Dodaj do ulubionych

Styczniowy sondaż prezydencki

06.03.26, 23:22

Jak się okazało, tym razem w pierwszej turze zwyciężyłby Karol Nawrocki z wynikiem 39,6 proc., uzyskując wynik o 12,2 pkt. proc. lepszy od Rafała Trzaskowskiego (27,4 proc.). Trzecie miejsce przypadłoby z kolei Sławomirowi Mentzenowi, chociaż chęć zagłosowania na niego zadeklarowało tylko 6,9 proc. ankietowanych.

Na dalszych pozycjach znaleźliby się Grzegorz Braun (6,7 proc.), Adrian Zandberg (5,3 proc.) i Magdalena Biejat (4,8 proc.). Na pozostałych kandydatów wskazałoby 3,2 proc. respondentów, a na samym końcu znalazłby się były marszałek Sejmu Szymon Hołownia z wynikiem 1,1 proc. Sprecyzowanych preferencji nie miałoby 5 proc. głosujących.

Niepokoi mnie ten sondaż w kontekscie 2027 roku. Jest za bardzo na prawo. I pokazuje ogromne zmęczenie Polaków koalicją rządzącą Oraz mocne poparcie dla decyzji Karolka.

Szkoda, że sondażownia nie zapytała o wyniki 2 tury Nawrocki vs Trzaskowski. To też byłoby bardzo ciekawe.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Styczniowy sondaż prezydencki 06.03.26, 23:39
      Wielokrotnie pisałem - Trzaskowski jest tak nijaki, że w zasadzie aż dziwne, że ktokolwiek na niego głosuje. Dużo większym zmartwieniem jest prawie 7% Brauna. Zwłaszcza, że tylko 0,2 dzielą go od Mentzena.
      Jak w kolejnych wyborach znowu Trzaskowski będzie wystawiony jako kandydat to bukowie powinni odmawiać przyjmowania zakładów na wyniki wyborów.
      • dracaria Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 01:22
        profes79 napisał:

> Dużo większym zmartwieniem jest prawie 7% Brauna.

Kogoś chyba uciska mała czapeczka big_grin
        • malgosiagosia Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 01:25
          dracaria napisała:

> profes79 napisał:
          >
          > > Dużo większym zmartwieniem jest prawie 7% Brauna.
          >
          > Kogoś chyba uciska mała czapeczka big_grin

Co ty, nawet nie wiedza dlaczego sa przeciw Braunowi. Bo tak.
          • enaw11 Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 07:28
            A dlaczego ty jesteś za ?
            • yenna_m Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 07:34
              enaw11 napisała:

> A dlaczego ty jesteś za ?

Bo lubi ruskich.
        • bujakajamajka Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 13:33
          Mentzen też w sumie jest żymianinem, a jednak Braun się od niego bardzo różni.
      • yenna_m Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 07:32
        Tez uważam za niepokojące, ze Braun ma tylu zwolenników.
        • bujakajamajka Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 13:35
          Wolę Brauna niż Mentzena. Co z tego, że po rządach Mentzena zaroi się od sklepów i usług, jak pieniądze żeby z nich korzystać, będą mieli nieliczni? Wszakże zawsze mówi, że będzie dbał tylko o przedsiębiorców, a cały socjal zabierze.
        • asia-loi Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 13:42
          yenna_m napisała:

> Tez uważam za niepokojące, ze Braun ma tylu zwolenników.

Dla mnie nie pojęte.
          Jak sobie wybiorą tak będą mieli. 😬
          • bujakajamajka [...] 07.03.26, 14:35
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • pursuedbyabear Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 14:42
              Kto to są żymianie?
              • bujakajamajka [...] 07.03.26, 14:51
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • pursuedbyabear Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 14:54
                  LOL, przecież Braun to skrajny amtysemita. Przespałaś aferę z menorą w Sejmie?
                • margit49 Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 15:24
                  bujakajamajka napisała:

> Żymianie są to ludzie w małych śmiesznych czapeczkach.

Papież jest człowiekiem w małej śmiesznej czapeczce, ale jest rzymianinem😂
                  No dobra, wiem o co chodzi.
                  Ale oni zaprzeczyli
                  Mentzen pochodzi z Wartheland, ustawy norymberskie rodziny nie objęły, no i wujek służył w niemieckim wojsku, a dziadka prześladowano
                • angazetka Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 15:32
                  Mam nadzieję że i tak wytną.
            • yenna_m Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 21:32
              bujakajamajka napisała:

> I Braun, i Mentzen to żymianie, ale jeśli ktoś by mi kazał wybierać, to zdecydo
              > wanie wolę tego pierwszego. Przynajmniej był za podwyżkami świadczeń dla rencis
              > tów socjalnych pierwszej grupy, co Konfa chciała zablokować.

I gotów nas wpakować w rosyjska strefę wpływów.
              No nie wiem...
              Nie chciałabym wrócić do czasów, gdy w PL stały radzieckie garnizony wojskowe.
          • arthwen Re: Styczniowy sondaż prezydencki 08.03.26, 22:59
            No niestety problem w tym, że MY też będziemy mieli, tak jak inni wybiorą...
            • yenna_m Re: Styczniowy sondaż prezydencki 09.03.26, 04:50
              arthwen napisał(a):

> No niestety problem w tym, że MY też będziemy mieli, tak jak inni wybiorą...
              >
              Akurat w moim odczuciu, niezależnie od wyniku, my też będziemy mieć.
              Nie jestem fanką polityki tego rządu, uważam ze niespecjalnie się różni od PISu w tych aspektach, które są DLA MNIE ważne.

A idziemy na wybory wybierać DLA SIEBIE. A nie po to, aby terrorystkom i wymuszaczkom zrobić dobrze.
            • yenna_m Re: Styczniowy sondaż prezydencki 09.03.26, 04:52
              Chociaż niestety - Braun może szans nie ma na wygraną ale sondaż pokazuje, jak bardzo ego formacja rośnie w siłę.
      • hanusinamama Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 21:26
        Ja to w sumie bym zobaczyła te rządy Konfy. Tam żaden stolik nie bedzie wywrócony, ani z Uni nie wyjdą, ani 800+ nie zabiorą, 13 i 14 też nie...okazałoby się to miękkie pały tylko w gadaniu powiedzmy mocne ( bo juz Mentzen jak nie ma wczesniej pytan to sie gubi chłopak).
        Oj byłoby wielkie rozczarowanie
        • bujakajamajka Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 23:10
          Mnie najbardziej ciekawi, czy po rządach Konfy byłoby więcej przedsiębiorców. Teraz jest ich śmiesznie mało - np. w moim mieście było kiedyś 30 prywatnych lumpeksów, ale Nowy Ład je tak dobił, że został tylko jeden prywatny przedsieborca z dwoma lokalami. Reszta to lumpeksy i sklepy sieciówkowe.
    • malgosiagosia Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 01:19
      yenna_m napisała:

> Niepokoi mnie ten sondaż w kontekscie 2027 roku. Jest za bardzo na prawo. I pok
      > azuje ogromne zmęczenie Polaków koalicją rządzącą Oraz mocne poparcie dla decyz
      > ji Karolka.

Idz kobieto zajmij sie pieskami i kotkami, i niech cie nie niepokoi przewaga prawicy, bo pozniej przyjdzie przewaga lewicy, no itd. A koalicja rzadzaca jest ogolnie do doopy. I po co sie tym przejmowac?
      • yenna_m Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 07:31
        Jakiej lewicy?
        Lewica od bardzo, bardzo dawna nie miała przewagi.
        Smutne, ze ktoś nie rozróżnia liberalizmu od lewicowosci i stawia miedzy tymi nurtami znak równości. To jakby powiedzieć, ze wieloryby są ssakami górskimi.
        • boggi_dan Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 07:52
          Dzisiaj Kaczyński ma ogłosić kandydata na premiera. Trochę za wcześnie. Ale takie tarcie są w PIS, że pora to uspokoić.
      • angazetka Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 08:07
        Obiecujesz, że przyjdzie ta przewaga lewicy? Bo czekam i czekam, i ciągle prawica...
        • yenna_m Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 08:08
          Dziewczynka chyba nie wie, ze KO tez jest prawicowa. Liberalna, wolnorynkowa, ale prawicowa, konserwatywna
          • natalia.nat Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 13:21
            yenna_m napisała:

> Dziewczynka chyba nie wie, ze KO tez jest prawicowa. Liberalna, wolnorynkowa, a
            > le prawicowa, konserwatywna

A co wskazuje, że nie wie?
            To raczej ty nie potrafisz się pogodzić z tym, że liberalna wolnorynkowa i umiarkowanie konserwatywna KO bardziej Polakom odpowiada niż radykalna Lewica. Wszystkie najważniejsze postulaty Lewicy są również postulatami KO. Natomiast słusznie nie podoba się ludziom przesadyzm światopoglądowy i tożsamościowy, zwiększanie obciążeń podatkowych, rozbudowa państwa opiekuńczego, rozbuchane prawa pracownicze, zwiększanie wydatków socjalnych, cenzurowania odmiennych poglądów, zbyt liberalne podejścia do migracji, brak jedności, wewnętrzne spory, mała sprawczość.
            Lewica od lat jest jak PSL, przykleja się jako przystawka do głównej partii rządzącej a potem przeszkadza, głosuje przeciwko lub wstrzymuje się od głosu w sprawach ważnych dla rządu, w ogóle nie rozumie zasad kompromisu politycznego.
            Nie widzę żadnych powodów jej popierać.

• natalia.nat Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 12:51
        malgosiagosia napisała:

> A koalicja rzadzaca jest ogolnie do doopy.

Tylko dlatego że nie rządzą twoi pisowscy ulubieńcy. smile
        Przecież jest socjal, 800+ , 13/14 emerytura i inne rozdawnictwo publicznej kasy, mamy jedno z najbardziej restrykcyjnych praw aborcyjnych w Europie, w szkołach są lekcje religii, na uroczystościach państwowych odprawiane są msze a w sejmie dzielą się opłatkiem. Co może tobie i innym prawakom nie pasować?

Wymień w punktach w czym koalicja jest zła i dlaczego lepiej rządziłoby PIS.
    • pani.asma Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 09:28
      Bosssz
      Muszę w końcu przeczytać biografię Rafała za chwilę trzecie wybory na prezydenta w których będzie startował

Dam mu może głos mój za wytrwałość ?
      • zerlinda Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 09:46
        Dwa razy przegrał. No chyba nikt nie zaryzykuje po raz trzeci? Według mnie powinni wystawić Sikorskiego.
      • boggi_dan Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 14:38
        pani.asma napisała:

> Bosssz
        > Muszę w końcu przeczytać biografię Rafała za chwilę trzecie wybory na prezydent
        > a w których będzie startował
        >
        > Dam mu może głos mój za wytrwałość ?
        Robisz sobie żarty. Gdzie koniec kadencji. A być może Nawrocki się na drugą złapie.
    • boggi_dan Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 09:50
      Hołownia może później namieszać w przyszłościowych wyborach. Przez dekadę trzeba będzie naprawić te szkody wyrządzone przez usmiechnietą koalicję.
      • yenna_m Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 09:51
        Szybciej wystawią Pełczyńską-Nałęcz.
      • natalia.nat Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 13:40
        boggi_dan napisał:

> Przez dekadę trzeba będzie naprawić te szkody wyrządzone przez usmiechnietą koalicję.

Jakież to szkody wyrządza obecnie rządząca koalicja?
        To przecież PiS narobił szkód, które trzeba teraz przez lata i dekady naprawiać. Rozwalił fundamenty praworządności państwa, naruszył niezależności sądów, wprost łamał konstytucję, kradł i defraudował publiczne środki, obsadzał swoich na intratnych posadach bez konkursów i kompetencji, szczuł, wyzywał, oszukiwał i kłamał. To PiS ma na swoim koncie setki afer i przekrętów. Miej chłopie, minimum uczciwości i obiektywizmu.
    • natalia.nat Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 12:35
      yenna_m napisała:

> Niepokoi mnie ten sondaż w kontekscie 2027 roku. Jest za bardzo na prawo.

Sama agitowałaś na prawicowego kandydata Nawrockiego, więc już nie udawaj że cię to niepokoi. smile

> I pokazuje ogromne zmęczenie Polaków koalicją rządzącą

No nie. Ten sondaż nie odnosi się do koalicji rządzącej. A Konfederacja od dawna ma stosunkowo spore i utrzymujące się notowania kosztem PiSu.

Co do meritum. Taki sondaż prezydencki jest bez sensu i tylko pozornie pokazuje mocne poparcia obecnego prezydenta. Po pierwsze dlatego, że zawsze tak jest że nowo wybrany kandydat ma wysokie poparcie, zwłaszcza na początku po objęciu urzędu. Jest to tzw. „efekt miodowego miesiąca” i choć mówi się w tym kontekście o 100 dniach to w praktyce może trwać dłużej, nawet do roku. Po drugie, Nawrocki jest o wiele bardziej widoczny w mediach bo jest urzędującym prezydentem kraju, jest na świeczniku, w centrum uwagi, uważnie obserwowany, właściwie wyskakuje nam cały czas z lodówki. Trzaskowski nie jest nawet w rządzie i jako prezydent miasta jest niewidoczny medialnie. Można by to przyrównać do sytuacji, kiedy jeden kandydat prowadzi intensywną kampanię prezydencką, a drugi z niej zrezygnował. To chyba oczywiste kto będzie miał większe poparcie.

Ważniejsze i więcej mówiące są według mnie sondaże partyjne, zwłaszcza że od wyborów minęło już praw 2 i pół roku i jak widać notowania KO rosną. Mimo bezpardonowego hejtu "niezadowolonych i zatroskanych" takich jak ty i tobie podobni. smile

wiadomosci.wp.pl/przepasc-miedzy-pis-a-ko-jest-najnowszy-sondaz-partyjny-7261327659792512a
      www.rmf24.pl/polityka/news-najnowszy-sondaz-partyjny-notowania-pis-spadaja,nId,8070083
      • margit49 Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 13:07
        > A Konfederacja od dawn
        > a ma stosunkowo spore i utrzymujące się notowania kosztem PiSu.
        >
        Podobno Suski w Polsacie za spadek notowań pisu obwinił KO - to jest efekt rozczarowania wyborców... rządzącej koalicji.🤡

x.com/Konwinski_PO/status/2028382200547139762
        • natalia.nat Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 13:23
          Jak zawsze wina Tuska. smile
    • bujakajamajka Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 13:23
      Na Brauna to bym może jeszcze zagłosowała, wydaje się w miarę nieszkodliwy, natomiast na Mentzena? W życiu Warszawy! Jednym koncertowym ruchem pozabiera 13-tki, 14-stki, a nawet 800+ dla dzieci. Blisko mnie jest miejscowość, w której Mentzen miał największy wynik w PL (!) Nie wiem czym przyciągnął aż tylu wyborców, bo z góry wiadomo, że będzie dbał tylko o przedsiębiorców, a tych nie ma tam ani jednego sad
      • pursuedbyabear Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 13:39
        Braun nieszkodliwy? W jakim uniwersum?
      • natalia.nat Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 13:43
        bujakajamajka napisała:

> Jednym koncertowym ruchem pozabiera 13-tki, 14-stki, a nawet 800+ dla dzieci.

To jest akurat dobry postulat. Ale żadna władza tego nie ruszy.

• asia-loi Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 13:58
          natalia.nat napisała:
          >
          > To jest akurat dobry postulat. Ale żadna władza tego nie ruszy.
          >
          800+ bym zostawiła, ale powinno to być uzależnione od dochodu (mały) i tylko dla tych, gdzie chociaż jeden rodzic pracuje.
          • natalia.nat Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 14:52
            asia-loi napisała:

> natalia.nat napisała:
            > >
            > > To jest akurat dobry postulat. Ale żadna władza tego nie ruszy.
            > >
            > 800+ bym zostawiła, ale powinno to być uzależnione od dochodu (mały) i tylko dl
            > a tych, gdzie chociaż jeden rodzic pracuje.

Przede wszystkim nie w tej wysokości. Prawie tysiąc złotych na jedno dziecko co miesiąc?! Przed następnymi wyborami na pewno będzie "waloryzacja" tego świadczenia smile
            • bujakajamajka Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 14:58
              Już teraz PiS mówi, że dla każdego dorosłego Polaka, niezaleznie od dochodu, dadzą po 500 zł. Jest jeden mały problem - póki dojdą do władzy, te ochłapy mogą być niewiele warte wink
              • natalia.nat Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 15:14
                bujakajamajka napisała:

> Już teraz PiS mówi, że dla każdego dorosłego Polaka, niezaleznie od dochodu, dadzą po 500 zł.

Jakoś mnie ominęło. Oni są zdolni to naprawdę obiecać i zrealizować, byleby tylko wygrać. Nie mam wątpliwości. smile
        • bujakajamajka Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 14:04
          Konfederacja ruszy. Wszakże to ich główny postulat, a za Mentzenem stoi nie kto inny, jak Korwin. Byłam zresztą w latach 90-tych na spotkaniu z tym ostatnim i w mieście, gdzie z usług mopsu i zusu korzystało może wtedy 90% osób, darł się: "nie będzie rent! Nie będzie zasiłków!"
          • natalia.nat Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 15:11
            bujakajamajka napisała:

> Konfederacja ruszy. Wszakże to ich główny postulat

No nie, nie jest to ich główny postulat. Oficjalnie sprzeciwiają się kontynuowaniu programu 800+ w jego obecnej formie, ale w kampaniach wyborczych przedstawiciele partii czasem łagodzili przekaz, sugerując, że „prawa nabyte” (czyli już pobierane świadczenia) mogłyby zostać utrzymane, by nie uderzać gwałtownie w budżety domowe Polaków, przy jednoczesnym wygaszaniu programu dla nowych beneficjentów lub ograniczeniu go wyłącznie do osób pracujących. Na pewno postulują odebranie świadczenia cudzoziemcom i są przeciwko waloryzacji.
            Jeśli faktycznie zadeklarują całkowitą likwidację tego świadczenia, to nie mają szans wygrać wyborów.

• hanusinamama Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 21:24
            NIe ruszy bo ich wyniosą na taczkach. Konfa nic nie zrobi...za słaba jest. To wywaracanie stolika to pic na wodę....naiwna jesteś
      • margit49 Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 15:12
        bujakajamajka

Ja prędzej zagłosowałabym na Mentzena. I to jest faktyczny wybór między dżumą a cholerą
        Niektórym przydałby się taki zimny prysznic. Choćby tym wyborcom z miejscowości, którą wspominasz
        • bujakajamajka Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 23:20
          Bo pewnie jesteś jakąś wąską specjalistką, albo chociaż programistką wink Jednak i Tobie (czego Ci oczywiście broń borze nie życzę) może się powinąć noga i co zrobisz, jak nie będzie przyznawanych nowych rent, albo nawet zasiłków? No chyba, że masz bogatego męża, ale w sumie nawet jego możesz przeżyć o ładnych parę lat.
          • margit49 Re: Styczniowy sondaż prezydencki 08.03.26, 00:21
            Owszem, wszystko może się zdarzyć. Ty wiesz i ja to wiem.
            Ale niektórzy nie ogarniają. Wyznawcy pisu, konfy trójwymiarowej są zupełnie bez wyobraźni, że już o podstawie ekonomii nie wspomnę
            Państwo ma dać, może dodrukować "piniondz", nieważne skąd - ma dać.
            A przy tym bogoojczyźniany "etos". I perspektywa ruskiego miru
            Dobrze to nie wróży, więc jeśli ludziska tego sobie życzą, to niech się z tym zmierzą
            Nic nie zrobisz, genu nie wydłubiesz, oka nie wyjmiesz🤷‍♀️
    • kaki11 Re: Styczniowy sondaż prezydencki 07.03.26, 21:28
      Sondaż prezydencki tyle miesięcy po wyborach nie ma większej miarodajności- Trzaskowski trochę zniknął, skoro nie bierze udziału w kampanii, w przeciwieństwie do Nawrockiego, który jako prezydent widywany jest często, i ciągle jeszcze ma niezłe poparcie. Bardziej niepokojące to tu jest ciągle wysokie poparcie dla Brauna.
    • boggi_dan Re: Styczniowy sondaż prezydencki 09.03.26, 09:37
      Wybory w KO wczoraj. Największą niespodzianką, a nawet sensacją, jest bezapelacyjne zwycięstwo naszego ślicznego przywódcy partyjno-rządowego o sportowej sylwetce, chłopięcym wyglądzie i takiejże mentalności, nawet zważywszy na to, że nie miał kontrkandydata, bo kto by się ośmielił. Natomiast regionalna zamiana stryjka siekierki na kijek, to jak wybory przewodniczącego klasy w podstawówce, aczkolwiek pewne emocje może wzbudzać fakt, że lud dolnośląski nie uległ czarowi niebiańskiej urody tej ślicznej kobiety, ani naturalnym walorom jej rozumu.
      • yenna_m Re: Styczniowy sondaż prezydencki 09.03.26, 09:52
        Oj, mamy niezła dramę o władzę na Dolnym Śląsku.
      • natalia.nat Re: Styczniowy sondaż prezydencki 09.03.26, 12:28
        Faktycznie jest się czym ekscytować.
        Że też ci się chce takie bzdury wypisywać jeszcze komentując chamsko czyjś wygląd i mentalność. Ty za to jesteś wzorem nad wzory w każdej dziedzinie. 😠

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka