Dodaj do ulubionych

Wakacje 2026 ???

14.05.26, 18:38
Macie zaplanowane wakacje?
Pierwszy raz nie mam jeszcze nic nagrane. Z jednej strony marzy mi sie francuska prowincja autem (strasza ze loty beda odwolywac), z drugiej jakis pakiet ALL zeby odpoczac. Na stanie nastolatek ktory chce zostac w domu (ale nie zostanie bo musimy miec go na oku) i 9 latka ktora uwielbia wode, baseny i all inclusive.
Jakie macie plany, moze cos mi sie rozjasni przy bladzeniu palcem po mapie ?
Obserwuj wątek
    • mocca26 Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 18:48
      Zero, zero wiedzy na temat własnych wakacji. Poza tym, że głowne jesienią. Czy w międzyczasie coś będzie? Może jakiś weekend. Dobrze, że wyjechałam w styczniu.
    • daniela34 Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 18:52
      Macie. Grecję we wrześniu, Anglię w lipcu. Może jeszcze coś gdzieś kiedyś na krótko.
      • mocca26 Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 18:58
        O ja też pewnie na króciutko do Anglii w lipcusmile Czekam na info który weekend. I zastanawiam się czy polecę big_grin (samoloty, paliwo itd - az tak mi nie zalezy, żeby samochodem/pociagami się tłuc)
        • inkamovinka Re: Wakacje 2026 ??? 21.05.26, 22:04
          mocca26 napisała:

> O ja też pewnie na króciutko do Anglii w lipcusmile

Zapraszam.
    • smoczy_plomien Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 18:59
      Pewnie nie pomogę, ale u mnie również wakacje w tym roku wyjątkowo bez planów. Przede wszystkim dlatego, że mamy w tym roku małe koty, które trudno będzie zostawić na dłużej niż na 2-3 dni. Poza tym niepewność z lotami, gorzej z kasą, już byliśmy w tym roku za granicą, pierwotny pomysł (podróż za zaćmieniem słońca) nie wypalił. Zatem zapewne będzie tak, że wyjedziemy na wieś, dzieci pojadą w lipcu na obóz, a w sierpniu coś pokombinujemy: może przyjadą do nas koledzy dzieci, a może wyślemy dzieci do wujostwa na Mazurach albo do dziadków, albo zrobimy jakieś randomowe last minute nad polskie morze z jednym rodzicem, a drugi zostanie z kotami.
    • snakelilith Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 19:15
      Media straszą o redukcji lotów i wzroście cen biletów. Przestrzega się, że zwłaszcza low-cost-airlines mają mieć kłopoty. Lufthansa redukuje też o 20 tys. lotów. Hong Kong Airlines, Air New Zealand, Air France podniosły ceny za loty do Azji i Afryki, przez co wzrosło zainteresowanie krajami w Europie o 20% jeżeli chodzi o Grecję, Włochy i Portugalię. Hiszpanią nawet o 30%.
      Przy pakietach ceny pójdą w górę, ale masz większe bezpieczeństwo w przypadku odwołania lotu niż w przypadku podróży indywidualnej.
      Osobiście nie robiłabym sobie tego stresu i wybrała Francję autem. Sama wybieram się samochodem, ale dopiero w końcu sierpnia w kierunku chłodniejszej północy.
    • 1.wetta.1 Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 19:29
      W tym roku tylko autem. Do Bretanii, już nie mogę się doczekać. Uwielbiam ten klimat.
      To będzie nasz kolejny wyjazd, tym razem na południowe wybrzeże.
    • agjot Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 19:32
      7-14 czerwca Grecja, Kreta konkretnie. ALL bo dzieciaki chcą.
    • kurt.wallander Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 19:45
      W tym roku Europa samochodem. Koncepcja kilka razy mi się zmieniała, no, ale mam już w końcu rezerwacje porobione.
    • b.bujak Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 19:53
      w związku z uroczystością rodzinną zaczynamy wakacje od Gór Świętokrzyskich bo w zeszłym roku olśniło mnie, że młodszy ma niewybaczalne braki w kwestii znajomości tych okolic; każdy dzień tam kosztuje mnie dużo emocji, ale najwyższa pora zabrać tam młodego i pokazać miejsca, o których słyszy w rodzinnych opowiadaniach ...
      później pewnie pojeździmy po Europie - tym razem kierunek Benelux, przez północne Niemcy w jedną stronę (może Dania na chwilę), przez północną Francję, Luxemburg (może na chwilę francuskie wybrzeże, Paryż) w drugą stronę - będziemy improwizować jak zwykle smile
      na liście życzeń mam również Porto, ale tu już musiałby być samolot; no i jeszcze mnóstwo pinezek na mapie Austrii
      zobaczymy co z tego wyjdzie jak się ułożą sprawy zawodowe, opieki nad psem, no i na ile wystarczy budżetu smile
    • elisabeth.nakatami Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 20:11
      Mam na razie bilety lotnicze do homeland na 5 tygodni i rezerwacje hoteli/ apartamentów. Nawet podwójne, bo jeszcze nie zdecydowałam hotel czy apartament. Kusi mnie apartament, bo raz, że 100 metrów, dwa, że sypialnia na piętrze (kocham schody), do pracy zdalnej się nada jak talala. Ale z drugiej kto zrobi śniadania? wink.
      To, czego jeszcze nie mam, to nowe bikini, ale to ogarnę w czerwcu pewnie.

Trochę żałuję, że powrotny bilet mam z przesiadką w Sztokholmie (LOTowski) z Addis Abebe, bo obawiam się, że ten lot mogą odwołać. No trudno, Sztokholm ma małe lotnisko, najwyżej będę kombinować na miejscu. Na szczęście to nie Istambuł.
      • krwawy.lolo Re: Wakacje 2026 ??? 15.05.26, 00:08
        No właśnie.
        Ja zacznę się martwić jesienią.
    • malinaa43 Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 20:14
      Nie sprawdzę bo my znowu Francja we wrzesniu, Lazurowe Wybrzeże, zakochałam się w tym regionie i ciągle mi mało.
      • margaretta80 Re: Wakacje 2026 ??? 21.05.26, 21:05
        Polecisz jakieś konkretne miejsca na Lazurowym wybrzeżu?
    • koko8 Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 20:20
      Mamy w planach w lipcu południe Włoch, na razie tylko bilety kupione. We wrześniu Huelva, może o Portugalię zahaczymy.
      Odwołanych lotów nie obawiam się.
    • kaki11 Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 21:09
      W sumie to za dwa tygodnie jedziemy na mazury na tydzień, więc to już zorganizowane smile ale chcielibyśmy jeszcze się gdzieś wybrać jakoś we wrześniu może październiku, raczej za granicę i tu jeszcze zaplanowane, tym bardziej kupione nie jest jeszcze absolutnie nic, łącznie z wyborem kierunku. Tylko, też u nas to raczej standard, niż coś dziwnego. Pewnie jakoś się za to zabierzemy.
    • ga-ti Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 21:18
      Przy okazji uroczystości rodzinnej Dolny Śląsk, ale konkretów brak. W lipcu rozjeżdżają się dzieci, a my będziemy się cieszyć pustą chatą 😄
      Ja chcę nad morze, nasze, może się uda. No i Mazury, rodzinnie. A jeśli się uda w Bieszczady (może we wrześniu) to już będzie super.
      Podróże z niechętnym nastolatkiem mogą być wyzwaniem 🙃
      • grey_delphinum Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 21:36
        Kreta w lipcu (mam nadzieję, ze polecimy...). Wcześniej kilka dni w Paryżu. We wrześniu chciałbym zrobić parę wypadów w polskie lub slowackie góry, ale nie wiem,czy będę na to miala siły.
    • astomi25 Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 21:35
      Nie planuje kompletnie nic i dobrze mi z tym.
      Spelnilo sie moje marzenie i udalo mi sie kuoic maly domek z wielka dzialka na zadupiu w lesie ( chyba kiedys o tym pisalam na forum) wiec mozliwe ze juz od tych wakacji bede sie tam urzadzac.
      Na sama mysl o lotniskach, hotelach i wycieczkach mam gesia skorke.
      Mam straszny przesyt urlopowy. Mam naprawde dosc.

Maz zaplanowal z synem Irlandie na sierpien.
    • alina460 Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 21:37
      Portugalia kontynentalna, Włochy, Estonia, Azory
      • simply_z Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 23:40
        Azory moje marzenie!
      • margaretta80 Re: Wakacje 2026 ??? 21.05.26, 21:07
        I to wszystko w okresie letnim?
    • ophelia78 Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 21:44
      Ja tez - jak nigdy! - nie mam nic zaplanowane. Zazwyczaj w marcu/kwietniu juz wszystko zabukowane.

Boję sie wlasnie wzrostu cen all ekskjuzmi i odwoływanie lotów indywidualnych.
      W ub roku bylam 10 dni w Londynie i ciągle mi mało, marzy mi sie tez Edynburg. Ale wlasnie... loty.

W zanadrzu ew Praga pociągiem lub autem. Albo sama nie wiem co jeszcze...
    • default Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 22:07
      Tak jak w zeszłym roku wyjeżdżaliśmy kilka razy (Turcja, Macedonia, 2x Bałtyk), tak w tym nic nie mamy zaplanowane konkretnie - poza
      małym wypadem do Lidzbarka Warmińskiego w przyszłym tygodniu, potem być może do znajomych do Karpacza też na kilka dni.
      Cały czas mamy zaproszenie do Perugii, zaprasza kuzynka męża - ale męża raczej znowu do Turcji ciągnie. No i Skandynawia mu się marzy. Mnie nieszczególnie.
      Zobaczymy, jak coś, to zawsze jakiś last minute się złapie 😉
    • sandy_cheeks Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 22:44
      Mam zarezerwowaną Gran Canarię na przełomie lipca i sierpnia. Chciałabym jeszcze jakieś polskie miasto na 3-4 dni, ale na razie nie wiem jakie. Konkubin niedawno zaczął nowa robotę i nie wie czy i kiedy dostanie urlop, więc nic więcej nie rezerwuję...
    • przepio Re: Wakacje 2026 ??? 14.05.26, 23:52
      Włochy - przełom czerwca i lipca, mamy tam wesele, a potem juz nic- odwołano nam 2 tygodnie temu wyjazd zaplanowany rok temu. Pierwszy raz bedziemy polować na jakies last
    • awf-33 Re: Wakacje 2026 ??? 15.05.26, 17:53
      sunflowerin napisała:

> Macie zaplanowane wakacje?

Mamy smile
      Góry w Polsce. Ale my lubimy łazic. Latamy jedynie poza sezonem i to łapiemy takie bilety, więc gdyby odwołali lot, to bez żalu.
      Na stanie nastolatek.
    • aguha Re: Wakacje 2026 ??? 15.05.26, 19:58
      Pierwszym pomysłem była Islandia, ale po dokładnym przeliczeniu kosztów zrezygnowałam. Potem jeszcze chodził mi po głowie Dubaj. Jednak ze względu na panujące temperatury latem odpuściłam. Zresztą dobrze, że tak się stało, bo trudno nadal powiedzieć, co się będzie działo w tamtym rejonie świata. Ostatecznie zdecydowałam się na Teneryfę w czerwcu. Mam już zarezerwowane wejście na Teide, ale martwi mnie dojazd do niektórych atrakcji. Słyszałam, że tamtejsze drogi mogą przyprawić o palpitacje serca. 🥴
    • kasiamat00 Re: Wakacje 2026 ??? 15.05.26, 20:02
      Na lato nic, menedżer mnie grzecznie poprosił o brak dłuższych urlopów do września. Na cały czwarty kwartał mam obiecany sabbatical, miała być daleka Azja i Australia, ale w obecnej sytuacji diabli wiedzą.
    • simply_z Re: Wakacje 2026 ??? 15.05.26, 20:45
      Wakacje juz czesciowo odbylam, z tych dluzszych na przelom listopada/grudnia mam zaplanowane Chiny ale nie wiadomo jak to bedzie z lotami i sytuacja na swiecie.
      W czerwcu szykuje mi sie krotki wjazd do Wloch ale polaczony z praca zdalna, wiec to taki urlop nie urlop,
      sierpien moze Turyn i okolice na tydzien ale nie mam potwierdzone, a we wrzesniu moze Portugalia na pare dni albo cos w Polsce.Chetnie wyjechalabym gdzies jak u nas zaczyna sie paskudna jesienno-zimowa obrzydliwosc.
    • mayaalex Re: Wakacje 2026 ??? 16.05.26, 19:05
      Francuska prowincja autem brzmi dobrze ale lepiej porezerwuj noclegi jak najszybciej.
      U nas plany sa juz od dawna, zobaczymy co bedzie z ich realizacja: kilka dni w Porto pod koniec czerwca, tydzien w Londynie w lipcu, 3 tygodnie na Krecie w sierpniu. Z tego najbardziej boje sie o Porto bo lecimy tanimi liniami, jesli odwolaja lot to zwroca nam pieniadze ale niekoniecznie przebukuja na inny. I dlatego wlasnie zazwyczaj unikam tych wszystkich ryanairow i easyjetow a tym razem dalam sie mezowi namowic sad
      Jesli dostane z pracy pieniadze i wolne to jeszcze polece na kurs hiszpanskiego ale wciaz czekam na odpowiedz.
      • simply_z Re: Wakacje 2026 ??? 16.05.26, 19:09
        oo gdzie? ten kurs?
        • mayaalex Re: Wakacje 2026 ??? 21.05.26, 22:22
          Kurs w Kadyksie, podobno bardzo tam przyjemnie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka