pepsi.only 21.04.26, 18:16 PRACA JEST, wszyscy moi znajomi, i krewni, pracują, aż im furczy, a siedmiokropka i jej koleżanki piszą bzdury. Tusk nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
profes79 Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 21.04.26, 18:38 Bezrobocie w Polsce jest. Nieduże, większe na pewno na prowincji niż w dużych miastach, ale jest. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 21.04.26, 18:41 Pepsi, nie idź tą drogą, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 21.04.26, 18:49 Jest spore bezrobocie ukryte. Większość ludzi szuka pracy choć ją ma. Raz że z obecnej posady są niezadowoleni. Często pracują na niej od kryzysu bo nie ma nic lepszego. Dwa że ostatni pojawił się taki trend że jeśli nie szukasz innej pracy to się nie rozwijasz. Skutej jest taki że ostatnio na jedno stanowisko kandydują setki ludzi. Kolejna kwestią jest to że nie przybywa nowych atrakcyjnych stanowisk. Jeśli się jakieś pojawiają to takie dla misjonarzy z Kolumbii. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 21.04.26, 18:53 Tak jest .Dramat dla młodych, nie dziwię się, że nie zakładają rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 21.04.26, 18:55 tanebo0001 napisał: > Jest spore bezrobocie ukryte. Większość ludzi szuka pracy choć ją ma. Bezrobocie ukryte jest nie wtedy, kiedy ktoś chce zmienić pracę, a wtedy, kiedy w swojej pracy nic nie robi, a socjalistyczny zakład dotowany przez państwo nadal mu wypłaca pensję, najczęściej na poziomie minimum socjalnego. Albo wtedy, kiedy pozornie jest rolnikiem, ale ma głodowe przychody z roli, jednak państwo nie rejestruje go jako bezrobotnego. Nie myl pojęć. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 01:09 Według twojej logiki bezrobocie oznacza, że wszyscy pracują? Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 16:38 Według tej definicji pojęcia bezrobotni ukryci pracują, ale nie wytwarzają. W zamierzchłych latach 90. krążył przykład o szklarzach: stu ludzi zatrudniamy do wybijania szyb i stu do ich wstawiania. W efekcie 200 osób "ma pracę", ale że ta praca nie jest nikomu do niczego potrzebna, to nie ma szans na rozwój firmy. Gdyby brali zasiłek byłoby taniej (odpadają koszty pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 21.04.26, 19:20 Powiem więcej, nie ma też biedy i kryzysu mieszkaniowego. Wszyscy moi znajomi i krewni mają mieszkania i nie żyją w biedzie. Można? Można! Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 21.04.26, 19:29 Ale nie jest to problem stricte polski. To sami czytałem o rynku pracy w USA... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 21.04.26, 19:49 Żeby nie być gołosłownym Jeszcze w roku 2000 płace stanowiły 56,6% PKB. Po kryzysie finansowym i recesji wskaźnik ten w roku 2013 spadł do 52,3%. Kryzys lockdownowy i energetyczny z lat 2020-22 sprawił, że relacja ta w roku 2022 wyniosła 51,7% i była najniższa od przystąpienia Stanów Zjednoczonych do II wojny światowej.Tymczasem przez poprzednie 25 lat relacja korporacyjnych zysków do PKB podniosła się z niespełna 5% do przeszło 12%. Sęk w tym że z zyskami korpo jest trochę tak z tym bacą który chciał sprzedać za 500000 dolarów. Więc wymienił je na dwa koty po 250000... Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 21.04.26, 19:59 Wieszn na rynkuu pracy w Namibii jest jeszcze gorzej, wiec cieszmy sie z tego, co mamy. Mialem pracownika, ktory w latach 90 takze mowil, ze bezrobocia nie ma, bo u nas w firmie wszyscy pracuja. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 21.04.26, 22:40 W styczniu 2026 najniższy poziom bezrobocia w UE zanotowano w Polsce i Bułgarii. Odpowiedz Link Zgłoś
campari-spritz Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 21.04.26, 23:28 A jest bieda? W Polsce, obecnie? Z perspektywy stolicy, z rozmów z ludźmi - kryzys mieszkaniowy polega głównie na tym, że każdy chciałby nowe mieszkanie w super lokalizacji. A realia pozwalają na wielką płytę lub nowe mieszkanie w gorszej/kiepskiej lokalizacji lub na ograniczenie metrażu. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 08:15 A realia pozwalają na wielką płytę lub nowe mieszkanie w gorszej/kiepskiej lokalizacji lub na ograniczenie metrażu. Zobacz siatkę zarobków, ile jest osób zarabiających na poziomie płacy minimalnej, zobacz co się dzieje na rynku wynajmu. Albo, moja ulubiona do śledzenia kategoria: ile osób w Polsce nie ma żadnych oszczędności lub ile ma na poziomie 5 tysięcy. To są setki tysięcy ludzi, których zrujnuje pierwsza lepsza naprawa sprzętu domowego, awaria samochodu, potrzeba kilku prywatnych wizyt u lekarza. Byłoby naprawdę wspaniałe gdyby każdego było stać na mieszkanie, nawet w złej lokalizacji, ale to utopia. Odpowiedz Link Zgłoś
campari-spritz Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 15:12 A kiedy byly te wspaniałe czasy, że osoby zarabiające minimalną nie miały problemu z zakupem mieszkania czy wzięciem kredytu? 20 lat temu, z galopującym bezrobociem i "na twoje miejsce jest 10 kandydatów"? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 15:19 A ktoś twierdzi że takie czasy były? Odpowiedz Link Zgłoś
campari-spritz Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 15:29 No właśnie nie wiem. Bo podobno TERAZ w Polsce jest bieda. A tak naprawdę ekonomicznie to chyba najlepsze czasy, tylko wymagania/roszczenia wzrosły. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 15:50 campari-spritz napisał(a): > No właśnie nie wiem. Bo podobno TERAZ w Polsce jest bieda. A tak naprawdę ekono > micznie to chyba najlepsze czasy, tylko wymagania/roszczenia wzrosły. Nie, wzrosły nierówności. Dlatego jeśli mieszkasz w miejscu gdzie bezrobocia w zasadzie nie ma, a inny w województwie gdzie większość powiatow to bezrobocie dwucyfrowe, to ogląd może być inny. A wszyscy nie zmieszczą się w Warszawie, Gdańsku czy Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
campari-spritz Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 15:59 A dasz jakieś źródło potwierdzające, że wzrosły nierówności? Pytam jako osoba pochodząca z regionu, w którym 20 lat temu było dwucyfrowe bezrobocie i opcje byly dwie - wyjechać do Warszawy lub wyjechać do UK/Niemiec. Aktualnie jest tak, że w Polsce jest trochę miast, w których można nieźle żyć, to już nie jest Warszawa kontra reszta kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 08:17 Z perspektywy stolicy.... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 10:52 Chryste ale stolyca to nie cala Polska, wam sie wydaje, ze pol Polski mieszka w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
campari-spritz Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 15:09 Piszę z perspektywy stolicy, bo: a) tutaj mieszkam, b) tutaj i może jeszcze w 2-3 miastach w PL mieszkania są bardzo drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 15:48 simply_z napisała: > Chryste ale stolyca to nie cala Polska, wam sie wydaje, ze pol Polski mieszka wWarszawie. Tak, bo poza stolicą jest syf, kiła i mogiła. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 16:01 35wcieniu napisał(a): > A ogarniasz drzewko? No to sobie przestaw w głowie w odpowiednie miejsce. Chyba ogarniasz kontekst i treść. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 16:09 No ja ogarniam, a Ty? To jest odnoga na temat tego że przedmówczyni napisała że kryzys mieszkaniowy polega głównie na tym, że każdy chciałby nowe mieszkanie w super lokalizacji. A realia pozwalają na wielką płytę lub nowe mieszkanie w gorszej/kiepskiej lokalizacji lub na ograniczenie metrażu. Z czym zasadniczo nikt mający jakikolwiek kontakt ze światem poza bardzo specyficzną bańką się nie zgodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 15:57 Ja piszę o miejscu innym niż Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 16:04 siedemkropek82 napisała: > Ja piszę o miejscu innym niż Warszawa. Ale gdzie piszesz o miejscu innym niż Warszawa i co o nim piszesz? Ja żadnego twojego wpisu nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 21.04.26, 22:42 Poziom bezrobocia w PL jest najniższy w UE (wspolnie z Bułgarią). Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 08:11 Dużo zależy od regionu. Zrobiłam ostatnio rekonesans, bo możliwe że czeka mnie zmiana pracy i niestety nie wygląda to optymistycznie. Interesujące stanowiska mają nawet tysiące odsłon, jest też wiele ogłoszeń, które są powielane od miesięcy - to nie jest faktyczna rekrutacja. Być może praca w znaczeniu "jakakolwiek" istotnie jest, chociaż i takich ofert nie widzę jakoś wybitnie dużo, ale generalnie coraz więcej powrotów do starych pomysłów i faktycznie patologii lat 90, chociaż oczywiście to co pisze siedemkropek to się kupy nie trzyma, nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 08:41 Ja ostatnio z ciekawości przeleciałam oferty pracy z mojej okolicy (mnóstwo firm w tym kilka międzynarodowych korporacji) i zszokowały mnie proponowane zarobki. Na poziomie tych sprzed 5 lat. A jak wzrosły koszty życia dobrze wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 08:44 Tak, to też. Mianem "atrakcyjne zarobki" jest określane wszystko powyżej płacy minimalnej. No i pomimo zmiany przepisów wiele ofert w ogóle czegoś takiego jak zarobki nie zawiera - co ciekawe również w instytucjach publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 08:52 Sa odnawiane, bo aplikują ludzie od czapy. Co z tego, że przychodzi 50 CV, kiedy nadaje się może 5, a z tego na rozmowie wychodzi, że 4 z tych 5 to mocno wyobraźnia wjechała, gdy to CV pisali. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 09:00 Moje doświadczenia są takie że ludzie zaczynają aplikować od czapy wyłącznie w dwóch przypadkach: 1. liczą na fart i pracę powyżej kwalifikacji, ale robią to bez specjalnej spiny, bo mają pracę, 2. Są zdesperowani i aplikują jak leci bo nie znajdują ofert lub nie ma reakcji na aplikacje na oferty zgodne z kwaliikacjami. Drugich jest więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 08:23 To, że jest niskie nie znaczy, że go nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 08:53 Niskie bezrobocie jest pozytywnym sygnałem. Podstawy ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 08:54 Przecież nikt nie twierdzi inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
marileskrzys Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 10:09 jest też sygnałem kryzysu demograficznego. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 10:46 Taak, jasne. Dwie osoby z rodziny szukają, i za wiecej niż minimalna jest ciężko. Oni co prawda w małym mieście. Ale dwie dziewczyny tudentki szukają czegoś Katowicach. Jedna pracowała dwa miesiące, drugiej sie nie udało nigdzie. Ta druga odpowiedziała na prawie 500!!!! ogłoszeń Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 12:15 No to jeśli chodzi o zatrudnienie studentek w Katowicach to osobiście mam bardzo dobre zdanie! (A może nawet ciut lepsze zdanie, niż o Łodzi, a przecież wcale nie narzekam, a wręcz przeciwnie- chwalę Łódź) I tak się teraz zastanawiam... A może to jest rodzinne?! Taka mieszanka szczęścia i odpowiednich kompetencji, które w danym momencie są poszukiwane, a może kwestia temperamentu, uporu, i "wyszczekania"? NIE WIEM. Uważam jednak, że Śląsk jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 12:56 Jakiego wyszczekania i temperamentu? Przy składaniu CV? Możesz uważać że ten czy inny region jest super, ale to nie jest żaden argument, bo o czym to niby świadczy? Ty uważasz tak, ludzie szukający pracy i niemogący jej znaleźć nie będą podzielali przekonania. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 13:08 Ja uwazam, ze problem to sie dopiero zacznie. Automatyzacja, rosnace koszty pracy, jajuz to obserwuje w przypadku krakowskich korporacji i nie tylko. Ile firm sie zwija? wiec pisanie o wyszczekaniu jest dosc mocno nieadekwatne. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 13:12 A to swoją drogą, no oczywiście że tak. Jednocześnie darcie szat że nie rodzą się dzieci może okazać się przedwczesne, całkiem możliwe że to dobrze, bo i tak nie byłoby dla nich pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 13:22 Ida zmiany niestety...mnie to napawa duzym niepokojem ale nie mamy na to wplywu albo minimalny, swiat sie kreci, cywilizacje rodzily sie i upadaly, nie jestemy wyjatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 13:16 O jakim wyszczekaniu mówisz przy klikaniu w aplikuj w ogłoszeniu. I o jakich to wielkich kompetencjach osoby, ktora niecały rok temu skończyła liceum? Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 15:21 Podziwiam. 500 cv… a może w tym problem? Każde CV, które wysyłałam było zawsze przygotowywane pod konkretny podmiot i stanowisko. Nigdy w życiu nie wysłałam w okresie szukania pracy więcej niż 10 aplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 15:37 Jak to studentka pierwszego roku to trudno oczekiwać CV skrojonego na miarę. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 16:17 Co skrojonego na miarę moze napisać studentka 1 roku oprócz jakichs ogólników Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 16:03 Wyszczekanie przydaje się przy rozmowie o pracę, przy pierwszym kontakcie. Pierwsze wrażenie robi się raz. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 16:07 A wniosek że one odpadają na rozmowach bierzesz skąd? Swoją drogą byłam i rekruterem i ubiegającym się o pracę i nigdy, z żadnej perspektywy nie powiedziałabym że wyszczekanie jest akurat cechą wspaniale ułatwiająca proces rekrutacji. Wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 13:15 Studenta każdy chętnie zatrudni, bo mu się opyla. A teraz porozmawiajmy o rynku pracy dla osób bez statusu studenta... Odpowiedz Link Zgłoś
bujakajamajka Re: NIE MA bezrobocia w Polsce 22.04.26, 15:32 Wszyscy moi znajomi nie chorują na raka. Co wcale nie oznacza, że nowotwory nie istnieją. Takze takie dowody anegdotyczne to o kant dudy można potłuc... Odpowiedz Link Zgłoś