kasiaasia1 21.03.26, 11:30 Planuje wypiekać chleb w domu. Polecacie jakieś modele? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 21.03.26, 13:09 tak, emaliowany zeliwny gat i piekarnik, ewentualnie sprzet do wyrabiania ciasta ale rekoma tez mozna i mowie to jako wieloletnia uzytkowniczka maszyny do chleba i piekaca chleby w domu od chyba 20lat owszem,:maszyna swietnie sie nadaje do wyrabiania ciasta (na zakwasie rowniez) ale jakosc wypieku w dutch oven jest niepodrabialna Odpowiedz Link Zgłoś
hasty Re: Wypiekacz do chleba 21.03.26, 21:16 Ja na początku piekłam w maszynie, teraz tylko piekarnik. Maszyny nie polecam, osiągam lepszy wypiek z piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 21.03.26, 21:50 chleb/bulki ( na bazie drozdzowego poolish) z dobrej maszyny - wysoka moc, dwie grzalki, dwa mieszadla- smiem twierdzic, ze wychodzi lepszy niz pieczony 'luzem' w foremkach w piekarniku fakt, maszyna o niskiej mocy, z jednym mieszadlem to nieporozumienie, choc zawsze to jakas oszczednosc czasu ale chleb potrzebuje wlasnie czasu denerwujace bywaja dziury po mieszadlach, wyciagalam jak maszyna zaczyna proces rosniecia albo wyrabialam w maszynie, a potem pieklam na osobnym programie jednak zeliwny zlom i piekarnik zmienil wszystko, zdecydowanie na lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wypiekacz do chleba 21.03.26, 21:59 Ja mojej maszyny używam właśnie do wyrabiania ciasta. Ma bardzo fajny program, miesza z różnymi prędkościami i lekko podgrzewa. Ciasto wychodzi bardzo „puszyste” i ładnie wyrasta. Stawiam na otwartej maszynie zaraz po wyrabianiu, bo jest ciepła. A piekę w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 21.03.26, 22:09 od czasu zawladniecia kuchnia przez krusety, tez tylko wyrabiam w maszynie, ciasto na zakwasie tez, pieke w garze wczesniej jednak wolalam wypiekac w maszynie ale co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wypiekacz do chleba 21.03.26, 22:14 Ja chleb piekę rzadko, ale nie lubię fotemkowego. Wolę wyrobić w maszynie i upiec w dobrze rozgrzanym garnku rzymskim. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 21.03.26, 22:16 garnek rzymski jest ok jak nie masz dobrego pieczywa pod reka, to nawet foremkowy z maszyny jest swietny 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wypiekacz do chleba 22.03.26, 11:28 Jak nie masz gustowi to dobrego chleba, to tak. Ja nie muszę piec, a teraz też nie bardzo mam na to czas, więc piekę okazjonalnie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
pyra_w_kraku Re: Wypiekacz do chleba 22.03.26, 06:14 mysiulek08 napisała: > > i mowie to jako wieloletnia uzytkowniczka maszyny do chleba i piekaca chleby w > domu A pieczesz zawsze według tej samej receptury, czy eksperymentujesz z rodzajami mąki/dodatkami? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 22.03.26, 12:53 scisle receptury trzymam sie tylko przy chlebie na zakwasie ale tez zakwas z sukcesem udalo mi sie wyhodowac dopiero niedawno, po wielu wielu latach nieudanych prob przy wypiekach drozdzowych eksperymentuja i bardzo rzadko miewam 'wpadki' ale tez sa to lata doswiadczen Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wypiekacz do chleba 22.03.26, 09:13 Zawsze z dwoma smiglami a nie jednym bo poprostu lepiej wyrabia. Ale ja i tak wyciagam ciasto i pieke w piekarniku Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Wypiekacz do chleba 22.03.26, 12:07 Mam z jednym obecnie. Wcześniej z dwoma i odnośnie wyrabiania ciasta nie widzę różnicy. Śmigło nie zostawia jakiejś wielkiej dziury, wręcz przeciwnie, zostaje kreska/szpara dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wypiekacz do chleba 22.03.26, 12:57 I z tymi śmigłami pieczesz. przecież robią się od Śmigiel Dziury wydaje mi się że lepsze jedno śmigło przynajmniej masz cały chleb A nie w kawałkach Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Wypiekacz do chleba 22.03.26, 14:26 pani.asma napisała: > I z tymi śmigłami pieczesz. przecież robią się od Śmigiel Dziury wydaje mi się > że lepsze jedno śmigło przynajmniej masz cały chleb A nie w kawałkach Piekę ze śmigłem, nie ma dziury. Wstawiam na noc , żeby rano mieć ciepły chleb , więc nie ma mowy, abym w nocy wstawała wyciągnąć śmigło. Chleb z maszyny wyciągam jeszcze ciepły, ale nie super gorący. Jakoś pół godziny po skończeniu pieczenia. Odwracam formę do pieczenia do góry nogami, stuknę raz o blat, chleb wylatuje, śmigło zostaje w foremce. W starej maszynie, śmigła miały dziwną powłokę, zawsze się coś do nich przyklejało i przez to były dziury w chlebie. W obecnej maszynie nic się nie przykleja, śmigło jest czyściutkie, śliskie , zostaje jedynie szczelina w chlebie, nie dziura. Odpowiedz Link Zgłoś