• premeda Re: Eurowizja 17.05.26, 00:23
      Czy tylko dla mnie Bułgaria była straszna 🤔
      • pani_tau Re: Eurowizja 17.05.26, 00:38
        Czysty koszmar.
      • afro.ninja Re: Eurowizja 17.05.26, 00:41
        Dla mnie Australia. Taka Celine Dion z temu
      • znowu.to.samo Re: Eurowizja 17.05.26, 00:45
        Ja jestem w ciężkim szoku bo nie dawałam im szans na jakąkolwiek czołówkę
        Chyba im sie coś zepsuło 8O
      • elinborg Re: Eurowizja 17.05.26, 01:15
        premeda napisała:

> Czy tylko dla mnie Bułgaria była straszna 🤔
        >

Nie tylko. Też uważam, że to koszmarek.
    • mo_cuishle_26 Re: Eurowizja 17.05.26, 00:39
      No jest pięknie w tym roku! Tak pięknie chyba nigdy nie było.
      • mo_cuishle_26 Re: Eurowizja 17.05.26, 00:39
        Od czasów Edyty!
        • afro.ninja Re: Eurowizja 17.05.26, 00:40
          Ich troje bylo wysoko. Chyba w pierwszej dziesiątce.
          • znowu.to.samo Re: Eurowizja 17.05.26, 00:57
            Nie rozumiem czemu dostaliśmy tak malo punktow od publiczności
            • brenya78 Re: Eurowizja 17.05.26, 06:52
              Polka udająca ze jest murzynka śpiewająca gospel na Eurowizji. No co mogło pójść nie tak...
              • elinborg Re: Eurowizja 17.05.26, 08:27
                brenya78 napisała:

> Polka udająca ze jest murzynka śpiewająca gospel

Idiotyczna uwaga
                • pursuedbyabear Re: Eurowizja 17.05.26, 10:37
                  elinborg napisała:

> brenya78 napisała:
                  >
                  > > Polka udająca ze jest murzynka śpiewająca gospel
                  >
                  > Idiotyczna uwaga

Nie bez przyczyny autorka tej uwagi od lat cieszy się na forum ksywą "bredzia".
              • znowu.to.samo Re: Eurowizja 17.05.26, 08:53
                Chyba cie pogięło, nawet jeśli to jest jak twierdzisz gospel, to zwykły śmiertelnik nie dzwignąłby tego utworu.
                Proponuję spróbować ten utwór zaśpiewać i powodzenia życzę
                • brenya78 Re: Eurowizja 17.05.26, 10:28
                  To jest eurowizja a nie kościół. Większość krajów promuje swoją kulturę, a Polka śpiewa gospel ni z tego ni owego.
            • natalia.nat Re: Eurowizja 17.05.26, 09:58
              Publiczność jednak lubi piosenki z bardziej wpadającą w ucho linią melodyczną, dynamiczne. Sama też bym na tę piosenkę nie zagłosowała, chociaż wokal doceniam.
    • mo_cuishle_26 Re: Eurowizja 17.05.26, 01:01
      A jednak Bułgaria, no dobrze.
      Naważniejsze, że nie Australia, nie podobała mi się ta baba.
      A ja i tak kocham Michelle! wink
    • kropkacom Re: Eurowizja 17.05.26, 01:04
      Gratulacje dla Bułgarii. No i oczywiście dla Polski smile
      • ponis1990 Re: Eurowizja 17.05.26, 02:04
        Ja się cieszę z Bułgarii. Szkoda, że Alicja tak mało głosów od publiczności, szok. Oiosenka taka średnia ale kawał głosu. Za to ile punktów od jury! Jak nigdy dawno.
    • volta2 Re: Eurowizja 17.05.26, 01:08
      no cóż, obstawiałam izrael, nasze jury stanęło na wysokości zadania, jak zawsze chyba, alicja została dostrzeżona, ale dziwnie mało głosów dostaliśmy od publiczności, jak nigdy.
      • veryvery Re: Eurowizja 17.05.26, 01:22
        Rok temu było chyba odwrotnie, Justyna Steczkowska dostała mało od jury i przyzwoicie od publiczności
    • rb_111222333 Re: Eurowizja 17.05.26, 07:41
      Zaczęliśmy oglądać od powrotu z nocy muzeów, właściwie tylko dlatego, że córka jest fanką konkursu. Występ Polki widziałam na żywo, mi akurat podobały się zarówno wykonanie jak i sama piosenka. Duże wrażenie zrobiła na mnie samą oprawa konkursu, ogromną scena, bardzo profesjonalnie.
      • moni_485 Re: Eurowizja 17.05.26, 07:48
        rb_111222333 napisała:

> Zaczęliśmy oglądać od powrotu z nocy muzeów, właściwie tylko dlatego, że córka
        > jest fanką konkursu.

Ten obciachowy konkurs potrafią strawić jedynie małolaty i ludzie z jarmarcznym gustem, a potem te małolaty i reszta głosują. I dlatego wygląda to tak jak wygląda.
        • kropkacom Re: Eurowizja 17.05.26, 08:20
          Ja głosowałam na Polskę big_grin
    • palacinka2020 Re: Eurowizja 17.05.26, 08:10
      Izrael drugie miejsce, wykonawca ktory „dziwi sie” ze go wygwizdano. Internetu nie maja w tym Izraelu?
      • angazetka Re: Eurowizja 17.05.26, 08:28
        Na pewno "nie interesuje się polityką".
        • evening.vibes Re: Eurowizja 17.05.26, 08:56
          angazetka napisała:
          > Na pewno "nie interesuje się polityką".

Angazetka 'interesująca się polityką' zbojkotuje w tym roku piłeczkę kopaną z USA praaaaawdaaaa?
        • kropkacom Re: Eurowizja 17.05.26, 08:58
          Co miał powiedzieć jak go zapytano?
          • palacinka2020 Re: Eurowizja 17.05.26, 14:48
            Ze rozumie, ze obecnosc Izraela wywoluje emocje? A nie robić glupa, jakby pierwszy slyszal o sprawie?
      • smoczy_plomien Re: Eurowizja 17.05.26, 15:58
        Poznałam trochę Żydów i oni są od dziecka impregnowani na hejt. On ich nigdy nie zaskakuje, wspierają się wzajemnie, dają sobie siłę i nie biorą go do siebie. Tak są uczeni już w szkołach podstawowych, czemu w sumie się nie dziwię, ale efekt jest taki, że wielu z nich nie umie dostrzec własnej winy.
    • kropkacom Re: Eurowizja 17.05.26, 08:39
      Dobra, na spokojnie. Poziom mam wrażenie w tym roku niższy. Pewnie swoje zrobiły bojkoty niektórych krajów. Komisje głosowały inaczej niż oglądający. Chociaż niekonieczne, bo jednak obie piosenki z dwóch pierwszych miejsc były wysoko po pierwszym głosowaniu. Bułgarii nie obstawiałam. Izrael miał dobra piosenkę. Dla niektórych niestety... Polska wystawiła taką uczestniczkę, że absolutnie wstydu nie było. Jakby zresztą mógłby być? Przy takim głosie i profesjonalnym wykonaniu. Szkoda, że całościowo gdzieś tam ginęła. Nie była to piosenka, która zostaje w głowie i można ją bez problemu zanucić. Podobnie miał Czeski wykonawca. Zwłaszcza dla widzów. Komisje z trzech krajów polską wokalistkę oceniły najlepiej. Ogólnie w tym roku żaden utwór nie trafia na moją listę.
      • kropkacom Re: Eurowizja 17.05.26, 08:42
        Przepraszam cztery dwunastki smile
      • znowu.to.samo Re: Eurowizja 17.05.26, 09:27
        Także mam wrażenie że w poprzednich latach poziom wykonania był wyższy, postawiono bardziej na show, które było niestety mocno jarmarczne
      • bujakajamajka Re: Eurowizja 17.05.26, 13:46
        Co z tego, że nie było wstydu, kiedy (nie licząc może Górniakowej czy Szpaka) najlepsze efekty osiągaliśmy, kiedy wysyłaliśmy zespoły typu Ich Troje, Iwan i Delfin, czy inne ubijanie masła? Nieważne jak dobrze śpiewa Szemplińska, piosenkę miała raczej mało eurowizyjną i chwytliwą, a to jednak festiwal kiczu, swoje dołożył też beznadziejny kostium. Na drugi rok trzeba pomyśleć raczej o piosence typu "Mandacik", bo gołym okiem widać, że właśnie tego typu utwory najlepiej trafiają w masowe gusta.
        • kropkacom Re: Eurowizja 17.05.26, 16:04
          Choćbyś stanęła na głowie to nikt nie wyśle Zenka na Eurowizję big_grin Alicja wstydu nie zrobiła. I tak, Górniak miała najlepszy wynik.
          • znowu.to.samo Re: Eurowizja 17.05.26, 18:44
            Ja miałam wrażenie że rumuni sami byli zaskoczeni swoją wygraną
            • znowu.to.samo Re: Eurowizja 17.05.26, 18:46
              *bułgarzy sorry XD
            • angazetka Re: Eurowizja 17.05.26, 18:46
              Bułgarzy?
    • novembre Re: Eurowizja 17.05.26, 09:25
      Obejrzalam. Na palcach jednej reki mozna policzyc to, co mi sie podobalo, no ale brytyjski dj i tym podobni nie sa w moim stylu. Podobal mi sie Izrael, Francja i Malta. Polka ma piekny glos, ale piosenka... dlaczego nie mozemy miec normalnej piosenki na Eurowizje?
      • glasscraft Re: Eurowizja 17.05.26, 09:55
        Normalne piosenki nie osiagaja nic od dawna na Eurowizji, a szkoda - bo dla mnie to powinien byc konkurs piosenki z odrobina kiczu, a jest konkurs kiczu z odrobina piosenki. Ale sie oglada, nawet jakby tylko po to, zeby komentowac na temat kiczu 🤣🤣🤣
    • inkamovinka Re: Eurowizja 17.05.26, 10:43
      czy większość odpowiedzi w tym wątku została ukryta i nożna zobaczyć tylko kilka z ponad 100?
      • angazetka Re: Eurowizja 17.05.26, 10:49
        Nie.
    • mo_cuishle_26 Re: Eurowizja 17.05.26, 11:19
      Co ciekawe, Polka w swoim półfinale zajęła 2 miejsce zaraz za reprezentantem Izraela.
      Więc początkowo mogłoby wydać się dziwne, że w finale tak straciła na głosach publiczności.
      Ale po przemyśleniu, jest to wytłumaczalne. W półfinale zrobiła efekt wow, bo ten pierwszy półfinał był wyjątkowo słaby (poza Izraelczykiem), więc nagle wyskoczyła Alicja niczym diabeł z pudełka z kawałem głosu i wszystkim szczęki opadły.
      A w finale doszło co najmniej 8-10 dobrych propozycji z drugiego półfinału i nasza reprezentantka spadła w notowaniach widzów.
      Trudno, bywa, nigdy nie ma tak, aby podobać się wszystkim.
      Dla mnie najważniejsze, że aż 4 państwa dały Polce 12 punktów. Tak to od wieków nie bywało.

Btw. dla mnie dużo bardziej kontrowersyjną od kwestii polskiego jury i jego punktacji, jest zachowanie się jury ukraińskiego. I powiem tak, Eurowizja nigdy nie była tylko festiwalem piosenki, zawsze miała kontekst polityczny. I zlekceważenie swojego najbliższego sąsiada w obecnej sytuacji politycznej i społecznej, będzie miało dla Ukrainy baaaaaardzo poważne konsekwencje społeczne. Do tej pory ich broniłam, ale od teraz przestaję, miarka się przebrała.
      • angazetka Re: Eurowizja 17.05.26, 11:31
        LOL. Miarka się przebrała, bo dali zero punktów.
        • mo_cuishle_26 Re: Eurowizja 17.05.26, 11:36
          Mogli uspokoić bardzo złe nastroje prostym kosztem, zwłaszcza, że piosenka miała wszelkie prawo się podobać. Nie zrobili tego. Każda akcja wywołuje reakcję. Prosta fizyka.
          • angazetka Re: Eurowizja 17.05.26, 11:40
            Małym kosztem, patriotko.
      • pursuedbyabear Re: Eurowizja 17.05.26, 11:40
        Mwahaha.
        Miarka się przebrała, bo sąsiedzi w telewizyjnym konkursie niesłuchalnych w większości piosenek i kiczu nie dali nam punktów. Sprawa wagi państwowej, czas zerwać stosunki dyplomatyczne.
      • inkamovinka Re: Eurowizja 17.05.26, 11:45
        moj temat na temat ignora Ukrainy zostal wywalony... Ukraina już chyba rok temu też nas olała? A wy w tej Polsce, jak te sługasy, czerwony dywan przed nimi …
        • moni_485 Re: Eurowizja 17.05.26, 11:54
          inkamovinka napisała:

> moj temat na temat ignora Ukrainy zostal wywalony... Ukraina już chyba rok temu
          > też nas olała? A wy w tej Polsce, jak te sługasy, czerwony dywan przed nimi …

Nawet w 2022 na nas nie głosowali.
        • kropkacom Re: Eurowizja 17.05.26, 12:47
          Prawdziwa urażona duma, duma, duma....
          • moni_485 Re: Eurowizja 17.05.26, 15:40
            kropkacom napisała:

> Prawdziwa urażona duma, duma, duma....

Nie, tu istotne są kwestie zwykłej ludzkiej przyzwoitości.
            • pursuedbyabear Re: Eurowizja 17.05.26, 15:44
              To jest tylko konkurs piosenki, na litość.
            • kropkacom Re: Eurowizja 17.05.26, 16:07
              Zdecydujcie się czy chcecie aby to był konkurs piosenki, czy wdzięczności lub/i (jak to nazywasz) przyzwoitości wink Duma, duma, duma...
              • natalia.nat Re: Eurowizja 17.05.26, 16:19
                big_grin
                • moni_485 Re: Eurowizja 17.05.26, 17:33
                  natalia.nat napisała:

> big_grin

Poznasz głupiego po śmiechu jego.
                  • natalia.nat Re: Eurowizja 17.05.26, 18:11
                    moni_485 napisała: ...

O, moja psychofanka. smile Napisz do koleżanki to samo. Nie ja zaczęłam w uśmiechy. Ale po co masz być uczciwa i obiektywna.

• moni_485 Re: Eurowizja 17.05.26, 17:32
                kropkacom napisała:

> Zdecydujcie się czy chcecie aby to był konkurs piosenki, czy wdzięczności lub/i
                > (jak to nazywasz) przyzwoitości wink Duma, duma, duma...

Eurowizja od dawna nie jest konkursem piosenki tylko sympatii do tego czy innego kraju. A od 2022 Polska/Ukraina to jeszcze inny temat. I owszem, jestem patriotką dumną ze swojego kraju. Dziwię się, że to cię bawi i jest powodem ironii.
                • kropkacom Re: Eurowizja 17.05.26, 19:02
                  Oho, to ciekawe. Czyli Niemcy i Austriacy bardzo lubią Polskę? A my lubimy Izrael. Utrzymasz ten patriotyczny szpagat?
        • glasscraft Re: Eurowizja 17.05.26, 12:49
          A na UK chyba wlasnie Ukraina glosowala, wiec chyba sie zeruje?
      • inkamovinka Re: Eurowizja 17.05.26, 11:48
        A jeszcze wytlumaczy mi ktoś, co z tym Izraelem? Od dwóch sezonów zajmuje wysokie miejsca, no bardzo ciekawe. Czy to nie wystarczający dowód na to, jak bardzo to show jest zmanipulowane? Izrael nest jednym ze sponsorów tej imprezy.
        • brenya78 Re: Eurowizja 17.05.26, 12:11
          Moze maja dobre piosenki? I moze głodują na nich ludzie którzy mają sumienia po właściwej stronie? Ot cala tajemnica.
          • inkamovinka Re: Eurowizja 17.05.26, 12:29
            brenya78 napisała:

> Moze maja dobre piosenki? I moze głodują na nich ludzie którzy mają sumienia po
            > właściwej stronie? Ot cala tajemnica.

Nie. Dlatego:

Eurovision created a system that promotes the power of a small voter base. For example, the authors revealed, the director of a Norwegian pro-Israel organization urged his 15,000 members to vote for Israel. When they did, Eurovision sent an automated reply encouraging them to vote up to 20 times. (The uproar over Israel’s success in the popular vote resulted in a change of the rules, so as of 2026, only 10 votes are allowed per person.)
            • brenya78 Re: Eurowizja 17.05.26, 12:39
              Głosowałam na Izrael. Z pewnością jestem przekupiona przez zionistow...
              Żenada.
        • evening.vibes Re: Eurowizja 17.05.26, 13:51
          inkamovinka napisała:
          > A jeszcze wytlumaczy mi ktoś, co z tym Izraelem? Od dwóch sezonów zajmuje wyso
          > kie miejsca, no bardzo ciekawe.

Banał: Ci co krzyczą najgłośnjej wcale nie są większością.
      • moni_485 Re: Eurowizja 17.05.26, 12:01
        mo_cuishle_26 napisała:

>
        > Btw. dla mnie dużo bardziej kontrowersyjną od kwestii polskiego jury i jego pun
        > ktacji, jest zachowanie się jury ukraińskiego. I powiem tak, Eurowizja nigdy ni
        > e była tylko festiwalem piosenki, zawsze miała kontekst polityczny.

Zgadzam się. No ale oni nic nie muszą, musimy my bo im się należy. Ich wdzięczność była już nie raz tematem dyskusji. Zaraz przylecą czopki i będą się burzyć, że oni bronią Polski i bez nich nie będziemy mieć emerytur i zginiemy marnie.
      • brenya78 Re: Eurowizja 17.05.26, 12:13
        "Do tej pory ich broniłam, ale od teraz przestaję, miarka się przebrała."

Litości. Zawsze tak dokonujesz analiz geopolitycznych i sympatii politycznych? Na podstawie głosów jury w eurozwiji? Masakra
      • kropkacom Re: Eurowizja 17.05.26, 12:35
        To nadal jest konkurs piosenki. Jak wytłumaczysz głosy Austrii i Niemiec? Ludzie, trochę pokory. Chyba, że troll.
      • natalia.nat Re: Eurowizja 17.05.26, 12:36
        Może nie, że miarka się przebrała, ale zgadzam się, że nieładnie to wyszło. Zwłaszcza że od większości krajów Polska jakieś punkty dostawała, od wielu dość wysokie a od czterech nawet notę maksymalną. Więc nie była to zła piosenka.
        • kropkacom Re: Eurowizja 17.05.26, 12:48
          big_grin
      • trzebasiebawic Re: Eurowizja 17.05.26, 13:49
        Albo inaczej. Półfinały obejrzało znacznie mniej ludzi. A finał znacznie więcej, nakręconych przez dostanie się ich reprezentanta do finału, co skutkowało że oddawali głosy bardzo różnie. Albo na ballady, albo na hulanki, albo pos sąsiedzku, albo z sympatii, albo dla jaj. A polski utwór nie jestem eurowizyjny. Ani się przy tym nie podujają, ani nie pohulają. Zresztą MÓWIMY O LUDZIACH, którzy wybrali Bangarangę i sikają po nagach na tik toku słuchając FERTO, FERTO.
    • inkamovinka Re: Eurowizja 17.05.26, 12:10
      ok, już wiem, jak Izrael zajął 2 miejsce:

Eurovision created a system that promotes the power of a small voter base. For example, the authors revealed, the director of a Norwegian pro-Israel organization urged his 15,000 members to vote for Israel. When they did, Eurovision sent an automated reply encouraging them to vote up to 20 times. (The uproar over Israel’s success in the popular vote resulted in a change of the rules, so as of 2026, only 10 votes are allowed per person.)
    • bujakajamajka Re: Eurowizja 17.05.26, 13:18
      Eurowizja to jednak festiwal kiczu i prawie co roku najbardziej kiczowata piosenka wygrywa... U nas zamiast wysłać piosenkę typu "Mandacik" (choć wcale nie jestem za disco polo) wysyłamy jakieś Alicje, a to trochę tak, jakby w przedszkolu wykładać fizykę kwantową... Niby można, ale wiadomo, że przedszkolaki znudzą się po pół minuty...
      • znowu.to.samo Re: Eurowizja 17.05.26, 14:31
        O i to jest najlepszy komentarz
    • trzebasiebawic Re: Eurowizja 17.05.26, 13:42
      Obejrzałam całość, bo był dość wysoki poziom wokalny (o dziwo) i byłam ciekawa wyników głosowania jury.
      Straciłam dużo czasu, więc się podzielę wrażeniami. Może mi nikt nie wyrzyga, że się tak skręcam i nakręcam.

1. DANIA - widziałam, że lata wysoko w rankingu, ale jakoś nie mogłam tej piosenki. Nie można odmówić głosu i rytmu.
      2. Niemcy - lepiej zaśpiewała niż w półfinałach.
      4. Belgia - nie zdziwił mnie finalny wynik - jakoś tak delikatni się to wykonanie prezentowało.
      5. Albania - biła rekordy na Ig, a w finale klops. Ciekawa propozycja, ale mnie jakoś nie przekonała. Drugi rok z rzędu mają dobre utwory i są troszkę niedoceniani.
      6. Grecja - straszne to, serio. Przesada z tym zgrywaniem 5 latka. Nie dało się tego obejrzeć i słuchać w całości, szczególnie kolejny raz. W refrenie na Ig, czy tik toku Grecja bije rekordy, bo faktycznie  w tak krótkim fragmencie jest to zjadliwe i może nawet zabawne.
      7. Ukraina - no cóż ballada.. jak dla mnie zbyt wysoko w rankingu, nie widziałam żeby jej występ wzbudzał szczególne zainteresowanie w internecie. Ta piosenka mi przypomina jakiś utwór z bardzo podobną linią melodyczną i wykonaniem. Nie mogę sobie przypomnieć jaki. Ostateczny rezultat jest efektem tego, że spora część Ukraińców uciekła z Ukrainy i przebywa w innych krajach i głosuje na siebie.
      8.Australia - technicznie wokal super. Jej dźwięki wychodzą tak lekko przy świetnej kontroli oddechu. W sumie próbowała połączyć balladę z "szoł" i nie wiem czy nie przesadziła. Cały czas patrzyłam na uśmiech i się zastanawiałam czy jej szczęka nie boli. Trochę sztucznie.
      9. Serbia - podobało mi się to.
      10. Malta - delikatne, miło, minimalistycznie - zdziwiło mnie tyle punktów od jury dla Malty.
      11. Czechy - świetny wokal, wypełnił scenę samym sobą.
      12.Bługaria - ciekawa barwa głosu pod piosenkę, ciekawa propozycja, dobrze brzmiała przy takiej ilości ruchu. Biła rekordy na wyświetleniach. Nie dziwię się, że faworyt publiczności, ale dziwię się, że faworyt jury... Dla mnie mocno średnie, ale idealne pod Eurowizję.
      13.Chrowacja - jakieś takie mistyczne wycie.
      14. UK - cóż...
      15.Francja - mocny wokal, całkiem ładnie się prezentowała na scenie. Kojarzy mi się z filmem 5 element chyba. Pomijana przez publikę w mediach społecznościowych, więc nie spodziewałam się wysokiego miejsca, ale i tak dobre miejsce zajęła.
      16. Mołdawia - wersja studyjna lepsza. Na żywo wykrzyczane. Nie wiem jakim cudem dostali tyle punktów.
      17.Finlandia - faworyt, chyba się zgubił w tłumie. Skrzypce boskie. Żadnych zmian od wersji studyjnej i wywiadów. Może to ich zgubiło.
      18. POLSKA - Gorsze ujęcia i mam wrażenie, że trochę inaczej zaśpiewała niż w półfinale. Poza tym rewalecja. Występ klasa, super wokal, pewne zachowanie na scenie, w końcu inny rodzaj muzyki niż te ballady i hulanki. Świetnie się pokazała. Piosenka nieeurowizyjna. I tyle. Nie wiem czy w balladzie by nie zginęła, a w hulankach sobie jej nie wyobrażam. Błagam. Nie ten poziom.
      Żeby nie było niektórzy też mieli gorsze ujęcia od dołu i jakby gorzej zaśpiewali niż w półfinałach.
      19.Litwa - zaginęła
      20. Szwecja - lepiej zaśpiewała niż w półfinale, ale nic specjalnego.
      21. Cypr - lepiej zaśpiewała niż w półfinale. Piosenka bardzo przyjemna i totalnie eurowizyjna, zrobiona pod barwę głosu wykonawczyni. Piękna kobieta. Gdyby jeszcze potrafiła śpiewać...A i tak rytm piosenki potrafił ukryć wiele jej "wpadek" głosowych.
      22. Włochy - podobało mi się to. Włoskie, eurowizyjne, fajne.
      23.Norwegia - zaskoczyła mnie w punktacji sędziowskiej.
      24. Rumunia - uważam, że w zaistniałym rankingu powinna wygrać.
      25. Austra - bez komentarza.

1. Jury w wielu krajach to jakieś kpiny. Dowód: punkty dla Cypru i Grecji. Sorry, zrozumiem wiele, ale nie punkty dla fałszujących, bezmelodyjnych utworów, kiedy ma się tyle technicznie dobrych wykonań. No i standard - niektórzy głosowali na sąsiadów.  Od jury oczekuje się więcej niż od widzów. Polskie jury to już w ogóle się popisało na skalę światową. Izrael ciśnie Polskę, trwa dyskusja o zasadność udziału Izraela, a oni dają 12 punktów dla Izraela. W składzie same dzieci, w tym Viki Gabor, której nie po drodze do szkoły i która jednego zdania po polsku nie potrafi wypowiedzieć poprawnie. Ciekawe czy wie gdzie leży Izrael. Na ile to był ich wybór a na ile wpływ TVP?

2. Widzowie jak zwykle podzielili się na miłośników ballad oraz tupania i hulania. Aż dziw, że z tego tupania i chulania docenili mocniejsze brzmienie  jak Rumunia. Eurowizja nic nowego nie przyjmie poza: ballady, oraz tuptanie i hulanie. Ukraina jak wyżej głosuje sama na siebie, bo się jak szarańcza rozniosła po całym świecie, więc nawet z słabą propozycją winduje do góry. Nawet w Polsce namiętnie głosowali na siebie.
      Izrael jak dla mnie nadal kupuje głosy. Utwór nie był zły, wręcz przeciwnie, ale ilość botów izraelskich mówiła sama za siebie - akcja jakaś z głosowaniem była na bank.
      Sporo ludzi jednak bojkotuje Izrael niezależnie od tego jak dobrą mają piosenkę, a głosy się mnożą - dobrze, że są limity, bo może strzeliłby rekord dla Izraela. Zresztą po zeszłoroczny głosowaniu i po tym jak wyszły "wpływy" Izraela na głosowanie nic mnie nie zdziwi. Może Izrael powinien wygrać. Ciekawe byłoby to zjawisko zobaczyć wykonawców w Izraelu na tle bombardowania Gazy na jakimś czerwonym dywanie. Na koniec dodam, że to jest kolejny powód dla którego Izrael nie powinien brać udziału w konkursie. Tego kraju nie da się ocenić obiektywnie. Z jednej z strony mając dobry utwór, traci niesprawiedliwie przez bojkot, z drugiej strony oszukuje w głosowaniu.

Moje zdanie. Kropka.
      • znowu.to.samo Re: Eurowizja 17.05.26, 15:44
        Zgadzam się w 90%
    • marianna1960 Re: Eurowizja 17.05.26, 14:18
      Najlepsze były Izrael, Litwa, Grecja, Czechy, Norwegia, Wielka Brytania. Bułgaria bardzo słaba a wygrała
    • m_incubo Re: Eurowizja 17.05.26, 15:48
      myszu13 napisała:

> kto ogląda?

Właśnie zawsze mnie zastanawia, kto to w ogóle ogląda i po co.
    • smoczy_plomien Re: Eurowizja 17.05.26, 15:59
      Czy ktoś może napisać, które miejsce zajęła Polska? Multum artykułów na ten temat, ale wszystkie wymagają nabijania odsłon pismakom.
      • natalia.nat Re: Eurowizja 17.05.26, 16:17
        12 miejsce
        • smoczy_plomien Re: Eurowizja 17.05.26, 16:22
          Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka