ekstereso 02.05.26, 18:31 No i jak tam, budowniczki? U nas sam początek, w przyszłym tygodniu będzie płyta lana, ale mam juz wszystko ustawione do deweloperskiego. Koszty rzeczywiście kosmiczne. A jak Wasze postępy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trampki-w-kwiatki Re: Budowlanie 02.05.26, 18:35 Kurczę, domy są super, ale budowy współczuję. Jak pomyślę ile mnie nerwów i pracy kosztowało głupie wykończenie mieszkania ze stanu deweloperskiego to już wiem, że budowa byłaby nie dla mnie Życzę dotrzymanych terminów i żeby udało wam się zmieścić w budżecie! Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Budowlanie 02.05.26, 18:37 Dziękuję. Z jednej strony ta logistyka i milion nowych drobiazgów pasują mojej ADHDowej naturze Z drugiej, fakt, meczące. Natomiast po tych rozmowach/wywiadzie, kt za mną- upewniam się, że nie kupiłabym domu od dewelopera, więc wyjścia nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Budowlanie 02.05.26, 18:41 Nie ma nic lepszego niż dom szyty na miarę, więc rozumiem potrzebę. Niemniej zdaję sobie sprawę z tego, że to ogromny stres i duże przedsięwzięcie. Oby był piękny ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Budowlanie 02.05.26, 19:28 ekstereso napisała: > zie, kt za mną- upewniam się, że nie kupiłabym domu od dewelopera, więc wyjścia > nie ma. Co jest zlego w zakupie domu id dewelopera? Zwłaszcza na etapie że możesz mnóstwo pozmieniać włącznie z przesuwaniem ścian? Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Budowlanie 03.05.26, 11:07 Przesuwanie ścian w domu od dewelopera? Możliwe, ale w wiekszości niewykonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Budowlanie 03.05.26, 09:19 Mam tak samo, cieszę się że znalazłam dom od dewelopera pasujący do naszych potrzeb, bo wiem ile czasu, pracy i nerwów i kasy kosztowało mnie wykończenie od stanu deweloperskiego i budową też nie dla mnie. Trzymam kciuki za postępy w budowie i za budżet. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Budowlanie 03.05.26, 09:58 Dzięki. Ty nie w Polsce, to może deweloperom można bardziej zaufać. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Budowlanie 02.05.26, 18:52 Ja nic nie buduję, ale u synka zamówiłam sobie na dzień matki karmnik dla wron, hehe😉 Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Budowlanie 02.05.26, 19:05 Też nie wiedziałam, że są specjalne. Tak to ma wyglądać Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Budowlanie 02.05.26, 20:17 Ale budowy to Ci trochę zazdroszczę, u mnie w życiu już nie będzie takich ekscytujących zmian🥲 Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Budowlanie 03.05.26, 00:09 majenkirr napisała: > Ja nic nie buduję, ale u synka zamówiłam sobie na dzień matki karmnik dla wron, > hehe😉 > To nie za duża ta budowa 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 20:31 U nas we wtorek i środę robili wylewki. Wreszcie się kurzyć przestanie Ogólnie widzimy światełko w tunelu. Zostało nam z zewnątrz obicie domu deskami (już są), ocieplenie dachu i położenie dachówek. I tu napiszę, że jestem zadowolona iż plan przestrzenny zakładał wyłącznie dachówkę lub blachodachówkę w dwóch kolorach Zawęziło nam to wybór i przyspieszyło decyzję. Wewnątrz mamy do zrobienia lazienki, aneks kucheny, podłogi i oświetlenie. To te najgrubsze sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:00 a mnie ciarki przechodza, jak ogladam takie domy, wysokie 'sufity' z vigas ala vista i przeszklenia - u nas bardzo popularny model budowania przy czym, oczywiscie o gustach sie nie dyskutuje i niech sie hecy dobrze mieszka Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:19 przeloz te wysokie sufity i szklane tafle na czilijskie warunki, czyli dom ogrzewany koza na drewno (jedna i rura do sufitu przez pietro jesli jest) , z byle jaka izolacja dachu czyli niemal zadna (deski, moze jakas membrana i blacha) to tez bedziesz miala ciarki, jak pomyslisz jak to ogrzac i jeszcze w cieplych regionach, kamuflujace sie w zakamarkach arane de rincon.., ze o trudach mycia tych szyb/przeszklen nie wspomne i nagrzewaniu przez slonce itp, itd Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:26 Ok To rozumiem. Tutaj mamy ogrzewanie podłogowe, dom z bloczków styropianowych, okna trzy szybowe. Dodatkowo całość stoi na północy kraju i tutaj jest dużo chłodniej. Problemem są kleszcze, mąż zlapał boreliozę od jednego. Pająków jadowitych chyba nie ma, żmiję widziałam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:40 znajdziesz i takie chalupy casas.trovit.cl/detail/019bdb6e-82e1-7145-9d05-5674dce4de4a?t_pvid ale to sa drogie wyjatki (541,982,070 clp) w snobistycznych poludniowych regionach (polnocne rubieze patagonii) zwykle to domy na szkielecie drewnianym, ocieplone welna mineralna, osb, regips, czesto drewno w srodku, bez ogrzewania podlogowego, centralnego, tylko jedna koza na dom czyli tak www.yapo.cl/bienes-raices-venta-de-propiedades-casas/casa-en-gran-terreno-de-680m2/31165492 Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:48 Niby wyglądają jakby miały potencjał ale rozumiem, że to mylne wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:52 zdecydowanie mylne wrazenie przypomne, ze domu szukalismy 3lata, przesuwajac sie coraz bardziej na poludnie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:53 a teraz budujemy sami, z mala pomoca przy ciezkich pracach ziemnych Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:56 mysiulek08 napisała: > a teraz budujemy sami, z mala pomoca przy ciezkich pracach ziemnych > Co teraz budujecie? I w jakim kształcie? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 23:17 klocek w stylu 'mediterránea' - zadnych skosow, zadnych vigas ala vista , zadnych schodow! z grubsza cos takiego, tylko wszystkie projekty domow 'prefabrykowanych' maja otwarta kuchnie a to tez opcja 'po moim trupie' Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Budowlanie 03.05.26, 00:04 a i bez wdawania sie w szczegoly 'sami' nie oznacza robienie wszystkiego ;tymi rekoma' firma z ciezkim sprzetem przygotowala teren (trudny), inna zrobila 'wylewke' i przylacza, kupilismy 'zestaw podstawowy' z dodatkowym ociepleniem i powiedzmy 'stan surowy' (szkielet stalowy) zamkniety robila firma, od ktorej kupilismy prefabrykaty ale do reszty czilijscy maestrzy reki nie przyloza, wiemy az nazbyt dobrze czym to sie konczy Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 03.05.26, 08:34 Fajny projekt. Okna zacienione, duża część dzienna. Podoba mi na Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Budowlanie 03.05.26, 15:32 wlasnie te tarasy byly kluczowe, mimo ogolnie deszczowej patagonii, slonce potrafi niezle operowac Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 08:44 a jaka wysokość będzie w środku ? dom totalnie nie w moim guście bo jest taki nowoczesny,futurystyczny - ja to jestem jednak konserwa Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Budowlanie 03.05.26, 15:30 to jest ' dom prefabrykowany' czyli skladany z gotowych 'paneli', wiec wysokosc okreslona wymiarami plyt budowalnych - 240cm - to taka 'klasyka' lokalna, owszem, mozna sie 'bawic' w kombinacje - w obecnej pietro ma wysokosc 3,4 - 4m i skosne sufity ale poszlismy na latwizne 🙂 mieszkalam juz w klasycznym 'kolonialnym' - wlasnie z vigas ala vista, jeszcze obecnie w totalnie porabanym i nieustawnym - wysokosci, rozne poziomy, skosy , bez ochrony przed sloncem itp, wiec taki prosty klocek byl bardzo pozadany 😉 na kupionym polu jest bardzoooo klasyczna drewniana chalupa - w stanie mocno oplakanym i calkiem porzadna stodola 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 16:44 mnie z tego wszystkiego chyb a najbardziej odpowiadałaby stodoła Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 20:57 vigas ala vista budujesz czilijska chalupe? Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Budowlanie 02.05.26, 21:37 Pi.eknie! WY tam w dużej mierze sami budujecie, co?Bo ciagle na budowę jeżdzicie Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:50 Mamy panów, którzy tam budują i oczywiście zatrudniamy ekipy do wylewek, hydraulika, panów od tynków (wszystkie trzy ekipy udane i bez zastrzeżeń). No ale jeździć trzeba, mąż też dużo pracuje razem z naszymi stałymi budowlańcami. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Budowlanie 02.05.26, 21:43 Wasz kościół nabiera kształtu. Kiedy zapraszasz na parapetówę? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:51 krwawy.lolo napisał: > Wasz kościół nabiera kształtu. > Kiedy zapraszasz na parapetówę? Na Sylwestra (chyba... oby). Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Budowlanie 03.05.26, 09:20 Super! Bardzo podobają mi się wysokie sufity i takie sklepienia. Lubię też jak jest dużo okien. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 20:53 dobrze kojarzę, ze macie dom w technologii szkieletowej ? piękne jasne duże wnętrze Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:00 Nieeee, my budowaliśmy z bloczków styropianowych Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:09 Takie lego dla dorosłych największa zaleta to lekkość materiałów (nikt się nie nanosił), czystość, łatwość składania i od razu ocieplone oczywiście pewnie jakieś wady wyjdą w praniu 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 21:13 fajnie wygląda czytam o tym i wad za bardzo nie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:23 Czasem w komentarzach na IG ludzie piszą, że nie chcieliby tak mieszkać bo to jest nienaturalny materiał i mieszkanie w plastiku. Ale szczerze mówiąc, biorąc pod uwagę dzisiejsze technologie to chyba tylko budowa z siana i krowiego łajna jest w 100% naturalna Inni nie znając tej metody sa przekonani, że ...dom odleci Myślą, że tam jest tylko styropian. A tak naprawdę to bunkier wylany z betonu, uzbrojony, w foremkach styropianowych Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 21:24 ciekawe czy ci, którzy budują w technologii tradycyjnej ( gazobeton,cermika) docieplają swoje budynki ? Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 20:47 zgodnie z planem- stan surowy prawie/zamknięty -prawie bo jeszcze bez bramy garażowej i drzwi zewnętrznych. mamy już firmę która zrobi przydomową oczyszczalnie i drugą-na zrobienie pompy ciepła, instalacji itp, przeprowadzka za rok w wakacje- jesli wszystko dalej będzie tak dobrze szło jesli chodzi o koszty- mieścimy się w planowanych +10% więc jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 21:05 wiem, liczymy się mimo wszystko z marginesem +20% . zobaczymy mamy wszystko bardzo przemyślane, sprawdzane, negocjowane- nie ukrywam, że to ostatnie to moja część roboty widok z salonu sprzed 2 tyg , teraz z dnia na dzień jest piękniej na zewnątrz Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:10 Jaka przestrzeń! Pewnie jakieś sarny będą pod dom wam podchodzić 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:29 Kocham takie klimaty, mogłabym iść przez te pola bez końca Macie tam pięknie! Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 21:32 to prawda reset i czyszczenie głowy już nie mogę doczekać się poranków, wszystkich dźwięków i wiszącej specyficznej wiejskiej ciszy-nie ciszy ( wiesz o co chodzi ?) z mojego okna na górze jest równie piękny widok ale na horyzoncie już niedługo będzie szpalerów bzów, cyknę fote to wrzucę Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:53 Tak to zupełnie inne odgłosy niż w mieście albo nawet na przedmieściach. My tam śpimy (no teraz nie ) w przyczepie i na początku nocne odgłosy nas zaskakiwały. Przelatujące i pohukujące sowy to już w ogóle był hardcore Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 08:33 heca007 napisała: > Tak to zupełnie inne odgłosy niż w mieście albo nawet na przedmieściach. My tam > śpimy (no teraz nie ) w przyczepie i na początku nocne odgłosy nas zaskakiw > ały. Przelatujące i pohukujące sowy to już w ogóle był hardcore u nas w dzień ( uroczo !) daje czau kukułka, sów chyba nie słyszałam rok temu chcieliśmy tam nocować pod gołym niebem , tuż przed założeniem dachu, wiatr i inne dzwieki ( w tym owadów) nie były pomocne, chłopaki wytrwali do 3 po czym postawili veto- po 4 kładliśmy się już do naszych łóżek hehe Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Budowlanie 02.05.26, 21:30 A czyja to ziemia? Bo jak to mówią "nie przyzwyczajaj się do widoku, którego nie jesteś właścicielem"😅 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 21:33 nasza, prawie az do tego dużego ( pierwszego) zielonego drzewa Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 08:43 trampki-w-kwiatki napisała: > Aaaale cudownie! Kawał ziemi! w pobliżu jest rezerwat, a sam teren objęty ochroną środowiskową zanim uzyskaliśmy pozwolenie na budowę musieliśmy uzyskać zgodę z ochrony środowiska i przeprowadzić badania archeologiczne-pisałam kiedyś o tym na forum ( zyskując sporo "życzliwych" głosów w stylu że ściemniam "niemożliwe" itd) Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Budowlanie 02.05.26, 21:39 No to juz fajnie. My będziemy zamykać zerowy a kasy juz poszlooo przez wymianę ziemi, utwardzanie, płytę jak w wilczym szańcu Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:56 Łączę się w bólu. My nie planowaliśmy piwnicy. Po badaniach gruntu okazało się, że albo budujemy piwnicę albo dom nam zjedzie jak na sankach Wymiana gruntu nie wchodziła w grę, ogólnie skomplikowana stytuacja ale kupa kasy poszła w piach, tzn w glinę Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 08:40 nie bergamocę-dzielę się naszymi doświadczeniami. u nas samo poszukiwanie odpowiedniego kawałka ziemii trwało kilka lat. mieliśmy upatrzoną inną działkę, w sąsiedniej wsi, na górce ( mąż ma hopla na tym punkcie akurat) i było blisko blisko, nawet cenę za m2 byśmy przełknęli ale pogłębiony research wykazał, że powstanie tam osiedle deweloperskie-czyli dom przy domku, opcja po naszym trupie-bo nie po to chcemy dom na wsi by przy płocie miec sąsiada zaczęliśmy więc kolejne rowerowe eksploracje terenu i po kolei eliminowaliśmy kolejne działki-aż została nam ta nasza, nieskromnie powiem, że ja ją wypatrzyłam też ma wady ale spełnia założenia : wzniesienie terenu, duża a aktualnie doszedł dodatkowy-jest b.duża szansa że obok nikt się nie wybuduje bo bezpośredni 2 sąsiedzi nie zdążyli z wz przed zmianą przepisów o ustanowieniu mpzp mamy za to kilkaset metrów niżej sąsiada, który wybudował się bardzo szybko, podnosząc teren, dom blisko rowu melioracyjnego ( tu hit-wybudował się bez pozwolenia na budowę) i dwa razy już mu wybiło szambo. po zimie tereny tutaj są podmokłe, woda stoi i jest niebezpiecznie blisko jego domu. w przypadku bardziej śnieżnej zimy i roztopów-pan będzie miał solidne kłopoty Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Budowlanie 03.05.26, 09:20 To nie bergamocenie, tylko fajny wpis. Też nie kupiłabym ziemi przy os deweloperskim. My nie mamy takich obłędnych widoków, ale tez potrzeby inne-ja chcę mieszkać tak, żeby pieszo dojść do sklepów, przychodni, przystanku, w granicy miasta. Ale to działka wśród zabudowy , mala uliczka, 8 domów docelowo. Natomiast fajnie, że udaje się trzymać kosztorysu. Ja mam kosztorys juz kilka razy korygowany Solidnie kiedy się okazało, ze trzeba ziemię wymieniać (Heca, też glina) no i potem kiedy już dopinałam z wykonawcami musiałam skorygować, choć na każdy etap robiłam sporo wycen. Wapaha, Wy jesteście w o tyle lepszej sytuacji, ze wiele chyba sami robicie, a u nas niestety-mąż może nosić, rozładować itd ale innych prac się raczej nie podejmuje, on jest zwolennikiem specjalistów. Ja inaczej, no ale nie będę sama n budowie harować Czyli ja byłabym zwolennikiem pracy samodzielnej, ale nie mojej Natomiast zdecydowaliśmy się na samodzielne kupowanie materiałów, spinanie ekip i to zaspokaja moje potrzeby działania Powodzenia i wyrazy uznania za to, co macie. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 09:32 masz rację-my z miasta uciekamy, nie uda nam się to tak bardzo jak chcieliśmy bo niestety po zmianie przepisów ( 2023 ) okolica dalsza błyskawicznie zaczęła się rozrastać co będzie skutkować tym, że siłą rzeczy powstanie więcej "miastowych" przybytków. Póki co z tego środka pola mamy ok 7 km do najbliższego "centrum" miejscowości, w którym są sklepy,pizzeria,urząd. Do najbliższego zaś zwykłego sklepiku spożywczego są ok 2km ( dlatego też projekt domu zakłada spiżarnię-w kuchni i dość duże pomieszczenie gospodarcze - na zapasy spożywcze) Nie robimy sporo sami- większość ogarniają nam póki co ekipy, ale sporo czasu zajmują prace porządkowe. Częśc prac zrobilismy sami- ale były to drobne, łatwe kwestie które pozwoliły zaoszczędzić tu tysiąc tu dwa ( malowanie więźby dachowej, obróbka otworów okiennych), planujemy samodzielnie zrobić konstrukcje karton-gips, płytki w pomieszczeniach sanitarnych, podłogi oraz docieplenie. Wszystko jest kwestią nie tylko kasy-ale niestety czasu.. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 09:33 i rzecz jasna wam również powodzenia i....zgody na każdym etapie dawaj znać jak idzie Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Budowlanie 03.05.26, 09:39 Dziękuję! To byloby zdziwienie gdyby po 31 latach zgodnego małżeństwa budowa nam namieszała Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 10:33 ekstereso napisała: > Dziękuję! To byloby zdziwienie gdyby po 31 latach zgodnego małżeństwa budowa na > m namieszała oj, zdziiwiłabyś się ile małżeństw się rozpada przez/trakcie budowy my często też natrafiamy na te komentarze ale ja zawsze odpowiadam - "my zanim zaczęliśmy budowę zaplanowaliśmy juz rozwód, więc mamy ten problem z głowy " Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Budowlanie 03.05.26, 11:22 Ha ha 🤣 Żarty żartami, ale dla nas remont okazał się na tyle frustrustujący, że podczas takiej budowy to na bank byśmy się pozabijali. Inna sprawa, że robiliśmy wszystko poza hydrauliką własnoręcznie, w ramach drugiego etatu czyli po pracy, więc zmęczenie sięgało zenitu. Z mojej perspektywy kluczem do sukcesu są pieniądze - jak jest hajs na to, żeby kto inny wykonał za nas uciążliwe prace, a budowanie domu sprowadza się do podejmowania decyzji i zlecania przelewów, to można budować. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Budowlanie 03.05.26, 11:42 U mnie skończyło się wzięciem architekta wnętrz bo po paru kilkugodzinnych wizytach w sklepach z wyposażeniem wnętrz, nie byliśmy w stanie nic wybrać co by obojgu nam pasowało. Mąż miał ból głowy od wyboru (bo oglądaliśmy wszystko w Polsce) i odmówił dalszych wizyt w sklepach, ale chciał współdecydować w wyborze. Biuro projektowe pogodziło nasze gusta i potrzeby, ale fakt, w ograniczeniu frustracji pomógł przede wszystkim duży budżet i dobrzy fachowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 12:35 trampki-w-kwiatki napisała: > Ha ha 🤣 > Żarty żartami, to nie są niestety żarty, budowa domu jest jednym ze stresorów a wiadomo jak wpływa stres połowę swojego życia zawodowego przepracowałam w branży ogólnie mówiąc budowlanej i niestety obserwowałam takie historie, inwestorzy indywidualni zaczynali wspólnie-mąż i zona, ładnie ubrani, pełni energii, wiary nadziei miłości , panowie często misiowaci- z czasem zaś sytuacja ulegała zmianie, wpadali prosto z budowy, w ubraniach roboczych, bez brzuszków i...bez żon. Wykończeniówka wykańcza- to puenta i 100% prawdy - często domy wykończone stawały do sprzedazy /podziału majątku. Stąd też te komentarze budowlańców- niestety znają wiele takich małżeńskich perypetii Kasa-wiadomo, że wiele ułatwia, zwłaszcza że koszt robocizny jest kosmiczny ale wychodzi sporo niezgodności w charakterze- okazuje się, że jednak każdy ma inne priorytety, pojawiają się długie nieobecności, mijanie się w drzwiach, frustracja jak coś nie wyjdzei ( a zawsze coś się spindoli ), wzajemne pretensje, niezgoda co do aranżacji-panu podoba sie jedno a pani drugie itd itp to trudna sytuacja Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Budowlanie 03.05.26, 15:43 żeby kto inny wykonał za nas uciążliwe prace, a budowanie domu sprowadza się do podejmowania decyzji i zlecania przelewów, to można budować. - nie dotyczy czilijskich maestrow 😛 przyslowiowa ksiazke bym mogla napisac o jakosci wykonania loklalnych domow i takich za milion zlotych i takich za miliard 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Budowlanie 03.05.26, 09:40 Masz taki kawalek ziemi, ze starczy Ci wolności Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Budowlanie 03.05.26, 09:36 U mnie na razie wyrównują teren, ale „moja” budowa to blok, bo kupiłam mieszkanie i to nawet nie na etapie dziury w ziemi 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Budowlanie 03.05.26, 09:47 Będzie fajny widok z balkonu, ale to jeszcze 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Budowlanie 03.05.26, 09:55 Też kupowaliśmy mieszkanko dla córki na tym etapie czyli na etapie planów i okazało sie to super inwestycją. Samo czekanie podniosło wartość mieszkania o 20%. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Budowlanie 03.05.26, 10:00 Mam nadzieję że i tu będzie podobnie. Kupiłam tydzień po wejściu inwestycji do sprzedaży, 2 miesiące później większość mieszkań (w tych wielkościach co nas interesowały) zostały sprzedane. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 03.05.26, 12:01 U nas wychodzi, że każde mieszkanie synów podrożało od czasu "dołka" o 200 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Budowlanie 03.05.26, 12:29 Mam nadzieję że i moje tak podrożeje, na razie będzie na wynajem, więc dobrze żeby rynek nie szalał. Moja największa wtopa inwestycyjna to kupienie mieszkania w dołku w 2018 roku i nie czekanie ze sprzedażą na “górkę” - od momentu sprzedaży podrożało 4,5 raza 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Budowlanie 03.05.26, 09:56 Myśmy synom kupili mieszkania, jedno pod drugim na etapie kiedy developer nawet działki nie ogrodził 🫣 Byliśmy pierwsi na liście oczekujących na podpisanie umowy wstępnej bo jeszcze nie było wszystkich dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Budowlanie 03.05.26, 10:04 U mnie nie mieli planów budowlanych z wymiarami ścian, działkę ogrodzili tydzień wcześniej, zdjęcie jest miesiąc po zakupie. Jak umawiałam się na wizytę u dewelopera to tej inwestycji jeszcze nie mieli w sprzedaży, planowałam kupić coś innego. Akt notarialny podpisuje dopiero w przyszłym tygodniu bo też czekaliśmy na dokumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: Budowlanie 03.05.26, 09:53 dziewczyny, macie przepiekne domy in progress!!😍 zycze abyście mogły jak najszybciej w nich zamieszkać 💕 Odpowiedz Link Zgłoś