taje Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:13 Dziecko z mojej rodziny - laureat konkursu kuratoryjnego w Warszawie, więc gwarantowane przyjęcie do warszawskich publicznych liceów. Jednak zdecydował się iść do liceum niepublicznego, do którego, co więcej musiał zdawać egzaminy wstępne. Nie wiem, czy to była decyzja dziecka, czy rodziców, ale pamiętam, że mnie to trochę zdziwiło. I nie, żadne liceum brytyjskie czy amerykańskie, polskie, tylko niepubliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:42 Wystarczy, ze dawało większy luz w wyborze przedmiotów na maturze.A to jest bardzo dużo. Bo tu nie chodzi tylko o to, że dzieciak poszedł na mat-fiz ale chce zdawać chemię i biologię bo jednak wymyślił sobie medycynę...ale po 4 latach zmienia się sytuacja rekrutacyjna na wielu kierunkach Topowe licea często ( nie zawsze) nie chca pozwolić na zmianę, bo ryzykują, ze uczen napisze ten przedmiot gorzej. Nie liczy się dobro i przyszłość ucznia....tylko ranking. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:11 Przede wszystkim to jest łamanie prawa bo uczeń ma prawo wybrać na maturę dowolne przedmioty Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:17 Gdzie tak jest? Nie slysalam o zadnej takiej sytuacji wsrod znajomych z dziecmi w poznanskich liceach. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 20:50 Mogę mówić tylko o warszawskich, poznańskich nie znam. Zdarza się Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:53 To dziecko, które poszło w zeszłym roku poszło do polskiej szkoły, mama powiedziała, że jest bardzo wysoki poziom (a znam jej punkt odniesienia), były prawdziwe, a nie pozorowane egzaminy i jest dużo nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:20 Moja córka właśnie skończyła trzecią klasę liceum. Nigdy nie byłam fanką prywatnych czy społecznych szkół i córka też iść do takiej nie chciała. Zaczęła publiczne liceum, ale życie pokazało, że trzeba było zrezygnować z tej szkoły. Jedyną opcją było społeczne liceum. Inaczej córka mogłaby stracić rok (co oczywiście też dramatem by nie było, ale chcieliśmy, żeby spróbowała). Jest w tej społecznej klasie już 1.5 roku i jest bardzo zadowolona. My jako rodzice również, na tyle, że będziemy namawiać syna na to liceum, jeśli nie zdecyduje się zdawać do technikum. Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:42 U mojej córki do 4 klasy przyszła dziewczyna ze Staszica, super pisała próbne matury, wręcz wymiatała, przeszła dlatego, że miała dosyć presji na wyniki ze wszystkiego, chciała się skupić tylko na rozszerzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:51 Moja córka jakby chciała, to też mogłaby mieć o wiele wyższe wyniki z większości przedmiotów. Uczyła się głównie z rozszerzeń i jezyk polski ( chce zdawać rozszerzenie ale nie ma rozszerzenia w nauczaniu). Gdyby zdawała bez rozszerzenia, nie musiałaby się uczyć wcale, bo ma bdb i bardzo dobrze napisała próbną podstawę - chyba miała 85 % pisząc z marszu, bez żadnego przygotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 21:06 Bez jaj, znam ludzi ze Staszica, nie ma presji na inne przedmioty niż maturalne - no chyba że ktoś musi miec 5 od góry do dołu. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:15 Potwierdzam. Mam dziecko w Staszicu. W tej szkole nie ma presji, chyba, że uczeń sobie taką wygeneruje w głowie i za wszelką cenę chce być najlepszy ze wszystkiego. Pozwalają na zdawanie rozszerzonej matury zgodnie z życzeniem ucznia, bez względu na to na jakim jest się profilu i jakie ma się oceny i organizują zajęcia przygotowujące. Uczniowie matexu, czyli mat-fizy nierzadko zdają maturę z biologii/chemii, bo chcą się dostać na medycynę. Żeby nie zdać do następnej klasy w tej szkole trzeba by chyba przestać do niej chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:31 Ta podstawówka jest obok mnie. Mnie zachęciła tym, ze jest mała (po 16 dzieci w klasie), blisko lasu. A do wyboru miałam drugą obok, w której klasy 1-3 chodziły na zmiany Poza tym jak sie posyła pierwsze dziecko do szkoły to sie w sumie nie wie..ok ja nie wiedziałam, jak się zajmuje miejsce w takim rankingu i co jest ważne. Dzisiaj bym jej tam nie wysłała. Młodsza poszła do innej ( też blisko) ale juz nie ma zmian (mało dzieci jest) Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:39 Albo miejska legenda 🤣 Pewnie faktycznie jak dzieciak 3 miesiące przed maturą zmiania profil o 180 stopni - to trudno się dziwić szkole, że nie bardzo to widzi. Ogólnie nie spotakalam się zeby normalnie chodzący do szkoły dzieciak nie został dopuszczony do matury z przedmiotu rozszerzonego. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:49 Nie na 3 miesiące. Ja przygotowywałam chłopaka który na koniec 3 klasy chciał zmienić fizykę na chemię. I szkoła (topowa) robiła bardzo pod górę. To jest akurat dość częste. Ja to wiem bo przygotowywałam do matury z chemii już kilkoro takich uczniów i wiem gdzie pozwalają a gdzie nie I to nie są dzieciaki...które nie zdadzą. Zdadzą tylko dla szkoły różnica 10% wpływa na miejsce w rankingu. NIe wazne ze akurat temu dzieciakowi 68% z matury z chemii wystarczy aby isc na wymarzony kierunek... Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:08 Chodzi o to, że nauczyciel szantażuje postawieniem jedynki jak dziecko nie zmieni deklaracji Odpowiedz Link Zgłoś
152kk Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:23 Żadne miejskie legendy, znam taki przypadek z bliskiego otoczenia. Co przeżył ten młody człowiek w topowym warszawskim LO, to woła o pomstę do nieba, ten maturalny szantaż to była wisienka na tym zgniłym torcie. Skutek: depresja, myśli samobójcze ☹️Na szczęście przetrwał i teraz jest studentem, zadowolonym z kierunku i optymistycznie patrzącym na swoją przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 18:06 Najgorsze własnie jest to, ze to są topki. Tam chodzą zdolne, pracowite dzieciaki...nosz kurde, zdane z nich nie ryzykuje ze nie zda...szkoła "ryzykuje", ze uczen zdobędzie troche mniej procentów. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 18:14 Nie można nie zdać z rozszerzeń, o czym mówisz? Szkola dopuszcza z profilu rozszerzonego, jak komuś sie wizja zmienila to musi wcześniej zmienić profilo. Chyba logiczne. Ogólnie nie kumam problemu. No chyba że dziubdziuś co pół roku zmienia wizję i rozszerzenia - to faktycznie niech lepiej idzie do społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 19:19 Jak to „szkoła dopuszcza”? Nie ma przepisu, który na to pozwala. Uczeń może zadeklarować maksymalnie sześć przedmiotów dodatkowych i ma pewną swobodę wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 19:26 karollo26 napisał: > Nie można nie zdać z rozszerzeń, o czym mówisz? Chwilowo.. > zerzonego, jak komuś sie wizja zmienila to musi wcześniej zmienić profilo. Co ty opowiadasz, można sobie zdawać dowolne rozszerzenia, nie muszą być profilowe... Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 19:33 No i bardzo dobrze, jak najbardziej jestem za tym zeby rozszerzenie mozna było oblać. Skończyła by się ta zabawa w 6 rozszerzeń na próbę. Ale takie zabawy to tylko w prywatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 19:45 Dlaczego tylko w prywatnych jeśli prawo oświatowe obowiązuje we wszystkich szkołach? Sugerujesz że szkoły publiczne łamią prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 19:49 Ale to nic nie zmieni jeżeli zda się przynajmniej jedno a 5 kolejnych nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 19:50 Najpierw musi być jeszcze taki profil w szkole i miejsce w klasie z takim profilem. Dodatkowo przez 4-5 lat nauki w szkole średniej naprawdę dużo zainteresowań może się wyklarować i rozszerzenia zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 19:54 Zawsze mozna zmienić profilowe. Jednak samodzielnie przygotowany uczeń, z przedmiotu nie rozszerzonego- to rzadkość. W dobrych lo uczy sie w szkole. I fakt - większość wie po co idzie, czego chce, zmiany profili zdarzają się rzadko. Ale zdarzają się, nie ma z tym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 20:45 To nie zmienia faktu że uczeń ma prawo wybrać dowolne przedmioty i szkoła nie może w to ingerować. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 18:30 Bardzo współczuję. Ja znam przypadek ucznia znanej warszawskiej szkolu społecznej, co z nauczycielem był na ty i palì z nim zioło. Dobrze nie skończył. Znam też całą masę dzieciaków z topek, w tym dwójkę moich, co mają się dobrze i krzywd im się nie stała. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 19:10 To nie legenda niestety. U syna w technikum może nie był to szantaż, ale był powiedzmy pewien wybór: kto nie zdaje rozszerzenia temu stawiam mierną i może robić co chce, a kto zdaje rozszerzenie ten dostaje trudniejsze sprawdziany. Z jednej strony może ma to sens przy klasie 32 osobowej, ale można to odczytywać jako presję i szantaż. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Moda na prywatne licea? 04.07.26, 00:31 W LO jednej z córek było podobnie - kto nie zdaje rozszerzenia, ma luzy na lekcjach w klasie maturalnej, kto zdecydował się zdawać - ma trudniejsze sprawdziany i ma chodzić na dodatkowe zajęcia przygotowujące do matury. Przez to, moja córka zrezygnowała z tego rozszerzenia (bo chciała podejść z marszu, gdyż całą "parę" włożyła w matematykę i biologię), zdała go dodatkowo po licencjacie, ale juz nie zdecydowała się iść tą ścieżką, do której ten przedmiot byłby jej potrzebny w rekrutacji na studia. Niby nikt nikogo nie straszył, nie szantażował, ale jednak wpływ wywarli. A prawdopodobnie zdałaby w normalnym terminie na >70% Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 14:09 > kto zdaje rozszerzenie ten dostaje trudniejsze sprawdziany Ale to ma sens. Rozszerzenia z przedmiotów ścisłych są trudne i taki uczeń musi pracować więcej, jeśli chce uzyskać jakiekolwiek punkty. Rolą szkoły jest jak najlepiej przygotować do matury, a nie głaskać po główce, a potem zdziwienie, że matura jest trudniejsza niż kolorowanie drwala. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 22:49 > > Ale to ma sens. Rozszerzenia z przedmiotów ścisłych są trudne i taki uczeń musi > pracować więcej, jeśli chce uzyskać jakiekolwiek punkty. Córka pewnie z biegu napisałaby na ok. 70% . A gdyby musiała poświęcać temu przedmiotowi dużo uwagi, to gorzej przygotowałaby się z pozostałych trzech rozszerzeń. Rolą szkoły jest jak > najlepiej przygotować do matury, a nie głaskać po główce, a potem zdziwienie, ż > e matura jest trudniejsza niż kolorowanie drwala. No nie trafiłaś z tym komentarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:57 Możliwe w niektórych szkołach w Krakowie też tak jest, ale ścisłe top się w to nie bawi, doskonale zdają sobie sprawę, że w takich warunkach jakość nauczania im siądzie. Chyba w tym większym roczniku, 3 lata temu mieli po 26-28, ale to wyjątkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:25 Limit osób w klasie, przynajmniej w sp, jest narzucony przez organ prowadzący, nie sądzę, żeby w lo było inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 15:59 Nie wszystkie licea mają 35 osób w klasie Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:27 No akurat na 2 miejscu krajowego to jest krakowska piątka. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:40 > No akurat na 2 miejscu krajowego to jest krakowska piątka. Twoje dziecko chodzi do piatki? ja tez tam chodzilam, a teraz moja siostra tam uczy Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 00:02 Mój mąż chodził do piątki i w ogóle sporo znajomych Kojarzę też dwie osoby, które chodziły do piątki, a teraz tam uczą. A córka Pietrasa chodziła do klasy z moją szwagierką - generalnie Kraków jest mały, wszyscy się znają - i to mimo tego, że ja przyjechałam do Krakowa dopiero na studia, więc "zaczynałam" później, chociaż z drugiej strony to mieszkam tu już dłużej niż gdziekolwiek indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:41 No ciekawe,i też nie brałam pod uwagę bo jakoś nie ma w najbliższej okolicy prywatnych liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 17:16 Może to jest spowodowane tym ,że dobre nauczycelki przechodzą więc poziom wzrasta i dodatkow lepsza atmosfera. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 16:54 U mojej córki w pierwszym liceum było podejście, że nie każdy musi być w liceum i może się uczyć w innej szkole. I tak, kilka osób było wydalonych ze szkoły z różnych powodów. Zatem da się, jeśli dyrektor się uprze. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 15:30 princy-mincy napisała: > U mojej córki w pierwszym liceum było podejście, że nie każdy musi być w liceum > i może się uczyć w innej szkole. > I tak, kilka osób było wydalonych ze szkoły z różnych powodów. > Zatem da się, jeśli dyrektor się uprze. Szkoła średnia to trochę inna sytuacja i wydalenia ucznia jest bez porównania łatwiejsze niż w analogicznej sytuacji w szkole podstawowej. W prywatnych natomiast niezależnie od poziomu nie ma żadnego problemu. Tyle, że orzeczenie tu nie ma nic do rzeczy - wylatują uczniowie, którzy sprawiają problemy, z orzeczeniem czy bez orzeczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 17:13 Chyba mówisz o rejonowych podstawówkach a nie topowych liceach 🤣 Uwierz mi- nie mają tu problemów z usuwaniem uczniów za złe zachowanie - choć to się zdarza rzadko bo wszyscy się pilnują. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 17:30 A z rejonowej podstawowki właściwie nie da się wywalić ucznia. W klasie córki mojej znajomej było dziecko, które potrafiło rzucać w inne dzieci metalowym krzesłem na lekcjach, gryźć, parę razy zepchnąć kogoś ze schodów. Nim sprawa miała finał w sądzie rodzinnym to dziecko skończyło podstawówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 17:30 Może międzynarodowe tam 120 tyś za rok nauki, nie stać mnie. I już masz pierwszy filtr, "bidoków" tam nie spotkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 17:45 Ale wątek jest o prywatnych lo. A obowiązku przy rekrutacji nie bylo ale najczęściej te dzieci nie przekraczały wymaganych progów albo rodzice znając problemy dziecka od razu szukają szkoł prywatnych. Plus jesli to orzeczenie wpływa na zachowanie czy poziom - to topowe licea po kilku miesiącach sprawę załatwią. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 17:47 Moja córka idzie do społecznej. Z rekrutacji uzyskała 176, myślę że dostałaby się do dobrej szkoły w Krakowie, ale małe klasy, przyjazna atmosfera i możliwośc wyboru rozszerzen przekonały ja do społecznej. Rekrutacja odbywała się w grudniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 17:57 Jestem z niej ogromnie dumna , szczególnie że po cichu bałam się o polski. Dziewczyna dwujęzyczna, po prywatnej szkole międzynarodowej i jednak ten ang ma wyraźnie dominujący. Ale dała radę na 82 %, w tym przemówienie na 17 pkt. Jak dla mnie wspaniale. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 18:06 W ogóle nie widzę takiej mody. Więcej dzieci idzie do takich liceów bo się po prostu takie się pojawiły. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 04.07.26, 00:11 Pojawiły się i znikną za parę lat, jak obecne przedszkola i żłobki. W państwowych będą mniejsze klasy wiec odpadnie argument że dziubdiusia zakrzyczą. Gorzej jak na studiach na auli bedzie ponad setka, pod ławkę się beda musieli chować 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Moda na prywatne licea? 04.07.26, 11:45 Wiele wskazuje jednak na to, że podobnie jak w większości państw zachodnich nie znikną a wręcz się umocnią. Tred jak widać jest stale rosnący. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 04.07.26, 18:50 No niekoniecznie, u nas specyfika jest inna. Najlepsze licea i uczelnie wyższe są państwowe. Te prywatne wypełniają pewną lukę wynikającą z przepełnienia szkoł czy jakiś specyficznych trudności- ale nadal najbardziej pożądane są państwowe licea i studia wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Moda na prywatne licea? 04.07.26, 19:14 Choćby w przypadku studiów to się już zmienia, niektóre kierunki na prywatnych uczelniach są już dużo wyżej notowane niż te same kierunki na wielu państwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 04.07.26, 19:21 Najwyżej w rankingach. Najlepsze to nie to samo bo zależy od preferencji i tego, co dla danej osoby jest ważne Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 10:15 karollo26 napisał: > Pojawiły się i znikną za parę lat, jak obecne przedszkola i żłobki. W państwowy > ch będą mniejsze klasy wiec odpadnie argument że dziubdiusia zakrzyczą. To nieuzasadniony optymizm. Miasta będą likwidować oddziały a nie dopuszczać do istnienia małolicznych klas. Kasa misiu, kasa. Dotacja edukacyjna nie pokrywa kosztów działalności szkół, miasta muszą dopłacać i chcą dokładać jak najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 18:09 Ja sobie nie muszę tłumaczyć, jedno juz na wymarzonych studiach, drugie w tzw topce - i jakoś nie widzę tych miejskich legend o wycisku, terrorze, ogromnych klasach itp A tłumaczyć to sobie muszą ci, którzy co miesiąc wyskakują z kasy za czesc tego co jest w dobrych państwowych lo z tradycjami. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Moda na prywatne licea? 03.07.26, 19:27 Problem problemowi nie równy, szkoły same namawiają do diagnozowania dzieci przed egzaminami, ale to nie takie problemy miałam na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 04.07.26, 22:15 IB wcale nie gwarantuje dostania się na zagraniczne studia. Ba, czasami przeliczniki dla IB są gorsze niż dla EB czy A-levels, albo lokalnej matury. Wszystko zależy od kraju, uniwersytetu i danego kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew.st Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 08:07 To jest tak, że kiepskie wyniki z IB oczywiście nie pomagają jakoś szczególnie dostać się na studia zagraniczne. Ale dyplom IB to też "zaświadczenie" o wykonaniu szeregu trudnych i wymagających dyscypliny zadań (Internali itd.), o bardzo wysokim poziomie angielskiego, i często o zdobyciu specjalistycznej wiedzy i umiejętności na przedmiotach nie mających odpowiednika w polskiej szkole. Więc jednak dyplom IB jest często dużym atutem. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 13:27 IB jest atutem, pod warunkiem, że się dostanie wysoki wynik. To tak jak na przykład z wybieraniem Further Maths na A-levels. Ludzie wybierają bo myślą, że to będzie atutem w aplikowaniu na studia. Podczas gdy atutem jest ale (1) tylko w UK bo w Europie często uniwersytety widząc dwa A-levels, jeden ze zwykłej matematyki, drugi Further Maths, uznają tylko jeden; (2) tam, gdzie liczy się Further Maths liczy się tylko ocena A albo A*, a ponieważ z Further Maths bardzo trudno dostać wysokie oceny łatwo można sobie zaszkodzić. Lepiej nie mieć Further Maths niż Further Maths z oceną poniżej A. Podobnie jest z IB - to jest bardzo dobry ale bardzo wymagający program i nie dla każdego dziecka, nawet zdolnego. IB moim zdaniem jest świetnym programem dla wszechstronnych, zdyscyplinowanych i bardzo pracowitych dzieci - nie muszą być wybitne, ale właśnie ogarnięte, samodzielne i lubiące pisać eseje. Nie polecałabym na przykład dla dzieci z add, nawet wybitnych w swojej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 14:39 „Podobnie jest z IB - to jest bardzo dobry ale bardzo wymagający program i nie dla każdego dziecka, nawet zdolnego. IB moim zdaniem jest świetnym programem dla wszechstronnych, zdyscyplinowanych i bardzo pracowitych dzieci - nie muszą być wybitne, ale właśnie ogarnięte, samodzielne i lubiące pisać eseje. Nie polecałabym na przykład dla dzieci z add, nawet wybitnych w swojej dziedzinie.” Podpisuję się całkowicie. Może tylko takie wrażenie – na wejściu delikwent nie musi lubić pisać esejów - ale na wyjściu raczej będzie umieć [o ile nie będzie wyręczać się ai] Jedna tylko uwaga – tam gdzie wyniki rekrutacji są znane przed wynikami matur (np. USA) wynik matury IB nie ma znaczenia (ale to ma znaczenie chyba tylko dla tych, którzy się z early action dostaną…). Skoro mowa o zagranicy, to mogę tylko powiedzieć, że wszyscy znani mi z 1. i 2. ręki (klasa + inne klasy + media) delikwenci, (przedział 5-10) którzy dostali się na Harward, byli po liceach publicznych, i nie wszyscy po IB. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 10:47 Dodam, że żadne znane mi dziecko (włącznie z moim osobistym), które poszło na zagraniczne europejskie uczelnie - nie zdawało matury IB. Wszyscy sobie świetnie poradzili. ps zerknij na maila Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:22 Zgadzam się w 100%. Interesowałam się IB rok temu, jak mój syn się rekrutował (prawdopodobnie będzie studiował na zagranicznej uczelni) i ku mojemu zdziwieniu z jego wąskimi ale wybitnymi uzdolnieniami w przedmiotach ścisłych IB byłoby katastrofą. Jest to bardzo trudny program dla pracowitych i ogarniętych uczniów najlepiej z szerokimi zainteresowaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 04.07.26, 22:35 Ja po prostu przestrzegam przed gloryfikacją IB, czy innych niepolskich systemów edukacji. Czasami łatwiej się gdzieś tam dostać z polską maturą, ale zawsze lepiej wcześniej sprawdzić. Tylko czy 4 lata wcześniej dziecko wybierające liceum będzie wiedziało, gdzie i co będzie studiować?? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 07:45 Dobre, że są prywatne licea, bo jest większy wybór a zarazem więcej dostępnych miejsc w państwowych, ja jednak wyżej cenię porządne państwowe licea z tradycjami od prywatnych szkół i szkółek, gdzie będą ładować bogate dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 08:40 Zgadzam się. Z jedną uwagą: w dobrych państwowych liceach też z reguły są dzieci rodziców nieźle sytuowanych, a przynajmniej z wysokim kapitałem społecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 10:56 To prawda, ale są dzieci zdolne czy z domów z kapitałem kulturowym, których rodzice wolą spożywać pieniądze na inne cele. Cieszę się że u nas nie idzie w kierunku podziału na elitarne szkoły dla bogatych tylko w państwowym liceum można się dobrze wyuczyć i dostać na dobre, bardzo dobre, państwowe studia. Jakbym puścił dzieci do prywatnych szkół to może na wywiadówkach musiałbym czas spędzać z koleżanką thank you, co samo w sobie prawdopodobnie byłoby wątpliwa mi przyjemnością , Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 11:45 Twoim dzieciom raczej nie grozi żadne elitarne liceum więc na szczęście ludzie tam nie będą mieli wątpliwej przyjemności spotykania się z tobą na wywiadówkach Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 11:49 Gru, nie tobie to wiedzieć, odpier ol się od moich dzieci, pilnuj 10 nowego konkubenta do bombelkow Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:01 Nie mnie tylko całemu forum któremu opowiadałeś o swoich rozkosznych bombelkach. A konkubenta nie posiadam więc postaraj się lepiej z riposta Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:16 Akurat dzieci, które mają średnią powyżej 5.5 to raczej pójdą do najlepszych liceów w okolicy ale ty w imię dowalenia buwalcowi lubisz się przejechać po chamsku po jego dzieciach Więc grając w te sama grę: Dla twoich bombelkow twój nowy nabytek nie jest ojcem tylko kohabitantem, miejmy nadzieję, że się dogadują i że nie ma konfliktów na linii ojczym - pasierbowie, zwłaszcza w nastoletnim wieku że dzieciaki go aż tak bardzo nie znienawidzą Chamstwo za chamstwo gru Blokuje Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:21 Tak samo blokujesz jak chudniesz, więcej gadania niż robienia 😀 Oczywiście że mój mąż nie jest ich ojcem tylko ojczymem, ale nie jest konkubentem, weź ty chłopie słownika użyj i rozwijaj inteligencję nie tylko lotniczą. Konflikty w wieku nastoletnim są też z rodzicami, to naturalne. A ja trochę wiem o tym jak to jest mieć pasierbów Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:22 Jednakże twój brak zdolności do utrzymania jakiegokolwiek związku jest mocno zastanawiający - obawiam się że brakuje ci empatii nie tylko na forum Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:26 A to żadna tajemnica że mi brakuje empatii, nadrabiam inteligencją. Nie tyle brakuje mi zdolności do utrzymania związku tylko do zaciskania zębów żeby utrzymać go za wszelką cenę. W przeciwieństwie do części kobiet, również na tym forum, mnie stać na to, żeby odejść i nie muszę znosić rozmaitych wybryków misiaczka. A taki jest sekret niejednego trwałego związku - trwają bo muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:32 Nie da się nadrobić empatii inteligencją. Wręcz to jedno z najbardziej niebezpiecznych połączeń, charakterystyczne dla narcyzów i psychopatow.. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:54 Da się, dzięki inteligencji można wypracować tzw. empatię poznawczą tylko wymaga to dużego wysiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 13:41 Ja rozumiem że możesz to sobie tak tłumaczyć. Jak każdy narcyz. Byle jak najdalej od takich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:38 Co to za inteligencja, że jako osoba po pierwsze wywodząca się z rodziny z turbulencjami, mająca za sobą różne kłopoty, wielokrotne zawirowania, praktycznie 3 rozstania na poziomie rozwodu postanawia dowalić komuś kogo nie lubi atakując jego dzieci? Jak mnie nie lubisz to wal do mnie ale od dzieci się od pie dol. Uczą się znakomicie - zresztą oboje rodzice mieli podobnie i każde będzie aplikować do szkoły z poznańskiej topki chyba że będzie miało powody by gdzie indziej. Tak więc przeciwnie do tego co mówisz elitarne liceum im grożą, wiecej, chcą ich 😀 chyba uważasz za elitarne prywatne z czesnym ale elitarność tu polega na kosztowności, ja tego nie uważam za elitarność. Stać mnie by wywalać 2k co miesiąc ( u was pewnie 2 razy tyle) ale uważam to za marnotrastwo moich pieniędzy i podatków. Może w Warszawie macie inaczej i u was trudno o miejsce w dobrym państwowym liceum i trzeba się posiłkować prywatna edukacja, w Poznaniu na szczęście nie. W mojej okolicy jest niepubliczne liceum i jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:53 A co ma inteligencja do bycia dobrym człowiekiem? Może jestem do cna zepsuta na przykład? Ty na przykład kłamiesz na temat Thank You, to z głu[poty czy z powodu charakteru? I jakie rozstania na poziomie rozwodu? Ty rozumiem, że do dziś w pierwszym związku i zero rozstań? Jeśli dzieci wybierają się do topowych szkół to jak najbardziej możesz tam na wywiadówkach spotkać bardzo zamożnych rodziców. Cóż, będziesz musiał pocierpieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:58 ja nie mam nic do zamożnych rodziców, jednakże wiem, że w porządnym państwowym liceum będą dzieci za osiągnięcia a nie za $$$ a niektóre nowobogackie osoby po prostu uważają się za lepsze tylko z powodu pieniędzy i skończmy na tym Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 13:16 Do niepublicznych szkół też jest rekrutacja, nie przyjmują ot tak. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 13:39 Tak ale sprawdzają ideowość i kieszeń rodziców a nie wiedzę i inteligencję. Oczywiście w różnej formie otoczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:25 Inteligencji nie sprawdza się nigdzie, sprawdza się wiedzę jeśli już. Kieszeni rodziców nikt nie sprawdza, po prostu jest czesne i tyle, są też szkoły z ofertą stypendialną Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 15:53 Z całym szacunkiem, ale gdzie ta twoja inteligencja Gruu? Przypierda…lasz się do wszystkich jak pierwsza lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:38 > Gru, nie tobie to wiedzieć, odpier ol się od moich dzieci 100/100 Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:53 Szkoda że nie było tego 100/100 jak bywalec pozwalał sobie na komentarze na temat mojej rodziny. Fogito zresztą tez Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 04:49 Gruu. Ty zawsze zaczynasz pierwsza. Więc nie udawaj niewiniątka. Znam cię od lat pomimo, że zmieniasz nicki jak rękawiczki. Nie rób drugiemu co tobie niemiłe. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 08:28 Po pierwsze: w takim razie mogę się czepiać Bywalca bo pierwszy się czepiał mojej rodziny. Po drugie - mnie nie jest niemiłe, jak ktoś napisze, że moje dzieci nie pójdą do topowego liceum Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 14:09 Znam bywalca od lat i on nigdy nikogo nie hejtuje tak jak ty. Wręcz ciągle on jest napastowany przez ciebie i tobie podobne. Poza tym nie udawaj Greka znowu. Wszystko zależy z jakim zamiarem jest formułowana wypowiedź. Twoje zwykle w celu ośmieszenia im wyszydzenia. Poza tym czepianie to jedno a zwykłe chamstwo to drugie. Według mnie jesteś po prostu chamska w tym swoim podobno “inteligentnym” pisaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:57 analoga_niet napisała: > Twoim dzieciom raczej nie grozi żadne elitarne liceum więc na szczęście ludzie > tam nie będą mieli wątpliwej przyjemności spotykania się z tobą na wywiadówkach > > Sorry gruu, ale zgadzam się tu z bywalcem - atakowanie jego dzieci uważam za wyjątkowo niskie zagranie. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 13:15 Myślę, że jego dzieciom mniej zaszkodzi moje napisanie, że pójdą do przeciętnej szkoły niż forumowe wynurzenia ich ojca, że chciałby wyru... afrykańską wioskę Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 13:50 analoga_niet napisała: > Myślę, że jego dzieciom mniej zaszkodzi moje napisanie, że pójdą do przeciętnej > szkoły niż forumowe wynurzenia ich ojca, że chciałby wyru... afrykańską wioskę > No ale to jakby bez związku z tematem. I nie utożsamiałabym poglądów rodziców z poglądami dzieci. Nastolatki zawsze w mniejszym lub większym stopniu buntują się przeciwko poglądom rodziców. Nie mówiąc o tym, że w pewnym wieku na dzieci większy wpływ ma środowisko rówieśnicze niż rodzice, dlatego tak ważny jest wybór szkoły (i dlatego m.in. jestem przeciwna edukacji domowej, albo tzw elitarnym szkołom prywatnym, gdzie funkcjonuje się w sztucznej bańce, o czym już pisałam). Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:29 Nie mówię o utożsamianiu tylko o wstydzie, że tatuś takie rzeczy publicznie wypisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:32 Ale to ich tatuś wypisuje, a nie dzieci. Chciałabyś, żeby Twoim dzieciom wyrzucano Twoja aktywność forumową albo na insta? Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:37 Nikt nie musi wyrzucać, ja bym się sama spaliła ze wstydu jakby mój ojciec takie rzeczy wypisywał. Albo jakby umieszczał na forach kwieciste opisy stosunków z kochanką i że jej nogi śmierdziały, przetykając to opowieściami jakie koszmarne są wakacje ze mna - co do mnie nie znajdziesz wpisów zbliżonych do tego co wypisują forumowi faceci Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:42 Sorry gruu, ale bardzo obrazowo opisywalas swoje zycie seksualne w kilometrowych dyskusjach z rikim. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:51 Nie przypominam sobie jednak żebym opisywała zdrady czy płacenie za seks albo sypianie z własnymi studentami Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:56 Bywalec tez nic takiego nie opisywal przeciez. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:14 angazetka napisała: > Bywalec nie... > A zaczęło się od atakowanie bywalca. Może nie po drodze mi z jego poglądami, ale tu nic kontrowersyjnego o edukacji nie napisał, a wyciąganie jego dzieci jest dla mnie nieakceptowalne. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 09:58 taje napisała: > A zaczęło się od atakowanie bywalca. Może nie po drodze mi z jego poglądami, al > e tu nic kontrowersyjnego o edukacji nie napisał, a wyciąganie jego dzieci jest > dla mnie nieakceptowalne. Dziękuję za wsparcie, Taje, Kura, Azalee i Fogito Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 14:11 Nie ma za co 😏 Nic mnie tak nie wkurza jak prymitywny chamski hejt w wykonaniu osób, które mało soba reprezentują, a wydaje im się, ze są takie “zajebiste”. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:39 Myślę, ze twoje córki spalą się ze wstydu dużo wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 15:49 Serio Gruu? Widze ze juz przechodzisz samą siebie. Twoim dzieciom tez nie grożą licea elitarne, bo twoje dzieci nawet do szkoły nie chodzą. I na szczęście nikt cię na wywiadówce nie spotka, bo zrobiłaś się tak zgorzkniała że słabo się robi jak się ciebie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:30 Nie mam pojęcia, jakie moje dzieci będą miały plany, chęci i możliwości na etapie wyboru szkoły średniej, bo trudno to ocenić w przypadku dziewięciolatki, a tyle ma najstarsza. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:36 Nie masz pojęcia odnośnie swoich dzieci a wyrażasz złośliwe opinie na temat cudzych dzieci i ich przyszłości. Może warto się czasami powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 19:16 Ty jakoś się nie powstrzymywałaś, piszac o mojej rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 04:43 Może dlatego, że ty pierwsza zaczęlas przypierd..lać się do mojego męża i nie mogłaś sie powstrzymać w żadnym wątku? Zauważyłam ,że wydajesz wiele złośliwych opinii na temat życia innych ludzi a potem irytujesz się jak ci ktoś odpłaci pięknym za nadobne. No cóż. Jak już napisałam, warto się czasami powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 08:29 To się powstrzymuj. Ja zauważyłam, że ja są złośliwe opinie o moim życiu to czytam "nie chcesz uwag to nie pisz o sobie", więc stosujmy to do wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 14:18 Już nie zamierzam być miła dla kogoś kto po chamsku mnie obraża. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 11:44 W szkoleń pójść dzieci są nie tylko dzieci z zamożnych rodzin. Jasne, nie z ekstremalnej biednych ale to kwestia priorytetów a nie bogactwa. Można tak jak ja - nie mieć samochodu czy drogich wakacji a wydać na szkołę, takich ludzi jest tam więcej. Dla mnie to coś na co akurat warto wydawać Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:18 Już ty tam nie wiesz na co mnie stać Thank you a na co nie i ja przynajmniej pracuję na życie a nie jestem utrzymanka bogatego męża tak jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 12:22 Tak tak, wiemy że jak będziesz duży to chcesz być Rikim bo ci imponuje ale nie osiągniesz tego celu przejmując od niego przekonanie że jak kobieta ma pieniądze to z faceta a nie z własnej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:09 thank_you napisała: > Serio? Ty widziałaś w ogóle rankingi choćby podstawówek? Zobacz sobie wyniki E8 > i ilość olimpijczyków w prywatnych SP i porównaj do wyników publicznych podsta > wówek. Naprawdę, ten wątek zaczyna zakrawać o śmieszność. Wnioskowanie o jakości selektywnej szkoły na podstawie liczby olimpijczyków jest obarczone błędem - jeśli szkoła na wejściu wybiera sobie tych “lepszych” uczniów (lepiej uczących się, pochodzących z rodzin z wyższym kapitałem kulturowym etc.) to jest jasne, że będzie mieć więcej olimpijczyków i wyższe miejsca w rankingach. Ale to nie znaczy, że szkoła lepiej uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:27 Przecież dokładnie to dotyczy każdego tzw. topowego liceum - selekcja na wejściu Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 17:46 taje napisała: > > Wnioskowanie o jakości selektywnej szkoły na podstawie liczby olimpijczyków jes > t obarczone błędem - jeśli szkoła na wejściu wybiera sobie tych “lepszych” uczn > iów (lepiej uczących się, pochodzących z rodzin z wyższym kapitałem kulturowym > etc.) to jest jasne, że będzie mieć więcej olimpijczyków i wyższe miejsca w ran > kingach. Ale to nie znaczy, że szkoła lepiej uczy. > > Mój syn jest po wysokorankingowej prywatnej sp i miał sukcesy olimpijskie. Szkoła nie miała w tych sukcesach udziału, ale chętnie się nimi dzieliła na stronie. Po rozmowie parę lat temu w finale OMJ z rodzicami innych uzdolnionych dzieciaków już wiem, że do olimpiad z przedmiotów ścisłych na poziomie sp w Warszawie przygotowuje najlepiej szkoła państwowa 221 z oddziałami matematycznymi (przyjmują uzdolnionych uczniów po 6 klasie), lub też rodzice (ci z prywatnych podstawówek) bulili za warsztaty matematyczne z Jackiem Dymelem albo Waldemarem Pompe. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 18:00 ania_z_zielonymii napisał(a): > taje napisała: > > > > > Wnioskowanie o jakości selektywnej szkoły na podstawie liczby olimpijczyk > ów jes > > t obarczone błędem - jeśli szkoła na wejściu wybiera sobie tych “lepszych > ” uczn > > iów (lepiej uczących się, pochodzących z rodzin z wyższym kapitałem kultu > rowym > > etc.) to jest jasne, że będzie mieć więcej olimpijczyków i wyższe miejsca > w ran > > kingach. Ale to nie znaczy, że szkoła lepiej uczy. > > > > > Mój syn jest po wysokorankingowej prywatnej sp i miał sukcesy olimpijskie. Szko > ła nie miała w tych sukcesach udziału, ale chętnie się nimi dzieliła na stronie > . Po rozmowie parę lat temu w finale OMJ z rodzicami innych uzdolnionych dzieci > aków już wiem, że do olimpiad z przedmiotów ścisłych na poziomie sp w Warszawie > przygotowuje najlepiej szkoła państwowa 221 z oddziałami matematycznymi (przyj > mują uzdolnionych uczniów po 6 klasie), lub też rodzice (ci z prywatnych podsta > wówek) bulili za warsztaty matematyczne z Jackiem Dymelem albo Waldemarem Pompe > . Wiem, o czym mówisz, bo mój syn również został laureatem ogólnonarodowej olimpiady przedmiotowej, do którego to sukcesu prywatna szkoła, do której chodził nie przyłożyła ręki, ale chętnie się nim potem chwaliła. Nie mieszkam w Polsce, ale to znana cecha selektywnych szkół wszędzie - przyjąć zdolne dzieci i przedstawiać to potem jako własny sukces. Moje młodsze dziecko, jeszcze bardziej akademicko uzdolnione, chodzi już do szkoły publicznej i dostaje więcej wsparcia niż starszak. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:27 W przypadku zerowkowiczow selekcji podlegaja rodziny. Wybiera sie te z lepszym kapitalem. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:28 Nikt nie sprawdzał mojego kapitału. Dzieci spędziły dwa dni na zajęciach z nauczycielami, w formie różnych aktywności, na tej podstawie był wynik rekrutacji. Ankiety osobowej nei wypełniałam. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:34 Ale twoje dzieci sa chyba w szkole niesystemowej? To cos innego niz szkoly o ktorych tutaj mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:38 Jest of placówka niepubliczna do której jest rekrutacja i nie każde dziecko się dostaje. Przecież placówki niepubliczne są różne - wyznaniowe, międzynarodowe, z mniejszymi i większymi wymaganiami, Montessori, różne. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:40 azalee napisała: > Ale twoje dzieci sa chyba w szkole niesystemowej? To cos innego niz szkoly o kt > orych tutaj mowa. Powiedziałabym, że na płaszczyźnie pedagogicznej wręcz przeciwieństwo. W sumie nie rozumiem, jak zwolennik edukacji niesystemowej może bronić prywatnych szkół z ostrą selekcją na wejściu i zafiksowaniem na rankingach. To chyba kłóci się na poziomie ideologicznym? No chyba, że chodzi tak naprawdę o poczucie elitarności i i wyjątkowości względem mas posyłających dzieci do zwykłych i bezpłatnych szkół publicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:50 Nie każdy jest fanatykiem i ma podejście, że to co uważa za właściwe dla sobie powinno być obowiązujące dla całego świata. Nie mam problemu z przyjęciem, że ludzie mają różne wartości, przekonania i potrzeby i na przykład nie przeszkadza mi zupełnie istnienie szkół katolickich choć trudno o miejsca, od których mi dalej światopoglądowo. To się nazywa tolerancja, wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:30 Innymi słowy porównujesz szkołę do przerobu jedzenia. Zupełnie odcinam się od tego typu analogii. I owszem, nie od dziś wiadomo, że niepubliczne szkoły selekcjonują uczniów, (podstawowe także zerowkowiczow) eliminując dzieci, co do których mają podejrzenia, że mogą mieć mniejszy potencjał akademicki albo, co częste zwłaszcza w prywatnych podstawówkach, mniej zamożnych rodziców. Nie jest to zjawisko ograniczone do Polski. I ok, ich prawo, ale nie udawajmy, że pozycja w egzaminacyjnych czy olimpijskich rankingach jest dowodem na to, że szkoła świetnie uczy i jest przyjazna dla ucznia. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 05.07.26, 16:44 Ja nie stawiam żadnych chochołów, tylko pokazuję Ci niespójność w Twoim rozumowaniu. Błąd selekcji. I nie wiem dlaczego uważasz, że Ty się znasz, a ja nie. Z definicji thank_you ma rację? To jest jednak dość aroganckie podejście. Odpowiedz Link Zgłoś