21.05.26, 17:36
Niedługo lecę do Japonii. Pytanie do tych z was które były, mocno randomowo:
- co było ekstra
- co było niewypałem
- mimo że mój instagramowy feed jest obecnie zawalony zakupami w Japonii, polecacie coś ciekawego? (Ubrania,kosmetyki, jedzenie).

Mam już sporo zaplanowane, ale nadal 1,5 do ogarnięcia na miejscu.

Poczytam z chęcią o waszych odkryciach(albo i nie)
Obserwuj wątek
    • volta2 Re: Japonia 21.05.26, 18:08
      najlepiej z japonii zapamiętałam sushi z tymi podajnikami/taśmami i liczeniem rachunku centymetrem. po nastu latach od pobytu to pamiętamy z synem najlepiej i najczęściej wspominamy
      nie latać za wiele po świątyniach, są do siebie podobne, nie pamiętam, gdzie co widziałam. wyróżnia się kilka i to wystarczy. pałac białej czapli okazał sie niewypałem (z zewnątrz tak, na wejście do środka szkoda czasu).
    • lajtova Re: Japonia 21.05.26, 18:23
      Jak wroócisz napisz relacje tongue_out
      Stary mi ględzi żeby w maju przyszłego roku jechać do Japoni lub Korei Płd albo na Tajwan.
      Ja wolę Europę, ale to nie znaczy że nie dam się przekonać.
      • pepsi.only Re: Japonia 21.05.26, 20:13
        Kierunek fajny. Ja marzyłam o jesieni w Japonii- przebarwiające się klony jednak dłużej trwają niż kwitnienie wiśni. Ale jakoś sie rozmyło...głównie dlatego, że wybuchł covid, a teraz to mam inne wyzwania.
        Generalnie unikaj terminu od czerwca do połowy lipca (pora deszczowa tsuyu) i od lipca do sierpnia (duszące upały i szczyt sezonu tajfunów).
        Czyli wrzesień-październik, jak w mordkę strzelił.
        • lajtova Re: Japonia 21.05.26, 20:53
          No jeśli by to wypaliło to byłby początek maja.
          To jeszcze rok więc tych planów będzie sporosmile
          A który wejdzie do realizacji? Ch… wie.
    • heca007 Re: Japonia 21.05.26, 18:36
      Znajomi byli w zeszłym roku. Polecieli we czwórkę z dwójką nastolatków. Każde z nich wzięło dużą walizkę, kabinówkę i podręczny. Wracając dokupili do tego 5, PIĘĆ!!! dużych walizek, do których zapakowano pamiątki zakupione na miejscu sciana
    • kk345 Re: Japonia 21.05.26, 18:50
      Wołowina. Sushi, nawet marketowe było rewelacyjne. Ludzie, nieskazitelnie uprzejmi.
    • fogito Re: Japonia 21.05.26, 18:58
      Podobały mi się:
      - świątynie i krajobrazy.
      - słodycze w pięknych opakowaniach a właściwie opakowania bardziej.
      - ceny, bo jest tam dla nas tanio. Ale ubrania w większości sztuczne i miniaturowe więc nie dla mnie.
      - z jedzenia tylko wołowina z Kobe.

Nie podobały mi się:
      - tłumy ludzi w miastach i metrze i pociągach. Więc polecam mniejsze miejscowości. Na szczęście jestem wysoka, więc patrzyłam ponad ich głowami.
      - fałszywa uprzejmość, która polega na nieodzywaniu się windzie czy restauracji do obcych. Dziwne uczucie jak się często po świecie jeździ.
      - miniaturowe łazienki w hotelach dla krasnoludków.
      - produkty spożywcze zapakowane do absurdu w plastik. Np każde ciastko oddzielnie w plstiku.
      • tanebo0001 Re: Japonia 21.05.26, 19:02
        A propos hoteli - pamiętacie jak kurze w hotelu bez dzieci podrzucono wibrator? Bo to był hotel dla randek dla dorosłych...
      • evening.vibes Re: Japonia 21.05.26, 19:43
        fogito napisała:
        > - fałszywa uprzejmość, która polega na nieodzywaniu się windzie czy restauracji
        > do obcych. Dziwne uczucie jak się często po świecie jeździ.

To jest akurat piękne i prawdziwe. Fałszywy jest amerykański entuzjazm a'la 'przedawkowanie prozaku' ale rozumiem, że może się podobać.
        • fogito Re: Japonia 21.05.26, 19:58
          Pomiędzy amerykańskim nadmiarem entuzjazmu, którego też nie pochwalam a japońskim uciekaniem wzrokiem w windzie i nie odpowiadaniem na grzeczne ”dzień dobry” jest cała masa zachowań cywilizowanych. Ponadto poznałam trochę mentalność Japończyków od kuchni i niestety nie jest to moja mentalność. Zamiatanie pod dywan i udawanie że jest super to nie moja bajka.
    • evening.vibes Re: Japonia 21.05.26, 19:40
      Hity:
      Kwitnące wiśnie 🤩
      Noclegi w tradycyjnym ryokanie z onsenem (koniecznie z naturalnymi wodami termalnymi)
      Ceremonia herbaty w kimonach następnie łażenie po mieście w nich i robienie sobie zdjęć
      TeamLabs!
      Knajpy z dala od centrum, izakaye 'osiedlowe' - tanio, pysznie i jeszcze to ty stanowisz 'atrakcję' 😂
      Onigiri z dowolnego combini.
      Spfy - zrobiłam 2-letni zapas japońskiej Nivei do ciała tongue_out

Kity:
      Tłumy w 'instagramowych' miejscach.
      'Romantic train' w Kyoto
      • pepsi.only Re: Japonia 21.05.26, 20:16
        Na pewno hitem są wiśnie, ale wstrzelić się w termin nie jest prosto, bo to trwa jednak krótko, i wtedy są tłumy turystów. Mam jednak wrażenie, że łatwiej już na azalie i różaneczniki. A najlepiej to jesień (klony palmowe!)
        • fogito Re: Japonia 21.05.26, 23:02
          O tak! Byłam na jesień. Piękna czerwień.
        • evening.vibes Re: Japonia 21.05.26, 23:12
          pepsi.only napisała:
          > Na pewno hitem są wiśnie, ale wstrzelić się w termin nie jest prosto, bo to trw
          > a jednak krótko

No jakieś 2 tygodnie, do tego nie wszędzie w tym samym czasie więc mając pecha można być w odpowiednim czasie ale akurat w nieodpowiednich miejscach. Nam się w tym roku udało idealnie smile
      • volta2 Re: Japonia 21.05.26, 20:18
        mnie onsen rozczarował
        gdzie mu do gorących źródeł kaukazu!
        pomijając różnicę w temperaturze i ostatecznie, w cenie!

absolutenie szkoda zachodu, chyba że jest w nocleg wliczony, to ok.
    • bi_scotti Re: Japonia 21.05.26, 20:03
      Z miejsc odwiedzonych #1 Hiroshima, #2 Japanese Alps, #3 Kanazawa. Kazde z innego powodu smile
      Jedzenie - amazing restaurant w sasiedzwie Imperial Palace serwujaca wylacznie (!!!) unagi don - mniam!
      Kabuki - yes, yes, yes - trzeba sie troche mentalnie przygotowac etc. ale dla nas definitely lepsze/fajniejsze przezycie niz tea ceremony.
      Na minus? Hmmm ... duzo by mowic ale przede wszystkim fatalny stosunek do osob with disabilities, brak ulatwien, de facto w wiekszosci miejsc okropny brak accessibility uncertain Life.
    • afro.ninja Re: Japonia 21.05.26, 20:30
      Poszłabym do lumpeksu z kimonami i kupiła kilka sztuk.
      • kk345 Re: Japonia 21.05.26, 20:44
        Tak! Zapomniałam, przywiozłam sobie kupione za grosze kimona i pasy obi
      • heca007 Re: Japonia 21.05.26, 22:09
        Używane kimona można kupić na wabi-sabi store smile
    • alina460 Re: Japonia 21.05.26, 22:00
      Pojechałabym do Japoni bardzo chętnie. Ile dni polecacie? 10-14?
    • lamigliore_offerta55 Re: Japonia 21.05.26, 23:04
      Wszystko jest tam wspaniale inne. Niewypałow nie odnotowałam.
      Z rzeczy nie wymienionych w tym wątku - moj hit to lody na patyku cheescake matcha w seven eleven wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka