Dodaj do ulubionych

Soda stream

14.03.26, 17:50
W związku z cholerną kaucja zastanawiam sie nad soda stream.
W Krk mamy dobrą wodę wiec mogłabym sobie ja gazować...
Stosujecie? Nie mam u kogo spróbować kranówki agazoeanej samodzielnie...wiec ,asuegne opinii tu smile
Taka woda jest smaczna czy mineralna ze sklepu lepsza?
Obserwuj wątek
    • condesa1 Re: Soda stream 14.03.26, 18:00
      Zależy jaka mineralna ze sklepu. Moja woda, którą gazuję jest gorsza niż np. Muszynianka, ale lepsza od wielu innych. Z wielu badań konsumenckich wynika, że butelkowana woda ze sklepu to bardzo często praktycznie zwykła kranówa. A fakt, że nie muszę targać butelek z wodą, później utylizować opakowań jest nie do przecenienia. I taniej, to też się może liczyć.
      • mizantropka65 Re: Soda stream 18.03.26, 07:04
        Też się zastanawiam, ale czy to na pewno tańsza opcja? Przeraża mnie trochę to zawracanie dudy z nabijaniem butli z QuickConnect. Jak to rozwiązujesz. Rozumiem, że na start trzeba kupić dwie takie butle?
        • condesa1 Re: Soda stream 18.03.26, 07:17
          Ja na początku miałam jedną butlę, wymieniałam ją w punkcie od ręki na inną, już nabitą. Ale że jestem leniwa, to po jakimś czasie dokupiłam drugą, wymieniałam jednocześnie dwie. W ten sposób miałam załatwiony problem na dwa miesiące, ale to oczywiśie zależy od okoliczności, pory roku, liczby osób itd. Od razu mówię, że nie wymieniam w Media Markt itp. bo mam za daleko, tylko w prywatnym, profesjonalnym punkcie z AGD.
          • mizantropka65 Re: Soda stream 18.03.26, 08:37
            Dzięki, też mam daleko
            • little_fish Re: Soda stream 18.03.26, 08:54
              U mnie na przykład jest punkt wymiany w Kauflandzie, w którym i tak robię zakupy. Więc wymieniam przy okazji.
              • mizantropka65 Re: Soda stream 18.03.26, 13:19
                Masz fajnie, ja rozważam wymianę przez Allegro, ale to musiałabym mieć co najmniej 5 szt., żeby smart zadziałał.
                • szmytka1 Re: Soda stream 18.03.26, 17:02
                  Najpierw zoriebtuj się, gdzie masz u siebie, to jest w sklepach spozywczo-przemyslowych, w mrowce i różnych miejscachz które pewnie bie przyszły ci do głowy. Napisz na lokalnym spotted, ludzie ci podpowiedzą.
    • kotejka Re: Soda stream 14.03.26, 18:01
      Smaczna. Ja mam lodowke z filtrowana woda. Wiec leje od razu do bidonu z lodowki, zazwyczaj nie chce mi sie gazowac, ale jesli juz to roznicy w smaku nie ma. Moze miedzy tymi wysokozmineralizowanymi leczniczymi to tak, jakis zywiec to na pewno nie. Ja sobie chwalę
      • pani.asma Re: Soda stream 15.03.26, 12:23
        Żywiec chyba nie sprzedaje wody mineralnej a wody stołowe ( kranówkę )
        Helou czytajcie etykiety
        • angazetka Re: Soda stream 15.03.26, 12:27
          Też czytaj: źródlane.
          • pani.asma Re: Soda stream 15.03.26, 12:32
            No ale doczytaj co piszesz

Można to ująć tak:

Woda źródlana jest w codziennym użyciu podobna do kranówki – pochodzi z naturalnego źródła i jest czysta, ale nie różni się znacząco pod względem bezpieczeństwa ani składu mineralnego od dobrej wody wodociągowej.

✅ Podobieństwa:
            • obie nadają się do picia codziennego
            • mają niską zawartość minerałów
            • smak jest delikatny i neutralny

Różnica jest głównie w butelkowaniu i marketingu – woda źródlana jest sprzedawana w butelkach, a kranówka płynie prosto z sieci wodociągowej.
    • ardzuna Re: Soda stream 14.03.26, 18:04
      To się nazywa saturator.
    • malaperspektywa Re: Soda stream 14.03.26, 18:06
      Jest inna, ale moim zdaniem smaczna. My kupujemy wodę w sklepie w dużych baniakach, bo mamy słabą kranówkę i jeżeli ktoś ma ochotę to gazuje sobie w soda stream.
    • wrota.do.lasu Re: Soda stream 14.03.26, 18:11
      I jaką markę urządzenia polecacie?
      • ardzuna Re: Soda stream 14.03.26, 18:13
        Soda stream to marka.
        • wrota.do.lasu Re: Soda stream 14.03.26, 18:19
          Podobno
          • ardzuna Re: Soda stream 14.03.26, 18:23
            Nawet na pewno.
    • lajtova Re: Soda stream 14.03.26, 18:22
      Soda Stream nie zrobi z kranówki mineralnej tylko ją nagazuje.
      U nas się sprawdza. Zniknął probem "napiłabym sie gazowanego ale nie chce mi się iść do sklepu"
      Do tego używamy też syropów.
      • wrota.do.lasu Re: Soda stream 14.03.26, 18:26
        U nas woda jakości mineralnej
        • lajtova Re: Soda stream 14.03.26, 18:29
          Chyba, że tak.
          • akseinga1975 Re: Soda stream 14.03.26, 18:57
            Polecam, też kupiliśmy po wprowadzeniu kaucji. Do tego dzbanek brita, bo ja gazowana poje rzadko. I wreszcie nie zawozimy zgrzewek z wodą to i miejsca więcej.
    • sitniczek Re: Soda stream 14.03.26, 18:55
      Gazuję wodę albo prosto z kranu albo z dzbanka filtrującego. Smakuje dobrze, bo mam smaczna wodę w krainie. Syropy rzadko, jeśli już to Pepsi albo tonic. Zwykle jednak plaster cytryny
      • raczek47 Re: Soda stream 14.03.26, 18:59
        Kupiłam w pandemii, używam.
    • asia_i_p Re: Soda stream 14.03.26, 20:06
      Zależy, co lubisz. Takiego stopnia nagazowania jak Żywiec mocno gazowany nie dostaniesz. Ale lekkie do średniego tak. Mnie najbardziej brakuje tego lekko słonego posmaku, który ma większość kupnych wód gazowanych, w tych gazowanych w Soda Stream go nie czuję.
      • miurielamirsa Re: Soda stream 14.03.26, 20:46
        To jak bardzo będzie gazowana woda zależy od tego jak ją sobie nagazujesz.
        Ja lubię mega gazowaną i taką sobie robię.
        Weź pod uwagę, żeby mieć więcej niż 1 butlę, żeby była na zapas.
        I są dwa rodzaje butli, różowe i niebieskie.
        To ma znaczenie jak chcesz dokupić dodatkowe butelki do gazowania wody.
        Ja na ogół leje kranowe, czasem filtrowaną z dzbanka.
        • wrota.do.lasu Re: Soda stream 14.03.26, 20:59
          Czym sie różnią?
          • condesa1 Re: Soda stream 14.03.26, 21:14
            Sposobem montowania w urządzeniu: jedne są gwintowane a drugie na wcisk.
      • szmytka1 Re: Soda stream 15.03.26, 07:54
        Dostaniesz jak najbardziej, trzeba 8 pie...iec gazem.
        • asia_i_p Re: Soda stream 16.03.26, 17:27
          To nie jest to samo. Te pęcherzyki powietrza szybciej uciekają, nie szczypią aż tak bardzo w język. Ja czuję różnicę.
          • szmytka1 Re: Soda stream 16.03.26, 17:31
            Mnie nic nie ucieka, bo ja używam tej małej butelki, to jest 2 małe szklaneczki wody. Bombelkow można dać więcej niż w Żywcu, nawet tyle, że jak po zakręceniu za chwilę odkrecis, to Ci strzela tym gazem, każdemu wg potrzeb, szczypie bardziej, ale smak jest gorszy, no ale na to co płynie w kranie nie mam wplywu
    • simply_z Re: Soda stream 14.03.26, 20:10
      Dobra woda?🤣
      • hasty Re: Soda stream 14.03.26, 20:44
        Ja mam Spinel i bardzo sobie chwalę.
    • mikams75 Re: Soda stream 14.03.26, 22:09
      ja mam soda stream ale ja mam bardzo dobra wode z kranu, niemal jak mineralna.
    • czarna_kita Re: Soda stream 14.03.26, 22:24
      Ja leje z kranu do dzbanka i tą wodę używamy do nagazowania. U nas woda jest dobra ale bezpośrednio z kranu wyczuwalam lekki posmak który mi nie odpowiadał. Po przefiltrowaniu znika.
      Dobrze żeby woda byla zimna wtedy lepiej sie gazuje. Syropy nie oszukujmy sie - nie smakują jak napoje z butelki. Trzeba sie do nich przyzwyczaić. Dobrze jest tez miec chociażby dwie butle gazu na zmiane.
      Plusem saturatora jest na pewno mniej plastikowych butelek.
      Minusem jak dla mnie, że woda i napoje wygazowujå sie szybciej niz w tych kupnych.
      Szczerze- wg mnie woda z saturatora nie smakuje lepiej niz butelkowa butelkowana. Smakuje inaczej. Ale jest to kwestia przyzwyczajenia.
      • mikams75 Re: Soda stream 14.03.26, 23:45
        Ile wody robisz na raz, ze ci sie odgazowuje szybciej? Robie litr, nie odgazuje sie zanim wypije, nie robie nigdy na zapas. Nie mam tez zapasow butli z gazem. Skonczy sie, to wymienie a jak nie mam czasu to przezyje chwile na niegazowanej.
        • czarna_kita Re: Soda stream 15.03.26, 07:32
          Jak robię litrową butelkę to nie wypijam jej od razu na raz. Po kilku odwarciach jest juz wygazowana, gdzie butelkowana woda tego nie robi (a ja lubie mocny gaz więc gazuje duzo) Ale to moje odczucia i możesz miec inne.
          Co do butli to ja wolę miec na zmianę. Jak sie kończy wkładam następną i mam ciągłość. Nie muszę na nic czekać ani ja ani domownicy.
          • mikams75 Re: Soda stream 15.03.26, 10:46
            Moze masz nieszczelna zakretke? Litr wody wypijam w ciagu max 2 dni, jednak zazwyczaj w jeden szczegolnie latem.
            • ender_celebi Re: Soda stream 18.03.26, 08:10
              to nie kwestia nakrętki. Ja zauważyłam to samo co czarna_kita, a butelek mam 5
    • kochamruskieileniwe Re: Soda stream 15.03.26, 07:50
      Woda z kranu jest najbardziej porównywalna do sklepowej wody źródlanej. Wody mineralne (te najpopularniejsze w sklepach) to wody nisko zmineralizowane. I one będą miały inny smak niż źródlana, oraz między sobą. Zależy od mineralizacji.

Sodę stream mam od dawna i sobie chwalę. Warto mieć dwa naboje przy częstym użytkowaniu. Chyba że wymianę masz np na parterze bloku.
    • szmytka1 Re: Soda stream 15.03.26, 07:52
      Mineralna zdecydowanie lepsza. choc moze w Krakowie masz tak wybitna kranowe, ze ci posmakuje. Ja czuje roznice i brak mi zwyklej gazowanej, nawet nie minieralnej, ale zywca mocny gaz 😅
    • gryzelda71 Re: Soda stream 15.03.26, 08:39
      Najpewniej nie mam wody mineralnej w kranie, wiec mam wodę gazowana. Jak ktos lubi gazowaną to polecam.
    • mariola233 Re: Soda stream 15.03.26, 12:01
      Moja woda z kranu smakuję jak żywiec zdrój jest pyszna i taką używamy
    • pani.asma Re: Soda stream 15.03.26, 12:30
      Czaję się od kilku lat ale jeszcze się nie zebrałam

A kupowałyście w jakiejś fajnej promocji typu coś gratis itp
      Czy mają jakieś promocje w ogóle ?
      Który model macie ?
      • mikams75 Re: Soda stream 15.03.26, 13:05
        ja kupilam za polowe ceny, ze szklana butelka, druga plastikowa. Uzywam tylko tej szklanej, plastikowa wylacznie poza domem, czasem latem biore ze soba.
      • miurielamirsa Re: Soda stream 16.03.26, 17:47
        Pierwszą kupiliśmy nówkę w jakiejś promocji.
        Ale w czasie przeprowadzki spadła mi z blatu i nie dało się uratować urządzenia.
        Teraz kupiliśmy używane urządzenie i nową butelkę.
        Ale tylko ja pije wodę gazowaną u nas.
        Wyżej ktoś pisała o tym, że woda się odgazowuje. Nic takiego się nie dzieje.
        Tylko nie wiem jak u innych, ale mojej butelki nie mogę myć w zmywarce.
    • browneyedgirl39 Re: Soda stream 15.03.26, 12:38
      Mamy od jakichś 5 lat, kupiłam też rodzicom, brat spróbował u nas i też kupił. Gazujemy kranówke i w ogóle nie kupujemy butelkowanej wody. Dla mnie bomba.
    • kotejka Re: Soda stream 15.03.26, 15:18
      Btw czy kupujecie jakies krople mineralizujace, zeby troche wzbogacic te kranowke? Wzielam wlasnie minetal drops, ale moze macie cos innego do polecenia
    • princy-mincy Re: Soda stream 15.03.26, 17:51
      Do tych co maja-acie konkretnie Soda Stream?

Czy któraś z Was ma Dafi? Jakie wrażenia?
      • mikams75 Re: Soda stream 15.03.26, 19:31
        ja mam konkretnie soda stream, model ze szklana butelka (nie do kazdego modelu pasuja szklane).
    • wrota.do.lasu Re: Soda stream 17.03.26, 20:38
      Kupiłam w media expert , w czwartek dostarczą. Zdam relację smile
      • aankaa Re: Soda stream 17.03.26, 22:22
        mam od kilku lat. Wtedy gaz był dostępny wyłącznie w sklepowiskach, ok. 40-50 zł za butlę (nadal sobie tyle liczą). Wyczaiłam w okolicy punkt nabijania - nieco taniej. Niedawno w okolicznych sklepikach pojawiły się na wymianę - o połowę taniej smile
        • little_fish Re: Soda stream 18.03.26, 08:56
          Teraz wszędzie oryginalne butle do soda stream są o połowę taniej 🙂
          • kotejka Re: Soda stream 18.03.26, 12:58
            Teraz wszędzie oryginalne butle do soda stream są o połowę taniej 🙂
            • little_fish Re: Soda stream 24.03.26, 15:42
              W oryginale 24 złote teraz 😁
    • bene_gesserit Re: Soda stream 18.03.26, 06:57
      Najlepszy pożytek z soda stream to robienie wina z bąbelkami.
      • princy-mincy Re: Soda stream 23.03.26, 21:59
        A jak to robisz? Rozmawiałam z panem w sklepie i powiedział, że tylko ten najnowszy model za 5 stów może gazować napoje inne niż woda. Wszystkie inne mogą gazować tylko wodę.
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Soda stream 18.03.26, 08:30
      W MediaMarkt i podobnych są czasem degustacje i radzę spróbować, jak nie tam, to u kogoś znajomego, bo woda z SodaStream smakuje inaczej niż kupna woda gazowana (mam wrażenie, że tę bąbelki są jakieś drobniejsze). Niektórym to odpowiada, innym niekoniecznie.
    • siedemkropek82 Re: Soda stream 18.03.26, 08:39
      W Krakowie dobra woda??!!!w życiu,ohydztwo.Ciagle filtrujemy.
      • wrota.do.lasu Re: Soda stream 20.03.26, 11:12
        Też filtruje, że przyzwyczajenia smile kupiłam ten aparat smile wodaxsuper
    • chicarica Re: Soda stream 18.03.26, 17:22
      Mam, używam, uwielbiam. Z tym, że mam kranówkę genialną, lepszą niż butelkowana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka