Dodaj do ulubionych

Co na ślub?

17.07.26, 17:05
Jakie są teraz trendy prezentowe? Kasa w kopercie (ile)? Coś konkretnego (myślą, póki co nie wiedzą)? Czy darowanie pożyczki (klika klocków)? Żeni sie Madzia-psiapsiółka..
Ja świadkiem.
Co robi świadek, oprócz świadczenia podpisem, że legalnie? Nie po bożemu
Na obiad dzieciątku kura, wczorajszy ryż i sałatka grecka z sałatą 😶‍🌫️
Dla mnie 🍷
Obserwuj wątek
    • mabel_mora Re: Co na ślub? 17.07.26, 17:18
      ok 2 k za 2 osoby, uwazam to za fajny, wystarczajacy prezent

nie bawiłabym sie w zadne prezenty materialne, nie dosc, ze to niewygodne logistycznie, a do tego obecnie ludzie mają bardzo różne preferencje dot. szczegółów, ja im kupie białą marię, a oni wolą brillance smile
    • majenkirr Re: Co na ślub? 17.07.26, 17:49
      Pieniàdze + jakiś drobiazg dla Panny Młodej.
    • magdulecp Re: Co na ślub? 17.07.26, 18:13
      Dużo tej pożyczki? Ja bym albo anulowała część pożyczki albo całość w zależności od kwoty. Z pewnością nie wykładała bym dodatkowej kasy na ludzi, którzy i tak juz mają u mnie dług kilku klocków.
      • sitniczek Re: Co na ślub? 17.07.26, 18:34
        Nie mam zamiaru się wykosztowywac jak coś.. raczej symboliczny prezent biorę pod uwagę, coś do chałupy, jeszcze mamy czas na dogadanie, ślub w 2giej połowie sierpnia. Zaproponuję nieśmiało kwestię pożyczkową, zobaczymy jak to Madzik przyjmie.. zawsze może odmówić
        • magdulecp Re: Co na ślub? 17.07.26, 18:48
          Zaproponujesz nieśmiało? Może odmówić? Czy ty sobie jaja robisz? Pożyczyłaś jej kilka klocków, których jeszcze nie oddała i ty masz stać jak nieśmiały petent i czekać na zgodę? Weź się obudź, bo za chwilę będziesz kasą pożyczkowa na stałe.
          • sitniczek Re: Co na ślub? 17.07.26, 21:01
            Spokojnie, nie szalej. Po prostu wiem jaka jest sytuacja finansowa i po kawałku Madzia mi oddaje. Tyle ile może, umówiłyśmy się że jak ma wolne 500 to oddaje i już.
            Nieśmiało, bo wiem że taki pomysł oprotestuje i się żachnie, że to zbytek łaski z mojej strony. Taki żarcik..
            Nie unoś się, bo to nie twoje pieniądze. To sprawa między mną a nią.
            • magdulecp Re: Co na ślub? 17.07.26, 22:00
              Ja to się nie unoszę, ja zwyczajnie nie rozumiem, ale nie mój cyrk.
              • sitniczek Re: Co na ślub? 17.07.26, 23:56
                Czego tu nie rozumieć? Że chcę w ramach prezentu znieść dług przyjaciółce? Takie dziwne? W końcu od tego ma się przyjaciół..
                • magdulecp Re: Co na ślub? 18.07.26, 00:21
                  Piłaś nie pisz , bo chyba piłaś. A jak wytrzeźwiejesz to sobie przeczytaj może i 100 razy co napisałam.
                  • sitniczek Re: Co na ślub? 18.07.26, 10:26
                    Ja wiem, co napisałam, ale ty najwyraźniej za bardzo się wczułaś. Nie zapominaj, że to mój układ z przyjaciółką, nie o twoje pieniądze chodzi, więc nie ciśnieniuj się tak.. ja po lampce wina nie pieprzę jak potłuczona, ale tobie zaszkodziła już sama emotka 🥱
          • weronika_ozankowa Re: Co na ślub? 18.07.26, 10:37
            magdulecp napisała:

> Zaproponujesz nieśmiało? Może odmówić? Czy ty sobie jaja robisz? Pożyczyłaś je
            > j kilka klocków, których jeszcze nie oddała i ty masz stać jak nieśmiały petent

Ej Madziulec, ona może odmówić umorzenia długu, czyli będzie dalej oddawać - to chyba dobrze?
            Fakt, że Sitniczek dziwnie trochę pisze, ale jednak nie wygląda, żeby miała się prosić o oddanie kasy.
    • mama-ola Re: Co na ślub? 17.07.26, 18:15
      Też nie wybieram na ślub. Zastanawiałam się nad kompletem ręczników hotelowych (oprocz koperty rzecz jasna). Ematka tu kiedyś polecała jakis sklep z pościelą i ręcznikami hotelowymi; miałam zamiar odszukać. Czy nie bawić się w dawanie ręczników w dzisiejszych czasach?
      • magdulecp Re: Co na ślub? 17.07.26, 18:48
        Odpuść, kartka z życzeniami i kasa wystarcza.
        • mama-ola Re: Co na ślub? 17.07.26, 22:09
          Pewnie masz rację
      • weronika_ozankowa Re: Co na ślub? 18.07.26, 08:00
        Ręczniki tylko jeśli wiesz jakie… hotelowe to zapewne białe? U mnie skończyłyby w szafie na wieczność. Przy domu na wsi, dłubaninie w ogródku, kotach i psach i braku OCDC ręczniki są u nas białe tylko chwilę.
        • weronika_ozankowa Re: Co na ślub? 18.07.26, 13:50
          weronika_ozankowa napisał(a):

> i braku OCDC

OCPD oczywiście 🙈
    • analoga_niet Re: Co na ślub? 17.07.26, 18:19
      Dostaliśmy kasę, skrzynkę wina i bon na masaż balijski. Świadek podpisuję się na dokumencie a po ślubie udziela wszelkiego wsparcia. Mój na przykład przyszywał mi ramiączko sukienki bo się rozpruło
      • sitniczek Re: Co na ślub? 17.07.26, 18:28
        Oo. Trzeba pamiętać o takim awaryjnym czymś..
    • ekstereso Re: Co na ślub? 17.07.26, 18:49
      Moje przyjaciółki zamówiły córce ceramiczną misę, wiem, że będzie zachwycona. Pieniądze dajemy my, dziadkowie, zapewne rodzina przyszłego zięcia. Młodzi o ile wiem składają się na jakąś podróż. Inni nie wiem, bo większość weselników to będą właśnie przyjaciele. Myślę, że od nich (a Ty nią jesteś) nie oczekuje się kasy- choć o ile mają długi, to nie wiem.
      • gryzelda71 Re: Co na ślub? 18.07.26, 15:31
        No jak moja córka wychodziła.za.maż, to nikt nie robił składkowych prezentów na coś. Każdy dał kasę. Większość znajomych juz zarabiała.
    • mizantropka65 Re: Co na ślub? 17.07.26, 22:03
      W mojej bańce sztabki złota
    • wapaha Re: Co na ślub? 18.07.26, 10:42
      to, co chcą młodzi
      my dostaliśmy zaproszenie a na nim określone preferencje: zamiast kwiatów -alkohol, zamiast prezentów-pieniądze
      kasy tyle na ile możesz sobie pozwolić ale ...nie mniej niż wartość "talerzyka"
      • ritual2019 Re: Co na ślub? 18.07.26, 10:55
        wapaha napisała:

> kasy tyle na ile możesz sobie pozwolić ale ...nie mniej niż wartość "talerzyka"

A jesli byloby mniej to co sie stanie?
        • sitniczek Re: Co na ślub? 18.07.26, 10:56
          Impreza się nie zwróci 🤭
          • ritual2019 Re: Co na ślub? 18.07.26, 11:00
            sitniczek napisała:

> Impreza się nie zwróci 🤭
            >

😂
            • ritual2019 Re: Co na ślub? 18.07.26, 11:01
              Zeby sie zwrocila to za talerzyk nie wystarczy, nalezy jeszcze dodac reszte kosztow czyli suknia, garnitur, dekoracje, fotograf itd.
        • wapaha Re: Co na ślub? 18.07.26, 10:56
          ritual2019 napisała:

> wapaha napisała:
          >
          >
          > > kasy tyle na ile możesz sobie pozwolić ale ...nie mniej niż wartość "tale
          > rzyka"
          >
          > A jesli byloby mniej to co sie stanie?

myslę, że zawali się świat i zniknie pokój na świecie tongue_out
          • ritual2019 Re: Co na ślub? 18.07.26, 11:00
            Czyli nie tyle ile mozesz a tyle ile zaplacono za gosci.
            • wapaha Re: Co na ślub? 18.07.26, 11:30
              ritual2019 napisała:

> Czyli nie tyle ile mozesz a tyle ile zaplacono za gosci.

napisałam jak napisałam-po co z tym polemizujesz ?
              napisz swoją opinię i nie czepiaj się cudzych
              • ritual2019 Re: Co na ślub? 18.07.26, 12:27
                wapaha napisała:

>
                > napisałam jak napisałam-po co z tym polemizujesz ?

Bo moge?
      • cudko1 Re: Co na ślub? 21.07.26, 16:04
        wapaha napisała:

> to, co chcą młodzi
        > my dostaliśmy zaproszenie a na nim określone preferencje: zamiast kwiatów -alko
        > hol, zamiast prezentów-pieniądze
        > kasy tyle na ile możesz sobie pozwolić ale ...nie mniej niż wartość "talerzyka"

oni tak napisali na zaproszeniu ? czy to juz twoje slowa "nie mniej niz wartosc talerzyka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka