kokosowy15 23.02.26, 15:02 Bogaci lecza raka szybciej. Nie w USA, nie w Bialorusi ale w szpitalu MSWiA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zerlinda Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 15:37 To prawda. I tyle, jeśli chodzi równość w dostępie do świadczeń. Już tutaj pisałam,nawet karta Dilo, która powinna obejmować wszystkie badania, nic nie znaczyła. Żeby zacząć leczenie potrzebny był wynik tomografu komputerowego. Koordynator mówi nam, że u nich w szpitalu terminy są odległe, proszę sobie szukać w okolicznych szpitalach powiatowych. Tak, w nfz potwierdzili mi, że szpital powinien, robić te badania na dilo u nich. Nie, skargi nie złożyłam, bo leczenie jest w tym szpitalu dalej. Tak, mam jakieś możliwość, żeby badania " zalatwic" inaczej. Nie, nie powinno tak być. Tak, chodzimy dodatkowo prywatnie, na szczęście nas stać. Nie napisze, co mnie na to wszystko strzela. Jakość leczenia onkologicznego w Polsce? He he he. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 15:42 Hehehe, ale to leczenie nadal w większości jest bezpłatne. W USA jak masz taką to rzadko które ubezpieczenie to obejmuje i rachunki są na grube tysiące dolarów. Tam kroplówka z wody fizjologicznej i witamin to koszt 2 tys dolarów. U nas idealnie nie jest, wiadomo, znajdą się rzeczy do narzekania. Ale w innych krajach jest gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 15:48 Przecież wiem. Tylko irytuje mnie, że szpital przytulił kasę za dilo, ma obowiązek zrobić w jej ramach cala diagnostykę a ma to w du.. Gdybym nie mogła zrobić tego tomografu z opisem, to leczenie by się przeciaglo o dobre kilka miesięcy, a to w takim przypadku nie może czekać. I nie mieszkam w USA, co miesiąc płacę, swego czasu z trzech miejsc pracy, mój mąż również płaci składkę zdrowotna. Są tacy, co nie płacą a im się należy. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
towariszczputin Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 15:52 Czyli typowy Polski duposcisk Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 16:06 Tobie przeciez tez sie nalezy. Myslisz, ze ci ktorzy nie placa sa leczeni lepiej, szybciej? Fakt, ze leczenie jest bezplatne pomaga temu, kto na to leczenie nie doczeka sie, bo przed nim sa bogatsi? Jakos nie pociesza mnie, ze Amerykanin i Gabonczyk maja gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 16:19 Soli...fizjologicznej. Poza tym się zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 16:26 Co z tego, że bezpłatne, jak w większości możesz nie doczekać? Tak, mam w rodzinie przypadki osób, które nie doczekały, z winy systemu. Sama czekam na głupie usg i się nie mogę doczekać, bo usg zrobionego gdzie indziej nie chcą honorować, nawet ksero karty nie chcieli obejrzeć... szkoda pisać, niestety doświadczenia są bardzo przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 16:29 A ile znasz takich któzy doczekali i nie musili płacić tysięcy za operację? Bo tego nie widzisz. Mojemu bratu urodziły się skarjne wcześniaki. ponad 2 miesiące w szpitalu, 3 tygodnie na intensywnej ... Teraz mamy w rodzinie podobną sytuacje ale w USA. Jedno dziecko i mimo ubezpieczenia gruba kasa do zapłaty Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 17:54 majenkirr napisała: > To liche ubezpieczenie było. > Nie liche a amerykańskie. Płacisz kupę kasy, ale za ubezpieczenie, które chroni cię ( i to nie zawsze) przed kompletną ruiną, ale nie przed rachunkiem, który ciągnie się za tobą latami. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 18:30 Od razu mi lepiej. Sa jednak tacy, ktorzy sie doczekali, jakie to szczescie! Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Nowotwor trzustki 24.02.26, 11:12 97 procent obsłużonych bez kolejki. Można jak się ma kasę przedłużyć życie. Wszystko można za kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 18:49 Tutaj szczegóły: wiadomosci.wp.pl/kontrola-nfz-potwierdzila-patologie-w-szpitalu-mswia-pol-mln-kary-7257417922058688a Odpowiedz Link Zgłoś
anomaliapogodowa81 Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 16:31 Nowotworu trzustki się nie leczy, ani w Polsce ani w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 16:56 Nie no, się leczy, ale to nowotwór tak paskudny że jest praktycznie wyrokiem śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 17:27 Nie zawsze. Brat teścia mojej córki dostał diagnozę niecały rok przed jej ślubem, byłam przekonana, że go nie dożyje. A był, dobrze się bawił, żyje dalej, a to już ponad dwa lata temu było. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 17:40 kokosowy15 napisał(a): > Bogaci lecza raka szybciej. Nie w USA, nie w Bialorusi ale w szpitalu MSWiA. Jak masz pieniądze to czasami przeżyjesz. Z ustaleń wynika, "normalni" pacjenci byli traktowani gorzej. Nie mieli gwarancji, że ich zabieg wykona kierownik kliniki prof. Durlik – doświadczony specjalista, nazywany „Bogiem od trzustki”. Przywilej bycia podopiecznym profesora mieli tylko ci, którzy wybrali płatną ścieżkę leczenia. NFZ w protokole pokontrolnym uznał, że takie działania naruszały przepisy o równości dostępu do świadczeń finansowanych ze środków publicznych. W efekcie kontroli Fundusz nałożył na szpital karę 507,5 tys. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 19:20 a szpital ją zapłaci z kasy, którą przelewa mu NFZ Odpowiedz Link Zgłoś
babilon_noon Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 18:44 A już myślałam że chociaż jeden przestanie wypisywać pierdy na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Nowotwor trzustki 23.02.26, 22:14 Kiepski przykład nowotworu. Steve Jobs miał jeszcze lepszy szpitalni jeszcze szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś