Dodaj do ulubionych

Budowlanie

02.05.26, 18:31
No i jak tam, budowniczki?
U nas sam początek, w przyszłym tygodniu będzie płyta lana, ale mam juz wszystko ustawione do deweloperskiego. Koszty rzeczywiście kosmiczne.
A jak Wasze postępy?
Obserwuj wątek
    • trampki-w-kwiatki Re: Budowlanie 02.05.26, 18:35
      Kurczę, domy są super, ale budowy współczuję. Jak pomyślę ile mnie nerwów i pracy kosztowało głupie wykończenie mieszkania ze stanu deweloperskiego to już wiem, że budowa byłaby nie dla mnie sad
      Życzę dotrzymanych terminów i żeby udało wam się zmieścić w budżecie!
      • ekstereso Re: Budowlanie 02.05.26, 18:37
        Dziękuję. Z jednej strony ta logistyka i milion nowych drobiazgów pasują mojej ADHDowej naturzesmile Z drugiej, fakt, meczące. Natomiast po tych rozmowach/wywiadzie, kt za mną- upewniam się, że nie kupiłabym domu od dewelopera, więc wyjścia nie ma.
        • trampki-w-kwiatki Re: Budowlanie 02.05.26, 18:41
          Nie ma nic lepszego niż dom szyty na miarę, więc rozumiem potrzebę. Niemniej zdaję sobie sprawę z tego, że to ogromny stres i duże przedsięwzięcie.
          Oby był piękny ☺️
          • ekstereso Re: Budowlanie 02.05.26, 18:46
            ❤️
        • bywalec.hoteli Re: Budowlanie 02.05.26, 19:28
          ekstereso napisała:

> zie, kt za mną- upewniam się, że nie kupiłabym domu od dewelopera, więc wyjścia
          > nie ma.

Co jest zlego w zakupie domu id dewelopera? Zwłaszcza na etapie że możesz mnóstwo pozmieniać włącznie z przesuwaniem ścian?
          • eva_evka Re: Budowlanie 03.05.26, 11:07
            Przesuwanie ścian w domu od dewelopera?
            Możliwe, ale w wiekszości niewykonalne.
      • andace Re: Budowlanie 03.05.26, 09:19
        Mam tak samo, cieszę się że znalazłam dom od dewelopera pasujący do naszych potrzeb, bo wiem ile czasu, pracy i nerwów i kasy kosztowało mnie wykończenie od stanu deweloperskiego i budową też nie dla mnie.

Trzymam kciuki za postępy w budowie i za budżet.
        • ekstereso Re: Budowlanie 03.05.26, 09:58
          Dzięki. Ty nie w Polsce, to może deweloperom można bardziej zaufać.
    • majenkirr Re: Budowlanie 02.05.26, 18:52
      Ja nic nie buduję, ale u synka zamówiłam sobie na dzień matki karmnik dla wron, hehe😉
      • ekstereso Re: Budowlanie 02.05.26, 18:55
        WRON????
        • majenkirr Re: Budowlanie 02.05.26, 19:05
          Też nie wiedziałam, że są specjalne. Tak to ma wyglądać
          • ekstereso Re: Budowlanie 02.05.26, 19:24
            B fajne
            • majenkirr Re: Budowlanie 02.05.26, 20:17
              Ale budowy to Ci trochę zazdroszczę, u mnie w życiu już nie będzie takich ekscytujących zmian🥲
      • turbinkamalinka Re: Budowlanie 03.05.26, 00:09
        majenkirr napisała:

> Ja nic nie buduję, ale u synka zamówiłam sobie na dzień matki karmnik dla wron,
        > hehe😉
        >

To nie za duża ta budowa 🤣
    • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 20:31
      U nas we wtorek i środę robili wylewki. Wreszcie się kurzyć przestanie wink Ogólnie widzimy światełko w tunelu. Zostało nam z zewnątrz obicie domu deskami (już są), ocieplenie dachu i położenie dachówek. I tu napiszę, że jestem zadowolona iż plan przestrzenny zakładał wyłącznie dachówkę lub blachodachówkę w dwóch kolorach tongue_out Zawęziło nam to wybór i przyspieszyło decyzję. Wewnątrz mamy do zrobienia lazienki, aneks kucheny, podłogi i oświetlenie. To te najgrubsze sprawy.
      • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 20:36
        Tak to wygląda.
        • madame_edith Re: Budowlanie 02.05.26, 20:41
          Piękny, uwielbiam takie domy 😍
          • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 20:44
            Dzięki smile
          • mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:00
            a mnie ciarki przechodza, jak ogladam takie domy, wysokie 'sufity' z vigas ala vista i przeszklenia - u nas bardzo popularny model budowania

przy czym, oczywiscie o gustach sie nie dyskutuje i niech sie hecy dobrze mieszka
            • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:00
              O a dlaczego ciarki?
              • mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:19
                przeloz te wysokie sufity i szklane tafle na czilijskie warunki, czyli dom ogrzewany koza na drewno (jedna i rura do sufitu przez pietro jesli jest) , z byle jaka izolacja dachu czyli niemal zadna (deski, moze jakas membrana i blacha) to tez bedziesz miala ciarki, jak pomyslisz jak to ogrzac tongue_out i jeszcze w cieplych regionach, kamuflujace sie w zakamarkach arane de rincon.., ze o trudach mycia tych szyb/przeszklen nie wspomne i nagrzewaniu przez slonce

itp, itd
                • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:26
                  Ok wink To rozumiem. Tutaj mamy ogrzewanie podłogowe, dom z bloczków styropianowych, okna trzy szybowe. Dodatkowo całość stoi na północy kraju i tutaj jest dużo chłodniej. Problemem są kleszcze, mąż zlapał boreliozę od jednego. Pająków jadowitych chyba nie ma, żmiję widziałam raz.
                  • mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:40
                    znajdziesz i takie chalupy

casas.trovit.cl/detail/019bdb6e-82e1-7145-9d05-5674dce4de4a?t_pvid
                    ale to sa drogie wyjatki (541,982,070 clp) w snobistycznych poludniowych regionach (polnocne rubieze patagonii)
                    zwykle to domy na szkielecie drewnianym, ocieplone welna mineralna, osb, regips, czesto drewno w srodku, bez ogrzewania podlogowego, centralnego, tylko jedna koza na dom
                    czyli tak
                    www.yapo.cl/bienes-raices-venta-de-propiedades-casas/casa-en-gran-terreno-de-680m2/31165492
                    • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:48
                      Niby wyglądają jakby miały potencjał ale rozumiem, że to mylne wrażenie suspicious
                      • mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:52
                        zdecydowanie mylne wrazenie smile

przypomne, ze domu szukalismy 3lata, przesuwajac sie coraz bardziej na poludnie tongue_out
                        • mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:53
                          a teraz budujemy sami, z mala pomoca przy ciezkich pracach ziemnych
                          • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:56
                            mysiulek08 napisała:

> a teraz budujemy sami, z mala pomoca przy ciezkich pracach ziemnych
                            >

Co teraz budujecie? I w jakim kształcie? smile
                            • mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 23:17
                              klocek w stylu 'mediterránea' - zadnych skosow, zadnych vigas ala vista tongue_out , zadnych schodow!

z grubsza cos takiego, tylko wszystkie projekty domow 'prefabrykowanych' maja otwarta kuchnie a to tez opcja 'po moim trupie'
                              • mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 23:23
                                rzut wnetrza - tego przykladu wyzej
                                • mysiulek08 Re: Budowlanie 03.05.26, 00:04
                                  a i bez wdawania sie w szczegoly smile 'sami' nie oznacza robienie wszystkiego ;tymi rekoma' tongue_out
                                  firma z ciezkim sprzetem przygotowala teren (trudny), inna zrobila 'wylewke' i przylacza, kupilismy 'zestaw podstawowy' z dodatkowym ociepleniem i powiedzmy 'stan surowy' (szkielet stalowy) zamkniety robila firma, od ktorej kupilismy prefabrykaty ale do reszty czilijscy maestrzy reki nie przyloza, wiemy az nazbyt dobrze czym to sie konczy tongue_out
                                  • heca007 Re: Budowlanie 03.05.26, 08:34
                                    Fajny projekt. Okna zacienione, duża część dzienna. Podoba mi na smile
                                    • mysiulek08 Re: Budowlanie 03.05.26, 15:32
                                      wlasnie te tarasy byly kluczowe, mimo ogolnie deszczowej patagonii, slonce potrafi niezle operowac
                                  • wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 08:44
                                    a jaka wysokość będzie w środku ?

dom totalnie nie w moim guście bo jest taki nowoczesny,futurystyczny - ja to jestem jednak konserwa wink
                                    • mysiulek08 Re: Budowlanie 03.05.26, 15:30
                                      to jest ' dom prefabrykowany' czyli skladany z gotowych 'paneli', wiec wysokosc okreslona wymiarami plyt budowalnych - 240cm - to taka 'klasyka' lokalna, owszem, mozna sie 'bawic' w kombinacje - w obecnej pietro ma wysokosc 3,4 - 4m i skosne sufity ale poszlismy na latwizne 🙂

mieszkalam juz w klasycznym 'kolonialnym' - wlasnie z vigas ala vista, jeszcze obecnie w totalnie porabanym i nieustawnym - wysokosci, rozne poziomy, skosy , bez ochrony przed sloncem itp, wiec taki prosty klocek byl bardzo pozadany 😉

na kupionym polu jest bardzoooo klasyczna drewniana chalupa - w stanie mocno oplakanym i calkiem porzadna stodola 😎
                                      • wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 16:44
                                        mnie z tego wszystkiego chyb a najbardziej odpowiadałaby stodoła wink
                                • trampki-w-kwiatki Re: Budowlanie 03.05.26, 09:26
                                  Ale ogromna chata!
                                  No nieźle smile
                                  • mysiulek08 Re: Budowlanie 03.05.26, 15:15
                                    tylko tak wyglada 😉
        • mysiulek08 Re: Budowlanie 02.05.26, 20:57
          vigas ala vista smile budujesz czilijska chalupe? wink
        • majenkirr Re: Budowlanie 02.05.26, 21:28
          Pięknie!😍
        • ekstereso Re: Budowlanie 02.05.26, 21:37
          Pi.eknie! WY tam w dużej mierze sami budujecie, co?Bo ciagle na budowę jeżdzicie
          • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:50
            Mamy panów, którzy tam budują i oczywiście zatrudniamy ekipy do wylewek, hydraulika, panów od tynków (wszystkie trzy ekipy udane i bez zastrzeżeń). No ale jeździć trzeba, mąż też dużo pracuje razem z naszymi stałymi budowlańcami.
        • krwawy.lolo Re: Budowlanie 02.05.26, 21:43
          Wasz kościół nabiera kształtu.
          Kiedy zapraszasz na parapetówę? wink
          • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:51
            krwawy.lolo napisał:

> Wasz kościół nabiera kształtu.
            > Kiedy zapraszasz na parapetówę? wink

Na Sylwestra wink (chyba... oby).
        • andace Re: Budowlanie 03.05.26, 09:20
          Super! Bardzo podobają mi się wysokie sufity i takie sklepienia. Lubię też jak jest dużo okien.
      • wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 20:53
        dobrze kojarzę, ze macie dom w technologii szkieletowej ?

piękne jasne duże wnętrze smile
        • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:00
          Nieeee, my budowaliśmy z bloczków styropianowych wink
          • wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 21:01
            aaaaa, no pamiętałam że coś inaczej wink
            • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:09
              Takie lego dla dorosłych wink największa zaleta to lekkość materiałów (nikt się nie nanosił), czystość, łatwość składania i od razu ocieplone wink oczywiście pewnie jakieś wady wyjdą w praniu 🙄
              • wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 21:13
                fajnie wygląda
                czytam o tym i wad za bardzo nie widzę
                • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:23
                  Czasem w komentarzach na IG ludzie piszą, że nie chcieliby tak mieszkać bo to jest nienaturalny materiał i mieszkanie w plastiku. Ale szczerze mówiąc, biorąc pod uwagę dzisiejsze technologie to chyba tylko budowa z siana i krowiego łajna jest w 100% naturalna suspicious Inni nie znając tej metody sa przekonani, że ...dom odleci big_grin Myślą, że tam jest tylko styropian. A tak naprawdę to bunkier wylany z betonu, uzbrojony, w foremkach styropianowych wink
                  • wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 21:24
                    ciekawe czy ci, którzy budują w technologii tradycyjnej ( gazobeton,cermika) docieplają swoje budynki suspicious ?
                    • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:28
                      Tjaaa, może okładają kostkami siana suspicious wink
                      • wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 21:33
                        i końskim i krowim łajnem lepią wink
                        • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:51
                          big_grin
    • wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 20:47
      zgodnie z planem- stan surowy prawie/zamknięty -prawie bo jeszcze bez bramy garażowej i drzwi zewnętrznych.
      mamy już firmę która zrobi przydomową oczyszczalnie i drugą-na zrobienie pompy ciepła, instalacji itp, przeprowadzka za rok w wakacje- jesli wszystko dalej będzie tak dobrze szło
      jesli chodzi o koszty- mieścimy się w planowanych +10% więc jest ok
      • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:01
        Tylko plus 10% to niezły wynik wink
        • wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 21:05
          wiem, liczymy się mimo wszystko z marginesem +20% . zobaczymy wink
          mamy wszystko bardzo przemyślane, sprawdzane, negocjowane- nie ukrywam, że to ostatnie to moja część roboty wink
          widok z salonu sprzed 2 tyg , teraz z dnia na dzień jest piękniej na zewnątrz
          • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:10
            Jaka przestrzeń! Pewnie jakieś sarny będą pod dom wam podchodzić 😊
            • wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 21:14
              sarny bażanty sokoły czaple... ( suspicious)
              • wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 21:18
                tu listopadowy widok-z poddasza wink
                • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 21:29
                  Kocham takie klimaty, mogłabym iść przez te pola bez końca smile Macie tam pięknie!
                  • wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 21:32
                    to prawda smile reset i czyszczenie głowy
                    już nie mogę doczekać się poranków, wszystkich dźwięków i wiszącej specyficznej wiejskiej ciszy-nie ciszy ( wiesz o co chodzi ?)
                    z mojego okna na górze jest równie piękny widok ale na horyzoncie już niedługo będzie szpalerów bzów, cyknę fote to wrzucę smile
                    • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:53
                      Tak to zupełnie inne odgłosy niż w mieście albo nawet na przedmieściach. My tam śpimy (no teraz nie wink ) w przyczepie i na początku nocne odgłosy nas zaskakiwały. Przelatujące i pohukujące sowy to już w ogóle był hardcore wink
                      • wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 08:33
                        heca007 napisała:

> Tak to zupełnie inne odgłosy niż w mieście albo nawet na przedmieściach. My tam
                        > śpimy (no teraz nie wink ) w przyczepie i na początku nocne odgłosy nas zaskakiw
                        > ały. Przelatujące i pohukujące sowy to już w ogóle był hardcore wink

u nas w dzień ( uroczo !) daje czau kukułka, sów chyba nie słyszałam
                        rok temu chcieliśmy tam nocować pod gołym niebem , tuż przed założeniem dachu, wiatr i inne dzwieki ( w tym owadów) nie były pomocne, chłopaki wytrwali do 3 po czym postawili veto- po 4 kładliśmy się już do naszych łóżek hehe wink
                • majenkirr Re: Budowlanie 02.05.26, 21:30
                  A czyja to ziemia? Bo jak to mówią "nie przyzwyczajaj się do widoku, którego nie jesteś właścicielem"😅
                  • wapaha Re: Budowlanie 02.05.26, 21:33
                    nasza, prawie az do tego dużego ( pierwszego) zielonego drzewa
                    • majenkirr Re: Budowlanie 02.05.26, 21:40
                      👍🏻
                    • trampki-w-kwiatki Re: Budowlanie 02.05.26, 21:45
                      Aaaale cudownie! Kawał ziemi!
                      • wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 08:43
                        trampki-w-kwiatki napisała:

> Aaaale cudownie! Kawał ziemi!

smile
                        w pobliżu jest rezerwat, a sam teren objęty ochroną środowiskową
                        zanim uzyskaliśmy pozwolenie na budowę musieliśmy uzyskać zgodę z ochrony środowiska i przeprowadzić badania archeologiczne-pisałam kiedyś o tym na forum ( zyskując sporo "życzliwych" głosów w stylu że ściemniam "niemożliwe" itd)
                    • ekstereso Re: Budowlanie 02.05.26, 21:47
                      Marzenie
      • ekstereso Re: Budowlanie 02.05.26, 21:39
        No to juz fajnie. My będziemy zamykać zerowy a kasy juz poszlooo przez wymianę ziemi, utwardzanie, płytę jak w wilczym szańcusmile
        • heca007 Re: Budowlanie 02.05.26, 22:56
          Łączę się w bólu. My nie planowaliśmy piwnicy. Po badaniach gruntu okazało się, że albo budujemy piwnicę albo dom nam zjedzie jak na sankach uncertain Wymiana gruntu nie wchodziła w grę, ogólnie skomplikowana stytuacja ale kupa kasy poszła w piach, tzn w glinę tongue_out
          • wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 08:40
            nie bergamocę-dzielę się naszymi doświadczeniami. u nas samo poszukiwanie odpowiedniego kawałka ziemii trwało kilka lat. mieliśmy upatrzoną inną działkę, w sąsiedniej wsi, na górce ( mąż ma hopla na tym punkcie akurat) i było blisko blisko, nawet cenę za m2 byśmy przełknęli ale pogłębiony research wykazał, że powstanie tam osiedle deweloperskie-czyli dom przy domku, opcja po naszym trupie-bo nie po to chcemy dom na wsi by przy płocie miec sąsiada
            zaczęliśmy więc kolejne rowerowe eksploracje terenu i po kolei eliminowaliśmy kolejne działki-aż została nam ta nasza, nieskromnie powiem, że ja ją wypatrzyłam wink
            też ma wady ale spełnia założenia : wzniesienie terenu, duża a aktualnie doszedł dodatkowy-jest b.duża szansa że obok nikt się nie wybuduje bo bezpośredni 2 sąsiedzi nie zdążyli z wz przed zmianą przepisów o ustanowieniu mpzp
            mamy za to kilkaset metrów niżej sąsiada, który wybudował się bardzo szybko, podnosząc teren, dom blisko rowu melioracyjnego ( tu hit-wybudował się bez pozwolenia na budowę) i dwa razy już mu wybiło szambo. po zimie tereny tutaj są podmokłe, woda stoi i jest niebezpiecznie blisko jego domu. w przypadku bardziej śnieżnej zimy i roztopów-pan będzie miał solidne kłopoty
            • ekstereso Re: Budowlanie 03.05.26, 09:20
              To nie bergamocenie, tylko fajny wpis. Też nie kupiłabym ziemi przy os deweloperskim. My nie mamy takich obłędnych widoków, ale tez potrzeby inne-ja chcę mieszkać tak, żeby pieszo dojść do sklepów, przychodni, przystanku, w granicy miasta. Ale to działka wśród zabudowy , mala uliczka, 8 domów docelowo. Natomiast fajnie, że udaje się trzymać kosztorysu. Ja mam kosztorys juz kilka razy korygowanysmile Solidnie kiedy się okazało, ze trzeba ziemię wymieniać (Heca, też glina) no i potem kiedy już dopinałam z wykonawcami musiałam skorygować, choć na każdy etap robiłam sporo wycen. Wapaha, Wy jesteście w o tyle lepszej sytuacji, ze wiele chyba sami robicie, a u nas niestety-mąż może nosić, rozładować itd ale innych prac się raczej nie podejmuje, on jest zwolennikiem specjalistów. Ja inaczej, no ale nie będę sama n budowie harowaćsmile Czyli ja byłabym zwolennikiem pracy samodzielnej, ale nie mojejsmilesmile Natomiast zdecydowaliśmy się na samodzielne kupowanie materiałów, spinanie ekip i to zaspokaja moje potrzeby działaniasmile Powodzenia i wyrazy uznania za to, co macie.
              • wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 09:32
                masz rację-my z miasta uciekamy, nie uda nam się to tak bardzo jak chcieliśmy bo niestety po zmianie przepisów ( 2023 ) okolica dalsza błyskawicznie zaczęła się rozrastać co będzie skutkować tym, że siłą rzeczy powstanie więcej "miastowych" przybytków. Póki co z tego środka pola mamy ok 7 km do najbliższego "centrum" miejscowości, w którym są sklepy,pizzeria,urząd. Do najbliższego zaś zwykłego sklepiku spożywczego są ok 2km ( dlatego też projekt domu zakłada spiżarnię-w kuchni i dość duże pomieszczenie gospodarcze - na zapasy spożywcze)

Nie robimy sporo sami- większość ogarniają nam póki co ekipy, ale sporo czasu zajmują prace porządkowe. Częśc prac zrobilismy sami- ale były to drobne, łatwe kwestie które pozwoliły zaoszczędzić tu tysiąc tu dwa ( malowanie więźby dachowej, obróbka otworów okiennych), planujemy samodzielnie zrobić konstrukcje karton-gips, płytki w pomieszczeniach sanitarnych, podłogi oraz docieplenie. Wszystko jest kwestią nie tylko kasy-ale niestety czasu..
                • wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 09:33
                  i rzecz jasna wam również powodzenia i....zgody na każdym etapie wink
                  dawaj znać jak idzie smile
                  • ekstereso Re: Budowlanie 03.05.26, 09:39
                    Dziękuję! To byloby zdziwienie gdyby po 31 latach zgodnego małżeństwa budowa nam namieszałasmile
                    • wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 10:33
                      ekstereso napisała:

> Dziękuję! To byloby zdziwienie gdyby po 31 latach zgodnego małżeństwa budowa na
                      > m namieszałasmile

oj, zdziiwiłabyś się ile małżeństw się rozpada przez/trakcie budowy wink

my często też natrafiamy na te komentarze ale ja zawsze odpowiadam - "my zanim zaczęliśmy budowę zaplanowaliśmy juz rozwód, więc mamy ten problem z głowy wink"
                      • wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 11:04

z cyklu, uderz w stół .. wink
                        • trampki-w-kwiatki Re: Budowlanie 03.05.26, 11:22
                          Ha ha 🤣
                          Żarty żartami, ale dla nas remont okazał się na tyle frustrustujący, że podczas takiej budowy to na bank byśmy się pozabijali. Inna sprawa, że robiliśmy wszystko poza hydrauliką własnoręcznie, w ramach drugiego etatu czyli po pracy, więc zmęczenie sięgało zenitu.
                          Z mojej perspektywy kluczem do sukcesu są pieniądze - jak jest hajs na to, żeby kto inny wykonał za nas uciążliwe prace, a budowanie domu sprowadza się do podejmowania decyzji i zlecania przelewów, to można budować.
                          • andace Re: Budowlanie 03.05.26, 11:42
                            U mnie skończyło się wzięciem architekta wnętrz bo po paru kilkugodzinnych wizytach w sklepach z wyposażeniem wnętrz, nie byliśmy w stanie nic wybrać co by obojgu nam pasowało.
                            Mąż miał ból głowy od wyboru (bo oglądaliśmy wszystko w Polsce) i odmówił dalszych wizyt w sklepach, ale chciał współdecydować w wyborze.
                            Biuro projektowe pogodziło nasze gusta i potrzeby, ale fakt, w ograniczeniu frustracji pomógł przede wszystkim duży budżet i dobrzy fachowcy.
                          • wapaha Re: Budowlanie 03.05.26, 12:35
                            trampki-w-kwiatki napisała:

> Ha ha 🤣
                            > Żarty żartami,

to nie są niestety żarty, budowa domu jest jednym ze stresorów a wiadomo jak wpływa stres
                            połowę swojego życia zawodowego przepracowałam w branży ogólnie mówiąc budowlanej i niestety obserwowałam takie historie, inwestorzy indywidualni zaczynali wspólnie-mąż i zona, ładnie ubrani, pełni energii, wiary nadziei miłości tongue_out , panowie często misiowaci- z czasem zaś sytuacja ulegała zmianie, wpadali prosto z budowy, w ubraniach roboczych, bez brzuszków i...bez żon. Wykończeniówka wykańcza- to puenta i 100% prawdy wink - często domy wykończone stawały do sprzedazy /podziału majątku. Stąd też te komentarze budowlańców- niestety znają wiele takich małżeńskich perypetii
                            Kasa-wiadomo, że wiele ułatwia, zwłaszcza że koszt robocizny jest kosmiczny ale wychodzi sporo niezgodności w charakterze- okazuje się, że jednak każdy ma inne priorytety, pojawiają się długie nieobecności, mijanie się w drzwiach, frustracja jak coś nie wyjdzei ( a zawsze coś się spindoli tongue_out ), wzajemne pretensje, niezgoda co do aranżacji-panu podoba sie jedno a pani drugie itd itp
                            to trudna sytuacja
                          • mysiulek08 Re: Budowlanie 03.05.26, 15:43
                            żeby kto inny wykonał za nas uciążliwe prace, a budowanie domu sprowadza się do podejmowania decyzji i zlecania przelewów, to można budować. - nie dotyczy czilijskich maestrow 😛
                            przyslowiowa ksiazke bym mogla napisac o jakosci wykonania loklalnych domow i takich za milion zlotych i takich za miliard 🙃
                • ekstereso Re: Budowlanie 03.05.26, 09:40
                  Masz taki kawalek ziemi, ze starczy Ci wolnoścismile
    • andace Re: Budowlanie 03.05.26, 09:36
      U mnie na razie wyrównują teren, ale „moja” budowa to blok, bo kupiłam mieszkanie i to nawet nie na etapie dziury w ziemi 🙄
      • ekstereso Re: Budowlanie 03.05.26, 09:40
        Też fajniesmile
        • andace Re: Budowlanie 03.05.26, 09:47
          Będzie fajny widok z balkonu, ale to jeszcze 2 lata.
          • ekstereso Re: Budowlanie 03.05.26, 09:55
            Też kupowaliśmy mieszkanko dla córki na tym etapie czyli na etapie planów i okazało sie to super inwestycją. Samo czekanie podniosło wartość mieszkania o 20%.
            • andace Re: Budowlanie 03.05.26, 10:00
              Mam nadzieję że i tu będzie podobnie.

Kupiłam tydzień po wejściu inwestycji do sprzedaży, 2 miesiące później większość mieszkań (w tych wielkościach co nas interesowały) zostały sprzedane.

• heca007 Re: Budowlanie 03.05.26, 12:01
              U nas wychodzi, że każde mieszkanie synów podrożało od czasu "dołka" o 200 tys.
              • andace Re: Budowlanie 03.05.26, 12:29
                Mam nadzieję że i moje tak podrożeje, na razie będzie na wynajem, więc dobrze żeby rynek nie szalał.

Moja największa wtopa inwestycyjna to kupienie mieszkania w dołku w 2018 roku i nie czekanie ze sprzedażą na “górkę” - od momentu sprzedaży podrożało 4,5 raza 🙄
      • heca007 Re: Budowlanie 03.05.26, 09:56
        Myśmy synom kupili mieszkania, jedno pod drugim na etapie kiedy developer nawet działki nie ogrodził 🫣 Byliśmy pierwsi na liście oczekujących na podpisanie umowy wstępnej bo jeszcze nie było wszystkich dokumentów.
        • andace Re: Budowlanie 03.05.26, 10:04
          U mnie nie mieli planów budowlanych z wymiarami ścian, działkę ogrodzili tydzień wcześniej, zdjęcie jest miesiąc po zakupie.
          Jak umawiałam się na wizytę u dewelopera to tej inwestycji jeszcze nie mieli w sprzedaży, planowałam kupić coś innego.
          Akt notarialny podpisuje dopiero w przyszłym tygodniu bo też czekaliśmy na dokumenty.
    • mabel_mora Re: Budowlanie 03.05.26, 09:53
      dziewczyny, macie przepiekne domy in progress!!😍
      zycze abyście mogły jak najszybciej w nich zamieszkać 💕

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka