestolatka odmawia wzięcia leku "bo od niego się tyje" Rodzina - w tym lekarz - tłumaczy, że owszem, ten lek długotrwale stosowany może zwiększać apetyt, co z kolei może doprowadzić do przybrania na wadze, a dziewczyna ma wziać ten lek tylko doraźnie - jedną, góra dwie dawki. Nie pomagają tłumaczenia. Ona metodą zdartej płyty powtarza, że nie weźmie, bo od tego się tyje. Woli się męczyć

Inny przykład - ludzie, którzy przy okazji dyskusji o zmianach klimatu muszą poruszyć temat nakrętek. Te d**ilne żarty, że jak to, przymocowane nakrętki nie powstrzymały globalnego ocieplenia? I nie docierają argumenty, zresztą, mnie to już ręce opadają jak to słyszę, bo wiem, że nie przekonam

I takich przykładów są dziesiatki. Nie załamuje was to?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 15:32
      Cóż, jeżeli ktoś mężczyźnie, który jest w związku z mężczyzną pisze "powiedz żonie" to w zasadzie mi wszystko jedno, co pada dalej. Mam w tej kwestii "wąski sposób myślenia" i traktuję jako chama i prostaka. Więc dalej to już może być cokolwiek.
      • demodee Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 15:50
        > Mam w tej kwestii "wąski sposób myślenia" i traktuję jako chama i prostaka.

No ale to jest przecież para zdeklarowanych gejów żyjących we wspólnym gospodarstwie domowym, aktywistów gejowskich, więc w czym problem? Gdyby ten ktoś napisał "powiedz mężowi", to by było lepiej?
        • azalee Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 15:55
          demodee napisała:

> Gdyby ten ktoś napisał "powiedz mężowi", to by było lepiej?

Oczywiscie ze byloby lepiej. Plec by sie zgadzala.
          • demodee Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:01
            > Oczywiscie ze byloby lepiej. Plec by sie zgadzala.

No ale wtedy K.Śmiszek by się mógł obrazić, ze się go traktuje jak babę, a on przecież jest facetem!
            • azalee Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:02
              Prezentujesz bardzo waski sposob myslenia.
              • taje Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:10
                azalee napisał(a):

> Prezentujesz bardzo waski sposob myslenia.

👍
              • demodee Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:16
                > Prezentujesz bardzo waski sposob myslenia.

No tak, przyzwyczaiłam się do tego, że w małżeństwie (a przecież małżeństwem chcą być K.Śmiszek i R.Biedroń) jest mąż i żona.

Jak więc powinno się określać członków pary zdeklarowanych gejów/lesbijek żyjących w związku partnerskim, a pragnących zawrzeć związek małżeński, jeśli chce się zrobić im przyjemność? Jest na to jakieś słowo?
                • nick_z_desperacji2 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:25
                  To czas się odzywczaić. Bo to przyzwyczajenie to właśnie wąski sposób myślenia. A raczej nie myślenia, tylko stosowanie kalki, żeby tego myślenia uniknąć.
                • 152kk Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 17:04
                  A czemu my ci mamy takie kwestie mamy tłumaczyć? Dla takich "pytających" mam najlepsza radę: jak nie wiesz, co powiedzieć, to najlepiej jeśli milczysz.
                  • demodee Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 19:03
                    > A czemu my ci mamy takie kwestie mamy tłumaczyć?

Ależ droga 125kk, Wy mi nic nie musicie tłumaczyć, Wy w ogóle nie musicie odpowiadać na moje posty!
                • kaki11 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 18:57
                  Ale kto ci powiedział, ze oni chcą być małżeństwem w którym jest mąż i żona? oni chcieliby prawa do małżeństwa w którym jest mąż i mąż.
                  • demodee Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 19:07
                    > oni chcieliby prawa do małżeństwa w którym jest mąż i mąż.

Ale to wtedy będą w prawie istniały małżeństwa: żona+mąż, mąż+mąż i, zapewne, żona +żona?

Jakoś nie wróżę powodzenia projektowi wprowadzenia małżeństw różnopłciowych w Polsce...
                    • kaki11 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 19:15
                      Tak, tak by wtedy było. Przecież są kraje w których to tak działa, nic w tym dziwnego.
                      No ja w najbliższych latach też nie wróżę, bo to się w naszej obecnej polityce nie może udać, ale to się ni jak ma do tematu tego czego by chcieli Biedroń i Śmiszek i tego, że to by nie sprawiało, ze ten drugi byłby żoną.
                      • demodee Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 20:22
                        > Tak, tak by wtedy było.

No dobrze, ale to będą trzy rodzaje małżeństw: żona+mąż, mąż+mąż, żona+żona. I każdy rodzaj będzie sobie mógł mieć jakieś tam prawa i obowiązki, różne niż inne małżeństwa.
                        • taje Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 20:32
                          Dlaczego inne? Zgodnie z KRO małżonkowie mają obowiązek (i) wspólnego pożycia, (ii) wzajemnej pomocy, (iii) wierności i (iv) współdziałania dla dobra rodziny. Nie ma nawet obowiązku posiadania dzieci.
                          • demodee Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 20:45
                            > Zgodnie z KRO

Ale jak wprowadzone zostaną małżeństwa jednopłciowe, to KRO chyba trzeba będzie zmienić? I wtedy może wejść parę kategorii małżeństw, na przykład.

Natomiast jeśli mówimy o płciach w odniesieniu do małżeństw, to przede wszystkim należałoby uporządkować kwestię płci samych. Bo płeć człowiek może być rozpatrywana w kontekście 10 kategorii. Więc chyba należy porzucić ten wąski sposób myślenia, że możliwe są tylko kombinacje żona+mąż, mąż+mąż, żona+żona?
                            • demodee Re: Wąski sposób myślenia 22.02.26, 20:01
                              > Więc chyba należy porzucić ten wąski sposób myślenia, że możliwe są tylko kombinacje żona+mąż, mąż+mąż, żona+żona?

Bo przecież jedną z osób małżeńskich może być osoba trans. Jak wtedy uprzejmie określić tę osobę w rozmowie z tej osoby współmałżonkiem/ką?
                              • angazetka Re: Wąski sposób myślenia 22.02.26, 20:03
                                Zgodnie z płcią osoby.
                                • demodee Re: Wąski sposób myślenia 22.02.26, 20:56
                                  > Zgodnie z płcią osoby.

A jest taka płeć "trans"?
                                  • angazetka Re: Wąski sposób myślenia 22.02.26, 21:36
                                    Nie rób z siebie półgłówka.
                    • kk345 Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 10:13
                      demodee napisała:

> Jakoś nie wróżę powodzenia projektowi wprowadzenia małżeństw różnopłciowych w Polsce...

Rzeczywiście. A już najgorzej by było, gdyby małżeństwa zawierali homo sapiens...
                      • la_felicja Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 10:25
                        big_grin big_grin big_grin
            • taje Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:12
              Mężczyzna w związku małżeńskim = mąż, kobieta w związku małżeńskim = żona. Dwie kobiety w związku małżeńskim = dwie żony, dwóch mężczyzn w związku małżeńskim = dwóch mężów. Nie wiem, co tu niezrozumiałego?
              • hanusinamama Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:22
                BO tu nie chodzi o rozumienie a dosranie...jak nie masz argumentów to walisz właśnie tak.
                Ja ostatnio usłyszałam tekst od znajomej "takie sukcesy, taka duma a na koniec okazuje się ze mega porażka". Pytam o jaką porażkę chodz? "bo jest lesbijką"....
                Dziewczyna zdolna, pracowita, świetnie zdała mature, dostała się na wymagające studia zagraniczne, śweitnie sobie radzi..no więc trzeba się było do czegoś doje..ać.
                Runc mi opadł, szczęka też
                • dracaria Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 17:04
                  hanusinamama napisała:

> BO tu nie chodzi o rozumienie a dosranie...jak nie masz argumentów to walisz wł
                  > aśnie tak.

Dosrywanie wcale nie musi oznaczać braku argumentów. Czasem po prostu ktoś chce komuś dosr..., bo tylko na dosranie zasługuje smile
                  • hanusinamama Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 17:06
                    Wiesz, że to mówi dużo o tobie???
                    • dracaria Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 22:30
                      hanusinamama napisała:

> Wiesz, że to mówi dużo o tobie???

Niby co mówi?
                      Pozwól, że ci pomogę - dlaczego mamy powstrzymywać się od hejtowania ludzi złych i nie zważania na to, co mają do powiedzenia? Biedroń to tani karierowicz polityczny, który nie mając nic do powiedzenia, wypromował się jedynie na swojej tak zwanej orientacji - jest warty hejtowania nawet w sposób nieuczciwy.
                      • iwles Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 22:46
                        dracaria napisała:

> Biedroń to tani karierowicz pol
                        > ityczny, który nie mając nic do powiedzenia, wypromował się jedynie na swojej t
                        > ak zwanej orientacji.

W której kampanii wyborczej promował się hasłem: jestem gejem! Głosujcie na geja!

• katriel Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 08:58
                        > Biedroń to tani karierowicz polityczny, który [...]
                        > wypromował się [...] na swojej [...] orientacji -

Zgadzam się.

> jest warty hejtowania nawet w sposób nieuczciwy.

Zdecydowanie się nie zgadzam.
                      • malgosiagosia Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 22:59
                        dracaria napisała:

> Niby co mówi?
                        > Pozwól, że ci pomogę - dlaczego mamy powstrzymywać się od hejtowania ludzi złyc
                        > h i nie zważania na to, co mają do powiedzenia? Biedroń to tani karierowicz pol
                        > ityczny, który nie mając nic do powiedzenia, wypromował się jedynie na swojej t
                        > ak zwanej orientacji - jest warty hejtowania nawet w sposób nieuczciwy.

Dokladnie jest tak, jak piszesz. Ohydny przypadek kariery politycznej.
                        • hanusinamama Re: Wąski sposób myślenia 22.02.26, 21:55
                          Napisało troliszcze do troliszcza...
              • demodee Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:26
                > Nie wiem, co tu niezrozumiałego?

No teraz rozumiem. Dzięki za wyjaśnienie.
              • taki-sobie-nick Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 20:31
                taje napisała:

> Mężczyzna w związku małżeńskim = mąż, kobieta w związku małżeńskim = żona. Dwie
                > kobiety w związku małżeńskim = dwie żony, dwóch mężczyzn w związku małżeńskim
                > = dwóch mężów. Nie wiem, co tu niezrozumiałego?

A cóż to za zapożyczanie słownictwa? Niech sobie homoseksualiści stworzą własne.
                • angazetka Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 20:40
                  A gdzie tu zapożyczanie?
                • taki-sobie-nick Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 20:49

> A cóż to za zapożyczanie słownictwa? (...)

[Oooo, widzę, że angazetka czuwa i poucza. Na nic się to nie zda, bo i tak jej nie czytam.]
                  • angazetka Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 23:36
                    Nie, dopytuję. I widzę, że czytasz kiss
            • arthwen Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:18
              Dlaczego miałby się obrazić, i dlaczego miałoby to znaczyć, że się go "traktuje jak babę"?
              • demodee Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:21
                > Dlaczego miałby się obrazić

Obraża go sformułowanie "powiedz żonie". Czy powiedzenie "powiedz mężowi" też go obraża?
                • angazetka Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 17:09
                  Biedroń nie jest żoną, jest mężem.
            • angazetka Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 17:01
              Zdradzę ci sekret: tu mamy dwóch mężów.
      • la_felicja Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 17:30
        No tu akurat podałam taki chamski komentarz, ale nie wszystkie są takie.
        Kiedyś rzecznik kancelarii prezydenta (Dudy) przyczepił się do którejś z posłanek lewicy mówiąc coś w rodzaju "tak niby walczycie o prawa kobiet, a wasz lider bije swoją matkę, czy ona nie jest kobietą"
        • daniela34 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 18:04
          No cóż poradzić. Biedroń swoją wersję przedstawił, o ile widzialam w social mediach, stosunki z matką miał dobre, natomiast ja akurat nie mam problemu z tym, że ktoś próbuje polityka rozliczać za jego przeszłe zachowania (a ów polityk może się oczywiście bronić), pod warunkiem że czyni to zgodnie z zasadami kultury. Jedni Biedroniowi uwierzą, inni nie - i z tym także nie mam problemu.
          • damartyn Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 10:23
            Może i miał później dobre, co nie zmienia faktu, że
            Jak ujawniła "Warszawska Gazeta", lider Wiosny Robert Biedroń miał w 2000 roku postawione zarzuty za znęcanie się i spowodowanie uszczerbku na zdrowiu własnej matki, Heleny Biedroń. Uznano go winnym, ale warunkowo umorzono karę"
            To tak w ramach patrzenia szerzej na zjawisko jak zaleca autorka wątku.
            • la_felicja Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 17:21
              W ramach patrzenia szerzej - to matka Biedronia w końcu przyznała, że w awanturze brał też udział jej konkubent, a także że "dzieci broniły ojca" To byłą patologiczna rodzina, dzieci miały w domu piekło, a skoro to ojca-pijaka musiały fizycznie bronić przed matką, a nie odwrotnie, to musiało tam być grubo...
              W każdym razie, nie wiadomo czy R.B. w ogóle uderzył matkę, a jeśli uderzył - czy było to celowe, czy przypadkowe, w trakcie szarpaniny.
              A nawet jeśli uderzył ją celowo, w jakichś okropnych emocjach - to wydarzyło się to raz, przed ćwierćwieczem - naprawdę nie trzeba mu insynuować, że bije matkę cały czas
              • laluga Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 23:14
                Pochodzisz z tej rodziny? Tak dokładnie opisałaś wydarzenia sprzed 25 lat.
        • vivi86 Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 06:39
          Czy coś jest na rzecz? Bo jakby nie było to by wleciał pozew.
    • 35wcieniu Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 15:47
      Nie mam o takich pochlebnego zdania ale czy wkurzają? Był czas przywyknąć, od kiedy każdy może wypowiedzieć się w internecie poznaliśmy skalę.
    • is-laura Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:02
      Jak było naprawdę między Biedroniem i jego matką to wiedzą najlepiej sami zainteresowani. Na pewno w ich domu nie działo się dobrze.

fakty.tvn24.pl/zobacz-fakty/robert-biedron-i-jego-mama-opowiadaja-o-przemocy-w-domu-sprawa-sprzed-19-lat-ra928740-ls6336212
      • la_felicja Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 17:28
        To wiem, czytałam też jakiś wywiad z nim, opowiadał, że często w dzieciństwie był głodny, zaniedbany, jako dziecko stał w oknie i czekał na powrót ojca, a ojciec często wracal pijany
        No, ale ludzie się przyczepili, że "bije matkę"
        Niezłe tam sceny musiały odchodzić, skoro dzieci broniły ojca-pijaka przed matką
        • miss.dronio77 Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 22:22
          Czytałam wywiad z tą matką - pisała, że jak byli w ciągu to się bili z mężem, sami nawet nie widząc o co, dzieci w tym horrorze raz stawały po stronie matki, raz po stronie ojca. Bardzo przepraszała syna, za to co mu zgotowała. Nie wiem jak ludzie mogą sie o to czepiać, jeśli to ewidentnie R. B był ofiarą tej sytuacji.
    • pyra_w_kraku Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:08
      Podajesz przykłady ludzi, którzy zostali zmanipulowani. Im należałoby współczuć,
      a wkurzać na tych, którzy manipulują.
      • la_felicja Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 17:25
        Niby jak zmanipulowana została kobieta, której wszyscy tłumaczą, że od jednej-dwóch kapsułek leku nie przytyje, a ona dalej swoje?
        • kk345 Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 10:17
          Mnie zainteresował lek, który wystarczy łyknąć dwa razy, by pomógł...
          • la_felicja Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 10:26
            Kreon, na niestrawność
            • kk345 Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 17:02
              "Lek przeznaczony do długotrwałego stosowania". Skoro według ciebie "dziewczyna ma wziąć ten lek tylko doraźnie - jedną, góra dwie dawki" to zażycie lub niezażycie tej symbolicznej dawki nie zmieni w istotny sposób jej życia. Daj jej spokój.
              • la_felicja Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 17:14
                Toteż wszyscy dali jej spokój i stwierdzili - chcesz się męczyć, to się męcz.
                Co tu jest przerażające, to fakt, że ona wyhaczyła jeden szczegół i nawet nie chciała spojrzeć na kontekst. Pal licho lek - jej żołądek jej sprawa, ale takie wybiórcze, płytkie myślenie na pewno nie ogranicza się do czytania ulotki leku, ale przekłada się na inne dziedziny
                • la_felicja Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 19:06
                  Np Będę głosować na Konfederację, bo zlikwidują podatki - po co mam płacić podatki? Albo: Ziemia jest płaska, bo NASA sfałszowała jedno zdjęcie
    • martishia7 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:12
      Przynajmniej od razu wiesz z kim masz do czynienia i możesz nie czytać dalej.

Mnie bardziej dobijają ludzie teoretycznie mający trzy szare komórki na krzyż ale stojący na stanowisku "Ja tak nie mam, więc nie istnieje".
      • la_felicja Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 17:35
        O tak - nawet na forum jedna forumka pisała, że jej córka nie chciała dojeżdżać autobusem, bo jakieś doopki się na nią uwzięły i jej dokuczały - a jedna dama (już nie pamiętam która) jej na to: "Nie chce mi się wierzyć - ja też jeżdzę autobusami i nigdy nie słyszałam, żeby ktoś komuś dokuczał"
        • vivi86 Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 06:28
          Znam w opcji ja się nie spotkałam z ustawiona rekrutacja więc nie istnieją takie, a jak ktoś mówi i naszej to tylko dlatego, że go nie przyjęli do pracy. W wykonaniu skadinad bardzo inteligentnej osoby 🤦‍♀️
      • vivi86 Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 06:25
        This
    • taje Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:21
      Mnie niezmiennie załamuje przekonanie, że jeżeli ktoś ma lewicowe czy prawicowe poglądy to opinie na wszystkie aspekty rzeczywistości musza być zgodne z oficjalną linią partii obecnie uważanej za lewicową czy prawicową. Tak jakby elektorat to miała być tuba propagandowa partii, a każde odstępstwo ma być tępione z tym większym zapałem, im bardziej wyborca jest "nasz". A zwłaszcza, jeżeli dany pogląd jest jedynym "politycznie poprawnym" w danym światopoglądzie. Innymi słowy załamuje, a raczej mierzi mnie, zjawisko cancel culture, które, co ciekawe, zazwyczaj skierowane jest przeciwko ludziom z własnego środowiska czy frakcji światopoglądowej, którzy ośmielili się coś tam zakwestionować.
      • demodee Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:24
        > Mnie niezmiennie załamuje przekonanie, że jeżeli ktoś ma lewicowe czy prawicowe poglądy to opinie na wszystkie aspekty rzeczywistości musza być zgodne z oficjalną linią partii obecnie uważanej za lewicową czy prawicową.

Mnie też to denerwuje. Podam swój przykład. Nie kryję się z moimi prawicowo- konserwatywnymi poglądami i dlatego forum uważa, że jestem członkiem PiSu i utożsamiam się ze wszystkimi pisowymi tezami programowymi.
        • natalia.nat Re: Wąski sposób myślenia 22.02.26, 19:49
          demodee napisała:

> Nie kryję się z moimi prawicowo- ko
          > nserwatywnymi poglądami i dlatego forum uważa, że jestem członkiem PiSu i utożs
          > amiam się ze wszystkimi pisowymi tezami programowymi.

To może wyjaśnijmy to w takim razie. Z którymi "pisowymi tezami programowymi" się nie zgadzasz. Bo jakoś to nie wybrzmiało wyraźnie. smile

• demodee Re: Wąski sposób myślenia 22.02.26, 20:07
            > Z którymi "pisowymi tezami programowymi" się nie zgadzasz. Bo jakoś to nie wybrzmiało wyraźnie.

Wątek nie jest o mnie. Jeśli tak Cię to intryguje, to załóż wątek pt."Demodee a Pis". Życzę wielu wpisów...
            • natalia.nat Re: Wąski sposób myślenia 22.02.26, 20:44
              demodee napisała:

> Wątek nie jest o mnie. Jeśli tak Cię to intryguje, to załóż wątek pt."Demodee a Pis". Życzę wielu wpisów...

Tak właśnie myślałam. Czyli zgadzasz się z wszystkimi "pisowymi tezami programowymi" i słusznie nie wybrzmiało, tylko tak bajdurzysz smile
              Wiele razy wątki skręcają w inne tematy z głównym nie mające wiele wspólnego i nic się nie dzieje.
              • demodee Re: Wąski sposób myślenia 22.02.26, 20:52
                > Czyli zgadzasz się z wszystkimi "pisowymi tezami programowymi"

Skoro to stwierdzenie ma zredukować Twój wewnętrzny niepokój, to potwierdzam.
                • natalia.nat Re: Wąski sposób myślenia 22.02.26, 21:33
                  demodee napisała:

> > Czyli zgadzasz się z wszystkimi "pisowymi tezami programowymi"
                  >
                  > Skoro to stwierdzenie ma zredukować Twój wewnętrzny niepokój, to potwierdzam.

To potwierdza twoje łgarstwa i manipulacje. Ja nigdy nie miałam żadnych wątpliwości, że jesteś wyznawcą religii pisowskiej i że przyjęłaś ją z całością inwentarza. smile
      • dracaria Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 22:16
        taje napisała:

> Mnie niezmiennie załamuje przekonanie, że jeżeli ktoś ma lewicowe czy prawicowe
        > poglądy to opinie na wszystkie aspekty rzeczywistości musza być zgodne z oficj
        > alną linią partii obecnie uważanej za lewicową czy prawicową.

Ale dlaczego Cię to załamuje? Na tym polega generalizacja i stereotyp, które nie są bynajmniej pejoratywne - stereotypy pomagają porządkować świat. Zaskocz jakoś publikę nieszablonowością myślenia, to może publika dostrzeże, że nie jesteś "taka, jak inne" big_grin Póki jedziesz przekazem z TVP, to nie dziw się, że ludzie to rozciagają na inne Twoje przekonania i nikt nie ma magicznych mocy, aby się domyślić, że akurat w kwestii np. transów myślisz inaczej, niż powinnaś myśleć.
        • taje Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 23:01
          Akrobacje typu lewa noga przez prawe ramię, a prawa daje kankana, aby tylko zadziwić publiczność są mi obce. Nie mam wewnętrznego imperatywu posiadania innej opinii niż ludzie wokół dla samej zasady. To chyba jest dość wyczerpujące, nieprawdaż??
      • tania.dorada Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 05:00
        Plus to:
    • pepsi.only Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 16:50
      Nie załamuje mnie, czasem wkur...wia, a raczej wkur..wiało, bo już nie dyskutuję z nimi, nie naprawiam, nie edukuję, nie komentuję- przestałam, nie mam na to energii. W necie łatwo zablokować, a w realu po prostu unikam.
      • dracaria Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 17:03
        pepsi.only napisała:

> nie naprawiam, nie edukuję, nie komentuję- przestałam, nie mam na to
        > energii.

Tia. Tylko patrzeć, jak się wszystkie silne razem, które "odpuściły politykę", odpalą w roku wyborczym big_grin
    • nenia1 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 17:06
      tak, męczy mnie to do tego stopnia, że coraz rzadziej chce mi się zabierać gdzieś głos. Nastąpiła duża polaryzacja. Sporo osób nie widzi żadnych subtelności, odcieni, złożoności problemu. Ale jesteś z nami i mówisz jednym głosem, ale jesteś przeciwko nam. To na forum też przecież widać.
      Zresztą ogólnie sądzę, że to jest skutek tego, że weszliśmy jako społeczeństwo w media społecznościowe, a w mediach społecznościowych rozmawia się w sposób nienaturalny. I nie chodzi o to, że nie "twarzą w twarzą". Ale że w jednej rozmowie uczestniczy naraz bardzo wiele osób.
      Poglądy się szybko polaryzują i zamiast ciekawej intelektualnie dyskusji jest uproszczony podział i szybko zaczyna się okładanie się łopatkami. Uproszczenie i polaryzacja bardzo ułatwia określenie się i podział na "my" i "wy" czy "dobrych" i "złych".
      Jak choć trochę odstajesz od "partyjnej linii" stajesz się przeciwnikiem i zbierasz bęcki za to czego nie mówisz, ale z czym rozmówca "przeciwnik" cię łączy. Bezpiecznie więc łączyć się w TWA i pleść o niczym.

Zjawisko polaryzacji ewidentnie wykorzystują i nakręcają politycy, napuszczając jednych na drugich. Ale nie tylko oni. Ostatnio z zażenowanie obserwuję na FB "walki" zdawało by się grających do jednej bramki ludzi zajmujących się szeroko rozumianą pomocą dla zwierząt. Każdy ma tylko "swoje klapki" na oczach i tłumy zwolenników i przeciwników zaczynających się naparzać między sobą. Nieliczni zauważają, że najważniejszy temat "zwierzęta" ucieka gdzieś na bok.
      • tania.dorada Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 21:21
        Nie, tak było chyba zawsze. Przypomnij sobie jak było po 1989 - wszystko co leżało koło wolnego rynku i/lub zachodu a zwłaszcza USA było lepsze, bez dyskusji i było ostatecznym argumentem, wszystko co w jakikolwiek sposób wiązało się z państwem, socjalem itd było złem.
        • vivi86 Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 06:38
          Prawda? Ach te seksowne wyszczekane libki. A panaceum na wszystko zaUszfirme i tylko zależy yylkp u wyłącznie od Ciebie. Jakim cudem ten świat nie jest idealny?
    • mocca25 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 17:40
      Myślę, że przykłady które podałaś to nie są przykłądy na "wąskie myślenie". 1 i 3 to swoiste poczucie humoru, nie wierzę, ze ktokolwiek pisał ot jako serio argument, raczej jako wyśmiewanie poglądów, które im się nie podobają

Punkt 2 może być efektem lęku.
    • mocca25 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 17:49
      A inny aspekt sprawy.

Kiedyś taje napisała, że potrafi rozmawiać ze wszystkimi. Długo nad tym myślałam, bo ja kiedyś też mogłam rozmawiać ze wszystkimi - i ze wszystkimi rozmawiałam, bez względu na wyznanie, poglądy, narodowośc itd. Teraz nie. I zastanawiałam się czy to ja się zmieniłam czy świat. I jednak świat. Albo może kiedyś miałam więcej szczęscia do ludzi. Kiedyś nie spotykałam się z taką ilością czystego zła. I niestety, kiedy widze, że są naruszane moje fundamentalne wartości, to nie obchodzi mnie czy osoba je niszcząca ma akurat podobne poglady na wysokość VAT od podpasek. Jeżeli ktoś mi grozi, że za moje poglądy mnie powieszą, to nie interesuje mnie czy lubi taką muzykę jak ja.

Tak, skreślam takiego człowieka. Od razu wyjasnię - niech sobie żyje w szczęsciu i spokoju i etc ale ręki nie podam. Czy to jest wąskie myślenie? Wszystko mi jedno jak to zostanie nazwane.
      • taje Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 18:19
        Wiesz, wiele zależy od tego, czy to jest bezpośrednia interakcja twarzą w twarz czy online. Online ludzie mają tendencję do nienaturalnej radykalizacji, a niektórzy nawet nie tyle rozmawiają, co przedstawiają poglądy, za które im się płaci (trolling). Trudno to porównać do normalnej rozmowy. Może się mylę i jestem naiwna, ale myślę, że w większości przypadków można mieć cywilizowaną dyskusję z ludźmi z przeciwnego bieguna politycznego, tylko to najlepiej wychodzi w realu i trzeba chcieć usłyszeć dlaczego ktoś tak myśli. Poglądy są często maską czy proxy dla (niezrealizowanych) potrzeb i dlatego warto zrozumieć, jaka jest historia danej osoby. Dla mnie niedościgłym wzorem w takich rozmowach jest brytyjski dziennikarz Louis Theroux, nie wiem czy widziałaś jego dokumenty? Z każdym potrafi rozmawiać tak, że druga strona się otwiera, bo nie czuje się atakowana, a jednocześnie Theroux zadaje niewygodne pytania, nie przymila się i zostaje przy swoich poglądach.

Ale zgadzam się z tym, że zwłaszcza ostatnio polaryzacja w życiu publicznym i w internecie jest tak wielka, że coraz trudniej rozmawiać.
        • mocca25 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 18:27
          Ja mam przykład z reala. Ktoś bardzo religijny, kto mówił, że tylko ze mną może rozmawiać serio o religii. Nie lubię "łatek" ale myślę, że słowo "przyjaźń" pasowało. I był jakiś wzajemny szacunek między jej ultrakatolicką rodziną i mną.

I niestety nie poznaję tej osoby od wielu lat. Pomimo rozluźnienia relacji czasami życie nas "spotyka". I bywam przerażona - nie chodzi o poglądy. Chodzi o totalną utratę wrażliwości, okrucieństwo.

Na pewno w necie to bardziej widać, ale w realu też to jest. I jak jestem miękiszon i często pozwalam/wybaczam/zapominam za dużo (wg otoczenia) to gdzieś jest jednak granica. I nie chodzi o to, że ja dopisuję jakieś cechy czy poglądy takiej osobie. Ja tracę zainteresowanie jej opiniami.
          • mocca25 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 18:33
            Dodam, że mam koleżankę o zupełnie innych preferencjach nazwijmy to politycznych. Świetnie nam się rozmawia na wiele tematów (na wiele mamy zbliżone poglądy). Ale ona nigdy nie przekroczyła granicy zła.

I fajne są te rozmowy, bo obie staramy się spojrzeć na daną sprawę z perspektywy tej drugiej. Rzadko jedna przekona drugą ale to wszystko się mieści w ramach przyzwoitości
        • mocca25 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 18:30
          brytyjski dziennikarz Louis Theroux

Dzięki, przy okazji sobie obejrzę, nie znam
          • taje Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 19:13
            Zrobił m.in. dokument o Fuentesie i Baked Alasca w 2022, w 2025 dokument the Settlers pokazując sytuację na Zachodnim Brzegu i ogólnie o ruchu osadniczym w Izraelu. Pierwszy jego dokument, jaki widziałam, i który zrobił na mnie duże wrażenie to dokument z 2007 The Most Hated Family in America o sekcie Westboro Baptist Church.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_Louis_Theroux_documentaries
            • mocca25 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 19:16
              Jednak znam- jego film by na fetsiwalu Watchdocs
              • taje Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 19:20
                Który?
                • mocca25 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 19:25
                  watchdocs.pl/watch-docs/festiwal-2025/filmy/izraelscy-osadnicy-i-louis-theroux

p.s. uwielbiam ten festiwal niestety często nakłada się z Afrykamerą i nawet jeżeli bardzo się ograniczam w wyborze do 3 góra 4 filmów z danego festiwalu to i tak mam wrażenie, że całe dni spędzam w kinie
                  • mocca25 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 19:27
                    p.s. a tak przy okazji tematu. Kilkanascie lat temu oglądałam w naszej telweizji, chyba Kultura, film dokumentalny o dezerterach z armii izraelskiej, głownie rozmowy z nimi. Żaden inny film na ten temat nie może sie z nim równac. Niestety nie pamiętam tytułu i nie potrafię go odnaleźc
                    • pyra_w_kraku Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 20:37
                      mocca25 napisała:

> p.s. a tak przy okazji tematu. Kilkanascie lat temu oglądałam w naszej telweizj
                      > i, chyba Kultura, film dokumentalny o dezerterach z armii izraelskiej, głownie
                      > rozmowy z nimi. Żaden inny film na ten temat nie może sie z nim równac. Niestet
                      > y nie pamiętam tytułu i nie potrafię go odnaleźc
                      >
                      Na zielonej linii?
                      • mocca25 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 21:15
                        Jezu, to chyba to! en.wikipedia.org/wiki/At_the_Green_Line
                        Kocham cię!

Z tego filmu najbardziej pamiętam trzy epizody. Pierwszy to były pilot bombowca, a w Izraelu pilot bombowca to skrzyżowanie Boga, Presleya i Taylor Swfit. W filmie mieszka już w Londynie i pracuje fizycznie w jakimś ogrodniczym miejskim MPO. Głos mu się załamał kiedy powiedział, że bardzo tęskni za szacunkiem, ale już nie chce wrócić do tego co robił. Inny żołnierz mówił, że wtargnął do palestynskiego domu, nie pierwszy raz w swoim życiu, ale trafił na młodą rodzinę, która była kopią jego własnej rodziny, na tym samym etapie urządzania mieszkania. I wtedy coś w nim pękło. A trzecia rzecz to jak potworna była reakcja i rodziców, rodzin, którzy się ich wyparli bo okryli rodzinę hańbą itd.
                        • mocca25 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 21:18
                          jednak ematka wie wszytsko
                  • taje Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 19:42
                    To właśnie ten The Settlers, ja oglądałam chyba na BBC.

Ale przyznam, że poprzednie dokumenty zrobiły na mnie jeszcze większe wrażenie.
            • dracaria Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 22:48
              taje napisała:

> Zrobił m.in. dokument o Fuentesie

Ty w ogóle zwróciłaś moją uwagę na Fuentesa, po prostu nim strasząc - nawet mój X mi go nie wyświetlał. Dziękuję ci bardzo, bo to jest moje męskie alter ego - gdybym była facetem, byłabym Fuentesem. Absolutny geniusz, lider, samiec alfa, 150 IQ, prawdziwy kontrrewolucjonista.
              • taje Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 23:13
                No i w takich właśnie sytuacjach, myślę, że jednak jesteś facetem. Kobieta, której idolem jest incel, który rzekomo nigdy nie uprawiał seksu i robi z tego manifest, bo seks z kobietą jest gejowski i bycie aseksualnym jest jedynym wyjściem dla heteroseksualnego mężczyzny (WTF), uważa, że kobiety nie powinny mieć prawa głosu, chwali Hitlera, Stalina i Franco i wygłasza mądrości jak niżej? Aha. „Jews are running society, women need to shut the fuck up, Blacks need to be imprisoned for the most part, and we would live in paradise ... White men need to run the household, they need to run the country, they need to run the companies. They just need to run everything, it's that simple. It's literally that simple.”
                • dracaria Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 23:47
                  taje napisała:

>„Jews are running society, women need to shut the fuck up, Blacks need to be im
                  > prisoned for the most part, and we would live in paradise ... White men need to
                  > run the household, they need to run the country, they need to run the companie
                  > s. They just need to run everything, it's that simple. It's literally that simp
                  > le.”
                  \

No przecież ma 100% racji. Ja nie mogę być tak radykalna tylko dlatego, że musiałabym zmieniać nicki codziennie.
                  To są normalne poglądy, od których się odgradzacie bańkami i cenzurą. Będziecie niestety zaskoczeni, gdy za poglądy odwrotne będziecie zamykani w więzieniach. Nawet nie ma was jak ostrzec, bo wszystko wycinacie big_grin
                  • mocca25 Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 08:28
                    Nie bój żaby, screen jest smile
        • dracaria Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 22:38
          taje napisała:

> Ale zgadzam się z tym, że zwłaszcza ostatnio polaryzacja w życiu publicznym i w
          > internecie jest tak wielka, że coraz trudniej rozmawiać.

Moim zdaniem wręcz przeciwnie - coraz łatwiej jest rozmawiać, bo maski opadły i okreslone ideolo okazało się fałszywe. Tak zwyczajnie i po prostu.
      • riki_i Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 11:07
        mocca25 napisała:

> A inny aspekt sprawy.

Sorry mocca25, że akurat pod Twoim postem napiszę off top, ale pasuje mi zarówno tytuł tego wątku, jak i "inny aspekt sprawy". wink

Otóż ostatnio myślałem sobie, że na tym forum ostatecznie wykończy mnie 100 wcieleń koleżanki Lajtovej i pomniejsze agresywne trolololo, no ale pomyliłem się grubo. Bo otóż pojawił się stary zasłużony nick, który przeobraził się w starą Kornacką, której zasadniczo wadzi 'ogląd świata by Riki'. Pani owa zaczęła łazić za mną, klikać w kosz przy każdym poście, no a niedomagająca moderacja uwzględniać te żądania. W rezultacie mnóstwo moich całkowicie merytorycznych postów zaczęło lecieć z prędkością światła. Napisałem do tej pani stek wyzwisk, również na priva smile , no ale to nie jest metoda. Ponadto "źle się dzieje w państwie duńskim", skoro społeczną i niepłatną moderację ma wyłonić jakiś konkurs, a do funkcji moderatorek na wyprzódki zgłaszają się najgorsze trolliska.

Mając na względzie również moją sytuację życiową i najprawdopodobniej w najbliższych tygodniach podjęcie pracy na samodzielnym stanowisku , a jakże!, w centralnym państwowym urzędzie (Wielka Nieobecna wskazuje drogę! smile ), nie mam ochoty, aby jakaś sfrustrowana bezrobotna i leczona psychiatrycznie osobniczka "dekodowała" mnie i słała donosy, że rzekomo puściłem posta w godzinach pracy. smile

Z powyższych powodów zawieszam swoją obecność na tym forum na czas nieokreślony. Jak mnie będzie łapa świerzbić, to może pojawię się czasem na auto-moto, choć tam jest zbyt mało osób, aby dyskusje były ciekawe.

Pozdrawiam i bye bye

Ps. Moderacjo zostaw tego posta, będzie miał rosnącą wartość wraz z upływem czasu. wink
        • babilon_noon Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 18:31
          "Mając na względzie również moją sytuację życiową i najprawdopodobniej w najbliższych tygodniach podjęcie pracy na samodzielnym stanowisku , a jakże!, w centralnym państwowym urzędzie "

To pokazuje jak nisko upadło państwo polskie.
        • angazetka Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 19:26
          LOL
        • simply_z Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 23:38
          Szkoda, już tylko zostaną wątki co zjeść na obiad i menopauzalne....
        • ferra Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 23:49
          To potworny obciach tam "pracowac". Ale poniewaz jest zerowa odpowiedzialnosc, to specjalny sort ludzi tam idzie.
      • abria Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 19:32
        Kiedyś taje napisała, że potrafi rozmawiać ze wszystkimi.

nieprawda, to oszołom i nie potrafi
      • taki-sobie-nick Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 19:58
        I niestety, kiedy widze, że są naruszane moje fundamentalne warto
        > ści,

Bardzo jestem ciekawa, co to za wartości. Można wiedzieć?
        • mocca25 Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 20:17
          taki-sobie-nick napisała:

> I niestety, kiedy widze, że są naruszane moje fundamentalne warto
          > > ści,
          >
          > Bardzo jestem ciekawa, co to za wartości. Można wiedzieć?

np odróżnianie tego czym sa równe prawa od przywilejów czego ty nie pojęłąś
    • kamin Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 18:27
      Ej, ale z nakrętkami to żart przecież
      • vivi86 Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 06:44
        Za to szary, płaskoziemcy anryszczepy jako łatki przyklejane totalnie bez związku z pogladem nue są żartem tylko mają obrażać. Ciekawe czycyez autorce przeszkadzają?
    • kaki11 Re: Wąski sposób myślenia 20.02.26, 19:10
      To ostatnie to ja tylko w formie żartu widuję, nigdy nie widziałam, by ktoś to traktował poważnie, raczej widziałam w sm, że powielają to ludzie, którzy raczej zmian klimatu nie negują. To tak obok trochę, bo wiem o co ci chodzi, i tak, trochę mnie wkurza, i to mocno niezależnie nawet od strony światopoglądowej czy politycznej (wytykanie Kaczyńskiemu braku żony nie jest lepsze niż wytkanie Biedroniowi bicia matki). A z drugiej strony też jestem świadoma, że zdecydowana większość osób ma jakieś tam swoje aspekty w których jest zamknięty i w żaden sposób nie spojrzy na argumenty drugiej strony, jakie by one nie były.
    • tonik777 Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 08:42
      Też mnie to denerwuje, ale przykład z nakrętkami nietrafiony. To akurat działa - takich mrozów jak tej zimy już dłuższy czas nie było.
      • ewka.n Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 09:04
        tonik777 napisał:

> ale przykład z nakrętkami nietrafiony. To akurat działa
        > - takich mrozów jak tej zimy już dłuższy czas nie było.

🤣
    • pleszkazlasu Re: Wąski sposób myślenia 21.02.26, 10:15
      Żarty o nakrętkach są żartami, jak sama napisałaś. Może mało śmiesznymi, powtarzalnymi, ale żartami, a nie żadnym sposobem myślenia…
      Ewentualnie termin “globalne ocieplenie” jest traktowany wąsko, i zdziwienie, że jest zimno, a przecież niby miało się ocieplać… to tak, ale przecież nie nakrętki.
    • skier26 Re: Wąski sposób myślenia 22.02.26, 13:39
      Masz rację, te nakrętki przecież działają - tegoroczna zima była wyjątkowo mroźna i śnieżna.
    • vivi86 Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 06:20
      Spokojnie, seksowny, liberalni i wyszczekani robią to samo.
      BTW- przy założeniu, że pobicie matki to prawda - jaki jest ten szerszy kontekst?
      • miss.dronio77 Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 22:26
        Taki, ze nie było żadnego pobicia. matka sama to po latach wyznała i przepraszała syna. Rodzice R.B to była totalna patologia, alkoholicy w delirium. Ciągle sie ze sobą bili, dzieci bezradne stawały raz po stronie jednego, raz drugiego. raz ratowały mamę przed tatą, raz tate przed mamą. Matka po jednej takiej akcji, wściekła, zgłosiła, ze syn ją pobił. Potem go za to przepraszała.
    • vivi86 Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 06:21
      ludzie, którzy przy okazji dyskusji o zmianach klimatu muszą poruszyć temat nakrętek.

Ale już ładowanie wszędzie szurów, płaskoziemców i antyszczepow, furda, że do tematów bez żadnego związku z powyższymi, żeby tylko ośmieszyć adwersarza jest już ok?
      • elinborg Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 09:33
        vivi86 napisał(a):

.
        >
        > Ale już ładowanie wszędzie szurów, płaskoziemców i antyszczepow, furda, że do t
        > ematów bez żadnego związku z powyższymi, żeby tylko ośmieszyć adwersarza jest j
        > uż ok?

No ty ładujesz wszędzie wakajki, przyklejanie do asfaltu, teraz wyszczekanych i seksownych libków. Aha, jeszcze mieszkanie w spadku, a nie samodzielnie zdobyte.
        W zasadzie tylko o tym piszesz, obojętnie w jakim wątku.
        Nie ma drugiego takiego przypadku.
        • vivi86 Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 09:36
          Serio nie rozrozniasz stwierdzenia faktu od tego jak ktoś pisze o temacie totalnie nie związanym ze szczepionkami o płaskiej ziemii nie wspominającale sakramentalne uuuuuuuuu antyszczep i płaskoziemiec musi paść?
          Tak, uważam, że jak ktoś dostał mieszkanie w spadku to nie dorobił się go sam. Wiem, szokujące w polskiej mentalności. A jednak nadal tak uważam.
          • elinborg Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 10:13
            vivi86 napisał(a):

> Serio nie rozrozniasz stwierdzenia faktu od tego jak ktoś pisze o temacie total
            > nie nie związanym ze szczepionkami o płaskiej ziemii nie wspominającale sakrame
            > ntalne uuuuuuuuu antyszczep i płaskoziemiec musi paść?
            > Tak, uważam, że jak ktoś dostał mieszkanie w spadku to nie dorobił się go sam.
            > Wiem, szokujące w polskiej mentalności. A jednak nadal tak uważam.

No ty piszesz o wakajkach w tematach absolutnie nie związanych z wakacjami.
            Wszedzie wtykasz wtręty o mieszkaniu, bo jedna forumka kiedyś tak napisała, więc logiczne, że wszystkie tak myslą.
            • vivi86 Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 14:32
              Nie wszędzie tylko w tematach powiązanych.
              A jak nie to zacytuj gdzie napisałam o wakajkach w temacie zrzutki ns klub sportowy. Czekam.

• vivi86 Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 14:35
                O mieszkaniu i spadku również. Niecierpliwie czekam na cytaty.
        • taki-sobie-nick Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 19:57
          W tym (jeszcze) nie było.

• vivi86 Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 20:34
            To już kolejny. Alexponić jest w "każdym".
    • fogito Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 08:11
      Załamuje codziennie. Ale co poradzisz.
    • anek-dotka Re: Wąski sposób myślenia 23.02.26, 20:00
      Najbardziej wąskim myśleniem jest myśl, że sami mu nie ulegamy. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka