Dodaj do ulubionych

Katowice, koncert, nocleg

06.03.26, 10:38
Mam koncert w Katowicach- miał byś stadion w Chorzowie, a jest arena Katowice, gdzie szukać noclegu żeby było blisko dojść lub dojechać komunikacją i miejsce na nocleg w takim miejscu żeby można było bezproblemowo zaparkować. Nocleg dla dwóch osób raczej tańszy niż droższy dobrze jakby było ze śniadaniem ale niekoniecznie.
Podpowiedzcie też co zwiedzić na szybko w Katowicach oprócz Nikiszowca który już mam na swojej liście
Obserwuj wątek
    • gatito_z_kato Re: Katowice, koncert, nocleg 06.03.26, 11:58
      Arena Katowice to szumna nazwa naszego nowego stadionu Gieksy, który ze smutkiem przyznaję, jest w środku niczego. Znikąd nie będzie blisko, ew z Tysiąclecia, jesli masz ochotę na wynajem mieszkania na 1 nocleg. Co do hotelu - śpię zazwyczaj w domu wink więc nie mam doświadczenia w tym zakresie.
      Znajomi nocowali w hotelu na Stadionie Śląskim, w środku Parku Śląskiego, wystrój wczesny Gierek, ale ceny raczej przystępne, no i do tego super okolica, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim.
      Jest też kilka fajnych hoteli w centrum, typu Monopol, ale tam będzie pewnie: głośno, z korkami i do tego problem z zaparkowaniem. U nas generalnie miejsca parkingowe nie istnieją, a parkowanie w mieście się po prostu nie opłaca. Do tego przez remont na PKP mamy pełno objazów, więc centrum to średni pomysł.
      Co do szybkiego zwiedzania - polecam obejść przynajmniej z zewnątrz: Muzeum Śląskie, NOSPR, Spodek, wejść na górę Strefy Kultury, potem przejść pod Skrzydła, czyli Pomnik Powstań Śląskich.
      Z miejsc bardziej młodzieżowych to neon nad Rawą (zachód słońca) i imprezowa ulica, czyli ul. Mariacka.
      Rynek mamy paskudny, można sobie darować.
      Na Nikisz najlepiej podjechać autem i przy okazji zjeść obiad w Śląskiej Prohibicji (na wszelki wypadek polecam rezerwację stolika, jeśli w weekend to z większym wyprzedzeniem).
      Jeśli by starczyło czasu to właśnie Park Śląski w Chorzowie, ew Park Kościuszki z drewnianym kościółkiem.

• mdro Re: Katowice, koncert, nocleg 06.03.26, 15:45
        Muzeum Śląskie jest fajne. Nie wiem, co przepsiśczyni chce od rynku, mnie się podobał, w ogóle ta część od dworca do rynku całkiem fajnie wygląda, może nie do zwiedzania, ale przejść się można.
        Ładnych kilka lat temu nocowałam w Hotelu Katowice przy Korfantego, było tanio i OK wink, ale tam teraz remont zrobili i jest inny hotel, o nim nic nie wiem (i pewnie droższy). Nie wiem też, jak z dojazdem, choć to środek miasta, więc komunikacja powinna być dobra.
        Jeśli Złoty Osioł (dania wege) jeszcze istnieje, to mogę polecić, ale raczej na szybki lunch niż posiedzenie przy kolacji.
        • gatito_z_kato Re: Katowice, koncert, nocleg 06.03.26, 17:04
          Złoty osioł to raczej bar studencki i zazwyczaj jest pełny, ale np na Dworcowej są różne modne knajpki, zależy co kto lubi, generalnie wybór w centrum jest duży.
          Co do rynku...to jest temat na dłuższą dyskusję, zwłaszcza jak walnęli nam na środku kible z Aioli...
          A MŚ oczywiście super, tylko trzeba poświęcić na zwiedzanie trochę więcej czasu, więc przy okazji krótkiego wypadu to chociaż warto pochodzić między budynkami muzeum, można wjechać na wieżę widokową, a w klombach koło muzeum można spotkać zające smile
          Hotel Katowice otwierali po nowemu całkiem niedawno, obstawiam że cenowo wyższa półka. Najdroższy pewnie jest Marriott, ale widoki z samej góry podobno super. Te wszystkie nowe wieżowce w centrum robią wrażenie, szkoda że Spodek jest teraz taki przysłonięty, wg mnie to najciekawszy obiekt w Katowicach.
      • pleszkazlasu Re: Katowice, koncert, nocleg 08.03.26, 18:19
        Pierwszy raz w życiu nabrałam ochoty na odwiedzenie Katowic smile tak ładnie to opisałaś!
        • gatito_z_kato Re: Katowice, koncert, nocleg 08.03.26, 23:55
          Zając Cię przekonał, zgadłam?
          😉
    • mizantropka65 Re: Katowice, koncert, nocleg 07.03.26, 19:51
      Mnie się zdarzyło nocować w Ibis budżet na Rozdzińskiego, pokoje więcej niż skromne, ale czyste, smaczne śniadania no i lokalizacja: Muzeum Śląskie, Spodek, Muzeum Katowic, Wieża widokowa, pomniki Powstańców Śląskich i Harcerzy Września, siedziba Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia i wiele innych atrakcji w odległości kilku - kilkunastominutowego spaceru. Ceny noclegu w pokoju dwuosobowym 205 zł ze śniadaniem. Parking niestety płatny. Z tego co wyczytałam, to z hotelu na stadion jest jakieś 10-15 min. jazdy samochodem.
      • mizantropka65 Re: Katowice, koncert, nocleg 07.03.26, 19:52
        *Roździeńskiego
    • s.k.il.zz Re: Katowice, koncert, nocleg 23.07.26, 23:10
      Kiedy sam szukałem mieszkania w tej okolicy, zauważyłem, że wiele zależy nie tylko od ceny, ale także od tego, jak wygodnie będzie mi się później dojeżdżać do potrzebnych miejsc. Nawet po pewnym czasie takie wskazówki pozostają przydatne, ponieważ transport i lokalizacja często mają większe znaczenie niż różnica w cenie pokoju. Pomogło mi wtedy porównanie różnych opcji zakwaterowania na stronie kwatery.noclegi.workers.dev/ dzięki czemu od razu mogłem zorientować się, co znajduje się w pobliżu, i nie przepłacać za niekorzystną lokalizację

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka