homohominilupus 19.05.26, 18:17 Nie bylo jeszcze? W SM atakują z każdej strony. Fakt, ze całej rozmowy nie słyszałam/czytałam i nie wiem na ile te kontrowersyjne słowa zostały wyrwane z kontekstu. Ciekawa wiec jestem zdania ematek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 18:29 Moja córka jest zniesmaczona a nawet lekko oburzona. Ja się powstrzymam od zajęcia stanowiska, jakoś w obliczu maja, tej całej przyrody w rozkwicie, spaceru po piaszczystym dnie rzeki, leżeniu na łące, słuchaniu ptaków- nie mam na to przestrzeni. <odshellerkowało mi> Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 18:35 Mam wrażenie, ze te młodsze pokolenia sa najbardziej oburzone i zniesmaczone... Trochę zazdroszczę odshellerkowania. Ja ostatnio nie potrafię, zżerają mnie nerwy i sie miotam. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 18:44 homohominilupus napisała: > > Trochę zazdroszczę odshellerkowania. Ja ostatnio nie potrafię, zżerają mnie ner > wy i sie miotam. > To tym bardziej potrzebujesz znaleźć jakiś sposób na uspokojenie układu nerwowego. Nerwy, wqrwy i miotanie się to nieodłączna część życia, a nauczenie się neutralizowania ich fatalnych skutków jest kluczowe dla dobrostanu. Praca czy Stary? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 18:54 Nie no, praca, skomplikowana sytuacja, myslalam ze to juz koniec a to dopiero początek długiej drogi...za stara na to jestem. Nie Stary, przecież jestem tu tylko dla niego. Gdyby coś to zwiewalabym z tego dzikiego kraju. Ale co my tu o mnie, o Oldze miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:02 Jesteś w sam raz, na cokolwiek się porwałaś. Poradzisz sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:24 A wiesz, ze potrzebuję to uslyszeć? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:37 Nie ma za co. Mogę być Twoją duchową kołczką i mentorką Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 08:50 A nie chciałaś zmienić branży? Może w innej byłoby łatwiej? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:45 Trzymaj się! Wysyłam ciepłe myśli 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:46 Dasz rade, z doswiadczenia powiem, ze doswiadczenia w pracy i z ludzmi z tego kraju pomagaja radzic sobie z kazdym syfem. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:26 Ehhhh... Z ludźmi nie mam specjalnie złych doświadczeń ale the system. F*ck the system! Dlaczego primulę wycięli?! Za co? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:32 Wlasnie nie wiem?? moze przez pomylke. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:56 homohominilupus napisała: > > Dlaczego primulę wycięli?! Za co? > Za w.q.r.w Nadgorliwa jakaś. A taki pożytecz, uduchowiony post napisałam Odpowiedz Link Zgłoś
baletnicazielona Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 08:47 homohominilupus napisała: > Ehhhh... > Z ludźmi nie mam specjalnie złych doświadczeń ale the system. F*ck the system! A co z tym systemem jest nie tak? Wspołczuję i trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 10:34 baletnicazielona napisał(a): > homohominilupus napisała: > > > Ehhhh... > > Z ludźmi nie mam specjalnie złych doświadczeń ale the system. F*ck the sy > stem! > > A co z tym systemem jest nie tak? A to długo by opowiadać. Pocieszające jest ze lokalsi maja identycne problemy i taka sama drogę do pokonania i tez im nikt nic nie ułatwia. No, chyba że znajomości. To nie jest łatwy kraj. > Wspołczuję i trzymaj się. Dziękuję. Koronę poprawiam i idę dalej. Uparta jestem. W koncu bedzie dobrze. No I umysł mi nie zaśniedzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:13 U mnie też praca Czymiej się tam mocno, damy temu radę, nie? A potem będziemy się nonstresować w promieniach wiosny! Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:43 U mnie cholerne promienie będą miały 35 stopni w tym tygodniu, bez sensu. Czas umierać. Ale dzięki 😘 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 13:23 O, przywrócono mój wpis! Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 18:50 Zwykła gufnoborza, a najwięcej do powiedzenia mają wannabe pisarze z wattpada. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 18:55 Właśnie, tez na to zwróciłam uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:13 Raczej: inni pisarze i osoby okołoliterackie. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 07:58 A czemu nie osoby pisarski, tylko pisarze? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 08:03 angazetka napisała: > Raczej: inni pisarze i osoby okołoliterackie. Tacy 'pisarze' jak ty czy ja. W sumie to takie typowo lewackie 'uważam się za pisarza to jestem pisarzem' Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 08:48 Lewackie to było państwowe rozdawanie tytułu pisarza wiernym władzy socjalistycznej Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 17:17 analoga_niet napisała: > Lewackie to było państwowe rozdawanie tytułu pisarza wiernym władzy > socjalistycznej Cóż - każdy w LO napisał zapewne esej - iluż to eseistów mamy w kraju Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:30 A nie, skąd. Żadnego obowiązku Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:07 Obszernie wypowiedzi Tokarczuk przytoczone są tu kultura.gazeta.pl/kultura/7,114528,32799263,olga-tokarczuk-zachwyca-sie-ai-remigiusz-mroz-zgasil-noblistke.html Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:28 Taaaak, Olga Tokarczuk żali się że napisanie „Ksiąg Jakubowych” zajęło jej 7 lat i że za takie roboczogodziny żadne wydawnictwo by jej nie zapłaciło, a Remigiusz Mróz na to: potrzymaj mi piwo. W ogóle zestawianie Tokarczuk z Mrozem w jednym artykule to dla mnie jakaś pomyłka już na starcie. Mam też takie nieodparte wrażenie, że AI w rękach Tokarczuk, a raczej Tokarczuk uzbrojona w AI, może dać naprawdę spektakularne efekty. Tego samego nie potrafię powiedzieć o Mrozie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:51 Ale mnie nie chodziło o ripostę Mroza a o dosyc obszerne przytoczenie wypowiedzi Tokarczuk. Owszem, Twój link jest lepszy, ale mnie się przy wyszukiwaniu nie pojawił. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:53 Dobrze, ze wrzucilyscie oba linki. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:05 daniela34 napisała: > Ale mnie nie chodziło o ripostę Mroza a o dosyc obszerne przytoczenie wypowiedz > i Tokarczuk. Owszem, Twój link jest lepszy, ale mnie się przy wyszukiwaniu nie > pojawił. Rozumiem, nie czepiam się Mnie po prostu oburza zestawianie Mroza z Tokarczuk. Gdzie Rzym, a gdzie Krym. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:33 No, ale takie zestawienie się klika - i poniekąd potwierdza to co ona mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:58 nieobiektywnie napisała: > Mam też takie nieodparte wrażenie, że AI w rękach Tokarczuk > , a raczej Tokarczuk uzbrojona w AI, może dać naprawdę spektakularne efekty. Te > go samego nie potrafię powiedzieć o Mrozie. Nie no, też by dało spektakularne efekty, pisałby jedną książkę dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:36 tania.dorada napisał(a): > nieobiektywnie napisała: > > > Mam też takie nieodparte wrażenie, że AI w rękach Tokarczuk > > , a raczej Tokarczuk uzbrojona w AI, może dać naprawdę spektakularne efek > ty. Te > > go samego nie potrafię powiedzieć o Mrozie. > > Nie no, też by dało spektakularne efekty, pisałby jedną książkę dziennie. Albo miałaby po prostu więcej czasu dla siebie i nie zrobiłby jej się garb od ślęczenia przy kompie. Tokarczuk już udowodniła że pisać potrafi i nawet jeżeli zacznie korzystać z AI to nie wypuści slopa. Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2004 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:32 Dziękuję. Cała sprawa przypomina mi jedno z Opowiadań Bizarnych Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:11 mycompanypolska.pl/artykul/olga-tokarczuk-zapowiada-ostatnia-powiesc-w-karierze-pisanie-dlugich-opowiesci-jest-dzis-ekonomicznie-nieoplacalne/20717 Bardzo dobry wywiad i radzę przeczytac. Mądra babka i ma rację. AI w pracy pisarza jest świetnym narzędziem do researchu, szybkiej weryfikacji faktów, sprawdzania terminologii i konsultowania rzeczy z wielu dziedzin jednocześnie. Naprawdę zabawne że ludzie masowo używają takich narzędzi jak autokorekta i absolutnie nie uważają że to nie ich praca, a boją się AI bo kojarzy im się z głupim slopami. Jak się nie wie jak korzystać z AI no co ci wyjdzie slop. W pracy kreatywnej może być świetnym narzędziem do odbijania pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:31 nieobiektywnie napisała: > W pracy kreatywnej może być świetnym narzędziem do odbijania pomysłów. > Tak dlugo jak uzywajacy AI godzi sie na to, ze owe (moze tylko niektore ) pomysly AI "ukradnie", przetrawi po swojemu & podrzuci innemu uzywajacemu AI jako rownie mozliwy pomysl. That's the problem with AI, zwlaszcza gdy uzywane przez tworcow (wszak nie tylko piszacych!) - AI samo z siebie nie ma nic - korzysta (one can say "zeruje" ) na tym, co sie AI "do brzucha" wrzuci, wiec jesli tworca chce zachowac swoje oryginalne pomysly dla siebie, to uzywanie AI jest mocno questionable. Co innego editing, polishing up etc. W tym faktycznie AI jest bardzo pomocne, szybkie, skuteczne. Ale juz wyszukiwanie facts tez trzeba sprawdzac, bo jak wiadomo, gdy nie wie - AI lubi hallucinate. Wiec ja akurat nie oburzalabym sie na wypowiedz OT, dla mnie to ona nie bardzo zdaje sobie sprawe z tego jak wiele ona sama moze stracic. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:05 No niestety, tu możesz mieć rację i osoba z oryginalnymi pomysłami po prostu ryzykuje, dyskutując je z AI. Natomiast AI jest bardzo ładnym obrazem zbiorowej świadomości. Ostatnio zagadywałam Gemini o wojnę secesyjną, spytał (spytała?), czy interesuje mnie krwawa bitwa pod Petersburgiem. Podzieliłam się żartem z mężem, a on mi uświadomił, że może to oznaczać, że większa część populacji w ten sposób miesza, a AI zapożycza od nich. No takie to jest jungowskie trochę. Grzebię w zbiorowej świadomości (podświadomości? nieświadomości?). Odpowiedz Link Zgłoś
edw-ina Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 07:30 Ale przed AI istniała intertekstualność. Globalne posługiwanie się tymi samymi motywami, czerpanie z dzieł innych twórców, nawiązywanie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 07:34 Z tym, że chyba to byly świadome wybory a nie przypadkowość Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 07:38 errata: to nie miało być w tym wątku Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 12:35 edw-ina napisała: > Ale przed AI istniała intertekstualność. Globalne posługiwanie się tymi samymi > motywami, czerpanie z dzieł innych twórców, nawiązywanie itp. "Kochana, rozwiń pięknie podany temat, moim stylem i w formie tysiącstronicowej powieści, stosując intertekstualność" Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:34 > AI w pracy pisarza jest świetnym narzędziem do researchu, szybkiej weryfikacji faktów, sprawdzania terminologii i konsultowania rzeczy z wielu dziedzin jednocześnie. No nie! AI nie jest żadnym merytorycznym autorytetem. Może jest odpowiedzią na pytanie "co ludzie sądzą o...?" i być może w tym może pomóc twórcy. (W sensie - pomóc twórcy tworzyć dzieła, które będą się podobać szerokiej publiczności i będą źródłem zarobku tego twórcy). Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:57 Zupełnie nie rozumiem dlaczego ustawiasz dyskusję pod kątem albo AI jest nieomylne albo bezużyteczne. Dobry autor i tak weryfikuje informacje. Tylko AI może mu skrócić drogę. Przypominam że internet jako taki też nie jest autorytetem, Wikipedia też nie jest autorytetem, a jednak ludzie codziennie z niego korzystają i nikt nie woła o pomstę do nieba że świat się kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:15 nieobiektywnie napisała: > Przypominam że internet jako taki też nie jest autorytetem, Wi > kipedia też nie jest autorytetem, a jednak ludzie codziennie z niego korzystają > i nikt nie woła o pomstę do nieba że świat się kończy. > Ale to sa wylacznie tools sluzace do pozyskania/sprawdzenia jakiegos info. Przy rozsadnym uzywaniu - why not. Wedlug mnie, problem dla jakiegokolwiek tworcy (including OT) to traktowanie AI jako potencjalnego helper/partner w procesie kreacji/tworzenia! Albowiem AI nie jest rownorzednym partnerem w zadnym stopniu - AI jest w stanie przezuwac wylacznie to, co juz kiedys od kogos dostalo. Dlatego jesli jako tworca chcialabym zapytac AI co sadzi o np. ubraniu bohaterki w rozowy kapelusz, to musze sie liczyc z tym, ze w jakims momencie to samo AI podrzuci jako (creative!!!) idea ubranie bohaterki w rozowy kapelusz jakiemus innemu artists somewhere in the world ... I czasem to moze byc "little nothing", a czasem moze byc big deal jesli idea wybitnie oryginal! Dlatego uwazam, ze OT powinna byc wybitnie ostrozna w "przerzucaniu sie pomyslami" z AI Life. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 09:59 Profesjonalne wersję AI jak najbardziej zapewniają nie używanie danych użytkownika do ogólnego uczenia modelu i nie wypływanie tych danych Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 10:35 kandyzowana3x napisała: > Profesjonalne wersję AI jak najbardziej zapewniają nie używanie danych użytkown > ika do ogólnego uczenia modelu i nie wypływanie tych danych O, nie wiedziałam Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 13:10 kandyzowana3x napisała: > Profesjonalne wersję AI jak najbardziej zapewniają nie używanie danych użytkown > ika do ogólnego uczenia modelu i nie wypływanie tych danych You must be kidding. Naprawde juz czas zeby wszystkie generations pogodzily sie z tym, ze gdy raz cokolwiek trafi "do sieci" juz tam jest & zawsze, zawsze moze byc (a wrecz, for sure bedzie!!!) uzyte by someone else. Szczegolnie w kontekscie "profesjonalne" Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 14:28 bi_scotti napisała: > kandyzowana3x napisała: > > > Profesjonalne wersję AI jak najbardziej zapewniają nie używanie danych uż > ytkown > > ika do ogólnego uczenia modelu i nie wypływanie tych danych > > You must be kidding. Naprawde juz czas zeby wszystkie generations pogodzily sie > z tym, ze gdy raz cokolwiek trafi "do sieci" juz tam jest & zawsze, zawsze moz > e byc (a wrecz, for sure bedzie!!!) uzyte by someone else. Szczegolnie w kontek > scie "profesjonalne" Cheers. Ale w tym nie ma nic smiesznego. Istnieje mozliwosc postawienia modelu lokalnie i przetwarzania danych w taki sposob, zeby nie mialy mozliwosci "dostania sie" do publicznej czesci modelu lub po prostu do internetu. Watpie, zeby OT potrafila to zrobic, ale to nie znaczy, ze jest to niemozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 15:09 a23a23 napisała: > Istnieje mozliwosc postawienia modelu lokalnie > i przetwarzania danych w taki sposob, zeby nie mialy mozliwosci "dostania sie" > do publicznej czesci modelu lub po prostu do internetu. Watpie, zeby OT potraf > ila to zrobic, ale to nie znaczy, ze jest to niemozliwe. Until ... sie dostana ... Mysle, ze juz naprawde wszyscy jestesmy swiadomi jak nieszczelne sa wszelkie ustawienia/walls/encriptions etc. w kontekscie tego co wrzucamy do sieci. Rzecz przeciez dotyczy nie tylko spraw tak "niewinnych" jak creativity jakiegos pisarza czy muzyka, rzecz dotyczy kont bankowych, medical info, police info etc. Sure, ustawienia istnieja & mozna zrobic swiadomy wysilek zeby sie zabezpieczyc na miare istniejacych mozliwosci, ale z pelna swiadomoscia, ze it's not fullproof (i zapewne nigdy nie bedzie ) & to juz jest wylacznie kwestia personalna na ile ktos chce ryzykowac. Wciaz sa wszak ludzie, ktorzy uzywaja "123456" czy "abcdef" jako personal password i ... so far nikt sie na ich zadne konta nie wlamal wiec zapewne smieja sie z tych, ktorzy podejmuja kroki zeby zabezpieczyc everything co robia w sieci To troche jak z tymi dziadkami, ktorzy palili cale zycie i dozyli 99 lat w pelnym zdrowiu. Happens, niemniej nigdy sie nie ma pewnosci ktora loterie zyciowa przyjdzie nam wygrac, eh A w wypowiedzi OT ja akurat slysze glownie niekontrolowany zachwyt AI nie tylko jako tool ale rowniez jako "creative partner", a to budzi moje watpliwosci co do tego na ile ona jest swiadoma ryzyka - ja jej w sumie dobrze zycze I stad moje uwagi. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 15:31 bi_scotti napisała: > a23a23 napisała: > > > Istnieje mozliwosc postawienia modelu lokalnie > > i przetwarzania danych w taki sposob, zeby nie mialy mozliwosci "dostani > a sie" > > do publicznej czesci modelu lub po prostu do internetu. Watpie, zeby OT > potraf > > ila to zrobic, ale to nie znaczy, ze jest to niemozliwe. > > Until ... sie dostana ... Mysle, ze juz naprawde wszyscy jestesmy swiadomi jak > nieszczelne sa wszelkie ustawienia/walls/encriptions etc. w kontekscie tego co > wrzucamy do sieci. Myślę że z takim podejściem nie powinnaś pisać w ogóle na ematce. Przecież ktoś może się włamać na twoje konto i wykraść dane wrażliwe, jakieś szczegóły których nie powinien znać a o których piszesz na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 15:43 nieobiektywnie napisała: > Myślę że z takim podejściem nie powinnaś pisać w ogóle na ematce. Przecież ktoś > może się włamać na twoje konto i wykraść dane wrażliwe, jakieś szczegóły który > ch nie powinien znać a o których piszesz na forum. Ale wiesz czym jest swiadomosc ryzyka, correct? Codziennie wsiadam do samochodu & podejmuje much bigger risk niz pisanie na ematce Robie tez duzo innych rzeczy, ktore zawieraja rozne risk levels - rzecz nie w tym zeby czegos nie robic tylko zeby robic na tyle swiadomie, na ile to mozliwe. Stad i moje doubts na temat wypowiedzi OT. Ja mam poczucie, ze ona nie jest swiadoma podejmowanego ryzyka. Moge sie mylic, of course - ona moze po prostu troche sie zagalopowala w swojej wypowiedzi ... who knows. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 16:01 bi_scotti napisała: Stad i moje doubts na t > emat wypowiedzi OT. Ja mam poczucie, ze ona nie jest swiadoma podejmowanego ryz > yka. Moge sie mylic, of course - ona moze po prostu troche sie zagalopowala w s > wojej wypowiedzi ... who knows. Life. > Biedna głupiutka nieświadoma ryzyka Olga Tokarczuk. Dobrze że tyle ludzi się nią interesuje i dba o jej bezpieczeństwo bo by zginęła w tym świecie. Już nie rób z niej nieogarniętej idiotki której trzeba tłumaczyć świat. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 16:27 bi_scotti napisała: > a23a23 napisała: > > > Istnieje mozliwosc postawienia modelu lokalnie > > i przetwarzania danych w taki sposob, zeby nie mialy mozliwosci "dostani > a sie" > > do publicznej czesci modelu lub po prostu do internetu. Watpie, zeby OT > potraf > > ila to zrobic, ale to nie znaczy, ze jest to niemozliwe. > > Until ... sie dostana ... Mysle, ze juz naprawde wszyscy jestesmy swiadomi jak > nieszczelne sa wszelkie ustawienia/walls/encriptions etc. w kontekscie tego co > wrzucamy do sieci. Rzecz przeciez dotyczy nie tylko spraw tak "niewinnych" jak > creativity jakiegos pisarza czy muzyka, rzecz dotyczy kont bankowych, medical i > nfo, police info etc. W tym kontekscie to moga sie dostac tak samo, jak moga sie dostac jakiekolwiek dane przechowywane w jakiejkolwiek bazie danych. Dane pacjentow w szpitalach, dane uczniow w szkolach, dane podatnikow w urzedach skarbowych. Mozemy albo probowac budowac jak najlepsze zabezpieczenia i edukowac ludzi, albo wrocic do czasow sprzed roku mniej wiecej 90 i wrocic do kartotek papierowych. Tertium non datur. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 17:31 a23a23 napisała: > Mozemy albo prob > owac budowac jak najlepsze zabezpieczenia i edukowac ludzi, albo wrocic do czas > ow sprzed roku mniej wiecej 90 i wrocic do kartotek papierowych. Tertium non da > tur. Takie zycie - quality & reliability zamkow do drzwi tez jest wciaz udoskonalane & wciaz zlodzieje znajduja na nie sposoby. Gdy znamy ryzyko (np. zostawienia niezamknietych drzwi), staramy sie mu zapobiegac choc wciaz w tyle glowy kazdy ma swiadomosc, ze things can happen ... Powtorze sie: w opisywanym przypadku ja po prostu mam wrazenie, ze OT nie jest swiadoma zagrozen, ergo nawet na haczyk tych drzwi nie zamyka a coz dopiero mowic o sophisticated zamkach na zamowienie Ale, of course, moge sie mylic. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 14:22 ******************************************************************************* Profesjonalne wersję AI jak najbardziej zapewniają nie używanie danych użytkownika do ogólnego uczenia modelu i nie wypływanie tych danych ******************************************************************************* Bierzcie i czytajcie z tego wszyscy, albowiem powiadam wam: niczego śmieszniejszego dziś nie przeczytacie. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 14:32 dr.amy.farrah.fowler napisał(a): > ******************************************************************************* > Profesjonalne wersję AI jak najbardziej zapewniają nie używanie danych użytkown > ika do ogólnego uczenia modelu i nie wypływanie tych danych > ******************************************************************************* > > Bierzcie i czytajcie z tego wszyscy, albowiem powiadam wam: niczego śmieszniejs > zego dziś nie przeczytacie. Ale przeciez to jest prawda. Jest mozliwosc postawienia modelu lokalnie, dotrenowania do wlasnych danych i zapewnienia braku ich przecieku do ogolnodostepnego modelu. Watpie, zeby OT to potrafila, ale to nie znaczy, ze nie jest to mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 15:15 Profesjonalne wersje =/= Izolowane modele lokalne. W mojej branży już wszystkie modele przyłapano z ręką w majtkach. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 16:28 dr.amy.farrah.fowler napisał(a): > Profesjonalne wersje =/= Izolowane modele lokalne. > > W mojej branży już wszystkie modele przyłapano z ręką w majtkach. Tak, nie mam na mysli tego, co OT opisuje jako "zaawansowane modele" ani platnych planow ogolnodostepnych narzedzi. Izolowane, dotrenowywane modele lokalne nie przeciekaja do modeli publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 16:40 a23a23 napisała: > dr.amy.farrah.fowler napisał(a): > > > Profesjonalne wersje =/= Izolowane modele lokalne. > > > > W mojej branży już wszystkie modele przyłapano z ręką w majtkach. > > Tak, nie mam na mysli tego, co OT opisuje jako "zaawansowane modele" ani platny > ch planow ogolnodostepnych narzedzi. Izolowane, dotrenowywane modele lokalne ni > e przeciekaja do modeli publicznych. My tu gadu gadu o wycieku danych z e-jaj a statystyczna ematka kliknie w każdy link wrzucony przez randomowego nicka na forum. I to by było na tyle jeśli chodzi o świadomość z zakresu cyberbezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:16 > Tylko AI może mu skrócić drogę. Ale skrócić drogę wyprowadzając na manowce! > Przypominam że internet jako taki też nie jest autorytetem, Internet to szerokie pojęcie, są w nim źródła wiarygodne i niewiarygodne. Wiarygodne są autorytetem, bo dlaczego miałyby nie być? AI natomiast jest źródłem niewiarygodnym, gdyż żywi się informacjami ze źródeł wiarygodnych i niewiarygodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:40 demodee2 napisała: > > AI natomiast jest źródłem niewiarygodnym, gdyż żywi się informacjami ze źródeł > wiarygodnych i niewiarygodnych. No i wynika z tego jedynie tyle, że nie potrafisz korzystać z AI. Zdradzę ci pewien sekret używając Ai też można wypracować techniki przesiewania wiadomości wiarygodnych i niewiarygodnych oraz ograniczenia halucynacji prawie do zera. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:06 nieobiektywnie napisała: > Wikipedia też nie jest autorytetem Wikipedia już od jakiegoś dobrego czasu wymaga podawania żrodeł. Jeżeli jakieś informacje nie mogły być sprawdzone- muszą być opatrzone notką "brak żródła". Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:29 iwles napisała: > nieobiektywnie napisała: > > > Wikipedia też nie jest autorytetem > > > Wikipedia już od jakiegoś dobrego czasu wymaga podawania żrodeł. > Jeżeli jakieś informacje nie mogły być sprawdzone- muszą być opatrzone notką "b > rak żródła". Wyobraź sobie że AI też można tak spersonalizować by korzystał tylko z wiarygodnych weryfikowalnych źródeł i podawał linki a w przypadku braku podawał odpowiedź" brak danych". Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:05 To wszystko oglupia człowieka. Na dłuższą metę to bardzo nierozsądnie korzystać z ai. Owszem, mozna sie zastanawiac po co się męczyć jak mam ai? Tokarczuk nie dotyczy, ale co z przyszłymi pisarzami na miarę Nobla? Niestety, ale niedługo mozna będzie zaspiewac: dzis prawdziwych pisarzy już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:11 afro.ninja napisała: > To wszystko oglupia człowieka. Czy ty wiesz co pisano kiedyś o kalkulatorach? 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:17 nieobiektywnie napisała: > Czy ty wiesz co pisano kiedyś o kalkulatorach? 🙈 > No i w pewnym zakresie sie sprawdzilo: np. jest cala armia ludzi, ktorzy bez calculator nie sa w stanie dodac 3.50 do 3.50 🙈 Rozpowszechnienie tools ulatwiajacych zycie nigdy nie jest bez skutkow ubocznych. Trzeba byc tego swiadomym. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:44 Mam wrażenie że oni również nie byliby w stanie tego się nauczyć w erze przed kalkulatorami tylko wtedy nazywanoby ich głąbami i wysłano do prostych prac fizycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:48 Coz...podobno IQ sukcesywnie spada od ilus tam lat, IQ mlodych ludzi..co mnie nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:08 Podobno. Wiesz, bo wyczytałaś to w internecie? 🙈 To nie jest takie proste zjawisko, żeby je zamknąć w jednym zdaniu. Nie da się też powiedzieć, że ludzie robią się coraz głupsi, bo to zwyczajnie nie jest prawda. To bardziej złożone zjawisko by opisać w jednym poście zależy od wielu czynników ale nawiązując do tematu częściowo może łączyć z tym, o czym pisała Tokarczuk o czytaniu długich książek. Ludzie dziś często nie potrafią, nie lubią i nie czytają dłuższych tekstów i książek. I w tym akurat jest trochę racji. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:26 Byly podane statystyki, wiec..? Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:36 simply_z napisała: > Byly podane statystyki, wiec..? A ja na to : sprawdzam. Podaj proszę te statystyki. Historycznie IQ szybko rosło z powodu wzrostu powszechności dostępu do edukacji , a potem się ustabilizowało. Nie ma jednoznacznych danych potwierdzających że IQ spada. Wiadomo tyle, że już nie rośnie . Wahania wynikają ze zmian konstrukcji testów, zmian sposobu uczenia się i innych czynników np migracji. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:45 Jak bede miec czas to poszukam, narazie koncze robote i zerkam w dwa monitory. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 22:52 afro.ninja napisała: > To wszystko oglupia człowieka. Na dłuższą metę to bardzo nierozsądnie korzystać > z ai. Możesz to rozwinąć? Czy jakby zapisywała sobie notatki i fakty w wordzie, excelu albo najlepiej notepadzie byłaby mniej ogłupiona? Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 22:58 kobietazpolnocy napisał(a): > afro.ninja napisała: > > > To wszystko oglupia człowieka. Na dłuższą metę to bardzo nierozsądnie kor > zystać > > z ai. > > Możesz to rozwinąć? > Czy jakby zapisywała sobie notatki i fakty w wordzie, excelu albo najlepiej not > epadzie byłaby mniej ogłupiona? Tylko ręcznie, piórem zanurzanym w kałamarzu, w blasku świecy, na papierze czerpanym. Inaczej się nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:43 A ja mam uwagi o "wielkich książkach" (długość). Ostatnią przyczytałam ze 3 lata temu i był to znowu Ulisses a do tego Łódź Ulissesa. Bardziej chyba dla tej Łodzi. Czytam za to sporo książek krótkich. Bardzo dobrych. Nie bardzo rozumiem mierzenie wartości ksiązki długością, co trochę Tokarczuk robi. I trochę taki ton "nie zasługujecie na długie bo jesteście głupi" (oczywiście nie jest to powiedziane wprost) Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:50 mocca26 napisała: > I trochę taki ton "nie zasługujecie na długie bo jesteście głupi" (oczywiście nie jest to powiedziane wprost) Bardziej wprost byloby trudniej moim zdaniem : "czytelnicy "panicznie poszukują opowieści skrajnie prostych i absolutnie jednowymiarowych". Bo też przy okazji zatracają umiejętność "złożonego pojmowania rzeczywistości"" To nie pierwszy raz zreszta jak Tokarczuk wykazuje sie pogarda w stosunku do czytelnikow, wystarczy przypomniec jej wypowiedz o kompetencjach potrzebnych do czytania ksiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:58 Czy można szukać "panicznie"? Jakoś mi to zgrzyta...tak, wiem, nie mam Nobla... Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:40 azalee napisała: > > To nie pierwszy raz zreszta jak Tokarczuk wykazuje sie pogarda w stosunku do cz > ytelnikow, wystarczy przypomniec jej wypowiedz o kompetencjach potrzebnych do c > zytania ksiazek. No i co. Tokarczuk jest arogancka. Who cares. Za sto.lat nikt o tym nie będzie pamiętał a i tak biedne dzieci będą torturowane jej księgami Jakubowymi czy innymi Biegunkami Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 08:02 No ale ona ma rację. Do jej ksiazek trzeba miec pewne kompetencje, a kompetencje Polaków wodac bo poziomie czytelnictwa i po tytułach na listach bestsellerów. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 09:47 bezmiesny_jez napisała: > No ale ona ma rację. Do jej ksiazek trzeba miec pewne kompetencje, a kompetencj > e Polaków wodac bo poziomie czytelnictwa i po tytułach na listach bestsellerów. Oczywiście, że tak. Większość ludzi w ogóle jej książek nie czytało albo zna właśnie ze streszczeń bo są dla nich za trudne ale skomentować muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:01 >I trochę taki ton "nie zasługujecie na długie bo jesteście głupi" (oczywiście nie jest to powiedziane wprost) Jest gorzej. "Nie zasługujecie, żebym wszystko sama pisała, bo jesteście głupi i się to nie opłaca, więc korzystam z ai." Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:18 Uwielbiam opowiadania i uważam że bardzo trudno je napisać. Nie zawsze jest tak, że im większe tym lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:23 mocca26 napisała: > I trochę tak > i ton "nie zasługujecie na długie bo jesteście głupi" (oczywiście nie jest to p > owiedziane wprost) E nie, ona mówi „wytworzyliśmy taki świat”, nie wyłącza się z tego. I przecież takie są fakty. To nie chodzi o to że ludzie są za głupi na długie i w ogóle za wysokie progi, tylko rynek jest taki że z pisania długich nie da się wyżyć, nie w dobie w której z drugiej strony są „autorzy” mający na koncie po ponad tysiąc „książek”. I to nie jest kwestia wyłącznie internetu i klików, przecież tabloidyzacja zaczęła się wcześniej. A do tego literatura piękna nie traci ważności, więc o ile 100 czy 50 lat temu ktoś mógł przyswoić sobie jakiś tam kanon w określonym czasie, o tyle teraz czytając tyle samo w takim samym czasie przyswaja tego kanonu znacznie mniejszy procent, więc musi wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:36 Ale krótkie utwory to nie jest domena wpółczesności. Co więcej klasyka też nie bywa specjalnie długa. I długość utworu nie ma nic wspólnego z tabloidyzacją. Na marginesie: jedyna książka Tokarczuk ktora mnie wciągneła to ta o Lalce Prusa. Króciutka. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:24 Tak na marginesie przypomniało mi się. Wczoraj przed snem, zupełnie nie wiem czemu, przeczytałam opowiadanie / nowelke Czarnego kota Allana Poe. Podobno to lektura szkolna, więc książka gdzieś leżała w domu i tak mi po prostu wpadła w ręce. Miałam po tym koszmary. Autentycznie śniły mi się przez pół nocy jakieś chore rzeczy. Koszmarne opowiadanie. Czy ten człowiek był normalny? A co do długości powieści, to ja bardziej wiążę to z tym, że ludzie po prostu żyją dziś szybko. Nie mają czasu czytać opasłych książek ani długo skupiać się na jednym tekście. Życie pędzi, ludzie są przebodźcowani i mam wrażenie, że era takich monumentalnych powieści trochę się kończy. Długich książek jest już tyle, że człowiekowi i tak życia nie starczy żeby to wszystko przeczytać. jak najbardziej rozumiem jej rozgoryczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:37 Nie uważam tak. To niejest kwestia czasu - gdyby przeliczyć czas jaki ludzie spędzają na doomscrolling albo I ematce to spokojnie parę tomów by się w tym czasie przeczytało. Co innego się stało, aplikacje i social media uzaleznilybod siebie ludzi - są specjalnie tak projektowane żeby człowieka przyzwyczaić do szybkiej nagrody jak w black jacku, więc jak długa powieść nie da czytelnikowi tej nagrody co parę minut to on nie jest w stanie utrzymać uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:42 A np Listy do Młodego Poety Rilkego? To genialny utworu dlatego, że daje szybka nagrodę? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 13:42 mocca26 napisała: > A np Listy do Młodego Poety Rilkego? To genialny utworu dlatego, że daje szybka > nagrodę? Ale co ma jedno do drugiego? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:46 > jak długa powieść nie da czytelnikowi tej nagrody co parę minut to on nie jest w stanie utrzymać uwagi. Ale przecież są powieści, które trzymają w napięciu przez wiele godzin i nie można się od nich oderwać. Tylko że takie to trzeba umieć pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:01 p.s. jeszcze dodam Vonneguta, który "zdekonstruował" mój świat kiedy byłam nastolatką. I nie tylko mój ale milionów ludzi na świecie. Przecież jego książki były króciutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:44 mocca26 napisała: > p.s. jeszcze dodam Vonneguta, który "zdekonstruował" mój świat kiedy byłam nast > olatką. I nie tylko mój ale milionów ludzi na świecie. Przecież jego książki by > ły króciutkie. > > Wiem, ze dla mojej Najstarszej taka "dekonstrukcja" byl "Dzien Ivana Denisovicza" czytany jako szkolna lektura po francusku Definitely nie dlugosc ksiazki/utworu czyni go "unforgettable" - podobnie wszak z muzyka no matter what genre, podobnie z wielkoscia obrazu czy rzezby. To be honest, jesli OT nie chce sie pisac dlugich utworow (for whatever reason) to niech pisze genialne krotkie (with or without AI), why not? Nie da sie nie wspomniec EH "I apologize for such a long text. I didn't have time to write a short one" Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:49 Nie konczy sie, daj spokoj. Chociaz coraz mniej ludzi czyta ksiazki, to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:13 simply_z napisała: > Nie konczy sie, daj spokoj. Chociaz coraz mniej ludzi czyta ksiazki, to fakt. Gdyby tak rzeczywiście było to księgarnie by wszystkie splajtowały, a jest ich na peczki. Ludzie jak najbardziej czytają książki i powiem więcej książki są tanie. Ja za młodu musiałam wypożyczać w bibliotekach albo prosić matkę o książkę i może kupowałam jedną na pół roku maksymalnie. A moje dziecko idzie do księgarni i kupuje od razu trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:20 Ani nie ma księgarni na pęczki, ani ksiązki nie są tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 08:51 Są bardzo tanie. Bardzo dużo książek można kupić za 1-2 minimalne stawki godzinowe, już nie mówiąc o bardzo rozbudowanym rynku wtórnym Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:28 Wiele ksiegarn plajtuje..co jest widoczne np.w Krakowie, niektore ratuja sie prowadzeniem np,kawiarni itp. ludzie czytaja bardzo malo ksiazek, twoje dziecko jest chwalebnym wyjatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 08:51 Plajtują bo ludzie kupują przez internet a nie stacjonarnie, to samo dotyczy bardzo wielu innych sklepów Odpowiedz Link Zgłoś
baletnicazielona Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 09:00 Kupują i ściągają, koszuli sobie pirackiej nie ściągniesz z internetu a książkę tak. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 09:03 Nie wszystko jest dostępne w ebookach które można spiracić. To jest raczej dokładnie ten sam mechanizm co Zalando wygryzające małe butiki - są wielkie sieci internetowe z promocjami, niższymi cenami i ludzie wolą kupić tam niż w klasyczne księgarni Odpowiedz Link Zgłoś
baletnicazielona Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 09:12 Nie wszystko, ale jest tego wystarczająco, żeby osoba która "coś by sobie fajnego poczytała" znalazła coś dla siebie. Osoba, która potrzebuje nowej koszuli musi ją tak czy siak kupić, osoba, która nie ma nowej ksiązki czy filmu ani zdecydowanych preferencji, ma piratów na pęczki za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 14:44 Jak komuś jest wszystko jedno to nie musi piracić nawet, jest pełno miejsc gdzie są książki za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 08:05 Poczytaj sobie w jakim tempie plajtują księgarnie, statystyki są łatwodostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 09:51 bezmiesny_jez napisała: > Poczytaj sobie w jakim tempie plajtują księgarnie, statystyki są łatwodostępne. Przyczepiłaś się jakby książki były wyłącznie papierowe. Jak wytłumaczysz w takim razie audioteki albo Legimi? Nie potrzebuję fizycznie księgarni żeby kupić sobie książkę. I fakt mnóstwo książek papierowych zamawia się przez Internet. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 11:05 bezmiesny_jez napisała: > Poczytaj sobie w jakim tempie plajtują księgarnie, statystyki są łatwodostępne. To tak jakby powiedzieć, że ludzie nie kupują kosmetyków, bo zniknęły już niemal wszystkie małe drogerie osiedlowe, w ktorych nasze babcie kupowaly kremy i szampony w latach 70 i 80 ubieglego stulecia. Księgarnie stacjonarne (zwlaszcza niesieciowe) istotnie upadają, co nie zmienia faktu, że sprzedaż książek (papierowych!) na rynku pierwotnym wcale sie nie zmniejsza. Inna kwestia co i gdzie ludzie kupują - nie jest to jednak sytuacja "kiedys kupowali więcej książek, teraz kupują coraz mniej", tak po prostu nie jest. A gdzie jeszcze rynek wtórny, biblioteki, ebooki etc. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 14:35 Księgarnię to raczej trudno w ogóle znaleźć. Jak już jest jakakolwiek, to w bieda-wersji ma głównie podręczniki, materiały papiernicze i dewocjonalia, a w wersji na bogato jest bardziej kawiarnią udekorowaną półkami z książkami, które przypadkiem można kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 17:38 dr.amy.farrah.fowler napisał(a): > Księgarnię to raczej trudno w ogóle znaleźć. Jak już jest jakakolwiek, to w bie > da-wersji ma głównie podręczniki, materiały papiernicze i dewocjonalia, a w wer > sji na bogato jest bardziej kawiarnią udekorowaną półkami z książkami, które pr > zypadkiem można kupić. > No bez przesady. W prawie każdym większym mieście można znaleźć jeszcze normalną księgarnię. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:59 Mnie się wydaje, że powieści są teraz dłuższe, a nie krótsze. Weźmy kryminały Simenona czy Christie - przecież w porównaniu z większością współczesnych to bardzo krótkie historie. O fantastyce nie wspominając... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:47 mdro napisała: > Mnie się wydaje, że powieści są teraz dłuższe, a nie krótsze. Dluzsze to sa wyraznie movies Almost impossible zeby znalezc film krotszy niz 2 godziny - wrrrr! Sorry za off topic ale to moj kinomaniacki bol juz od lat, eh ... Life. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 22:35 Faktycznie są dłuższe. I ludzie jakoś wytrzymują. Więc jak to jest z tym brakiem koncentracji? Odpowiedz Link Zgłoś
baletnicazielona Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 08:49 simply_z napisała: > Scrolluja w tym samym czasie Haha dokładnie, nawet w kinie. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 22:49 nieobiektywnie napisała: > Faktycznie są dłuższe. I ludzie jakoś wytrzymują. Więc jak to jest z tym brakie > m koncentracji? > Prawda? Zresztą kryminały wciąż potrafią być długie bądź serie i sagi na ileś tam tomów. O wielu edycjach gier komputerowych nie wspominając. Tu nie o brak koncentracji jako taki chodzi, tylko wielostronicową Powieść jako wyznacznik literackiej jakości (i jednocześnie artefakt statusu intelektualnego czytelnika). Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 19:56 No na pewno jest jej łatwiej rozudowac wątki. Mówi do ai kochana, to sobie jakiegoś prompta ustawiła? Może faktycznie w pisaniu pomaga? Z drugiej strony ai jest bardzo męczące na dłuższą metę. Potrafi halucynować i to nawet to płatne. Ja mam płatne, a wolę to bezpłatne. Cóż Tokarczuk jest bez wątpienia wybitną pisarką i taką pozostanie. Z ai, czy bez ai. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:01 Tokarczuk: - Nasze głowy, umysły literackie działają w zupełnie inny sposób; ich praca opiera się na szerokim, bardzo rozległym obwodowym i asocjacyjnym kojarzeniu faktów, co skrajnie różni się od wąskiego, bardzo ukierunkowanego tunelowego myślenia akademików - tłumaczyła swój punkt widzenia zebranym. Też Tokarczuk: Korzystam z AI. No cóż, samozaoranie level Tokarczuk. Ematki będą jej dzielnie bronić 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:12 Ja nie. Jestem bardzo rozczarowana. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:19 Ale czemu? Serio? Jej to całe ai nie zaszkodzi. I bez jej błogosławieństwa, wszyscy z tevo korzystają. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:19 Może niech O.Tokarczuk nie mówi, tylko pisze? Pisanie chyba lepiej jej wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:33 demodee2 napisała: > Może niech O.Tokarczuk nie mówi, tylko pisze? Pisanie chyba lepiej jej wychodzi > . Ale z ciebie hipokrytka… Niech Tokarczuk korzysta z AI, tylko lepiej o tym nikomu nie mówi. 🙈. Zarzuć jeszcze matematykom że korzystaja z kalkulatorów. Jakiś czas temu czytałam wywiad z Kenem Follettem. Dla niewtajemniczonych, on też pisze bardzo rozbudowane powieści, z wieloma wątkami i dużą liczbą bohaterów. I zapytano go, jak on to ogarnia, jak buduje te postaci. Odpowiedział, że każdą postać wrzuca do tabelki Excela by nie robić baboli i nie pomylic np. koloru oczu. Nie wiem, czy bardziej mnie to rozbawiło, czy trochę zabolało w serduszku Bo zawsze sobie wyobrażałam, że taki autor prowadzi swoje postaci jak dzieci, a tu tabelki excela w procesie twórczym. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:50 Lepiej tabelki w Excelu niż tłumaczenie baboli w wykonaniu Musierowicz, której fakty się rozjeżdżające kolejnych tomach Jezycjady. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:52 Dostojewski pobełtał płeć dzieciaka na przestrzeni wcale nie tak grubej Zbrodni i Kary Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:58 A W. Gombrowicz w powieści "Opętani" drukowanej w odcinkach musiał w środku akcji i bez narracyjnego uzasadnienia zmienić imię i nazwisko negatywnego bohatera, bo prawdziwy zbir z reala o tym imieniu i nazwisku wysłał mu list z pogróżkami i pisarz się przestraszył. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:45 Którego dzieciaka? Nie pamietam tego. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:53 Chodzi o rodzeństwo Soni - na początku powieści jest to chłopiec i dziewczynka. Później nagle robi się dwóch chłopców Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:51 > Ale z ciebie hipokrytka… Niech Tokarczuk korzysta z AI, tylko lepiej o tym nikomu nie mówi. Mnie jest wszystko jedno właściwie, czy O.Tokarczuk korzysta ze sztuczniaków czy murzynów, liczy się efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:37 No ale po hajpie noblowskim, to Tokarczuk nie jest czytana. Nie jest tez pisarka na której powieść sie czeka. Nie pojawiają sie tematy o jej literaturze, tylko co.znowu powiedziała. Po zdobyciu Nobla, Tokarczuk wypadalo czytać, kupować, ale teraz, juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kloacznymysliwy Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 07:49 Tokarczuk nie wypada czytac, kupować po jej słynnej wypowiedzi o kompetencjach i wrażliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 10:38 kloacznymysliwy napisała: > Tokarczuk nie wypada czytac, kupować po jej słynnej wypowiedzi o kompetencjach > i wrażliwości. A to moze mow za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 09:11 Jak się ma więcej dzieci też trzeba mieć tabelki 😀 A przynajmniej solidny kalendarz do notowania wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 17:51 No i tu by mu się przydało AI. Ostatnio nasz informatyk mówił przy mnie naszej dyrektorce, że istnieje jakieś narzędzie AI, do którego wgrywa się bazę tekstów - np. prawo oświatowe + instrukcję przeprowadzenia matur - po czym można się z nim konsultować jak z ekspertem, pytając np. "Jak liczny zespół nadzorujący mam mieć dla 16 uczniów" i bez wertowania instrukcji dostawać szybką, konkretną odpowiedź. Nie zrozumiałam tylko z jego wypowiedzi, czy to może być "odcięte" od sieci. Gdyby tak było, to w takim powieściopisarz spokojnie mógłby wgrać do tego swoje powieści i zamiast latać po Excelu pytać "Stara, a jaki kolor oczu ma . . .?" Inna sprawa, że jego teksty są tak piracone, że w sumie równie dobrze może spytać Gemini lub ChataGPT. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 19:09 asia_i_p napisała: > No i tu by mu się przydało AI. Ostatnio nasz informatyk mówił przy mnie naszej > dyrektorce, że istnieje jakieś narzędzie AI, do którego wgrywa się bazę tekstów > - np. prawo oświatowe + instrukcję przeprowadzenia matur - po czym można się z > nim konsultować jak z ekspertem, pytając np. "Jak liczny zespół nadzorujący ma > m mieć dla 16 uczniów" i bez wertowania instrukcji dostawać szybką, konkretną o > dpowiedź. Praktycznie każdy LLM ma już taką funkcję. Działa to mniej więcej tak, że tworzysz sobie projekt albo przestrzeń roboczą i wrzucasz tam dokumenty potrzebne do pracy np. przepisy prawa, instrukcje, formularze, regulaminy, procedury własne notatki, maile, formularze, prezentacje i tak dalej. Potem możesz rozmawiać z AI jak z asystentem, który przeszukuje właśnie te konkretne pliki. Czyli zamiast ręcznie wertować kilkaset stron dokumentów, pytasz np.: Ile osób powinno być w zespole nadzorującym dla 16 uczniów? i system szuka odpowiedzi bezpośrednio we wgranych plikach. Możesz też porównywać wasze dokumenty z informacjami w internecie, ale wtedy trzeba bardzo precyzyjnie określić, z czego mają korzystać np. wskazać konkretny kodeks, kraj, źródło albo aktualną wersję przepisów z danego roku. Inaczej model może się oprzeć na nieaktualnych danych albo zwyczajnie coś pomylić. Jak pracujesz na dokumentach własnych AI nadal potrafi halucynować, gdyż te modele językowe są zaprogramowane tak by zawsze dać ci odpowiedź i ona będzie statystycznie najbardziej prawdopodobna. Dlatego ważna jest personalizacja i instrukcje typu: jeżeli nie ma informacji w załączonych dokumentach, to wyraźnie zaznacz brak danych. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 22:43 skumbrie napisała: > No cóż, samozaoranie level Tokarczuk. Ematki będą jej dzielnie bronić 😉 Błędnie zakładasz, że użycie AI zastępuje myślenie twórcze. Ona używa narzędzi AI do wspomagania procesów twórczych a ty wyczytałaś że je zastępuje. Twórcze myślenie może być bardzo luźne i chaotyczne, wspomaganie technicznymi narzędziami może przyspieszyć / ułatwic proces. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 23:06 nieobiektywnie napisała: > Błędnie zakładasz, że użycie AI zastępuje myślenie twórcze. Ona używa narzędzi > AI do wspomagania procesów twórczych a ty wyczytałaś że je zastępuje. Twórcze m > yślenie może być bardzo luźne i chaotyczne, wspomaganie technicznymi narzędzia > mi może przyspieszyć / ułatwic proces. > Ale ona sprawia wrazenie, ze nie rozumie na co sie naraza traktujac AI jako "powiedz mi, kochana" Tudziez, jak wspomniala Angazetka, na ile sama potencjalnie "okrada" innych (rownie jak ona unaware) tworcow z ich pomyslow wrzuconych w AI z podobnym command "tell me how ..." etc. For me, that's the problem. Niech sobie OT uzywa AI jako narzedzia ile dusza zapragnie, ale niech nie podcina galezi, na ktorej siedzi i/lub niech nie korzysta z tego, ze inny pisarz podcial swoja. That's the main issue! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 07:56 bi_scotti napisała: > > > Ale ona sprawia wrazenie, ze nie rozumie na co sie naraza traktujac AI jako "[i > ]powiedz mi, kochana[/i]" I tu jest pies pogrzebany, bo wielu ludziom się coś wydaje i wyciągają wnioski na podstawie bardzo krótkiego fragmentu wypowiedzi. A ja trochę pogrzebałam i wyobraźcie sobie ematki, że pani Tokarczuk założyła firmę i jest jej współwłaścicielką. Firma nazywa się Sundog i produkuje gry RPG, a pani Tokarczuk bierze udział w procesie twórczym. Sundog rozwija technologię o nazwie InteGra dla nieliniowych gier RPG w Unreal Engine 5. System ma wykorzystywać psychologię i AI do budowania bardziej realistycznych postaci i decyzji w grach. W związku z tym mam prawo przypuszczać, że pani Tokarczuk coś jednak o AI wie. I raczej więcej niż przeciętny użytkownik LLMów. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 09:58 nieobiektywnie napisała: > W związku z tym mam prawo przypuszczać, że pani Tokarczuk coś jednak o AI wie. Nie rozpędzałabym się tak z wnioskami, że Tokarczuk coś "wie" w temacie LLMów. Natomiast jaśniejsze się staje, dlaczego traktuje myślącego tostera z wielką czułością. Otóż spółka, w której Tokarczuk do niedawna zasiadała w radzie nadzorczej i która zatrudnia jej syna, dostała od polskiego podatnika dofinansowanie w kwocie 17 mln - właśnie na grę z wykorzystaniem AI. Myślę, że wielu by w takiej sytuacji zapałało miłością do tej technologii Gry naturalnie jeszcze nie ma i nie wiadomo kiedy, ani czy w ogóle powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 10:07 Nie trzeba było grzebać, bo wczoraj ludzie zalewali tą informacje komentarze pod każdym artykułem na ten temat. Pani Olga to wie tyle o AI co jej powie ten co zarządza zespołem, który robi bebechy gry czyli „pani Olgo, pani się nie martwi, będzie gotowe na czas”. Spoiler: mają już dwuletnią obsuwę premiery, więc nieźle ktoś ją wkręcił. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 10:10 ania_z_zielonymii napisał(a): > mają już dwuletnią obsuwę premiery, więc n > ieźle ktoś ją wkręcił. Biedactwo, została "wkręcona" Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 10:24 ania_z_zielonymii napisał(a): > Nie trzeba było grzebać, bo wczoraj ludzie zalewali tą informacje komentarze p > od każdym artykułem na ten temat. Pani Olga to wie tyle o AI co jej powie ten c > o zarządza zespołem, który robi bebechy gry czyli „pani Olgo, pani się nie mart > wi, będzie gotowe na czas”. Spoiler: mają już dwuletnią obsuwę premiery, więc n > ieźle ktoś ją wkręcił. Taaa skoro jest pisarką, absolutnie nie ma prawa rozumieć technologii i tworzyć gier komputerowych. To się w ogóle nie mieści w głowie 🤣 To ja teraz przytoczę takie zabawne fakty Andrzej Dragan tutaj już którego wspominałam fizyk kwantowy jest również znanym fotografem . Inny fizyk którego bardzo lubię swoją drogą Brian Cox jest muzykiem. Skąd założenie że Tokarczuk nie ma prawa znać się na technologiach i wyłącznie opiera się na tym co jej powiedział jakieś deweloper? Bo mówi do swojego AI per kochaniutka? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 10:44 Widać niestety po jej wypowiedziach, że nie ma pojęcia o czym mówi. Dragan ma totalnego świra na punkcie AI i nieraz już, ludzie którzy realnie tworzą LLMy go w komentarzach poprawiali. Najwięcej do powiedzenia o tym jak działa AI mają jak widać ci, którzy AI nie tworzą. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 10:54 ania_z_zielonymii napisał(a): > Dragan ma totalnego świra na punkcie AI Chłopczyk z tej samej piaskownicy, co Tokarczuk. Do tego jeszcze Dawkins, który oświadczył, że jego zdaniem AI uzyskała świadomość Coś się w tych biednych główkach niepokojącego dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 11:16 dracaria napisała: > ania_z_zielonymii napisał(a): > > > Dragan ma totalnego świra na punkcie AI > > Chłopczyk z tej samej piaskownicy, Rozumiem że dużo wiesz o AI. Wyjaśnij mi proszę w takim razie jak w praktyce stabilizuje się proces trenowania modeli dyfuzyjnych przy użyciu technik typu v-parameterization w porównaniu do ε-parameterization, szczególnie w kontekście rozkładu wariancji gradientów i wpływu harmonogramu szumu na bias estymatora score function? Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 11:41 nieobiektywnie napisała: > Rozumiem że dużo wiesz o AI. Nie, po prostu uważniej dobieram autorytety, których warto słuchać w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 12:49 dracaria napisała: > nieobiektywnie napisała: > > > > Rozumiem że dużo wiesz o AI. > > Nie, po prostu uważniej dobieram autorytety, których warto słuchać w tym temaci > e Jakie autorytety? Z tiktoka? 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 13:16 nieobiektywnie napisała: > Jakie autorytety? Z tiktoka? 🤣 Nie, z filmików YT z żółtymi napisami Twierdzenie Gödla obala najważniejszy mit AI. AI nie będzie świadoma | Roger Penrose (Nobel 2020) Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 13:31 dramatis, chCesz pogadac o swoich ekspertach? Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 13:50 mocca26 napisała: > dramatis, chCesz pogadac o swoich ekspertach? Ta jeszcze przez następną pięciolatkę będzie przeżywać, że ktoś w internecie wysłał baby do garów Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 13:55 nie do garów tylko do rodzenia albo prostytucji. Nie, nie przezywam, mam uciechę z tego jak wpadłeś podając źródla swojej wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 14:10 mocca26 napisała: > mam uciechę z tego jak wpadłeś podając źródla swojej wiedzy Wpadłam jak śliwka w kompot cytując Asmongolda. Tyle lat zabiegów o to, aby pacjenci oddziału ordynatora Giertycha mnie polubili i wszystko jak krew w piach Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 16:31 dracaria napisała: > nieobiektywnie napisała: > > > > Jakie autorytety? Z tiktoka? 🤣 > > Nie, z filmików YT z żółtymi napisami > > > > No to żeś podała informacje dnia. W ogóle oglądałaś ten filmik czy tak tylko wklejasz pierwszy z brzegu? Ejaj nie zyska świadomości i nie będzie wojny że skynetem bo to tylko kolejne narzędzie w rękach człowieka. Nigdy bym na to nie wpadła. Ten wywiad jest już dosyć stary i oglądałam go już z rok temu w oryginale. Jak on się ma do tematu na który dyskutujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 17:42 nieobiektywnie napisała: > Jak on się ma do tematu na który dyskutujemy? Ojoj biedactwo nagle straciło wątek i nie wie co mi zarzucało. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 18:16 Nie chce mi się teraz oglądać, chodzi o to, że AI nie jest inteligencją, bo nie ma świadomości i nie ma wolnej woli? Penrose ma obsesję wolnej woli i ma z nią duży problem, bo próbuje udowodnić, że ją się da pogodzić z prawami fizyki, że prawa fizyki nie są w pełni deterministyczne i jest w nich miejsce na wolną wolę. I ciężko mu to miejsce znaleźć. Na razie taką sytuację, że przy tych samych warunkach wstepnych dostajemy inny rezultat, na terenie fizyki znalazł tylko w fizyce kwantowej, ale nadal przypadkowość to nie wolna wola. To jest w sumie zabawne, bo on ma odwrotny problem do Einsteina. Einstein nie mógł łyknąć fizyki kwantowej, bo "Pan Bóg nie gra w kości". Penrose nie może łyknąć determinizmu fizyki klasycznej, bo Pan Bóg nie zniewala. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 18:27 asia_i_p napisała: > Nie chce mi się teraz oglądać, chodzi o to, że AI nie jest inteligencją, bo nie > ma świadomości i nie ma wolnej woli? Nie, tym filmem odpowiadam na pytanie, jakich autorytetów słucham przy ocenie kwestii AI. > Na razie taką sytuację, że przy tych samych warunkach wstepnych dostajemy inny re > zultat, na terenie fizyki znalazł tylko w fizyce kwantowej, ale nadal przypadko > wość to nie wolna wola. Rzeczywistość w kwantowej skali nie jest deterministyczna oraz cząstki zachowują się inaczej w zależności od tego, czy są obserwowane, czy nie, wiec owszem, jest to całkiem dobra podstawa do filozoficznych rozważań o wolnej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 14:21 >To ja teraz przytoczę takie zabawne fakty Andrzej Dragan tutaj już którego wspominałam Jest jednak różnica między Draganem a Tokarczuk. Gdyby Tokarczuk znała się na AI, w wywiadzie nie plotlaby farmazonów. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 15:53 skumbrie napisała: > >To ja teraz przytoczę takie zabawne fakty Andrzej Dragan tutaj już którego > wspominałam > > Jest jednak różnica między Draganem a Tokarczuk. Gdyby Tokarczuk znała się na A > I, w wywiadzie nie plotlaby farmazonów. Farmazony to ja czytałam głównie w tym wątku. Tokarczuk powiedziała bardzo niewiele na temat tego, w jaki konkretnie sposób używa dużych modeli językowych (zakładam, że właśnie z nich korzysta) ale nie powiedziała ani z jakiego modelu, ani jakiej wersji ( wiemy tyle że jest to wersja płatna). To też nie był żaden wykład o sztucznej inteligencji. Powiedziała jedynie, że używa AI i dobrze, że używa, i dobrze że zainteresowała tym publiczność, bo te modele już nas otaczają, będą się rozwijać i będzie ich coraz więcej, a ludzie, którzy całkowicie ignorują ten temat, podchodzą do niego jak do jeża, nie interesują się, nie chcą nic wiedzieć ( i nie wiedzą a wnioskuję to po głupotach wypisywanych w tym wątku) zwyczajnie zostaną w tyle za innymi, którzy potrafią z tych narzędzi korzystać świadomie i praktycznie. Jeśli nie używasz AI do czegokolwiek, nie interesujesz się tym nie pogłębiasz wiedzy, nie szkolisz, nie testujesz, to nie wiesz jakie są jego możliwości bo informacje czerpiesz od osób trzecich tylko i wyłącznie. Taki mamy dziś klimat technologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 16:06 Próbuj tłumaczyć ją dalej, niektóre ematki to łykną 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 13:29 nieobiektywnie napisała: > W związku z tym mam prawo przypuszczać, że pani Tokarczuk coś jednak o AI wie. > I raczej więcej niż przeciętny użytkownik LLMów. Z info dostepnego "w sieci" mozna wylacznie wnioskowac, ze OT wie jak skorzystac z mozliwosci pozyskania/secure dofinansowywania inicjatyw more-or-less powiazanych z AI. Jak piszesz "cos jednak wie" pytanie jest "co dokldanie" i jak to sie przeklada na kwestie creativity, praw autorskich etc! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 14:48 Pani Tokarczuk na dzień dobry skasowała 17 dużych baniek dotacji i nic za tę kasę jeszcze nie powstało. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 15:56 To może od razu jej wytocz sprawę karną o przywłaszczenie pieniędzy? Ja to już widzę, że wszyscy wszystko wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 17:33 dr.amy.farrah.fowler napisał(a): > Pani Tokarczuk na dzień dobry skasowała 17 dużych baniek dotacji i nic za tę ka > sę jeszcze nie powstało. > Nie masz Nobla więc nie możesz krytykować 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 18:09 No ale pytanie, co to AI robi. Poddaje jej pomysły, czy zadaje pytania. Ja bardzo rzadko używam AI do generowania tekstów, choć przyznaję, że mi się zdarzało, kiedy potrzebowałam bardzo konkretnego typu tekstu na korepetycje (poziom A2 o polskich uzdrowiskach, na przykład). Ale ostatnio nie mogę się oprzeć i gadam z AI o literaturze i czasami zdarza mi się bawić analizując alternatywną ścieżkę dla jakiejś powieści lub dalszą ścieżkę dla jakiejś powieści (co działoby się z Sieriożą i Annie Kareninami i Mitią Lewinem po rewolucji październikowej na przykład) i przynajmniej Gemini zachowywał się rozsądnie, czyli podawał kontekst historyczny, a jeśli wchodziłam w jakiś wątek i próbowałam coś tworzyć, to już nie podsuwał pomysłów, tylko zadawał pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:50 Ja popieram zdanie Jakuba Żulczyka. Z jego wpisu też pięknie wynika jak wygląda nakręcanie gó...burzy: Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 20:53 Ale czym się właściwie J.Żulczyk tak zdenerwował, że aż wulgaryzmu użył? Że O.Tokarczuk dzieli się z czytelnikami tajnikami procesu twórczego? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 07:44 demodee2 napisała: > Ale czym się właściwie J.Żulczyk tak zdenerwował, że aż wulgaryzmu użył? Że O.T > okarczuk dzieli się z czytelnikami tajnikami procesu twórczego? Że Demodee IQ80 do ręki książki nie weźmie ale o Toarczuk zdanie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 08:59 > Że Demodee IQ80 do ręki książki nie weźmie ale o Toarczuk zdanie ma. A jakie IQ trzeba mieć, żeby mieć prawo do opinii o O.Tokarczuk? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 09:53 demodee2 napisała: > A jakie IQ trzeba mieć, żeby mieć prawo do opinii o O.Tokarczuk? Ależ przy każdym IQ ma się prawo do 'zdania'! Jakie ono jest - każdy widzi... Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 09:57 > Jakie ono jest - każdy widzi... Wypowiadasz się o moim zdaniu z wyższością, rozumiem, że moje zdanie o O.Tokarczuk jest jakieś gorsze niż Twoje. Na czym ta gorszość polega? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 12:58 demodee2 napisała: > Wypowiadasz się o moim zdaniu z wyższością, rozumiem, że moje zdanie o O.Tokarc > zuk jest jakieś gorsze niż Twoje. Na czym ta gorszość polega? Na przygłupstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:22 Czytałam. No cóż, upiorna to wypowiedź w ustach noblistki. Jakby nie miała świadomości, że AI uczy się m.in. w ten sposób, że KRADNIE prace pisarzy. A ona do niego "kochana". I jednocześnie narzeka, że nie będzie już książek pisanych przez jedno indywiduum. No na bogów. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:28 Moze udaje, ze nie ma tej swiadomosci, bardzo to przykre... Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:31 Masz rację. Słabo to wyszło. Ale ten zbiorowy lincz i cancel culture mnie osobiście brzydzą. Tokarczuk napisała x książek przed AI, ma dorobek literacki, o Noblu nie wspominając. No ludzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:33 Gdzie jest cancel culture tutaj, przepraszam? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 21:39 Edit: no dobra, zależy od definicji cc. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 22:49 Ematkom się nie podoba bo Tokarczuk jest zadufaną w sobie arogantka. Nie ona pierwsza i nie ostatnia, ale ona akurat może się pochwalić dokonaniami w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 23:09 nieobiektywnie napisała: > ona akurat może się pochwalić dokonaniami w życiu. To był Nobel ideolo, a nie merytoryczny. Jest hejtowana wszędzie poza swoim wąskim gronem, więc potrzebuje obiektywnego potwierdzenia,, że mimo wszystko jest coś warta, dlatego rozmawia z mikrofalówką. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 23:49 dracaria napisała: > nieobiektywnie napisała: > > > ona akurat może się pochwalić dokonaniami w życiu. > > To był Nobel ideolo, a nie merytoryczny. Spisek pani to był spisek tych z masonerii. Powinni byli dać trumpowi tego Nobla za jego literackie dokonania na trusocial. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria [...] 19.05.26, 23:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 23:06 Moim zdaniem sie rozkręca cc. Algorytmy podsuwają mi jakichś wannabe pisarzy którzy z obrzydzeniem wypowiadają sie o twórczości Tokarczuk, postuluja nawet odebranie jej Nobla. To co to jest jak nie cc? Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 08:54 Obrzydliwa jest ta histeryczna hiperbolizacja w której krytyczna ocena publicznych wypowiedzi to od razu lincz, hejt i cancel culture. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 12:13 Pomysł zeby odebrać jej Nobla to krytyczna ocena według ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 14:46 W ramach debaty publicznej pomysł zwyczajny. Przecież nikt jej nie grozi na przykład ucięciem głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria [...] 19.05.26, 22:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 23:08 Bolszewii? A ty co osiagnąłoś poza brzęczeniem na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 07:48 dracaria napisała: > Widac wyraźnie, że przedstawiciele bolszewii są dziwnie zafascynowani LLM-ami. > Próbuję od jakiegoś czasu rozkminić, jaka jest tego główna przyczyna. Wiadomo, > że pomniejsze biurwy maja nadzieję na lżejszą pracę w swoich korposach, Biurwa z Januszeksu 'mam ledwo maturę' wytęża umysł.. Cóż może pójść nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 19.05.26, 23:59 Tokarczuk odniosła się do tych zarzutów na Fejsie. Ale na nie napisała tam nic odkrywczego poza tym co jest oczywiste dla każdego normalnego użytkownika AI który wie jak się tym narzędziem posługiwać, więc wklejać nie będę. Podoba mi się za to komentarz Dragana. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 00:02 Praca pisarza ociupinkę się jednak różni od pracy matematyka. BTW czyżby prof. Dragan przegapił to, że Tokarczuk w tej samej wypowiedzi obraziła naukowców? Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 00:12 angazetka napisała: > Praca pisarza ociupinkę się jednak różni od pracy matematyka. BTW czyżby prof. > Dragan przegapił to, że Tokarczuk w tej samej wypowiedzi obraziła naukowców? Ty w ogóle rozumiesz, co on napisał, czy udajesz, że rozumiesz? Przecież to jakieś brednie - kompletnie nie wiadomo, o co mu chodzi, bo gramatyka mu się rozjechała. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 07:51 dracaria napisała: > Ty w ogóle rozumiesz, co on napisał, czy udajesz, że rozumiesz? Przecież to jak > ieś brednie - kompletnie nie wiadomo, o co mu chodzi, bo gramatyka mu się rozje > chała. Jak biurwa z Januszeksu próbuje ogarnąć parę prostych zdań... Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 09:57 angazetka napisała: > Praca pisarza ociupinkę się jednak różni od pracy matematyka. BTW czyżby prof. > Dragan przegapił to, że Tokarczuk w tej samej wypowiedzi obraziła naukowców? > Dragan akurat jest profesorem fizyki, a do tego jest znanym fotografem z nagrodami, więc nie wydaje mi się aby proces twórczy był mu nieznany. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 10:09 nieobiektywnie napisała: > Dragan akurat jest profesorem fizyki, a do tego jest znanym fotografem z nagrod > ami, więc nie wydaje mi się aby proces twórczy był mu nieznany. Powinien wyjść z inicjatywą, aby zrehabilitować twórczość niejakiej Karoliny Opolskiej, łowczyni szurów, która wycofała swoją książkę z księgarń po zarzutach, że została napisana z pomocą czat bota. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria [...] 20.05.26, 00:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 01:47 Pominął "za to". Wypowiedź jest całkowicie zrozumiała. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 08:14 A które to słowa uważasz za kontrowersyjne? Mnie się jej wypowiedź podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 08:57 A jednak pisarka nie korzysta z AI w stopniu zaawansowanym tylko jako używa go narzędzia do "szybszej kwerendy". Czyli do sprawdzania faktów. Nowa wypowiedź O.Tokarczuk i koniec dyskusji (?) www.plotek.pl/najnowsze-plotki/7,194210,32800446,olga-tokarczuk-w-ogniu-krytyki-za-slowa-o-ai-wydala-oswiadczenie.html#do_w=484&do_v=1870&do_st=RS&do_sid=1720&do_a=1720&do_upid=1870_ti&do_utid=32800446&do_uvid=1779257536757&s=BoxOpImg1 Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 09:08 Niezły odwrót, ale mleko sie juz wylało. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 10:06 afro.ninja napisała: > Niezły odwrót, ale mleko sie juz wylało. Mleko się rozlało, bo ludzie jak zwykle dopowiedzieli sobie rzeczy, których nikt nie powiedział. A prawda jest też taka, że Tokarczuk ludzi zwyczajnie drażni, bo jest arogancka i się wywyższa ponad tłum. Tylko jest jeden problem. Tokarczuk naprawdę ma się czym pochwalić. Nobla nie dostała za ładny uśmiech ani za dobre kontakty. Można jej nie lubić, można przewracać oczami na jej sposób bycia, ale literacko zjada większość swoich krytyków na śniadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 10:14 Jednak zależy jej na ludzkiej opinii, skoro już sie tlumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 11:49 Bez urazy ale uważasz, że nie ma prawa do głosu? Na swój temat. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 12:15 nieobiektywnie napisała: > afro.ninja napisała: > > > Niezły odwrót, ale mleko sie juz wylało. > > > Mleko się rozlało, bo ludzie jak zwykle dopowiedzieli sobie rzeczy, których nik > t nie powiedział. A prawda jest też taka, że Tokarczuk ludzi zwyczajnie drażni, > bo jest arogancka i się wywyższa ponad tłum. A może po prostu obraziła cała grupę ludzi i zachowuje się jak starsza ciotka, która właśnie odkryła filtry w telefonie i jest zakochana w tej całej nowej technologii? > > Tylko jest jeden problem. Tokarczuk naprawdę ma się czym pochwalić. Nobla nie > dostała za ładny uśmiech ani za dobre kontakty. Można jej nie lubić, można prze > wracać oczami na jej sposób bycia, ale literacko zjada większość swoich krytykó > w na śniadanie. > Ale dyskusja nie toczy się na temat jej napisanych już książek, tylko używania AI do pisania nowych. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 12:46 runny.babbit napisała: > Ale dyskusja nie toczy się na temat jej napisanych już książek, tylko używania > AI do pisania nowych. ... Których jeszcze nikt nie przeczytał i nie ma pojęcia jakie one będą. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 13:43 nieobiektywnie napisała: > runny.babbit napisała: > > > > Ale dyskusja nie toczy się na temat jej napisanych już książek, tylko uży > wania > > AI do pisania nowych. > > > ... Których jeszcze nikt nie przeczytał i nie ma pojęcia jakie one będą. > Co z tego? Korzystanie z AI dla wielu ludzi jest nieetyczne i budzi wątpliwości na tyle, by móc dyskutować o samym pomyśle ( a nie dziele końcowym). Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 15:32 >Mleko się rozlało, bo ludzie jak zwykle dopowiedzieli sobie rzeczy, których nikt nie powiedział. Serio? Ludzie sobie odpowiedzieli? „Często wprost rzucam maszynie pomysł do analizy z prośbą: »kochana, jak mogłybyśmy to pięknie rozwinąć?«” To z pewnością była szybsza kwerenda Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 11:48 Ludzie wylali mleko. Jak zawsze. Do czego używa AI chyba każdy rozsądny człowiek mógł się spodziewać. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 12:17 Ach zawsze ci źli ludzie. Sama sie przyznała do korzystania z ai, to teraz zbiera żniwo. Tokarczuk mówi tez o tym, ze ludzie nie sa juz w stanie czytać grubych powieści. A moze to właśnie pisarze nie są już w stanie napisać dobrej, wielostronicowej książki? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 12:21 I ty zarzucasz jej, ze nie umie napisać książki? Konkretnie ty. Zabawne. A pisarka przyznała tylko, że używa AI do analizy. Jak wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 15:59 Ja? Piszę o pisarzach, może doczytaj co na temat Tokarczuk napisałam w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 11:20 Nie mam zdania. Z jednej strony chyba najbardziej fascynujące są te światy, które powstały w całości w głowie pisarza i wiemy, że to ich należy za nie docenić. Z drugiej - no zobaczymy, jak to wykorzystuje. Przymierzam się do napisania książki i trochę eksperymentowałam z AI, kiedy brakowało mi pomysłu jak zawiązać albo rozwiązać jakiś wątek i odpowiedzi były czasem niezłą inspiracją, choć wymagały oszlifowania. Przecież inspiracje można czerpać zewsząd. Księgi Jakubowe opierają się na prawdziwych postaciach i historiach, które były inspiracją do ubrania tego w fascynującą podróż. Czy podpowiedź AI jest gorszą inspiracją? I jest jeszcze trzecia strona - AI po prostu istnieje, taki jest świat. Tolkien wymyślił swój świat bez AI. Tokarczuk pisała swoje pierwsze książki bez AI. A teraz niejeden autor leci ostro na AI, pewnie generuje spore fragmenty i cóż... wirtuozi muszą z nimi konkurować w takim środowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 12:54 Ma takie nazwisko, że wydrukują jej wszystko, cokolwiek napisze. Nikt nie będzie weryfikował, czy to dobre, czy niedobre, czy utworzone we współpracy z AI. Może dobrze, że się przyznała, bo teraz można mieć na uwadze, że dany tekst nie wyszedł wyłącznie z jej głowy. Trochę inny biegun niż uznani autorzy, którzy po wielkim sukcesie wysyłają kolejną książkę do wydawnictwa pod pseudonimem, bo chcą się upewnić, że ją przyjęto ze względu na walory literackie, a nie ze względu na nazwisko. Ta druga postawa budzi szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 12:59 Tak ogólnie: imho każdy artysta, w tym autor literatury pięknej, ma prawo używać takich narzędzi jakich chce (oczywiście w granicach prawa) Dla mnie ciekawszym pytaniem jest czy jezli autor literatury pięknej napisze, że pies ma 7 nóg (bez wzgledu na to czy podpowiedzialo mu to AI, głowa, czy własnoręcznie wykonana kwerenda) to bierze odpowiedzialność za to, że czytelnik w to uwierzy. Chodzi o literaturę piękną. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 13:22 > Dla mnie ciekawszym pytaniem jest czy jezli autor literatury pięknej napisze, ż > e pies ma 7 nóg (bez wzgledu na to czy podpowiedzialo mu to AI, głowa, czy włas > noręcznie wykonana kwerenda) to bierze odpowiedzialność za to, że czytelnik w t > o uwierzy. Chodzi o literaturę piękną. No co Ty, do zastrzeżeń, że "wszelkie podobieństwo jest zupełnie przypadkowe i autor nie ponosi odpowiedzialnosci za czyjekolwoek skojarzebia z czymkolwiek" dołączyły pisane przez amerykanskich prawników (a po nich powtarzane przez wszystkich", że "treści nie stanowią porady ani zaleceń". Czekam na wydanie "Anny Kareniny" czy innej "Madame Bovary" z disclaimerem, że ksiazka zawiera wątki oraz tematy wrażliwe i jeżeli mierzysz sie z niepokojacymi myslami, to zadzwoń na niebieską linię etc etc (zaraz sie okaże, ze to juz sie dzieje i ktos zalinkuje takoe tresci sprzed 5 lat 😉) Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 17:12 Ja lubię zapewnienia, że gry w świecie fantasy tworzył zespół różnorodny płciowo, rasowo, religijnie, przekonaniowo i seksualno-oriantacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 13:23 Guardian ostatnio bardzo na bieżąco z ematką www.theguardian.com/books/2026/may/19/commonwealth-short-story-prize-winner-doubts-ai-artificial-intelligence Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 16:47 Jeśli Olga Tokarczuk przyznaje, że pisanie ją męczy a czytelnicy nie dorośli do jej książek i na dodatek mało na swojej pracy zarabia, sięga więc do pracy innych twórców aby ci podpowiedzieli jak może twórczo rozwinąć swoje pomysły, to może lepiej by było gdyby chwilowo zaprzestała pisania. Co zresztą zapowiedziała, i to jest dobra decyzja. Napisała wiele dobrych książek trochę słabych, ale genialne Księgi Jakubowe pokazały, że jest to (była?) znakomita pisarka. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Olga Tokarczuk i AI 20.05.26, 17:09 Uważam, że pisanie trudnych książek może męczyć. Jeśli książka porusza ciężkie tematy, wywołuje trudne emocje u czytelnika, to tylko pisarz-psychopata sam byłby całkiem obojętny. Co do szukania inspiracji u innych, problemem wielu nowych "pisarzy i pisarek" jest właśnie to, że nie czytają, nie znają różnych stylów, nie maja pojęcia o budowie tekstu, ale wydają w "wydawnictwach" założonych przez siebie czy rodziców. Co do jednego się zgadzam, jeśli ktoś czuje, że potrzebuje przerwy, albo nawet zakończenia kariery, to dobrze, że o tym wie i to robi. A tak poza tym, AI to narzędzie, jak każde inne. Jednemu dasz młotek, to wbije gwóźdź, drugi wbije, ale uderzając się po palcach, a trzeci walnie sobie w łeb. I akurat Mróz "gaszący" Tokarczuk to kiepski żart. Wypluwanie z siebie książek z takim natężeniem wyklucza jakiekolwiek przygotowanie merytoryczne do każdej kolejnej. Odpowiedz Link Zgłoś