Dodaj do ulubionych

Instynkt macierzyński

14.06.26, 09:43
Dziewczyny, jak odczuwacie, lub odczuwałyście ten stan?
Na fali tego, że niedawno uśmiechnęłam się do dziecka, a wczoraj podczas wyjścia do familijnej restauracji doznałam wzruszenia widząc uroczą dziewczynkę, zaczęłam zadawać sobie pytanie czy to jest właśnie instynkt macierzyński.
Żeby nie było- jestem ZAWSZE miła dla dzieci. Może nie mam takiego naturalnego daru, żeby z nimi porozmawiać, ale zauważam te osoby w przestrzeni i akceptuję ich obecność.
Już kiedyś pisałam, że nie mogę naturalnie urodzić dziecka ze względów zdrowotnych, w przeciwnym razie na pewno bym je miała. Tylko że wynikało by to z faktu, że taka jest kolej w życiu. Czyli związek, ślub, bébé. A nie dlatego że kiedykolwiek miałam marzenie, żeby dotknąć niemowlaka, trzymać go na rękach itd. Zastanawiam się po prostu ile procent kobiet pragnie tego doświadczyć, szaleje na widok wózka, małych rączek, a dla ilu jest to kolejny etap, czyli ok, jesteśmy rok po ślubie, pora na potomka.

Jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • chybagupi Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 09:57
      alexis1121 napisała:

a dla ilu jest to kolejny etap, czyli ok, jesteśmy r
      > ok po ślubie, pora na potomka.

A ciekawe dla ilu kolejnym etapem jest ślub.
      Czyli ok mamy dziecko, pora na ślub.
      • kamin Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:00
        W zasadzie gdyby nie dziecko, to do tej pory bym chyba ślubu nie wzięła smile
    • kamin Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 09:59
      Instynkt macierzyński pojawił się u mnie po urodzeniu dziecka. Za to taki, że w miesiąc po porodzie byłam gotowa mieć kolejne i generalnie zostać matką wielodzietną.
      • alexis1121 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:41
        Zaraz się popłaczę 🥲 nie wzięłam właśnie tego pod uwagę, że poczułabym tę więź po urodzeniu i to byłby właśnie ten instynkt.
        • aankaa Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:48
          tobie wydawało się, że instynkt macierzyński to zauważanie dzieci w otoczeniu? big_grin
    • glasscraft Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:02
      🍿🍿🍿
      • princesswhitewolf Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 13:54
        Ona sie stara jak moze a ty tu kino urzadzasz. Wez no poswiec sie dla dobra watku i pisz.
      • skumbrie Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 18:51
        10/10
    • chatgris01 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:17
      https://media1.tenor.com/m/p6D9C_-7vKEAAAAC/me.gif
      • princesswhitewolf Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 13:55
        O druga!
    • andaba Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:18
      Ja chyba miałam instynkt macierzyński odkąd pamiętam, zawsze uwielbiałam się zajmować maluchami, bawiłam wszystkie dzieci w rodzinie i okolicy, nie mogłam sie doczekac swojego od 12 roku życia mniej więcej.
      Jak juz załozyłam rodzinę to za kazdym razem jak dostawałam okres było mi przykro. Dopiero po 40-tce mi przeszło, jednak już siły nie te. Ale dzieci nadal lubię, zwłaszcza niemowlaki i poniemowlaki.
      Wciąż żałuję, że się mąż nie dał namówić na jeszcze jedno dziecko. Choć ono już i tak byłoby prawie dorosłe.

Gdyby się okazało, że nie mogę mieć dzieci, to nie wiem, czy bym sobie z tym poradziła, chyba że zdecydowałabym się na adopcję. Zatrudnienie się w domu dziecka raczej by odpadało, ciężko by się było nie przywiązywać nadmiernie.
      • alexis1121 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:45
        Tak, są osoby które od dziecka interesują się innymi niemowlakami, zaglądają do wózków.
        Nie ma co żałować, masz jedno dziecko ale wyjątkowo mądre z tego co pisałaś.
        • alex.vause.is.back Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:50
          Andaba ma 5 dzieci... big_grin
      • alex.vause.is.back Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:51
        Jeśli masz dzieci dorosłe i prawie dorosłe, to pocieszę Cię - za jakiś czas będą wnuki! <3
        • nawoyka_2 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 12:22
          Chyba już jest wnuczę jeśli nie pomyliłam forumki
          • alex.vause.is.back Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 13:59
            Ooo! smile
            • andaba Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 14:30
              Nie pomyliła, wnuczę już 13 miesięcy skończyło smile
      • simply_z Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 19:16
        Czyli nie stosowalas zadnej antykoncepcji?pytam w kontekscie smutku przy dostawaniu okresu?
    • aankaa Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:20
      doznałam wzruszenia widząc uroczą dziewczynkę, zaczęłam zadawać sobie pytanie czy to jest właśnie instynkt macierzyński...zauważam te osoby w przestrzeni i akceptuję ich obecność.
    • jkl13 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:35
      Łaskawa pani premium, która akceptuje dzieci w przestrzeni publicznej...
      • alexis1121 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:39
        Tak, źle to zabrzmiało, ale miałam na myśli fakt, że dzieci są dla mnie częścią społeczeństwa, nie wzdrygam się na ich widok jak niektórzy i nie przeszkadzają mi w hotelach, czy restauracjach. Nie przewracam też oczami kiedy dziecko ma gorszy dzień i robi aferę w miejscu publicznym.
        • raczek47 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 11:49
          No , ale widzisz, dla mnie obce dzieci w przestrzeni publicznej są obojętne albo wk....jące, natomiast swoje wielbię. Instynkt macierzyński nie wynika z akceptacji dzieci w restauracji.
        • heca007 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 17:23
          Akurat tongue_out Przecież cieszyłaś się, że na osiedlu nie będzie dużo dzieci tongue_out
          • alexis1121 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 17:38
            To była sucha informacja od dewelopera, podał liczbę dzieci, ja o nią nie pytałam.
          • raczek47 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 18:02
            A no właśnie 😀ach ten instynkt macierzyński.
    • nenia1 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:45
      mnie akurat niemowlęta nie kręcą, wolę dzieci trochę starsze, takie z którymi można już gdzieś pójść, coś pokazać, powiedzieć, nawiązać więź. Ja ogólnie lubię dzieci, te fajne wink
      Nie aż tak oczywiście, żeby z nimi pracować, w sensie grupa dzieci w przedszkolu czy szkole to dla mnie za dużo. Ale indywidualny kontakt z dzieckiem czemu nie. Zwłaszcza jak dziecko jest otwarte, inteligentne, ciekawe świata. To fascynujące doświadczenie wprowadzać dziecko w świat. A potem zauważać ile z tej relacji też się czerpie, a nie tylko daje.
      Niezwykle się cieszę, że mam wnuczka, bo chciałabym powtórzyć to jeszcze raz. Pokazać mu świat, jeździć z nim na rowerze, zabrać na wycieczkę w góry, iść na lody. Czy to jest instynkt? Sama nie wiem. Na pewno, dla mnie, potrzeba głębokiej silnej relacji z małym człowiekiem, którego się kocha.
      Który zaczyna zaskakiwać sposobem widzenia świata, entuzjazmem, radością, "spojrzeniem dziecka". A ono jest zupełnie inne od spojrzenia wielu dorosłych, którzy są zajęci ważnymi sprawami i wszystko już widzieli. Coś zostawić po sobie ale też przekazać, nauczyć, wesprzeć, albo zwyczajnie nakarmić - to też dla mnie było/jest ważne. W ogóle tak mam, ze uwielbiam karmić. Dzień zaczynam od łupania orzechów włoskich dla srok.
      • alexis1121 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:56
        Pięknie napisane ❤️
      • dziunia.z.torunia Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 11:00
        Neniu, pięknie ujęłaś w słowa moje refleksje i odczucia - podpisuję się!
      • ga-ti Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 15:09
        Zazdroszczę Twojemu wnukowi takiej babci. I sama chciałabym taką być.

Mądre i szczęśliwe dziecko, które ma wokół siebie takich świadomych dorosłych. A coraz mniej takich dzieci, niestety.
      • nick_z_desperacji2 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 17:25
        Ja odwrotnie. Gdybym nawet jakoś kiedyś myślała o dziecku, to pod warunkiem, że z etapu 2-3 latka przeskoczyłoby od razu do 12-latka. Młodsze dzieci szkole są wnerwiające, a gdybym miała zajmować się przedszkolakiem, to bym go pewnie udusiła.
      • aqua48 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 18:33
        A ja bardzo lubię obserwować rozwój dziecięcy od tych pierwszych dni. Uwielbiam zapach niemowląt, tulenie, usypianie takiego dzieciaczka. Bardzo, bardzo chciałam mieć w pewnym momencie życia dzieci. Super jest kiedy dziecko zaczyna już łapać o co chodzi i nawiązuje się z nim kontakt niewerbalny, a potem jak zacznie mówić to bardzo lubię rozmowy z nimi, bo małe dzieci mają zaskakującą logikę i skojarzenia. Lubię moim wnuczkom pokazywać świat, spędzać z nimi czas, uczyć nowych rzeczy, robić coś wspólnie z dzieckiem, co obu stronom sprawia przyjemność. Dla mnie to fajnie że są wnuczki, bo mogę im poświecić znacznie więcej i intensywniej siebie niż mogłam poświęcać moim dzieciom, ze względu na inne obowiązki. A teraz od właśnie takich codziennych spraw przyziemnych są ich rodzice. I to też jest bardzo dobra strona bycia babcią smile
    • eva_evka Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:47
      Myślę, że to zależy smile
      Alexis, w Szczecinie jest jakiś godny polecenia renowator torebek?
      • alexis1121 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:52
        Chodzę do Renew na Piastów z butami i jestem baaaardzo zadowolona. Wiem, że odnawiają też torebki, ale ze swoimi tam nie byłam.
    • siedemkropek82 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 10:52
      Kiedyś miałam fazę na dziecko ale to tylko dlatego,że znajomi i w rodzinie było dużo dzieci.Ja całe życie bzykac się lubilam bez zabezpieczenia i raz wpadłam na swoje 40-te urodziny.Ale strasznie źle ciążę znosiłam.Poronilam i wtedy już mi przeszło.Nie chce mieć dzieci.Wkurzaja mnie bo są głośne.Jak brat mi ciągle mówi a ma małe roczne dziecko,że jest ciągle niewyspany,zmęczony.To ja szczerze mu współczuję.Kocham spać,jestem bardzo leniwa i teraz nie wyobrażam sobie ciąży.Dzieci mi się kojarzą z męczarnią,tak jak moja matka była ciągle zmęczona mając nas trójkę.
    • hanusinamama Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 11:22
      Coś albo ci się znudziło trolowanie Alexis albo brakuje ci weny. Ten wątek to takie 3/10
      • princesswhitewolf Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 13:56
        Trzecia.

@alexis cos w tym jest. Moze jednak lepiej z cyklu " kto bogatemu zabroni" bo ten temat juz sie przejadl. Za czesto byl
      • nenia1 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 14:47
        hanusinamama napisała:

> Coś albo ci się znudziło trolowanie Alexis albo brakuje ci weny. Ten wątek to t
        > akie 3/10

wszystko lepsze od kolejnego wątku o sukience czy butach.
        • qrka Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 16:22
          A ja jednak tęsknię za czaplą w bajorze wink
        • hanusinamama Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 19:20
          Sukienki ma ładne. Troluje słabo.
          • alexis1121 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 21:04
            Skąd w ogóle myśl, że trolluję? Każdy mój wątek jest na poważnie. To takie nieprawdopodobne, że zastanawiam się nad posiadaniem dziecka? Wstydź się w ogóle wpisywać w moim wątku, skoro nie masz nic sensownego do powiedzenia. Jak zresztą zawsze.
            • hanusinamama Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 23:25
              Ale sądzisz, że jak zaczniesz tupać nózką to podniosę do 4/10 za trolowanie?
              Kochana ja czekam na tytuły tych gazet które czytasz...
            • iwles Re: Instynkt macierzyński 15.06.26, 00:21
              alexis1121 napisała:

> To takie niep
              > rawdopodobne, że zastanawiam się nad posiadaniem dziecka?

W kontekście tego, co napisałaś "nie mogę naturalnie urodzić dziecka ze względów zdrowotnych, w przeciwnym razie na pewno bym je miała" - to tak, nieprawdopodobne, że teraz się zastanawiasz.
    • analoga_niet Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 11:28
      Nie wiedziałam czy w ogóle chce mieć dzieci dopóki nie stałam się częścią rodziny z dziećmi. I uznałam że to jest tak fajne i tak dobrze się w tym odnajduje, że chcę mieć dziecko. Ale wtedy nie sądziłam, że będę chciała troje. Myślę, że jestem jedną z ostatnich osób, które znajomi podejrzewali o to że zostanie matką wielodzietną smile
    • bylam_tu_kiedys Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 11:34
      Uważam, że zbyt dużo osób ma dziecko bez przemyślenia i zadania sobie pytania: czy chcę mieć dziecko?
      Zwłaszcza w katolickiej Polsce wpaja się nam od małego, że to kolejny etap życia.
      Ja sobie nieśmiało zadałam to pytanie za młodu i wyszło mi, że nie bardzo chcę. Potem okazało się, że mąż chce i weszłam w tryb - kolejny etap życia a ponieważ jestem zadaniowa to organizm potraktował to po prostu jak projekt do realizacji. Oczywiście gdzieś tam zachwyciłam się małym człowiekiem i rozwojem ale ogólnie myślę, że nie powinnam mieć dziecka. My naszemu zafundowaliśmy tylko rozwód a wiele rodzin funduje regularną przemoc.
      Jako społeczeństwo powinniśmy przestać traktować to jako kolejny etap życia tylko właśnie jako wybór, żeby kolejne pokolenia czuły zgodę na zadanie sobie pytania: czy chcę mieć dziecko?
    • zyciemniekocha2000 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 11:40
      Ja mam trochę inne doświadczenie. Nigdy nie miałam potrzeby opiekowania się cudzymi dziećmi, nie zachwycały mnie wózki, niemowlaki ani dziecięce ubranka. Obce dzieci są mi raczej obojętne, a niektóre nawet zwyczajnie mnie męczą.

A jednocześnie mam trójkę dzieci i ani przez chwilę nie żałowałam, że zostałam mamą. Kocham swoje dzieci i uwielbiam spędzać z nimi czas, ale nie przekłada się to na ogólny zachwyt nad wszystkimi dziećmi dookoła.

Dlatego nie jestem przekonana, że instynkt macierzyński zawsze objawia się wzruszeniem na widok niemowląt czy chęcią brania ich na ręce. Dla mnie bardziej przejawiał się w tym, że chciałam mieć własną rodzinę i własne dzieci, a niekoniecznie w fascynacji dziećmi jako takimi.

Myślę więc, że to, co poczułaś, może coś znaczyć, ale równie dobrze może być po prostu chwilowym wzruszeniem czy większą wrażliwością na ten temat. Każda z nas przeżywa to trochę inaczej.
      • husky_cat Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 12:19
        Mam podobnie, nie zachwycam się i nigdy się nie zachwycalam obcymi dziećmi, przeciwnie większość z nich mnie męczy. Wyjątkiem były o są dzieci z rodziny, ale i je oddawalam rodzicom gdy zaczynaly się problemy ☺
        A z drugiej strony od zawsze wiedziałam, że chce mieć dzieci, więcej niż jedno, najlepiej troje. I mamy troje. I kocham je najbardziej na świecie i nie wyobrażam sobie życia bez nich.
        Teraz mi się tolerancja rozszerzyła, często gościmy kolezanki i kolegów naszych dzieci, chyba w międzyczasie przygluchlam ☺ więc nie przeszkadzają mi ich głośne zabawy ☺
    • marta.graca Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 12:16
      W ogóle nie odczuwam.
    • zerlinda Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 12:58
      Uwielbiam i kocham moje dziecko, kolegów też lubię. Specjalnie instynktu przed własnym dzieckiem nigdy nie miałam.
      • siedemkropek82 [...] 14.06.26, 13:04
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • bywalec.hoteli Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 13:06
      Xddddd
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 13:44
      Zostań przy psie, mniej szkód narobisz
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 16:29
        Psa też szkoda
    • hailey_bieber2004 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 13:45
      Ja mam instynkty ciocierzyński i sobie chwalę 🥰
      • ga-ti Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 15:16
        Dobra ciotka na wagę złota! ❤️
    • geez_louise Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 13:49
      Najgorzej jak ten instynkt nagle zanika. Mnie na przykład nagle się ulotnił jak rzygałam dwa miesiące, potem jak ten wielki łeb nie mógł przeleźć, potem znów kilka razy, a tak od 14 roku życia dziubdziusia to bywają dni, że pojawia się może na godzinę dziennie 🙄 i musi człowiek bazować na odpowiedzialności, dojrzałości i innych nudnych cechach.
      • trampki-w-kwiatki Re: Instynkt macierzyński 17.06.26, 23:10
        😁🤪
    • snakelilith Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 14:39
      Bełty, wyperfumowane pluszaki, tarty jagodowe u Sowy i inne problemy pierwszego świata słabo ciągną, to alexis przeczytawszy pseudopsychologiczny artykuł w kobiecym czasopiśmie próbuje podlizać się forum zmieniając temat, na taki bliższy ematce. big_grin

• alexis1121 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 17:17
        Czytam jedynie pisma branżowe, dedykowane kobietom takim jak ja. A wątki tworzę w głowie, w zależności od tego jakie mam przemyślenia i co mi się przytrafi. Naprawdę nie rozmyślam o tym co tym razem będzie popularne na forum. I chętnie czytam inne wątki, natomiast spójrzmy prawdzie w oczy.. nie każdy ma ten dar, co ja 😬
        • hanusinamama Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 19:14
          Jakie te czasopisma? Dasz jakiś tytuł???
          • heca007 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 19:28
            Nie poda ci przecież bo jest tak wąską specjalistką, że mogłabyś ją po tym rozpoznać big_grin big_grin big_grin
            • alexis1121 Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 21:06
              Tak, jestem specjalistką, ale nie wąską. Nie mam obowiązku zdradzać tu szczegóły ze swojego życia, a jaki zawód wykonuję można odczytać chociażby z moich outfitów.
              • glasscraft Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 21:07
                Utrzymanka? W weresji premium, ale ciagle utrzymanka.
              • hanusinamama Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 23:27
                Kochana jak masz pismo dedykowane to nie jesteś wąska specjalista.
                Nie interesuje mnie twój zawód tylko te czasopisma...swoją drogą one tylko do kobiet są kierowane?
                Ubierasz się w sumie nijak. Tzn ładnie ale mozesz pracować zarówno jako stylistka paznokci jak i sekretarka u notariusza czy pani adwokat...
        • glasscraft Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 19:30
          alexis1121 napisała:

> natomiast spójrzmy prawdzie w oczy.. nie każdy ma ten dar, co ja 😬

Bohu niech za to beda dzieki, ludzkosc by z glupoty wymarla w rekordowym czasie.
      • hanusinamama Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 19:13
        Biorąc pod uwagę sredni wiek e-matki, to przestrzeliła smile.
    • qrka Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 16:36
      To nie jest instynkt macierzyński.
    • bazia_morska Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 17:28
      Na pewno nie w ten sposób, który nam opisujesz.
    • landora Re: Instynkt macierzyński 14.06.26, 17:59
      Instynkt macierzyński pojawił się u mnie na chwilę, pod postacią przemożnej checi posiadania dziecka. Chęć spełniłam, dziecko mam i kocham, nie odczuwam instynktu w stosunku do obcych dzieci, nie szalaję na widok cudzych niemowlaków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka