Dodaj do ulubionych

Booksy - nieprzyjscie

09.04.26, 13:39
Był wątek o odwoływaniu rezerwacji na Bookingu, żeby zapłacić mniej poza bookingiem.

A jak to wygląda z Booksy? Mój ulubiony salon umawia wizyty przez booksy, nawet jeśli się przemogę i dzwonię do nich (nie znoszę się umawiać przez telefon), przychodzę, usługa jest wykonana, a później dostaje powiadomienie, że nie przyszłam.
Oni dzięki temu nie płacą haraczu booksy.
Ale czy w mojej historii to się jakoś odzwierciedla, że ja nieuczciwy klient jestem i inni usługodawcy będą mnie mieli na czarnej liście czy coś?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 14:07
      A oni na tym booksy nie z wyboru?
    • kachaa17 Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 14:15
      Nie odpowiem Ci na to pytanie ale bardzo by mi się nie podobało takie postępowanie. Nie wiem co można z tam post fatum zrobić ale ja bym tam zadzwoniła i powiedziała, że się nie zgadzam na coś takiego bo to jest nieuczciwe.
    • pytajacakinga Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 14:53
      To jest bardzo dziwne i nigdy mi się nie zdarzyło, za drugim razem bym zadzwoniła i zapytala o co im chodzi.
      • tiffany_obolala Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 14:57
        No jeśli "nie przyszłam", to booksy nie pobiera od nich opłaty - dość wysokiego procentu od ceny usługi. Kiedyś tak zrobili i mnie uprzedzili o tym, więc następnym razem umawiałam się przez telefon, żeby ominąć booksy. To sami mnie zapisali przez booksy...
        • ania357 Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 15:02
          Czyli chcieliby zjesc ciastko i miec ciastko. Nie znosze takiego cwaniactwa. I prawdopodobnie nie pogrywaja tak tylko z booksy, wiec jesli to jakies inwazyjne zabiegi, w przypadku ktorych ma znaczenie jakosc/data waznosci zastosowanego preparatu i/lub rodzaj/wlasciwa obsluga/serwisowanie/szkolenia z uzywanego sprzetu, to bym sobie ich odpuscila, bo na tym polu prawdopodobnie tez oszukuja i tna koszty.
        • tania.dorada Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 22:52
          Ale po co zapisywali cię przez booksy, co z tego mieli?
    • 35wcieniu Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 14:58
      Usługodawcy nie widzą twoich wizyt w innych miejscach.
      • ania357 Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 15:03
        A zablokowac Cie moze kazdy salon indywidualnie i nie wplywa to na mozliwosc umawiania wizyt u innych uslugodawcow.
    • swiezynka77 Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 15:13
      nie. ale bardzo by mi się nie podobało takie nieuczciwe zachowanie salonu.
    • alpepe Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 15:13
      Nie poszłabym do nich już więcej. Owszem, raz, jak wyjaśnili, złapali klienta, ale jeśli ty telefonicznie, a oni cię wrzucają na booksy, to nie.
    • crea.tura Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 16:44
      Zupełnie bez sensu, prowizja booksy to coś około 2 procent, a dla prowadzenia salonu bardzo duże ułatwienie (logistyka, smsy przypominające itp). Ja takiego januszowania bardzo nie lubię.
    • m_incubo Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 16:58
      Nie poszłabym tam więcej. Jest spore prawdopodobieństwo, że twój salon oszczędza nie tylko na booksy, ale też na tobie.
      • volta2 Re: Booksy - nieprzyjscie 10.04.26, 15:54
        może i na pracownikach, to też by było słabe
    • ruta_tannenbaum Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 17:07
      Z ciekawości: jaką salon ma korzyść z tego, że klientkę "telefoniczną" najpierw zapisuje sam na Booksy, a następnie zaznacza, że nie przyszła? W sensie w czym to jest dla nich lepsze od przyjęcia rezerwacji telefonicznej i niewprowadzania jej na Booksy, chodzi o porządek w kalendarzu?
      • m_incubo Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 17:13
        W tym że booksy dobrze ogarnia terminy i rezerwacje i o wielu rzeczach pamięta za ciebie.
        Czyli wykorzystują plusy, odrzucają minusy 🤷🏻‍♀️
      • crea.tura Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 21:00
        Chodzi o to, że jako właściciel salonu płacisz booksy jakiś abonament plus ok 2% od cen usług zrealizowanych za pomocą booksy. I właścicielka tego salonu minimalizuje prowizję smile tzn oszukuje
        • ruta_tannenbaum Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 21:23
          crea.tura napisała:

> Chodzi o to, że jako właściciel salonu płacisz booksy jakiś abonament plus ok 2
          > % od cen usług zrealizowanych za pomocą booksy. I właścicielka tego salonu mini
          > malizuje prowizję smile tzn oszukuje

To jasne, chodziło mi o to, po co wprowadzać do booksy usługę, która została zarezerwowana bezpośrednio telefonicznie, więc spokojnie mogła być usługą zrealizowaną bez pomocy i wiedzy booksy. M_incubo rozjaśniła sprawę smile
          • pyza-wedrowniczka Re: Booksy - nieprzyjscie 10.04.26, 09:48
            Myślę, że chodzi o to, że jedyny grafik prowadzą w booksy i tam im wygodniej mieć wszystko.

Mnie kiedyś gościu na bookingu chciał tak zrobić - że anuluje i zapłącimy mniej o prowizję (płatność była gotówką). No przyznam, że dziwnie się poczułam wtedy.
    • eliszka25 Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 21:38
      Chyba bym więcej nie poszła. Nie lubię takiego cwaniactwa.
    • eva_evka Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 21:45
      Ja też trafiłam na takie miejsce. I będę musiała tam isc jeszcze raz. Czy mogę usunąć aplikację Booksy u siebie w telefonie? To coś da?
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 23:00
        Nic
        • eva_evka Re: Booksy - nieprzyjscie 10.04.26, 00:17
          Nadal mi prześlą rezerwację na Booksy? Nawet jeśli nie mam aplikacji i nie jestem użytkownikiem?
          Muszę iść jeszcze raz do tego przybytku, zapisałam się na zrabatowany zabieg na włosy. Inaczej bym nie poszła. Wkurza mnie takie krętactwo.
          • m_incubo Re: Booksy - nieprzyjscie 10.04.26, 06:17
            Nadal mi prześlą rezerwację na Booksy? Nawet jeśli nie mam aplikacji i nie jestem użytkownikiem?

A co to ma do rzeczy?
            Rezerwację się anuluje, a nie usuwa aplikację (?), bo od tego rezerwacja nie znika.
            Nie znikają też rezerwacje np. na bookingu, gdy odinstalujesz aplikację.
            Na wszelki wypadek podpowiem, że kredyt też nie znika, nawet jeśli zamkniesz konto w banku.
            • eva_evka Re: Booksy - nieprzyjscie 10.04.26, 08:15
              Nie rozumiesz. Na ten moment nie mam rezerwacji na Booksy. Na logikę - jeśli na dzień rezerwacji wizyty nie posiadam aplikacji Booksy to nie powinnam mieć tam żadnych zarejestrowanych wizyt. Salon nie będzie mógł mnie tam wpisać. Tak czy nie?
              Ps. Nie mam kredytów.
              • 35wcieniu Re: Booksy - nieprzyjscie 10.04.26, 08:26
                Chryste panie...
                Co ma fakt istnienia lub nieistnienia aplikacji w twoim telefonie, do tego gdzie cię zapisuje salon?
                Takie samo pytanie jak "czy jak wyłączę telefon to ktoś może mnie dodać w swoim do swoich kontaktów"
              • m_incubo Re: Booksy - nieprzyjscie 10.04.26, 11:33
                Nie, to ty nie rozumiesz.
                Ale to pocieszające, że nie masz kredytów, bo obawiam się, że spłacić je musiałoby społeczeństwo.
          • lignum-vitae Re: Booksy - nieprzyjscie 10.04.26, 12:56
            eva_evka napisała:

> Nadal mi prześlą rezerwację na Booksy? Nawet jeśli nie mam aplikacji i nie jest
            > em użytkownikiem?
            > Muszę iść jeszcze raz do tego przybytku, zapisałam się na zrabatowany zabieg na
            > włosy. Inaczej bym nie poszła. Wkurza mnie takie krętactwo.

System nie wie czy odinstalowałaś aplikację, czy nie, bo Twoje konto nadal istnieje, możesz na nie wejść np. przez przeglądarkę internetową. Żeby zlikwidować rezerwację musiałabyś zapewne usunąć konto booksy, info ze strony: Skontaktuj się z nami pod adresem info.pl@booksy.com przy użyciu adresu mailowego, na jaki jest zarejestrowane Twoje konto w Booksy. Podejrzewam, że to zadziała tak jak normalne odwołanie wizyty przez aplikację.
            • 152kk Re: Booksy - nieprzyjscie 10.04.26, 13:11
              Przepraszam bo może zadaję niemądre pytanie, ale nie korzystam z booksy i nie znam jego działania.
              Ale czy nie powinno być tak, że dostęp do konta (nieważne czy przez apkę czy inaczej) ma tylko osoba, która je założyła oraz administrator? Jeśli tak - to w jaki sposób salon może dokonać rezerwacji dla klientki, a później zgłosić, że odwołała? Czy to nie jest naruszenie ochrony danych osobowych (nie wiem jakie dane klient podaje przy rejestracji, ale jakieś musi podac, żeby dało się go zidentyfikować, skoro przychodzą powiadomienia nie do salonu tylko do klientki)
            • eva_evka Re: Booksy - nieprzyjscie 10.04.26, 17:58
              lignum-vitae napisała:

> eva_evka napisała:
              >
              > > Nadal mi prześlą rezerwację na Booksy? Nawet jeśli nie mam aplikacji i ni
              > e jest
              > > em użytkownikiem?
              > > Muszę iść jeszcze raz do tego przybytku, zapisałam się na zrabatowany zab
              > ieg na
              > > włosy. Inaczej bym nie poszła. Wkurza mnie takie krętactwo.
              >
              > System nie wie czy odinstalowałaś aplikację, czy nie, bo Twoje konto nadal istn
              > ieje, możesz na nie wejść np. przez przeglądarkę internetową. Żeby zlikwidować
              > rezerwację musiałabyś zapewne usunąć konto booksy, info ze strony: Skontaktuj s
              > ię z nami pod adresem info.pl@booksy.com przy użyciu adresu mailowego, na jaki
              > jest zarejestrowane Twoje konto w Booksy. Podejrzewam, że to zadziała tak jak n
              > ormalne odwołanie wizyty przez aplikację.

Dziękuję za pierwszą cenną odpowiedz na moje wątpliwości. Nie korzystam z Booksy i nie jest mi to potrzebne
              • eva_evka Re: Booksy - nieprzyjscie 10.04.26, 18:00
                Dla mnie logivznym jest, że jeżeli nie mam konta na Tinderze to nie mogą mi tam przychodzić propozycje randek. Analogicznie powinno tak być z Booksy: nie mam konta, nie mam umawianych przez Booksy wizyt. Nie dostaję powiadomien o wizytach.
                • agentka_skalia Re: Booksy - nieprzyjscie 10.04.26, 19:30
                  Dla mnie logiczne jest, że jeśli zakladalaś wcześniej konto na booksy, w banku czy na tinderze to odinstalowanie aplikacji go nie likwiduje.
                  • kachaa17 Re: Booksy - nieprzyjscie 11.04.26, 22:36
                    Ale jak się zlikwiduje konto to już nie powinno chyba nic przychodzić.
    • nick_z_desperacji2 Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 21:59
      Skoro "nie przyszłaś" to możesz nie zapłacić za usługę, przecież cię nie było. To dokładnie to samo, co robi salon z booksy: korzysta z oferty, a potem nie płaci.
      • eliszka25 Re: Booksy - nieprzyjscie 09.04.26, 22:48
        Podejrzewam, że informacja o tym, że nie przyszła pojawia się dopiero po opłaceniu usługi.
    • mandre_polo Re: Booksy - nieprzyjscie 12.04.26, 00:02
      Aplikacja raportuje do fiskusa. Salon ukrywa dochody

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka