Dodaj do ulubionych

Zwiedzanie Szkocji

15.03.26, 12:59
Ematki, gdyż w zeszłym roku przestałam już się bać latać, to w tym mam plan by zwiedzić sobie Szkocję.

I tak, bym na pewno chciała zawrzeć w tym Inverness (w celu zobaczenia Loch Ness), Glasgow i Edynburg. Może też zamek Eilean Donan i wyspa Skye. Będę miała około 8 dni i, jak wiecie, chodzić się nie boję.

Polecicie coś szczególnego? Poradzicie jak tę wycieczkę ułożyć z sensem?
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 13:27
      zrobiłam podobną trasę z moim synem pare lat temu (Inverness, Oban, Mull, Falkirk, Glasgow, Edynburg)), więc mogę sie podzielić doświadczeniem;
      pytanie numer jeden - czy planuejsz transport publiczny czy wynajem auta
      • marusia_ogoniok_102 Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 13:48
        Transport publiczny.
        • b.bujak Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 14:57
          marusia_ogoniok_102 napisała:

> Transport publiczny.

no to na transport publiczny musisz zaplanowac więcej czasu i dopasowanie sie pod godziny, trasy, przystanki....
          w aglomeracji Edynburg / Glasgow to łatwiejsze zadanie;
          w zależności od budżetu, którym dysponujesz możesz wziąc pod uwagę skorzystanie z wycieczek organizowanych
          ja zdecydowałam się na opcję mieszaną - zaraz po przylocie wzięliśmy samochód i pojechaliśmy w kierunku Inverness, po powrocie do Edynburga oddałam samochód i duże miasta objechaliśmy transportem publicznym
        • koronka2012 Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 18:10
          Byłam w Szkocji dwa razy i właśnie sobie uświadomiłam że ani razu nie widziałam jakiegoś autobusu dalekobieżnego. A zrobiliśmy tam ze 2000 km.

5 dni zajęło nam samo Skype z Glasgow, tam jedzie się jednak dość długo, drogi są wąskie a mandaty wysokie. Drugi raz przejechaliśmy z Edynburga przez highlandy do loch ness i potem do ullapool obledną widokowo trasą North Coast 500.

Moim zdaniem nie da się tego wsztstkiego zrobić w 8 dni a już na pewno nie transportem publicznym.
          Chyba że chcesz wpaść i wypaść w dane miejsce no ale to dość absurdalna podejście.

Za to wynajem auta był horrendalnie drogi. Podobnie zresztą jak noclegi i wyżywienie ( knajp jak na lekarstwo) szczególnie na północy można było jechać parę godzin i nie spotkać żadnego domu.
          • droch Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 23:01
            Byłam w Szkocji dwa razy i właśnie sobie uświadomiłam że ani razu nie widziałam jakiegoś autobusu dalekobieżnego. A zrobiliśmy tam ze 2000 km.

Ciekawe, co piszesz, bo nie dalej jak we wrześniu ub. roku Citylink miał całkiem gęstą siatkę połączeń po Szkocji, w tym do Fort William i na Skye...
            • koronka2012 Re: Zwiedzanie Szkocji 16.03.26, 17:56
              Byłam parę lat temu, domyślam się że jakiś muszą istnieć 😜 tyle że ja po prostu nigdzie takowych nie widziałam, szczególnie na tych pustkowiach na północy
    • mayaalex Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 14:02
      Transportem publicznym na pewno ogarniesz Edynburg, Glasgow, Stirling i St.Andrews - wszystko dosc blisko siebie, sa dobre polaczenia kolejowe - i te miejsca bardzo polecam. My mielismy samochod wiec do paru jezior i kilku innych zamkow dotarlismy samochodem, tu juz nie pomoge, ale na pewno inne forumki beda wiedziec.
    • astomi25 Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 14:02
      Transportem publicznym bedzie trudno. W sierpniu moj maz z synem zrobili objazdowke, ale wypozyczyli auto. Nie do kazdego fajnego miejsca dojedziesz.
      Glasgow mozesz sobie darowac, jest brzydkie.

A Loch Ness tez nie bylo atrakcja wink w ten dzien bylo pochmurno i wietrznie, zaden stateczek nie wyplynal.
      Jak zrobili zdjecie z brzegu, to wszyscy jednoglosnie stwierdzielismy, ze jeziorko ktore mamy 5 km od domu, jest milion razy ladniejsze.
      Ale za to przywiezli.magnes z potworem😜
      • b.bujak Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 14:49
        pochmurno i wietrznie może byc w każdej chwili smile
        my przez warunki pogodowe musieliśmy zrezygnowac z wycieczki na wyspę Staffa, ot, takie uroki tamtejszego klimatu;
        ale za to w Loch Ness nam się poszczęściło, bo bilety na statek tego dnia były juz wykupione i rzutem na taśme uruchomili dodatkowy kurs smile widzieliśmy potwora, mam nawet nagranie wink
      • lella_two Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 17:01
        astomi25 napisała:

>
        > Glasgow mozesz sobie darowac, jest brzydkie.
        >
        Jest piękne i charakterne, warto je zobaczyć. Cudowna jest katedra i pobliskie Necropolis, ogród botaniczny, muzea i wszystko, co wiąże się z secesją www.muzeumsecesji.pl/przewodnik33.html (czwórka z Glasgow miała wielki wpływ na rozwój secesji w Wiedniu).
        Ech, samo słuchanie dialektu jest niezapomnianym przeżyciemsmile
      • ritual2019 Re: Zwiedzanie Szkocji 16.03.26, 19:18
        Skoro bylo wietrznie i pochmurno to niewiele widzieliacie Loch Ness. Mialam okazje plynac po tym jeziorze pod koniec pazdziernika ale bylo slonecznie i 18 st wiec widoki byly piekne zwlaszcza te kolory jesieni.
        A Glasgow zaskoczylo mnie pozytywnie.
    • inaccessible_rail Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 14:29
      Pamiętaj że objazdówki możesz ogarnąć z Get your Guide, tam gdzie nie da się dojechać jednym pociągiem lub autobusem
    • gris_gris Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 14:34
      Ja jadę na tydzień pod koniec maja, więc będę mogła dać znać potem. Mamy 4 dni w Inverness i do zaplanowania wycieczki stamtąd, i trzy dni w Edynburgu. Transport publiczny.
      • mkotecek Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 17:58
        Zamek Dunrobin 20 minut jazdy od Inverness i zaraz obok destylarnia Glenmorangie. Zamek jest piękny i wygląda jakby go przywieziono z południa Francji.
    • nangaparbat3 Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 15:04
      Byłam w Szkocji bardzo dawno temu i oho co pamiętam do dziś:
      - jest zachwycająca (pejzaże) i im dalej na północ , tym piękniej
      - Edynburg
      - St. Andrews
      - cudowne wełniane tkaniny i dzianiny. Przywiozłam sobie szaro-różowy cardigan (kupiony właśnie w St. Andrews) i kilt z tartanu hunting McEwan - czekoladowo-turkusowy. Aż poczułam ochotę żeby tam pojechać - na zakupy 🤣
      • nangaparbat3 Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 15:14
        MacEwan.
        I oczywiście nie muszę jeździć, już znalazłam, chociaż trwało chwilę, bo to nie wiedzieć czemu mało popularny tartan. W każdym razie mogę sobie zamówić, oczywiście, nie trzeba jeździć. Z drugiej strony pojechałoby się …
        • glasscraft Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 15:31
          nangaparbat3 napisała:

> MacEwan.
          > ... bo to nie wiedzieć czemu mało popularny tartan.

Moze to maly klan?
          • nangaparbat3 Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 15:58
            Chyba nie i chyba mają kilka różnych tartanów.
            Tak mi się teraz przypomina - byłam tam na wiejskiej zabawie, mężczyźni naprawdę w kiltach i tańczyliśmy ludowe tańce - rewelacja. Ale skończyło się przed czasem, bo doszło do bójki na noże.
            • glasscraft Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 16:21
              No chyba raczej tak, McEwants to nie jest duzy klan. Kazdy klan ma kilka roznych tartanow. Jestes pewna, ze czekoladowo-turkusowy to ich tartan? www.kinlochanderson.com/tartan/macewan
              • nangaparbat3 Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 18:57
                Tak. Prawie nie było innych kolorów, może odrobina zieleni czy kremowego, ale symbolicznie. Na metce było napisane: hunting MacEwan. To pamiętam jakbym przed chwilą czytała.
                Nawet go znalazłam parę godzin temu, ale ktoś przyszedł, nie doczytałam nazwy, nie zapisałam. W wolnej chwili poszukam (teraz próbowałam i bez sukcesu).
              • nangaparbat3 Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 20:58
                No i jest. Ale tutaj to jest hunting Thompson - z wiekiem zmienił klan?
                • b.bujak Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 21:27
                  może to po prostu nowszy wzór, bez mocnego ukorzenienia w tradycji klanów
                  taką mapę widziałam w sklepie w Oban:

www.mapshop.com/collins-tartans-map-of-scotland-by-collins/?srsltid=AfmBOoqhV9SoDNpZINBCtFR-4nKZBmld7h8_Kw__cFkH2UeR7URVwNH6
                  • nangaparbat3 Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 21:36
                    Już mi w oczach migają te kratki. Wzór jest na 100% ten sam co wtedy, najpierw nosiłam kilt, a potem przerobiłam na spódnicę, co najmniej przez 10 lat w tym chodziłam, więc nawet mnie udało się zapamiętać. I na pewno na metce było hunting MacEwan. Chyba że producent się pomylił. Kupowałam w Dundee, ale to już chyba nieistotne
            • mmoni Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 16:39
              nangaparbat3 napisała:

> Chyba nie i chyba mają kilka różnych tartanów.
              > Tak mi się teraz przypomina - byłam tam na wiejskiej zabawie, mężczyźni naprawd
              > ę w kiltach i tańczyliśmy ludowe tańce - rewelacja. Ale skończyło się przed cza
              > sem, bo doszło do bójki na noże.
              >
              No to prawdziwe góralskie klimaty były smile a cała ta rzekoma tradycja tartanów klanowych została wymyślona w XIX w. przez dwóch sprytnych Anglików podających się za potomków Sobieskiego i Stuartów, więc nie przywiązywałabym do niej wagi. Ale przydaje się przy identyfikacji wzorków.
              en.wikipedia.org/wiki/Sobieski_Stuarts
              • glasscraft Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 16:51
                Raczej nie mow Szkotom, ze nie powinni przywiazywac wagi do tartanow klanowych smile.
                Prawdziwe goralskie klimaty z panami w kiltach znajdziesz na wiekszosci slubow i potancowek z roznych okazji, gdzie bedzie ceilidh.
    • nieobiektywnie Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 15:07
      Daj se spokój z loch Ness is skye chyba że pojedziesz gdzieś na wiosnę na przykład w maju to okej ale latem to tam nawet się nie wybieraj bo będą dzikie tłumy i jeszcze do tego cipeczki pogryzą.
      • nieobiektywnie Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 15:07
        CIĘ MESZKI pogryzą!
        • nangaparbat3 Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 15:11
          😂🤣😂
          Już podejrzewałam wpływ wątku kenijskiego
        • marusia_ogoniok_102 Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 15:14
          big_grin
          • grey_delphinum Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 15:29
            Meszki gryzące w cipeczki zrobily mi dzień 🤣
            • gris_gris Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 16:02
              grey_delphinum napisał(a):

> Meszki gryzące w cipeczki zrobily mi dzień 🤣

🤣
      • b.bujak Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 17:05
        byłam w drugiej czesci sierpnia, zaopatrzona w zestaw repelentów i nawet moskitiery;
        insektów ani strasznych tłumów nie zaznałam
    • mmoni Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 17:03
      Zrobiłam sobie taką wycieczkę jakieś 15 lat temu przy okazji konferencji w St. Andrews, wszystko transportem publicznym, więc jest to do zrobienia. Tylko raz przemiły właściciel pensjonatu, w którym się zatrzymywałam, podrzucił mnie samochodem do Scott's View. Trasa Edynburg - St Andrews - Perth - Inverness - Stirling - jakaś wioska w Lowlands blisko Melrose Abbey - z powrotem do Edynburga. Zatrzymywałam się głównie w B&Bs, a w Edynburgu w akademiku. Nie wiem, kiedy chcesz jechać, ale weź pod uwagę, że w czasie festiwalu w Edynburgu ceny noclegów rosną drastycznie. Jako historyczce polecam Ci zamek Stirling i pałac Scone. Abbotsford, dom Waltera Scotta, niestety było wtedy w remoncie, też na pewno odwiedziłabym je chętnie. Z Inverness możesz rozważyć jednodniową zorganizowaną wycieczkę na Orkady (jedzie się przed świtem na prom, z promu autokar obwozi po najważniejszych miejscach i wraca się po zmroku).
      • mmoni Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 17:05
        Aha, sprawdzaj sobie połączenia na Traveline, mają często dokładniejsze informacje niż Google Maps.
    • 71tosia Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 17:11
      Jak masz zamiar się przemieszczać? W Szkocji bez samochodu zwiedzanie będzie trudne, tym bardziej że planujesz odległą Sky ( drogi są tam fatalne)
      Ja polecam zamek Stirling i Doune. Malownicze Loch Lomond - to gdybyś jechała na zachód. Wybrzeże wschodnie jest też bardzo ciekawe i chyba łatwiejsze do podróżowania. No i to co „musisz” w Szkocji to wizyta w jednej z licznych starych destylarni whisky. Najwięcej jest ich na północy. Może jeszcze królewskie Balmoral? Mnie trochę rozczarowała ta letnia rezydrncja królewska bo zwiedza się tam nie za wiele (i tylko wtedy gdy nie ma rodziny królewskiej) no i warto gdzieś w Highland zrobić sobie luźniejszy dzień i się powłóczyć po wzgórzach.
    • bi_scotti Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 18:11
      Poniewaz lubisz chodzic wink to polece John Muir Way - 8 dni to troche malo ale moze Cie to zainspiruje na przyszlosc. Amazing walk, honestly! Polecam z calego serca. Keep walking wink Cheers.
    • lilia.z.doliny Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 18:54
      Jeśli chodzi o Szkocję, to bierz wszystko, jak leci
      Jest tam albowiem BOSKO
    • smoczy_plomien Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 22:12
      Wszystkie te miejsca i jeszcze więcej były kiedyś w ofercie objazdówki Itaki. Sprawdź, może ci przypasuje? Będziesz miała transport ogarnięty, a my trafiliśmy też bardzo fajnego przewodnika i spoko grupę. Wspominam bardzo dobrze.
      • smoczy_plomien Re: Zwiedzanie Szkocji 15.03.26, 22:18
        To było to, "Zamki i smoki" 😍 www.itaka.pl/wycieczki/szkocja/zamki-i-smoki,GLAZAMX/ Trochę lat temu to było, ale na pierwszy rzut oka lista atrakcji wygląda tak samo. Tylko trzeba przeczytać opis wszystkich dni, bo widzę, że na mapce i w podsumowaniu nie wszystko jest wylistowane. Piękna to była wycieczka, aż łezka się w oku zakręciła na wspomnienie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka