Dodaj do ulubionych

18 latka u lekarza

17.04.26, 09:31
Córka kończy za pół roku 18 lat - z racji stanu zdrowia jest pod opieką kilku specjalistów, u których wizyty są co kilka miesięcy do roku nawet.
Czy orientujecie się jak to sprawnie przeprowadzić - przeniesienie od specjalisty dziecięcego do dorosłego? Potrzebuję od rodzinnego (jakiego - pediatry, jak dotychczas czy już lekarza "dorosłego") nowych skierowań do specjalistów?
Mogę umawiać nowych specjalistów "dorosłych" już teraz czy dopiero jak córka skończy 18 lat? (wtedy będziemy mieli lukę w opiece).
Dopiero rozpoznaję temat - każda uwaga będzie cenna.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 09:42
      Na pewno ktoś się orientuje lepiej, ale mnie nie chcieli córki zarejestrować do "dorosłego" okulisty, jak była niepełnoletnia (a do dziecięcego też nie chcieli, bo terminy były za dwa lata, jak już byłaby pełnoletnia).

Niektóre przychodnie przyjmują dzieci do momentu skończenia szkoły, na podstawie legitymacji, więc dowiedz się, może tu też tak będzie, wtedy masz margines, żeby się zapisała do specjalisty od dorosłych będąc pod opieką dziecięcego jeszcze.
      • malia Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 10:02
        Tak, ja miałam podobny problem, córka musiała miec wizytę u kardiologa, u dziecięcego termin wypadal po ukończeniu 18 lat i nie chcieli zarejestrować. U dorosłych tez nie chcieli, bo nie miała 18 lat.
      • fortalesa Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 10:52
        to jest jakiś dramatuncertain Jeszcze jak masz jednego specjalistę, ale my mamy 4 stałych i musimy się kontrolować na bieżąco + badania (TK,EEG inne) które są zlecane do zrobienia w przeciągu roku i kto to potem obejrzy? Wyniki idą prosto do lekarza prowadzącego (czyli dziecięcego).
    • kanna Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 10:50
      Zacznij od znalezienia lekarza pierwszego kontaktu, do którego córka pójdzie zaraz po 18. Wystawi skierowania dalej, oraz wypisze leki, jeśli zabraknie.
      • fortalesa Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 10:53
        no tak - ale potem czekanie na wizytę to kolejne kilkanaście miesięcy minimum. Więc mam dziecko bez ochrony 1-2 latauncertain
        • kanna Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 11:03
          uncertain
          Ja to obskoczyłam abonamentem medycznym - w międzyczasie dzieci czekały w kolejce NFZ.
          Tez lekarz ze szpitala dziecięcego przekierował mnie dalej,
          • andaba Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 12:14
            I myślę, że to najrozsądniejsze wyjście, jak wizyty ważne, pilne i dużo. I tak wyjdzie na plus.
        • subskrybcja Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 13:12
          fortalesa napisał(a):

> no tak - ale potem czekanie na wizytę to kolejne kilkanaście miesięcy minimum.
          > Więc mam dziecko bez ochrony 1-2 latauncertain

Rejestrujesz na wizyte za pół roku, czy rok czy dwa lata. W miedzyczasie córka idzie prywatnie. A na kolejna kontrolę - ma już wyznaczony termin. Jak by wyszło coś bardzo ale to bardzo nie tak tragicznie żle, to ma na cito.
          Przeciez nie jedna Twoja córka kończy 18 lat, to sa miliony młodych ludzi każdego roku.
          • andaba Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 13:39
            Nie przesadzaj my z milionami, w 2008 urodziło się 414 tys i było to wyjątkowo dużo.
            I ileż z nich się leczy przewlekle, ja tylko raz stanęłam przed takim problemem.
          • fortalesa Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 13:58
            Ok - czyli jest to dla Ciebie normalne że pacjent wypada z systemu ochrony zdrowia na 1-2 lata i nic nie można z tym zrobić, jak tylko wizyty prywatne. U mnie sytuacja jest o tyle dobra że córka ma 'zaleczone" choroby przewlekłe - natomiast nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, gdy ktoś ma akurat zaostrzenie, kiedy konieczne są badania specjalistyczne w danym ośrodku czy nawet krótkie wizyty na oddziale szpitalnym ad hoc (co poradnia przyszpitalna nam oferowała).
            • andaba Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 14:27
              Nie jest w porządku. Ale ochrona zdrowia w Polsce w ogóle nie jest w porządku.
              Nie wiem co się podziało przez ostatnie 20 lat - dawniej nie było tak tragicznie, naprawdę.
            • 35wcieniu Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 15:50
              Normalne nie jest, ale przecież kwestia oczekiwania na terminy nie jest nowa. Tu dotyczy córki, która kończy 18 lat ale w identycznej sytuacji są wszyscy chorujący dorośli.
              Albo czekasz miesiącami/latami, albo idziesz prywatnie. Czy powinno tak być? Nie, ale system nie działa od lat.
    • turzyca Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 11:33
      Lekarze rodzinni mogą przyjmować dzieci. Zaczęłabym więc od zmiany lekarza prowadzącego z pediatry na rodzinnego. Tutaj przekroczenie 18 roku życia nie wpłynie na ciągłość leczenia, a ułatwi współpracę ze specjalistami.
      Czy Twoja przychodnia ma i rodzinnych i pediatrów? Łatwiej będzie kontynuować leczenie, jeśli poprzednika nowy lekarz będzie spotykać codziennie.

Sprawdź, czy znajdziesz specjalistów przyjmujących i dzieci i dorosłych, wtedy nie powinno być problemu z umówieniem terminu, a w razie czego doniesiesz zaktualizowane skierowanie.
    • ritual2019 Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 12:05
      Dlaczego przychodnie nie przekieruja do lekarza dla doroslych automatycznie?
      Moj syn zostal tak przekierowany gdy mial 16 lat,(nie w pl) ale pediatra jeszcze go widzial gdy mial 17 just in case.
      W Polsce sie nie da?
      • nick_z_desperacji2 Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 12:40
        Zapewne dlatego, że pacjent ma prawo wybrać lekarza i robi się mętlik prawny: przed 18. deklaracja dziecka nie jest wiążąca, bo wymaga zgody rodzica, ale konsekwencje dotyczą człowieka dorosłego, wiec zdanie rodzica nie powinno się liczyć. Przekierowanie automatyczne do przychodni, z którą umowę ma przychodnia dziecięca w ogóle nie wchodzi w grę.
        • ritual2019 Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 13:29
          'Cudownie'
        • majenkirr Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 14:59
          Muszę się zgodzić z Ritual, mojà córkę "wywalili" ze szpitala dziecięcego (chociaż dopiero po ślubie, gdyby nie to, to dalej by mogła tam chodzićsmile) do Joslin Center całkiem płynnie, bez żadnych przestojów. Przechodzenie młodego człowieka do "dorosłych lekarzy" to nie jest jakiś niecodzienny przypadek i system powinien mieć to opracowane.
      • ib_k Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 22:11
        ritual2019 napisała:

> Dlaczego przychodnie nie przekieruja do lekarza dla doroslych automatycznie?
        > Moj syn zostal tak przekierowany gdy mial 16 lat,(nie w pl) ale pediatra jeszc
        > ze go widzial gdy mial 17 just in case.
        > W Polsce sie nie da?

Bo na szczęście w Polsce możemy sobie wybierać lekarzy dowolnie, nie jesteśmy automatycznie "przypisywani".

• ritual2019 Re: 18 latka u lekarza 18.04.26, 08:35
          Widac jak to 'szczescie' w Polsce dziala 🤣 a raczej 😩
    • nick_z_desperacji2 Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 12:45
      Kolejki do specjalistów dorosłych są krótsze niż dziecięce i bardzo się różnią w zależności od miejsca, nawet u tego samego lekarza. Na TK można czekać 2 lata, a można tydzień i wcale nie na drugim końcu Polski.
    • karollo26 Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 13:32
      Spróbuj podpytać w przychodniach. Ja bez problemu zapisałam syna przed skończeniem 18 rż do poradni dla doroslych. Moze zależy od placówki. Myślę że powinni zapisać ewentualnie przyjęcie jak skończy 18 rok życia.
    • szmytka1 Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 13:42
      Tak, trzeba mieć nowe skierowania do doroslego specjalisty. I różnie bywa z kontynuacją, np w Gdańsku w ucmk jest program kontynuacji leczenia i od specjalisty dziecięcego przechodzisz do dorosłego płynnie i sprawnie, czyli że jak wizyta miała być za pół roku, to tak wyznaczą termin u dorosłego. W innych placówkach gdzie leczę dziecko nie ma takiego programu i np teraz wypadliśmy z programu leczenia i trzeba było po osiągnięciu 18 l ustawiać się od nowa w kolejkę, w tym czasie przerwa. W jednych placówkach mają umowę tylko na dorosłych i dzieci nie rejestrują wcześniej, by stać w tej kolejce, w innych rejestrują. 0 porządku w tym temacie, wiem, bo przerabiałam z synem 18letnim
      • fortalesa Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 14:00
        Dziękuję.
    • ga-ti Re: 18 latka u lekarza 17.04.26, 19:26
      Myśmy uprosiliśmy przyspieszenie wizyty u alergologa i okulisty dziecięcych, żeby jeszcze dziecko załapało się na ostatnią kontrolę. Dziecięcy lekarze wypisali "kartę informacyjna" dla dorosłych lekarzy, alergolog wystawił receptę na zaś, gdyby się czas oczekiwania na dorosłą wizytę przedłużył.
      A np szczepienie dziecko miało już po ukończeniu 18 a jeszcze u pediatry, po starej znajomości (faktycznie 18 lat ta sama doktor i pielęgniarka).
      Więc najlepiej osobiście dopytać, pogadać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka