Dodaj do ulubionych

Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi?

19.03.26, 09:59
Kosmetyczka poleciła mi Royal snail 50+ -.nawilżenie+ zmarszczki. Z rozpędu zabralam z półki 70+, otwarłam i się zorientowałam. A moze coś lepszego? 7 lat temu przestałam o siebie "dbać", moje ciało mnie zawiodło, dodatkowo zaliczyłam głęboką depresję. Jak wrócić do dbania? Na żadne zabiegi inwazyjne się nie zdecydujęuncertain Chyba, że jakikolwiek krem to tylko taki zagłuszacz sumienia- ani pomoże ani nie zaszkodzi..
Obserwuj wątek
    • geez_louise Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 19.03.26, 10:28
      Z taką wiarą w magiczną moc kremu z Eveline to powinnaś celować w kosmetyki max dla nastolatków 🤣

Jak masz zadbać o skórę 40+ po przejściach, to lepiej znajdź kogoś, kto pomoże Ci dobrać porządną pielęgnację, opartą o porządne retinoidy i peptydy, bo ten kremik ma małe ilości składników które są potrzebne, ale wątpię żeby były dobrej jakości i dawały jakiś efekt poza nawilżaniem.

Cera 40+ generalnie potrzebuje nawilżania, uzupełniania ceramidów, witaminy c, peptydów, kwasów, retinoidów i spf. To minimum 7 dobrej jakości kosmetyków używanych w odpowiednich porach dnia i zestawach.
      • snakelilith Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 19.03.26, 10:43
        geez_louise napisała:

>
        > Cera 40+ generalnie potrzebuje nawilżania, uzupełniania ceramidów, witaminy c,
        > peptydów, kwasów, retinoidów i spf. To minimum 7 dobrej jakości kosmetyków używ
        > anych w odpowiednich porach dnia i zestawach.
        >

OMG. wink Nie strasz kobiety, bo się zniechęci. big_grin Nie trzeba też stosować wszystkiego na raz i od razu. Bywa też, że czegoś z tej listy się nie znosi, albo nam nie służy. Ja np. nie używam żadnych peptydów, bo to u mnie strata czasu i pieniędzy.
        Na pewno wysuszonej skórze potrzeba odświeżenia, dlatego ja bym polecała dodatkowo do treściwego kremu najpierw serum na noc z kwasami AHA/BHA/PHA, w nie za wysokim stężeniu, by skórę odświeżyć. Przez kilka tygodni np. I ostrożnie, bo jak skóra jest sucha, to można nadgorliwością nawet pogorszyć jej stan.
        Do tego trzeba oczywiście na dzień krem z filtrem UV i w ogóle wdrożyć codzienne jego używanie.
        Potem można ostrożnie retinoidy (retinol/retinal), bywa, że potrzeba ceramidów przychodzi wtedy sama.
        Witamina C jest też super, ale ja bym nie pchała wszystkiego na raz i z odstępem czasowym do retinoidów, bo kwasy/wit.C i retinoidy drażnią cerę, a jak nie ma się kosmetycznej wprawy, to szybko można sobie zrobić kuku.

• geez_louise Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 19.03.26, 10:48
          Dlatego mówię, że ktoś powinien jej fachowo i osobiści doradzać, jeśli nie postanowiła zrobić z tego swojego hobby i buszować w kosmetykach samodzielnie. Co do wprowadzania powoli, rezygnowania z tego co nie służy mam takie samo zdanie jak Ty.
        • geez_louise Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 19.03.26, 10:54
          Ostatnio ktoś mi podpowiedział schemat, wprowadziłam go sobie, jest super i niby go od dawna stosowałam intuicyjnie, ale dopiero teraz tak ściśle się tego trzymam:

Na zmianę wieczorną pielęgnacją:

1.wieczor nawilżająco - natłuszczający
          2. Wieczór retinoidowy
          3. Wieczór nawilżająco - natłuszczający
          4. Wieczór złuszczający
          5. Wieczór nawilżająco - natłuszczający

I tak ciągle na zmianę.

Retinoidy i kwasy (złuszczanie) też w “kanapkowej” pielęgnacji z produktem nawilżającym lub natłuszczającym najpierw i kremem barierowym/cica na wierzch
          • snakelilith Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 19.03.26, 11:09
            Ja też robię kanapkowo, ale trochę inaczej, bo retinoidy przekładam z witaminą C na noc (na dzień mi nie służy). Pomiędzy dni nawilżająco natłuszczające.
            Kwasów nie stosuję wcale, bo to byłoby już za dużo dla mojej suchej skóry, ale od czasu do czasu używam kwasowej emulsji do mycia (1%AHA/2%PHA), to taki bardzo delikatny peeling, do ciała i do twarzy.
            • aandzia43 Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 13:23
              Dziewczyny, mam do was pytanie. Czy mogę na wieczór stosować retinol a rano serum 15% Wit. C? Czy poczekać aż mi się skończy retinol i wtedy wejść z Wit. C?
              • geez_louise Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 14:13
                Możesz, jeśli nie podrażni. Każda skóra jest inna i też każdy produkt z vit c albo retinolem może być zupełnie inaczej tolerowany przez daną skórę.

W każdym razie schemat retinol na noc i vit c rano to standard.
                • aandzia43 Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 15:32
                  Dzięki smile Retinol skóra mi łyka gładko. Czy Wit. C w tym układzie też łyknie to się przekonam.
                • snakelilith Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 16:25
                  geez_louise napisała:

> Możesz, jeśli nie podrażni. Każda skóra jest inna i też każdy produkt z vit c a
                  > lbo retinolem może być zupełnie inaczej tolerowany przez daną skórę.
                  >
                  > W każdym razie schemat retinol na noc i vit c rano to standard.
                  >

Moja skóra nie toleruje retinolu z bliskim odstępem wit.. C
                  Pomiędzy retinolem i wit. C robię więc dzień przerwy.
                  Ja mam witaminę C Colibri 20% ( 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, Tetrahexyldecyl Ascorbate, 3-Glyceryl Ascorbate) specjalnie dla dojrzałej skóry i moją można stosować rano i wieczorem.
                  Ponieważ zimą moja skóra staje się bardziej sucha stosuję wit. C tylko wieczorem z tłustą okluzją. Inaczej skóra byłaby zbyt podrażniona.

• kanna Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 10:32
          .>To minimum 7 dobrej jakości kosmetyków używanych w odpowiednich porach dnia i zestawach.

ROTFL
          • geez_louise Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 10:39
            No tak to niestety wygląda jeśli mamy ochotę poprawić jakość swojej skóry pielęgnacją w tym wieku. Jednym kremem nic się nie zdziała.

Można to też mieć gdzieś i kupować jeden krem, tylko po to żeby twarz nie była nieprzyjemnie przesuszona. Ale autorka wątku chyba ma nadzieję na lepsze efekty.
            • geez_louise Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 10:50
              Używam tych wszystkich cudów, robię niezbyt regularnie kilka najmniej inwazyjnych zabiegów medycyny estetycznej i nie mam efektu “zrobiona” czy “20 lat mniej”. Mam do tego niezłą skórę z natury, a efekt jest tylko taki, że dość często jestem pytana jakiego kremu używam 🤣 no niestety, do tego żeby w okolicach 50-tki mieć ładna skórę i wyglądać ciut młodziej niż wskazuje metryka nie wystarczy jeden krem. A do spektakularnych efektów to trzeba naprawdę się przyłożyć, ale ja akurat na to się nie porywam.
              • mysiulek08 Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 11:53
                do tego przede wszystkim to nie wystarczy zryw przed 50tka, zawsze powtarzam, ze pielegnacja to maraton a nie sprint, nawet jesli planujemy lifting 😎
                • geez_louise Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 11:57
                  Nawet zryw ok 50 coś tam daje. Mam kontakt z wieloma takimi paniami. Do tego przychodzą głównie z nadzieją że usłyszą, że 50-tka to za wcześnie na jakiekolwiek zabiegi 🤣 a krem nivea wystarczy
            • snakelilith Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 12:07
              geez_louise napisała:

>
              > Można to też mieć gdzieś i kupować jeden krem, tylko po to żeby twarz nie była
              > nieprzyjemnie przesuszona. Ale autorka wątku chyba ma nadzieję na lepsze efekty

Jeżeli autorka nie używała do tej pory nawet kremu, jakiegokolwiek, to ma raczej z natury pancerną, mało wymagajacą skórę i/albo wysoką tolerancję na zmiany przychodzące z wiekiem.
              Może nie ma więc wielkich wyobrażeń o "efektach", cokolwiek to jest. Mnie by wystarczyło tylko slow aging, bo jako 60 latka nie mam złudzeń, że starzenie da się zatrzymać.
      • memphis90 Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 12:03
        >To minimum 7 dobrej jakości kosmetyków >używanych w odpowiednich porach dnia i >zestawach.
        Przekonałaś mnie, wybieram śmierć z pomarszczenia.
        • geez_louise Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 14:16
          Po jednym kosmetyku sobie wprowadzaj. Zacznij od spf, bo teraz zaczyna być konieczny (a zalecany jest cały rok). Kup np beauty of joseon który niedawno wklejałam. Potem serum z wąkrotką albo cica ze skin 1004… i pomału się wciągniesz 😉
          • memphis90 Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 17:54
            Nie ma szans...
          • ekstereso Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 21.03.26, 21:17
            Ten Beauty of… dzięki niemu przyzwyczaiłam się do spf
    • snakelilith Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 19.03.26, 10:32
      Kremy nie wiedzą ile lat ma twoja skóra i na pewno ten 70+ nie sprowadzi cię do stanu 70 latki. wink
      Na pewno ci też ze względu na te cyferki nie zaszkodzi.
      Ja się też zawsze pytam na jakiej podstawie robi się te kremy 40-70 plus, bo przecież kobiety w tym wieku mogą mieć ciągle różny rodzaj cery i inne potrzeby. Kiedyś kupiłam jednak taki krem dla cery dojrzałej w nadziei, że będzie bardzo tłusty i odżywczy, a jedyną różnicą do innych był wyjątkowo obrzydliwy staromodnie babciny zapach. big_grin
      Jeżeli więc ten krem nie jest dla ciebie dla siebie za tłusty i zbyt treściwy, to możesz spokojnie zużyć.
      Trudno powiedzieć, jak zacząć pielęgnację, bo nie napisałaś co znaczy "przestałam o siebie "dbać"". Nie używałaś żadnego kremu? To twoja skóra może być teraz wysuszona, gorzej nawilżona i ochronny krem, używany regularnie jest na pewno bazą.
      • marooska Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 19.03.26, 16:40
        Tak, kompletnie nic
        • mysiulek08 Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 11:27
          jak nie uzywalas kompletnie nic, to kazdy krem odczujesz ' na plus' bez wzgledu czy bedzie 50+ czy 70+
          a te 4% snail secretion filtrate to nie zrobi nic, totalnie nic
          • geez_louise Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 11:38
            Dokładnie. Bardzo lubię kosmetyki ze śluzem ślimaka, ale używam głównie serum z 96% filtratu… Jako jednego z 5-6 kosmetyków w porannej pielęgnacji. I po tym wszystkim mam zwyczajną, nawilżoną, świetlistą cerę. Żadnego “wow, czy ona miała lifting?” 🤣
            • mysiulek08 Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 11:47
              geez, 96 % ekstraktu to by zrobilo ci z twarzy jesien sredniowiecza 🤣
              kiedys bylo modne 80% sluzu, teraz chyba opisy, im wiecej ekstraktu tym lepiej 😎
              optymalne maksymalne stezenie ekstraktu to 30-35 %

kiedys zajmowalam sie 'slimaczanymi ' kremami, mialam konktat z tworca fajnej serii, cos tam sie od niego dowiedzialam
              • geez_louise Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 11:51
                cosibella.pl/pl/products/cosrx-1197?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&gad_source=1&gad_campaignid=21293068003&gbraid=0AAAAADpwDrTlVap4-YPziR5A1UOUMUN0B&gclid=Cj0KCQjw4PPNBhD8ARIsAMo-iczWbZbZkb-1LBi_PvwZ8gRMlnEZRzHLzINYF_7zk06tLOOym1KskcwaAgwyEALw_wcB#projector_longdescription
                Tego używam, może te procenty to jakieś tworcze rachunki działu reklamy, ale tak mam na opakowaniu 😉
                • mysiulek08 Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 11:57
                  napisac mozna wszystko, wymyslili sobie 96 bo tak ladnie wyglada 😉
            • angazetka Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 11:55
              > Jako jednego z 5-6 kosmetyków w porannej pielęgnacj

Brzmi jak ciężka praca.
              • mysiulek08 Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 11:59
                nie, da sie ogarnac dosc szybko i sprawnie, podstawa to lubic to co sie uzywa - zapach/ konsytencja itp
                • angazetka Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 12:02
                  A opiszesz swoją pielęgnację?
                  • mysiulek08 Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 12:25
                    rano mycie woda i pianka ( bez wody czuje sie nie umyta)
                    lotion
                    galaretka
                    emulsja lub krem
                    krem pod czy

jesli wychodze 'do ludzi' to po lotionie jest baza pod podklad bez calej reszty

wieczorem w zaleznosi od tego czy byl podklad i puder
                    olejek w zelu
                    woda i pianka
                    lotion
                    retinal ( ale nie codziennie bo moja skora sie nie lubi z retinoidami)
                    galaretka
                    krem
                    krem pod oczy
                    • mysiulek08 Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 12:26
                      aaa, bym zapomniala - rutyna 😉
                      pomiedzy lotionem a galaretka jest serum
                    • angazetka Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 12:30
                      Dzięki! Nie wiedziałam nawet, że istnieją galaretki do twarzy!
              • geez_louise Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 14:22
                angazetka napisała:

>
                > Brzmi jak ciężka praca.
                >

To hobby. Ktoś wyszywa, ktoś koloruje, ja mam do zabawy blat z kosmetykami w łazience i pootwierane koszyki w kilku sklepach internetowych
                • aandzia43 Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 21:59
                  Ano hobby. Ja też mam trochę kosmetyków pielęgnacyjnych w łazience za to do wszystkiego jeden odkurzacz i płyn do naczyn do mycia wszystkiego w chałupie. No dobra, jeszcze płyn do szyb posiadam i rolkę na kocie kłaki. Koleżanka ma kilka różnych odkurzaczy i chemię chyba do każdej powierzchni. Szanuję.
    • klaramara33 Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 19.03.26, 22:23
      Sam krem niewiele zdziała. Te liczby są tylko orientacyjnie.
      Trzeba stopniowo wprowadzić konkretną pielęgnację jak piszą. Moim zdaniem nie ma co teraz zaczynać reinoidów, gdyż latem lepiej ich nie używać, z kolei na efeky icv działania trzeba dosyć długo poczekać. Za retinoidy weź się w październiku. Serum z kwasami niemocnymi dobry pomysł na noc. W dzień ceramidy plus spf. Moja rada to co dwa dni bakuchiol na zmianę z lekkimi kwasami. Miya ma dobrą serię z bakuchiolem czyli serum plus krem.
      • geez_louise Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 10:20
        Teraz jest nowe podejście do retinolu - raczej idziemy w kierunku stosowania go cały rok, z pilnowaniem spf.

Bakuchiol - kontrowersyjny, jego działanie jest minimalne. Z zasady go nie kupuję.

Jestem największą fanką słabego retinalu, mój ulubiony kosmetyk z nim to krem pod oczy beauty of joseon, kupuję go w promocjach i używam na całą twarz, szyję i dekolt na zmianę z retinalem celimax i Seoul 1988. Inne długofalowo (i pewnie z kwasami i innymi wynalazkami które lubię) robią mi reaktywną cerę.

I wszystko zasmarowuję ceramidami, probiotykami, cica, panthenolem. Niestety nie ma skutecznej pielęgnacji anti-aging bez potencjalnie podrażniających składników, trzeba dodawać dużo kosmetyków które łagodzą skutki uboczne.
        • sztalugi1234 Re: Kosmetyki 70+ dla ... 50? Zaszkodzi mi? 20.03.26, 23:12
          Słaby retinal to dobro.
          I - dla mnie - peptydy. Pewnie autosugestia, ale wszystko, co ma peptydy robi mi (albo wmawia skutecznie że robi) różnicę na plus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka