Dodaj do ulubionych

Zmarli na FB

04.03.26, 19:06
Wyświetlają mi się jako osoby aktywne, domyślam się z rodzina wchodzi , ale to trochę przerażające, osoba nie żyje od 2 lat a/"znajomi" składają życzenia urodzinowe, może powinien być obowiązek zamknięcia konta, jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Zmarli na FB 04.03.26, 19:09
      Jest możliwość zrobienia konta "in memoriam".
      Natomiast jeżeli ktoś składa życzenia urodzinowe nieżyjącej od dwóch lat osobie to świadczy tylko o składającym.
      • nangaparbat3 Re: Zmarli na FB 05.03.26, 19:57
        Niby jak świadczy? Ludzie nie zawsze się dowiadują, z facebookowymi znajomymi czasem ma się kontakt wyłącznie poprzez FB,. Ale nie tylko - ktoś dla mnie ważny umarł i dowiedziałam się o tym dopiero po kilku miesiącach, kiedy wysłałam życzenia noworoczne SMS-em - oddzwoniła jego mama. Nie z każdą ważną dla nas osobą jesteśmy w regularnym kontakcie, nie z każdą mamy wspólnych znajomych i przyjaciół.
    • dziunia.z.torunia Re: Zmarli na FB 04.03.26, 19:09
      Kto miałby tego dopilnować?
      Jeśli rodzina lub osoby upoważnione (jest taka możliwość na FB) tym się nie zajmą, to kto?
    • princy-mincy Re: Zmarli na FB 04.03.26, 19:20
      Można zmienić konto na im memoriam.
      Widzę takie konta, gdzie najbliżsi piszą wspomnienia, przypominają np rocznicę ślubu (dziś obchodzilibyśmy 20 lat po ślubie) lub urodziny (dziś skonczylabys 46 lat ale już na zawsze zostaniesz 35- latka,) itp.
    • yenna_m Re: Zmarli na FB 04.03.26, 19:25
      Powinien byc taki obowiązek.
      Dziwnie się czułam z tym swieceniem i usunęłam kilka takich kont.
      Usunięcie nie równa się brak pamięci.
      Pamiętam, czesto myślę.
    • marileskrzys Re: Zmarli na FB 04.03.26, 19:32
      Coraz więcej takich kont będzie gdyż ludzi przed trzydziestką widuję w necie bardzo mało.
      • marileskrzys Re: Zmarli na FB 04.03.26, 19:33
        * tfu, widuję na fejsie miało być
      • angazetka Re: Zmarli na FB 04.03.26, 20:57
        No, a po trzydziestce to hyc, do grobu.
        • marileskrzys Re: Zmarli na FB 04.03.26, 21:34
          Nie udzielają się na forach dyskusyjnych ani fb.
          • angazetka Re: Zmarli na FB 04.03.26, 21:36
            I? To jeszcze nie oznacza szybkiego wymierania starszych niż te 30 lat.
          • marta.graca Re: Zmarli na FB 04.03.26, 21:45
            Udzielają.
            • marileskrzys Re: Zmarli na FB 04.03.26, 21:50
              Ale nie masowo. I to raczej promocja wizerunku niż udzielanei się.
              • bujakajamajka Re: Zmarli na FB 05.03.26, 00:48
                Młodsi okupują Instagramy i discordy...
                • marileskrzys Re: Zmarli na FB 05.03.26, 00:49
                  Tylko to nie są miejsca do dyskusji tylko przestrzenie reklamowe.
                  • angazetka Re: Zmarli na FB 05.03.26, 09:16
                    A do czego jest niby discord jak nie do dyskusji?
              • yenna_m Re: Zmarli na FB 05.03.26, 06:28
                Ale udzielają się na insta, na discordzie, na WhatsApp'ie i w paru innych miejscach. W niektórych z tych miejsc można widzieć dostępność.
    • lajtova Re: Zmarli na FB 04.03.26, 19:35
      A może one biorą udział w programie pilotażowym zmartwychwstania?
      • pepsi.only Re: Zmarli na FB 04.03.26, 20:05
        mąż dzisiaj opowiedział mi suchara przedwielkanocnego:
        poszedł jezus na pole marchwi i się położył, a po 3 dniach z marchwi wstał....
        🤭
        • trampki-w-kwiatki Re: Zmarli na FB 04.03.26, 21:43
          🤣
    • engine8t Re: Zmarli na FB 04.03.26, 19:42
      To i tak dobrze ze tylko sa jeszcze na FB bo u nas to glosuja i wszelkie proby ich eliminacji umieraja przedwczesnie z powodu zakazu dyskryminacji.
    • mabel_mora Re: Zmarli na FB 04.03.26, 20:03
      moja przyjaciolka zmarła kilka lat temu i jej mąż włącza FB....bardzo nie lubie widzieć tej dostępności
      poza tym - nawet pisałam tutaj, ze jej mąż przeczytał wszystkie nasze rozmowy

ale nie poowinno być nakazu likwidacji, te życzenia tylko świadczą o małym rozumku składających, wypisywac 100 lat "znajomemu" o ktorym nawet nie wiem, ze zmarł
      • nangaparbat3 Re: Zmarli na FB 05.03.26, 20:00
        , te życzenia tylko świadczą o małym rozu
        > mku składających, wypisywac 100 lat "znajomemu" o ktorym nawet nie wiem, ze zm
        > arł

W jaki sposób świadczy to o małym rozumku?
    • mika_p Re: Zmarli na FB 04.03.26, 20:07
      Ale kto miałby realizować ten obowiązek?

Zgadzam się, że to popaprane, jak ktoś życzy "sto lat" człowiekowi, który miał pogrzeb półtora roku wcześniej
      • rb_111222333 Re: Zmarli na FB 05.03.26, 09:20
        Ten ktoś najprawdopodobniej nie wie, że ta osoba zmarła. Mam w gronie znajomych ludzi, z którymi nie pracuję już wiele lat, nie utrzymujemy kontaktu, ale miło ich wspominam. Nikt na pewno nie informowałby mnie o ich śmierci, a jeśli takie konto nie jest zamknięte to FB wysłała automatyczne powiadomienie, że taka osoba ma urodziny
        • baenzai Re: Zmarli na FB 05.03.26, 20:26
          Pytanie tylko po co mieć w znajomych ludzi, z którymi nie gadało się np. 10 lat. To przypomina jakieś zbieranie pokemonów. Chyba nie ma takie było założenie tego typu portali. O ile jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że dodaje się do znajomych jakąś bliską osobę, która X lat temu wyjechała do Australii, to nie mogę za bardzo pojąć masowego dodawania różnych randomów z którymi ludzie się kiedyś zetknęli ale nigdy nie była to zbyt głęboka relacja.
          • marileskrzys Re: Zmarli na FB 05.03.26, 21:04
            Mam na fejsbuku głównie rodzinę i znajomych ze studiów- którzy po prostu wysyłali mi zaproszenia gdy fejsbuk zyskiwał największą liczbę użytkownikó w Polsce (2009). Trochę innych znajomych później dodanych, ale większość to martwe towarzysko osoby sprzed 20 lat.
    • healios Re: Zmarli na FB 05.03.26, 00:00
      Moja matka zmarla 2 lata temu, dalej mi sie jej profil z jej zdjeciem wyswietla jako aktywny. Podejrzewam jej meza, ale kontaktu z nim nie mam I nie chce miec wiec nic z tym nie zrobie, ale dziwnie mi sie robi jak widze
      • nangaparbat3 Re: Zmarli na FB 05.03.26, 20:02
        Może z tesknoty tam wchodzi?
    • klaramara33 Re: Zmarli na FB 05.03.26, 09:03
      Ciekawe zjawisko.
    • lauren6 Re: Zmarli na FB 05.03.26, 09:30
      Jak byś chciała egzekwować nakaz zamknięcia konta zmarłej osoby?
    • tilijka123 Re: Zmarli na FB 05.03.26, 09:47
      Czytałam artykuł o tym, że FB testuje modele AI, które mają na nieaktywnych kontach tworzyć nowe wpisy i komentarze udające wpisy tworzone przez użytkowników. To dopiero będzie hardkor, ktoś od lat nie żyje a na FB pisze dalej albo komentuje czyjeś posty.
      • yenna_m Re: Zmarli na FB 05.03.26, 09:52
        Ciekawe, jak z odpowiedzialnością karną za takie wpisy.
      • marileskrzys Re: Zmarli na FB 05.03.26, 12:05
        Zacznijmy od tego, że współczesny internet nie jest już strefą myśli/dyskusji tylko gigantyczną powierzchnią reklamową. Ostatnie ciekawe dyskusje upadły gdzieś z 18 lat temu gdy wszyscy zaczęli przenosić się na sociale.
        • angazetka Re: Zmarli na FB 05.03.26, 12:17
          A sociale to nie jest aby część internetu?
          • marileskrzys Re: Zmarli na FB 05.03.26, 12:29
            To już nie ma wiele wspólnego z dyskusją, wymianą myśli.
            • angazetka Re: Zmarli na FB 05.03.26, 12:33
              Twoje wpisy na pewno. Przeczysz sama sobie.
        • yenna_m Re: Zmarli na FB 05.03.26, 13:03
          marileskrzys napisał(a):

> Zacznijmy od tego, że współczesny internet nie jest już strefą myśli/dyskusji t
          > ylko gigantyczną powierzchnią reklamową. Ostatnie ciekawe dyskusje upadły gdzie
          > ś z 18 lat temu gdy wszyscy zaczęli przenosić się na sociale.

Polemizowałabym.
          Ciekawe dyskusje znajdziesz wszędzie.
          Przypominam, ze ematka tez w Internecie a nie na słupie ogłoszeniowym przed Biedrą ani tez potężny słup ogloszeniowy.
          Bardzo dobrze dostrzegam dyskusje (również te ciekawe), pomimo braku oprogramowania blokującego reklamy.
          • marileskrzys Re: Zmarli na FB 05.03.26, 13:14
            Widzę cztery wady współczesnego dyskursu internetowego:
            1. Dyskutuje się pod postami, które szybko znikają.
            2. Algorytmy ścinają zasięgi bardziej kontrowersyjnych tematów.
            3. Jest mało anonimowości.
            4. Coraz mniej niszowych forów.
            • yenna_m Re: Zmarli na FB 05.03.26, 13:20
              Po co Ci anonimowość?
              • marileskrzys Re: Zmarli na FB 05.03.26, 13:40
                Nie każdy chce by jego problemy z chłopakiem, mężem, zdrowiem, rodziną były dyskutowane przez pół dzielnicy.
    • bernadetta-pijaczka Re: Zmarli na FB 05.03.26, 09:51
      Pamiętam sytuacje, gdzie ludzie składali życzenia koleżąnce na fb. Tymczasem od 3 dni, wisiał jej nekrolog. Ludzie nie zastanawiaja się. Robią wiele rzeczy bezmyślnie.
      • marileskrzys Re: Zmarli na FB 05.03.26, 12:05
        Bo współczesny internet to nie jest strefa myśli tylko powierzchnia reklamowa.
      • nangaparbat3 Re: Zmarli na FB 05.03.26, 20:36
        Bo to chyba tak jest że nie trzeba wchodzić na czyjeś konto, żeby złożyć życzenia.
        • mika_p Re: Zmarli na FB 05.03.26, 20:57
          > Bo to chyba tak jest że nie trzeba wchodzić na czyjeś konto, żeby złożyć życzenia.

Tak jest na pewno - gdyby nie to, pewnie te kilka osób, które złożyło życzenia urodzinowe mojemu koledze kilka tygodni po jego śmierci i rok później, zauważyłoby wpisy "Spoczywaj w pokoju" sad
    • 35wcieniu Re: Zmarli na FB 05.03.26, 12:32
      Nie wiem kto i jak miałby egzekwować taki obowiązek. Przecież nikt nie musi znać hasła do konta zmarłej osoby.
    • eagle.eagle Re: Zmarli na FB 05.03.26, 12:35
      Mi dziwnie jak osoba martwa jest zaznaczona że np lubi jakąś sieć telefoniczną.
    • kaki11 Re: Zmarli na FB 05.03.26, 13:40
      Nie wiem, czy taki obowiązek miałby szanse działać.
      Natomiast profile same w sobie mi nie przeszkadzają, o tyle właśnie kiedy w urodziny albo w rocznicę śmierci wyświetlają mi się posty ludzi piszących na takim profilu to zawsze mi trochę dziwnie. I ja wiem, że ci którzy życzą najlepszego 100 lat, i spełnienia marzeń, po prostu nie wiedzą, bo to dawny znajomy z pracy/podstawówki/sąsiedztwa, ale jak ja wiem, to zawsze jest dla mnie trochę dziwne.
    • beata.1968 Re: Zmarli na FB 05.03.26, 17:25
      Widuję takie konto śp. Agnieszki Maciąg prowadzone przez jej męża, ale uważam je za całkiem ok. Mąż dzieli się wspomnieniami , cytatami z książek Agi i widzę , że dużo osób to czyta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka