Dodaj do ulubionych

Bezrobocie w Polsce rośnie

13.04.26, 08:12
Znowu zwalniają kolejna sekretarkę u mnie w szpitalu.Ta pierwsza szuka pracy od około dwóch miesięcy i nie może znaleźć.Mowila mi,że w kadrach w innym szpitalu powiedziano jej,że na jedno stanowisko sekretarskie przyszło 2,5 tyś.cv.Jest sama,bez rodziców,jedynaczka.Martwi się jak będzie żyła.Cóz to się dzieje?Jak długo potrwa ten kryzys?
Obserwuj wątek
    • heca007 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 08:19
      Wyciągnęłam swoją kryształową (a co!) kulę i kryzys potrwa do 20 grudnia 2027 roku. Pomogłam?

Jak pani będzie tylko czekała na posadę sekretarki w szpitalu to skończą się jej oszczędności. Zamiast się martwić jak będzie żyła niech poszuka pracy gdzie indziej.
      • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 08:32
        Ja czytałam,że do 2029.
        • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 16:56
          Ale to było wróżone z kryształowej kuli ze skazami, prawdziwa kryształowa kula pierwszej przejrzystości daje inne wskazania.

"Bezrobocie w Polsce rośnie, ale wciąż jest niższe niż w większości krajów UE"
          www.parp.gov.pl/component/content/article/90154:bezrobocie-w-polsce-rosnie-ale-wciaz-jest-nizsze-niz-w-wiekszosci-krajow-ue-raport-parp-przedstawia-aktualne-trendy-na-rynku-pracy
          Kryzys, jak się patrzy.
    • yenna_m Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 08:20
      Liberalizm 🤷‍♀️
      Głosuj na lewicę.
      • mayoliijka Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 08:34
        Yenno, załóżmy, że rządzi lewica. Skąd się wezmą brakujące miejsca pracy? I to jeszcze generujące takie wpływy podatkowe, które umożliwią finansowanie hojnych lewicowych programów socjalnych?

yenna_m napisała:

> Liberalizm 🤷‍♀️
        > Głosuj na lewicę.
        >
        • memphis90 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 09:37
          Jej nie o to chodziło przecież. 🤦‍♀️
          Przetłumaczę : #winatuska #zapisbylolepiej
        • yenna_m Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 09:47
          Z lepszej redystrybucji kasy z podatkow?
          • runny.babbit Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:38
            yenna_m napisała:

> Z lepszej redystrybucji kasy z podatkow?
            >
            >
            A jakby to miało stworzyć miejsca pracy?
          • mayoliijka Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 11:38
            No ok. Państwo lepiej redystrybuuje podatki. I co, państwo tworzy miejsca pracy? Wszyscy pracują w państwowych zakładach? A może wracamy do polityki pełnego zatrudnienia? Do nakazów pracy? Jak to sobie dokładnie wyobrażasz?

yenna_m napisała:

>
            >
            • yenna_m Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:00
              mayoliijka napisała:

> No ok. Państwo lepiej redystrybuuje podatki. I co, państwo tworzy miejsca pracy
              > ? Wszyscy pracują w państwowych zakładach? A może wracamy do polityki pełnego z
              > atrudnienia? Do nakazów pracy? Jak to sobie dokładnie wyobrażasz?
              >
              > yenna_m napisała:
              >
              > > Z lepszej redystrybucji kasy z podatkow?
              > >
              > >

Jesli zrobisz mnie premierem, to Ci opowiem.
              • mayoliijka Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:14
                Ok. Czyli socjalizm tak, wypaczenia nie. To już było smile

yenna_m napisała:

>
                > Jesli zrobisz mnie premierem, to Ci opowiem.
                >
                • yenna_m Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 16:55
                  mayoliijka napisała:

> Ok. Czyli socjalizm tak, wypaczenia nie. To już było smile
                  >
                  > yenna_m napisała:
                  >
                  > >
                  > > Jesli zrobisz mnie premierem, to Ci opowiem.
                  > >

Rozumiem, ze twoja wizja panstwa to bezrobocie na poziomie 50 proc i wysokie podatki, ale dla najbiedniejszych?

W socjalizmie dostępność pracy to była bardzo dobra rzecz. Brak pracy to ryzyko wzrostu przestępczości.
                  Patrz, ze mafie w PL pojawiły się w momencie, gdy socjalizm upadł a bezrobocie poszybowalo w kosmos

Balcerowicz wcale nie był pięknem i dobrem.

Ludzie potrzebują pracy, panstwa, ktore nie odziera go z godnosci i zapewnia mu jego podstawowe potrzeby..
                  • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:00
                    yenna_m napisała:

> W socjalizmie dostępność pracy to była bardzo dobra rzecz.

Niewiele już pamiętasz z patologii komuny.
                  • mayoliijka Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:09
                    Ale przecież wiele z tych miejsc pracy było zupełnie sztucznych, bo ludzie nic w pracy nie robili, a zwolnić się ich nie dało. Kto miałby teraz tworzyć takie "charytatywne" miejsca pracy? W administracji publicznej jest i tak przerost zatrudnienia, a żaden przedsiębiorca nie zatrudni pracownika, którego nie potrzebuje, chyba, że jtoś go zmusi do tego siłą. Postulujesz nacjonalizację?

50% podatki to pomysły lewicowe, tak że możesz sobie ewentualnie zadawać pytanie, czy godzisz się z takim pomysłem. Ja natomiast jak najbardziej jestem za przypilnowaniem, by to duże zagraniczne koncerny, które na polskim rynku zarabiają mnóstwo kasy, płaciły odpowiednio wysokie podatki.

yenna_m napisała:

> W socjalizmie dostępność pracy to była bardzo dobra rzecz.
                    • yenna_m Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:38
                      mayoliijka napisała:

> Ale przecież wiele z tych miejsc pracy było zupełnie sztucznych, bo ludzie nic
                      > w pracy nie robili, a zwolnić się ich nie dało. Kto miałby teraz tworzyć takie
                      > "charytatywne" miejsca pracy? W administracji publicznej jest i tak przerost za
                      > trudnienia, a żaden przedsiębiorca nie zatrudni pracownika, którego nie potrzeb
                      > uje, chyba, że jtoś go zmusi do tego siłą. Postulujesz nacjonalizację?
                      >
                      > 50% podatki to pomysły lewicowe, tak że możesz sobie ewentualnie zadawać pytani
                      > e, czy godzisz się z takim pomysłem. Ja natomiast jak najbardziej jestem za prz
                      > ypilnowaniem, by to duże zagraniczne koncerny, które na polskim rynku zarabiają
                      > mnóstwo kasy, płaciły odpowiednio wysokie podatki.
                      >
                      > yenna_m napisała:
                      >
                      > > W socjalizmie dostępność pracy to była bardzo dobra rzecz.

Praca interwencyjne i staże to tez sztuczne etaty.
                      A niezwykle wazna jest aktywacja zawodowa ludzi.
                      Gdy nie masz za co żyć- to jest sytuacja patologizująca.
                      Wiec jak najbardziej dostępność pracy jest dobra dla ludzi i dla kraju.
                      • 35wcieniu Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:43
                        A niezwykle wazna jest aktywacja zawodowa ludzi.

Chyba aktywizacja.
                      • yenna_m Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:45
                        Aha

Dane z lipca 2025

"Realne obciążenie podatkowe przeciętnego Polaka wynosi aż 43% dochodu brutto – wynika z najnowszego raportu Warsaw Enterprise Institute (WEI) pt. „Ile kosztuje cię państwo”. Choć oficjalna stawka podatku PIT dla osoby o średnich zarobkach to 12%, rzeczywistość wygląda zgoła inaczej. Uwzględniając obowiązkowe składki oraz podatki pośrednie, obywatele zostawiają w państwowej kasie niemal połowę tego, co zarobią."

ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/7013233,43-podatkow-tyle-naprawde-oddajesz-panstwu-nowy-raport-wei-ujawnia.html
                        Dodaj też, proszę, do tego koszty opieki zdrowotnej bo Polacy płacąc składki de facto i tak w dużej mierze korzystają z płatnej opieki zdrowotnej.

Imho nie wiem, czy nie byłoby dla statystycznego Polaka taniej, gdyby nieco podnieść podatki i uczynić takie uslugi dostępnymi dla wszystkich w rozsądnym terminie.
                        • mocca26 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:49
                          Co to znaczy "trochę" podnieść podatki (skoro sama narzekasz na wysokość obciążęń) i co to jest rozsądny termin?
                          • mocca26 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:02
                            aha, i na ile podniesienie podatków wpłynie na podaż lekarzy (w tym specjalistow)? Zwłaszcza, że checsz, żeby lekarze przyjumjący też prywtanie rezygnowali z pracy w szpitalu. Rozrysuj
                        • 35wcieniu Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:51
                          Imho nie wiem, czy nie byłoby dla statystycznego Polaka taniej, gdyby nieco podnieść podatki i uczynić takie uslugi dostępnymi dla wszystkich w rozsądnym terminie.

To dobrze że "imho nie wiesz", bo temat jest grzany non stop od lat i chyba już nawet każdy przedszkolak wie że nie działa to w ten sposób, a na opiekę zdrowotną można przewalić każdy możliwy hajs- bezskutecznie. Żadne "nieco podniesione podatki" nie spowodują dostępu do tych usług bo system jest tak zorganizowany że od dekad żaden pomysł go nie uzdrowił.
                          • mocca26 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:06
                            Przede wszystkim lekarzy jest za mało w stosunku do oczekiwań. I nie jest to tylko polski problem.
                        • mayoliijka Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:58
                          Zgadzam się - potwornie dużo. Czy Ty jesteś może za taką lewicą, która obniży podatki?

yenna_m napisała:

> "Realne obciążenie podatkowe przeciętnego Polaka wynosi aż 43% dochodu brutto –

• ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:04
                          yenna_m napisała:

> Imho nie wiem, czy nie byłoby dla statystycznego Polaka taniej, gdyby nieco pod
                          > nieść podatki i uczynić takie uslugi dostępnymi dla wszystkich w rozsądnym term
                          > inie.

Metodą trzykrotnego wypowiedzenia: "czynię tę usługę dostępną".
                      • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:01
                        yenna_m napisała:

> Praca interwencyjne i staże to tez sztuczne etaty.

Roboty publiczne, o ile pamiętam z dawnych lektur na ten temat, wykazują małą skuteczność w aktywizacji zawodowej. A staż to nie etat.
                      • natalia.nat Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:48
                        yenna_m napisała:

> Praca interwencyjne i staże to tez sztuczne etaty.
                        > A niezwykle wazna jest aktywacja zawodowa ludzi.
                        > Gdy nie masz za co żyć- to jest sytuacja patologizująca.
                        > Wiec jak najbardziej dostępność pracy jest dobra dla ludzi i dla kraju.

Ale w Polsce mamy dostępność pracy i stosunkowo niskie bezrobocie. Więc po co o tym trąbisz.
                  • natalia.nat Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:33
                    yenna_m napisała:

> Rozumiem, ze twoja wizja panstwa to bezrobocie na poziomie 50 proc i wysokie po
                    > datki, ale dla najbiedniejszych?

A kto ma taką wizję państwa?
                    Bezrobocie rejestrowane na poziomie 6% wciąż uznaje się za relatywnie niskie. Ekonomiści przyjmują, że tzw. bezrobocie naturalne (wynikające np. ze zmiany pracy) wynosi zazwyczaj 2–4%. Wynik 6% jest więc blisko tego poziomu, co oznacza zdrowy rynek pracy. Na tle UE Polska nadal wypada bardzo dobrze.

> W socjalizmie dostępność pracy to była bardzo dobra rzecz. Brak pracy to ryzykowzrostu przestępczości.
                    > Balcerowicz wcale nie był pięknem i dobrem.
                    > Ludzie potrzebują pracy, panstwa, ktore nie odziera go z godnosci i zapewnia mu
                    > jego podstawowe potrzeby..

Twierdzisz że w Polsce nie ma pracy? Na jakiej podstawie?

• ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:06
                      natalia.nat napisała:

> Bezrobocie rejestrowane na poziomie 6% wciąż uznaje się za relatywnie niskie. E
                      > konomiści przyjmują, że tzw. bezrobocie naturalne (wynikające np. ze zmiany pra
                      > cy) wynosi zazwyczaj 2–4%. Wynik 6% jest więc blisko tego poziomu, co oznacza z
                      > drowy rynek pracy. Na tle UE Polska nadal wypada bardzo dobrze.

Warto zauważyć, że bezrobocie rejestrowane to jedna miara, ale faktycznie lepiej bada bezrobocie BAEL. Bezrobocie rejestrowane obejmuje osoby, które realnie nie szukają pracy, a zamierzają wyłącznie uzyskać ubezpieczenie zdrowotne.
            • bujakajamajka Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 16:27
              mayoliijka napisała:

> No ok. Państwo lepiej redystrybuuje podatki. I co, państwo tworzy miejsca pracy
              > ? Wszyscy pracują w państwowych zakładach? A może wracamy do polityki pełnego z
              > atrudnienia? Do nakazów pracy? Jak to sobie dokładnie wyobrażasz?
              >

Ja nie jestem jakąś komunistką czy innym resortowym dzieckiem, ale polityka pełnego zatrudnienia akurat była najlepszym, co istniało za komuny. Ludzie nie musieli martwić się o jutro, czy będą mieli następnego dnia na chleb, czy pójdą pod most. Nie było dwudziestokilkuletnich dziubdziusiów wiszących na rodzicach aż po sam grób. A jak ktoś chciał przejść na rentę, to ją otrzymywał. Słyszalam, że za Gierka bardzo mało było odmów przyznania tego świadczenia.

Reasumując, choć na ulicach było szaro, to każdy miał tych parę groszy. Nie było ciągłej troski o jutro i gonitwy za chlebem. I to jest ogromna zaleta tamtych czasów. Dzisiaj matki ciężko chorych, agresywnych, nie współpracujących dzieci masowo muszą latami sądzić się w sądach pracy, by przywrócono im punkty 7 i 8 w orzeczeniach. A do pracy przeciez nie pójdą, bo często dziecko nie może się nawet załatwić bez ich obecności (pamiętacie serial "Matki pingwinów?")

A to dopiero początek, będzie jeszcze gorzej. Czy takiego świata chcemy dla naszych dzieci i wnuków sad ? Nie wiem jak Wy, ale ja nie! Przecież to moze być dziecko czy wnuk każdej z nas.
              • alpepe Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 16:31
                Ty będziesz mieć dzieci?
              • iwles Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 16:39
                bujakajamajka napisała:

> A to dopiero początek, będzie jeszcze gorzej. Czy takiego świata chcemy dla nas
                > zych dzieci i wnuków sad ? Nie wiem jak Wy, ale ja nie! Przecież to moze być dzi
                > ecko czy wnuk każdej z nas.

Czyli- co TY robisz konkretnie?

• alpepe Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:01
                  Rozmawia z ludźmi na dziennym oddziale psychiatrii.
              • mayoliijka Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 16:58
                Chyba Ci się zapomniało, że ten system najzwyczajniej w świecie zbankrutował. Rozumiem nawet, że niektórym może się łezka z nostalgii w oku zakręcić na myśl o minionych czasach, ale naprawdę ktoś wierzy, że za kolejnym razem to się uda?

A z tą troską o jutro i brakiem gonitwy za "chlebem" też się zagalopowałaś. Moja mama za paszą to się musiała jednak nieźle nagonić - dosłownie, a i powodów do troski o jutro było w rodzinie dosyć.

bujakajamajka napisała:

> Ja nie jestem jakąś komunistką czy innym resortowym dzieckiem, ale polityka peł
                > nego zatrudnienia akurat była najlepszym, co istniało za komuny.

(...)

>Nie był
                > o ciągłej troski o jutro i gonitwy za chlebem.
              • natalia.nat Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:07
                bujakajamajka napisała:

> A to dopiero początek, będzie jeszcze gorzej. Czy takiego świata chcemy dla naszych dzieci i wnuków

Taa. „Czy się stoi, czy się leży, dwa tysiące się należy”. Polityka pełnego zatrudnienia, jedna z najgorszych decyzji dla efektywności gospodarki, fikcja ekonomiczna prowadząca do ukrytego bezrobocia, zatrudniania niepotrzebnych osób, bezproduktywnej pracy, marnotrawstwa kadr i braku motywacji do innowacji.
                I nie bredź, bo nigdy w Polsce nie żyło się lepiej, nie było takiego dobrobytu, socjalu i wsparcia dla ludzi, programów pomocowych, możliwości rozwoju i przekwalifikowania się, rozwiniętej infrastruktury, wszelkich ułatwień typu załatwianie wielu spraw w sieci, standardu mieszkań, taniego wysokiej jakości leczenia, długości życia, wzrostu płac, dostępu i konsumpcji dóbr. To mało? Państwo ma jeszcze myśleć za obywatela, za niego układać życie zawodowe i dawać mu rybę zamiast wędki?

• alpepe Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:22
                  Przecież ona nie żyła za komuny.
              • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:09
                bujakajamajka napisała:

> Ja nie jestem jakąś komunistką czy innym resortowym dzieckiem, ale polityka peł
                > nego zatrudnienia akurat była najlepszym, co istniało za komuny. Ludzie nie mus
                > ieli martwić się o jutro, czy będą mieli następnego dnia na chleb, czy pójdą po
                > d most.

Wiem, że przyjemniej by ci było być fikcyjnie zatrudnioną i nie musieć nic robić, a pieniądze dostawać niż otrzymywać rentę.

> Reasumując, choć na ulicach było szaro, to każdy miał tych parę groszy. Nie był
                > o ciągłej troski o jutro i gonitwy za chlebem.

Chyba cię pamięć opuściła! Pod warunkiem, że w ogóle masz szansę cokolwiek pamiętać z tego czasu. Ja pamiętam puste półki i długaśne kolejki po podstawowe artykuły, polowanie na buty, całotygodniowe wielotygodniowe stanie po pralkę i beznadziejne oczekiwanie na telefon.
                • zandt Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 20:38
                  Ty pamietasz lata 80, ja 60/ 70 a jeszcze inni 90. Kryzysowe lata 30 ubieglego wieku nie byly calym okresem istnienia II RP , choc wtedy bezrobocie bylo problemem spolecznym z glodowa smiercia wlacznie ( dane GUS mowily o 400000 bezrobotnych, teraz jest ich milion) .6% bezrobocia to jednak dwa razy wiecej, niz to naturalne. Sa w Polsce regiony, gdzie jest duzo wyzsze.
                  • natalia.nat Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 21:54
                    zandt napisał(a):

> 6% bezrobocia to jednak dwa razy wiecej, niz to n
                    > aturalne. Sa w Polsce regiony, gdzie jest duzo wyzsze.

W ostatnich latach najniższe bezrobocie rejestrowane (GUS) w Polsce to ok. 5%, więc to dzisiejsze niewiele odbiega. Zawsze regiony będą się różniły pod tym względem, w dużych miastach i terenach uprzemysłowionych łatwiej znaleźć pracę, dlatego ludzie migrują.

W styczniu 2026 r, w Polsce zanotowano najniższą w UE zharmonizowaną stopę bezrobocia według metodologii Eurostatu (BAEL) - 3,1% przy średniej dla całej Unii Europejskiej 5,8%.

ssgk.stat.gov.pl/Sytuacja_spoleczno-gospodarcza_w_Unii_Europejskiej_i_w_wybranych_krajach.html
                    • zandt Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 22:41
                      Czy bezrobotny czuje sie lepiej dlatego, ze gdzies jest wieksze bezrobocie? Przeciez to argument typu " u was murzynow bija" . W duzych miastach latwiej znalezc prace, ale tez ttrzeba zaplacic za mieszkanie, utrzymanie itp. Przy placy bliskiej minimalnej nie jest to latwe.
                      • boggi_dan Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 00:12
                        zandt napisał(a):

> Czy bezrobotny czuje sie lepiej dlatego, ze gdzies jest wieksze bezrobocie? Prz
                        > eciez to argument typu " u was murzynow bija" . W duzych miastach latwiej znale
                        > zc prace, ale tez ttrzeba zaplacic za mieszkanie, utrzymanie itp. Przy placy bl
                        > iskiej minimalnej nie jest to latwe.
                        Ja tam nie wiem. Na pewno wina PIS oczywiście.
                        Mnie tylko ciekawi czy ta obmierzła ekipa zdąży do swoich standardowych 14% bezrobocia czy potrzebują znowu 8 lat?
                        • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 14:08
                          boggi_dan napisał:

> Ja tam nie wiem. Na pewno wina PIS oczywiście.
                          > Mnie tylko ciekawi czy ta obmierzła ekipa zdąży do swoich standardowych 14% bez
                          > robocia czy potrzebują znowu 8 lat?

Przedstawiam bezrobocie w latach 2005-2007 w styczniu. Przypomnij sobie, kto wtedy rządził.
                          2007 15,1
                          2006 17,5
                          2005 19,4
                        • natalia.nat Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 18:37
                          boggi_dan napisał:

> Ja tam nie wiem. Na pewno wina PIS oczywiście.
                          > Mnie tylko ciekawi czy ta obmierzła ekipa zdąży do swoich standardowych 14% bez
                          > robocia czy potrzebują znowu 8 lat?

O czym ty znowu bredzisz? Jaka "obmierzła ekipa"?! Przecież masz podane, że mamy najniższe bezrobocie w Europie? Co ci się nie podoba. Wymień w punktach, co dobrego dla kraju zrobił twój ukochany PiS. Potrafisz?
                      • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 14:05
                        zandt napisał(a):

> Czy bezrobotny czuje sie lepiej dlatego, ze gdzies jest wieksze bezrobocie? Prz
                        > eciez to argument typu " u was murzynow bija" .

"Murzyn" pisze się wielką literą. Nie wiem, skąd ta rasistowska moda na pisanie go małą literą. Pojawiła się w ostatnich latach wraz z rzekomą troską o niedyskryminację.
                      • natalia.nat Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 18:32
                        zandt napisał(a):

> eciez to argument typu " u was murzynow bija" .

Matuchno! Mamy najniższe bezrobocie w Europie! Czego ty oczekujesz? Że nie będzie go wcale? smile
                        I to nie jest zupełnie argument typu " u was murzynów biją".

> W duzych miastach latwiej znale
                        > zc prace, ale tez ttrzeba zaplacic za mieszkanie, utrzymanie itp. Przy placy bl
                        > iskiej minimalnej nie jest to latwe.

Zawsze i wszędzie tak było i będzie. To tak jakby się dziwić, że po nocy przychodzi dzień. I tak samo jedni będą zarabiać więcej a drudzy mniej. Ja rozumiem że ty musisz wszystko w ten swój komuszy sposób krytykować, nawet najniższe bezrobocie, ale chyba istnieją jakieś granice absurdu, którego się nie przekracza. 🙄
                  • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 14:04
                    zandt napisał(a):

> Ty pamietasz lata 80, ja 60/ 70 a jeszcze inni 90. Kryzysowe lata 30 ubieglego
                    > wieku nie byly calym okresem istnienia II RP ,

Lata 80. były łabędzim śpiewem komuny, nie kryzysem wynikającym z ogólnoświatowego kryzysu (jak w latach 30. XX wieku), a dowodem na bankructwo ekonomiczne poprzedniego systemu, który m.in. gwarantował wszystkim pracę oraz centralnie zarządzał gospodarką.

choc wtedy bezrobocie bylo probl
                    > emem spolecznym z glodowa smiercia wlacznie ( dane GUS mowily o 400000 bezrobot
                    > nych, teraz jest ich milion) .6% bezrobocia to jednak dwa razy wiecej, niz to n
                    > aturalne.

"Stopa bezrobocia w styczniu 2026 roku, liczona zgodnie z definicją Eurostatu, wyniosła w Polsce 3,1 proc. i była o 0,1 pkt proc. niższa niż w poprzednim miesiącu. Unijna średnia wyniosła w tym czasie 5,8 proc., a w strefie euro – 6,1 proc."
                    www.gov.pl/web/rodzina/rynek-pracy-w-lutym-2026
                    Jak już pisałam, stopa bezrobocia liczona według BAEL jest bardziej wiarygodna, bo obejmuje osoby rzeczywiście poszukujące pracy, a nie osoby zarejestrowane dla ubezpieczenia zdrowotnego. Stopa na poziomie 3,1% jest na poziomie bezrobocia frykcyjnego.
                • bujakajamajka Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 00:27
                  ardzuna napisała:

> Chyba cię pamięć opuściła! Pod warunkiem, że w ogóle masz szansę cokolwiek pami
                  > ętać z tego czasu. Ja pamiętam puste półki i długaśne kolejki po podstawowe art
                  > ykuły, polowanie na buty, całotygodniowe wielotygodniowe stanie po pralkę i bez
                  > nadziejne oczekiwanie na telefon.

Ale jednak Twoi rodzice mieli zarówno kasę na pralkę, jak i telefon. Kiedyś z pensji można było kupić cały komplet mebli i jeszcze zostało, a dzisiaj z minimalnej krajowej ciężko nabyć jakąkolwiek pralkę, czy telefon nie będący używanym złomem za dwie i pół stówki. Niektórzy kupują na raty, ale to wymaga zdolności kredytowej. A na buty polowałam jeszcze 15 lat temu, kiedy nie było w moim mieście dwóch znanych sieciówek obuwniczych.
                  • heca007 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 07:20
                    Jak zwykle nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Ona napisała- beznadziejne czekanie na telefon. Nie na dzwoniący telefon tylko w ogóle jego podłączenie tongue_out Nie zylas w tamtych czasach i gie o nich wiesz.
                  • mocca26 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 07:27
                    Tak, pamiętam. Kiedyś z jednej pensji to i całe umeblowanie i AGD do tego darmowego mieszkania.
                  • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 14:11
                    bujakajamajka napisała:

> Ale jednak Twoi rodzice mieli zarówno kasę na pralkę, jak i telefon.

Kasę na telefon mieli, ale nie mieli telefonu, przewidywany czas oczekiwania na telefon wynosił ok. 16 lat.

> złomem za dwie i pół stówki. Niektórzy kupują na raty, ale to wymaga zdolności
                    > kredytowej. A na buty polowałam jeszcze 15 lat temu, kiedy nie było w moim mieś
                    > cie dwóch znanych sieciówek obuwniczych.

Nie polowałaś tak, jak się polowało za komuny. Nie wiesz też, o czym piszę w kontekście zakupów mebli, pralki czy lodówki. Nie wiesz, jak było, nie chce ci się doczytać, ale czujesz się upoważniona do pouczania, porównywania i wyciągania ze swojej niewiedzy wniosków.
                    • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 14:12
                      Problemem w komunie był nie brak nadrukowanych pieniędzy (choc niektórzy nie mieli i tego), ale brak towarów, które można by za nie kupić, a jak już były, to brzydkie i tragicznej jakości oraz reglamentowane.
                      • zandt Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 15:37
                        Moze byly brzydkie, rzecz gustu. Co do jakosci - moja pralka Polar, kupiona w 1975 , przywitala nowe stulecie, z zamrazarka produkcji NRD byla w uzyciu 10 lat dluzej. Zadnego sprzetu nie kupilem na bony, talony czy przydzialy.
                        • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 17:20
                          zandt napisał(a):

> Moze byly brzydkie, rzecz gustu. Co do jakosci - moja pralka Polar, kupiona w 1
                          > 975 , przywitala nowe stulecie, z zamrazarka produkcji NRD byla w uzyciu 10 lat
                          > dluzej. Zadnego sprzetu nie kupilem na bony, talony czy przydzialy.

Pralki wyglądały jak pralki, gorzej z zakupem ubrań czy butów, mebli itd. Stare sprzęty zachodnie też były trwalsze niż teraz są.
                  • mdro Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 14:15
                    bujakajamajka napisała:

> ardzuna napisała:
                    >
                    > > Chyba cię pamięć opuściła! Pod warunkiem, że w ogóle masz szansę cokolwie
                    > k pami
                    > > ętać z tego czasu. Ja pamiętam puste półki i długaśne kolejki po podstawo
                    > we art
                    > > ykuły, polowanie na buty, całotygodniowe wielotygodniowe stanie po pralkę
                    > i bez
                    > > nadziejne oczekiwanie na telefon.
                    >
                    > Ale jednak Twoi rodzice mieli zarówno kasę na pralkę, jak i telefon. Kiedyś z p
                    > ensji można było kupić cały komplet mebli i jeszcze zostało, a dzisiaj z minima
                    > lnej krajowej ciężko nabyć jakąkolwiek pralkę, czy telefon nie będący używanym
                    > złomem za dwie i pół stówki.

Co ty, śmieszny trolliku, bredzisz. Pensja minimalna netto to obecnie około 3600 zł. Można za to bez problemu kupić trzy pralki (w RTV Euro AGD jest ze 40 modeli do 1200 zł). W tym zachwalanym przez ciebie PRL, o realiach którego nie masz zielonego pojęcia, pralka automatyczna - pomijając już to, że "załatwiana" albo wystana - kosztowała około 6 takich pensji. Telefon? Za 250 zł kupisz całkowicie funkcjonalny nowy - dzwoni, aplikacje działają, zdjęcia robi.
                    Zaczynałam pracować jeszcze w PRL. Wiesz, co kupiłam za pierwszą - całą! - pensję? Buty. Wcale nie jakieś wypasione, zwykłe skórzane kozaki. Takie, jakie teraz kupisz za 400-600 zł (a w przecenie i mniej).

> A na buty polowałam jeszcze 15 lat temu, kiedy nie było w moim mieś
                    > cie dwóch znanych sieciówek obuwniczych.

No opowiedz, jak to w 2010 "polowałaś" na buty. Jak stałaś w wielogodzinnych kolejkach, bo akurat rzucili. Bez gwarancji, że po 3 godzinach stania nie okaże się, że twojego numeru już nie ma albo już w ogóle nic nie ma.
              • heca007 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:35
                Ojejej wink Wzruszyłam się- jak ktoś chciał rentę to dostawał big_grin Niemożliwe żebyś była prawdziwa. Nie ma tak głupich ludzi.
                • 35wcieniu Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:44
                  Ale serio nie widzisz z kim gadasz że się tak dziwisz tej głupocie?
                  • heca007 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:54
                    35wcieniu napisał(a):

> Ale serio nie widzisz z kim gadasz że się tak dziwisz tej głupocie?
                    >

Widzę ale nic nie poradzę na to i się dziwię wink
              • qrka Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:59
                bujakajamajka napisała:

> Reasumując, choć na ulicach było szaro, to każdy miał tych parę groszy. Nie było
                > ciągłej troski o jutro i gonitwy za chlebem.

Nie było gonitwy, bo w kolejkach trudno się było ganiać.
                A te parę groszy można sobie było wsadzić, bo albo nie było na co wydać, albo na towary czarnorynkowe i tak nie starczało.
                Komuno wróć... taaa...
          • natalia.nat Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 15:18
            yenna_m napisała:

big_grin
            A odpowiedź jest banalna i najprostsza:
            Prawo Wylera: "Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam."
            Prawo Greena: "Wszystko jest możliwe pod warunkiem, że nie wiesz o czym mówisz."
            • runny.babbit Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 16:50
              natalia.nat napisała:

>
              > Prawo Wylera: "Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sa
              > m."
              > Prawo Greena: "Wszystko jest możliwe pod warunkiem, że nie wiesz o czym mówisz.
              > "

W przypadku yennusi odpowiedź jest jeszcze prostsza: "pomidor"/ "wina Tuska"
        • furiatka_wariatka Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:40
          W Polsce najhojniejsze programy socjalne to jednak za pisu, nie za lewicy.
        • hanusinamama Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 11:11
          Przeciez ona jest za PISem!!!
      • hanusinamama Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 11:11
        Oczywiście, że będę głosować na lewicę smile
        • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 11:37
          Oczywiście,że za PISem
          • hanusinamama Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:14
            Na zdrowie
            • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:15
              Niech Bóg da jeszcze więcej!
              • mizantropka65 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:22
                Fakt, musi zrównoważyć skromne obdarowanie rozumem
    • usmiechniety-polak Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 08:28
      Za pierwszego panowania Tuska kolejki w UP były tak długie, że ludzie stali na chodnikach w tych kolejkach.
      Tym razem prawdopodobnie będzie tak samo, bo cóż ten nieudacznik potrafi dobrze zrobić?
      • afro.ninja Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 08:30
        Za Czarnka bezrobocie spadnie do zera?
      • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 08:31
        Pamiętam to.Bylam świeżo po studiach i stałam w tej kolejce.Boje się,że znowu teraz będzie to samo.Po co znowu wybrali tego Tuska?!
        • bezmiesny_jez Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:19
          Ty po studiach big_grin ?
          • kachaa17 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 13:11
            Podobno po inżynierskich
        • fogito Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:57
          Żeby tacy jak ty ruszyli tyłek i zaczęli myśleć.
      • iwles Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 08:40

Za Pisu bezrobocie było mniejsze kosztem większej śmiertelności 🤷‍♀️
        • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 09:08
          Znalezienie pracy to łatwe,to było wykonanie 1 telefonu-tak znalazłam pracę w szpitalu albo wysłanie 1 CV.
          • marileskrzys Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 09:50
            taaa. Agituj dalej.
          • raczek47 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 09:55
            Powiększ/ rozszerz swoje kompetencje to nie będziesz się bać bezrobocia.
            • gryzelda71 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:12
              Ajc. Na ematce wszystko takie proste.
              • bezmiesny_jez Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:41
                A kto mówi, że proste? Nie ma pracy dla sekretarki w szpitalu, to ojej, szuka się takiej posady w innej firmie. Trollica pisze, że ma studia, to chyba coś potrafi oprócz odbierania telefonów?
                • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:49
                  Sekretarki nie są od telefonów.
                  • bezmiesny_jez Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 11:55
                    No fakt, do szpitala trudno się dodzwonić.
                • gryzelda71 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 11:59
                  Wiem, nie ma.pracy sekretarki jest praca w Lidlu.
                • mizantropka65 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:01
                  Sekretarka medyczna ma trochę inny zakres obowiązków.
                  • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:12
                    Nie musisz mi.mowic jaki bo wykonuje ją od kilku lat.
                    • mizantropka65 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:20
                      Nie tobie mówię
                    • wiesbaden Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 16:18
                      Acha, po studiach inżynierskich wykonujesz pracę sekretarki medycznej.Bez komentarza.
                      • zandt Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 20:43
                        W pobliskiej Biedronce jedna z kasjerek jest magistra politologii, a chleb rozwozi inz mechanik.
                        • yenna_m Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 11:33
                          Córka kolezanki, doktorat z fizyki, pracuje w sklepie.
                          I dość dlugo tej pracy szukała.
                          • gryzelda71 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 19:27
                            Jakim sklepie?
              • mizantropka65 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:02
                Będzie jeszcze prościej, bo AI zastąpi sekretarki medyczne w 3 sekundy.
                • gryzelda71 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:08
                  Tak, a roboty lekarzy.
                  • mizantropka65 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:20
                    Już zastępuje
      • superematka [...] 13.04.26, 10:28
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • marta.graca Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:06
          Na czym to wsparcie polega?
          • superematka Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 23:08
            marta.graca napisała:

> Na czym to wsparcie polega?
            >
            Rafałek sobie foty z nią robił
            • mizantropka65 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 15.04.26, 17:34
              aha, pisia logika
        • mizantropka65 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:14
          W jaki sposób wspiera i promuje chciałabym się dowiedzieć. Nie przeczytałam, ani jednej wypowiedzi pisiego fanclubu potępiającej przestępczą działalność tej pary oraz nikt nie wyraził wsparcia i współczucia dla ofiary. Za to ekscytowanie się faktem, że w tym ohydnym procederze uczestniczyła BYŁA działaczka PO, pisie .... uprawia od rana do wieczora. Osobiście się cieszę, że dotyczy to BYŁEJ działaczki PO, bo gdyby był to ktoś związany z pis....., to naćpan (jak Duda) by go ułaskawił, komunistyczny prokurator Piotrowicz by go bronił, a szmatecki tak by go zaszczuł, że skończyłby jak syn posłanki Filiks. Reasumując, winna została osądzona i skazana, nie przeniesiona na inną parafię.
        • hanusinamama Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:18
          CHyba ci się TUsk z KK pomylił...
      • mizantropka65 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 11:59
        Potrafi sprawić, że pisie .... od rana do wieczora odmieniają jego nazwisko przez wszystkie przypadki. Ponadto potrafi ich wkurzyć jak nikt inny. Jeszcze jedno, wystarczy mu się schylić, tam gdzie pisie .... muszą wspinać się na palcach. Mnie to wystarczy😉
      • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:01
        usmiechniety-polak napisała:

> Za pierwszego panowania Tuska kolejki w UP były tak długie, że ludzie stali na
        > chodnikach w tych kolejkach.

Jak to?! Takie bezrobocie zostawiły mu po sobie rządy PiS?!!
        • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:17
          Co Ty bredzisz? Pracy znów nie ma bo PO rzadzi.
          • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:03
            Skup się i przeczytaj moje pytanie, a potem spróbuj odpowiedzieć. Jeżeli koleżanka ma taki sam poziom czytania ze zrozumieniem jak ty, to nie dziwota, że nie może znaleźć pracy.
          • natalia.nat Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:43
            siedemkropek82 napisała:

> Co Ty bredzisz? Pracy znów nie ma bo PO rzadzi.

Nie kojarzyłam nicka, ale widzę, że jesteś topornym wyznawcą religii pisowskiej i prymitywnym krzykaczem "winatuska".
            Za pierwszej kadencji PiSu bezrobocie było wyższe, a za drugiej ich kadencji porównywalne do tego, jakie jest za rządów Koalicji15X. Więc nie bardzo rozumiem, na czym opierasz swój wniosek.
    • towariszczputin Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 09:32
      Podobno jest najmniej od piętnastu lat ogłoszeń o pracę. A same ogłoszenia są dwukrotnie dłuższe. Z drugiej strony ludzie teraz szukają pracy nawet jeśli taką mają. W przeciwnym razie uznaliby że się nie rozwijają.
      • yenna_m Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 09:51
        Bezrobocie wsrod mlodych wchodzących na rynek pracy dramatycznie rośnie...

Może należałoby przyjrzeć się zasadom ściągania niewolniczej siły roboczej z krajów 3 świata i wprowadzić obowiązek zatrudniania takich pracowników na umowę o pracę, na zasadach takich, jak innych pracowników, by nie psuć rynku pracy i zapobiec handlowi ludźmi? Oraz wprowadzić mocne kontrole warunków pracy i płacy takich pracowników? I ogromne kary za łamanie przepisów w tym zakresie?
        • lauren6 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:05
          > Może należałoby przyjrzeć się zasadom ściągania niewolniczej siły roboczej z krajów 3 świata

Przecież już to zrobiono.
        • netlii Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:24
          yenna_m napisała:

Oraz wprowadzić mocne kontrole warunków pracy i płacy
          > takich pracowników? I ogromne kary za łamanie przepisów w tym zakresie?
          >

Są kary, gorzej z egzekucją jeśli agencja pracy założona jest na obcokrajowca, który rotacyjnie kursuje między krajami albo formalnie nie rusza się dajmy na to z Zaporoża.
    • marileskrzys Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 09:49
      2,5 tys. CV na stanowisko rejestratorki/sekretarki w szpitalu? cały powiat tam aplikuje? No zastanów się o czym piszesz.
      • lauren6 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:07
        Widocznie innych ofert pracy niż ta szpitalna sekretarka w całym powiecie nie mają
      • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:08
        Dzwoniła,w kadrach jej tak powiedzieli.
        • heca007 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:29
          Jedna pani drugiej pani...
        • hanusinamama Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 11:12
          Aha i na tym statystyki opierasz?
          • wiesbaden Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 16:21
            No wiesz, ona jest po studiach, i ktoś napisał inzynierskich, zapewne miała zajęcia ze statystyki, także musimyjej zaufać.
            • hanusinamama Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:16
              To, że badana próba jest za mała smile wystarczy wiedza z liceum smile
        • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:05
          siedemkropek82 napisała:

> Dzwoniła,w kadrach jej tak powiedzieli.

Trudno w to uwierzyć, a jeśli pani źle zrozumiała albo przekręca, to może powinna się zastanowić nad tym, czemu nie może znaleźć pracy i spróbować to jakoś powiązać?
      • angazetka Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 16:21
        Startowałam kiedyś na stanowisko redaktorki czasopisma branżowego, więc mniej "popularne" niż rejestratorka w szpitalu. Sześćset cv.
        • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:03
          Zawody atrakcyjne dla inteligenckiego prekariatu to inna para kaloszy, a każdemu się wydaje, że może być redaktorem.
          • marta.graca Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:47
            Tak samo jest z referendarzami czy asystentami sędziów, mnóstwo zgłoszeń.
        • vivi86 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 15.04.26, 17:30
          Na jednym z portali widziałam 1498 złożonych cv. Jie wyświetleń oferty. Złożonych cv. A pewnie ogłosili się na kilku.
      • vivi86 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 15.04.26, 17:29
        Możliwe.
    • qrka Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 09:50
      No skoro bez rodziców, to niech znajdzie męża, dziecko urodzi. Od razu się jej polepszy.
    • skumbrie Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:00
      Serio wierzysz, że na to stanowisko wpłynęło 2,5 tys. CV?
      Po prostu dla tej jedynaczki bez rodziców nie ma pracy z jej wykształceniem.
      • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:09
        Tak wierzę bo to dobra,rzetelna osoba.
        • aqua48 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 11:14
          siedemkropek82 napisała:

> to dobra,rzetelna osoba.
          > Jest sama,bez rodziców,jedynaczka.Martwi się jak będzie żyła

No ja się dziwię, że się martwi, ale w tej sytuacji powinna jak najszybciej szukać pracy gdziekolwiek, nie tylko w kolejnym szpitalu. Fakt, że to dobra osoba i w trudnej sytuacji rodzinnej, w znalezieniu pracy jej nie pomoże. Ważne są kompetencje i umiejętności.
        • skumbrie Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:49
          Sorry, misiu, rzetelne osoby nie mają porblemu z pracą.
      • yenna_m Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:31
        skumbrie napisała:

> Serio wierzysz, że na to stanowisko wpłynęło 2,5 tys. CV?
        > Po prostu dla tej jedynaczki bez rodziców nie ma pracy z jej wykształceniem.

Serio poczułaś się lepiej, że ją skopałaś?
        • heca007 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:33
          Yenna, co ten nick tutaj nawymyślał to głowa mała. Nie traktuj jej poważnie. Czytałaś jej perypetie z kotem? Przerażające.
          • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:37
            Nie czytaj.Życie będzie łatwiejsze nawet jak stąd znikniesz smile
            • bezmiesny_jez Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:44
              O, trollątko się zdenerwowało. Może ty stąd zniknij i zajmij się szukaniem lepszej pracy?
              • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:48
                Mnie moja praca bardzo odpowiadał.
            • heca007 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:25
              siedemkropek82 napisała:

> Nie czytaj.Życie będzie łatwiejsze nawet jak stąd znikniesz smile

Aż tak ci zalazłam trollu za skórę, że marzysz o moim zniknięciu? big_grin
    • analoga_niet Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:32
      Ale zwalniają z tego samego stanowiska czy mieliście jakąś ogromną liczbę sekretarek?
      • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:33
        W każdym sekretariacie są po dwie sekretarki.
        • analoga_niet Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:52
          I teraz będzie jedna? Czy zwalniają i szukają drugiej? Po co aż dwu? Co robią?
          • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 11:01
            W szpitalu jest pełno roboty w papierach
          • campari.spritz Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:00
            > Po co aż dwu? Co robią?

Podejrzewam, że głównie tłum.
      • alpepe Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:36
        Mnie to bardziej dziwi, że paniszelki mimo wszelkich usiłowań zawistnych żmij z pracy jeszcze nikt nie podziękowań, nie, żebym jej źle życzyła. Ten osobny kibelek i czekoladki od pacjentów to jednak rarytasy, też bym się nie chciała zwalniać.
        • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 10:49
          Wokół mam bardzo miłe koleżanki,żadnych żmij.przestan bredzić.
          • alpepe Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 11:11
            Ja bredzę? Ja zakładałam wątki o koleżance, która cię obmawia do szefowej, choć to nie jej działka? Nie pamiętasz, co pisałaś?
          • hanusinamama Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 11:13
            Ta koleżanka co cie obmawiała juz się zwolniła???
            Forum pamiętliwe jest...
            • szpil1 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:48
              Tam co chwila był jakis problem z koleżanką, jak nie z jedną to z drugą, jak nie z drugą to z trzecią. Przecież jej zawsze wiatr w oczy i cały świat przeciwko niej smile
              • mizantropka65 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:10
                Wina Tuska, co poradzisz
          • alpepe Ja bredzę? Tu KILKA twoich wątków 13.04.26, 11:17
            siedemkropek82 napisała:

> Wokół mam bardzo miłe koleżanki,żadnych żmij.przestan bredzić.
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,178713964,178713964,Kolezanka_w_pracy_donosicielka_.html#p178715480
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,178363891,178363891,Czy_to_podlega_pod_mobbing_.html#p178364782
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,178345977,178345977,Znowu_o_pani_sprzatajacej.html#p178346929
            forum.gazeta.pl/w,567,179124295,179124295,Prosze_o_spojrzenie_z_boku_kierowniczka.html#p179125262
            • siedemkropek82 Re: Ja bredzę? Tu KILKA twoich wątków 13.04.26, 11:36
              To już nie na moim oddziale smile
              • alpepe Re: Ja bredzę? Tu KILKA twoich wątków 13.04.26, 11:39
                Czyli zmieniłaś, oddział? I szefowa jest inna i sprzątaczka i ta koleżanka od mobingu też już nie ma z tobą styczności?
    • campari.spritz Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 12:01
      Zwolnienie sekretarki dowodem na wzrost bezrobocia w Polsce? No i te 2500 CV. 😂
      • simply_z Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 13:21
        Hihi smichy ale bezrobocie w Polsce zaczyna byc problemem, wiele stanowisk sie automatyzuje, w korporacjach sporo zwolnien grupowych...nie wiem czy to taki pwood do smiechu...
        • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:12
          simply_z napisała:

> Hihi smichy ale bezrobocie w Polsce zaczyna byc problemem, wiele stanowisk sie
          > automatyzuje, w korporacjach sporo zwolnien grupowych...

W swoim czasie pracę straciło bardzo dużo dorożkarzy. Praczki też już nie mają pracy.
          • zandt Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 20:50
            Nie zdziw sie wiec, gdy w twoim czasie prace straci wiekszosc urzednikow, bo ich praca jest latwozastepowalna przez nowoczesna technologie. Latwiej bedzie kafelkarzom, hydraulikom, mechanikom, bo autonomiczne maszyny ktore moga wykonac ich prace sa ekonomicznie nieoplacalne, i wymagaja serwisowania.
            • iwles Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 22:07

Z tymi hydraulikami i mechanikami to też ostrożnie.
              Teraz bardziej sie opłaca kupić nowy kran, czy nową pralkę, niż naprawiać.
              • zandt Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 22:46
                Oczywiscie zamiast remontu lazienki mozna kupic nowy dom (ktos musi go wybudowac), zamiast naprawic samochod, wymienic rure, kabel ...
              • 35wcieniu Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 22:46
                Hydraulik nie zarabia na naprawie kranów. big_grin I co ma pralka do tego?
                • 35wcieniu Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 22:49
                  Tzn oczywiście kran tez może naprawić ale to nie jest główny obszar jego działalności. Jak ktoś mówi że hydraulik zostanie bez roboty bo można kupić nowy kran... No cóż. Tylko życzyć dalszej bezawaryjności instalacji. big_grin
                  • iwles Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 22:54

Szczerze mówiąc, od ćwierćwieku, nie mialam potrzeby wzywania prywatnie hydraulika.
                    A w razie awarii, to okazywało się winą spoldzielni i przychodził jakiś ich pracownik i naprawiał. Raczej wątpię, że zarabia kokosy na etacie.
                    • 35wcieniu Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 23:12
                      No dlatego życzę żeby dalej szło tak bezawaryjnie. Nie wiem ile zarabia na etacie, wszyscy których znam mają swoją działalność i są bardzo majętnymi ludźmi.
                  • kachaa17 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 19:34
                    Nowy kran też trzeba zamontować, ostanio wymieniałam, zapłaciłam 150 zł.
                    • iwles Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 23:23

Akurat do tego niekoniecznie trzeba być hydraulikiem.
                      Takie wymiany robimy w domu we własnym zakresie.
                      • yenna_m Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 15.04.26, 08:35
                        iwles napisała:

>
                        > Akurat do tego niekoniecznie trzeba być hydraulikiem.
                        > Takie wymiany robimy w domu we własnym zakresie.
                        >
                        >

Do wielu rzeczy nie trzeba byc kimś. Np ludzie korzystają z pan do sprzątania chociaz mogą sami posprzątać. Np aby oszczędzić czas.

Absolutnie nic nie wnoszacy komentarz.
                      • kachaa17 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 15.04.26, 16:37
                        iwles napisała:

>
                        > Akurat do tego niekoniecznie trzeba być hydraulikiem.
                        > Takie wymiany robimy w domu we własnym zakresie.
                        >

A kto się tym zajmuje? O ja sama kranu nie wymienię.
                        • yenna_m Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 15.04.26, 16:44
                          kachaa17 napisała:

> iwles napisała:
                          >
                          > >
                          > > Akurat do tego niekoniecznie trzeba być hydraulikiem.
                          > > Takie wymiany robimy w domu we własnym zakresie.
                          > >
                          >
                          > A kto się tym zajmuje? O ja sama kranu nie wymienię.

Tez nie potrafię i nie zamierzam sie uczyć.
                • iwles Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 22:49

A naprawiacz pralki i innych urządzeń to nie mechanik?
            • ardzuna Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 14:16
              zandt napisał(a):

> Nie zdziw sie wiec, gdy w twoim czasie prace straci wiekszosc urzednikow, bo ic
              > h praca jest latwozastepowalna przez nowoczesna technologie.

Tak się tylko wydaje. Za dużo halucynacji, które nie mają prawa mieć miejsca, a za mało doświadczenia życiowego, które urzędnik mieć musi. Poza tym urzędników nie musi być dużo, musi być tyle, ile trzeba. Patrząc na znajomych odnoszę wrażenie, że jest ich za mało - pracy jest po kokardę. Gdyby cos się realnie dało zautomatyzować (bez ryzyka halucynacji), byłoby to z dużą korzyścią dla państwa.
              • zandt Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 15:44
                Liczba urzednikow nigdy nie dogoni fantazji ludzi, ktorzy tworza prawo. Nadmiar pracy czesto wynika z nadmiaru nielogicznych, czasem sprzecznych wymogow prawnych. Gdy zaczynalem prace, w firmie bylo 3000 pracownikow, w tymok setku urzednikow, z ksiegowoscia, zaopatrzeniem i socjalnym wlacznie. Gdy konczylem prace, pracownikow produkcyjnych bylo ok 1000, serwisantow 200 a urzednikow 500, a do tego istnialo Centrum Uslug Wspolnych ( w Poznaniu, nie wiem, jaka tam byla zaloga).
        • campari.spritz Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 17:19
          Jeszcze raz - śmieje się z jednostkowego przypadku w ramach uzasadnienia tezy oraz z liczby CV. Chociaż jedno zero mogła uciąć.
          • siedemkropek82 [...] 13.04.26, 17:58
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • wiesbaden Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:07
              Sekretarka medyczna po studiach - pokazała klasę!
              • mizantropka65 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:15
                Przynajmniej wykazała znajomość anatomii.
    • palacinka2020 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 14:26
      Osoby bez rodzicow zazwyczaj maja po tych niezayjacych rodzicach mieszkanie, wiec jakos sobie poradzi.
    • engine8t Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 13.04.26, 18:39
      Technologia i AI?
    • arthwen Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 11:42
      Jeśli ta sekretarka ma takie kompetencje jak ty, czyli wysnuwa wniosek dotyczący populacji na postawie pojedynczych, anegdotycznych przypadków, to w sumie się nie dziwię, że nie może znaleźć pracy.
      • yenna_m Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 12:04
        arthwen napisał(a):

> Jeśli ta sekretarka ma takie kompetencje jak ty, czyli wysnuwa wniosek dotycząc
        > y populacji na postawie pojedynczych, anegdotycznych przypadków, to w sumie się
        > nie dziwię, że nie może znaleźć pracy.
        >

A ja sie dziewie bo praca to nie luksus i kazdy powinien mieć szanse taką prace mieć, nawet czlowiek niezbyt bystry, by móc sie utrzymać.
        • arthwen Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 12:32
          Ale rzeczona pani najwyraźniej celuje w prace, w których jakaś minimalna bystrość jest wymagana.
          • yenna_m Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 12:53
            Do roli sekretarki? Niekoniecznie
            • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 13:40
              Mylisz się jak zawsze.
        • siedemkropek82 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 13:41
          Praca w szpitalu to wygodna praca
          • heca007 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 14.04.26, 13:48
            Aaaaa, o to chodzi! No to sorry ale kolażanka będzie musiała poszukać dłużej tongue_out
    • princesswhitewolf Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 15.04.26, 08:38
      Moja krysztalowa kula mowi ze kryzys jeszcze sie w pelni nie zaczal. Szalenstwa w ciesninie Ormuz nadal trwaja i jak sie rozkreci to potrwa z 7 chudych lat bedzie to kryzys gorszy niz ten 2008/2009
    • vivi86 Re: Bezrobocie w Polsce rośnie 15.04.26, 17:22
      Koszty energii rosną. Fani sami powinni sie zwolnić, promować dewzrost i iść na szczaw i mirabelki. Eko suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka