Dodaj do ulubionych

Napój na szóstkę!

17.05.26, 15:19
Cześć dziewczyny, wiem że wiele z was myśli o tym, żeby spróbować very Berry&hibiskus, część z was już to pewnie zrobiła, tylko wstydzi się przyznać, a część się waha, bo wiecie po moich licznych fotkach, że można się od niego natychmiastowo uzależnić 😅

Dla tych, które jeszcze czeka wypad do Starbucksa opiszę, jak wygląda idealny berry, a jak taki zrobiony nie do końca prawidłowo.
Pamiętajcie, że wszyscy bariści w Starbucks bardzo się starają, żebyście wyszły zadowolone, no ale czasem może zdarzyć się jakiś mały incydent.

Jak więc wygląda i smakuje idealny berry? Nie jest ani za słodki, ani za bardzo rozwodniony, smak musi być zrównoważony. Ilość lodu? Nie może być za mała (miałam baristkę, która oszczędzała na kostkach), bo wtedy napój przypomina zupę. Kostki muszą się o siebie obijać i wydawać ten charakterystyczny dźwięk. Jeżeli barista naładuje wam jednak kostek pod samo wieczko, to są one tak ściśnięte, że żaden dźwięk nie zostanie wydobyty. Najłatwiej tuż po wyjściu ze Starbucksa przechylić kubek i nim potrząsnąć, żeby sprawdzić czy gruchocze.

Mieszanie bazy i wody- barista ma obowiązek zmieszać wszystkie komponenty berrego w shakerze. Jeżeli tego nie zrobił, zwracacie go. Potrząsać należy 10 razy (5 potrząśnięć góra- dół). Niestety jest to najbardziej delikatna część przygotowania trunku i najczęściej bariści mieszają go nieprawidłowo (stworzyłam o tym wątek). Mam dreszcze kiedy słyszę z oddali jak ktoś masakruje berrego trzęsąc nim zbyt intensywnie. Efekt- piana na górze i zmiażdżone owoce (zdjęcia).

Ostatnia i moim zdaniem najważniejsza kwestia. Jeżeli widzicie, że osoba przed wami zamawia jakikolwiek, inny refresher z menu (Mango Dragonfruit/Cherry coś tam) to poproście baristkę/baristę o podwójne przepłukanie shakera zanim zaczną przygotowywać wasz napój. Inaczej dostaniecie mieszankę tych dwóch napojów. Nie zliczę ile razy oddawałam berrego, zanim nauczyłam się prosić o wymycie shakera 2 razy.

You’re welcome! Dajcie koniecznie znać jak smakował wam berry&hibiskus.
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 15:21
      Scholastyka! tongue_out
      • kura17 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 15:37
        pozostanę przy swoim grape&berry
        • gryzelda71 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 15:46
          Wygląda lepiej.
          • kura17 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 15:55
            > Wygląda lepiej.

smakuje też 😬
            chianti classico
        • homohominilupus Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 16:05
          Wstydz sie kuro
          • snakelilith Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 16:35
            Ja jako kompletnie anty daję kurze dziś dyspensę. Czytając wpis alexis nawet ja mam ochotę schlać się w trupa. uncertain
            • primula.alpicola Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 17:03
              snakelilith napisała:

> Ja jako kompletnie anty daję kurze dziś dyspensę. Czytając wpis alexis nawet ja
              > mam ochotę schlać się w trupa. uncertain
              >

big_grin
            • eliszka25 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 17:13
              A Alexis jest przekonana, że zachęca 🤣
        • eliszka25 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 16:05
          No, ten robi dużo lepsze wrażenie!
        • kropkaa Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 10:48
          kura17 napisała:

> pozostanę przy swoim grape&berry
          >

😁
          Wreszcie czuję się zrozumiana 😘
        • nieobiektywnie Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 20:23
          Winogrona w płynie to prawie jak sałatka owocowa 🙂
    • taje Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 15:25
      Nie wiem jak innych, ale mnie to zupełnie nie zachęca. Wygląda strasznie chemicznie.
    • glasscraft Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 15:33
      W koncu sie zlamalam i dzisiaj na obiad beda pierwsze w tym roku kotley schabowe, mlode ziemniaki, mloda kapusta i duzo koperku.
      • lajtova Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 15:34
        Brzmi dobrze
      • daniela34 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 16:01
        A u mnie była kaszanka z jabłkami i cebulą. Pyszna!
      • hanusinamama Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 20:58
        U mnie było to samo.
    • glasscraft Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 15:36
      Jak modne, to pic trzeba!
      • grey_delphinum Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 15:41
        Moja noga jeszcze nigdy nie postała w starbuniu i wątpię, by tak się stało. Ale jeśli kiedyś nadejdzie ta wiekopomna chwilą, to będę gotowa, by zamówić idealny napój wink
    • pursuedbyabear Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 15:45
      Dzięki, ze wstrząśniętych to preferuję vodka martini.
      • alex.vause.is.back Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 15:59
        Ale nie mieszanych? wink
      • homohominilupus Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 16:06
        Same alkoholiczki tutaj, no naprawdę. I to w Boży dzień
        • eliszka25 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 16:19
          Skoro już o Bogu, to Jezus sam wyczarował wino na weselu, gdy się skończyło, więc abstynentem pewnie nie był. Poza tym dzień święty trzeba święcić 🤷‍♀️
          • homohominilupus Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 16:36
            Jezus jeszcze nie wiedzial ze alkohol to trucizna
            • eliszka25 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 16:41
              Co nie zmienia faktu, że wino biesiadnikom zorganizował, a ksiądz podczas każdej mszy wychyla kielich.
            • snakelilith Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 16:48
              homohominilupus napisała:

> Jezus jeszcze nie wiedzial ze alkohol to trucizna
              >

Bo wiedział, że nie wolno mu zejść z tego świata przedwcześnie na dur brzuszny, czy inną cholerę. wink
              Napoje alkoholiczne piło się w starożytności i jeszcze w średniowieczu powszechnie z względu na złą jakość wody, ale zawierały one (piwo i wino) mniej alkoholu niż dziś.
              • homohominilupus Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 16:54
                Rzymianie wino rozcienczali, w przeciwieństwie do Barbarzyńców wiec takie słabe ich wino chyba nie bylo

Ale na pewno nie zawierało żadnej chemii typu pestycydy czy inne świństwo
                • snakelilith Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 17:01

> Ale na pewno nie zawierało żadnej chemii typu pestycydy czy inne świństwo

Chemii może nie, ale nie chcesz wiedzieć, co było w tej wodzie.

• paszczakowna1 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 18:32
                  > Ale na pewno nie zawierało żadnej chemii typu pestycydy czy inne świństwo

Ale ty wiesz, że Rzymianie powszechnie używali ołowiu do produkcji rur i naczyń?
                • healios Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 14:42
                  Chemii nie, ale za to biologii ze ho ho😂
            • turzyca Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 20:13
              >Jezus jeszcze nie wiedzial ze alkohol to trucizna

Bóg wszechwiedzący czegoś nie wiedział?
            • cudko1 Re: Napój na szóstkę! 19.05.26, 15:56

> Jezus jeszcze nie wiedzial ze alkohol to trucizna

no bluznisz normalnie, jak Jezus nie wiedzial, to oni ta cala trojca nie sa wszechwiedzacy? suspicious on napewno wiedzial lepiej niz wspolczeni lekarze i naukowcy tongue_out (zreszto jak w innych tematach tongue_out)
              >
    • raczek47 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 15:47
      Szczerze ci powiem, że w Starbucksie bywałam, gdy moja córka była nastolatką i miała fazę na ich kawy i napoje. Było to grubo ponad 10 lat temu i wtedy też ostatni raz coś tam kupowałam.
      A ty nie zachęcasz, choć pewnie wydaje ci się, że tak.
    • abria Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 15:52
      Lubię Starbucksa bo jest tani. Gdy jestem na wyjazdach turystycznych, to kawa w lokalnych kawiarniach jest zawsze mniejsza i droższa niż w starbuksie.
      • homohominilupus Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 16:06
        Współczuję
      • hanusinamama Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 20:58
        Matko gdzie??
    • siedemkropek82 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 16:42
      Co to jest?oranżada?woda mineralna z owocami?
      • alexis1121 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 17:02
        To jest woda miejska, do tego koncentrat soku z kartonu i lód smile
        • siedemkropek82 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 19:51
          U mnie w miejscowości nie ma.Musialabym do dużego miasta jechać.A na polu tak zimno.
          • raczek47 Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 15:57
            Przecież niejednokrotnie pisałaś, że pochodzisz z dużego miasta " typu Warszawa " ( cytuję ciebie) I nie ma w nim Starbucksa?
    • hailey_bieber2004 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 17:04
      Dziewczyno, i Ty twierdzisz, że nie nadawałabyś się na influ 😄
      • marta.graca Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 17:10
        No nie wiem, chyba ani jednej ematki jeszcze nie namówiła😀
        • alexis1121 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 17:11
          No wiesz, przeciętna ematka jest w wieku mojej własnej mamy, która też berrego nie pije, mimo że ciągle mnie z nim widzi.
          • snakelilith Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 17:16
            alexis1121 napisała:

> No wiesz, przeciętna ematka jest w wieku mojej własnej mamy, która też berrego
            > nie pije, mimo że ciągle mnie z nim widzi.

Biorąc pod uwagę, że ty jesteś 40 plus, a przeciętna ematka to jakieś 45, to kobiety w twojej rodzinie szybko rodzą. big_grin

• marta.graca Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 17:45
            No nie wiem, ja jestem w twoim wieku.
      • alexis1121 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 17:10
        Tak i przemawia za tym wiele czynników. Najważniejszy, że jestem nieśmiała i nie chciałabym, żeby moje fotki oglądało 100.000 osób. Lubię prywatność i anonimowość 🙃
        • glasscraft Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 17:20
          alexis1121 napisała:

> Lubię prywatność i anonimowość 🙃

Powiedziala attention whore, ktora ciagle wkleja swoje fotki. Na publicznym forum.
      • angazetka Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 18:15
        Influ, która lansuje miejsce niemodne od kilkunastu lat wink
        • hailey_bieber2004 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 18:29
          No właśnie po to, żeby je wskrzesić 😄 nostalgia core
          • hailey_bieber2004 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 18:31
            „Wielu z was pyta mnie, dlaczego nawiązałam współpracę ze Starbucksem - kiedyś modne miejsce, obecnie raczej miejsce spotkań Handjob Anonymous…”
      • alterego72 Re: Napój na szóstkę! 20.05.26, 14:48
        Nie ma dla nas kodu rabatowego do Starbucksa na hasło "ematka" big_grin
    • heca007 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 17:21
      Nie wybieram się do Starbunia. Ani po kawę ani po żadną inną lurę. Po tym różowym bełcie na 100% miałabym biegunkę więc dziękuję tongue_out
    • partytura2026 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 19:40
      Przecież to jest paskudne w smaku i paskudne w wyglądzie. Eksperymentalnie zamieniłam raz matche na to coś. Z ciekawości. 🤢 A od picia przez słomkę robią się bruzdy.
    • anbete Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 20:29
      Czy istnieje wersja bez lodu?
      Czy ten lód dodają po tak musi być?
      Mam bardzo delikatne gardło i unikam zimnego, nawet latem.
      • alexis1121 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 20:59
        Możesz poprosić o light ice, albo no ice- jednak już sama woda, którą nalewają jest bardzo zimna, więc chyba bym sobie w ogóle odpuściła ten napój jeżeli masz wrażliwe gardło.
    • glasscraft Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 20:41
      Czy ktos moglby alexi wytlumaczyc, ze osoba ktora wlewa z kartonu koncentrat soku winogronowego i sypie do niego kolorowy proszek, zeby to nastepnie zbeltac dla niej z woda na nektar zycia, to nie jest barista?
      • mikams75 Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 16:56
        A jak ta osoba parzyła wcześniej kawę to kim jest?
    • bujakajamajka Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 20:57
      Boże, Alexis, ja Cię naprawdę podziwiam. Raz, za napisanie kilometrowego postu - ja bym nie dała rady, nawet o najbardziej ulubionym napoju. Drugi raz - za codzienne kursowanie po Szczecinie między Starbuniem, kosmetyczką a fryzjerką. Mnie by taki tryb życia śmiertelnie znudził i pewnie umarłabym z nudów po jakichś dwóch razach smile
      • alexis1121 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 21:00
        Tak, już to pisałaś 😬 Nie ma co ukrywać, nie dla każdego jest takie życie.
    • hanusinamama Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 21:01
      Piłam- ulep.
      Drogi kompocik i tyle.
      Młoda to wziła bo jej koleżanki o tym gdakały (młoda ma 14 lat...) a ja kupiłam sobie kawę. Czarną. BO te wszystkie z syropami, kremiami, smietanami i toną cukru kawą nazwać nie mozna...
    • aadrianka Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 21:11
      Nie wiem czemu, ale po tych raportach ze Starbunia zaczynam mieć awersję do niewinnego słowa "napój".
      • taje Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 21:13
        Bo to jak nabój prosto w serce.
    • alina460 Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 23:05
      Dla dociekliwych:

Minusy:
      zawiera sporo cukru jak na „owocowy” napój,
      ma mało błonnika i praktycznie żadnych wartości sycących,
      może powodować skok cukru we krwi,
      zawiera kofeinę, choć wiele osób myśli, że to tylko sok owocowy.
      cspi.org + 2
      Grande (ok. 470 ml) ma zwykle:
      około 70–100 kcal,
      około 14–20 g cukru,
      ok. 45–55 mg kofeiny. �
      caffeineinformer.com + 1
      Dla porównania:
      Coca-Cola 500 ml → ok. 53 g cukru,
      Starbucks Berry & Hibiscus grande → zwykle mniej niż połowa tego.
    • al_sahra Re: Napój na szóstkę! 17.05.26, 23:20
      alexis1121 napisała:

> Kostki muszą się o siebie obijać i wydawać ten charakterystyczny dźwięk.

Tak mi się skojarzyło: w moim ukochanym serialu politycznym sprzed lat, “The West Wing”, jeden z bohaterów przyznaje się do alkoholizmu i mówi: “Nie rozumiem, jak można tego nie chcieć. Jak się oprzeć dźwiękowi kostek lodu wpadających do szklanki?”

Tylko, że on miał chyba na myśli to

https://m.media-amazon.com/images/I/71rllk8CHWL._AC_UF350,350_QL80_.jpg
    • pitupitt Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 09:16
      #nikogo
    • afro.ninja Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 10:52
      Jednym słowem- bełt.
    • healios Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 14:39
      Te watki Alexis sa tak glupie ze instynktownie probuje doszukac sie w nich drugiego dna. No nie moge uwierzyc ze ktos faktycznie tak na serio😄
      • arthwen Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 22:56
        Mam to samo.
        I zawsze mam takie wtf, może to jednak sarkazm?
    • mikams75 Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 17:00
      Ty na serio myślisz, że inni rozmyślają o ulepku ze Starbucksa, albo piją ukradkiem i czaja się lub specjalnie czekają na to fascynujące doświadczenie?
    • pepsi.only Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 18:33
      😁
      • partytura2026 Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 18:38
        😁❤️
      • asia.sthm Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 19:55
        O, takie imponowanie to ja szanuję.
        Jeszcze tylko jakiegoś zwierza dorzuć.
        Kanapowy krokodylek od hojnego lubego dobrze widziany na forum będzie.
        • partytura2026 Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 20:13
          Małpkę! Widzę tam małpkę albo tygrysa.
      • alexis1121 Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 20:48
        Śmieszne, ale naprawdę nie rozumiem dlaczego ktoś stawia Starbucksa obok Rolexa. To jest zwykła sieciówka, jak kfc, nie ma w tej kawie nic luksusowego.
        • partytura2026 Re: Napój na szóstkę! 19.05.26, 07:19
          Lubię SB, ale uważam że stracili swoją pretensjonalnością. To podawanie imion zawsze mnie irytowało. Często podaje nie swoje. Zwłaszcza za granicą, bo ostatnio i tak na kubku miałam napisane Alex zamiast zangielszczenia mojego imienia (hałas na lotnisku).
          Korzystam właściwie tylko w centrach handlowych i dwa razy zdarzyło mi się, że nie chciano tego imienia. Koncepcja, że dwudziestolatek mówi do mnie: jak masz na imię, a potem drze jape: Ela! Macza na owsianym! - jest średnia dla mnie i wzbudza mój dyskomfort.
          Podobnie zresztą, jak czasami się zdarza w restauracjach, kiedy kelnerom odjeżdża peron i zachowują się jakby byli jakimiś mistrzami ceremonii (nie odnotowałam tego w fancy knajpach, tylko takich raczej z półki “aspirujących”. Korzystam z usług dla mojego komfortu. I nie lubię, kiedy mi się ten komfort obniża swoimi modyfikacjami.

Co do jakości samej kawy - piję latte. Bez żadnych dodatków, bo nie lubię. Wyjątek - dyniowe, ale to raczej kwestia takiej tradycji. Na codzień zamawiam matche i często croissanta w wersji wytrawnej na ciepło.
          Nie rozumiem filozofii / potrzeby / picia słodzonych napojów. Jedynym, nie będącym woda napojem, który ego faktycznie dużo mi schodzi jest woda z kokosa. Bez dodatków. Nic tak nie nawadnia (zresztą skład ma ponoć zbliżony do osocza) i nie robi dobrze na organizm.
          Do kupienia w żabkach 😜
          • partytura2026 Re: Napój na szóstkę! 19.05.26, 07:21
            Co do tej jakości - nie będę ściemniać - podacie mi latte z mc, costy czy SB i nie odróżnię. Nie ma szans 😁
          • asia.sthm Re: Napój na szóstkę! 19.05.26, 18:10
            Dzięki za info, sprawdzę tę wodę z kokosa, tylko nie mam Żabki.
            • marta.graca Re: Napój na szóstkę! 19.05.26, 18:19
              Są też w Lidlu- Coconaut się nazywa.
    • zerlinda Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 19:05
      Jedyny niezdrowy napoj, haki czasem pijam, to pepsi lub cola 0%. Kompotów nienawidzę od zawsze. W tych Starbucksach które u mnie widuje, to raczej studenci sobie dorabiają a nie zadni bariści, bredzisz niczym bredzia
      • arthwen Re: Napój na szóstkę! 18.05.26, 22:58
        O, a w takiej mojej jednej ulubionej małej restauracyjce mają świetny kompot zawsze. I ile razy tam jesteśmy, to zawsze dzbanek kompotu obowiązkowo. Naprawdę pyszny jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka