Dodaj do ulubionych

Apetyt nastolatka

21.04.26, 19:49
Doczekałam sięsmile Prawie 14 lat i widzę pierwsze oznaki, 2-3 kotlety mielone jako przestawka, wczoraj zjadł burito, wyszedł na chwilę poruszać się wrócił, nasypał 3/4 miski chrupek, trochę mleka i zjadł, z apetytem jakby od rana nic nie jadł, to wszystko po południu, w szkole je obiad, nie wiem czy była jeszcze kolacja, bo musiałam wyjść. Czego jeszcze się spodziewać? Bardzo szczupły, dość wysoki, stopa 44 i rośnie, dużo się rusza.
Obserwuj wątek
    • arthwen Re: Apetyt nastolatka 21.04.26, 20:33
      Możesz się spodziewać dokładnie wszystkiego.

Że ten apetyt się utrzyma przez 10 lat albo że zniknie za 2 tygodnie. I wszystko pośrednie wink
      • mia_mia Re: Apetyt nastolatka 21.04.26, 21:31
        Od jakiegoś czasu się to dzieje i widzę, że się nasila. Zawsze był bardzo wybiórczy pokarmowo i o dziwo to nawet się stopniowo zmienia, chociaż większość surowych warzyw i owoców nadal jest be, ale zaczął jeść sushi i trochę innych potraw, doszło do tego, że pytał się mnie czy potrafię robić boczniaki w tempurze, bo jadł w jakiejś restauracji i tak mu smakowały.
        • nick_z_desperacji2 Re: Apetyt nastolatka 21.04.26, 22:02
          Tak na marginesie, to świetny moment na: "Zyziu, kupiłam boczniki, zrobisz nam takie, jak ci smakowały?" wink
          • mia_mia Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 05:51
            Niestety nie ma zapędów w tym kierunku, chociaż miewał zrywy do asystowania w kuchni, ale krótkie. W sumie to muszę nad tym popracować, bo teraz tylko jak smażę naleśniki to lubi walczyć z przewracaniem i oczywiście też próbuje je podrzucać. A co do boczniaków to nie wiem jak się je robi, jadłam raz czy dwa, ale poza domem, więc to byłoby wyzwanie dla nas obojgasmile
        • geez_louise Re: Apetyt nastolatka 21.04.26, 22:07
          No, to jest dobre - wybiorczaki kochające sushi, steki, owoce morza… i to teraz w ilościach hurtowych.
          • nick_z_desperacji2 Re: Apetyt nastolatka 21.04.26, 22:11
            Jest szansa, że jak będzie się uczył gotować to, co lubi i jak lubi, to będzie bardziej otwarty na eksperymenty (własne wink )
          • arthwen Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 00:50
            Wybiórczość wybiórczości nierówna, a do tego to całe spektrum. I jak ze spektrum bywa bardzo różnie.
            Moje dziecko było niesamowicie wybiórcze (a do tego dochodziły jeszcze alergie), ale ciężko nad tym pracowaliśmy i akurat steki je tongue_out Sushi nie za bardzo, ale już ramen - owszem (tyle że nie każdy, nie może być składników, których nie akceptuje - chociaż i tak jest postęp, bo jajko już nie sprawia, że cała potrawa jest skażona, a można je wyciągnąć i zjeść resztę wink ). Ale jakikolwiek dodatek orzechów do czegokolwiek - nie ma siły, i nie przekonasz, że tego orzeszka z wierzchu można zdjąć. Tak samo buraczki. Buraczki są toksyczne i najmniejszy ślad koloru buraczkowego gdziekolwiek sprawia, że nawet ukochana kasza gryczana jest niezjadliwa.
    • ada16 Re: Apetyt nastolatka 21.04.26, 20:39
      Moj 23 latek student w piatek przykechal z akademika i zazyczyl sobie dwa cale obiady, nie ze obiad i dokladka ttlko od razu: daj mi 2 zupy a potem 2 danie podwojna porcja . I nie, nie przepil calej kasy na jedzenie
    • kamin Re: Apetyt nastolatka 21.04.26, 20:44
      Mój wystartował z jedzeniem gdzieś koło 11 roku życia. Teraz ma 13,5 i ok. 180 cm wzrostu. Generalnie zje wszystko pod warunkiem, że jest zrobione z mięsa. Paczka 500g mrożonych pierogów z mięsem idzie na jeden posiłek.
      • princesswhitewolf Re: Apetyt nastolatka 21.04.26, 21:07
        To bardzo wysoki na 13 i pol lat. W klasie mojego dziecka tak wysokiego jeszcze nie ma. Sa ciut wyzsi ale nie 180 cm( jeszcze)
        • nick_z_desperacji2 Re: Apetyt nastolatka 21.04.26, 22:04
          Ok, na stornie drużyny koszykarskiej, ale jednak, widziałam dane 12-latka: 187cm. I zastanawiam się, co i w jakich ilościach pochłania chłopak, który tak szybko rośnie i jeszcze wyczynowo sport uprawia. Rodzice chyba chłodziarki przemysłowe na żywność kupili big_grin
          • princesswhitewolf Re: Apetyt nastolatka 21.04.26, 22:14
            Ale to nie jest zadna norma. Taki wzrost w tym wieku to bardzo bardzo rzadko wystepuje
            Dla 13 latka ( wiec rok starszego niz ten 12 latek)

~155–160 cm → totalna norma
            ~165–170 cm → już wysoki
            187 cm → ekstremalnie ponad normą (daleko poza 97–99 centylem)
            • kiddy Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 08:46
              Princess, mój syn nie ma jeszcze 13 lat, a niewiele mu brakuje do 180 cm. Do tej pory widziałam tylko 2 dzieci tak wysokich w tym wieku - były to dziewczynki.
              • hanusinamama Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 10:15
                Bo dziewczynki wczesniej zacyznają szybko rosnąć i też szybciej hamuje u nich wzrost.
                Młoda ma 14 lat ( 7 klasa), ma 165 wzrostu i jest z tych wyższych w klasie. Jeden kolega jest wyższy, reszta niżsi od niej
                • mia_mia Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 11:33
                  To fakt, widziałam kiedyś zakończenie 6 klas, jak jeszcze były gimnazja, twarze chłopców często na wysokości piersi dziewczyn, już dobrze widocznych, tu obcasik, tu makijaż, chłopcy wyglądali przy nic jak przedszkolaki.
                • princesswhitewolf Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 12:43
                  A to dziwne hanusina bo dziewczynki to koncza wzrost tak w rok po pierwszej miesiaczce czyli miedzy 14-15 rokiem zycia. Twoja corka niewykluczone ze bedzie ok 170cm
                  Ale te inne to cos niskie jak to najnowsze pokolenie ktore mialoby byc wyzsze

Chlopaki sie tu nie licza bo moj wujek ( brat mamy) mial 196 cm wzrostu i do 15 rz byl raczej sredni. Potem zaczal pruc w gore jak szalony
                  • mia_mia Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 13:17
                    Mam kuzynkę, zawsze była o głowę wyższa od wszystkich dzieci i miała z tego powodu kompleksy, koniec końców jest średniego wzrostu, takie 170+, różnie się to układa czasami.
                  • arthwen Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 16:30
                    To w ogóle nie jest prawda.
                • szarmszejk123 Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 13:14
                  Kurde, moja ma niecałe 9 i ma równe 140cm..
              • princesswhitewolf Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 12:38
                Kiddy twoj syn jest bardzo wysoki jak na swoj wiek

Bywaja bo z tym wzrostem to niby sa reguly co i w jakim wieku ale tu i tam wczesny " koszykarz pruje w gore jak wczesna fasolka.
    • princesswhitewolf Re: Apetyt nastolatka 21.04.26, 21:06
      Zazdroszcze. Tez bym chciala by moj 13 latek zaczal jesc wiecej. Ma 175 cm wzrostu rozmiar kopytka 42
    • subskrybcja Re: Apetyt nastolatka 21.04.26, 21:41
      Jak chłopak, to spoko, nawrt jak bedzie już 25 letnim facetem. U 13 latki trzeba uważać. 3- 4 lata, więcej nie, bo jak będzie miała 17n czy 18 czy 20 lat i pochłaniała po dwa obiady to będzie normalnie gruba. U chłopaków jednak jest inaczej.
      • czarna_kita Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 14:51
        Absolutnie sie nie zgodzę. Moja córka potrafi zjeść jak dorosły chłop odkąd skończyła 14 lat. W tej chwili ma 18 i nadal je sporo i wszystko ( nie wybrzydza). Waży 60kg przy wzroście 170. I dodam ze to magiczne 60 kg przekroczyła dopiero niedawno.
        Sa różne typy ludzi. Niektórzy sa tacy ze jedzą a po nich nie widać.
      • aqua48 Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 15:23
        subskrybcja napisała:

> jak będzie miała 17n czy 18 czy 20 lat i po
        > chłaniała po dwa obiady to będzie normalnie gruba.

No jednak nie, Ja w wieku 19-25 lat potrafiłam zjeść bez problemu trzy obiady, albo późny obiad i obfitą kolację zaraz po nim smile
        Ważyłam wtedy niezmiennie 49 -50 kilo przy wzroście 170 cm.
    • geez_louise Re: Apetyt nastolatka 21.04.26, 21:52
      Właśnie ugotowałam spore ilości dwóch dań obiadowych, bo syn najbardziej lubi to jeść 3x dziennie i tylko po takich daniach nie jest głodny po pół godzinie. Nie walczę z tym, bo wolę żeby 3 razy dziennie zjadł górkę mięsa i warzyw z kaszą lub ryżem, niż cokolwiek innego. Do tego dorzuci jakiś fastfood i słodycze i przetrwa 24h dyżur matki. Łatwo ani tanio nie jest 🙄

17 lat, ale nie czekam na szybki koniec, bo moi bracia 38 i 43 lata dalej tak młócą. I nie są grubi.
    • nena20 Re: Apetyt nastolatka 21.04.26, 22:32
      Niczego takiego nie zauważyłam. Syn 17 lat. Potrafi zjeść nieco więcej ale nie są to jakieś ogromne ilości. Dziś zupa pomidorowa i kotlet schabowy. Więcej niż dwa mielone nie jada. Kanapki 3 max 4.
      • mia_mia Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 05:33
        Ja robię małe, mój mąż zjada na obiad 2-3, ale zjedzenie kotleta w przelocie, bo akurat stoją i są ciepłe to dla mnie nowość. Tyle dobrego, że w moich mielonych jest oprócz cebuli, cukinia i marchewka, czyli jakieś warzywa zjadasmile
      • kamin Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 09:26
        No 4 kanapki to mi się wydaje duuużo, jako że w dzieciństwie trudno było wmusić w dziecko pół kromki chleba, a deser typu danio czy fantazja wystarczały za cały posiłek.
        • princesswhitewolf Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 10:11
          Pewno ze duzo. Moje dziecko w ogole kanapek nie lubi i uwaza to za bieda jedzenie na wycieczki. Mowie tu o chlebie z czyms. Bagietke z czyms jeszcze wmloci czasami ale rzadko
        • hanusinamama Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 10:16
          Pytanie jaka jest kromka smile
    • go-jab Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 05:09
      Mój 16-latek trenuje 2 sporty. Średnio zjada 4000 kalorii dziennie 🤷‍♀️
    • mama_duzych_dzieci Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 05:51
      Mój syn jadł między 14-16 rokiem życia wszystko co podane, co sam zrobił, co sam dokupił i ciągle miałam wrażenie że jeszcze by coś zjadł. Jak zaczął tak i skończył po prawie dwóch latach. Dorosły ma 1.91 , jest proporcjonalnie zbudowany, jak ważył 80 kg był za chudy, jak 88-90 to akurat i tego stara się trzymać. Apetyt ma, ale rozsądek zwycięża. Pojadłem więcej to sam pilnuje i - na rower, basen, spacer - lubi się ruszać ( facet prawie 40 lat)
    • wzosia Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 08:53
      Reguły nie ma. Mój je znikome ilości - kanapek nie je, jeśli obiad to albo 2 talerze zupy albo drugie danie. Nie zje i zupy i drugiego dania. Pierogi - max 5. Jest kilka dań których zje więcej ale to wciąż mało. A ponieważ wyniki badań ma dobre to akceptuję ten stan.
      Za to znajomi mają synów u których występują 3 stany - śpi, je albo jest głodny.
      Panowie (synowie i ich ojciec) są baaardzo wysocy i uprawiają sporty. Koleżance współczuję. Jak chce upiec kurczaka to musi zrobić minimum 3 o ile dorzuci górę węglowodanów i surówki. Na szczęście są wszystkożerni.
      • mia_mia Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 11:29
        Mój zawsze jadł mało i monotonnie, jakiś wyjątek robił dla makaronu, potrafił zjeść więcej. Jadł i je bardzo mało owoców i warzyw, toleruje jabłka, banany i arbuzy, buraki, kalafiora i brokuły, nigdy nie chorował, rósł dobrze, miał siłę, więc nic z tym nie robiłam. Czekam na dzień kiedy zje truskawkę, malinę albo surowego pomidora, to dopiero będzie przełom.
        • evee1 Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 12:42
          Mój toleruje tylko jabłka. Żadnych innych owoców nie je.
          Warzywa też bardzo wybiórczo. Ale odkąd sam mieszka, to gotuje sobie dużo warzyw, bo twierdzi, że tak mu łatwiej.
          Ale zdrowy i aktywny i dużo schudł od czasu jak regularnie uprawia wspinanie.
          Ale nigdy nie pochłaniał gór jedzenia, może dlatego, że nigdy nie miał okresu, w którym gwałtownie by rósł jak to się niektórym chłopakom zdarza.
    • princy-mincy Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 11:58
      Mój syn ma 12 lat i napady apetytu. Je normalnie i nagle przez dwa-trzy tygodnie je dwa razy więcej (ale konkretne rzeczy a nie słodycze i chipsy). Po tym czasie nagle robi się dłuższy.
    • astomi25 Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 12:58
      Moj niedlugo skonczy 13 lat i nadal je malo.
      Zawsze byl wybredny, je 3 rzeczy na krzyz uncertain
      Zadnych kanapek, wedlin,.sera, salami,
      Z warzyw tylko ziemniaki, cebule, czosnek i marchewki surowe. Owocow tez niewiele.
      Mam nadzieje ze urosnie jeszcze...Teraz ma jakies 160 cm i 45 kg.
      Urosnie, co nie? 🙏
      • mia_mia Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 13:11
        Raczej na pewno urośnie. Jak sprawdzałam do jakiego rozmiaru może jeszcze urosnąć stopa syna, bo typowe rozmiarówki kończą się na 45-46 (jego ojciec ma 45) i potem jest kłopot z butami, to często czytałam, że właśnie wielkość stopy jest jakimś wskaźnikiem wysokości w przyszłości.
        • mia_mia Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 13:14
          Mój jest wyższy, a waga coś koło tego, może teraz trochę więcej, nie jest chudy, ale jest bardzo szczupły i nawet ma jakieś mięśnie zarysowane na górnych częściach ciała.
        • kura17 Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 16:32
          moj starszy syn ma stope 47 ... bardzo trudno kupic buty w sklepie stacjonarnym, w zasadzie od lat kupujemy tylko w necie. mial taka stope juz w wieku 15 lat, teraz ma 21, wzrost 196 ...
          • princesswhitewolf Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 17:34
            Na szczescie juz wieksza stopa nie urosnie mu
    • mava12 Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 13:15
      U mnie było tak samo.
      A jeśli coś zostawało z obiadu to podgrzewał sobie na kolację.
      O obiedzie na 2 dni (zwykle tak robilam) można było zapomnieć bo już nic nie bylo nastepnego dnia
      Też szczupły, wysoki, stopa 46 docelowo (przestała rosnac).
      Unormowało się, w miarę, w wieku 20+
      Za to drugi nastolek jadł normalnie i, jak od zawsze, wybiórczo.
    • wena-suela Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 15:32
      Niczego takiego nie zauważyłam. A syn rósł szybko i trenował koszykówkę. Zawsze jadł i je normalnie. Na przystawkę mamy najczęściej sałatę. Nie rozumiem ekscytacji faktem, że wciąga 3 kotlety. Był tzw. niejedkiem? Niezdrowa relacja z jedzeniem?
      • mia_mia Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 19:20
        Byl i nigdy nic z tym nie robiłam, jadł ile chciał i co chciał. Sałaty póki co nie tyka, a od małego misł na talerzu, gdyby go naszło na spróbowanie
    • jkl13 Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 16:22
      Moj 21-latek nadal je za 10. Dwie duże.pizze zjada.na obiad albo 2 burgery albo caly bochenek chleba na jedno śniadanie (w formie kanapek, nie że na sucho) albo litr mleka oraz jedno opakowanie płatków. Fakt, pracuje fizycznie, ale apetyt ma.naprawde jak 10 chłopa. I końca nie widać. Do tego jest szczupły, wręcz chudy, co jest jawną niesprawiedliwością.
      • jkl13 Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 16:24
        I nie, nie jest chory. Ma uprawnienia nurka głębinowego i przechodzi regularne, bardzo szczegółowe badania. Jest okazem zdrowia, tylko żre jak stado chłopów.
    • purchawkapuknieta Re: Apetyt nastolatka 22.04.26, 19:11
      Najgorszego. Przez lata gotowania jak dla pułku wojska. Wtedy przestajesz bawić się wymyślne frykasy, tylko wypełniasz koryto. To jest czarna dziura. A jak przyjdzie z jakimś kumplem, to żegnaj się z oszczędnościami big_grin Mój tak żre (bo to nie jest subtelny posiłek nastolatki) już kilka lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka